maanantai 1. elokuuta 2016

Hortensioiden aika alkaa

Syyshortensia - Hydrangea paniculata 'Vim´s Red'

Syyshortensiani kärsivät viime talvesta ja jouduin leikkaamaan niitä rankalla kädellä. Kuolleita oksia näytti olevan enemmän, kuin eläviä. Vanille Fraisen istutin 2013 ja Vim's Redin 2014. Vanillen leikkasin miltei tapille, josta se ei ole ollut moksiskaan, vaan uusi kasvusto on jo liki entisen mittaista. Nuppuja ei ole näkyvissä laisinkaan, joten kukinnan ehkä menetin.

Vim's Red

Vim's Redkään tuskin viime vuotiseen kukintaan yltää, mutta kiitettävästi se kukintoja on jaksanut kehittää. Hetki sitten kävin alapihalla ja Vim's Redin kukinnoilla pörräsi niin paljon kaikenlaisia ötököitä, että vaaleat kukat näyttivät suorastaan tummanpuhuvilta.


Vim's Redin kukinto on tässä vaiheessa valkoinen, mutta vähitellen se alkaa punastumaan ja siitä tulee tummempi, kuin Vanille Fraisesta. Ihastuttava kerrassaan.


Syyshortensioiden kupeeseen olen istuttanut saamiani ruukkuhortensioita. Yksi niistä kukkikin viime kesänä, mutta nyt nuppuja ei ole ainakaan vielä näkyvissä. Yllä oleva kuva on heinäkuun alusta, jonka jälkeen tämäkin yksilö on pörhistynyt melkoisesti. Toki ne kukat olisivat ihan kivoja ja kauniita, mutta tykkään kovasti näistä lehtikasveinakin. Pysyvät tanakasti pystyssä ja lehdetkin ovat terveitä ja ehjiä. Muualla puutarhassa tänä kesänä runsaina mellastavat etanat eivät ole näihin ainakaan vielä mieltyneet.

Jaloangervo - Astilbe Arendsii

Tämä kesä on selvästi jaloangervojen loiston aikaa. Töyhtöangervot kukkivat aivan upeasti ja nyt jaloangervot jatkavat samalla tyylillä. Ylipäätään jaloangervo on hyvin helppo ja huoleton kasvi. Navettapiian puuhamaa -blogissa oli aivan ihastuttavaa pinkkiä jaloangervoa, jonka väri korostui upeana vihreitä tuijia vasten. Se näky siivitti uusia suunnitelmia, jotka nivovat yhteen pitkään päässäni hajallaan olleet ajatukset. Hienoa, miten jonkun postaus sysää liikkeelle konkreettisiin toimiin johtavan tapahtumaketjun. No, toki se toteutus vielä uupuu, mutta hyvin suunniteltuhan on puoliksi tehty.


Kunnan maalla horsmat ovat kukkineet ja vuorossa on ihastuttava hattarapilvi. Horsma on kyllä varsin koristeellinen kasvi. Keväällä maasta ponnistaessaan se on kuin parhainta parsaa, sitten pinkit kukat, jota seuraa nuo valkoiset pumpulinkevyet pilvet. Ja lopuksi pitkälle talveen jo kaatumaan valmiiden varsien latvusten kiehkurat.
 

46 kommenttia:

 1. Between, siis ovatko kuvsi nyt tältä vai viime vuodelta koskien hortensoita? Kysyn siksi, että mietin, miksi Vanillessani ei näy yhtään nupppua, mutta onneksi syyshortensihin taitaa tulla kukkia, mutta sinne on vielä matkaa. Siis vertaistukea tai -kärsimystä.

  Sain blogiystävältä valkoisen horsman juurakoita ja nyt keskipihamme aurinkopaikka onkin ollut kuin Sissinghurstin 'white garden'!

