maanantai 15. joulukuuta 2014

Lohjan Menneen ajan joulumarkkinatKävin eilen Lohjalla, perinteisillä Menneen ajan joulumarkkinoilla. Markkina-alueelle saapuessani kello oli jo reilusti yli kahden, mutta väkeä oli edelleen runsaasti paikalla. Kuvaaminen ilman mukaan sattuvia katselijoita oli aika vaikeaa, joten yksityiskohtaisia esinekuvia tuli varsin vähän. Loppua kohti valon määrä väheni totaalisesti, vaikka ihan pienen hetken ajan jopa aurinko pilkahti pilvien lomasta.


Minun piti käydä lähemmin tutkimassa, mitä olivat nuo pari lehtipuuta, jotka edelleen hehkuivat punaisina. Etenkin auringon säteiden lehtiin osuessa. Unohdin, mutta olisivatko olleet tammia?Näillä Lohjan joulumarkkinoilla mukavinta on kojujen ja myyjien ulkoasut, joihin on panostettu huolella. Paikalta puuttuu muovi ja metrilaku tyystin.Eniten myynnissä oli tietenkin kaikenlaista käsityötä sukista hattuihin, joulukortteja ja -koristeita, kransseja, keramiikkaa, koruja ja tietenkin monenmoista syötävää leipomuksista liha- ja kalatuotteisiin.Tässä kojussa myytiin Kristiina Keramiikan (Visuvesi) taidokkaita keramiikkalyhtyjä ja muita tuotteita. Vaikka ei erilaisilla markkinoilla mitään ostaisikaan, voi aina pyytää yhteystiedot ja palata valmistajan kanssa asiaan myöhemmin. Elämä jatkuu joulun jälkeenkin ja hyvät lahjaideat ovat aina tarpeen.Juttelin muutamien myyjien kanssa, ja kuulin, etteivät joulukoristeet oikein käyneet kaupaksi. Talouden kireys näkyy mm. siinä, että ihmiset ostavat enemmän hyödyllistä tavaraa, kuin pelkkiä koristeita.


Tuollakin kurkkii jokunen keppihevonen.

Villasukkia oli todella monessa kojussa niin näillä kuin muillakin joulumarkkinoilla, joilla olen käynyt. Enimmäkseen näkyi tavanomaisia perusvärejä raidoilla höystettynä. Joko erikoisemmat kirjoneuleiset olivat jo tässä vaiheessa käyneet kaupaksi tai sitten sukkamyynnissä luotetaan perinteiseen.Keppihevosia oli monessa kojussa. Osa oli tuunattu vanhoista sukista ja jääkiekkomailoista, osa oli alusta lähtien suunniteltu ja ommeltu.
Lohjan Pyhän Laurin kirkon  on Suomen kolmanneksi vanhin harmaakivikirkko ja sen vanhimmat osat ajoittuvat 1400 luvulle. Joulumarkkinat levittäytyvät kirkon vierustalle, joten niille on helppo suunnistaa oudoimmankin kulkijan.


Lohjan Menneen ajan joulumarkkinat pystytettiin tänä vuonna 20. kerran, joten niillä alkaa olla jo melko pitkä perinne.


Pois lähtiessäni pysähdyin katselemaan patsasta, jolla on aika hauska ilme. Googlettamalla löytyi tiedotkin eli Laurentius-salin edustalla on Veikko Haukkavaaran romurautaveistos, Kaverukset, vuodelta 1987.Kotimatkalle lähtiessäni taivaalla näkyi vielä laskevan auringon kajastus.


Ensi viikolla onkin sitten joulu, mutta vielä ehtii hyvin tehdä kaikenlaista. Tai olla tekemättä. Mukavaa viikkoa kaikille!
 

26 kommenttia:

 1. Kyllä on tavaraa tarjolla joka lähtöön. Meneeköhän kaikki villasukat kaupaksi? Noi lyhdyt on kyllä kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä usko kaikkien villasukkien menneen kaupaksi, koska vielä kolmen jälkeen oli aikamoiset läjät kojuissa ja markkinat sulkeutuivat neljältä.

   Poista
 2. Oltiinkin eilen sitten yhtä aikaa markkinoilla! Väkeä oli niin paljon 12 jälkeen, ettei oikein mahtunut edes kojuille asti puikkelehtimaan. Lähinnä ajelehdittiin kierros läpi:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli siellä tosiaan ihmisiä pilvin pimein. Kuulin tuttuja olleen enemmänkin, mutta hyvin onnistuttiin toisemme huomaamatta ohittamaan.

   Poista
 3. Siellä minäkin olin myymässä käsitöitäni, en kylläkään sukkia. Myyjänä, vaikka kaupankäynti ei ollutkaan kovin vilkasta, nautin ihmisten katselusta. Ensi vuonna aion taas osallistua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa ollut mukava tulla moikkaamaan. Muutama myyjä minullekin valitteli myynnin hiljaisuutta. Ihmisten katselusta olisin nauttinut minäkin.

   Poista
 4. Hauskannäköinen tuo veistos hevonen :) Olisi kyllä mukava ostella tuollaisilta markkinoilta, joissa on itsetehtyjä tavaroitakin. Mutta se tarve pitäisi olla, tai paljon rahaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi pelkästä katselemisestakin voi iloita ja saada ehkä jotain ideoitakin omaan käyttöön. Tuolla Lohjan markkinoilla on muuten myös ihania tuoksuja, mm. terva.

