tiistai 13. joulukuuta 2016

On vain yksi Hector


Monet entiset nuoret kokivat lauantaina upean elämyksen Hectorin 50-juhlakiertueen päätöskonsertissa Helsingin Hartwall Areenalla. Veljenvaimon houkuttelemana sain tilaisuuden olla yksi niistä 10 000, jotka seisten taputtivat kiitokset artistille niin pitkästä urasta kuin loistavasta konsertistakin.


Musiikin suhteen olen aina ollut aika kaikkiruokainen. Kuuntelen sujuvasti monenlaista musiikkia ja välillä joku musiikinlaji tai artisti on noussut voimakkaammin framille. Väittäisin, etten inhoa oikeastaan mitään musiikkia, vaan jokaisesta ryhmästä saattaa nousta yksittäisiä helmiä, jotka tavalla tai toisella kiinnostavat. Tästä hyvänä esimerkkinä oli konsertissa esiintyneet rap-artistit Mikael Gabriel ja Elastinen. Mikael Gabriel esitti Vain elämää -ohjelmaa varten tehdyn tulkintansa Lumi teki enkelin eteiseen -laulusta. Elastinen taasen lauloi Hectorin kanssa tekemänsä Helsinki-aiheisen kappaleen Stadi on niin snadi, josta tykkäsin tosi paljon.


Nuorena tulee musiikkia kuunneltua ja siihen liittyviä ilmiöitä seurattua ehkä aktiivisimmin. Siksi kenties ne omaan nuoruuteen liittyvät kipaleet tuntuvat meistä jokaisesta kaikkein nostalgisimmilta. 

Hector on aina kuulunut kotimaisiin lempiartisteihini ja hänen julkaisujaan tuli ahkerasti vielä 2000-luvun alkupuolellakin kerättyä. Hectorin LP-levyjä minulla on vain kolme, kasetteja sen sijaan sitäkin enemmän ja cd-levyjäkin hankin paljon, kunnes tekniikka ja aika on ajanut niidenkin ohi.


Konsertissa kuultiin lukuisia tuttuja kipaleita Hectorin koko kaudelta. Monet biisit oli sovitettu hieman uudella tavalla, mikä yllätti positiivisesti. Bändi oli taitava ja sen jäsenet saivat mukavasti omia soolo-osuuksiaan esille. Hartwall Areena on jäähalli, eikä mikään loistava konserttipaikka. Hector otti kuitenkin yleisönsä niin tehokkaasti, että ympäristön pienet puutteet unohtuivat oitis. Kaikenlainen pönötys puuttui tästä konsertista kokonaan.


LP-levyjen ja vielä kasettien ja osittain cd-levyjenkin aikaan laulujen sanat oppi kuuntelemalla ahkerasti musiikkia. Toisiin levykansiin sanat oli painettu valmiiksi, mutta paljon oli niitä levyjä, joista sanat piti onkia laittamalla levy pyörimään yhä uudelleen, kunnes sanat oli saatu talteen. Konsertin nostattamassa tunnehuumassa innostuin etsimään teini-iän ja nuoruuden kansiota, johon olen kerännyt runoja ja aforismeja, mutta myös laulujen sanoja. Löysin sen ja sieltä monta Hectorin biisiä, joita ystäväni kanssa tavattiin yhdessä laulaa. 

Konsertti oli kuin paluu nuoruuteen. Sellaisiin aikoihin ja tapahtumiin, joita harvemmin tulee edes muisteltua. Monet Hectorin laulut nostivat ihania muistikuvia, mutta myös nuoruuden kipukohtia. Tunteellinen tilaisuus niin minulle kuin varmasti monille muillekin läsnä olleille.

30 kommenttia:

 1. Hector on upea ja persoonallisen äänen omaava artisti. Musiikki, jos mikä saa vanhatkin muistot ja tunnetilat pintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musiikki vaikuttaa aina voimakkaasti tunteisiin. Mielenkiintoista huomata, miten jokin sellainenkin musiikki, jota ei muuten kuuntele tai eritysesti huomioi, saattaa kuitenkin herättää paljon erilaisia muistoja.

