lauantai 9. syyskuuta 2017

Leimuavaa väriä ja katoavaa aikaa


Syksy etenee niin vauhdilla, että kukkien esittelykin kulkee ihan jälkijunassa. Viime aikoina ei ole juurikaan ollut rankkasateita, joten leimutkin seisovat edelleen ihan nätisti pystyssä. Ilmeisesti kosteuskin on ihan sopivissa lukemissa, sillä myöskään härmää ei ole näkynyt. Sehän on hyvin tavallinen syysleimuissa.


Pihalle en ole päässyt läheskään siinä määrin, kuin mieli sinne tekisi. Pikkaisen kiireisyys harmittaa, koska puutarhatöitä tekemällä saan mieleni rauhoittumaan ja ikävät asiat uppoamaan multaan. Tukka putkella juokseminen saa olon stressaantumaan ja jollei stressiä pääse mitenkään purkamaan, ei kohta viitsi kuvaansa peilissä katsella. Naama on sen verran mutkalla ja otsa rypyssä.


Iltaisin pimeys laskeutuu humahtamalla aivan yhtäkkiä. Lauantaina 9.9. aurinko laskeutuu Helsingissä klo 20 ja joka päivä tuo lukema aikaistuu kolmella minuutilla. Aamuisin päivä taasen lyhenee kahdella minuutilla. Aika tuntuu katoavan ihan käsittämättömällä vauhdilla.

Phlox Sherbet Blend

Sen verran yhtenä päivänä ehdin puutarhan pariin, että sain Pikkupuutarhan siivottua. Kaivoin siellä myös uuden penkin alkua alapihan penkeissä hujoppina tilaa huutaville syysastereille. Maa oli todella kuivaa, mutta ei täällä tosiaan kovin paljon ole viime aikoina satanut. Aamulla sääkarttaa katsoessani kyllä näytti, että sipulien istuttamisen saa aloittaa vesisateessa. Sen verran runsaasti sadetta on luvassa vähän joka päivälle. Onneksi meitä ei sentään uhkaa minkäänlaiset trooppiset Katiet eikä Joset. Kotoisista sadekuuroista selviää sopivalla pukeutumisella.


Monta kertaa olen kiertänyt puutarhaa ympäri ja miettinyt, mihin kummaan saan syysasterit tungettua. Vanhoissa penkeissä ei ole oikein sopivaa tilaa. Minkäänlaista ideaa ei ole noussut myöskään uusien penkkien sijoituspaikoista. Toisaalta Pikkupuutarha on pitkään mietityttänyt ja olen sen olomuotoon ollut tyytymätön. Kun sitten lopulta iskin lapion Kriikunapenkkiin, tunsin luissa ja ytimissä, että tästä se taas lähtee. Tässä on hyvä paikka astereille ja vihdoin saan Pikkupuutarhaan kauan kaipaamaani järjestystä. Aina ne asiat järjestyvät, kunhan malttaa odottaa idean puhkeamista.


Jännä muuten, että välillä on niin uskomattoman vaikea saada itsensä aloittamaan pihalla jotain projektia. Vaikka sitä olisi kuinka kauan suunnitellut ja tietää lopputuloksen tuovan parannusta entiseen ja lisäksi ilahduttavan melkoisesti. Kun sitten vihdoin saa itsensä motivoitua pihalle ja työn touhuun, uppoutuminen projektiin on usein ihan sataprosenttista, eikä millään malttaisi sitä kesken jättää. Pitänee varmaan rakentaa ulko-ovelle jonkinlainen katapultti, johon asettumalla vekotin ampuu puutarhurin suoraan työn ääreen ilman sen kummempia kysymyksiä ja perusteluita.


Ystävät, oikein mukavaa viikonloppua teille kaikille! 