  Horsma on kokenut uuden tulemisen.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat ovat viime viikolta tuota maahan istutettua purkkihortensiaa lukuunottamatta. Se kuva on heinäkuun alusta. Ei ole minunkaan Vanillessani yhtään nuppua. Se ehkä johtuu siitä, että lähes kaikki pitkät oksat paleltuivat talvella ja jouduin leikkaamaan ne miltei tapille. Pensas on kasvattanut uudet hienot oksat, mutta ei siis nuppuja ainakaan vielä. Sinänsä ei luulisi, että leikkaaminen kovin paljon nuppuihin vaikuttaa, sillä minua on neuvottu leikkaamaan syyshortensioiden oksista keväällä kuivat osuudet pois ja silti ne ovat kukkineet.

   Kuvissa näkyvä Vim's Red kärsi myös viime talvesta, mutta osa sen oksista selvisi. Niihin selvinneisiin oksiin on nyt tullut kukinnot.

   Poista
 2. Hortensiat ovat loppukesän ykkösiä. Meillä kukkii nyt pallohortensia ja mustilan hortensia. Muut vielä pihtaavat, mikä on hyvä asia. Tuntuu siltä, että syksylle on liian vähän kukkijoita. Syyshortensiat ainakin jaksavat kukkia vielä syksylläkin.
  Jaloangervot tuovat ihanaa väriä kesän loppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä kesänä kaikki kukinta on ollut ennätysaikaista, joten soisi edes jonkun jaksavan pakertaa nuppuja ja kukkia vielä elo-syyskuullakin. Josko tuo Vanillenikin vielä innostuisi kukkimaan. Mustilanhortensian istutin keväällä ja aivan liian ahtaaseen paikkaan. Keväällä kaikki näyttää niin avaralta, joten hölmöyksiä tulee näköjään tehtyä. Tanhuhovin kevätmarkkinoilta ostin pallohortensian 2 eurolla. On kyllä kasvanut, mutta eipä taida tänä kesänä kukkia.

   Poista
 3. Ihanat hortensiat Sinulla ja terhakoita uusia kasvustoja, onneksi viime talvi vei vain kukinnon ettei koko ihanuutta! Meiltä kuoli yksi Mustialan hortensia, toinen vieressä oleva onneksi säilyi! Siis oliko tuo ruukkuhortensia ulkona jo viime talven? Tuo Vim's Red on ihana, mulla vasta nupulla, tuon 'Vanille Fraisen' taidan hankkia! Tosiaan, Navettapiian jaloangervot olivat tosi sähäkät!

  Utuiset horsmat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanille Fraise on sellainen herkku, joka kyllä kannattaa hankkia. Onneksi talvi vei siitä vain osan oksista, säästi sentään juuret, josta on nyt pukannut uusia komeita oksia.

   On tuo pieni hortensia sellainen kukkakaupan ruukkukukka. Niitä on peräti kaksi aika lähekkäin ja ovat tuolla paikalla olleet jo kaksi talvea ja selvinneet ihan hyvin. Toinen niistä kukkikin viime keväänä. Myös yläpihalla on yksi ruukkuhortensia selvinnyt jo useamman talven yli, mutta ei todellakaan kuki. Taas on terassilla odottamassa kaksi ruukkuhortensiaa, jotka aion istuttaa piakkoin maahan. En saa niitä sisällä menestymään ja kukkimaan uudelleen, joten voivat jatkaa elämäänsä pihamullassa.

   Poista
 4. Ihania. On kuule jäänyt Navettapiian angervot kummittelemaan tännekin päähän :) Komeita oli ja loistavat taatusti kauas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiian angervot näyttivät niin upeilta vihreyttä vasten, että näky jäi varmaan kummittelemaan yhdelle sun toiselle. Minulle niin paljon, että meinaan jossain välissä näkyä matkia omalla pihallani.

   Poista
 5. Täälläkin pian ihastellaan syyshortensian isoja kukintoja. Talveksi sitten muutama kuivatetaan maljakkoon:)
  Hienot kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna hortensiat kukkivat niin upeasti, joten ehkä ne nyt vähän lepäävät.

