keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Vielä riittää kukkijoita

Nuokkuluppio - Sanguisorba obtusa

Kesä näyttää vähitellen väistyvän ja syksy saavan yhä suuremman jalansijan puutarhassa. Aurinko on kuitenkin viime päivinä lämmittänyt ihan kesäiseen malliin ja pihalla on ollut mukava touhuta.

Punahattu – Echinacea purpurea


Runsaasti löytyy vielä kukkivaa penkeistä, mutta paljon on jo ruskeaa ja pystyyn kuivunutta. Esimerkiksi liljojen varsia olen leikannut pois ja alapihan Kurgaanista osan pioneistakin laitoin mataliksi, sillä olivat kyllä kaikkea muuta kuin kaunista katseltavaa.

Neilikkaruusu - Rosa F.J. Grootendorst

Ruusuista neilikkaruusu, Ritausma ja Sävel ovat intoutuneet kukkimaan. Myös pihan ainokainen jaloruusu pukkaa uusia nuppuja heti, kun olen lakastuneet kukat käynyt leikkaamassa pois.

Clematis Aljonushka

Osa kärhöistä ovat myös vihdoin aloitettuaan kukkineet ahkerasti. Varsinkin lumikärhö ja Aljonushka kukkivat ja kukkivat päivä toisensa jälkeen. Lumikärhö on kasvanut mittaa aivan valtavasti ja sen kukinnot huitelevat sellaisissa korkeuksissa, että ilman tikkaita ei niitä kuvata. Aljonushka on pysynyt matalampana, joten sitä pääsee ihailemaan ihan silmätysten.

Joku kärhö, vaan mikä

Puutarhaportin oikealle puolelle kesän mittaan kasvanut kärhö pukkasi yhden nupun, joka on nyt auennut. Jännäsin, onko outo kärhö kenties Piilu, jonka olen tuolle paikalle muutama kesä sitten istuttanut. Ei taida olla. Tässä kohtaa kirjanpitoni sakkaa pahemman kerran, eivätkä muistiinpanoni anna kunnon vihjettä kärhöstä.

Clematis Paul Farges/Summersnow

Pari päivää olen siivonnut puutarhaa. Viiden päivän poissaolo pihapiiristä näkyy ja tuntuu ankarana työrupeamana. Nurmikko kasvaa edelleen hurjaa vauhtia ja koska haluan pitää sen matalana ja siistinä, viikon väli on vielä tässä vaiheessa liian pitkä. Puista putoaa lehtiä nyt vauhdilla ja niitäkin saa siistittyä ajelemalla lehdet silpuksi nurmikonleikkurilla. Tontin laidalla kasvava koivu on jo ihan tyhjä lehdistä, mutta ympäristön puista niitä riittää yllin kyllin. Vaahteratkin ovat jo alkaneet pudotella lehtiään.

Syyshortensia Vanille Fraise

Huomasin syyshortensia Vanille Fraiseni yllättäen kehittäneen kukkanuput pitkääkin pidemmiksi venyneisiin oksankärkiinsä. Jouduin leikkaamaan Vanillen miltei tapille keväällä, kun valtaosa sen oksista paleltui talvella. Nyt pensas on kasvattanut runsaasti uusia oksia ja niiden latvukset liehuvat minua korkeammalla. Saapa nähdä, jaksaako ja ehtiikö kukat kunnolla avautua ja värittyä.


Sormustinkukat eivät ole tänä kesänä juhlineet edellisvuoden tapaan. Meidän pihassa kukki aiemmin kesällä yksi valkoinen ja nyt tämä punainen kumartelee Aljonushkan kupeessa. Sen sijaan ensi kesäksi on luvassa taas aikamoista sormustinkukkien tulitusta, sillä lehtiruusukkeita on vähän joka paikassa ja runsaasti onkin. Joitakin olen kitkenyt tarkoituksella pois, sillä runsaudellakin saa olla rajansa.

Kaunokainen - Bellis

Luin jostakin, että syksyllä kannattaa kitkeä monivuotisia rikkaruohoja ja kantata kukkapenkit. Pääsee keväällä helpommalla, kun on heti siistin näköistä. Rikkakasvit eivät saa yhtä nopeaa alkustarttia, joten voi paremmin luottaa siihen, että kukkapenkistä nousee sinne istutettuja kukkia, eikä rikkaruohoja. 

Kanttausta ja rikkaruohojen nyhtämistä olenkin tehnyt ja tehtävää riittää vielä joksikin aikaa. Toisaalta nyt alkaa huomaamaan, kuinka ahkera kanttaaminen kantaa hedelmää. Kukkapenkit ovat pysyneet huomattavasti siistimpinä, eikä nurmikko kovin helposti enää leviä penkkeihin. Yksittäisiä rönsyleinikkejä ja maahumalan taimia toki aina yrittää ylittää rajaa, mutta ne on helppo nyhtäistä pois.

