lauantai 6. elokuuta 2016

Perhoset tulivat


Perhosia on lennellyt sekä ilmassa että puutarhureiden blogeissa, mutta omille kukille en ole nähnyt niiden laskeutuvan. Kunnes eilinen auringonpaiste sai neitoperhot parveilemaan meidänkin purppurapunalatvoissa ja kallionauhuksissa.


Neitoperhojen joukossa lenteli myös pari sitruunaperhosta, joista en kuitenkaan onnistunut saamaan selkeää kuvaa. 


Neitoperhojen parveilua katsellessa tuli mieleen, että varmaankin joukko perhosia kokoontuu jossain nurkan takana jakamaan alueet. "Amiraalit ja nokkosperhoset menköön tänä vuonna tuonne muutaman talon päähän, me neitoperhoset valloitetaan tällä kertaa Betweenin purppurapunalatvat." Miten muuten olisi selitettävissä se, että yhtenä kesänä meillä on lähinnä amiraaleja, seuraavana taasen nokkosia ja nyt neitoperhosia.


Eilen meinasin kompastua patiolla moiseen ötökkään. En nyt sentään kompastunut, mutta aika isokokoinen veijari tuo oli ja nippa nappa mahtui tunkemaan itsensä patiolautojen välistä varjoani pakoon. Ötökkätieto-sivustolta voi etsiä tietoja monenmoisista ötököistä, mutta lopulta oikea tieto löytyi googlettamalla "toukka - harmaa - turkoosi". Kyseessä on lehmuskiitäjän toukka.

  
Sateiden välissä on aurinkokin paistanut ja lämmintä piisannut. Juuson kanssa on istuttu keinussa napostelemassa herneitä. Tai minä olen syönyt herneet, Juuso on vyöryttänyt kuoret keinusta maahan. Samaan tapaan, kuin se tekee työpöydällä oleville kynille.


Huomenna on tilaisuus käydä tankkaamassa ideoita ja kauneutta monissa upeissa puutarhoissa Avoimet puutarhat -tapahtuman tiimoilta. Vielä en ole päättänyt, lähdenkö itse liikenteeseen ja jos, niin mihin suuntaan. Toivotaan joka tapauksessa aurinkoa ja lämpöä, jotta tapahtuma onnistuu niin porttinsa avaaville kuin vierailijoillekin.
 

40 kommenttia:

 1. Kauniita perhosia kauniissa kukissa. Juuso, aina yhtä ihana. Rapsuja sille<3
  Mukavaa viikonloppua. En itsekään ole vielä ihan varma, lähdenkö huomenna puutarhakierrokselle, mutta jos sää on hyvä, niin ehkäpä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä on parempi lähteä liikkelle, ettei sitten kaduta, kun joutuu taas vuoden seuraavaa mahdollisuutta odottelemaan. Säätiedotusten mukaan ei kovin sateista ole luvassa.

   Poista
 2. Oikein kaksin kappalein olet saanut kuvaan! Ihanat. Kun minulla vielä kasvoi rykelmä pihlaja-angervoja, niitten kukissa lenteli samanaikaisesti yli 10 amiraalia! Ei ole kuvaa, en kuvannut vielä silloin. Amiraalit hävisivät paihlaja-angervojen vanavedessä.

  Sissi laittaa suukkoja Juusolle. Voi tosin olla että Juuso ei tykkää :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuso tykkää kovastikin tyttöjen suukoista. Lämmin kiitos siis Sissille ja Juusolta vastalahjaksi muutama pehmoinen pusku.
   Ahaa, amiraalit siis tykkäsivät pihlaja-angervosta. Meidän lähistöllä on yhden tontin reunamilla laajalle levinnyt pihlaja-angervopusikko. Täytyykin joku aurinkoinen päivä käväistä katsomassa, josko siellä olisi perhosia.