PS. Keijunkukkanen kysyi kirjavan syysleimuni nimeä. Postausta tehdessäni en leimuille nimiä laittanut, sillä olen mennyt niistä totaalisesti sekaisin. Keijunkukkasen kysymys jäi kuitenkin vaivaamaan mieltä ja kaivoin istutuslistat esille. Olen kuvan syysleimun ostanut Lidlistä Miss Pepperinä. Kuvahaun perusteella ei kuitenkaan kyseinen neiti ole, vaan Sherbet Blend. Kiitos siis Keijunkukkaselle inspiroivasta kysymyksestä. Itseänikin on vaivannut, kun nimi on ollut kadoksissa.
 

39 kommenttia:

 1. Ihania kuvia ja kukkia😍 Tuo puutarhailu on kyllä mukavaa "terapiaa" siellä unohtaa kokonaan maalliset asiat puuhastellessa...Tuo katapultti kuulosti hyvältä:)) Leppoisaa lauantaipäivää sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta taas tarvittaisiin sitä katapulttia, että sipulit pääsevät ajoissa maahan. Ehkä ryhdyn suunnittelemaan.
   Meillä sataa kaatamalla, joten lauantai on mennyt kotihommien parissa.

   Poista
 2. Sä kirjoitat ihan mun ajatuksia!
  Tuntuu, että päivät vain kiitää eikä ehdi tekemään mitä haluaisi. Puutarhassa (ja sisälläkin) odottaa monta hommaa tekijäänsä. Ja sitten kun hommaan ryhtyy, niin valmista tulee yllättävän äkkiä. kun vaan ehtis aloittaa.
  Tänään on kasvarin vuoro ja tuolla sateessa ois hyvä lannoittaa ja istuttaakin. Katsotaan, mitä viikonlopun aikana ehtii...Mä tarttisin myös tollasen katapultin ulko-oveen.😊
  Ihanaa ja rauhallisempaa viikonloppua ja arkea! 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti siihen pähkäilyyn ja haahuiluun menee enemmän aikaa, kuin sitten niihin varsinaisiin töihin. Syyslannoitetta laitoin muutama päivä sitten, mutta se loppui kesken. Kävin kyllä yhtenä päivänä kaupassa lisää syyslannoitetta ostamassa, vaan tulinkin ulos sipulipussukoiden kanssa. Lannoite unohtui.
   Pitänee ryhtyä katapultin suunnitteluhommiin. Sen verran moni sitä näyttää kaipaavan.

   Poista
 3. Kauniita leimuja. Tykkään syysleimuista kun ne tuovat ihanasti väriä loppukesään ja syksyyn.
  Minustakin tuntuu, että pimeys tulee tänä syksynä jotenkin tavallista vauhdikkaammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syysleimut ovat kauniita ja todellakin tuovat väriä nyt, kun luonto sinänsä ei vielä ole syysväriä saanut. Ei anneta pimeydelle valtaa, vaan sytytetään kynttilöitä tuomaan valoa.

   Poista
 4. Samoja tuntemuksia täällä koetaan. Viime vuonna leikkaamani angervoaita kaipasi taas harvennuksen ja sen homman jälkeen oli taas tyytyväinen, kun tuli se hoidettua.
  Leimut ovat niitä luotettavia syksyn ihanuuksia, mutta meillä on sen verran runsaasti satanut, että kukat keräävät vettä ja uhkaavat kaatuilla. Ihan näinä päivinä ei kai aurinkoa ole luvassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksikin iso projekti pois päiväjärjestyksestä saa aikaan tyytyväisyyttä ja hyvää mieltä.
   Täällä on yöstä lähtien satanut joko kaatamalla tai melkein kaatamalla. Leimut näyttävät ikkunasta katsoen aika surullisilta.

