perjantai 13. tammikuuta 2017

Jokainen ihminen on laulun arvoinen


Kukka & kaali -blogin Pauliinalla on todella lämmin sydän ja ihastuttava taito pukea ajatuksensa sanoiksi. Hän laittoi liikkeelle haasteen, joka kuuluu seuraavasti:

 Jutun juoni on lyhyesti tällainen

Kehu blogiystäväsi ja varmista, että hän myös saa kehusi.
Kehumasi blogiystävä saa jatkaa ketjua kehumalla omaa blogiystäväänsä jne.

Lisätiedot:
Mitään velvollisuuksia ei ole: ei tarvitse kiittää kehuista eikä jatkaa ketjua.  
Sinun ei tarvitse tietää ketä on kehuttu, sillä samaa saa kehua moneenkin kertaan.
Saa kehua niin montaa kuin haluaa, pitkästi tai lyhyesti. 
Blogiin saa laittaa linkin tai olla laittamatta. 
Uusia ketjun alkujakin saa laittaa maailmalle niin monta kuin haluaa.
Sekään ei ole kiellettyä, että kehaisee siinä sivussa puolison, lapset, kissat, koirat, kanat ja kukot, ihan mitkä vaan.


Pauliinan kauniit sanat kirvoittivat kyyneltulvan, joka vain yltyi Pirkon Vaarin torpan puutarha- blogista ottaessa osaa haasteeseen. Monta päivää olen pyöritellyt tätä haastetta mielessäni ja miettinyt. Laittoipa Pauliina eteeni todella vaikean pohdinnan, sillä ongelma ei ole, ketä kehuisin, vaan miten tehdä se. 


Tuntuu äärimmäisen vaikealta nostaa joku yksittäinen henkilö muiden joukosta, koska jokainen on omalla tavallaan tärkeä ja kehujen arvoinen. Yhtenä päivänä saa lämpimän sanan toiselta ja toisena päivänä taas joltain toiselta. Jonkun blogissa ihastuttaa kuvat, jonkun toisen blogissa taasen sanat. Koskaan ei voi kaikkia miellyttää, ja yllättäen jonain päivänä juuri sellainen henkilö sanoo jotain kaunista ja palkitsevaa, jolta on kaikkein vähiten osannut sellaista odottaa. 


Aktiiviset bloggarit jäävät ilman muuta paremmin mieleen ja siksi heitä on myös helpompi kehua. Joku toinen postaa harvemmin, mutta niitä postauksia oppii jopa suorastaan odottamaan, eikä heitä unohda - vaikka moni harvemmin postaava niin tuntuu usein ajattelevankin - vaan jokaisen postauksen lukee innostuksella ja ilolla siitä, että tämäkin bloggaaja on palannut "langoille".


Olen usein ihmetellyt, miksi some-maailmassa niin yleinen ja ikävä trollaaminen ja vihapuhe ei ole rantautunut näihin puutarhablogeihin. Täällä täytyy olla todella fiksua porukkaa ja myös uskomattoman paljon luontaista hyvyyttä ja empatiaa. Kommentoidessani toisten postauksia mietin aina, miten pukisin sanani myönteisiksi ja kannustaviksi. Ja miten välttäisin edes tahattomasti ketään loukkaamasta. Aina se ei varmastikaan onnistu - etenkään yhden käden nakkisormilla tabletin ääressä, mutta se on kuitenkin vilpitön tarkoitukseni. 

"Etsi aina maailmassa kaunista ja hyvää.
Kaunis kasvaa sydämessä aina kultajyvää."  

Näin sanotaan vanhassa kiiltokuvakirjan värssyssä. Jonkun mielestä hivenen naivia ehkä, mutta annos positiivisuutta kantaa pidemmälle ja kevyemmin. Hyväksytään toistemme erilaisuus ja annetaan kaikenlaisten kukkien kukkia myös symbolisesti.


Kivipellon Saila ratkaisi postauksessaan omalta osaltaan tämän haasteen todella kauniisti ja auttoi samalla minua päättämään, mitä teen. Niinpä en siis kehu ketään yksittäistä henkilöä, blogia, kissaa tai kanaa. Ihan kaikki olette kehumisen arvoisia, siispä Veikko Lavin sanojen siivittämänä:

Jokainen ihmnen on laulun arvoinen


Ihmisiä on kuin muurahaisia,
ne loputonta polkuansa taivaltaa.
On kaukaa katsottuna kaikki samanlaisia,
niin ettei heitä toisistaan voi erottaa.
Kurkistaa jos voisi sielun syvyyteen,
niin kahta samanlaista eipä ois'.
Ken katsoo kauneuteen eikä hyvyyteen,
häneltä monta ystävyyttä jääkin pois.