   Poista
 3. Ihanat perhoskuvat, ja Juuso... niin tarkkana, ilkikurinen hymynkare suupielessä kenties? Supersöpö pikku tihulainen!
  Kiitäjien toukat ovat pysähdyttäviä, upeita kyllä, kun ensijärkytyksestä toipuu ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnistit hyvin Juuson ilmeen. Juurikin sellainen, että laitanpa tuohon herneenpalkoon vähän vipinää. Miten se jaksoihin auringonpaahteessa nakkailla noita palkoja pitkin patiota. Välillä tietenkin ihan sen näköisenä, ettei kiinnosta pätkääkään mokomat herneet ja taas tassu viuhahti.

   Aina sitä jaksaa hämmästellä luonto-olijoiden väritystä ja kuviointia. Muotisuunnittelijoiden kannattaisi viettää jokunen hetki ötökkämaailmassa, niin inspiraatioita syntyisi. Sama kyllä pätee kasveihin. Joka kevät ihaastelen yhtä paljon esimerkiksi kirjopikarililjan ruudutusta.

   Poista
 4. Hienot perhoskuvat sekä komea lehmuskiitäjän toukka!
  Juusosta oikein söpö kuva!

  Toivotaan huomiselle aurinkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä huomiselle on luvassa ainakin pilvipoutaa. Toiveikkuutta ilmassa siis...

   Poista
 5. Juuso on kyllä suloinen, mutta tuo ötökkä ei. Ihanat neitoperhoset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ötökät saavat kylmät väreet selkäpiihin, mutta komeat kuviot ja värit niissä usein on. Juuso sen sijaan on niin suloinen ötökkä, ettei se pelota laisinkaan.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos! Kävin vierailulla blogissasi ja ihastuin hienoihin kuviisi sekä tapaasi kirjoittaa.

   Poista
 7. Upeat perhoskuvat! Juuri kuvasin itsekin neitoperhosen purppurapunalatvassa ja meinasin postata kuvan lähiaikoina :D Selvästikin siis loistava perhoskasvi.
  Onpa jännä toukka!
  Toivottavasti huomenna on tosiaan hyvä sää. Haluaisin käydä tutustumassa muutamaan puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä purppurapunalatva houkuttelee eniten perhosia. Hyvänä kakkosena tulee kallionauhus. Varmaan sijaintikin vaikuttaa, sillä kumpaiseenkin paistaa iltapäiväaurinko.
   Ainakaan kaatosateita ei ole luvattu, joten liikenteeseen on lähdettävä.

   Poista
 8. Mä olen kertakaikkisen viehättynyt noista isoista perhosen toukista. Niitä ei vaan kovin usein näe. Hautausmaalla puutarhuroidessani nuorena niitä tuli useita erilaisia vastaan. Niitä on tosi metka seurata. Ja kuvaaminen tietysti aivan pakollista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin, miten vikkelä liikkeissään tuo toukka on. Niukasti ehdin hakea kameran ja ottaa siitä kuvan, kun se jo lyllersi piiloon.

   Poista
 9. Ihanat perhoskuvat. Meillä neitoperhosia löytää punahatuista. Ihana Juuso! - Kaunista säätä toivon minäkin huomiseksi, meillä on puutarha avoinna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä paistaa jo aurinko. Lähetän paistetta sinullekin, että ihmiset tulisivat sinne vierailulle.

   Poista
 10. Komea perhosentoukka. meillä on parina viime vuonna olleet pääroolissa neitoperhot. Suruvaippoja oli pari vuotta sitten parina kesänä runsaasti, tänä vuonna en ole nähnyt yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan se mukava nähdä kerralla monta erilaista perhosta, mutta ylen iloinen olin neidoistakin.

   Poista
 11. Aivan saman olen huomannut, perhosia lentelee paljon nauttimassa puutarhani antimista, niin ihania! Huomenna menen ensimmäistä kertaa kiertelemään avoimia puutarhoja, jännää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin lähden hetken päästä puutarhakierrokselle naapurin kanssa. Toivotan sinulle aurinkoista tai ainakin poutapäivää kierroksellesi.

