tiistai 24. marraskuuta 2015

Sirpan pionikalenteri

Metsäruusussa on vielä keltaisia lehtiä tallella.

Usein olen meidän tien ensimmäisiä jouluvalojen virittelijöitä, mutta tänä vuonna taisin hävitä niukasti naapurille. Eihän niillä kiire ole, mutta yleensä minun valoni ovat rävähtäneet valaisemaan viimeistään pikkujouluna ja sehän on tulevana viikonloppuna. Tai miten sen nyt sitten ottaa. Yksi jos toinenkin kauppa ja katu on jo joulunsa avannut ja telkkaristakin joulumainoksia tulee joka ilta. Niin tai näin, illat pimenevät aikaisin ja kaikki valo on pelkästään plussaa.

Kaukasianpitkäpalko lumessa

Lunta meidän nurkilla on vain nimeksi. Se on pysynyt maassa pikkupakkasten johdosta, mutta luvassa on taas lämpöasteita, joten voinemme sanoa hyvästit näille lumille hetkeksi aikaa. Valoja viritellessäni ulkosalla tuli ajoittain jäätävää tihkusadetta. Ukkokulta käväisi Espoon puolella ja sanoi, ettei siellä ollut lunta sitäkään vähää, mitä meillä.

Norsun jalka. Ei sentään, kuusen tyvihän tämä.

Kävin Juuson kanssa metsässä käpyjä etsimässä. Kati 100% outdoor -blogista on luvannut vahtia, milloin saan kävyt hommattua. Huomatkaa, että pitää tarkoin miettiä, mitä blogissaan kirjoittaa tai jollekin kommentoi. Toteutumattomista lupauksista voi jäädä kiinni. 

Kuusenkäpyjä löysin runsaasti, mutta männynkävyt olivatkin kortilla. Sinänsä kummallista, kun tien toisella puolella on isoja mäntyjä pilvin pimein ja usein naapureiden pihat aivan täynnänsä käpyjä. Niinhän se aina tuppaa menemään, että etsimäänsä saa välillä hakemalla hakea, jollei sitä ota silloin, kun olisi helposti tarjolla. Nyt ne kävyt ovat autotallissa sulamassa. Katsotaan, pääsevätkö ne sieltä koskaan eteenpäin.


Joulukortit on askarreltu ja kuoriinsa jo laitettu. Postimerkit puuttuu, mutta nehän ehtii. Olenkohan koskaan ollut näin ajoissa joulukorttien suhteen? Tuskin.


Syyskuun alussa olin luontokuvauskurssilla, jossa tutustuin oman kylän puutarhabloggariin. Sirpa kirjoittaa 1003 puutarhaa -nimistä blogia. Tuon verran hienoja puutarhoja ympäri maailmaa hänellä on tutkittavanaan. Aika monessa puutarhassa hän on jo käynyt. Kuvia ja tarinoita puutarhamatkoilta löytyy hänen blogistaan.


Sirpa on innokas pioniharrastaja ja yhdessä muiden asiaan vihkiytyneiden kanssa teettivät kalenterin, jossa on heidän itsensä ottamia kuvia omista pioneistaan. Sirpa halusi antaa minulle yhden kalenterin ja kutsui minut sen tiimoilta tutustumaan puutarhaansa. Tähän aikaan vuodesta ei puutarhassa paljon katseltavaa ole, mutta kyllä meidän kierrokseemme runsas tunti upposi ihan kevyesti. En ottanut kuvia Sirpan puutarhasta, vaikka kamera mukana olikin. Jotenkin se vain jälleen kerran unohtui. Varmasti saamme ensi kesänä katsella kuvia lukea Sirpan upeista uusista pioneista ja lukuisista kärhöistä.


Kohta lumet saavat kyytiä, sillä ulkona vuoroin sataa kaatamalla, vuoroin paistaa aurinko Vaikka ei nyt mistään auringonpaisteesta voi puhua, kun päivä jo hiljakseen laskee metsän taa. Kunhan joitakin kalpeita säteitä heijastuu tummien pilvien reunaan. Lähdenkin tästä tsekkaamaan, ovatko jouluvalot jo syttyneet. Vai saanko käydä säätämässä ajastimia uudelleen, kuten yleensä tapahtuu.

