tiistai 25. heinäkuuta 2017

Ihmeellistä ja ihanaa

Kirjoapteekkarinruusu - Rosa gallica 'Rosa Mundi'

Nautin suunnattomasti puutarhassa käyskentelystä ja kukkien katselemisesta. Saan aikaa kulumaan vaikka kuinka paljon pelkästään kiertämällä kukkapenkkien lomassa. Toisinaan kamera on mukana, mutta usein lähden toimittamaan jotain asiaa ja sille tielle jään. Ihan huomaamatta nyppään rikkaruohon sieltä, toisen täältä, asettelen kaatuneita kasveja toistensa lomaan tukea etsimään ja siirtelen lehtiä nähdäkseni mahdollisia nuppuja. Siirryn penkiltä toiselle, palaan takaisin huomatessani jotain kiinnostavaa ja kierrän samaa penkkiä useampaankin kertaan.

Nuput saattavat avautua yhdessä yössä ja kaikenlaisia muutoksia tapahtuu niin nopeasti, että kahden päivän kiertämättömyys puutarhassa tuo esiin ihan uudenlaisia löytöjä joka kerran.

Kirjoapteekkarinruusu - Rosa gallica 'Rosa Mundi'

Sen lisäksi, että jaksan taivastella samaa kasvia joka kierroksella, huomiota herättää monet luonnon tarjoamat erikoisuudet. En vaan lakkaa ihmettelemästä keväisin kirjopikarililjan shakkiruutukuviota, enkä myöskään näin heinäkuisena kesäpäivänä kirjoapteekkarinruusun karkkimaisen ihanaa kaksiväristä kukintoa. 

Daalia

Ihmeellistä on myös monien daalioiden tapa kehittää jopa samaan kukkavarteen kaksi erilaista kukkaa. Väri on toki usein sama, mutta muoto vaihtelee välillä paljonkin. Yleensä toinen on enemmän kerrottu, kuin toinen.


Toisinaan saman daalian erilaiset kukat ovat eri kukkavarsissa, kuten tässä vaaleanpunaisessa daaliassa. Ruukussa on yksi ainut juurakko ja siitä pukkaa näinkin erilaisia kukkia.
 
Daalia

Sama ilmiö toistuu myös punaisessa daaliassa. Osa kukista on pallomaisia ja osassa taasen on keltainen keskusta, kuten alakuvassa.
 
Daalia

Samettikkka - Tagetes patula 'Jolly Jester'

Entäs sitten samettikukat. Kuvan Jolly Jesterissä kuviointi on varsin hauska. Jostain kumman syystä ainutkaan isosamettikukka Vanilla ei selviytynyt pihamaalle saakka. Sen sijaan hyvin ruipeloina kasvunsa aloittaneet Jolly Jesterit laittavat nyt parastaan. Vaikka tämän kukan väri ei ihan minulle mieluisinta edustakaan, annan näille Jollyille mahdollisuuden ihan pelkästään siitä ilosta, että ovat niin sinnikkäitä ja erikoisia.

Omena Punakaneli

Omenasatoa tutkiessani törmäsin moiseen asetelmaan Punakanelissa. Luulin Ukkokullan virittäneen minulle yllätyksen, mutta kyllä tuo omena ihan oikeasti ja aidosti kasvaa muutaman sentin korkuisen, ylöspäin suuntautuvan lehdettömän oksatapin päässä. Ei ole liimaamalla eikä muullakaan vippaskonstilla siihen asettu. Omituinen "napakin" sojottaa ylöspäin. Ei siis todellakaan kanta, kuten ensinäkemältä voisi kuvitella.

Pisamakello - Campanula punctata

Toissa syksynä ystäväni toi innoissaan minulle purkissa kasvin, jota väitti kiinanlaikkuköynnökseksi. Olimme köynnöstä erään talon pihassa ihailleet ja ystäväni oli sitten kaivanut kyseisen talon aidan läheisyydestä pieniä taimia, joiden ajatteli olevan kiinanlaikkuköynnöstä. Istutin "köynnöksen" yläpihan puutarhaportin kupeeseen ja viime keväänä aloin ihmettelemään, että onpa outo köynnös. Kasvi osoittautui pisamakelloksi ja siirsin sen sitten alapihan Ovaalipenkkiin. Viime kesänä kasvi teki muutaman kellomaisen kukinnon. Nyt koko puska on täynnä kukkia ja nuppuja. Jännästi tässäkin kasvissa on kahdenvärisiä kelloja samassa puskassa. Toiset valkoisia ja toiset tuollaisia liloja.