   Poista
 5. Kauniita syysleimuja <3 Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. Sinulla onkin monenvärisiä leimuja, minulla on vain tänä syksynä ostettuja valkoisia, pitkiä liloja maatiaisleimuja ja vielä kukkimattomia punaisia syysleimuja. Yöllä mietin valkoisten leimujeni istuttamista -istutin ne suoraan riviin yhden paikkaansa. Jos keväällä saan samaa merkkiä lisää, pitänee ne istuttaa lomittan, että saa tuuheamman penkin. Nyt olisi niin hyvä aika uusille penkkien perustamisille, mutta ei kai erkkikään jaksa liian kosteassa kyykistellä. Katkotko kaikki perennat syksyisin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä aina pihtaan kasvihankinnoissa sen sijaan, että kerrralla istuttaisin monta kappaletta samaa lajia. Sitten niiden kasvamista ja tuuheutumista saakin odottaa vuosi tolkulla.
   Valtaosan perennoista katkon jo syksyllä, sillä keväällä on kiva lähteä ikäänkuin tyhjältä pöydältä. Viime vuosina olen ajanut perennanvarret oksahakettimella silpuksi ja levittänyt ainakin osan silpusta takaisin perennapenkkeihin ja loput sitten pensaiden alustoille. Sinne katoavat. Keväällä saattaa hetken aikaa olla hiukan epäsiistin näköistä, mutta siitäkin pääsee levittämällä kompostia ja vähän uutta multaa. Pian sieltä taas vihreys pukkaa läpi.

   Poista
 7. Syksy on puutarhurille aina kiireistä aikaa ja kun muut työt ovat vielä lisänä ei ihme, aika tuntuu loppuvan kesken. Itse olen puhdistanut ja kantannut kukkapenkkejä aina muilta töiltä ehtiessäni ja nyt alkaa onneksi olla jo aika lailla valmista. Uusimamme allasalueen kiveäminen oli yllättävän aikaa vievä ja tarkkuutta vaativa projekti ja vielä siellä riittää tehtävää, jos vain ilmat sen sallivat.
  Mukavaa viikonloppua. Täällä meillä sataa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allasalueestanne tulikin todella hieno. Kyllä siihen kannatta käyttää aikaa ja voimia.
   Viime vuonna kanttasin kukkapenkkejä vielä loka-marraskuussa, kun maa oli sulaa. Se kyllä kannatti, sillä keväällä ja kesällä kukkapenkkien reunat pysyivät pitkään siisteina, eikä rikkaruohojakaan tarvinnut ensitöikseen alkaa kitkeä. Niin ajattelin tehdä tänäkin vuonna - säistä riippuen.
   Meilläkin sataa, välillä ihan kaatamalla.

   Poista
 8. Kauniita syysleimuja. Mukavaa viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva! Viikonloppu sujuu mukavasti. Kohta lähden keittämään iltapäiväkahvia kera lämpimän omenapiirakan.

   Poista
 9. Haha, hauska ajatus tuo katapultti! Mullakaan ei meinaa muka aika riittää kaikkiin hommiin, mitä haluaisin tehdä, mutta todellisuudessa saisin varmasti tehtyä kaiken ja vielä enemmänkin, jos jahkailun ja pähkäilyn sijaan painuisin vaan suorin tein puutarhaan. Aivan upeita leimuja sinulla! Mikähän lie tuon kolmannessa kuvassa olevan lajike? Tuo sitä seuraavakin on söpö. Ihanaa lauantai-iltaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Jos todellakin jättäisi se pähkäilyn vähemmälle ja lähtisi oitis hommiin, moni työ olisi jo tehty. Kyllä sille katapultille olisi tilaus, näköjään monenkin puutarhurin oviaukossa.
   Kysymäsi syysleimun olen ostanut Lidlistä Miss Pepperinä. Kuvahaun perusteella se näyttäisi kuitenkin olevan Sherbet Blend. Syysleimujeni nimet ovat jossain vaiheessa menneet totaalisesti sekaisin, joten siksi en laittanut nimiä kuviin. Taidan kuitenkin tuon Sherbet Blendin lisätä, jotta muistan sen myöhemmin.

   Poista
 10. Ihanat leimut. Meillä niihin iskee härmä lähes joka syksy. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika usein meilläkin leimuissa on härmää ollut, mutta nyt ei vielä. Ehkä tämänpäiväinen kaatosade (jota on muillekin päiville luvassa) tuo härmän tännekin.

