maanantai 15. elokuuta 2016

Kivoja yllätyksiä

Clematis viticella Polish spirit

Viime kesänä Syreenipenkkiin istutetuista kahdesta kärhöstä vain toinen nousi tänä keväänä. Koska istutin ne yhteen isoon kuoppaan, olen saanut jännätä, kumpi tuo ilmoille ilmaantunut yksilö on. Vaihtoehtoina olivat vaaleanpunainen Clematis montana Rubens ja lilakukkainen Clematis viticella Polish Spirit. Kuten kuvasta näkyy Polish Spirit selätti talven. Pysyy puutarhurin jännitysmomentit kohdallaan, kun pitkin kesää arvuuttelee, mikä sieltä mullasta ilmaantuu.

Tarhapäivänlilja - Hemerocallis Agnes Elpers

Heinäkuiselta ruusuretkeltä Vihdin Nummelassa mukaan lähti tarhapäivänlilja Agnes Elpers. Niin ainakin nimilapussa lukee. Se on tehnyt kukkavanan, jossa on useampi nuppu. Ensimmäinen aukesi ja onpa muuten komea kukka. Katsokaa, miten syvä, oranssiin vivahtava puna noissa terälehdissä on. Ja kukan kokokin on komeaa mittaluokkaa. Näkyy pitkälle. Kunpa tämä yksilö viihtyisi puutarhassani ja lisääntyisi roimasti. Olisi hienoa, jos tuota hehkua olisi monta kaverusta vierekkäin.

Gladiolus callianthus

Kesäkuussa ostin naapurikunnan rautakaupan puutarhaosaston alelaarista edulliseen hintaan sipulipussukoita. Yhden pussin teemana oli valkoiset kukat sisältäen daalioita ja kahdenlaisia gladioluksia. Daaliat eivät ole itäneet laisinkaan. Toinen gladiolusversio kasvatti muhkeat lehdet, jotka kuitenkin jokin ötökkä on syönyt täysin pitsimäisiksi. Ei näy kukkavanoja. Sen sijaan callianthus-gladiolukset ovat tehneet viimein nuppuja ja osa niistä jo avautunutkin. Aika herttainen, kuten kuvasta näkyy. Toivottavasti saan mukulat talvetettua, jotta niistä olisi iloa ensi kesänäkin.

Tulikellukka - Geum coccineum

Inkalta Auring*n ihanat -blogista saatu tulikellukka kukki jo kerran alkukesästä ja nyt se on päättänyt kukkia toistamiseen. Istutin sen viereen kesäkuussa hankkimaani kellukka "Mai Taita", jotka ovat käyttäneet aikansa lähinnä kasvamiseen. Ehkä ne ilahduttavat kukinnallaan sitten ensi kesänä.


Tämä jötkäle ei ensi näkemältä ihastuttanut vaan pikemminkin onnistui yllättämään. Vaikka se oli ihan mahdottoman suuri sammakko, märällä nurmikolla liikkumattomana se muistutti lähinnä ruskettunutta puunlehteä. Vasta kohdalle päästessäni tajusin olla astumatta sen päälle. Sammakolla ei ollut minkäänlaista kiirettä ja ehdin hyvin kipaista sisälle hakemaan kamerani. Sinne se jäi pohtimaan tulevia reittejä, samalle paikalle. 

43 kommenttia:

 1. Onpa kauniita kukkia! Upean värinen tuo tarhapäivänlilja, kärhö on myös kaunis. - Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli, samoin sinulle! Tarhapäivänliljan nimilapussa luki punainen ja tuo on tosiaankin upean punainen.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Hienoa, että sait tuon kärhöä selviämään hengissä. Mun päivänliljat ei kukkineet lainkaan, mutta Béla Lugosi on hengissä. Upea tuo punainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa minunkin päivänliljoistani jätti tänä vuonna kukkimisen väliin. Toivotaan, että ensi vuonna. Ja ollaan iloisia, että ovat edes hengissä.

   Poista
 4. Onpa ihanan värinen päivänlilja! Ja kärhö myös. Vahvoja hienoja värejä.
  Sammakot ja konnat on kivoja, mutta usein niistä tosiaan ensin pelästyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa Agnes Elpers -päivänliljassa on jotain samaa samettisuutta, kuin Tove Jansson -ruusussa.
   Sammakot osaavat yllättää loikkaamalla esiin juuri silloin, kun niitä vähiten odottaa. Vaikka aika harvoin missään kävelen sillä ajatuksella, että tulisipa nyt yksi sammakko tähän...

