tiistai 31. toukokuuta 2016

Ei hosuta, vaikka kesä kiirehtiikin


Niin on huikean hienot ilmat, ettei enää parempaa voisi toivoa. Luvassa on viilenevää ja varmasti jo muutaman asteen pudotus tuntuu oudolta tällaisten helteiden jälkeen. Koko ajan pitää muistuttaa itseään, että kesä on vasta aluillaan. Tänään on toukokuun viimeinen päivä ja tuntuu, kuin kesää olisi kestänyt iän ja kaiken. Eikä kyllä laisinkaan kyllästytä - ainakaan minua.


Tänä vuonna meidän postilaatikkoon ei ole pudonnut kutsuja lakkiaisiin tai valmistujaisiin. Ei rippijuhliin eikä häihin. Harvinainen kesä siinä mielessä. Monissa perheissä tämä viikko on kuumeista hyörintää tarjoilujen ja juhla-asujen parissa. Se on väsyttävää, mutta myös mukavaa ja onnellista aikaa.


Puutarha on parhaimmillaan niin kesäjuhlia ajatellen kuin ihan vain katsella ja käyskennellä. Sitä on viime päivinä tullut tehtyäkin. Illalla täytyy kiertää katsomassa, mitä uutta aurinkoinen päivä on tuonut esille. Radiossa arveltiin tänään, että paikoin kukinta olisi jopa kuukauden edellä. Kaksi viikkoa vähintäänkin. 


Kasvihuoneessa tomaatit kasvavat hurjaa vauhtia. Juuri muuta siellä ei vielä olekaan, sillä tilasin kurkut ja paprikat taimistolta edullisesti. Nyt myyjä on ilmoittanut olevansa ihan pulassa, sillä ihmiset ovat lämpimien säiden vuoksi käyneet kiireellä noutamassa ennakkotilauksiaan, vaikka vielä ei mikään kiire olekaan. Itsellekin tuli hiukan epämääräinen olo puolityhjässä kasvihuoneessa tomaateille tukinaruja viritellessä, että pitäisikö sittenkin ilmoittaa taimikauppiaalle tulevansa niitä kurkkuja noutamaan. Olkoon siellä kasvamassa. Haen vähän myöhemmin.

Piippuköynnös (Aristolochia macrophylla) on vasta aluillaan

Seuraavat kärhökuvat on netistä ja laitan ne tähän lähinnä siksi, että pysyisin itse kärryillä, mitä on odotettavissa ja mitä olen menettänyt.

Clematis mont. Rubens
Clematis vit. Polish Spirit

  

Aika iloisia uutisia on taas puutarhasta löytynyt. Yläpihan syreenipenkkiin vuosi sitten istutetuista kahdesta kärhöstä ainakin toinen on herännyt. Kirjanpidostani ei käy selville, onko kyseessä Rubens vaiko Polish Spirit.
 
Muistelen, että toinen oli aika huonossa hapessa koko viime kesän, eikä toinenkaan kukkinut. Myös talon sisäänkäynnin puolelle viime kesänä istutettu tarhakellokärhö Arabella on pukannut 20 senttisen varren, jonka meinasin nyhtää rikkaruohona pois. Muutama päivä aiemmin puutarhaportin kupeesta löytämäni kärhö saattaa olla tarha-alppikärhö Willy. 

Clematis intergifolia Arabella
Clematis atrogene Willy

Tilasin nettikaupasta vuosi sitten keväällä useita kärhöjä, joista osa oli jo saapuessa erittäin surkeassa kunnossa. Osassa tilaamistani kärhöistä ei ollut mitään elämää ja niistä sain hyvityksen. Hyväkuntoiset luonnollisesti istutin ja osan niistäkin, jotka näyttivät olevan vähän siinä ja siinä. En muista, kumpaan sarjaan kruunukärhö Maidwell Hall kuului, mutta nyt se ei osoita minkäänlaisia elonmerkkejä. Ei myöskään mantsuriankärhö.

Clematis macropetala Maidwell Hall
Clematis mandsurica

Olen viime päivinä istuttanut hissuksiin kasvarissa tai sen kupeessa multaan pääsyä odottavia perennoja. Laitoin joku viikko sitten syksyllä maasta kaivetut ja kellarissa talvehtineet kruunuvuokon mukulat pariin ruukkuun. Päätin siirtää itäneet taimet kukkapenkkiin kuolleiden syysvuokkojen tilalle. Nostaessani syysvuokon multapaakkuja maasta, kahdessa kolmesta olikin tuoreita versoja. Versot eivät olleet vielä nousseet maan pinnalle, joten huomasin ne vasta kasvipaakut nostettuani. Istutin versovat syysvuokot kiireesti takaisin maahan ja sen kolmannen, jossa ei näkynyt versoja, laitoin varmuuden vuoksi ruukkuun. Josko sekin vielä heräisi henkiin.

