sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Liebster award -haaste Maaritilta

Sammallaeimu lokakuun alun pakkasaamuna

Ulkona on sen verran harmaata ja pimeää, etten saa itseäni hilattua pihamaalle. Kyllä siellä vielä tekemistä löytyisi. Ainakin nurmikolle leijuneet lehdet on tarkoitus kertaalleen silputa leikkurilla. Mutta odottakoot ainakin tämän päivän. Sen sijaan nyt on oiva hetki käsitellä aiemmin saatuja haasteita.

 

Maarit Garden of My Dreams -blogista antoi minulle tämän Liebster award -haasteen. Se on toki kiertänyt jo monissa blogeissa ja itsekin olen siihen vastannut. Harmaan päivän ratoksi haasteeseen vastaaminen on erittäin sopivaa puuhaa. 1. Miten kauan olet pitänyt puutarhablogia?

Aloitin blogini kesäkuussa 2011 eli neljä ja puoli vuotta alkaa olla pulkassa. Sen verran koukuttavaa tämä bloggailu on, ettei ainakaan ihan heti ole loppua tiedossa.

2. Bloggaatko myös talvella?


Ilman muuta bloggaan myös talvella. Välillä jutut ovat vähän hakusessa, eikä parhaalla tahdollakaan löydy tarinaa puutarhasta. Kudon innolla villasukkia, askartelen kortteja ja ylipäätään aina on joku touhu menossa, joten niistä tulee kirjoitettua.3. Oletko saanut uusia ystäviä blogin kautta?

Blogimaailma on avannut aivan uuden ulottuvuuden kanssakäymiseen samanhenkisten ihmisten kanssa. En voi sanoa, että olisin löytänyt uusia ystäviä jokapäiväiseen arkeen, mutta kylläkin aivan ihania persoonia, joista iloitsen kovasti. Joitakin heistä olen tavannut livenä, useammat vain virtuaalisesti. 


Välillä oikein hämmästyn, miten jotkut bloggaajat ovat alkaneet tuntua ikäänkuin vanhoilta tutuilta ja heitä ajattelee jo muulloinkin, kuin vain blogia lukiessa. En siis yhtään ihmettele, etteikö konkreettiset ystävyyssuhteetkin olisi mahdollisia jossain vaiheessa.4. Millaisia suunnitelmia sinulla on puutarhan suhteen ensi kesänä?

Kaikesta järjestelmällisyydestäni huolimatta olen aika impulsiivinen. Kuluneen kesän aikana istutin aika paljon uusia kasveja ja uusin vanhoja kukkapenkkejä. Hiukan on sellainen olo, että vaihteeksi voisi antaa istutusten olla ja elää ja keskittyä enemmän niistä nauttimiseen. En siis ole tehnyt oikeastaan mitään suunnitelmia. 


Tai yhden ison olen, mutta sen toteutuminen ei ole pelkästään minusta kiinni ja se saattaa jäädä unelmaksi. Eikä se ole varsinaisesti puutarha-asiaa, joskin liittyy siihen saumattomasti. Toivoisin olopihan patiolle lasikatetta. Olen toivonut jo vuosia, mutta minkäs teet, kun puolisona on hidas hämäläinen joka miettii ja miettii ja miettii....5. Nimeä viisi suosikkikukkaasi.

Hurjan vaikeaa nimetä jotain tiettyä kukkaa, kun niitä suosikkeja on paljon riippuen kesän ajankohdasta. Alkukesän suosikkeihin kuuluu ehdottomasti kevätkaihonkukka. Se on erinomainen, sitkeä ja helppo maanpeitekasvi. Pensasruusuihin olen hurahtanut täysin ja pari viimeistä kesää onkin mennyt niitä istutellessa. 


Pioneja ei pidä laisinkaan unohtaa, kyllä niiden kukintaa tulee odotettua joka kesä yhtä suurella innolla. Loppukesän suosikiksi on noussut punahattu. Se kukkii pitkään ja hartaasti ja pysyy tukematta pystyssä kovissakin tuulissa ja sateissa. Ja tietenkin liljat, joista voisin mainita vaikkapa tiikerililja Sweet Surrenderin.