Jokainen ihminen on laulun arvoinen.
Jokainen elämä on tärkeä.

Jokainen ihminen vain elää hetken sen,
sen minkä kohtalo on hälle määräävä.
tee kuni saituri, mi aarteen piilottaa.
Ei kaupittele koskaan muille kalleintansa hän,
pois hopeoistaan kaikki tahrat kiillottaa.
Lämmitä siis kalleintasi, ystävää,
kun suuri aarre sulle suotu on.
Niin myöhäistä on hälle polttaa kynttilää,
kun kerran hautakumpu umpeen luotu on.

Jokainen ihminen on laulun arvoinen.
Jokainen elämä on tärkeä.
Jokainen ihminen vain elää hetken sen,
sen minkä kohtalo on hälle määräävä.

Näiden laulun sanojen myötä muistan lämmöllä myös maanantaina pois nukkunutta kummisetääni, isäni isoveljeä, joka kahden kuukauden kuluttua olisi täyttänyt 91 v. Hyvää matkaa sinulle, Oiva-setä!29 kommenttia:

 1. Voi, miten kauniisti kirjoititkaan! <3
  Olen aivan samaa mieltä, tästä meidän puutarhabloggariyhteisöstä. Jokainen on erikseen laulun ja kiitoksen arvoinen.
  Minusta on hienoa, että meitä on niin monta erilaista persoonaa ja vähän eri asioihin innostunutta puutarhuria, jokaisella on annettavaa. Hyväksyvä ja kannustava ilmapiiri on todella aistittavissa. Kokemuseten ja ideoiden vaihto on inspiroinut ja lisänyt tietoa valtavasti.
  Minäkin yhdyn ajatuksiisi ja olen niin kiitollinen teistä jokaisesta! <3

  Lämmin osanotto ja halaus kummisetäsi poismenon johdosta! <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos kauniista sanoistasi! Olisi kyllä vaikeaa valita vain joitakin blogeja, niin paljon täältä on löytynyt kiinnostavia ja ihania bloggaajia!
  Osanotto suruun, hän sai elää pitkän elämän. Aurinkoista ja inspiroivaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 3. Olipa niin kaunis ja koskettava päivitys teksteineen ja kuvineen! Kiitos siitä!
  Lämmin osanotto suruusi! Ihanaa kuitenkin, että sait pitää kummisetäsi niin pitkään. <3
  Lempeää viikonvaihdetta Sinulle ja läheisillesi!

  VastaaPoista
 4. Kiitos lämpimistä ja kauniista sanoistasi. Olen samaa mieltä, että tämä blogiyhteisö on hyvin kannustava ja toisiaan tukeva. Ymmärrämme antaa tilaa toisillemme, otamme uudet tulokkaat riemulla vastaan ja vanhoja tuttuja suorastaan potkimme jatkamaan.
  Lämmin osanotto!

  VastaaPoista
 5. Ihastuttavia kuvia ja niin kauniita sanoja! Lämmin osanotto!

  VastaaPoista
 6. Kiitos näistä ihanista sanoistasi kauniit kukkaset:)

  VastaaPoista
 7. Kiitos tästä, en olisi sitä kauniimmin osannut sanoa. Pyyhin täällä kyyneleitä, kun mietin, miten pieni on yhden ihmisen osa tässä maailmassa ja kuinka iso merkitys sillä yhdellä pienellä osalla on kuitenkin läheisille. Toivottavasti kummisedästäsi jäi paljon hyviä muistoja niin sinulle kuin muillekin läheisille.

  VastaaPoista
 8. Ihanasti taas puit ajatuksesi ja varmasti meidän kaikkien ajatukset sanoiksi. Kirjoituksesi on aivan liikuttava. Jokainen on kehujen ja kiitoksen arvoinen ja saamme olla onnellisia tästä puutarhablogien ihanasta ilmapiiristä.

  Lämmin halaus sinulle kummisetäsi poismenon johdosta!

  VastaaPoista
 9. Hieno postaus,jota vielä hienosti täydentää Veikko Lavin laulu. Kiitos tästä. Lämmin osantto! - Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 10. ihana postaus:)

  Osanottoni kummisetäsi poismenon johdosta

  VastaaPoista
 11. Hieno postaus kiitos. Lämmin osanotto kummisetäsi poismenon johdosta.

  VastaaPoista
 12. Näinhän se on, jokainen kosketus toiseen ihmiseen on tärkeä ja merkityksellinen. Ehkä se tapahtuu kaupan kassalla tai täällä blogissa. Tukekaamme ja kannustakaamme toisiamme erilaisuudet huomioiden! Osanottoni surun johdosta, kunnoitettavaan ikään pääsi kummisetäsi!