   Poista
 5. Hienoa, että siellä on sammakoita! Meilläpäin niitä ei juuri näy, mikä kertoo huonoa luonnon tilasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sammakoita entiseen malliin meidänkään nurkilla ole, mutta viime päivinä olen nähnyt myös muutamia pikkuisia loikkimassa alapihalla. En ole mikään ötökkäfani, mutta samakkot ovat sympaattisia otuksia.

   Poista
 6. Meidän mökkipihassa on ihan hirveästi pikkusammaloita, todella pieniä. Saa varoa, ettei päälle astu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, sillä sammakot ovat aika uhanalaisia tänä päivänä.

   Poista
 7. Ihana tuo tarhapäivänlilja ja kiva kun sammakoita on pihassa.
  Meillä oli monena kesänä, mutta nyt ei ole enää näkynyt...nyyh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienempänä Juuso tuppasi jahtaamaan sammakoita, mutta nyt se ei enää ole niistä kiinnostunut. Ennen meidän pihalla näki sammakoita enemmänkin, mutta joinain vuosina ei juuri ollenkaan. Nyt on ilmeisesti ollut niille sopivan kosteaa.

   Poista
 8. Upea tarhapäivänlilja. Sammakot on toivottuja vieraita puutarhaan, syövät etanoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna etanoita riittää, joten sammakot, olette tervetulleita oikein porukalla.

   Poista
 9. Ooh mikä gladiolus, todella erikoinen kukka! Myös päivälilja on upean värinen, ihan ennennäkemätön. Komea sammakko, näyttää hyvin syöneeltä 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kenenkähän blogista löysin suomenkielisen nimen tuolle gladiolukselle? Se on tuoksumiekkalilja. Päivällä se ei tuoksunut millekään, mutta ehkä nyt illalla....
   Kenties sammakko oli juuri popsinut läjän etanoita, joita näillä sateille riittää.

   Poista
 10. Ihanat värit kärhössä ja päivänliljassa. Ehkä ensi vuonna kokeilen ruukussa tai jopa maassa noita yksivuotisia. Lehtokotilot pitävät daalioista. Siksi en ole pitkään aikaan kokeillut edes kasvattaa daalioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kesä minulla on muutama daalia purkissa, sillä siitä niiden mukulat on helppo kaivaa talveksi kellariin. Poikkeuksellisesti laitoin keväällä kruunuvuokon mukulat kukkapenkkiin ja sitä nyt harmittelen. Sateet ovat hakanneet kukat pitkin pituuttaan ja minusta ne lopettivat kukintansakin jo aikaa sitten. Purkissa ovat kukkineet pidempään. Jatkossa siis nekin purkkiin.

   Poista
 11. Ihana tuo päivänlilja! Tuoksumiekkalilja säilyi minulla ainakin ihan samaan tapaan kuin muutkin gladiolukset useamman vuoden kunnes yhtenä syksynä unohdin nostaa sipulit maasta... Gladiolukset kyllä palkitsevat vaivattomuudellaan ja upealla kukinnallaan. Ihme ettei meillä niiden lehdet ole kelvanneet, aika moni muu kasvi on syöty joko lehdettömäksi tai ainakin lähes.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eräs tuttuni kertoi, että hänen gladioluksilleen oli käynyt samoin. Joku ötökkä söi lehdet. Vieressä olevat ruukkukasvit eivät ole kelvanneet, joten onkohan gladioluksilla omat haittaötökkänsä?
   Tuoksumiekkalilja on minulle uusi tuttavuus ja miellyttävä sellainen. Toivottavasti saan sipulit talvetettua, että pääsen nauttimaan siitä ensi kesänäkin.

   Poista
 12. Ihanan värisiä kukkia, kiva nähdä näin syksyn tullen vielä kukkia.
  Hyiiiiii tuo rupisammakko :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika paljon puutarhassa vielä kukii. Ja jollei jatkuvasti sataisi, olisi vielä ihan kesäisen tuntuista.
   Meidän alapihalla loikkii sammakoita joka kesä, joten niihin on kyllä tottunut. Onnistuvat vain loikkimaan usein ihan yllättäen tai jököttämään paikallaan, kuten tuo eteen sattunut jötkäle.

   Poista
 13. Kiva, että riittää jännitystä! Sekin on mukavaa, että kärhö selvisi talvesta!
  Minulla vielä riittää jännitystä, kaksi kärhöä selvisi hengissä talvesta, vasta nyt niissä on nuput. Yhtään en myöskään muista mitä ne ovat!

