tiistai 16. kesäkuuta 2015

Istutuskimara

Kuvat Viherpeukaloiden sivuilta

Urakka takanapäin eli puolentoistapäivän istutusrupeama. Tilasin Viherpeukaloiden alennettuja kasveja ja toimitus saapuikin nopeasti lähikauppaan. Hain ne perjantaina, mutta vasta eilen ehdin aloittamaan istutuksen.
 
Kuvissa vasemmalta lukien Kruunukärhö - Clematis marcopetala 'Maidwell Hall', Mantsuriankärhö - Clematis mandshurica ja Tarhakellokärhö - Clematis integrifolia 'Arabella'.
Vasen ja oikea kuva Viherpeukaloiden sivuilta, keskellä kuva Jari Särkkä

Kuvissa vasemmalla Tarha-alppikärhö - Clematis atrogene 'Willy', ' ja oikealla Tarhalyhtykärhö - Clematis texensis 'Princess Diana'. Keskimmäisen Tarhakellokärhön - Clematis integrifolia 'Aljonushka ostin blogitapaamisen yhteydessä Pinsiön taimistolta.

Kuvat Viherpeukaloiden sivuilta

Kuvissa vasemmalta lukien Kerrottu kurjenkello - Campanula persifolia 'La Belle', Loistokurjenmiekka - Iris sibirica 'Pink Parfait' ja Lehtoakileija - Aquilegia 'Pink Barlow'

Viherpeukaloiden paketissa tulleet perennat olivat juurakoina ja ne pääsivät ruukkuihin kasvamaan ja vahvistumaan ennen maahan istuttamista.

Kuva Viherpeukaloiden sivulta

Tilasin myös Viljaminkeltaruusun. Enpä osannut ajatella, että blogitapaamiseen liitetty käynti ruususeuran puheenjohtaja Lauri Korpijaakon puutarhassa poikisi myös pistokkaita. Tietenkin hänellä oli myös harisoninruusu William's Double, josta olisi ollut mahdollista saada oksapistokas. Nyt Viljamini on kuitenkin ostettuna ja pikkupuutarhaan istutettuna. 

Kuvat Viherpeukaloiden sivuilta

Vasemalla Tarhaidänunikko - Papaver orientale 'Pink Pearl' ja oikealla tilaajalahjana tullut Loistokurjenmiekka - Iris sibiriga 'Gull's Wing'. Nämä siis tulivat myös nettitilauspaketissa.

Törmäsin netissä keskusteluun, jossa vertailtiin nettikauppojen ja puutarhakauppojen perennahintoja, -kokoja ja ulkonäköä. En yhtään ihmettele, että monelta suu loksahtaa auki avatessaan nettipaketin ja löytäessään sieltä pussissa olevan kasan multaisia möykkyjä. Ne eivät ehkä ihan ensisilmäyksellä ilahduta hienojen kuvien perusteella kasviostoksiaan tehnyttä harrastelijaa. Keväällä taimet saattavat puutarhakaupoissakin olla aika onnettoman oloisia, mutta kesän edistyessä kaupoissa käydessään näkee jo ihan luonnollisen mukaisia taimia. 

En sitten tiedä, onko sekään ihan oikein, että joissakin puutarhamyymälöissä kasvit ovat heti alkukeväästä isoja ja kukkivia, kun ne meidän kesässämme sellaisia olisivat vasta kenties loppukesästä. Kokemuksen kasvaessa on helpompi tehdä ostoksia ja päättää, mitä taimia voi hankkia netin kautta, mitkä kannattaa ehdottomasti ostaa suoraan puutarhalta.

Kuva netissä

Rönsyleimu - Phlox stolonifera 'Ariane' lähti mukaani Pinsiön taimistolta samoin kuin alla olevassa kuvassa vasemmalla Tarhakalliokielo - Polygonatum x hybridum ja oikealla Tunturipoimulehti - Alchemila alpina. Nämä on myös istutettu.

Kuvat netistä
 
Kuvat netistä

Blogitapaamisella sain  Kivipellon Sailalta Kuolanpionin (Paeonia anomala) ja Hernepensaskujanteen Jorilta Kulleron (Trollius europaeus) sekä Elämää Paratiisinpalasessa Lauralta Tuoksumataran (Calium odoratum). Näistä kasveista pioni ja kullero ovat saaneet uuden kodin meikäläisen puutarhan mullasta. Sen sijaan tuoksumatara on vielä purkissa vahvistumassa.

