keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Kesäpäivän tuoksut


Muutama yö sitten näin unta, jossa saavuin pihalta terassin kautta sisälle ja ihmettelin, että kuinkas tuoksuköynnöskuusama ei ole kukkinut laisinkaan. Tai sitten se on kukkinut niin, etten ole edes huomannut ja kesä oli jo kääntymässä syksyksi. Seuraavana päivänä muistin unen ja oli pakko oitis mennä tarkastamaan köynnöskuusaman tilanne. Ei ollut kukkinut, mutta kukkisi kyllä aivan pian. Tänään tarkastin kuusamani uudelleen ja huomasin nuppujen vähitellen avautuvan. Tiedossa on siis terassille ihania tuoksuja.


Myös syreenit ovat vihdoin avanneet kukkansa ja aina ohi kulkiessa on pakko työntää nenä tuollaiseen lilaan rykelmään. 


Lemmikit alkavat vähitellen lopetella. Kylläpä ne ovatkin viime päivinä kukkineet villinä sinisenä merenä. Kuihtuessaan lemmikit alkavat kaatuilla sinne tänne ja vähitellen penkissä on ruskeankuivia pöheikköjä. Siinä vaiheessa nappaan kuivasta tuppaasta ronskisti kouralla kiinni ja kiikutan kompostiin. Kummasti ne taas seuraavana keväänä kukkapenkistä nousevat. Vaikka en sitä lemmikeistä syntynyttä kompostimultaa samaan penkkiin lapioisikaan.



Juuri nyt, istuessani tässä tietokoneen äärellä, kuulen avoimesta pihaovesta peipposen livertävän niin ihanasti. Kyllä se on nyt kesä. Tuntuupa hyvältä.

Mukavia kesäpäiviä ja peipposen laulua kaikille!

39 kommenttia:

  1. Täällä ei köynnöskuusamat kuki, ei sitten millään ilveellä eikä ikinä. Syreeni on sit kaunis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös ole kummallista, että jotkut kasvit eivät vain kotiudu johonkin tiettyyn paikkaan. Minäkin taon päätäni joidenkin kasvien suhteen vuosi toisensa jälkeen ja aina vain pitää uudelleen yrittää.

      Poista
  2. Ihana kun jollain muullakin tulee puutarha uniin saakka :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vieläpä aika usein. Tämä ei sentään ollut painajainen, muuten vain kummallinen uni.

      Poista
  3. Pyöräillessä on ihanaa kun tuntee välillä sireenien tuoksun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syreenien tuoksu kuuluu ehdottomasti kesään. Liikkui sitten jalkaisin tai pyörällä.

      Poista
  4. Ihana syreeni, voin miltei tuntea tuoksun.
    Minulla on sama taktiikka lemmikin kanssa mökillä, kaipa se ehtii siementää niin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin näyttää lemmikki ehtivän siementää, sillä joka vuosi teen saman jutun ja aina ne nousevat yhtä innokkaina. Tosin tänä vuonna kukkiminen on ollut hurjan runsasta.

      Poista
  5. Ihania tuoksuja, Täällä vaan haistellaan tuivertavaa tuulta. Tällä menolla syreenit kukkivat heinäkuussa :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaa olla, että syreenienkin kukinta jatkuu pitkään, jos viileät kelit jatkuvat. Nuppuvaihekin kesti ja kesti, eikä vieläkään kukat ole aivan avoinna.

      Poista
  6. Meilläkin syreenit juuri aukeamassa, eli odotettavissa ihania tuoksuja. Kaunis tuo lemmikkimeri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemmikit ovat tänä vuonna kukkineen todella runsaasti. Olisiko syynä tämä pitkään jatkunut viileys.

      Poista
  7. Tuoksujen tulva on parhaillaan puutarhassa niin huumaavaa =) Ja lintujen liverrys. Vaikkei niin lämmintä olekkaan, mutta kesäntuntua selvästikin ilmassa =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rakastan peipposen laulua, sillä minusta se jos mikä, tuo kesän tunteen.

      Poista
  8. Kaunista! Meillä on vasta omenapuiden vuoro kukkia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kukkii parhaillaan Valkeakuulas. Huvituksen kukinta ei pitkään kestänyt. Tuuli ripotteli terälehdet pitkin nurmikkoa.

      Poista
  9. Kaunista,minä toin juuri äsken pihalta kasan syreenejä ja niin ihana tuoksu valtasi koko talon. Oiskohan se nyt kesä. Tuo tuoksu kyllä kertoo selvän vastauksen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syreenistä pitää käydä muutama oksa taittamassa sisälle, sillä tuoksu kuuluu ehdottomasti kesään.

      Poista
  10. Vastaukset
    1. Totta, kuusama on kaunis ja sen tuoksu aivan ihana. En tiedä, olisiko se liian voimakas sisätiloissa, mutta ulkona jaksaa kyllä tuoksutella.