  VastaaPoista
 13. Tosi kauniisti kirjoitit. Annoit minusta myös kannustusta ja kehuja. Kiva kun et nimittänyt nimellä kenenkään blogia, jokainen saa ottaa tästä itselleen kehut/kiitokset.
  Jokainen kirjoittaa omalla tyylillään, se tekeekin blogeista mukavia.
  Osanottoni suruusi.

  VastaaPoista
 14. Ensinnäkin osanottoni kummisetäsi poismenon johdosta.

  Hienosti ja lämpimästi kirjoitit ja puit sanoiksi varmasti hyvin monen ajatukset ja tunteet. Ystäviä, olivat he sitten täällä blogimaailmassa tai muualla, ei koskaan ole liikaa. Kauniisti lausutut, kannustavat sanat lämmittävät sydäntä pitkään ja tekevä iloiseksi ja onnelliseksi. Maailma tuntuu välillä aika raadolliselta paikalta ja itsekkyys ja oman edun tavoittelu jyrää nykyään aivan liian usein alleen empatian ja lähimmäisenrakkauden.

  VastaaPoista
 15. Valtavan ihanat sanat olet kirjoittanut. Osaat hienosti tuoda julki mietteitä ja asioita.
  Lämpimästi otan osaa suruun!

  VastaaPoista
 16. Kiitos Between,niin jokainen on ja varsinkin täällä blogimaailmassa meistä jokainen on laulun arvoinen. Vaikeata on ketään mainita erikseen tai miksikäs ei. Mutta näin on hyvä ja tämä puutarhamaailma on kuin pieni nuori taimi kasvaessaan ja varttuessaan kauniin kesän.Kaikki ei kasva yhtä loistokkaasti, mutta jokaisella on sama tavoite ja päämäärä.
  Nauttia kesän kasvusta ja jakaa sen ilosta muille....

  VastaaPoista
 17. Mukava haaste :) - ja osanotto suruun <3 <3

  VastaaPoista
 18. Ihanan lämmin ja kaunis postaus! Kiitos Between ystävyydestäsi, tuon ihanammin sitä ei enää voisi sanoa, Sinä ja Veikko puitte tärkeän asian sanoiksi! Mietin tuota kiltokuvakirjan lorua, minusta se ei ole yhtään naivi. Maailmaa voi katsella - no melkein - kahdella eri tapaa hyvällä mielellä tai maristen. Itse oman elämänkouluni jälkeen valitsin tuon ensimmäisen. Kaikki palaa takaisin, niin hyvä kuin paha, jossain muodossa ja varmasti, aikanaan! Hyvä ihminen lähellä, olkapää, lämmin syli, välittävä katse, pieni hymy - ne kantavat tässä maailmassa!

  Lämmin osanottoni ja halaukseni kummisetäsi poisnukkumisen johdosta! Pitkän taipaleen saitte yhdessä kulkea!

  VastaaPoista
 19. Voi miten kauniisti kirjoitettu!
  Lämmin osanottoni.

  VastaaPoista
 20. Ihana postaus, niin kauniit sanat! Lämmin Osanottoni!

  VastaaPoista
 21. Samaa ole minäkin huomioinnut! Puutarhaihmiset eivät valita, eivät kiroile eivätkä hauku muuta maailmaa! Juuri eilen kun luin facebook-kirjoituksia ja se oli niin täynnä nalkutusta ja valitusta, etten jaksanut lukea tai ainakaan osaa ottaa. Kiitos tälle maailmalle ja sen hienoille ihmisille!!

  VastaaPoista
 22. Osanottoni sinulle ja kiitos kauniista sanoista! Negatiivisuutta ja kylmyyttä kyllä maailmasta löytyy, täällä puutarhamaailmassa sen sijaan on enimmäkseen positiivista, toista kunnioittavaa ja kannustavaa keskustelua. Siksi tänne on kiva tulla ja täällä olla.

  VastaaPoista
 23. Hyvin kaunis vastaus haasteeseen, kuvia unohtamatta!
  Lämmin osanotto, setäsi poismenon johdosta!

  VastaaPoista
 24. Sinä se osaat kaiken pukea niin hyvin sanoiksi. Ja kirjoittaa sen meille tänne. Kiitos, kiitos, kiitos! Lämmin osanotto poismenon johdosta.

  VastaaPoista
 25. On taas nii hianosti, ajatuksella kirijootettu.
  Lämmin osanotto!

  VastaaPoista
 26. Ihana lämminhenkinen postaus, ♡ kiitos.

  VastaaPoista
 27. Kauniisti kirjoitettu. Ja otan osaa. Pitkä elämä oli takana.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!