torstai 29. lokakuuta 2015

Sisäpainoitteisia puuhia


Pihalle en ole viime päivinä kerennyt, mutta eipä siellä liiemmin ole tekemistäkään. Jonkun verran on vielä lehtiä puissa ja ne haravoin yläpihalta jonain päivänä. Alapihan käyn läpi ruohonleikkurilla.

Pikkupuutarhastakin on jo isommat vaahteralehtipinot haravoitu

Edellisyönä meidän nurkilla oli oikein kunnon yöpakkanen. Aamulla auton ikkunat olivat niin tiukassa jäässä, että aukirapsuttamiseen meni aikaa. Viime yönäkin varmasti on vähän ollut pakkasta, mutta päivällä mittari onkin sitten noussut +8 asteeseen. Ei kuulemma ole kovin kylmää vähään aikaan luvassakaan.


Ensimmäinen joululehtikin on jo postilaatikkoon tipahtanut. Se sysäsi liikkeelle joulukorttien askarteluideoinnin. Päätin kokeilla koholeimailua eli embossausta. Askartelu ei enää ole mitään värikuvien leikkailua lehdistä ja liimapuikon näyttämistä satunnaisille jämätarvikkeille vaan aikamoinen business sekin. Jotta voisin harjoittaa leimailua, tarvitsin arsenaalin tavaraa, eikä ne ihan halvalla irronneet.


Ostin tuollaisen silikonisen tai mitä lie materiaalia lie ollut - leiman. Leimaa varten tarvitaan myös kovamuovinen palikka, johon leima kiinnittyy itsestään. Samaa palikkaa voi siis käyttää muihinkin läpikuultaviin leimasimiin, kunhan sen koko vain riittää. Tarvitaan myös varsinaista leimailuliimaa sekä kohopulveria. Niitä löytyy monia eri värejä.


Myös kuumailmapuhallin on olennainen tarvike kohopulverin kiinnittämiseksi paperille. Ensin ajattelin, että kyllähän hommaan kelpaa vaikka tavallinen hiustenkuivain, mutta ei kelpaa. Se nimittäin pöllyttäisi kohopulverin pitkin huonetta. Kuumailmapuhaltimiakin myydään monissa kaupoissa, eikä kaikkien suinkaan tarvitse mennä ostamaan sitä askarteluliikkeen kalleinta, kuten minä hölmöyksissäni tein. Olisin säästänyt vähintään 10 euroa hakemalla vastaavan vempaimen kirjakaupasta tai autotarvikemyymälästä. Hölmöydestä sakotetaan, jälleen kerran.


Netistä löytyy paljon ohjeita leimailuun, mutta muutaman jutun huomasin käytännön työssä. Leima kannattaa sivellä kunnolla leimasinliimalla ja leima tulee painaa jämäkästi paperille tai pahville. Jos liimaa tulee epätasaisesti, ei kohopulveri tartu siihen kunnolla, jolloin kuviosta tulee vaisumpi ja himmeämpi. 

Askartelukaupasta sain hyvän ohjeen ensin liimata ja levittää kohopulveria useampaan kuvioon ja hoitaa kuumennuksen myöhemmin isommissa erissä. Leimasinliima kuivuu näköjään aika nopesti, eikä pulveri enää tartu siihen. Pulveroitu kuvio sen sijaan voi odotella pidempäänkin, kunhan ei kasaa niitä päällekkäin. Niinpä tein kartongille kuusi kuviota kerrallaan ja laitoin niille heti kohopulveria. Kun pöytätila alkoi olla kortilla, ryhdyin lämmittämään kuvioita.

Pulveria kannattaa ripotella kunnolla kuvion päälle ja kaataa sitten ylimääräinen pulveri keskeltä taitetulle paperiarkille, jolla se on helppo siirtää takaisin purkkiin. Pulveri onkin melkoisen riittoisaa. Siitä huolimatta pulveria löytyi pitkin työpöytääni lopetettuani askartelun.

Leimasimien puhdistamiseen ei myöskään tarvitse ostaa askartelukauppojen erityisiä puhdistusaineita, vaan esimerkiksi tavallinen ja edullinen kosteuspyyhe toimii siinä hyvin.