   Poista
 2. Hienoa kun pääsit mieluisaan konserttiin. On se hieno kokemus aina. Niin mullakin on kai vielä tallessa sanoja ja niitä painettuja lauluvihkojakin joku. Nyt onneksi löytyy sanat netistä, ettei tarvitse kirjoittaa.
  Eilen etsin x-factori-voittajan laulaman kappaleen sanat; One day I´ll Fly Away (Randy Crawford). Tämä jotenkin kosketti kun Matt Terry lauloi sen finaalilähetyksessä. Kirjoitin kumminkin ne päiväkirjaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tosiaan saa lauluun kuin lauluun sanat netistä. Ennen käytettiin paljon aikaa ja voimia niiden saamiseksi. Mukana laulaminen on mukavaa, tai laulaminen ylipäätään.

   Poista
 3. Hector on ihan ikoni - varmasti antoisa konsertti! Minä olen kautta vuosikymmenten tykännyt hänen uniikista musiikistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hectorin musiikki on tosiaan uniikkia. Ei ole toista samanlaista, vaikka hän paljon vaikutteita muista muusikoista ottaakin.

   Poista
 4. Hector on ansaitusti legenda. Tykkään eniten Hectorin sanoituksista, niissä on oikeasti sisältöä ja sanomaa. Varmasti oli ihana konsertti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hector on tosiaan loistava sanoittaja. Hänhän on tehnyt sanoituksia paljon myös muille artisteille.

   Poista
 5. Kuulun myös Hectorista pitäviin. Kävin katsomassa pari vuotta sitten konsertin täällä, nyt en päässyt yhteensattumien vuoksi.
  Mieleenjäävä ääni, sekä kynä hallussa.

  1990 pihapiirin lasten mieleen oli Hectorin "Juodaan viinaa", lapset olivat siinä 4-6 vuotiaita. Siis tarttuvaa riimittelyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleisössä jotkut toivoivat äänekkäästi juuri tuota "Juodaan viinaa"-biisiä, mutta Hector ei sitä esittänyt. Hyvä niin, sillä moni huutajista oli selvästikin nauttinut laulun kertomia juomia. Hieno konsertti, ei muuta voi sanoa!

   Poista
 6. Tunnelatasit mulle konsertin tähän huoneeseen!Kiitos! Velipoika on maalannut Hectorin lauluista muutaman todella koskettavan taulun, eli Hector koskettaa syvästi erilaisia ihmisiä. Niin pitääkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hector on siitä mielenkiintoinen artisti, että kovin monenlaiset ihmiset hänen musiikistaan tykkäävät. Ja molemmat sukupuolet. Ei ole leimallisesti pelkästään miesten tai naisten suosikki.

   Poista
 7. Minäkin olen pitänyt Hectorin joistakin biiseistä aina, vaikka olenkin tälläinen "nuori jumputusmusan" kuuntelija! =D

  Juurkin puhuttiin itsenäisyyspäivänä tyttäreni ja vävyn kanssa, kuinka minä nuorena istuin kuulokkeet päässä ja kuuntelin laulujen sanoja c-kasetilta ja kirjoitin niitä ylös. Ei ollut nettiä mistä olisi voinut sanat tarkistaa! Nuorisoa hieman huvitti moinen touhu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hectorilla on jo niin pitkä ja monipuolinen ura, että varmasti sieltä liki jokainen löytää jonkun suosikin.
   Tuttua touhua. Niin olen minäkin istunut kelaamassa kasettia edestakaisin saadakseni sanat talteen.

   Poista
 8. Hector on aikansa legenda, erittäin taitava laulun tekijä, omaa persoonallisen tyylin sanoituksiin, jotka koskettavat ja elävät vielä tänäkin päivänä. Konsertti päivänne kuulosti täydelliseltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kaikkea tätä ja vielä lisäksi hän tekee kaiken aikaa uutta musiikkia niin itselleen kuin muillekin. Elävä legenda siis.