Arovuokko Anemone sylvestri

Viime viikolla luin artikkelin, jossa kehotettiin puutarhureita maltillisuuteen ja odottamaan juhannukseen saakka, ennen kuin ryhtyvät kaivamaan elottomalta näyttäviä kasveja ylös. Ohjeen hyödyllisyyden olen nyt itsekin huomannut, sillä olen jo moneen kertaan miltei hautajaisia alkanut menetetyille kasveille järjestämään. Onneksi peijaiset ovat jääneet pihakahvittelun tasolle, koska kasvit ovat heränneet kuolleista - tai pikemminkin talviuniltaan ihan mukiinmenevästi. Hitaasti ehkä, mutta heränneet kuitenkin.

Virpiangervo - Spiraea chamaedryfolia

Huomenna alkaa siis kesäkuu ja allakankin mukaan kesä. Kesästä tässä on jo pitkään tullut puhuttua, seuraavat kolme kuukautta voikin niin tehdä ihan täydestä sydämestä. Ja vaikka säiden on ennustettu viilenevän, otetaan sekin positiivisella mielellä. Jaksaapahan taas tehdä puutarhassa raskaampia hommia, sillä tällaisilla helteillä puutarhurikin mieluummin istahtaa nautiskelemaan paisteesta ja lämmöstä.

Iloisia kesäpäiviä ihan kaikille!

41 kommenttia:

 1. Meilläkin osa kärhöistä kärsi talvesta.
  Tulevana viikonloppuna olemme kaksilla juhlilla ja vielä viikon päästä yksillä valmistujaisjuhlilla. Kakunsyöntiä siis riittää...
  Ihanaa kesää Sinulle! Kukinnat ovat todella etuajassa. Toivottavasti saamme nauttia kukkasista kuitenkin myös varsinaisen kesän aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on vielä monenlaista odotettavissa, kuten pionit, ruusut, liljat ja vaikka mitä. Kyllä tästä toukokuusta on nauttinut, eikä ole tullut surtua aikaisia kukkijoita.
   Oikein mukavaa juhla-aikaa sinulle!

   Poista
 2. Hih, kiitos samoin! Minä olen kyllä sitkeästi elänyt kevättä, kun se on lempivuodenaikaa, niin haluan venyttää sen mahdollisimman pitkäksi.
  Kärhöjä täälläkin odotellaan, viime vuonna istutettu texensis ja siirretty chiisanensis eivät vielä ole vironneet uuteen kevääseen. Voi olla, että ovat mennyttä, mutta toisaalta niiden juurella kasvava ihan tavallinen hopeatäpläpeippikin vasta nousi pari päivää sitten.
  C. montana on talvenarka ja kukkisi keväällä edellisvuoden versoihin jos kukkisi, eli käytännössä ei kuki meillä ehkä ikinä. Menin silti ja ostin minäkin tuon saman kuin sinulla, kun halvalla sain. Onhan siinä kauniin rusehtavanvihreät lehdet...
  Aika moni kasvi ainakin minulla herää perinteisesti vasta kesäkuussa: sinisade esimerkiksi. Yksi jalohortensia versoi eräänä kesänä vasta heinäkuun puolella. Etenkin puuvartisten kanssa kannattaa tosiaan odotella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kummasti kärhöt nousevat. Olen syynännyt niitä lähes päivittäin, eikä mitään merkkiä missään. Ja sitten yhtenä päivänä mullasta versoo 15 senttiä tuoretta kasvua. Taitavat odottaa maan alla ihan kuin keljuillakseen, että älä nyt siellä hosu.
   Kärhökuvia eilen netistä hakiessani huomasin kukkivan kukkivan edellisen vuoden versioilla, joten kenties ei kuki koskaan meilläkään. Aikamoisen utopistista touhua tämä meikäläisen homma välillä. Tosin voipi olla, että nousija onkin polish spirit ja Rubens on heittänyt henkensä.
   Illalla nukkumaan mennessä tuli kauhea olo, kun ajattelin tänään siirryttävän kesäkuuhun. Ajattelin, että kohta tämäkin kesä on ohi. Onneksi aina aamulla ajatus on positiivisempi.

   Poista
  2. ...siis huomasin montanan kukkivan....

   Poista
 3. Kyllä nyt on ollut niin mahtavat ilmat, ettei voi kuin nauttia. On se merkillistä, miten kevään alussa oltiin varmaan kaksi viikkoa viime vuotta jäljessä ja nyt hups samat kaksi edellä. Ihanaa kesäkuun alkua sinulle =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä olisi parempi keskittyä vain nauttimaan upeasta säästä ja puutarhan kukista ja unohtaa kaikki vertailut. No, on täällä kyllä nautittukin.