Innostuin myös tilaamaan nettikirjakaupasta (niin juuri - kirjakaupasta eli Adlibriksestä) uudenlaisia lankoja, joita en ole vielä ehtinyt kokeilemaan. Voihan villasukka -ryhmässä monet ovat kutoneet sukkia ruotsalaisesta Ragista ja Mellanragista. Raggi on paksumpaa ja suosituspuikot sille 4,5-5. Raggin koostumus on 70 % villaa ja 30 % polyamidia. Mellanragin puikkosuositus on 3 ja sen koostumus on 75 % villaa ja 25 % polyamidia. Värejä löytyy runsaasti. Tarvitsin vähän hempeitä sävyjä, sillä aikomus on kutoa lastensukkia. Kunhan kerkeän aloittamaan uudet langat, kerron kokemuksia.


Kokeilin myös löytämääni pitsineuletta näihin vaaleisiin 7-veikkasukkiin. Ohje on helppo ja se on tässä:

1. krs: 1 o, 1 n, 2 o, 1 n, 1 o eli yhteensä 6 silmukkaa
2. krs: 1 o, 1 n, langankierto, 2 o yhteen silmukoiden takareunoista, 1 n, 1 o
jatka toistaen näitä kahta kerrosta
 

Sukan aloitin simpukkareunalla, johon ohjeen löysin tuoreimmasta Novitan Sukkalehdestä. Törmäsin tuohon simpukkavinkkiin jo aiemmin netissä, mutta sukkalehden kuvallinen ohje on selkeämpi, mitä netissä näkemäni.




Vaaleanpunaisesta 7-veikasta tehtyihin Annukka-sukkien ohjeeseen törmäsin netissä. Sekin on hyvin helppo eli

*1-5. krs: 1 n, 4 o
6. krs: 1 n, langankierto, ylivetokavennus, 2 o yhteen, langankierto.*
Toista kerroksia 1-6. 
Kuvio muodostuu siis viidestä silmukasta eli mitoita silmukkamäärä sen mukaan.


Eilen puikoilta putosi uudet räsymattosukat. Edelliset räsymatot tein käyttämällä kirkkaanpunaista 7-veikkaa ja 7-veikan sateenkaarta. Koska varastostani ei löytynyt laisinkaan kirkkaanpunaista, otin sen tilalle fuksian punaisen. Se käy hyvin yhteen sateenkaaren kanssa. 

Näissä räsymatoissa kudotaan aina kaksi kerrosta kummallakin langalla. Varressa on 60 silmukkaa, joista vähennän nilkan resorissa ylimääräiset siten, että puikkoa kohti jää 12 silmukkaa. Mallineuleena tuossa varressa on 4 o, 1 n. Resorin ja kantapään vahvistetun osuuden oikeat silmukat kudon nykyisin takareunoistaan, jolloin resorista tulee kauniimman näköinen ja jämäkkä.

  
Puolisen tuntia sitten kävin ottamassa pilvikuvat ja silloin aurinko oli jo laskemassa. Nyt ulkona on jo pimeää. Taidanpa lähteä keittämään iltapäiväkahvia ja samalla sytytän myös kynttilät. Nyt niitä on ilo poltella. Tuovat tunnelmaa ja valoa hämäriin iltoihin.

Mukavaa viikonloppua ja pyhäinpäivää teille kaikille!

39 kommenttia:

  1. Mukavaa viikonloppua sinullekin :)

    VastaaPoista
  2. Ihania sukkalankoja ja sukkia, minä kudon vain pipoja ja kaulaliinoja.
    Täälläkin on askarreltu joulukortteja. Ei vielä itselle, vaan lähetin parikymmentä korttia Taika-lehden Ole ystävä-keräykseen. Ne jaetaan SPR:n kautta yksinäisille jouluna. Huomenna on viimeinen lähetyspäivä, jos joku vielä innostuu askartelemaan!
    Terassit on koristeltu havuilla ja lyhdyillä ja sisälläkin on kynttilävarastoja kaiveltu esille.
    Hyvää Pyhäinpäivää sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitänee minunkin varmaan kohta siirtyä kutomaan jotain muuta kuin sukkia. Se on vain niin mukavaa ja rentouttavaa. Myös sormiin tullut nivelrikko pysyy kurissa, kun pitää sormet liikkeessä.