36 kommenttia:

 1. Tosi upea tuo viimeinen kuvasi! <3
  Oletkin tosi hyvässä vauhdissa joulun valmistelujesi suhteen. Mä olen ihan alkutekijöissä. Osa syynä on alakerran maalausremontti. Kaikki alakerran huonekalut ovat siirretty maalauksen tieltä pois. Joten ei ole vielä oikein päässyt jouluisiin ajatuksiin.
  Yleensä tykkään kyllä nautiskella jouluvaloista ajoissa.
  Pionikalenteri on ihana idea ja näyttää kauniilta. Täytyykin mennä tutustumaan Sirpan blogiin, se on minulle aivan tuntematon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään tuosta rapskulehtikukasta, jonka tein muutama vuosi sitten puutarhakalenterista bongatun kuvan perusteella.
   Kyllä tässä vielä ehtii hyvin joulua valmistella. Jotenkin sitä aina stressaa kaikkia asioita etukäteen ja sitten meneekin vain hetki niiden toteuttamiseen. Remontoidusta kodista on iloa taas pitkäksi aikaa eteenpäin.

   Poista
 2. Kävyistä saakin askarreltua monenlaista kivaa jouluksi. Sopivat jouluisiin kukka-asetelmiin sun muihin.
  Jouluvaloja on meilläkin viritelty hyvissä ajoin ja ajastimet otettu käyttöön.Toivottavasti tulisi myös sen verran pakkasta, että saisi muutaman jäälyhdyn jäädytettyä pihamaalle.
  Onpa kauniita kortteja odottamassa postitusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajastimet ovat kyllä huippuhyvä keksintö moniin muihinkin paikkoihin kuin vain jouluvaloille.

   Poista
 3. Todella kivan kuvion muodostavat nuo raparperinlehdet.
  Olen välillä käynyt lukemassa Sirpan matkakertomuksia ja ihailemassa matkoilta otettuja kuvia. Mielenkiintoinen blogi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon rapskulehtikukan malli löytyi pari vuotta sitten puutarhakalenterista. Innostuin sitä tekemään ja olen ollut tyytyväinen.

   Poista
 4. Toin viimeiseltä Israelin matkalta tosi isoja käpyjä askarteluun ja nythän ne ovat jo käytössä. Kun pitää silmänsä auki, löytää luonnosta kauniita koristeita.
  Meillä on joulu-kaamosvalot jo viritelty pihapuihin ja terasseille. Yhdet olis vielä käsissä,kunhan keksin niille paikan. Valkoisen maan kanssa ne ilostuttavat tätä marraskuun loppua!
  Tuttu tuo Sirpan blogi, käyn joskus kurkkimassa. Ja pionit on ihan parhaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpalla onkin useita aivan hurmaavia pioneja. Nyt täytyy ensi kesänä käydä kurkistamassa hänen uusimpia hankintojaan.

   Poista
 5. Meilläkin on jouluvalot valaissut etupihaa jo noin viikon verran. Yleensä saan idean jo marraskuun alussa (ja käyn keskusteluja mieheni kanssa siitä, mikä olisi sovelias aikataulu jouluvalojen ripustamiselle :)), mutta tänä vuonna olin jopa hieman myöhässä. Joka tapauksessa tähän marraskuun keskelle tarvitaan valoa.
  Kiitos blogivinkistä, sieltä löytyi mielenkiintoisia juttuja ja puutarhamatkakohteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marraskuun alku oli vielä kohtalaisen valoisaa ja lämmintä, joten jouluvaloja ei samalla tavoin tullut ajateltua, mutta nyt ne ovat kyllä ihan paikallaan. Meilläkin käydään aina keskustelu, mikä olisi sopiva aika. Päätöksen teen kuitenkin ihan itse, koska minä ne sinne ripustankin.

   Poista
 6. Hienoja joulukortteja olet tehnyt Me parasta aikaa asettelemme jouluvaloja. Tänää laitoimme pensaitten ympärille suojukset kun näyttä niitä pupujjälkiä olevan kovin paljon pihalla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin puput ovat jo risteilleet alapihalla. Yritin kaikki tärkeät puut ja pensaat suojella, mutta keväällä sitten nähdään, onko puput päässeet yllättämään.

   Poista
 7. Tuallaane kiva raparperikukka on ollu mulla tekolistalla muutaman vuaren, jos sitte ens kesänä...Jouluvaloosta osa palaa, loput laitan päälle viimmeestään Itsenääsyyspäivänä... 1003 puutarhaa - plokis käyn kualaamas kaikkia ihania paikkoja, mihinkä en millää itte pääse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpan blogissa voi tosiaan käydä unelmoimassa ihanista paikoista ja puutarhoista. Aika epätodennäköistä, että edes osaan niistä pääsisi - koskaan.
   Rapskukan bongasin pari vuotta sitten puutarhakalenterista ja pitihän sitä kokeilla. Helppo ja kiva. Suunnitelmissa olisi toinenkin, mutta näkyy tuo toteutus meikäläiselläkin venyvän.

