sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Menneen ajan joulumarkkinat


Menneen ajan joulumarkkinat Lohjalla on tapahtuma, jonne pyrin menemään, vaikka kaikki muut markkinat jäisivät käymättä. Tänä vuonna näytti tosi tiukalta, mutta keksin yhdistää markkinat samalla suunnalla asuvan tuttavan joulupaketin vientiin. Pari viikkoa sitten tuntui, että tässähän on aikaa pilvin pimein ja nyt kalenteri täyttyy niin kiivasta tahtia, että aukkopaikkoja saa jo hakea. 

Koska aikataulu lauantaille oli täynnä kellotettuja menoja, ei aikaa ylimääräiseen haahuiluun jäänyt laisinkaan. Kiersin runsaan tunnin markkinoita varpaat ja sormet kohmeessa. Miten aina markkinoiden aikaan onkin niin hyytävän kylmää. Ensin kierros kameran kanssa ja samalla silmäys kojuihin, joihin voisi palata ostoksille. Kuvaaminen oli tavalliseen tapaan haasteellista, sillä ihmisiä oli paljon ja aina jonkun pää tai käsilaukku oli objektiivin edessä. Muutenkin niukka päivänvalo oli hurjaa vauhtia hupenemassa, sillä auto ei aamulla lähtenyt liikkeelle ja akkua ladatessa valoisaa aikaa kului hukkaan. 

Ostin pari joululahjaa ja purkillisen herkullisia ja mausteisia valkosipulinkynsiä. Mukavia lahjaideoita näin enemmänkin, mutta matkalla markkinoille en jaksanut jäädä ottoautomaatteille jonottamaan. Jonot ulottuivat korttelien taakse. Osalla markkinamyyjistä oli käytössään maksupääte, mutta ei suinkaan kaikilla. Siksi luultavasti ihmiset pyrkivät varautumaan käteisrahalla.

Ohessa muutamia hämäriä räpsyjä markkinoiden tarjonnasta.Puutarhahörhö ei tietenkään voinut ohittaa lilliputtikokoisia taimipurkkeja. Hetken jo olin ostamassa pientä tontuntainta, mutta sitten tulin toisiin aatoksiin. Kun joulu on juhlittu, katse suuntautuu kohti kevättä ja kesää, enkä silloin enää ole kovin innostunut kukkapenkeistä kasvavista tontuista. Mitä, jos nuo pienet valkoiset hiippalakit muuttuvatkin kasvaessaan kirkkaanpunaisiksi?Lohjan Menneen ajan joulumarkkinat on siitä mukava tilaisuus, että sieltä puuttuu kokonaan metrilaku ja kaikki muovikrääsä. Kauppiaat panostavat kojujen ulkoasuun ja pukeutumiseen. Seppien taontaäänet, palavan tulen ja tervan tuoksu ja lasten kirkkaalla äänillä laulamat joululaulut luovat todellakin menneen ajan tunnelmaa.


Yritin rajata kuvista pois roskalaatikot ja muita menneeseen aikaan viittaamattomia härpäkkeitä, joita pakostikin joka kuvaan tuppasi tulemaan. Ja kas kummaa, niin vain tähänkin kuvaan yksi roskis jäi, vaikka parhaani yritin. Ei anneta sen häiritä.

Mukavaa joulunodotusta teille kaikille!
 

51 kommenttia:

 1. Hienot kuvat markkinoilta!
  Kaikkea ihanaa siellä on ollut myynnissä.
  Kivat nuo joulukuuset, jossa joulupalloja sisällä.
  Ja upeita piparkakkutaloja!
  Mukavaa kolmatta adventtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä oli paljon kaikkea kaunista ja sinä olisit varmasti löytänyt myös hyviä ideoita omiin tuunauksiisi. Ihan hyvä, ettei ollut paljon aikaa, eikä käteistä rahaa. Pysyi maltti mielessä.

   Poista
 2. Tontuntaimet nostivat kyllä hymyn huulille :)
  Kyllä ihmiset ovat kekseliäitä, aina löytyy jotain ennennäkemätöntä. Kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin. Tällaisilla markkinoilla näkee erinomaisesti ihmisten kekseliäisyyden kädentaitojen monipuolisuuden.

   Poista
 3. Huovutetut kissat ja koirat ovat mainioita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkäsin niistä - ja lukuisista muista jutuista.

   Poista
 4. Kylläpä on monenmoista tarjontaa. Noissa markkinoissa on kurjaa, kun ei tiedä onko maksupäätettä ja mitenkä paljon rahaa ottaa mukaan.
  Kaikkea tuolta tekee mieli, onneksi olen sen verran kaukana ettei tule lähdettyä :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monella maksupääte olikin. Varsinkin kalliimpia tavaroita myyvillä ja olihan joukossa ihan ammattimyyjiäkin. Käteisraha ja erityisesti kolikot olivat tervetulleita jokaiselle.