      Poista
  3. Voi miten kauniita sukkia ja sukkalankoja. Kiitos paljon ohjeista.
    Vieraillessani kerran hyvän ystäväni kanssa paikallisessa käsityökeskuksessa saimme siellä kortteja askarreelta, erittäin ystävälliseltä naishenkilöltä näytösluontoisen oppitunnin korttien teosta ja hänelläkin oli muun muassa noita erilaisia hienoja leimoja, kohopulvereita sekä paljon muita kortintekotarvikkeita.
    Hyvää pyhäinpäivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkea näköjään pitää kokeilla. Katselin Lontoossa syyskuussa ollessani illalla television ostoskanavaa, jossa erilaisten askartelutarvikkeiden myyntipuheiden lomassa tehtiin kivoja mallitöitä. Sieltä taas tuli pari uutta innostuksen aihetta.

      Poista
  4. Tuolla kohopulverilla saa hienoja kuvioita. Ihania sukkia, olet kuvannut ne kauniisti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohopulverilla tosiaan saa mukavia kuvioita. Kunhan oppii tekniikan, ettei sähellä pulvereita pitkin pöytää.

      Poista
  5. Oliski hyvä aloottaa korttien teko ny jo. Mulla pakkaa jäärä kaharelle viimmeeselle päivälle, ennenku punaane kuari pitää laittaa postihin. En mä mikää viimmetipantyyppi oo, muuten vaa aina myähäs ;) Hyvää pyhäinpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi maailmaan mahtuu myös mattimyöhäisiä. Minä olen sen verran hätähousu, että aina pitää kaikki olla mieluummin etuajassa. Mutta toki osaan myöhästyä minäkin.

      Poista
  6. Hienoja kortteja tulossa!
    Kortteja en kyllä millään ehdi askarrella, Intianmintun kanssa ostettiin Turun kirjamessuilta Maarit Ailion joulukortteja, ovat kyllä todella ihania nekin :)
    Oletpa ehtinyt jo monet sukatkin kutoa! Mulla on myös kutomisbuumi meneillään, aina tulee mieleen uusia malleja, mitä pitää kokeilla....
    Mukavaa viikonloppua ja hyvää Pyhäinpäivää sinullekin! Juusolle rapsutuksia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ailion kortit ovatkin todella kauniita. Ongelma on se, että olen totuttanut sukulaiset omatekoisiin kortteihin ja varmasti tulee noottia, jos kaupan kortit lähetän. Vaikka olisivat kuinka kauniita.
      Kutomisesta on tullut ihan tauti. Eilen istuin varmaankin viisi minuuttia sohvalla ilman käsitöitä saatuani yhden sukan valmiiksi. Ajattelin, että ehtiihän sen toisen sukan aloittaa huomennakin. No, viidessä minuutissa kypsyin kädet sylissä istumiseen ja kaivoin kutimet korista.
      Juuso kiittää rapsutuksista. Tuolla se makaa talvisella lempipaikallaan, takkahuoneen ikkunalaudalla. Alla puhisee sähköpatteri lämpöään.

      Poista
  7. Hienoja sukkia!!!! Tuo leimasinaskartelu on hauskaa puuhaa, mutta ainakin itselläni on koko lähitienoo sen jälkeen kimaltelevaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, sittenpä en ole ainoa. Kummasti se pulveri pölisi pitkin pöytää. Seuraavalla kerralla taidan hakea jonkun vanhan liinan alle. Se on helpompi viedä ulos ravistettavaksi.

      Poista
  8. Kauniita kortteja tulee ja sukat ovat hienoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marliska. Kortit ovat osin vielä ideoinnin alla.

      Poista
  9. On tuo kutomisen taitaminen mahtavaa!

