maanantai 28. maaliskuuta 2016

Begonia lähikaupasta


Puutarhainnostuksen laajenemisen näkee yhä selvemmin ihan tavallisimmissakin asioissa. Meidän lähikauppaan oli ilmestynyt siemenpussiteline ja yhden hyllyn päätyyn lajitelma erilaisia kukkamukuloita. Enimmäkseen daalioita ja gladioluksia. Bongasin joukosta keltaisia begonioita. Aivan, keltainen ei ole kovinkaan monen mielivärejä. Pakko oli kuitenkin ostaa, sillä naapurin isäntä on saanut juuri samanlaisen begonian talvehtimaan hyvin. Kesäisin keltainen begonia on aivan hurmaava kukkiessaan valtoimenaan naapurin puun oksalla roikkuessaan. Meidän sisääntulo on hyvin vaikea kesäkukillekin varjoisuutensa vuoksi, joten yritän nyt kasvattaa oikein tuuheat ja komeat amppelibegoniat sisääntulon molemmin puolin.


Juuson piti tyydyttää uteliaisuutensa ja haistella uudet begoniapussukat. Todettuaan ne hyväksytyiksi, se kellahti työpöydälleni nukkumaan. Päänalusena taitaa toimia edelleenkin sama Viherpeukaloiden mainos, kuin edelliselläkin työpöytätorkkukerralla. Ehkä siirrän kukkaluettelon jonnekin sivumalle. Pois houkuttelemasta tilaamaan kasveja ja käyttämään sitä kissan päiväunityynynä.

24 kommenttia:

 1. Nuo begoniat ovat upeita. Minä onnistuin talvettamaan yhden puskan edellisenä talvena, mutta nyt taisivat kaikki mennä. Mutta kauniita ovat, pitäisiköhän ostaa niitä lisää....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja varsin helppohoitoisia, varjossa menestyviä kasveja lisäksi. Meidän lähipuutarhalla on joinakin vuosina ollut myynnissä vaaleanpunaista riippabegoniaa. Se on kukkiessaan kuin tyllimekkoinen prinsessa. Sellaisen mukuloita kun jostain löytäisi.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Kävin pari päivää sitten ostamassa keltaisia tulppaaneja. En ole minäkään suuri keltaisen ystävä normaalisti, mutta kyllähän se pääsiäiseen sopii. Kukkakaupassa ihailin keltaisia begonioita, eivät olleet lainkaan hassumpia. Varmasti olisi sopiva kasvi kesällä katveiselle kasvupaikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapurin keltainen begonia on ollut tosi upea kaikessa runsaudessaan roikkuessaan valtoimenaan ryöpyten puun oksalla. Sitä katsellessa on tyystin unohtunut, ettei keltainen ole lempiväri.

   Poista
 4. Ihana Juuso kissa <3 - keltainen begonia on kaunis !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saan osaamistani mukuloita rehevän kesäkukan.

   Poista
 5. Minun on vaikea ymmärtää kovin yleistä, jo vuosia jatkunutta keltaisten kukkien syrjintää :) Lienee aika aloittaa keltainen trendi puutarhassa, onhan se mitä upein väri. Begoniat lähtevät varmasti upeaan kasvuun Juuson hoidossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri! Arvostan rohkeuttasi sanoa ääneen sen, mitä monet vain hiljaa mielessään miettivät. Tässä keltaisessakin asiassa.

   Etenkin syyskukkijoissa on paljon keltaisia kasveja. Minusta ne ikäänkuin jatkavat auringon loistetta muuten jo syksyiseksi muuttuvassa puutarhassa.

   Poista
 6. Olen Cherin kanssa samaa mieltä ja tulen aina vähän surulliseksi kun keltainen niputetaan puutarhan inhokkeihin. Keltainen tuo valoisuutta ja iloisuutta ja keltaisia kukkia on niin paljon erilaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, keltaisia kukkia on paljon erilaisia, eikä niitä voi mitenkään niputtaa yhden sanan alle.

   Poista
 7. Komppaan Cheria ja Mariaa keltaisen värin välttelystä. Ajattelin tänä vuonna ostaa jälleen begonian mukuloita, niiden kukinta on niin upea. Talvetusta en ole koskaan kokeillut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen aiemmin nakannut begoniat syksyllä kompostiin. Ei kai se sen vaikeampaa voi olla kuin daalioiden tai pelaguiden talvetus. Ehkä on aika kokeilla begonioiden talvetusta.

   Poista
 8. Keltainen on mainio väri, mutta ehkä hieman haastavampi sovittaa yhteen muiden kasvien kanssa. Jännittävät begoniat, toivotan onnea kasvatukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna kasvatin muutaman begonian, mutta niitä olisi pitänyt latvoa ahkerammin. Huomasin myös, että kaupassa myytävissä amppeleissa oli kolme mukulaa, jolloin amppelista tuli runsaampi ja näyttävämpi. Nyt siis uusi harjoitus.

   Poista
 9. Keltainen begonia on kaunis, kyllä keltainen somistaa puutarhaa tykkään:)

  VastaaPoista
 10. Keltaiset kukat luovat aurinkoisen ilmeen ympärilleen kasvoivatpa sitten puutarhan penkissä, amppelissa tai sisällä ruukussa.
  Onnea begonian kasvatukseen.

  VastaaPoista
 11. Samanlaisia kukkapusseja hypistelin kaupassa:)

  VastaaPoista
 12. Tilasin itsekin juuri keltaisen begonian sipuleita. Ne miellyttävät silmää tällä hetkellä.

  VastaaPoista
 13. Huomasin meidänkin lähiruokakaupassa kasveja. Siellä on ehkä pari, mitkä saattavat hypätä ostoskoriin.

  VastaaPoista
 14. Vaikka keltaane ei lempifäri ookkaa, kukiskaa, nii puutarhahan on kummasti ilimestyny keltakukkaasiaki kasvia. Varsinki syyskesällä ne puallustaa hyvi paikkaansa. Teillähän on punatiiline taloo, siihen sopii keltaaset pekooniat tosi hyvi.

  VastaaPoista
 15. Anoppi oli aikas velho talvettamaan begonioitaan maakellarissa. Ite en ole onnistunut!

  VastaaPoista
 16. Eläimet menevät mielellään nukkumaan omistajan tavaroiden päälle. Moni on sanonut, ettei pidä keltaisista kasveista puutarhassa. En minäkään. Mistähän moinen johtuu?

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!