  Meillä löntystelee aina iltahämärissä tosi iso rupikonna laattakäytävällä kuistin rappujen tuntumassa. Olen koettanut päästä hänen kanssaan sopimukseen, että sisälle ei välttämättä kannata tulla....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun Juuso oli pieni, sillä oli tapana jahdata sammakoita. Pari kertaa se onnistui saamaan ison sammakon kiinni ja tuli koivet suupielissä roikkuen iloisena esittelemään saalistaan. Sanottiin pitkään Juusoa gourmet-kissaksi. Nykyisin sammakko saa vaikka sen nenän päällä hyppi, ei minkäänlaista kiinnostusta. Maan tasalla asuessa saa tottua kaikenlaisiin vierailijoihin myös sisätiloissa. Täältä on metsästetty niin lintuja kuin kahdesti oravaakin. Sammakot eivät ole terassia sisemmälle päässeet. Ja silloinkin vain Juuson suussa.

   Eikös ole kummallista, ettei sitä näköjään milloinkaan opi riittävän tarkasti merkitsemään kasvejaan. Aina vain ajattelee, että kyllä minä nyt tuon ja tuonkin muistan. Tai päättää merkata sitten illalla tai seuraavana päivänä. Ja niin se jää. Yhtä varmasti, kuin ettei niitä sitten kuitenkaan muista. Onneksi on google ja toisten blogit ja monet muutkin keinot selvittää. Se, mikä jää selvittämättä, ei sekään ole kuolemaksi.

   Poista
 14. Minun polish spirit on kasvanut vain pituuta ja lehteä, muttei jaksa kukkia näköjään tänä vuonna. Söpö kaima:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istutin Polishin viime kesänä ja silloin se vain kasvoi, muttei kukkinut. Hyvä, että nyt heräsi kukkimaan.
   Olisi pitänyt pussata tätä konnaa. Jos olisi ollut vaikka prinssi.

   Poista
 15. Kaunis on tarhapäivänlilja hienon värinen. ja kaikki muutkin. meilläkin on muutamia sammakoita näkunyt välilla jotenkin onnistuvat säikyttelemään kun hypäävät heinikosta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, sammakot saavat aikaan sydämentykytyksiä yllätysloikillaan.

   Poista
 16. Yritin talvettaa tuota tuoksumiekkaliljaa..sipulit homehtuivat eli laitoin liian kosteana ne säilöön. Toivottavasti onnistut talvettamisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio. Täytyykin olla tarkkana sipulien kuivattamisessa.

   Poista
 17. Oon aivan unohtanu koko tuaksumiakkalilijojen olemasolon. Erellises elämäs niitä pruukas olla. En vaa ikää tajunnu kokeella talavettaa niitä.
  Ei oo konnia näkyny tänä vuanna. On ollu kyllä konnamaiset kelit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konnamaiset kelit tosiaan. Mitenkään ruuhkaksi asti sammakoita ei ole ollut, mutta kyllä niitä usein alapihalla nyt näkee.

   Poista
 18. Paljon on konnia ja sammakoita meidän pihalla märän kesän tuotoksena. Ruohonleikkuukin pakkaa keskeytymään, kun pitää pelastaa pieniä sammakoita joutumasta leikkurin kitaan. Sammakko on hyötyeläin pihassakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruohoa leikatessa sammakoihin useimmiten törmään. Vaihtuu suunta ja reitti oitis, sillä ikinä en sammakon yli tahallisesti ajaisi.

   Poista
 19. Kauniit kuvat!
  Ja hieno kuva sammakosta!
  Hyvää tiistai päivää sinulle!

  VastaaPoista
 20. Ihania kukkia ja kiva kurnuttaja! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! Olisipa sammakko kurnuttanutkin, mutta ihan hiljaa nökötti. Varmaan odotti, että katoaisin pois hänen reviiriltään ja vikkelään.

   Poista
 21. Ihan samanlaisen punaisen päivänliljan hankin Päivölästä. Taitaa pian avautua minullakin. On se hienon värinen!
  Noita sammakoita on meilläkin liikkeellä, mutta ei noin suuria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin ruusuretkipostauksestasi, että sinunkin matkaasi Agnes Elpers lähti. Googlasin päivänliljan retken jälkeen, mutta ainoa siitä löytynyt tieto ohjasi sinun postaukseesi. Väri on minusta tosi hieno. Kuin samettia. Olen kovasti tyytyväinen hankintaani.
   Pikkusammakoita meillä on runsaasti, mutta tuo nurmella kököttänyt ainoa tosi suuri, jonka olen aikoihin nähnyt.

   Poista
 22. Ihania kukkasia ja hauskan näköinen sammakko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ronja! Sammakko oli niin rauhallista sorttia, ettei sillä ollut mitään kiirettä mihinkään.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!