Rosa 'Lumo'

Pensasruusuni Lumo on vielä aika pieni ja siihen tuli vain muutamia nuppuja. Meinasi mennä Lumon kukinta kokonaan ohi, mutta onneksi muistin sunnuntaina käydä katsomassa, olisivatko nuput jo auenneet. Olivat, ja osa jo kuihtuneitakin. Kaksi kaunokaista sentään oli vierekkäin avoinna, joskin toinen jo viittä vaille lähdössä. Vaaleanpunaista ja valkoista. Eivät siis identtiset kaksoset, mutta nättejä kumpainenkin.

Valamonruusu - Rosa francofurtana 'Splendens'

Kumpi lienee toisestaan oppia ottanut, Lumo vaiko Valamo, mutta myös Valamonruusussa kukat ovat intoutuneet kasvamaan vierekkäin ja tässä myös päällekkäin. Valamonruusussa on ollut niin paljon kukkia, että ehkä nämä kaksi ovat käyneet kilpasille, kumpi näkyy korkeammalle.

Koristemansikka - Fragaria x roxea 'Pink panda'

Auringon ihanat -blogin Inkalta saatu koristemansikka on aika hauska veijari. Mansikan tapaan se tunkee lonkeroitaan pitkin kukkapenkkiä ja kukkii pienillä vaaleanpunaisilla kukilla milloin missäkin. Silti en koe sitä mitenkään rasittavaksi nurkanvaltaajaksi, sillä rönsyt on helppo napata pois ja laittaa vaikka kasvamaan jakotaimeksi. Nyt Pink panda on kehittänyt pari pientä mansikkaakin. Vähän isompi, kuin tavallinen ahomansikka. En maistanut. Jätin linnuille, josko sitten tönkisivät vähän vähemmän kukkapenkkejäni.

Tarhakellokärhö - Clematis integrifolia 'Aljonushka'

Tarhakellokärhö Aljonushka aloitti kukinnan vauhdilla. Kasvi on kuin korkeaksi ja kapeaksi kasvava pensas. Olen laittanut Aljonushkan ympärille kaksi puoliympyrän muotoista metallitukea, joiden välissä se pysyy hyvin pystyssä. Näyttää, kuin kukkien koko olisi viime vuodesta kasvanut. Vai onko vain innostunut kärhön tyveen toukokuussa piilottamistani kanankakkarakeista. Naapurit suokoot minulle anteeksi. En todellakaan tähtää heidän touhujaan kamerallani, vaan kerta toisensa jälkeen yritän ikuistaa ihanaisen Aljonushkani kukintaa.

Ketoneilikka - Dianthus deltoides

Ihanuuksia riittää, mutta jätetään jotain seuraavaankin kertaan. Mukavia kesäpäiviä teille kaikille. Muistakaa ihailla omia kaunokaisianne!

37 kommenttia:

 1. Paljon on ihailtavaa sinulla! Ostin viime kesänä vahingossa samanlaisen ketoneilikan kuin sinulla. Se onkin ihan kiva. Leviääkö se vai pitäisikö hankkia niitä enemmän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta ketoneilikka ei ole kovin voimakas leviäjä, mutta yhdestä taimesta olen kolmen vuoden aikana saanut kasvustoa kahteen paikkaan. Näyttää viihtyvän erinomaisesti melko karussa paikassa.

   Poista
 2. Puutarhassa käyskentely on lumoavaa. Miten voi omat istutukset näyttää eri päivinä ja päivien hetkinä niin erilaisilta. Saatikka kun vertailee eri vuosiin. Kasvimaailmassa on hauskoja muunnoksia ja yllätyksiä. Minulla oli päivänkakkara jakautunut kahdeksi kesken kukan kasvun, hauskan näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juuri. Puutarhasta löytyy aina jotain katseltavaa ja ihmeteltävää. Otapa muuten kuva siitä päivänkakkarasta ja laita blogiin. Kasvimuunnokset ovat usein aika hauskoja.

   Poista
 3. Tuo mUndi on ihana. luulin omani kuolleen, mutta se kasvattaa kyllä uutta versoa ja juurivesojakin on siellä täällä. Pitääkin tutkia onko villinä pihassa kasvava ruusu tuo Valamon ruusu. Kyllä sinulla ihailtavaa riittää. Mahtavat Daaliat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kundi on tosiaankin 1ika herkku. Toivottavasti omasi ponnistaa ensi kesänä innolla nuppuja ja kukkii iloksesi. Valamonruusu on vanha löytöruusu, joten sitä voi hyvinkin olla pihassasi.