   Poista
 8. Hienoja joulukortteja olet tehnyt Me parasta aikaa asettelemme jouluvaloja. Tänää laitoimme pensaitten ympärille suojukset kun näyttä niitä pupujjälkiä olevan kovin paljon pihalla:)

  VastaaPoista
 9. Ihan uusi bloki tua 1003 pitää katsoa. Meillä sataa nyt ja lumet saa kyytiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat lumet täältäkin kadonneet. Aamulla satoi jälleen uutta hyhmää, mutta päivän vesisateet tekivät siitä selvää.

   Poista
 10. Viimeisen kuvan kiveys on tosi ihana. Tykkään kun laitettu luonnonkiviä ja raparperilaattoja samaan alueeseen. Nyt lisäksi tuo lumi antaa kiveykselle uuden ilmeen. Tosi hieno.
  Minäkin aion joskus tehdä noitä rapsulaattoja. On ollut niin paljon puuhaa, ettei siihen ole ollut aikaa tai inspistä, ehkä sitten ensi kesänä. ;) Niin, ja jos kesällä satut postaamaan tuosta, niin viimeistään silloin muistan tämän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kesä olen muutaman rapskulehden tai sen tapaisia väsännyt, mutta suurempien ideoiden toteutukset tuppaavat venymään. Tuohon rapskulehtikukkaan olen todella tyytyväinen. Idean siihen sain pari vuotta sitten puutarhakalenterin kuvasta. Ajatus on ollut, että koko yläpihan hiekalla oleva osuus olisi joskus päällystetty rapskulehtilaatoilla. Kun ne oikeat luonnonkivet maksavat niin vietävästi.

   Poista
 11. Pionit ovat kyllä miunkin mielestäni ihania. =)

  Meiltä viime yön sade sulatti lumet pois. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Una, sateet ovat vieneet lumet täältäkin. Kyllähän se arvasi, mutta voisihan sitä lunta olla edes nimeksi.

   Poista
 12. Pionit ovat ihan parhaita. Pionikalenterin hankkisin heti, jos käyttäisin seinäkalenteria. Oletpa aikaisessa joulukorttien kanssa, todella kauniita teit. Minä vasta etsin kortti-ideoita ja teen niitä taas ihan viime tipassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen harvinaisen aikaisessa joulukorttieni kanssa. Toisaalta se on aina sellainen takaraivossa pakottava asia, jonka pois päiväjärjestyksestä saaminen helpottaa kummasti elämää. Joulukorttiaskartelu on kivaa ja pidän niiden tekemisestä sekä korttien lähettämisestä, mutta kaikki must-hommat tuppaavat muodostumaan pieniksi stressinpoikasiksi.

   Poista
 13. Jeps, täällä Espoossa ei ole yhtään enää lunta, vettä satelee.

  kauniit joulukortit! Minä teetin kortteja omista valokuvista. Vähän huolettaa tuon lakon kanssa, saakohan kortit lähetettyä jouluksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosikausia teetin joulukortteja omista kuvista, mutta jossain vaiheessa aloitin joulukorttiaskartelun ja sillä tiellä ollaan. Ihmiset odottavat itse tehtyjä ja noottia tulee, jos lähetän kaupan kortin.
   Posti väittää, että joulukortit ehtisivät ajoissa. Kun neuvotteluissa ei kuitenkaan näy sopua, voipi olla mahdoton lupaus.

   Poista
 14. On täällä pk-seudulla nytkin niin synkän harmaata että tuntuu kuin olisi jo ilta. Saisi ne pakkaset jo saapua! Oletpa ollut reippaana, aina kun saa itsetehdyn kortin niin se lämmittää sydäntä erityisen paljon. Itse jouduin photoshoppaamaan Watti-joulukortin koska kissa ei ollut yhteistyökykyinen, koko katti olisi pitänyt kiinnittää pikaliimalla jouluasetelmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nauratti tuo photosopattu Watti-joulukortti ja muistui mieleen Juuson ensimmäinen joulu, jolloin yritin saada sitä köllöttämään punaisella viltillä joulukorttikuvaa varten. Olihan operaatio, mutta onnistui viimein. Jäi kuitenkin ainokaiseksi Juusovalokuvakortiksi.