   Poista
 4. Ihan totta, tuntuu että kesä on jo ollut täällä jo tovin, mutta oikeasti juhannukseenkin on vielä yli kolme viikkoa. Viikonlopun viilennystä odotan hyvillä mielin. Pitäisi siirtää kiviä paikasta toiseen ja siinä hommassa puuskuttaa ilman helteitäkin.
  Kuvan särkynytsydän on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilisen säätiedotuksen mukaan lämpötila putoaisi +17 asteeseen, joka on tietenkin iso muutos hellelukemiin, mutta ihan kesäistä kuitenkin. Kunhan ei 10 asteeseen putoa, eikä sada päivätolkulla.

   Poista
 5. Upeita kuvia! Onko sinulla vielä sama kamera? Tuo kuva unikon nupusta on huippu!

  Totta, malttia pitäisi olla. Kuolleekksi luulemani hortensiat pukkaavat sittenkin silmua ;) Joidenkin kärhöjen laita näyttää heikoille sekä mökillä, että kotosalla...odotellaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sama kamera, mutta näköjään tumpelokin joskus onnistuu. Rajasin kuvaa ja huomasin itsekin unikon upean terävyyden. Viikonloppuna olin jo valmis marssimaan lainanhakuun hankkiakseni paremmat kuvausvälineet. Ihan kaikki epäonnistuminen ei kyllä ole pelkästään kuvaajan syytä - toivoakseni.

   Poista
 6. Todellakin etuajassa ollaan. Tienvierustat on täynnä kukkivia lupiineja vaikka yleensä olen kerännyt niitä maljakkoon juhannuksena.
  Minulla talvehti kaksi syysvuokkoa, toinen erittäin hyvin, on jo tuuhea pensas, mutta toinen jonka siirsin syksyllä on noussut hyvin hitaasti. Onneksi en nyppäissyt pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitähän sitä tulevana juhannuksena maljakkoon poimitaan, kun niin monet perinteiset juhannuskukkijat ovat jo lopettaneet?

   Poista
 7. Juu ei hosuta! Anna taimiesi kasvaa taimistolla turvassa. Muistan kesäkuun yön vuosien takaa, halla tappoi kaikki kasvit kasvarista. Ei auttanut muu kuin ostaa uudet tilalle. Eikä hosuta vielä perennamaalla, jotkut heräävät vain hieman hitaammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpö on sekoittanut pään, mutta koitetaan elää maltilla.

   Poista
 8. Kyllä talvi toi minunkin puutarhaan tuhoja monta perennaa on kuollut ja pensasta Kolme kärhöä ei ainakaan viellä mitään näkyvissä Mutta nyt on hienot ilmat täytyy nautiskella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että kärhösi vielä heräävät. Tuntuvat olevan aika hitaita liikkeissään.

   Poista
 9. Odottelehan vielä, ainakin minulla mantsuriankärhö taitaa sittenkin olla elossa. Olin ihan varma sen menetyksestä mutta sieltä se vain sinnikkäästi yrittää kasvun alkua. Taimi on viime vuotinen ja ei oikein vielä viime vuonna päässyt kasvun vauhtiin. Täällä on minulla vielä tarhan piha sanoisinko ajattelun asteella, että näin.....
  Hyvää kesäkuun aloitusta sinne teille....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanassa lämmössä kesäkuu alkoi. Ajattelin mantsuriankärhön kanssa vielä odotella. Ehkä hän on vielä unten mailla ja herää myöhemmin.

   Poista
 10. Olipa huippukuva särkyneestä sydämestä. Etuajassa ollaan totisesti. Täälläkin syreenit alkavat kukkia, vaikka tavallisesti ne kukkivat vasta juhannuksen aikaan. Viilenevä sää kyllä hidastaa kasvua. Meinasin aloittaa tänään porkkananharvennuksen, sitä teen yleensä vasta kesäkuun puolivälin jälkeen.
  Minä olen vasta aloittelemassa kärhöihin tutustumista, katsotaan kuinka tutuiksi päästään. Hyvää kesäkuun alkua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika uusia nuo minunkin kärhöni ovat. Alppikärhön hankin ensimmäisenä ja Multi Bluen. Viime kesänä innostus laajeni, etenkin Kotkan reissun jälkeen. Siellä kärhöjä oli puistoissa runsaasti ja näyttivät tosi kauniilta muiden istutusten lomassa.