6. Mikä on lempipaikkasi puutarhassasi?


Lempipaikka taitaa olla pihapöytä olopihan patiolla. Kun on koko päivän rypenyt mullassa ja sitten suihkun jälkeen asettuu iltapäiväkahvin merkeissä Ukkokullan kanssa jutustelemaan niitä näitä lintujen sirkuttaessa ja kesäauringon lämmittäessä. Ei voi parempaa toivoa. 
7. Mikä tekee puutarhastasi viihtyisän?

En minä tiedä, onko puutarhani viihtyisä. Ehkä se sitten on, koska itse siellä viihdyn. Sana viihtyisä taipuu korvissani oleskeluksi ja istuskeluksi. Minun puutarhaviihtymiseni tarkoittaa kuitenkin enemmän sitä kaikkea istuttamista, kuopimista ja kärräämistä, jolla pyrin muokkaamaan puutarhaa mieleisekseni. Jotta siellä olisi ihania kaikkina aikoina kukkivia kasveja, rehevyyttä ja monipuolisuutta. Ja vuosi vuodelta vähemmän nurmikkoa.
8. Minkä kokoinen on mielestäsi ihannepuutarha?

Ihannepuutarhan koko on kaiketi juuri se, minkä itse kukin ihanteelliseksi käsittää. Jos puutarhan hoito tuntuu kivireen vetämiseltä ja iänikuiselta taakalta. Silloin se on liian suuri. Silloin voi olla parempi hankkia kerrostaloasunto ja pahimmassa tapauksessa vieläpä ilman parveketta. Jos taasen tykkää raataa puolihullun lailla kasvukauden alusta sen loppuun määrättömästi, silloin ihannepuutarhalla ei taida olla rajoja laisinkaan.
9. Suositko lähiruokaa?

Mielelläni ostan lähikaupasta naapurikylässä kasvatettuja tomaatteja ja samaisen kaupan edustalla kesäisin myytäviä oman kylän mansikoita. Leipomokin on ihan lähellä, joten sieltäkin saa lähellä valmistettua. Pyrin myös suosimaan kotimaista. Olen huolissani ilmastomuutoksesta ja maapallon tilasta ylipäätään. Yksittäisen kuluttajan valinnanmahdollisuudet on kuitenkin tehty rajallisiksi ja vaikeiksi, joten huonon omantunnon kanssa saa elää joka tapauksessa.
10. Oletko käynyt puutarhavierailuilla ulkomailla?

Matkustaessa toki puistot, puutarhat ja kasvit kiinnostavat, mutta varsinaisia puutarhamatkoja en ole tehnyt. Johtunee pitkälti siitä, että matkustaminen on viime vuosina jäänyt vähäiseksi.
11. Kuka on lempikirjailijasi? Piti oikein käydä kirjahyllyn äärellä katselemassa, ponnahtaisiko sieltä joku nimi ylitse muiden. Ei ponnahtanut. Pienen ikäni olen lukenut ja ihan kaikenlaista. Innolla olen tutustunut uusiin kirjailijoihin, niin kotimaisiin kuin ulkomaisiinkin. Kirjastosta kannan kotiin proosan lisäksi tietopuolista kirjallisuutta. Milloin se käsittelee puutarhaa, milloin käsitöitä tai askartelua, valokuvausta ja joskus ihan jotain täysin erilaista. On ollut aika, jolloin runot olivat päällimmäisenä. Silti en pysty nimeämään lempikirjailijaa. Hyviä on niin paljon. Enimmäkseen tällä hetkellä luen kotimaista proosaa ja skandinaavisia dekkareita. 
Tämä haaste on kiertänyt parin kuukauden ajan blogeissa sen verran hartaasti, etten laita sitä nyt eteenpäin. Tästä sen voi halutessaan kuitenkin ottaa alla olevien sääntöjen kera. Ole hyvä!


Palkinnon säännöt ovat seuraavat:

1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi
2. Laita palkinto esille blogiisi
3. Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen
4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat palkinnon ja joilla on alle 200 lukijaa
5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat
6. Lisää palkinnon säännöt postaukseen
7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.


Mukavaa pyhäpäivän jatkoa teille kaikille!
 