    VastaaPoista
  10. Sä oot kyllä todellinen monitaituri! Sulta sujuu puutarhanhoito, askartelu ja käsityöt. Kaiken lisäksi olet järjestelmällinen kaikkine "listoinesi". :) Ei voi kuin ihailla. Harvoin luovuus ja järjestelmällisyys löytyy samasta ihmisestä.
    Olen myös miettinyt joulukortti-ideoita. Ei ole vielä kolahtanut mun joulukorttiaihe tänä vuonna. Aika monta työvaihetta ja tarviketta tosiaan tarvitaan askarteluihin, mutta nuo kuuset näyttävät kyllä tosi kauniilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina! Koen kyllä olevani kaikkea muuta kuin luova. Sen sijaan olen isältäni perinyt duracell-pupumaisen otteen elämään ja aina pitää olla monta rautaa tulessa. On siinä kuule hämäläisellä Ukkokullallani ollut näiden vuosien aikana totuttelemisesta. Toisaalta, kun yhteen laitetaan duracell-pupu ja hidas hämäläinen, lopputulos on kaiketi aika tasapainoinen.
      Joskus sitä kolahtavaa ideaa saa etsimällä etsiä. Arvaa vain, kuinka paljon vaihtoehtoja olen googlettanut ja lehdistä selannut. Usein idea alkaa hahmottua, kun päättää päävärit korttiin. Tänä vuonna ajattelin, että kortti saa olla sinisävyinen. Katsotaan, mitä niistä syntyy. Ideointityö on edelleen kesken.

      Poista
  11. Ilta alkaa hämärtää jo niin aikaisin, että kyllä nyt sisähommiksi menee väkisinkin. Onneksi sinulla riittäää virtaa ja osaamista myös sisäpuuhille.
    Kauniita kortteja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus voisi sitä virtaa olla vähän vähemmänkin. Tuppaa elämä menemään välillä paniikin puolelle, kun ahmii itselleen liikaa tekemistä.

      Poista
  12. kauniita sukkia! Ihan uutta minulle, että adlibris myy myös lankoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli se yllätys minullekin. Fb:n villasukkaryhmässä kutojat kertoivat tuosta langasta ja hankintapaikasta. Piti mennä katsomaan. Adlibriksestä en ole koskaan kirjoja tilannut, kun tykkään käydä henkilökohtaisesti kirjoja kaupoissa hiplaamassa. Kirjojen nettiostaminen on ollut aika vähäistä, vaikka olen ollut vuosikausia kahden kirjakerhon jäsen. Kuukaudenkirjat eivät välttämättä ole kolahtaneet ja vuosien mittaan kirjakerhojen hintataso alkaa kivuta kirjakauppojen kylkeen. Etenkin, kun postimaksut ovat niin korkeat.

      Poista
  13. Kauniita sukkia olet kutonut ja niitähän tulee kuin tehtaasta. Joulukortteja olen joskus itse askarrellut, mutta nykyisin olen ne tehnyt omista kuvista käyttäen jotain kuvankäsittelyohjelmaa.
    Tänä vuonna ehkä osta joulukortit tuolta meidän VeisunPajoilta jossa olen jo kymmenen vuotta tehnyt vapaaehtoistyötä lähetyksen hyväksi. Pajoilla me naiset lähinnä teemme silkkipainantatöitä.
    Kuvataiteilija Riitta Ranta on maalannut sarjan joulukortteja Viinikan seurakunnalle ja niitä myydään VeisunPajoilla (kukkaiheisia )
    Juusolle lämpimät rapsutukset.......täältä meiltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulukorttirahojen sijoittaminen vapaaehtoistyönä tehtyihin onkin erinomainen vaihtoehto. Sitä olen joskus harrastanut itsekin. Samoin olen teettänyt omista valokuvista joulukortteja. Näköjään elämässä on kaikenlaisia vaiheita, jotka kestävät aikansa. Nyt on tällainen askarteluvaihe meneillään.
      Pitääkin hakea Juuso pihamaalta, alkaa hämärtyä....
      Mukavaa pyhäinpäivää sinne teidän porukalle kissoineen päivineen.