   Poista
 15. Kiitos käynnistä! Oli kiva jutella kaikesta puutarhaan liittyvästä!
  Viimeinen kuva on upea! Ehdin juuri kehua, että Hiidenopiston kursseille on helppo päästä. Jäin betonitöiden kurssilla 9. varasijalle, koska en muistanut ilmoittautua heti kun ilmoittautumisaika alkoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos myös itsellesi! Oli tosi mukavaa.
   Työväen- ja kansalaisopistokurssit ovat ilmeisen suosittuja pääkaupunkiseudulla, sillä ne täyttyvät yllättävän nopeasti. Usein kuitenkin saattaa käydä niin, että ihmiset innoissaan ilmoittautuvat ja peruttavat. Harmillisimpia ovat ne, jotka ilmoittautuvat, mutta eivät saavu kuitenkaan kurssille. Maksuhan heiltä silloin peritään, mutta ei se paljon niitä lohduta, jotka jäävät turhaan odottamaan vapaata paikkaa.
   Betonityöt ovat nyt niin suosittuja, että kurssit taatusti täyttyvät.

   Poista
 16. Between, sun olisi pitänyt käydä meillä käpyretkellä, sillä niitä riittää. Lumet lähtivät ja olen niin pettynyt...Ihanat joiulukortit. Me emme tänä vuonna toimeentuneet tekemään omista kuvistamme enkä ole askartelija, joten olen ostanut. Kirjoitan niitä varmaan jo ensi viikolla.

  Minulla ei ole yhtään pionia, vaikka on yli 300 kasvia. Ehkä jo yli 400...,mutta kärhöissä riittää. Ja niitä aion vieläkin lisätä.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, sinun pitää ryhtyä järjestämään kävynkeräyskursseja jouluaskartelijoille.
   Joulukorttiperinne on minusta niin mukava asia, ettei haittaa, vaikka lähettäisi kaupan kortin. Pääasia, että lähettää. Kaupoissa on niin kauniita joulukortteja, että saatan niitäkin ostaa ihan vain varalle. Ehkä tulee sellainenkin joulu, etten syystä tai toisesta tee itse kortteja.
   Jotenkin noiden kasvien kanssa käy niin, että ensin sitä tutustuu yhteen kasviin ja alkaa kerätä sen eri muotoja. Sitten tulee toinen ja kolmas ja neljäs ja siinä sitä ollaan täysin hullaantuneina niihin. Minulla kärhöhullaannus on aluillaan. Vasta muutama kärhö, mutta epäilen, ettei se niihin jää. Enkä edes epäile, vaan tiedän. Sama koskee pioneja.

   Poista
 17. Tyylikkäitä joulukortteja olet väsäillyt! Joitakin tuntuu ärsyttävän yleisönosastoilla, kun jouluvaloja laitetaan "liian aikaisin" (kuka sen määrittelee, mikä on liian aikaista). Olen kanssa sillä linjalla, että tässä pimeydessä ja synkkyydessä kaikki valot ovat pelkkää plussaa! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelin samaa lehtikeskustelua. Toimittaja oli isoon sanomalehteen laatinut oikein kunnon artikkelin aiheesta ja kummastelin jutun hieman ahdasmielistä näkökulmaa. Luulisi, että tähän suomalaiseen syyspimeyteen kaikki valo olisi tervetullutta. Sitäpaitsi, aika pian joulun jälkeen sammuttelen valoja, koska päivien pidentyessä ja kirkastuessa ne eivät vaan enää tunnu samalta. Mutta joulua odotellessa ne tuovat iloa ja tunnelmaa.

   Poista
 18. Pionikalenteri on ihana! Vielä sellaisen ehtii hyvin tehdä itsekin ensi vuodelle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioni, totta. Viime viikolla teetin omista viime vuoden kuvistani kalenterin jo perinteeksi muodostuneeksi joululahjaksi muutamille läheisille. Vain kaksi päivää tilauksen tekemisestä sähköpostissa tuli ilmoitus, että kalenterit ovat matkalla minulle.

   Poista
 19. Kun taas katselin tuota sinun keraamipolkuasim niin muistin taas, että oikeastaan kuvanveisto oli minun alani. Opettaja jo halusi minut yksityisoppilaakseen. Huh, kyllä pitäisi alkaa sitäkin hommaa tekemään. Kun saisi nyt edes tuon kesäkeittiön kuumavesiuunin tehtyä. Mutta pionit kyllä saavat jäädä. Mutta tuo kalenteri näyttää upealta!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!