maanantai 16. helmikuuta 2015

Karolinan Ystävänpäivähaaste


Karolinan Puutarha -blogista Karolina innosti seuraavanlaisella Ystävänpäivähaasteella:
"Tässäpä seuraakin teille jokaiselle (ei vain harvoille ja valituille) Puutarha Ystävälle Ystävänpäivähaaste, saatte myös laittaa sen eteenpäin omassa blogissanne. Haluaisin kuulla sinun tarinasi, vastaa kuvien kera seuraaviin kysymyksiin ja laita haaste eteenpäin:"

1. Kuka on innosti sinut puutarha-harrastuksen pariin, tai kuka on puutarhaidolisi?

Monilla on pitkät perinteet puutarhan hoidossa. On mummia ja äitiä ja tätiä, jotka ovat tartuttaneet innostuksen ja rakkauden puutarhaan. Minulla ei valitettavasti ole tällaista perintöä, mutta olen aina tykännyt kovasti kukista ja kasveista. Olemme asuttaneet tätä puutarhaa kohta 30 vuotta, mutta oikeastaan vasta 10 vuotta sitten toipuessani vakavasta sairaudesta sain kunnon kipinän puutarhaharrastukseen. Siihen saakka olin enemmänkin ylläpitänyt olemassaolevaa, leikannut nurmikkoa ja silloin tällöin istuttanut jotain, mutta sielu hommalta kaiken aikaa puuttui. Blogin kirjoittamisen aloitin 2011 ja silloin lähti ihan uusi vaihde päälle. Nyt tuntuu, että vain taivas on rajana - valitettavasti myös tontin rajat. 

2. Missä ja millainen on kaunein puutarha jossa olet käynyt?

 Tuskin olen kauneimmassa puutarhassa vielä käynytkään, mutta eräs hienoimmista näkemistäni on opiskeluaikaisen ystäväni tila Myhinpäässä, lähellä Rautalampea. Erityisen hienoksi sen tekee se, että olen nähnyt, kuinka tavallinen vähän jo rapistunut pientila muuttui ystäväni ansiosta vuosien aikana upeaksi ja hyvinhoidetuksi kokonaisuudeksi, jollaisia maaseudulla harvoin näkee. Paikka sijaitsee sen verran syrjässä, että se kaipaisi nuoria asukkaita asumaan ja pitämään siitä huolta. Nyt tila on hiljaisessa myynnissä. Katsokaa kuvia täältä.

3. Mikä on paras puutarha-työkalusi?

Ensin tuumin, että lapio varmaan, mutta eniten taitaa pihatöissä mukana kulkea pieni puutarhahara. Sellainen kolmipiikkinen. Sen avulla lähtee rikkaruohot hyvin irti käytävähiekasta ja kukkapenkistä. Sillä saa nopeasti kaivettua sopivan istutuskuopan pienille taimille ja möyhittyä mullan pintaa ilmavammaksi.

4. Millaisia juttuja teet puutarha-ystäviesi kanssa?

Minulla ei ole puutarhaystäviä muualla, kuin täällä blogissa. Siksi koenkin tämän blogielämän niin antoisaksi, koska saan täältä hurjan paljon uutta tietoa ja ideoita. Täällä voin jutella samanhenkisten kanssa ja jakaa myös omia kokemuksia.
 
5. Mikä on puutarhaharrastuksessa parhainta? Mistä nautit eniten?

Puutarha on aina läsnä; aamulla, päivällä, illalla. Sinne voi mennä milloin vain ja aina siellä vierähtää hetki jos toinenkin ihan huomaamatta. Puutarhassa tekemällä ikävätkin asiat unohtuvat  tai ainakin jäävät taka-alalle. Puutarhassa voi rasittaa kroppaa terveellä tavalla, raskaatkin työt sujuvat kumman kevyesti. Tai ainakin oikein hikisen urakan jälkeen on ihana mennä suihkuun ja sen jälkeen istahtaa ihailemaan kättensä töitä. Mikä sen antoisampaa, kuin istuttaa taimi ja nähdä sen kasvavan ja kukkivan. Voiko olla sen hienompia hetkiä, kuin kiertäminen keväisin omassa puutarhassa tutkimassa, mitä milloinkin mullasta ylös nousee. Kyllä te puutarhaihmiset tiedätte. Joskus ajattelen, että voiko näin pienistä asioista iloita. Sitten totean, että kyllä voi ja koen olevani todella onnellinen siitä, että minulla on puutarhani.


Kappale tummaa maata,
vahvaa ja tuoksuvaa.
Tyhjiä käsiä kaksi
avoinna odottaa.

Sireeni, iiris ja lilja
nousevat mullasta.
Kohoaa mustasta maasta
vihreä unelma.

Kappale tummaa maata.
Muuta et tarvitse.
Puutarha sinussa kasvaa
tyhjyyden keskelle.

- Anna-Mari Kaskinen -


Ottakaa tekin tämä Karolinan Ystävänpäivähaaste vastaan.

13 kommenttia:

 1. Sinä jo ehdit tähän vastaamaan, mulla vielä kestää! Ihania ajatuksia sinulla puutarhasta.
  Puutarha on kuin rakas ystävä, eiks vaan :-)

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Niin totta. Puutarhalla on ihan terapeuttinen vaikutus. Viihdyin omassani todella paljon äidin kuoleman jälkeen ja kait mää jotakin sain siellä aikaankin. Sitä unohtaa ihan ajantajunkin, ukko huutelee illalla hämärään, että missä mä oon!
  Ei minullakaan ole puutarhaystäviä, mutta blogeissa sitäkin enemmän! Ihana tuo Kaskisen runo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä ja kesällä eritoten ajantaju katoaa tyystin ja yhtäkkiä huomaa, että on pakko lähteä sisälle pesulle.

   Poista
 4. Kiva, kun olet perustanut puutarhablogin. Tykkään siitä miten suhtaudut puutarhaasi, se on sinulle rakas paikka ja välittyy tänne ruudun toiselle puolelle. Kun en ole aikoihin kommentoinut...tässä samalla nyt sitten useammat toivotukset ; hyvää ystävänpäivää sinulle, voimia vanhempiesi hoitamiseen, Juusolle haleja ja mukavaa kevään odotusta teille kaikille. Muista ottaa tai antaa aikaa myös itsellesi ♡

  VastaaPoista
 5. Onhan ihania kuvia sulla täällä! Ihanaa kun on kevät tulossa ja toiveissa päästä tonkimaan penkkeihin. Toivottavasti on enemmän aikaa omalle pihalle ensi kesänä.
  Täällä blogeissa on tosiaan parhaat puutarhaystävät :)

  VastaaPoista
 6. Kivasti olet omaa suhdettasi puutarhaan kuvannut ja niinhän se on, että puutarha ei ole vain paikka tai pihamaa vaan se on osa koko meidän jokapäiväistä elämää ja aherrusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha on tosiaan osa jokapäiväistä elämää. Ja nyt alkaa jo olla kova kaipuu pihamaalle, mutta pianhan se kevät saapuu.

   Poista
 7. Kirjoituksistasi todella huomaa kuinka tärkeä puutarha on sinulle.
  Piti vilkaista tota sinun ystäväsi paikkaa ..aivan upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ystäväni paikka on upea ja eritoten, kun tietää, millaisesta ryteiköstä ja vanhasta talosta piharakennuksineen kaikki alkoi.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!