      Poista
  14. Varmaan tulee hienoja kortteja. Se tuo leimailu varmaan vie "pikkusormen lisäksi koko käden" kun alkuun pääsee, niinpä en ole uskaltanut hankkia niitä yhtään :)
    Hienoja sukkia taas ja mitkä ihanat uudet langat vielä. Mukavaa pyhien viettoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saapa nähdä, kuinka käy meikäläisen leimailun. Aika kalliita nuo leimasimet, joten kyllä niitä täytyy sitten koko rahan edestä käyttääkin.
      Mukavaa pyhäinpäivää sinulle!

      Poista
  15. Kauniita sukkia, itsekin kudoin juuri neljät perussukat, väriä tuli raitavärjätystä langasta. Hyvä lankavinkki, mietin juuri mistä saisin kauniinvärisiä lankoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fb:ssa on kuulemma sellainenkin ryhmä, jonka kautta voi ostaa harrastajien itsensä värjäämiä villalankoja. Olen miettinyt, pitäisikö käydä kurkkaamassa. Saisi vähän vaihtelua noihin lankoihin. Tykkäisin nimenomaan liukuvärjätystä langasta.

      Poista
  16. Hauskanoloista leimailua! Itsekin juuri tällä viikolla aloin pyöritellä joulukortti-ideointia aivoissani, vielä ei ole tullut heureka-ilmiötä. En kuitenkaan aio antaa periksi, aina on joku kiva uusi idea syntynyt ja joka vuosi olen kortteja itse valmistanut. Levollista viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä sitä heurekaa saa odotella ihan tuskaisasti, mutta joka vuosi se jostain sitten ponnahtaa.

      Poista
  17. Ihania sukkia olet kutonut kauniin värisiä ole aika taituri :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taituruudesta en tiedä, mutta sinnikkyyttä riittää jaettavaksi saakka.

      Poista
  18. Täytyy tunnustaa, etten ole neulonut yhtään sukkaa peruskoulun käsityötuntien jälkeen, vaikka olin nuorempana innokas neuloja. Villapuseroita valmistui välillä kuin liukuhihnalta, kun neuloin niitä yöt valvoessani tietokanta-ajojen valmistumista. Neulomisen ansiosta yöllä pysyi hyvin hereillä.
    Pitsisukkasi ovat niin kauniita, että taidanpa hankkia sukkalankaa ja kokeilla, miten pitsisukkien neulominen onnistuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koulun käsityötuntien jälkeen oli kyllä pitkään sellainen olo, ettei ainuttakaan käsityötä näihin käsiin. Viimeisin käsityöopettaja oli varsinainen ideoiden ja ilon tappaja. Niin sitä vain innostus jostain tuli ja kaikenlaista on tullut elämän varrella kokeiltua. Nyt tätä villasukkamaniaa on toinen vuosi kohta täyttymässä ja mukavalta tuntuu. Hyvä vaihtoehto pimeisiin talvi-iltoihin, kun ei voi pihallakaan mitään tehdä. Olen myös yllättynyt siitä, miten helposti monet alkuun vaikeiltakin tuntuvat kuviot sitten kuitenkin onnistuvat. Tuo valkoisten pitsisukkien ohjekin oli ihan simppeli, kun sitä ryhtyi konkreettisesti puikoille pistelemään.

      Poista
  19. Upeita sukkia olet kutonut! Mullakin on sukkaprojekti kesken, mutta kun aloin sisäkauden niin koti näytti niin likaiselta että koko viime viikon siivosin ja nyt helpottaa. Vai on kirjakaupassa jo sukkalankaakin :D

    Tuota korttitekniikkaa käyttäen olen tehnyt myös aika paljon kaikenlaisia kortteja, ennen ei ollut puhallinta, silitysraudalla hoidettiin kiinnitys. Taidanpa ostaa puhaltimen, on kuitenkin helpompi ja turvallisempi tapa!

    Pihahommat alkavat olla tältä kaudelta jo pulkassa, haravointia riittää mutta kun tulee töistä on jo pimeää ja nyt kyllä käsityöt kiinnostavat niin paljon että haravointi saa jäädä viikonloppuun!

    Mukavaa ja levollista viikonloppua! Ihanat pilvikuvat!

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!