torstai 7. kesäkuuta 2018

Kannattaa odottaa

Isabellansyreeni - Syringa x prestoniae James MacFarlane

Joka ikisellä puutarhakierroksella katselen huolestuneena kukkapenkkien aukkopaikkoja ja tavallista matalakasvuisempia kasveja. Aivan varmasti kuukauden sateettomuudella ja siitä aiheutuneella kuivuudella on vaikutuksensa. Toukokuun helteiden paahtavaa vaikutusta on tehostanut jatkuvat tuulet. Punahatuista ei ole näkyvissä lehden lehteä, eikä monista muistakaan. En tiedä, miten kuivuus vaikuttaa pitkällä tähtäyksellä. Jaksavatko kasvien juuret sinnitellä mullan syvyyksissä ilmestyen riittävästi kosteutta saatuaan esiin? Vai heittävätkö henkensä lopullisesti janosta aikansa kärsittyään? Pelkäänpä jälkimmäisen vaihtoehdon olevan realistisempi.

Suviruusu - Rosa pimpinellifolia 'Suviruusu'

Moni kasvi on selvästi tykännyt lämmöstä ja auringosta. Jo aiemmin olen kertonut ruusupensaideni kärsineen menneestä talvesta, mutta siitä huolimatta osa kukkii runsaammin ja kauniimmin, kuin kertaakaan aiemmin. Suviruusuni on täynnä vaaleanpunaisia kukkia, samoin tornionlaaksonruusu. Myös Sävel ja Ritausma ovat vehreytyneet ja kasvaneet mittaa, vaikka jouduin kumpaisestakin leikkaamaan merkittävän määrän kuivuneita oksia. Sävelessä on jopa nuppuja ja minä kun jo ehdin surra, ettei se kukkisi laisinkaan.

Tarha-alppikärhö - Clematis alpina 'Purple Dream'

Useimpien kärhöjen kukintaa saa vielä jännittää ja odotella. Alppikärhöt kuuluvat ensimmäisiin kärhökukkijoihin ja tänä vuonna Purple Dream laittaa parastaan, kerrassaan. Kyllä se jaksoikin muhia nuppujaan pitkään, mutta tiistain koleudessa se päätti leväyttää nuput auki. Purpleni on vielä nuori, eikä korkeuttakaan ole kovin paljon sille tullut. Voin jo mielessäni nähdä, miten kaunis se onkaan runsastuessaan ja kukkiessaan valtoimenaan.

Muutama päivä sitten sain vihdoin Ukkokullan kanssani leikkaushommiin. Kuntoni vuoksi toimin lähinnä työmaapäällikkönä ja Ukkokulta hoiti urakoinnin. Sininen alppikärhö on tältä keväältä lopettanut kukintansa ja sen aika on uusiutua. Koko kärhö oli aikamoinen risukasa, vaan eipä sitä ole aiemmin kertaakaan leikattukaan. Köynnöskaari on nyt vähän paljaan näköinen, mutta alppikärhö tunkee jo voimallisesti maasta uusia, vihreitä versoja. Nyt ne saavat valoa ja pääsevät oikeuksiinsa, kun risukko on poistunut niiden tieltä.

Kuiva maa

Kukkapenkeissä kuivuus näkyy hyvin. Sisäänkäynnin laidalla kasvavat jaloangervot ovat matalia ja niiden lehdet käpristyneitä. Kevätkaihonkukka on monin paikoin ruskistunut, kuten se tee usein lyhyempinäkin kuivuuskausina. Se on onneksi kasvi, joka virkistyy pian saatuaan riittävästi vettä. Purppurapunalatvat ovat yhä kymmensenttisiä ja näyttää, kuin kaikki niistä ei nousisi lainkaan. Samoin syysleimut ovat harva- ja matalakasvuisia. Josko ne piristyisivät sateiden vihdoin saapuessa.

Alapihan kompostialueen edestä siirsin viime kesänä Mustilanhortensian toiseen paikkaan. Tasoitin maan, mutta en kylvänyt siihen nurmikonsiemeniä. Nyt tuo paikka on kuivunut erämaa, jossa maa halkeilee. Onnekseni railo ei vielä kykene imaisemaan minua sisuksiinsa. 