Syysleimu - Phlox paniculata

Vaikka tänä kesänä on vettä tullut usein ja paljon, silti päällimmäisenä on sellainen tunne, että pihalla ja ulkona on tullut vietettyä runsaasti aikaa. Siksi tuntuu niin äärimmäisen haikealta taas siirtyä enenevässä määrin sisälle. Kun päivällä katselin taivaalla kohti etelää lentävää kurkiauraa ja kuuntelin lintujen huutelua, tuli miltei itku. Miten tämä kesä aina meneekään niin nopeasti. Vuosi vuodelta nopeammin.

50 kommenttia:

 1. Tämä kesä tuntuu minustakin todella hujahtaneen ohi. Ihanaa kukintaa vielä kuitenkin sinulla! Kurjet ovat tänä vuonna aika aikaisessa, olisiko nyt tulossa aikainen syksy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kurkien muutto tuntuu aikaiselta. Hakkaa ja pakkasia kun on jo luvattu, joten syksy kyllä tuntuu aikaiselta. Vaan ei sitä tiedä, vaikka lämmintä kuitenkin riittäisi. Toivotaan niin.

   Poista
 2. Paljon pinkkiä ja vaaleanpunaista kauneutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin jättää muut värit pois tästä postauksesta. Keltaistakin löytyy runsaasti.

   Poista
 3. Samat mietteet... Lintuaurat saavat palan kurkkuun. Kauniit kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa tähän kesän päättymiseen taas tottuu, mutta haikeutta se herättää.

   Poista
 4. Eikö ole kiva, kun saatiin sateisen kauden jälkeen auringon paistetta? Syksy tekee tuloaan, mutta aikansa kutakin. Keväällä on sitten taas kiva aloittaa puuhat entistä innokkaampana. Hyviä syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoiset päivät tuntuvat todella mukavalta. En vaan tykkää kylmyydestä ja pimeydestä, joten se pikkaisen taas ahdistaa. Onneksi aina on uusi kevät ja kesä edessä eli niitä päin mennään. Mukavaa syksyä sinullekin!

   Poista
 5. Sulla kukkii tua luppio viälä. Oon hilijan istuttanu ja o vasta nupulla. Jos nämä lämpööset loppukesän päivät sai ne kans pörhöttymähän.
  Kyllä! Kesä tuli ja meni yhyres hujaukses. Kurkiparvi tääläki vaa suurenoo ja suurenoo.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luppion kukinta yllätti, sillä ostin sen nettikaupasta kesällä juurakkona ja kasvuunlähtö oli hidasta. Istutin juurakot purkkiin ja laitoin purkit kasvariin. Pienten taimet sitten aikanaan siirsin kukkapenkkiin, kun ajattelin niiden saavan siellä enemmän kasvuvauhtia. Niin kävikin ja pian niihin tuli myös nuput. Reissuni aikana nuput olivat alkaneet aueta. Toivottavasti kaikki ehtivät kukkaan.
   Aina sitä kesää odottaa yhtä paljon ja aina se menee ohi vauhdilla.

   Poista
 6. Pihallasi on vielä monenlaista kaunista kukkijaa!
  Kesä on meillä aivan liian lyhyt...nyyh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin toukokuu aloitti kesän mukavasti. Toivotaan, että syksy puolestaan venyttää loppupäätä.

   Poista
 7. Onpa kaunis tuo nuokkuluppio ja se menee kyllä hankintalistalle.
  Ihan liian nopeasti kesä on minunkin mielestäni kulunut ohi ja lintujen syysmuutto tekee siitä aina vielä kongreettisemman. Onneksi syksy on alkanut ilmojen puolesta ihan hyvin ja toivotaan, että saamme paljon kuulaita ja aurinkoisia päiviä jatkossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastelin nuokkuluppiota viime kesänä jossain blogissa ja se jäi kaihertamaan. Se on kyllä hankkimisen arvoinen kasvi.

   Poista
 8. Kesä menee aina ihan heilahtamalla. Hirveen hektistä aikaa, joten syksy tulee suloisena pelastamaan puutarhuripoloa vähän huilimaankin. Maan jäätyminen on mielestäni kuin taivan lahja - enää et voi tehdä mitään. Talvi on pakkolepoa, joka on ilman muuta paikallaan. Hulluksi tulis, jos ympäri vuoden pitäis reuhata pihahommissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se noinkin. Kyllähän tämä puutarhurin kesä on aikamoista suorittamista, vaikka miten päättäisi ottaa kevyesti. Sitä kun ei osaa pitää näppejään erossa kukkapenkeistä.