      Poista
  11. Vai tulee sinulle puutarha uniinkin! Minulle ei onneksi, se olisin jo liikaa kun päivät on puutarhalla töissä ja illalla touhuaa omalla pihalla, että jos vielä unissaankin.....
    Kuusaman tuoksu on kyllä niin lumoava, syreenit eivät täällä vielä oikein ole täydessä kukassa, vilpoisat kelit ja loppumaton tuuli vähän nyt jarruttelevat kesän edistymistä.
    Lauantaina tavataan, kiva :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi ei ollut painajainen, joskin muuten aika kummallinen uni. Näen ihan hirveän paljon yleensäkin unia, joten on ihme, jollei sinne puutarhakin tulisi. Jospa joskus näkisin jonkun sykähdyttävän oivalluksen...
      Kaikki tuntuu nyt jarruttelevan, paitsi tuuli. Vaikka aurinko on paistanut monena päivänä, tuuli viilentää ilman aika tehokkaasti. No, jaksaapa touhuta raskaampiakin hommia.
      Ylihuomenna tosiaan tavataan. Onpa kiva päivä tiedossa.

      Poista
  12. Vastaukset
    1. On, puutarhurin iloja tosiaan. Kyllä tuo puutarha tuottaa niitä jatkuvasti roppakaupalla. Miten sitä ilman pärjäisikään.

      Poista
  13. Oi, lapsuudenkodin köynnöskuusamat tulivat heti mieleeni. =)
    Meillä tuoksuu kielot ja syreeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet tuoksut tuovat muistumia lapsuudesta tai jostain mukavasta asiasta. Olen jostain lukenut, että ihmisen tuoksumuisti olisi aisteista varhaisin.

      Poista
  14. Eipä täälläkään vielä syreenit kuki. Kieloissa näkyi olevan jo isot nuput, otin niitä sisälle ja alkavat nekin tuoksua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kielot ovat täälläkin olleet nupulla ties kuinka pitkään. Kaikki olla möllöttää ja ilmeisesti odottaa lämpimämpiä säitä. Käynpä poimimassa itsellekin kieloja maljakkoon. Tuoksuvat niin hyvältä.

      Poista
  15. Viileät säät antavat nyt aikaa nauttia monen kukan kukinnasta pitkään.Ihana köynnöskuusama!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, lämpimällä säällä moni kukinta olisi ajat sitten ohitettu. Nyt kukkii samanaikaisesti sellaisiakin kasveja, joita ei yleensä samaan aikaan kukkimassa tapaa.

      Poista
  16. Meillä mökillä syreenitkin ovat vasta tiukalla nupulla...tai olivat ainakin viime viikonloppuna. Piti käydä tänään töiden jälkeen puutarhamyymälässä nuuhkimassa syreeneitä, hih! Kivat lemmikkikasvustot, meillä mökillä ne eivät jostain syystä leviä mitenkään vahvasti, joitakin kukkii siellä täällä....hmmm, pitäisiköhän alkaa siemenkylvöihin, näyttää niin romanttiselta tuollaisena vaaleansinisenä mattona!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monta vuotta meilläkin lemmikkiä oli vain yhdessä tontin kulmassa muutama yksilö. Sieltä kerran siirsin tuppaan kukkapenkkiin ja siitä se sitten on innostunut leviämään ympäri pihaa. Ei haittaa, kaunis ja helppo nykäistä pois, kun alkaa muuttua risuiseksi. Yleensä ehtii hyvin siementää ronskin käden riipimisestä huolimatta.

      Poista
  17. Heipä hei, Ihanat syreenit, meilläkin pikkuhiljaa aukeaa:) Kuule ajattelin kokeilla tuohon kotilo-ongelmaan tälläistä koivuterva hajustemaalia tuossa alla on osoite missä sitä on kokeiltu

    http://www.asuntomessut.fi/blog/sarin-puutarhat/etanaeste-kasvimaalle

    Nähdään huomenna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati vinkistä! Kävinkin jo katsomassa. Mönjä vaikuttaa mielenkiintoiselta ja kokeilemisen arvoiselta.

      Poista
  18. Suloiset lemmikit:) Syreenit on kauniita ja tuoksuvia. Kaunis väri sun syreenissä, onko ihan sitä perinteistä, väri viittais johonki muuhun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kuvassa oleva syreeni on vuosia sitten tuotu lähellä olevalta autiotontilta. Samassa rivissä pihasyreenien kanssa on vähän erikoisemman näköinen lilakukkainen syreeni, joka on minusta joku jalosyreeni. Täytyykin jonain päivänä ottaa kuvat ja asettaa ne rinnakkain, niin eron näkee paremmin.

      Poista
  19. Kyllä alkukesän tuoksut ovat ihania, syreenin ainakin.

    VastaaPoista
  20. Tänään tuntuikin jo vähän lämpimämmältä, eli kesältä;)

    VastaaPoista
  21. Tuo tuoksukuusama olisi kyllä ihana! Edes unissa...

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!