   Poista
 4. Ihania kuvia! Ja minulle tuli tästä tekstistä mieleen tosi paljon oma äitini, joka tuntuu tekevän juuri tuota samaa: kuljeskelee ympäri puutarhaa tunti tolkulla, ihailee kaikkea, nyppii välillä rikkaruohoja, suoristelee kasveja jne. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhahörhöyden taudinkuvaan kuuluu kaikenlainen käyskentely ja kasvien hypistely. Äitisi on ilmiselvästi aito puutarhahörhö.

   Poista
  2. On! Sieltä se on varmaan periytynyt.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Tämä kesäaika on silkkaa kauneudella herkuttelua.

   Poista
 6. Tuo pihahiippailu on ihan jokapäiväistä täälläkin, usein vielä kissojen kanssa! Kauniita kukkijoita on pihasi täynnä, 'Aljonushka' on minunkin suosikki, nupulla vielä meillä mutta kohta aloittaa kukinnan. Mukavia parivaljakoita sinulla, erilaisia kukkijoita ja samasta juurakosta :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä pääset kun hiippailemaan laatuseurassa. Meillä Juuso on sellainen oman tiensä kulkija, ettei paljon kukkapenkkien äärelle pysähdytä. Vetää flexiä kuin isompikin koira ja vielä vauhdilla.

   Poista
 7. Niin paljon kaikkea kaunista ja kiehtovaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäaika on varsinaista yltäkylläisyyden aikaa.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Onneksi eivät vielä tähänkään lopu. Uutta kukkaa pukkaa.

   Poista
 9. Samanlainen geeniperimä itsellänikin, iltakierros puutarhassa tahtoo väkisinkin venyä...Kiva omppu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsottavaa on aina niin paljon, ettei millään malta sisälle tulla.

   Poista
 10. Niin kaunista ja värikästä♥ Nuo Daaliat oli aivan upeita! Leppoisaa viikonjatkoa sinne:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin sinulle! Pian on taas tämän päivän puutarhakierroksen aika.

   Poista
 11. Luonto tarjoaa meille niin upeita taideteoksia, että niiden äärelle on syytä pysähtyä ja vain ihailla kauneutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä ihailemisesta ei tahdo loppua tulla, mutta saahan sitä sitten talvella taas sisällä istua.

   Poista
 12. Juuri niin tuttua touhua, kulkea kukkamaiden ympäri, nyppiä ja tukea, ihastella ja kuvata... Sinulla onkin paljon ihanuuksia, ja erikoisuuksia, joita ihmetellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä samanlaisia kukkamaiden ympäri kulkijoita on todella paljon. Hyvä niin, sillä nyt luonto tarjoaa parastaan.

   Poista
 13. Upea karkkikukkainen kirjoapteekkarinruusu! Hienoa kukintaa pihallasi. Minun daaliani ovat vielä nuppuasteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin daaliat oikeastaan vasta aloittavat. Osa on edelleen tiukasti nupulla.

   Poista
 14. Hupsu omena :) Ihanaa kukkaloistoa puutarhassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan hassu omena. Luulin jo miehen tapansa mukaan pilailevan kanssani, mutta kyllä tuo on ihan omenapuun omia tepposia.

   Poista
 15. Ihmeellistä ja ihanaa todella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihmeellistä, eikä niiden katselemisesta saa laisinkaan kyllikseen.

   Poista
 16. Ihmeellisiä erikoisuuksia löytyy puutarhastasi! Kyllä kasvun oikut välillä ihmetyttävät ja ihastuttavat. Siksi kannattakin tehdä kuten sinä: joka aamu tutkimusretkelle, sillä koskaan ei tiedä, mitä yön aikana on tapahtunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on, jo yön aikana saattaa puutarhassa tapahtua kummallisuuksia ja toisaalta päivässä ne voivat kadota. Paras siis kierrellä riittävän usein ja intensiivisesti.

   Poista
 17. Paljon ihania herkkuja kukkimassa! Hauskat daaliat, kun tällä tavalla vaihtelevat kukkien ulkomuotoa.

  VastaaPoista
 18. On kyllä hauska, miten samalla kasvilla voi olla niin erilaisia kukkia! Luonto on ihmeellinen ja nerokas! Ihanaa, että saamme ihastella sen tarjoamia erikoisuuksia. Tosi veikeä tuo omena! :D

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!