Osa unikoista on jo avoinna, osa vielä nupulla

Tuuli ja sateet ovat koitelleet pensaita, joten olen asetellut niille tukia. Aurinko paistaa vaihtelevasti, mutta mistään kovin kesäisistä tunnelmista ei voi puhua. Niin kauan, kun ahertaa ja touhuaa, ei kylmä pääse puraisemaan, mutta pihapöydän ääressä ei pitkään tarkene istua. Alkaa kaipaamaan villasukkia ja pitkähihaista varsin vikkelään.


Osa köynnöshortensiasta oli romahtanut seinältä ja aikani sitä katseltuani leikkasin romahtaneet versot lyhyemmiksi. Ei se kuitenkaan kiinnity seinään jo irronneilla kärhillään, vaan vasta kasvaessaan uusilla versoilla. Harmillista, mutta onneksi iso osa jäi vielä seinälle ja pääsen edes muutamista kukista tänä kesänä nauttimaan.


Rhodojen kukinta meidän puutarhassa on aika vaatimatonta, kun isoin ja vanhin ei tänäkään vuonna kukkinut laisinkaan. Sen sijaan tämä vuosi sitten istutettu Nova Zempla kukkii kahden ruusukkeen voimin.


Varjoliljat ovat vielä nupulla. Takana näkyvät lemmikit ovat sateen kaatamia ja aloittaneet risuuntumisensa. Kiskoin suurimman osan pois ja mietin, annanko niiden vastaisuudessa näin voimallisesti kukkapenkissä rehottaakaan. Löysin nimittäin lemmikkien joukosta viime kesänä istuttamani ja tänä vuonna kaipaamani sinivaleunikon, jossa ei ole nupun nuppua ja se on muutenkin sen näköinen, kuin olisi väsyneenä todennut hävinneensä tila- ja valotaistelun lemmikeille. Jospa se nyt virkistyy, kun lemmikit saivat mennä.

  
Leikkasin myös vuorimäntyjen vuosikasvut lyhyemmiksi. Ilmeisesti havujen keltainen siitepöly alkaa olla tältä vuodelta ohi ja on aika pestä ikkunalaudat ja terassit. Jospa myös ainainen ja ikuinen ja jokapäiväinen tuuli vihdoin laantuisi ja nuo kaikkialle ehtivät vaahteranenätkin putoaisivat puun alle, eikä niitä tarvitsisi nyppiä omista hiuksista ja kissan turkista.

Hansa-ruusu alkaa kohta kukkia

Puutarhahommien lomassa olen setvinyt vanhempien kotihoidon sotkuja ja lääkejakelun ontumista. Onneksi kännykkää voi kuskata mukanaan, eikä lankapuhelimen aikaiseen tyyliin tarvitse istua ja vahtia puhelinta. Juhannusviikko on meneillään ja vihdoin pitäisi siivota kotia ja miettiä juhannuksen sapuskatarjontaa. Ehkä huomenna tai ylihuomenna, perjantaina voi olla jo aika kiirus.


 

40 kommenttia:

 1. Ompas kertyny aikamoonen saalis. Nuaren kasvamista on mukava orottaa...Arabella on luannos sinisempi ku tuas kuvas, muistuttaa kruunukärhön färiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, hyvä tietää Arabellan väristä, joskin ei haittaa. Pääasia, että kukkii joskus.

   Poista
 2. Ihania hankintoja! Juhannus on tänä vuonna niin aikaisin, että ollaan tultu juhannusviikolle ihan huomaamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Ihan on vaivihkaa aika edennyt ja juhannus on edessä.

   Poista
 3. Aikamoinen istutusrupeama! Vaan hyvähän se on maata kaivaa, kun ei tule hiki eikä kasvit näänny helteeseen ainakaan heti alkupäivinä.
  Toivottavasti rentouttavaa juhannusta kumminkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja sadekin tuli sopivasti eilen illalla istutussession päätteeksi.
   Ja kyllä aion rentoutua ja jotain hyvää siinä ohessa natustella.

   Poista
 4. No kyllä sulla on ollut hommaa kaikissa uusissa kasveissa! Mutta ihania ovat kaikki!

  Hyvää juhannusta ja ensin titenkin sen valmistelua : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan siinä vähän vääntämistä saada kaikki multaan, mutta kasvien kanssa touhutessa aika kuluu, eikä työn määrää edes huomaa.
   Mukavaa juhannusta myös sinulle!

   Poista
 5. Ihana on istuttaa uusia kasveja, mutta sinulla tuo määrä on ollut huikea. Hyvää juhannuksen valmisteluja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus näköjään tuppaa käymään hiukan ahneeksi.
   Mukavaa juhannusta sinullekin!