   Poista
 12. Ihania kuvia perhosia onkin ollut nyt paljon:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka vuosi niitä odottaa yhtä paljon ja aina ne silti onnistuvat yllättämään.

   Poista
 13. On aika turkoosi törötin. Juusolla ihan omat jutut, kyllä kohta taas vierii kun tassu heilahtaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, tassu heilahti kerran jos toisenkin heti kuvan ottajamisen jälkeen. Mamma sai päivän jumpan nostellessaan palloja patiolta.

   Poista
 14. Voihan Juuso, teettää mammalle puuhaa ;) Hienoja nuo perhoskuvasi, mä en ole saanut yhtään talteen. Huomenna nenä kohti Hämeenkyröä, sieltä löytyy nyt meidän kohteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdet leikit pitää vanhankin kissan päivässä mamman kanssa leikkiä. Ei tuollaisella pehmokaverille voi kuin nauraa.
   Kohta lähden minäkin naapurin kanssa kohti Lohjaa. Mukavia Avoimia sinulle!

   Poista
 15. Hyvät kuvat! Perhoset tuli meillekki. Ei samalla ryminällä ku viimme vuanna, mutta kuitenki. Meen avoomiihi. Lomittajaki o varattu jo talavella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että pääset kierrokselle. Lomittajia ei vissiin ihan niin vain saakaan. Ei ainakaan kovin lyhyellä varoitusajalla. Mukavia Avoimia sinulle!

   Poista
 16. Nauratti tuo perhosten sopimat paikat. Voisivat lisätä meidänkin pihan joukkokokoontumiselle. Tai sitten pitää ensin istuttaa ne perhosmagneettikasvit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käy katsomassa nurkan takana, josko siellä on perhosten kokous meneillään. Voit ohjeistaa niitä tulemaan jollekin tietylle kukalle.
   Jotenkin sitä kuvittelee, että ihmisten mielestä kauniit ja näyttävät kukat olisivat myös perhosen mieleen. Vaan ei. Esimerkiksi purppurapunalatva ei välttämättä mikään pihan komistus ole, mutta perhoset tykkäävät siitä aina yhtä paljon. Siksi minäkin olen oppinut purppurapunalatvasta tykkäämään.

   Poista
 17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 18. Upeat perhoskuvat!
  Ja Juuso kissa on niin söpö!

  VastaaPoista
 19. Heh, mulla on samanlainen suhtautuminen purppurapunalatvoihin. Olen vähintään joka toinen vuosi häätämässä niitä pois, eivät oikein miellytä silmää. Kuitenkin sydän sulaa joka kesä nähdessäni miten paljon ne houkuttelevat perhosia - ja niin purppurapunalatvat saavat aina jäädä niille sijoilleen. :)

  VastaaPoista
 20. Kauniita kuvia perhosista ja Juusosta! Kiinnitin tänään huomiota, että perhoset olivat sopineet joukkokokoontumisesta Björkelundin ruusutarhan purppurapunalatvoihin. Meillä perhosmagneetit eivät ole vielä avautuneet, joten perhosia ei ole näkynyt kovin paljon.

  VastaaPoista
 21. Kauniit perhoskuvat. Teillä on hyvä työnjako Juuson kanssa =) Toivottavasti puutarhapäiväsi oli antoisa!

  VastaaPoista
 22. Ihania :) Varsinkin Juuso! Upeita perhosia teillä lentelee. Minä aina pelästyn noita perhosen "silmiä". Mitä muuten huomasinkaan kesäreissulla, KK on lopettanut? Mitä lie tapahtunut.

  VastaaPoista
 23. Hienot kuvat.
  En ole osunut olemaan liikkeellä samaan aikaan perhosten kanssa, kun niin vähän olen nähnyt niitä tänä kesänä.

  VastaaPoista
 24. Kauniita kuvia. Perhosia on tänä vuonna ollutkin enemmän ihasteltavina kuin viime vuonna. Niiden loisto on kyllä kaunista katseltavaa.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!