perjantai 24. heinäkuuta 2015

Marjat kypsyvät


Kiertelin hetki sitten puutarhassa ja totesin, että pian alkaa olla marjojen  keruun aika. Punaherukkaa meillä on yli oman tarpeen ja niitä onkin riittänyt jaettavaksi lasten pakkaseen. Tänä vuonna punaherukkapensaissa on jotain tautia tai ötökkää, sillä ensin oksista kuivuu ja putoaa lehdet ja myöhemmin näköjään myös marjat.

Mustaherukoissa oli äkämäpunkkia ja hävitin kaikki pensaat. Vuosi sitten Poika toi äitienpäivälahjaksi kaksi Pohjanjättiä (ylhäällä oikealla), joiden marjat ovat kyllä nimensä veroisia. Pullukoita, kuin kirsikat ikään. Sadosta ei vielä voi puhua, mutta makustelemaan kyllä pääsee. Samoin valkoherukkaa meillä on vain yksi ainoa pensas ja sekin nuori, mutta kyllä siitä näyttää jo pari-kolme litraa tulevan.


Toissa syksynä laajensin naapurin aidan vieressä olevaa penkkiä, jossa on aiemmin ollut vain kaksi suureksi kasvanutta punaherukkapensasta. Paikka on yksi aurinkoisimmista meidän tontilla ja herukat kypsyvät siellä aina ensimmäisinä. Hiukan mieleni tekisi siirtää herukat kuitenkin muiden marjapensaiden joukkoon ja laittaa tilalle - ruusuja tietenkin. Olipas vaikea arvata. Herukoiden viereen siirsin viime kesänä yläpihan kivipolulle kylväytyneitä pikkaraisia pioniunikoita. Nyt ne ovat riehahtaneet leviämään oikein urakalla ja samaisia kukkia löysin tänään myös omenapuiden alta. Taidanpa vastaisuudessa nakata muunkin värisien pioniunikoiden siemeniä "joutomaille", jos ne kerran tällä tavoin innostuvat kasvamaan.


Eilen kerroin kaivaneeni kuolevan kirsikan Hortensiapenkistä ja istuttaneeni ruukussa kesää viettäneen runkotuijan tilalle. Vai kerroinko? Illalla alkoi sade ja kuvaaminen jäi, mutta kävin tänään hoitamassa senkin puolen. Runkotuija näyttää paljon pienemmältä maahan istutettuna, kuin mitä se oli ruukussa.

Hortensia Vim's Red

Ilokseni huomasin, että hortensiapensaat alkavat vähitellen valmistautua kukkimiseen. Vanilla Fraise kukki viime vuonna todella upeasti. Nyt Vim's Red näyttää peittoavan Vanillan.


Myös toinen viime kesänä ruukussa viettäneistä ja syksyllä maahan laitetuista jalohortensioista on kehittänyt nuput. Enpä kyllä muista, minkä värinen se on, mutta värihän voi hyvinkin olla eri, mitä se on ollut ruukussa.


Päivänlijlapenkki on toinen eilen läpikäydyistä. Siinä on vielä tilaa uusille kasveille, mutta en ole pitänyt kiirettä. Eilen kitkin penkkiin väliaikaiseksi tarkoitetut suikeroalpin ja pikkutalvion kokonaan pois, sillä kumpainenkin on aivan hillittömiä leviämään ja myöhemmin niitä on vaikea saada pois. Pitää opetella kärsivällisyyttä, eikä monistaa olemassa olevia kasveja joka ikiseen penkkiin. Hetken jo mietin, revinkö myös tuolta kauimmaisesta päädystä sinne istuttamani kevätkaihonkukan, mutta hanakasta leviävyydestään huolimatta se on helppo kitkeä myöhemminkin pois. Olkoon siellä muutamien harvojen jaloruusujen kumppanina. Hyvin näkyvät kimpassa pärjäävän.


Lupasin aiemmin kesällä mm. Katille (100% outdoor -blogista) laittaa sammalruusupensaasta kuvia. Olipa vaikea saada kunnollista kuvaa pensaasta, joka rönöttää vähän joka suuntaan. Istutin sen suurinpiirtein tuohon, missä näkyy vihreä pensastuki. Siitä se on vesonut vasemmalle. Pensaan on kerrottu kasvavan 0,5 - 1 metrin korkuiseksi, joten luultavasti tuo alkaa olla normikorkeudessa. Sen sijaan leveyttä sille taitaa tulla enemmän.


Minulla kasvaa kaikkien pensaiden juurella ja ympärillä kaikenlaisia muita kasveja. Eritoten akileijaa, joka ylipäätään on kylväytynyt puutarhassani kaikkialle. Ja taitaa siellä olla peittokurjenpolveakin. Sammalruusun vieressä oli aiemmin myös ihan tavallista päivänliljaa, jonka kuvittelin kaivaneeni kokonaan pois. No, sieltä sitä pukkaa ruusun vierestä edelleen. Kun sammalruusu on alkanut levittäytyä vasemmalle, on se vallannut paikan palavaltarakkaudelta ja ruohosipulituppaalta.