   Poista
 6. Kivoja valintoja. Paljon uusia kukkia, huh. Nuissa kahdessa on samantapainen lehti kuin lupiinissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, lupiininlehteä muistuttavat.
   Mukavaa juhannusta sinulle!

   Poista
 7. Ihanat kärhöt! Hurjan paljon uusia kasveja! Hyvää juhannusta teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli hiukan ahnehdittua.
   Mukavaa juhannusta sinullekin!

   Poista
 8. Onpa ihania kukkia hankittu, voi että. Ihania kärhöjä. On sulla istuttamista. Kyllä tekis tosiaan mieli tilata jotain kukkia, kun ei löydy täältä just niitä mitä haluaisi. Nuo toiseksi ylimmäisen kuvan vaaleanpunaiset olis ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vain kädet kyynärpäitä myöten ristiin, että kaikki istutetut kasvit lähtevät juurtumaan ja sitä myöten kasvamaan ja kukkimaan.
   Mukavaa juhannusta sinulle Emilie!

   Poista
 9. Ihania kasveja olet hankkinut! Täälläkin muutama purkki odottelee istuttamista...:)
  Kaunista juhannuksen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on, että kun yhden taimen multaan saa, on jo kaksi vuoroaan odottamassa.
   Mukavaa juhannusta sinulle!

   Poista
  2. Riina, kävin vaihtamassa bloginimeni etukirjaimen isommaksi. Näyttää omaankin silmään paremmalta.

   Poista
 10. Voi, mitä ihanuuksia! Tuollainen valkoinen rönsyleimu pitäisi kyllä saada...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rönsyleimun pitäisi olla hyvä leviämäänkin. Tykästyin kovasti.

   Poista
 11. Voi että, nuo kärhöt on ihania. kyllä minunkin on sellainen hankittava, paikkakin alkaa olla kunnossa. Minä asun melkein puutarhan naapurissa, ja siellä on hyvä tarjonta, olisi hassua tilata netistä taimia, kun voisin vaikka kottikärryillä hakea niitä puutarhalta. Tosin autolla siellä käyn ostoksilla. Kärhöjäkin kyllä siellä viimeksi käydessä katselin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika lähellä minullakin taimistoja olisi, mutta niinpä taas sorruin näihin nettiostkoksiin. Ihan hyväkuntoisia taimia sieltä tuli, joten toivotaan, että viihtyvät puutarhassani.

   Poista
 12. Ihania hankintoja! Mulla on väliaikaispenkissä monta köynnöstä ja pensasta odottamassa sitä oikeaa paikkaa. Ehkä nyt saan ainakin osan istutettua, kun aita valmistui takapihalle.
  On todellakin kylmää, sateista ja tuulista nämä "kesäpäivät" olleet, onneksi tänä iltana oli poutaa ja aurinkokin näyttäytyi. Oli kivaa hommailla pihalla useampi tunti. Ja ihan kohta on juhannus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut hyvät istutuskelit, kun ei ole liian kuumaa ja sadettakin tulee välillä. Luulisi kasvien saavan hyvät eväät alullensa.
   Mukavaa juhannusta sinulle!

   Poista
 13. Ihania kärhöjä ja muitakin kukkia Onne iistutuksille ja hyvää kukintaa
  Mukavaa Juhannus viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetkeksi taitaa kärhöjä tähän pihaan piisata.
   Mukavaa juhannusta sinullekin!

   Poista
 14. Kovasti olet ahkeroinut.
  Hyvää juhannuksen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä kun ottaa tällaisia touhuspurtteja, voi sitten taas hetken aikaa tehdä jotain muuta.
   Mukavaa juhannusta sinulle!

   Poista
 15. Kauniit kuvat kukkasista - hyvää juhannusta sinulle :) RONJA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kasvit juurtuvat pihaani ja ryhtyvät kukkimaan kuvien lailla.
   Mukavaa juhannusta sinulle!

   Poista
 16. Voi miten upeita! Sinulla on kohta hieno kokoelma kärhöjäkin. Aika ihana tuo kerrottu kellokukka, olen tosi ihastunut niihin. Toivottavasti esittelet sitten kun se kukkii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti kellokukka pääsee esittelyyn, joa ja kun aikanaan kukkii.
   Mukavaa juhannusta sinulle!