   Poista
 9. Vautsi, sinulla on oikea kokoelma Hectorin tuotantoa. Mahtavaa että pääsit noinkin perehtyneenä fanina nauttimaan ikimuistoisesta konsertti-illasta. Tunnustan häpeäkseni että melkein ensimmäinen kosketukseni Hectorin musiikkiin tuli Vain elämää -ohjelman myötä. Vaikutti todella mahtavalta tyypiltä. Yhtenä iltana -kappale tosin oli tuttu, mutta sekin Sara-yhtyeen uutena versiona (josta tykkään aivan valtavasti). Hyvät biisit elävät ikuisesti, vaikka joku muukin ne joskus esittäisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on isoveli, jonka vanavedessä solahdin monenlaiseen musiikkiin. Häneltä taisin saada ihan ensimmäisen Hectorini, joka oli Nostalgia. Siitä se lähti. Vaikka Hector on ollut vuosien mittaan todella tuottoisa, eniten ehkä tykkään juuri niistä ensimmäisistä biiseistä.

   Poista
 10. asfalttiprinssin sanat tulee minulle usein mieleen nyky Espoota katsellessa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hectorin laulujen sanoja kannattaa kuunnella ajatuksella. Asfalttiprinssissä voi tosiaankin nähdä nykyisen Espoon.

   Poista
 11. Hectorilla on paljon hyvää musaa. Oli varmasti upea konsertti.

  VastaaPoista
 12. Vitsit! Postauksesi otsikosta tuli mieleen yksi kappale, mandoliinimies, ja siinähän ne sanat ovatkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Minä vuori-ilmaa pulloon laittaa voin tietenkin, taikka vettä Atlantin. Ne sulle tuon, kun saavuin takaisin."
   Sitä tuli nuorena likkana hoilattua milloin missäkin tunnetilassa. Olin jo koko laulun unohtanut, kun sitä ei juurikaan radiossa soiteta ja muuten tulee musiikkia kovin vähän soitettua. Oli hienoa kuulla laulu konsertissa ja antautua muistojen valtaan.

   Poista
 13. Oih, Hectoriin liittyy paljon muistoja.

  VastaaPoista
 14. Hector on mun suosikki myös, kokoelma lp-levyjä ja cd.itä löytyy, kovasti odotan uutta levyä, joka kuulema työn alla, mutta kyllähän noi nostalgiset biisit on parasta. - tähän konserttiin en päässyt, kun en saanut työvuorojani sovitettua, mutta joka vuosi olen ollut Hectorin konsertissa - biisit on niin mahtipontisia ja soitannallisia livenä ja se karisma mikä äijästä huokuu on uskomatonta - sitä tulee tippa simään niin ilosta kuin surustakin ja kaikesta siitä rauhallisuudesta sekä mahtavista fiiliksistä mitä Hectorin musiikki tuo!
  Varmasti oli upea kokemus!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konsertissa sai kyllä hyvin monipuolisen kokemuksen Hectorin musiikista kuin hänen persoonastaankin. Välispiikit lisäsivät musiikin antia ja antoivat oivallista taustaa monille biiseille. Olen aina tykännyt Hectorista myös musiikkitoimittajana ja kivasti sekin puoli nousi konsertin välispiikeissä esiin. Oli aivan mahtava konsertti. Tunnetta alusta loppuun täysillä.

   Poista
 15. No varmaan nautit! Innolla olen seurannut Vain elämää-ohjelmaa. Sen kautta on voinut tutustua artisteihin aivan toisella tavalla. Ihastuin viimeksi Chisuun ja ostin yhdellä automatkalla hänen levynsäkin. Noista lauluvihoista, minulla on nuoruuteni lauluvihko tallella. Silloinhan keräännyttiin iltoisin laulamaan ja kopioitiin toisilta päivän lauluja. Mukava nähdä sinulla sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole aiempia Vain elämää -ohjelmia seurannut, mutta tämä viimeisin sarja, jossa Hectorkin oli mukana, tuli katsottua. Ohjelma nosti artistit ihan uudella tavalla esiin ja paljasti heidän inhimmillisiä piirteitään. Usein julkkikset näyttäytyvät hyvinkin persooattomina ja kaukaisina.
   Minusta Suomessa on tällä hetkellä useita hienoja naisartisteja ja Chisu on kyllä ehdottomasti yksi heistä.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!