Kysynkin nyt ruusuasiantuntijoilta, olisiko parempi ottaa muu kasvillisuus pois ruusupensaiden alta ja lähietäisyydeltä ja käyttää vaikka jotain katemateriaalia? Ei tuo sammalruusukaan näytä muista kasveista kärsivän, mutta voisiko se kenties paremmin? Ruusupensaathan kaipaavat ilmavuutta? Ainakin se saattaisi olla paremman näköinen. Huomautettakoon, että tämä kesä on ollut ruusujen ulkonäölle epäsuosiollinen. Sammalruusu näyttää olevan kohtalaisen terve, mutta kyllä se on selvästi rumemman oloinen, kuin viime kesänä. Kukkia on kyllä tullut paljon.

Sammalruusu

Jestas, piti vain tulla laittamaan muutama rivi ja täällä taas istun työhuoneessa. Nyt pitää lopettaa loruilu ja mennä viettämään perjantai-iltaa Ukkokullan ja Juuson seuraksi. 

Sammalruusu

Viettäkäähän oikein leppoisa heinäkuinen viikonloppu ennen elokuulle siirtymistä!
 

8 kommenttia:

 1. Ruusujen aluskasvillisuus on ollut pohdinnassa minullakin. Tuoreet pensaat näyttää jotenkin orvoilta ja välit suurilta kun pensaat on vielä pienet. Pari akileijaa laitoin juurelle, mutta onnettomia siementaimia on nekin vielä. Ehkä kate toimisi parhaiten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta aluskasvillisuus on jotenkin luonnollisemman näköistä. Harvoin luonnossakaan mikään kasvi yksinään könöttää, vaan niitä on monessa kerroksessa, isoja ja pieniä ja vaikka millaisia. Äkkiä ne akileijat ja muut kasvavat ja valloittavat tilaa.

   Poista
 2. Siistiä ja kaunista sulla, tykkään noista runkotuijista. Onko tietoa, miten kestävät talvea? Meillä vipattiin viimeiset marjapensaat perennojen alta jokunen vuosi sitten. Jos olisi enemmän tilaa, pitäisin kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat ensimmäiset runkotuijani, joten vielä en tiedä niiden talvehtimisesta. Olen ymmärtänyt, että ne olisivat tavanomaisia tuijia, joita on vain lähdetty nuoresta leikkaamaan voimakkaasti. Katsotaan, miten talvehtii maassa. Siksikin siirsin tuijan ruukusta maahan jo nyt, että se ehtii kunnolla juurtua ennen talven tuloa. Toivotaan, että pärjää, sillä minäkin tykkään niistä. Ilmeisesti tuijaa pitää myös jatkossa leikata, jotta sen saa pysymään pallomaisena.
   Omista marjapuskista saa sen verran mukavasti satoa, ettei niistä raaski luopua, jos vain tilaa on. Oletko harkinnut esimerkiksi runkomaisen herukan hankkimista? Sellainen voisi olla hyödyllisyyden lisäksi myös aika vinhan näköinen.

   Poista
 3. Kesä etenee vääjäämättä, siellä jo marjat alkaa kypsyä.

  VastaaPoista
 4. Onpas hauskannäköinen tuo runkotuija. Täälläkin pääsee keräilemään punaisia viinimarjoja, ensimmäinen pensas on jo kypsää...

  VastaaPoista
 5. marjoja jo nyt, oli ensimmäinen ajatukseni. Miten tämä kesä on mennyt niin nopeasti?

  VastaaPoista
 6. Hei, tulin minäkin vuorostani kylään. Ai tuota sammalruusua. En uskalla niitä näin pohjoisessa kasvattaa, mutta ihastuttavia ne ovat. Kyllähän nuo asiantuntijat neuvovat pitämään ruusun ympäristön vapaana ja puhtaana. Mutta kyllä minäkin olen jo pienten juurelle laittanut yrttikasvia, ajuruohoa, mäkimeiramia ja jopa piparminttua. Olen ymmärtäväni, että kaikki hyönteiset eivät pidä niiden hajusta. Tiedä häntä. Mutta isompien ruusujen ympärille ihan mietin kaverikasvia. Uskoisin että akileija ja peittokurjenpolvi sopii sammalruusullesi, mutta päivänliljan ottaisin pois. Palava rakkaus on outo väriyhdistelmä vaaleanpuneiselle ruusulle. Valkoisen kanssa se olisi kaunis. Ajattelen värisopivuutta. siellä jo marjat noin kypsiä!!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!