   Poista
 6. Rakastan hortensioita. Minäkin luulin menettäneeni Vanille Fraiseni, mutta onneksi se heräsi kuolleista. Kukintaa en kuitenkaan odottele. Säästin suuret horsmakasvustot niittämiseltä kun tapasin kainiin horsmakiitäjän, horsmasta on iloa monille. Asun muuten Rentunkujala, joten rentunruusu sopii hyvin tänne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, ettei sinunkaan Vanillesi menehtynyt. Käyn harva se päivä ihailemassa Vanillen upean punaisia uusia varsia ihan siitä ilosta, että säilyi hengissä ja varmaan taas ensi kesänä kukkii.

   Täytyypä tarkkailla, josko horsmakiitäjiä näkyisi noissa "meidän" (kunnan tontti on melkein kuin omaa pihaa) horsmissa. Irwin on saanut Rentunruusun lähtemättömästi ihmisten muistiin. Ehkä tuo teidän kujan nimi perustuu johonkin muuhun renttuun, mutta mukava yhteys kuitenkin.

   Poista
 7. Syyshortesia on kaunis. Olen kuullut että muillakin ei oikein talvi kohdellut tuota kukkaa hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime talvi oli ankara monille kasveille ja olen kuullut, että myös syyshortensiaa talvi kuritti. Onneksi meidän Vanille sentään selvisi hengissä, vaikka vähän kolhuja saikin.

   Poista
 8. Hortensiat kuuluvat syyspuutarhaan. Köynnöshortensiassani on vielä laitakukat ihan raikkaan valkoiset, kuutamo- ja mustilanhortensia yhä odotuttavat nuppujen avautumista.
  Mulla on horsma kesäkukkaruukussa, tosin itsenäisesti siihen hakeutuneena. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köynnöshortensian unohdin koko esittelystä. Se aloitti kukintansa jo aikaa sitten ja edelleen siinä on joitakin valkoisia laitakukkia, kuten sinullakin. On se mukavaa, että näitä kukkijoita riittää keväästä syksyyn.
   Horsma kesäkukkana, ei yhtään hullumpi idea ihan tarkoituksellakin toteutettuna.

   Poista
 9. Hortensioista ei voi olla liikaa koskaan. Viime talvi taisi teloittaa 'Annabella'n, mutta muut pärjäsivät miten kuten. Kuutamo kukkii ensimmäisenä täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, syyshortensiat ovat syksyn kuningattaria. Olen tosi iloinen, ettei talvi tappanut kokonaan Vanilleani, vaikka ei nyt kukikaan.

   Poista
 10. Rakastan hortensioita, mutta talvi vei ainoani. Tai onhan mulla köynnösversio vielä elossa. Tähän aikaan vuodesta aina kummastelen, miksi mulla ei hortensioita ole. Nyt on hyvä aika laittaa mietintö päätökseen ja tehdä oikea suunnitelma. Kiitos inspiraatiosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensioihin ei niin alkukesästä kiinnitä huomiota, kun tulee touhotettua kaikkien muiden kukkien kanssa. Jonkun blogista Vanillenkin aikanaan bongasin ja pakkohan se oli hankkia. Tavallinen syyshortensia minulla on ollut jo vuosia ja köynnöshortensiakin. Toivottavasti eivät ota nokkiinsa, kun en niitä postauksessa muistanut mainita laisinkaan.

   Poista
 11. Ihastuttavat hortensiakuvat! Kaunista elokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta! Elokuussa jo mennään.

   Poista
 12. Meillä ei mökillä montaa hortensiaa olekaan, mutta kaikki kärsivät viime talvesta. Vanilla Fraise taitaa olla surkeimmassa kunnossa, mutta pidän peukkuja, että piristyy ensi vuodeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä myös pidän peukkuja Vanille Fraisellesi. Omani oli keväällä niin surkea, että olin jo valmis heittämään sille hyvästit. Sieltä se kuitenkin jaksoi versoa ja on jo ihan pirteän oloinen.

   Poista
 13. Kaunista on. Hortensiat ovat niin upeita. Minullakin kukkii mustilanhortensia kauniisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun Mustilanhortensiani odottaa siirtoa liian ahtaasta paikasta. Ehkä sekin kukkii ensi vuonna.