   Poista
 11. Todella ihana sää odottikin lomalta palaajia täällä koto-Suomessa. Tänään samoin kuin eilen mittari näyti meillä 28 astetta varjossa.
  Maltillisuutta, etenkin kärhöjen suhteen kannattaa kyllä noudattaa, sillä ne saattavat juroa hyvinkin pitkään maan uumenissa ennenkuin suvaitsevat ilmaantua esille. Moni kuolleeksi luulemani kärhö on saattanut huilata jopa vuoden ja lähteä sitten seuraavana kesänä yllättäen kasvuun. Tänään myös menetetyksi tapaukseksi luulemani maanpeiteruusu olikin hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin hienosta matkastanne ja piti kommentoida hienoista kylänäkymistä, mutta kone tilttasi kesken rupeaman.
   Luulenpa, että yksi nyt nousseista kärhöistä on nimenomaan sellainen yli yhden kesän juronut.
   Nuo jo kuolleiksi luullut kasvit ilahduttavat melkeinpä enemmän, kuin normaalisti kevääseen heräävät kaverinsa.

   Poista
 12. Jälleen ihanat kuvat kukkasista <3 onnellista kesää sinulle :)

  VastaaPoista
 13. Vastaukset
  1. Kiitos Hanna kehuistasi! Kyllä lämmittää mieltä.

   Poista
 14. Voi miten kauniita kuvia! Kukinta on aikaisessa. Meillä jo juhannusruusukin aukailee nuppujaan. Toisaalta moni kasvi on viivytellyt talviunillaan ennätyspitkään, eikä tosiaan kannata kaivella vielä ihan kaikkia kasveja ylös. Havuilla on rankkaa, muutama pallotuija on niin ruskeita, että tuskin toipuvat.

  Jossain postauksessa puhuit heisiangervo 'Amber Jubileesta' Suosittelen kasvia kovasti yhden vuoden perusteella. On tosi kaunis lehdiltään. Talvehti myös todella hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marketanpuistossa Tahvoset esitteli uutuuskasvejaan ja tuo heisiangervo kuului niihin. Mukava kuulla, että se ihan käytännössäkin on kuvauksen mukainen. Vahvistat päätöstäni sen hankkimiseksi, kiitos!

   Poista
 15. Kauniita kuvia taas! Särkynytsydän vaan on niin kaunis kukka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Särkyneensydämen kukan muoto ihmetyttää samalla tavoin, kuin kirjopikarililjan ruutukuviointi. Luonnon ihmeellisyyksiä.

   Poista
 16. Nyt on ollut niiden lämmintä ja kasvit sellaisessa kasvuvauhdissa, että on tuntunut ihan keskikesältä.

  Minä ehdin jo luulla, että kaikki jaloruusuni kuolivat, mutta yksi onneksi työntää pientä kasvua:)

  VastaaPoista
 17. Minäkin tutkailen joka päivä kärhöjäni, nouseeko vai eikö - kaikkia ei nimittäin vielä näy. Viime kesänä iso sinikukkainen Viola kukki tajuttoman upeasti, mutta ei vielä verson versoa. Täälläkin Polish Spirit kiukuttelee, Mandschurica on tosin voimissaan. Tätähän tämä on. Onnistuu, ei onnistu, täyttä hasardia välistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei käy aika pitkäksi, kun kiertää tonttia ja joka nurkalla pysähtyy tonkimaan multaa, josko sieltä jotain jo pilkistäisi.

   Poista
 18. Hienoja kuvia!
  Tuo särkynytsydän kuva on upea!

  VastaaPoista
 19. Onneksi minäkin löysin puutarhastani yllätyksiä, ainakin yksi kuolleksi julistamani syyshortensia onkin elossa!
  Ja tänä keväänä omena- ja kirsikkapuut kukkivat, kuolanpioni ja kullerot loistavat. Mitä sitten, vaikka sipulikukat ja kurjenpolvet loistavat poissaolollaan. Ajan kanssa paikkailen kukkapenkkejä. Nautitaan tästä hetkestä ja näistä kukista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kevät joutuu jollekin kasville hyvästit jättämään, nyt ehkä tavallista useammalle. Täytyy ottaa tämäkin juttu mahdollisuutena.

   Poista
 20. Juuri samanlaisia ajatuksia, täällä on ollut.
  Kukinta on ollut niin nopeaa, että välillä täytyy ihan miettiä mikä kuukausi on meneillään. Ja on jotenkin kauhea hätä, kaiken kanssa. Toki oikeastikin rikkaruohot ym. valtaavat kohinalla puutarhaa ja yleensä tälläinen hallitsematon olotila on juhannuksen jälkeen.
  Meillä ja asiakkaillani on onneksi myös löytynyt yllätyksiä, vaikka moni on julistanut kasvinsa kuolleiksi. Näin puutarhurina täytyy rauhoitella asiakkaita odotteluun. Ja onneksi, se on monta kertaa jo kannattanutkin.
  Nautitaan kaikesta kauneudesta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin puuhaa, kun saat itsesi lisäksi rauhoitella myös asiakkaita. Kunpa kaikki ne toivotut kasvit kasvaisivat yhtä innokkaasti, mitä rikkaruohot tekevät.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!