   Poista
 9. Minun pihallani eivät juuri kukat enää kuki, lukuunottamatta samettiruusuja ja osin ruusuangervoa...se kai se oli. Kuistin pelargooniatkin ovat jo lopetelleet kukintaansa, kohta kai nekin pitää siirtää sisälle, kun yöt kylmenevät. Voi, sitten kun kurjet ja joutsenet lähtevät, sitten varsinkin iskee haikeus :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän paljon tosiaan vielä meillä löytyy kukintaa. Ei mikään jokakesäinen ilmiö, mutta mukavaahan se näin päin on?

   Poista
 10. Älä muuta sano! Jotenkin tuntuu, että tämä kesä meni aivan ennätysnopeasti, ihan kuin en olisi ehtinyt siihen mukaan ollenkaan. Kauniita ja hempeitä kukkijoita riittää silti vielä pihallasi runsaasti. :) Minulla luppiot olivat jotenkin heikossa hapessa tänä kesänä. Ihan kuin ne olisivat kärsineet jostain taudista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesää odottaa aina niin paljon ja sitten se hurahtaa hetkessä ohi. Tuntuu, että vasta sitä on pääsemässä rytmiin mukaan ja naps, tuleekin syksy. Harmillista, mutta onneksi aina tulee uusi kesä.

   Poista
 11. Sinullakin kukkii vielä sormustinkukka! Ihmettelen niitä meillä, nousevat nyt vasta ja kohottavat nuppuvarsiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin tosiaan sormustinkukan kukinnasta, sillä aika myöhäiseltä tuntuu. Lehtiruusukkeita on siellä täällä paljon, joten ensi kesänä sormustinkukkia taitaa olla runsaasti.

   Poista
 12. Paljon on sinulla vielä kukkivaa puutarhassasi, vaikka on jo syyskuu. Jännää on tuo sormustinkukan kukkiminen. Meillä ei kuki, mutta ensi kesäksi saamme runsaasti sormustinkukkia. Kaunista syksyn jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyskuu on alkanut upean lämpimänä ja aurinkoisena, joten se varmaan edesauttaa kukkimista. Lehtiruusukkeiden runsaudesta päätellen ensi kesänä riittää sormustimien kukintaa.

   Poista
 13. Kyllä, kesä meni hujauksessa. Haikeaa on, ja se lintujen lähtö niin konkretisoi kaiken lopun. Nyyh.
  Saithan viestini huomisesta kurjenmiekkamyynnistä Päivölässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain, kiitos! Jollei mitään kummaa estettä tule, taidan mennä ostoksille. Varsinkin, kun missasin viikonlopun totaalisesti.

   Poista
 14. Meilläkin samanlainen tilanne sormustinkukkien kanssa, tämä vuosi jäi väliin mutta ensi vuonna toivottavasti kukkii runsaasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin varmaan tapahtuu, ellei taas talvi tee tepposiaan.

   Poista
 15. Mulla ei ole oikeastaan enään kukkia. Jonkin verran teranssilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kesänä sitten. Nyt voi vaihtaa kukkien ihailemisen kynttilöiden polttamiseen.

   Poista
 16. Kesät menevät turhan sukkelaa ja vaikka vielä on ollut hyviä säitä niin työt puutarhassa on sellaista talveen varautumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Tässä vaiheessa kaikki puutarhatouhut tähtää talveen ja ylipäätään johonkin tulevaan.

   Poista
 17. Voih, kaunista kukintaa vielä puutarhassasi. Kyllä se syksy sieltä hiippailee pikku hiljaa, mutta onneksi olemme saaneet nauttia vielä ihanista lämpimistä päivistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavan lämpimiä ja aurinkoisia päiviä. Tällaisia, kun olisi jatkossakin, ei syksy tuntuisi niin pitkältä.

   Poista
 18. Haikeaa on syksyn tuleminen minun mielestäni. Aljonushkan kasvukorkeus on maksimissaan niin 2 metriä. Harvoi jai venyy korkeammaksi.
  Syyshortensialla oli minullakin sama kohtalo. Oksat paleltuivat kunnolla, mutta teki silti pari kukkaakin. Ihailtavan sitkeää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei haittaa, vaikka Aljonushka onkin matalampi kärhö. Sen kukintaa on helpompi ihailla oman nenänsä korkeudella.
   Syyshortensiat taitavat ylipäätään olla aika sitkeitä kavereita. Yhden syyshortensian myyrä tai jänis nakersi muutama vuosi sitten maanrajasta poikki. Sieltä se versio uudelleen.