   Poista
 5. Paljon kaikkea ihanaa näkyy olleen myynnissä! Miten noista kojuista pääsee ohi ostamatta ja kaikkea ei voi kuitenkaan ostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvin pääsi ostamatta ohi, kun kukkarossa ei ollut paljon sisältöä.

   Poista
 6. Tällaisilla joulumarkkinoilla ihmettelee aina ihmisten luovuutta ja uusien asioitten keksimistä!
  Nuo lekottelevat tontut olisivat mainioita stressin purkajia :)
  Kaverukset on hauska teos!
  Täällä oli viikonlopppuna perinteiset Linnoituksen joulumarkkinat. Lauantaina kävi sääliksi myyjiä, kun lunta tuprutti aika reippaasti, tuotteita piti peittäää muovien alle. Sunnuntai oli onneksi kaunis päivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumman usein juuri joulumarkkinoiden aikaan sattuu tosi surkea sää. Muutaman kerran olen tuolla Lohjan markkinoilla ollut niin jäässä pelkästään asiakkaana, että ihmettelen, kuinka myyjät oikein nuo kaksi päivää selviävät.

   Poista
 7. Joulumarkkinat kuulostaa aina mukavalle! Varsinkin kun on ne ovat olleet ns. Vanhan aja markkinat. Oispa tääläki vielä noin runsas tarjonta kaikkea ihanaa! Kyllä tuolta Lahtis tonttu jos toinenkin matkaan. :) Villasukkia kauppiaita näkyy yleensä paljon. Täälä on harmaan pilvistä kokoajan, tympeää kun eivät pilvet rakoile noin. Mutta eiköhän se taas kirkasti, lupaa lumisadetta - paljaille puilleki peitettä?!, loppuviikosta pikkupakkasta. Mukavaa alkanutta viikkoa! Joulu on jo nurkan takana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. * lähtis tonttu jos toinenkin... Villasukkakauppias ja kirkastu. Pahoittelut taas näistä. :/

   Poista
  2. Noista Lohjan joulumarkkinoista on tullut vuosien aikana oikea turistikohde. Tiedän, että joiltakin paikkakunnilta tehdään sinne bussimatkoja.
   Pimeää on ja kohta kaikki viikonloppuna sataneet lumet ovat saaneet kyytiä. Vaan kyllä se tästä kohta taas valostuu.

   Poista
 8. Minäkin kävin viikonloppuna Kaarlelanmuseon markkinoilla. Niitä villasukkia sielläkin oli isot vuoret, en tiedä miten niitä ostettiin. Ite en juurikaan tee niitä, mutta äiti aikoinaan, tädit ja anoppi pitvät huolen että sukkia riittää! Ainahan niillä markkinoilla näkee uusia ideoita ja kaunista, mutta tuntuu pahalta, jos niitä ei saa myytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Markkinoilla on kiva katsella ihmisten luovuuden tuotoksia. MInusta on kiva, että näistä on tullut meillekin perinne. Muualla Euroopassahan joulumarkkinoita on ollut kautta aikain.

   Poista
 9. Olihan markkinoilla kauniita jouluisia tavaroita. Hyvää joulun odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etupäässä taisi olla jouluisia tavaroita, mutta myös ihan herkullista ruokapöytään laitettavaa.

   Poista
 10. kauniit puitteet ja taitavasti tehtyjä tuotteita! itse pidän eniten myös näistä ns. vanhanajan joulumarkkinoista, siellä tulee hyvä mieli pelkästään jo tunnelmasta nauttimalla. tuo ratsastajapatsas on todella hauska, heppatyttö tykkää kovin;)
  samaa mieltä, joulu tulee vaik ei niin hirveesti hössötä, joulun sanoma ja taika tuntuvat parhaimmalta. nauttikaamme siitä:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin lähdin hakemaan lähinnä tunnelmaa tuolta Lohjan markkinoilta. Omat ostokset kun on jo pääasiassa tehty. Vaikka olisihan siellä ollut paljonkin kivaa ostettavaa. Ne marinoidut valkosipulit sentään lähtivät matkaan.

   Poista
 11. Lohjan Menneen ajan markkinoille olisin niin kovasti menossa, mutta se ajankohta on minulle ihan sopimaton.
  Menemme kesäkotiin vasta tämän viikon lopulla, joten se taas jäi käymättä. Olen monen kuullut kehuvan näitä markkinoita ihan vain tunnelman vuoksi.
  Kiitos between kun sain näin kuvien kautta käydä siellä. Lohjalla käyn taas kesäaikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molley, ehkä pääset Lohjan markkinoille tulevina vuosina. Niillä on jo niin vakaa perinne, että näyttävät vain vuosi vuodelta paranevan. Markkinoiden ympärille on kehitetty monenlaista ohjeisohjelmaa, joten varmasti löytyy kaikille jotain.

   Poista
 12. Minulla on joka vuosi suunnitelmissa käydä noilla markkinoilla, mutta aina tulee jotakin muuta. Kiva oli nähdä sieltä kuvia.

  Yläkuvan puita epäilen myös tammiksi, niihin jää usein lehdet kiinni, ja koko puu hohtaa ruskean kultaisena.

  VastaaPoista
 13. Mahtavia tuotteita on ollut tarjolla! Toivottavasti kauppakin heillä kävi;)

  VastaaPoista
 14. Kyllä oli paljon tavaraa tarjolla, kovasti oli sellaista itse tehtyjä Onhan siellä kiva katsella ja
  ihailla vaikka ei mitään ostaiskaa

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!