tiistai 7. huhtikuuta 2015

Pelaguussani on nuppu


Yhdessä pelargoniassani on nuppu. Ei vaan kaksi nuppua. Vielä en tiedä, mikä pelaguu on kyseessä, sillä kukkia syksyllä kellariin siirtäessäni unohdin niistä tyystin nimikyltit. Tai kuvittelin kevään tullen muistavani, mikä laji missäkin ruukussa kasvaa. Ei pitäisi kuvitella kaikenlaista.


Kellaritalvetuksesta selvisi lopulta viisi pelaguuta, joista yksi on vähän sen näköinen, että hän saattaa heittää vielä henkensä ennen ulos siirtämistä. Kukkiin on vaihdettu mullat ja vähitellen ne ovat alkaneet saada myös lannoitetta. Yleensä annan sisällä oleville kasveille nestemäistä lannoitetta, mutta nyt tökkäsin pelaguupurkkeihin lannoitetikut. Niidenkö ansiota tuoreet nuput ovatkin?


Miten te hoidatte pikkuisia taimianne? Lannoitatteko niitä ja miten? Olen aloittanut lannoittamisen taimille jonkin aikaa koulimisen jälkeen. Ajattelen, että saavat ensin juurtua rauhassa. Ymmärtääkseni ainakin tomaatti kaipaa voimaa, joten ehkä laitan niillekin lannoitetikut multaan. 


Kevätmessuilta ostamani keltaiset hyasintit ovat avanneet kukkansa. Yllättävän pitkään ne jaksavat kukkia. Tuoksu on kyllä niin voimakas, että vähitellen kukat ovat siirtyneet kauemmas ja kauemmas olohuoneen pöydästä. Pidän kovasti hyasintin tuoksusta, mutta nämä yksilöt saavat aikaan orastavan päänsäryn ja muutenkin pöhelön olon.


Pääsiäinen on nyt sitten juhlittu ja vähäksi aikaa siirrymme tavalliseen arkeen. Eilen ulkona oli lupaus kevään edistymisestä. Mittari kipusi +9 lämpöasteeseen, ei tuullut eikä satanut. Oli aivan pakko mennä pihamaalle rapsuttelemaan ja puuhaamaan. Yläpiha alkaa olla puunattu, eikä alapihalle vielä pääse tekemään mitään. Siellä on sen verran runsaasti lunta ja sen sulamisen jälkeenkin pitää hetken odottaa maan kuivumista.


Kuvaamiset jäivät eilen vähiin, mutta paria päivää aiemmin huomasin maksaruohonkin jo heräilevän. Tälle päivälle on luvattu jälleen räntää ja vettä. Vieköön sateet loputkin lumet mennessään.

Mukavia arkipäiviä itse kullekin!
 

12 kommenttia:

 1. Minulla on muistikuva, että lapsuuden hyasintinteissa oli paljon voimakkaampi tuoksu kuin nykyisissä jouluhyasinteissa. Ehkä nuo ovat samaa lajiketta. Tukholmassa olen nähnyt, kuinka hyasintteja käytetään keväisinä ruukkukukkina ulkona, upean näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin lapsuuden hyasintit tuoksuivat ihan eri tavoin kuin nykyiset. Oikeastaan olen monena jouluna hankkinut hyasintteja tavoitellen jonkinlaista lapsuudenmuistoa, enkä ole siinä onnistunut. Nämä keltaiset ovat kyllä melko voimakastuoksuisia. Ne pääsevät pihamultaan, kun ovat aikansa sisällä kukkineet. Josko jaksaisivat kukkia tulevina keväinä ulkona.

   Poista
 2. Ei kai, räntää ja vettä? Minä luulin, että piti tulla aurinkopäivä. Nyt ainakin on sellainen, ihana sinitaivas.
  Pienen ja lyhyen lannoitepuikkokokemukseni perusteella minustakin tuntuu siltä, että kasvit reagoivat niihin hyvin nopeasti. Nuppuja tuntuu syntyvän muutamassa päivässä!
  Miten sitä syksyllä tosiaan kuvittelee kaikkea muistavansa. Keväällä tuntuu oikeasti siltä, kuin edellissyksystä olisi vuosikymmen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tullut tänne aurinkopäivää. Mutta aamupäivän ehdin olla ulkona ennen vesisateen alkamista. Ilmeisesti sateet ovat kuurottaisia, eikä onneksi kovin jatkuvaa. Eihän sitä sokerista olla, joten pienen sateen kestää pihallakin.
   Taidan hankkia lisää noita ravinnepuikkoja, sillä ne näyttävät tosiaan olevan tehokkaampia. Ehkä ne lannoitavat tasaisemmin.

   Poista
 3. Jotkut hyasintit kyllä tuokuvat enemmän kuin toiset, ai keltainen on enemmän tuoksuva :)
  Ihanaa kun pelargonisi alkavat kukkia. Minä ostan kyllä nyt valmiiksi kukkivia, vaikka aika hyvin on nuo siemenestäkin kasvaneet. Vähän olen lorauttanut substralia vain kasteluveteen. Mutta pitää nyt ostaa jotain muutakin lannotetta. Mutta ensin nuo taimet on kyllä istutettava isompiin ruukkuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännityksellä tosiaan odotan noiden pelaguun nuppujen avautumista. Hiukan kyllä epäilen, että kyseessä on itse kasvattamani Pink Inspire. Kyllä minäkin aion pelaguita ostaa kaupasta, sillä lämpimässä kellarissa talvettaminen on aika epävarmaa touhua.

   Poista
 4. Laitan muutaman kanankakka rakeen taimipurkkiin. Lisään lannoitemäärää kasvin kasvaessa. Toukokuussa alan kastelemaan vaaleanpunaisella, mikä sen nimi olikaan, lannoitteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Unohdin tyystin sen vaaleanpunaisen. Sitä löytyy kellarista, koska annan sitä kesäisin etenkin ruukuissa ja astioissa oleville kukille.

   Poista
 5. Kiitos samoin sinne! Ihanasti on kevät lähtenyt siellä etenemään. :) Valitettavasti en osaa auttaa kukkapulmiisi, toivon että löydät avun. :)

  VastaaPoista
 6. Onpas kauniita kuvia! Onko sinulla makro lähikuvaamista varten? Kyselen siksi kun itse mietin makron hankkimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin viime kesänä makron, mutta en oikein osaa vielä hyödyntää sitä. Viime aikoina olen alkanut aktiivisesti harjoittelemaan makron käyttöä. Käsivaralta tulee helposti tärähtäneitä kuvia, kun en muista ottaa jalustaa mukaan kuvaushommiin.

   Poista
 7. Tuossa pelaguun nupussa on jotain sellaista viestiä, että taas selätimme talven :)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!