   Poista
 19. Voi ihanan kaunista ja kukkivaa on vieläkin puutarhassasi. Minustakin tuntuu haikealta syksyn tulo. Ulkoilmaihmisenä se tuntuu erityisen raskaalta joten kirjoitit kuin minun ajatuksiani. Lohdutetaan sitten talven tullen toisiamme. Voimaannuttavaa syksyä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sametti Hortensia! Kaikkeen tottuu, niin myös kylmyyteen ja pimeyteen. Silti haikeus on vallannut mielen, kunnes ajatukset taas rientävät kohti uutta kevättä.

   Poista
 20. Onpas nuokkuluppio kaunis<3

  Meillä sama: Tänä vuonna ei saatu sormustinkukkien juhlaa. Hyvä jos viisi löysin isosta puutarhasta sieltä täältä. Viime vuonna kaikki oli toisin.

  Niin se menee, koko ajan menee ajan kaikki nopeammin ja nopeammin eli kirottu ajan katoava virta, jos on kovin elämänjanoinen ja vasta istuttanut paljon tammia:)

  <3

  VastaaPoista
 21. Ihana syyskuu tosiaan vielä kukkien kanssa. Minäkin odotan lisää aurinkoa ja lämmintä, että esim. tuo neilikkaruuusu saisi vielä kukkia. Nuppuja on kyllä runsaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla neilikkaruusu kukkii täyttä päätä ja varmaan tekee niin vielä jonkin aikaa, sillä nuppujakin riittää. Tänään luvattiin lämpimien säiden jatkuvan, joten varmaan sinunkin neilikkaruususi ehtii nuppunsa avaamaan.

   Poista
 22. Voi että on pihallasi ihania kukkijoita vielä paljon! Noihin luppioihin ja hattuihin taisin hurahtaa ja nuokkuluppio on jo pihallani ja kasa hattuja! Vakka-Taimessa Marjan kanssa käydessä reilu viikko sitten pää meni luppioiden kanssa sekaisin ihan täysin!

  Olen samaa mieltä, syyshommat kannattaa tehdä huolella ja kitkeä, kukkasipuleiden istutus käy helpommin, herkkien kukkien kattaminen samoin (ajattelin panostaa tähän kattamiseen viime talven kokemusten perusteella, vähän sade- ja pakkassuojaa tarvitaan).

  Viime viikko oli niin kiireinen, koneelle en juurikaan ehtinyt, mutta tuo matkakertomuksesi kiinnostaa niin että otan lukusession nyt viikonlopun aikana! Matkasi oli varmasti mielenkiintoinen!

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä ja syksy on kiireistä aikaa, mutta talven tultua on taas aikaa istua koneella lukemassa ja postaamassa. Jotenkin vain tuntuu, että kaikki pitäisi tehdä tässä ja nyt.
   Marjan postauksessa oli kuva hänen luppiokasvustostaan ja sitä katsellessa olin iloinen oman luppion hankinnasta ja toivon niiden joskus pörheytyvän samanlaiseksi puskaksi. Ihastuttavia!
   Matka oli monella tapaa hieno. Matkakertomuksen ei ole laisinkaan tarkoitus rassata lukijoiden hermoja, vaan osaltaan halusin kirjata sen itselleni talteen. Blogini toimii myös puutarhapäiväkirjanani, joka tarpeen mukaan venyy ja paukkuu eri suuntiin. Ajattelin, että matkani puutarhakohteet kiinnostavat myös muita. Kuvat eivät täysin anna oikeutta kohteilleen, mutta josko kuitenkin innostavat Berliiniin matkaajia niihin tutustumaan.
   Mukavaa viikonloppua sinulle Saila!

   Poista
 23. Pihallasi kukkii tosi paljon ja kauniita kukkia. Yllättävän paljon on täälläkin vielä kukintaa, mutta nyt en tiedä kesäkodin tilannetta. ( ensi viikolla tiedän ) Täällä ajattelin panostaa jonkin verran sipulikukkiin, tosin suunnitteluvaihe on kesken. Ostin tänään Sointu-ruusun tänne tarhan pihaan.
  Mukavia syyspäiviä sinne teille.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on niin upeita syyssäitä, ettei tällaisia olisi osannut edes toivoa. Aurinkoista ja lämmintä!
   En tykkää sipulien istuttamisesta, mutta kevään loisto korvaa vaivan moninkertaisesti. Kyllä kannattaa sipuleihin panostaa. Ihailen ihmisiä, jotka kykenevät istuttamaan sipulinsa suunnitelmallisesti. Minä ostan ja tilaan sipulit hurjan innostuksen vallassa ja sitten joudun karsimaan ostoksiani saadakseni loppusumman kukkarolle sopivaksi. Istuttamishetkellä tulee paniikki, mihin ne kaikki taas tunkisi.
   Sointu on ihana ruusu. Omani kärsi talvesta, eikä kukkinut tänä kesänä laisinkaan. Se on kuitenkin virkistynyt hienosti ja toivon mukaan kukkii ensi kesänä.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!