   Poista
 5. Kaikkea kivaa on siellä myynnissä noissa on kiva käydä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva on käydä ihan vaikka ihailemassa kädentaitoja, mutta oli siellä hyviä lahjaideoitakin. Ja myös syötävää monenlaista.

   Poista
 6. Ihania nuo kuusitontut! Kaikkea kivaa ja kaunista on ollut tarjolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havutöitä oli runsaasti erilaisia. Ei enää pelkästään havukransseja tai -palloja. Kaikkia ei millään päässyt läheltä kuvaamaan.

   Poista
 7. Silloin kun lähempänä keskustaa asuttiin tuli joskus käytyä tuolla. Nyt ei ole vuosiin tullut. Mutta tänään kun keskustan läpi muuten ajettiin, niin kyllä huomasi, että oli Menneen ajan markkinat, kun oli niin paljon liikennettä ja ihmisiä liikkeellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli muuten eilenkin parkkipaikan löytäminen työn takana. Vein auton Prisman parkkiin, kun aamuisten käynnistysongelmien vuoksi ajattelin sen olevan siellä vähän suojaisammassa paikassa. Eihän sielläkään mitään lämmintä ollut ja vapaat paikat niinikään vähissä.

   Poista
 8. Olisipa ollut mukava tavata, minä vietin markkinoilla koko viikonlopun. Piti tehdä päivitys ennen markkinoita, mutta enpä sitten ehtinyt, kun piti värkkäillä viimeisiä käsitöitä valmiiksi.

  Upeita kuvia olet onnistunut ottamaan väenpaljoudesta huolimatta. Ja aina tuolla markkinoilla on ollut kylmä, räntää tai vettä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, olisi tosiaan ollut kiva tavata. Taisit olla siellä viime vuonnakin. Muistelen siitä olleen puhetta. Toivottavasti sait käsitöitäsi myytyä. Ainakin lauantaina porukkaa näytti olevan runsaasti. Oliko myös ostavua asiakkaita. Sitä en tiedä. Minä pääsin rahoistani, mutta niin olin ajatellutkin.

   Poista
 9. Tällaiset "kädentaito"-markkinat ilman muovikrääsää ovat aivan mahtavia. Minua puhuttelivat nuo kuusitontut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuusitontut olivatkin tosi sympaattisia. Oli siellä tosi paljon kaunista ja monenmoisia herkkuja.

   Poista
 10. Ihanat kuvat joulumarkkinoilta <3 tunnelmallista joulun odotusta sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oli niin paljon kaikenlaista kaunista ja kivaa.

   Poista
 11. Ystäväni kertoi näistä Lohjan markkinoista ja kehui tapahtumaa aidoksi ja tunnelmalliseksi. Kiva kuulla, että sinullekin on jäänyt samanlainen fiilis. Kuvien perusteella tarjonta vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, kaikenlaista söpöä on kuvissa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näillä Lohjan joulumarkkinoilla alkaa jo olla pitkä historia, sillä tänä vuonna ne järjestettiin 22. kerran. Pidän siitä, kuinka siellä panostetaan markkinoihin. Mukana onkin monenlaisia tahoja.

   Poista
 12. Kylläpä olet ottanut hienoja kuvia markkinoilta.
  kiitos kun laitoit meillekin nähtäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi! Paljon jäi kuvaamatta, mutta jääköön se vaikka ensi vuoteen.

   Poista
 13. Mustasta roskalootasta viis - kuvasi välittivät hyvin tunnelmaa mukavilta markkinoilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saisipa vielä kaikki äänet ja tuoksut mukaan, niin virtuaalimatka olisi taattu.

   Poista
 14. Pulleat kuusitontut ihania..tuostahan voi ottaa vinkkiä. kiitos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pullea kuusitonttu portaanpielessä olisikin kiva kotiväen ja vieraiden vastaanottaja.

   Poista
 15. Toivottavasti ahkerat ja paljon vaivaa nähneet kädentaitajat ja ostajat löytävät toisensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä näille markkinoille aina toivoo. Ettei ihmisten tarvitsisi viedä suurella työllä tehtyjä tavaroita takaisin kotiin.

   Poista
 16. Kiva nähdä kuvia markkinoilta ja tuli taas hieman kaihoisa tunne tuonne kesäkodin maisemiin. Markkinat ovat pitäneet oman ilmeensä ja hyvä niin, toivottavasti siellä on kauppa käynyt ja tapahtuma jatkuu tuleviin vuosiin.
  En tiedä oliko tänä vuonna myytävänä minun herkkuani melakkapuuroa, perunapuuroa, pastanttipuuroa ja onhan vielä muitakin nimiä tälle hyvälle herkulle.
  Kiitos, pääsin kuvin tänne perinteiseen tapahtumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ehtinyt käydä kaikkia kojuja läpi. Perunapuuro on minulle outo ruoka. Kävin googlettamassa ja löysin lukuisia ohjeita, mutta en kovin paljon muuta tietoa. Onko sama kuin Inkoonpuuro? Jossain oli maininta, että pastanttipuuro on länsisuomalainen perinneruoka. Mielenkiintoisia nämä perinneruoat ja se, kuinka sama ruoka saattaa olla täysin erinimistä jollain toisella alueella.