25 kommenttia:

 1. Lasikate kuullostaa ihanalta. Mutta on varmaankin vaikea toteuttaa. Muovikatteen pystyy itsekin suhteellisen helposti tekemään. Mutta lasinen tietysti on paljon hienompi.
  Ihania kukkia nimesit. Loppukesän perennoista tuo punahattu on minunkin mielestä noussut jopa ykköseksi. Se on näyttävä ja kestävä eikä kronklaa. Ja niitä on monen värisiä ja näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasikate olisikin ihana, mutta tarkoitin valokatetta eli ihan klassista muovimateriaalia. Oli vaan sana taas tyystin kadoksissa. Tiedän, ettei valokatteen rakentaminen ole kovin vaikeaa, mutta minusta ei ole rakentajaksi ja Ukkokullan projektit ovat enempi sellaisia iäisyysprojekteja. Jos alkavat, eivät helpolla valmistu. Tässä tapauksessa ei näytä edes alkavan.

   Poista
 2. Oikein kivat vastaukset! Jotenkin nyt on sellainen tunne, että puutarha saa nyt levätä ja vähän itsekin. On niin surkean näköistä, ainakin mun pihalla :) Mutta jospa se taas kevään tullessa heräisi.
  Näissä meidän sateisissa keleissä kyllä valokateterassi tms on ihan hyvä juttu. Kiva olis seinätkin siinä ja lämmitys, ainakin viime kesänä olisi ollut tarpeen :)
  Hyvää marraskuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinkahan monta sateista hetkeä mekin ollaan istuttu pihalla. Se ei sujuisi laisinkaan ilman jonkinlaista suojaa. Unelmaterassi olisi tietenkin sellainen, jossa olisi myös lasiseinät ja lämmitys, mutta se menee jo utopistisuuden puolelle näillä tuloilla.

   Poista
 3. kivat vastaukset! Toivottavasti valokate -toive toteutuu ensi kesänä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahaa pelkään, ettei toteudu. Pakko jatkaa jankutusta.

   Poista
 4. Hyviä vastauksia. Suosikkikasveja on mahdotonta sanoa, ainakaan viittä, kun niitä on niin paljon! Pensasruusut on täälläkin nyt in.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, niitä suosikkeja on niin valtavasti ja ne tuntuvat myös muuttuvan. Tietenkin jotkut suosikit säilyvät, mutta onneksi tulee aina uusia mukaan.

   Poista
 5. Mukavaa luettavaa nämä haastattelut! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomaista täytettä tällaiseen hiljaiseen aikaan.

   Poista
 6. Vastauksiasi on kiva lukea ja paneudut niihin aina niin huolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko. Käytän tosiaan aika paljon aikaa vastaamiseen. Samalla tulee järjesteltyä omia ajatuksiaan kulloisestakin aiheesta.

   Poista
 7. Kyllä kate terassin päällä lisää huamattavasti käyttömaharollisuuksia. Jospa ens kesänä olis sen vuaro.

  VastaaPoista
 8. Yllättävästi ulkopuolisen kysymykset voivat valottaa blogin kirjoittajaa uudella tavalla. Sen puolesta näissä haasteissa on ituakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut saman asian. Ikäänkuin oppii paremmin tuntemaan blogien takana olevia ihmisiä.

   Poista
 9. Haastelin sinua vähän lisää, vaikka haasteet jonottavat jo luoksesi! Ei tarvitse vastailla enää jos ei halua, en pahastu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En pahastu, päinvastoin. Haasteisiin on kiva vastata etenkin näin syksyllä, kun pihapuuhat alkavat olla vähissä. Saa hyvän syyn pohtia puutarha-asioita ja selailla kuvia. Kiitos kovasti!

   Poista
 10. Mukavat kysymykset ja vastaukset :) mukavaa marraskuuta sinulle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi. Marraskuu on nyt alkanut, joten leppoisaa sellaista sinullekin.

   Poista
 11. Upeita kuvia ja kiva lukea ajatuksiasi! <3

  VastaaPoista
 12. Kauniita huurteisia kuvia! Näitä haasteita on ollut kiva lukea monista blogeista. Monia puutarhahurahtaneita yhdistää moni muukin asia, monet näyttävät pitävän kovasti lukemisesta ja käsitöistä :)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!