   Poista
 14. Munkin hortensiat kärsivät talvesta ja myöskin lumityöntekijästä. Naapurin traktorimies oli vetänyt toisen vanillan ihan poikki. Iloni oli suuri, kun huomasin yhden elävän oksan työntyvän maasta. Hortensia pääsi äkkiä toiseen paikkaan, jotta saa olla mahdollisimman kaukana traktorista!
  Mustilan reissulta ostin uuden kauniin sinipunaisen hortensian, jonka nimeä en nyt muista. Mutta kaunis ja kestävää suomilaatua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinipunainen hortensia kuulostaa mielenkiintoiselta. Toivottavasti Vanillesi toipuu uudessa paikassa. Onneksi hortensiat ovat aika nopeakasvuisia ja kukkivatkin nuoresta alkaen.

   Poista
 15. Ihana tuo Vim's Red, kuvissa kukat näyttävät melkein limenvihreiltä. Kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukat ovatkin hieman limenvärisiä aluksi, sitten ne muuttuvat vaaleammiksi ja syksyn myötä punertavat voimakkaasti.

   Poista
 16. Suurta hortenssiarakkautta ilmassa <3 Niin ihastuttavan runsaita kukintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella, suurta hortensiarakkautta. Oivallisesti sanottu.

   Poista
 17. Luulin keväällä vanilla fraisen kuolleen kokonaan. Se tekikin lehdet tosi myöhään (olin jo ajatellut se napsia poikki) Nuppuja ei siinä kylläkään näy. Wims Red voi hyvin ja kukkii :)
  Ai joo, ja viime vuonna ostamani kaunis Endless Summer-hortensia oli pettymys. Kaikki versot kuoli talvella, ja tänä vuonna on kasvanut sellaisen 20 cm, eikä tietoakaan kukista. Tulipahan kokeiltua se ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monella on käynyt samoin Vanillen kanssa. Minä leikkasin lähes tapille, sillä useimpiin oksiin ei tullut lehtiä laisinkaan. Ja odotin tosi pitkään. Leikkaaminen virkisti ja nyt Vanille on kasvanut, mutta tuskin kukkii.
   Meidän piha ei ole niitä lämpimimpiä paikkoja, joten vältän hankkimasta arempia kasveja. Pääsääntöisesti, mutta välillä sitä innostuu kokeilemaan. Aina sitä vähän pettyy ja harmittaa, kun kasvi kuolee. Varsinkin, jos sille on asettanut paljon odotuksia.

   Poista
 18. Mäkin jouduin vetämään vanille fraisen ihan alas. Hyvin uusiutuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa. Kasvin selviytyminen ilahduttaa aina.

   Poista
 19. Minun Vanilleni meni talven kourissa. Harmittaa! Ei auta kuin ostaa uusia hortensioita puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi. Eikä se paljon lohduta, vaikka niin on käynyt monella muullakin.

   Poista
 20. Hortensiat tuntuvat olevan kiitollisia kasvattaa. Vaikka talvi veisi maanpäälliset osat, pukkaa aina uutta kasvustoa. Minulle niin kävi pinky winky-syyshortensialle viime talvena jäljiltä. Ja nyt se kukkii runsaampana kuin koskaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Yhtenä kevättalvena jänis tai myyrä kalusi toisen vanhan syyshortensiani maan tasalle. Ajattelin, että se oli pensaan loppu. Sieltä se vaan versoi uudelleen.

   Poista
 21. Syyshortensia on aivan ihanan satumainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppo ja kaunis, syksyn kuningatar.

   Poista
 22. Kylläpä Vim's Red kaunis hortensia! Minullakaan ei ole Vanille Fraisessa yhtään kukkanuppua, mutta vanha kunnon syyshortensia kukkii runsaammin kuin koskaan aikaisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanillet näyttävät kärsineen ympäri maan. Kukkiikohan tänä kesänä kenelläkään? Meillä perinteisessä syyshortensiassa on ehkä vähemmän nuppuja, kuin yleensä. Sekin lähti tänä keväänä hitaasti käyntiin ja luulin sen heittävän henkensä. Ei onneksi kuollut.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!