   Poista
 11. Kauniita syysleimuja!
  Omat tummanpunaiset eivät tahdo auetakaan valkoiset ovat jo kukinnan loppusuoralla:)

  Mukavaa viikonlopun jatkoa, sateesta huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on vielä monta leimua nupulla. Tämän päivän kaatosateet ovat hakanneet leimut ihan lakoon.
   Sateesta huolimatta on aika lämmintä. Tein pienen kävelyretken sateen välissä ja lämmintä oli.

   Poista
 12. Sherbet Blend on upean värinen syysleimu, ei heti uskoisi leimukukaksi. Sama juttu, puutarha lievittää stressiä ja jäsentää ajatuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Kummasti ajatukset selkenee ihan vaikka rikkaruohoja nyhtäessä. Puutarhaa pitäisi enemmänkin hyödyntää kiireisten ihmisten rauhoittamisessa.

   Poista
 13. Hyvin kukkiivat sun leimut. Mulla kukkii vasta yks pinkki ryytys ja uuret valakooset kiiltoleimut o vasta nupulla. Pimiä tuloo aiva liian varahi. Pihalla touhaan kyllä yleensä nii myähää ku vaa kelit sen sallii. Meillon ollu iha siärettävä päivä. Pikkuuse vesisaretta aamupäivällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parin päivän kaatosateet ovat saaneet leimut aika surkean näköisiksi. Valkoista leimua suojaa hieman vieressä kasvava marjakuusi, joten se sentään ilahduttaa illan hämäryydessä.

   Poista
 14. Kauniita leimuja! Tuon katapultin lisäksi tarvitsisin assistentin, joka hakisi puuttuvia tavaroita sekä siistisi työskentelyn aiheittaman sotkun 😉! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, jäisi paljon enemmän aikaa itse kaivamiseen ja muuhun toimintaa, jos joku hoitaisi tavaroiden kuskauksen ja jälkien siivoamisen.

   Poista
 15. Leimut ovat todella kauniita! Niin samaa mieltä, aika katoaa yhä nopeammin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiveissa olisi pari päivää lisää viikkoon. Ja tuntia vuorokauteen.

   Poista
 16. Kauniita leimuja! Syksyllä valo vähenee ja kaikki puutarhatyöt pitäisi tehdä muiden hommien lisäksi. Tsemppiä meille kaikille 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonloppuihin kasautuu hurjasti paineita, kun arkena ei ehdi. Sitten tulee sää sotkemaan hyvin tehtyjä suunnitelmia. Tsemppiä meille tosiaan.

   Poista
 17. Monipuolinen leimuvalikoima siulla. Hämärässä valakonen leimu ihan hohtaa tiälläkin. Nyt juurtuu sipulit hyvästi kun muassa on kosteutta! Mieluinen harrastus on puutarha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maa on tosiaankin hyvin kostunut, ei tarvitse sipuleita ryhtyä sen kummemmin kastelemaan. Kunpa nyt sade lakkaisi sen verran, että pääsisi istutushommiin.

   Poista
 18. Turhaan tulee jahkailtua, pitäisi vain syöksyä pihalle ja toimeen. Aina jälkeenpäin on hyvä mieli, että hommia saa tehtyä. Mutta eiväthän ne lopu tekemälläkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valmiin työn katseleminen onkin yksi mukavimpia asioita tässä putarhahommassa. Ei ne hommat lopu, eikä varsinkaan siksi, että aina tulee keksittyä uusia.

   Poista
 19. Joskus tuntuu että ideat on kertakaikkisesti hukassa, ja sitten ne vain jonain hetkenä tuntuvat selkeytyvän kuin itsestään.
  Kauniita leimuja löytyy teidän puutarhasta!

  VastaaPoista
 20. ihana postaus taas kerran Between, isäntäkin alko ihmettelee, mitä taas hihittelen yksikseni koneella;)

  VastaaPoista
 21. Ei käy puutarhaihmisen aika pitkäksi, ei, vaan liian vähän on tunteja käytössä... Tämä toisten blogien lukeminenkin vie ihanasti aikaa:) Upeita leimuja, monta kauniin väristä. Leimut on kivoja, näyttäviä syyskukkijoita, mutta eihan kukaan tällaisista megasateista pidä!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!