   Poista
 17. No huhhuh! Onpa sinulla ollut istutusurakka! Ihania kasveja olet hankkinut, toivon ne kaikki menestyvät puutarhassasi, sieluni silmin näen kärhöjen runsaan kukinnan! - viherpeukaloilta en olekkaan muutamaan vuoteen tilannut mitään, liljoja hankin joskus, ja tuolta ne näyttävät pukkaavan ylos kukkamaasta tänäkin vuonna.
  Jos tuoksumatara ei virkoa, niin ilmoita, niin lähetän uuden taimen. :) Tuo tunturipoimulehti on kyllä suloinen, täytyy liattaa se omaan haaveilulistaan :)
  Ihanaa juhannusviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän niitä kaikkia olisi tarvinnut heti maahan kaivaa, mutta kun en millään malttanut jättää hommaa tekemättä. Eikös ole jokin sellainen sanontakin, että "parempi kerran rykäys kuin ikuinen kitinä". Tai jotain sinne päin.
   En niin kovin ihastunut ole noihin Viherpeukaloiden taimiin, mutta siltikin välillä tulee niihin sorruttua. Ovat kuvissa niin kauniita. Ihan hyväkuntoisia kärhöt ainakin ovat ja hyvin minulla yleensä on kaikki tilatut taimet lähteneet kasvuun.
   Tuoksumatara on ihan virkeä nytkin, mutta en ole ihan varma vielä sen sijoituspaikasta, joten päätin antaa sen muhia ja odottaa. Odottamassa on muutama muukin taimi. Ja tunturipoimulehti on tosi nätti. Jonkun blogissa sitä kerran näin ja jo silloin laitoin kasvin vinkkivihkooni. Nyt bongasin sen sieltä Pinsiöstä ja mukaanhan tuo lähti.
   Juhannusta tässä vähitellen pitää ryhtyä valmistelemaan. Ulkona ei kovin valoisalta näytä, sillä tuuli piiskaa sadepisaroita ikkunaan. Mutta onhan meillä sisällä lämmintä, joten syödään sitten grillisapuskat ja salaatit vaikka keittiönpöydän ääressä.
   Oikein mukavaa juhannusta sinulle!

   Poista
 18. Tein tänä keväänä ensimmäisen tilaukseni nettikaupasta ja näin aloittelijanakin tutkailin etukäteen mitä on odotettavissa ja mitä oikeasti tilaan. Itseäni harmittaa kovasti kun toiset esimerkiksi haukkuvat julkisesti netissä nettikaupojen toimittamien taimien laatua yrityksen nimellä ja kun käyn kurkkimassa, ovatkin he tilanneet juurakkoja eivätkä astiataimia. Harmittavan monet hutkivat ennen kuin tutkivat.

  No tuo tuli vain mieleeni kun kirjoitit lueskelleesi vastaavaa nettikeskustelua. Oikeasti piti ihastella kasvivalintojasi ja "kauhistella" istutusurakan suuruutta. :) Viimeisin oma tilaukseni on Kodin kukilta ja parvekkeella odottaa mökille pääsemistä patjarikkoja 9 astiatainta sekä kolme Mesisilkkiyrtti Green Parrotin juurakkoa. Juurakot istutin alustavasti ruukkuun ja juhannuksena siirrän maahan. Yhdestä juurakosta on kasvua ilmestynyt hieman jo pinnallekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Luulisi ihmisten ymmärtävän ja lukevan nettiesittelyjen tekstit sen verran huolella, etteivät odota viimeisen päälle kukkivaa kasvia. Olen ostanut paljon kasveja monenlaisista paikoista ja kokemuksia riittää hyviä ja huonoja. Nettiostosten suhteen kokemukset ovat olleet kiitettäviä. Kerran olen joutunut soittamaan huonokuntoisesta taimesta ja sain kahden päivän sisällä aivan uudet tilalle. Itse asiassa se huonokuntoinenkin lähti hyvin kasvamaan ja elää yhä puutarhassani.
   Minäkin yleensä ruukutan juurakot ensin kasvamaan ja vahvistumaan ennen maahan istuttamista. Jotenkin on helpompi istuttaakin, kun mullan päällekin jää jotain näkyvää.
   Istutusurakka oli kyllä melkoinen, mutta viileällä säällä on mukava touhuta ulkona. Nyt täytyy kyllä rauhoittua vähäksi aikaa näissä kasvihankinnoissa.
   Toivotan sinulle oikein mukavaa juhannusta!

   Poista
  2. Kiitos samoin sinulle myös! Vesisadetta luvataan koko loppuviikoksi mutta hyvin käy istuttaminen vesisateessakin. :)

   Poista
 19. Vastaukset
  1. Nyt on näköjään kärhöjen aika. Toivottavasti tykkäävät puutarhastani ja päättävät ryhtyä kasvamaan ja kukoistamaan.
   Oikein mukavaa juhannusta sinulle!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!