   Poista
 17. Olipa tosi kivat markkinat, joskus tuonne haluaisin! Kaikkea kivaa siellä olikin tarjolla! Se on hieno juttu, ettei muovikrääsää ja metrilakua ole kaupan! Kiva kun teit postauksen, pääsin ainakin saamaan makupaloja mukavista markkinoista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohjan Menneen ajan markkinat on mukava tapahtuma ja kun sillä alkaa jo olla pitkät perinteet, sinne on vain mentävä. Vaikka vain pikaisestikin käymään.

   Poista
 18. Onpa hienot markkinat ja kunnon joulutunnelma. Nuo tontuntaimet ovatkin hauska idea. Mitenkähän niitä pitää hoitaa, että saa täysikasvuisia tonttusia? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, etten huomannut kysyä tontuntaimien hoito-ohjeita. Tuskin niille substralia tarvitsee antaa, mutta ehkä hiljaa hyräillä vaikkapa "kilisee, kilisee, kulkuset...".

   Poista
 19. Paljon kivannnäköisiä tuotteita siellä on ollut! Hienoa kun ihmiset jaksavat käydä vaikka onkin niin kylmä. Ite en jaksanut lähteä kotoa mihinkään :)
  Kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monille Lohjan markkinat alkaa jo olla perinne, josta haetaan kala- ja liharuokia sekä tehdään jouluostoksia. Suosittu tapahtuma, jonne itsekin pyrin joka vuosi menemään.

   Poista
 20. Vastaukset
  1. Ihmiset olivat tosiaan taas laittaneet kädentaidot liikkeelle. Monenlaista mukavaa siellä oli.

   Poista
 21. Ehdinpä vihdoin viimein piipahtaa tänne blogisi puolelle.
  Todella kivaa markkinatarjontaa ja jouluista tunnelmaa kuvissa.
  Upeita sukkia olet myös tehnyt, kun kävin kurkkaamassa noita aikaisempia postauksiasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kutominen on mukavaa ajankulua ja näin joulunalla on tullut täytettyä pukinkonttia. Kivan mallikuvion nähdessäni se ikäänkuin haastaa kokeilemaan.

   Poista
 22. Kuulostaapa aivan täydellisiltä joulumarkkinoilta! Tunnelma on varmasti ollut kohdallaan, ja joulumieli vallannut markkinaväen. Mukavaa joulunodotusta Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Konnadonna!
   Lohjan Menneen ajan markkinat alkaa jo olla sen verran perinteinen joulutapahtuma, että monet merkkaavat sen vuosi toisensa jälkeen paikaksi, jonne mennään. Niin se tuppaa olemaan minullakin.

   Poista
 23. Sinäkin kävit tuolla. Eipäs nähty. Olin molempina päivinä. Lauantaina aamupäivällä ja sunnuntaina iltapäivällä. Keskityin nyt täysin nauttimaan, tutkimaan kojuja ja ostoksiin. Jätin kameran kotiin. Oli niin kylmäkin. Näpit jäätyy kuvatessa. Urheasti Sinä kuvailit. Paljon kuvia saitkin. Tunnelma on ihanan vanhanaikaisen jouluinen. Kirkossa oli joululauluja ja sunnuntaina iltapäivällä vielä Tiernapojat esiintyivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosiaan kylmä, vaikka olin hyvin varautunut. Harmitti, kun tänä vuonna ei ollut kunnolla aikaa kiertämiseen. Silti ehdin tehdä joitakin joululahjaostoksia ja muutamia sellaisia hankintoja, jotka pyrin joka vuosi noilta markkinoilta hakemaan. Siellä on useimmiten tosi mukava tunnelma ja ihmiset ovat ystävällisiä. Yleensä aina törmään tuttuihin, mutta tänä vuonna en nähnyt ainuttakaan. Ihmisiä kyllä riitti niin, että ajoittain oli hankalaa kulkea törmäämättä toisiin ihmisiin.

   Poista
 24. Ihanat markkinat näyttäisi olevan ja kaikkia kivoja juttuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohjan Menneen ajan markkinat on todellakin mukava tapahtuma. Siellä on panostettu ulkoasuun ja vanhan ajan tunnelman luomiseen. Mukava tapahtuma.

   Poista
 25. Hienot kuvat! Unohdin markkinat ihan täysin, olisi ollut kiva käydä.

  VastaaPoista
 26. Hei! Osaatko sanoa, kenen tekijän ovat nuo iki-ihanat kupit ja muut, missä on sydämiä ja kiemuroita? (kuvakooste, kolmanneksi alin kiva) Aivan ihania ovat!! ♥ Jos niitä vaikka saisi jostain nettikapasta tms hommattua...

  VastaaPoista
 27. Söpöjä tontuntaimia, ja ihania huopaeläimiä!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!