Kuukauden sadeannos - noin viisi tippaa

Kesäkuun ensimmäinen maanantai oli vielä kohtalaisen lämmin ja aurinkoinen päivä. Tiistaina heräsimme hyytävään koleuteen ja suoraan pohjoisesta navakasti puhaltavaan tuuleen. Ylipäätään tuntuu, että tuuli tuivertaa päivä toisensa jälkeen. Sen huomaa eritysesti valokuvauksen yhteydessä, sillä huojuvia kukkia on ajoittain mahdonta saada tarkennettua.

Välillä aurinko on näyttäytynyt, mutta enimmän osan aikaa taivas on ollut pilvessä. Paksut ja tummat pilvet ovat heti herättäneet toiveen saapuvista sateista. Tulihan sitä sadetta keskiviikkona; viisi tippaa ehkä. Se määrä ei edes pyyhkinyt pölyjä terassilta. Jatkamme siis odottamista.

Tomaatti Tigerella

Kasvarissa lämpö on tähän saakka pysynyt hyvin. Olen avannut oven heti aamusta, jolloin ikkuna on jo automatiikan ansiosta ollut auki. Tiistaipäivän +10 asteen koleudessa kasvarin ovi sai olla koko päivän kiinni, samoin keskiviikkona. Keskiviikkoaamuna kävin katsomassa kasvarin mittarista, että yöllä ulkona oli ollut +0.8 lämpöastetta. Kasvarissa sentään +6.

Kurkut kukkivat kovasti ja tomaatit tekevät raakileita. Kesäkurpitsan taimet ovat yhä kasvarissa, sillä sään viilenemisen vuoksi en ole raaskinut istuttaa niitä lavakauluksiin. Lähipäivinä se lienee kuitenkin asiallista. Kaksinkertainen harso antanee vähän suojaa öiseltä kylmyydeltä. 

Idänunikko - Papaver orientale

Joinain päivinä harmittaa, kun ei voi eikä saa tehdä juuri niitä hommia, joista pitäisin. Aika tahtoo välillä tulla pitkäksi ja olo turhautuneeksi. Toisaalta huomaan, että laiskotteleminen ja lepääminen on omalla tavallaan antoisaa ja laittaa ajatukset rullaamaan. Pysähtyminen muokkaa väkisinkin arvomaailmaa ja avaa uusia näkökulmia omaan elämään ja sieltä ulos.

Poikkeuksellisen lämmin ja kuiva toukokuu on ehkä tarjonnut minulle oivallisen ja helpon jakson sairastamiseen ja toipumiseen. Puutarhassa vauhtia on riittänyt, mutta samalla myös seesteisyyttä ja omanlaistaan hitautta. Rikkaruohot eivät ole kuivuuden vuoksi päässeet villiintymään, eikä alituisia rikkakierroksia ole tarvinnut tehdä. Katselukierroksilla aina sieltä täältä tulee jotain pois nyppäistyä, mutta koen olevani yhä voitolla rikkaruohojen suhteen. Kukkapenkkien kanttaukset tein loppuvuodesta ja ne ovat yhä siistejä. Kuivuuden vuoksi perennantaimet viettävät aikaansa purkeissaan kasvarin reunalla. Istutan ne maahan vasta maan kostuttua kunnolla.

Tulikellukka - Geum coccineum

Parhaana kasvuaikana leikkaan nurmikon kerran tai kahdesti viikossa. Nyt sekin tehtävä on Ukkokullan kontolla, eikä hän ota leikkuusta mitään paineita. Itse tykkään siitä, että nurmikko on leikattu, koska se saa koko puutarhan näyttämään hoidetulta ja siistiltä. Nurmikkoa ei ole nyt kuivuuden vuoksi tarvinnut kovin usein leikatakaan. Se on hyväksi parisuhteelle, sillä minun ei tarvitse muistuttaa Ukkokultaa tehtävästä, jonka hän aktiivisesti unohtaa. 

Verikurjenpolvi - Geranium sanguineum

Juuri nyt odotan hyvin kastelevia sateita. Ei siis mitään hetkittäistä rankkasadetta, joka vyöryttää voimalla vedet ojiin ja syvänteisiin, vaan vaikkapa yön tai pari kestävää tuntien tihutusta. Odotan myös lämpimämpiä ilmoja ja ilman muuta kuivuudesta kärsivien kasvien selviytymistä. Odottaminen kannattaa, kunhan ei tee siitä elämää suurempaa asiaa. Kunhan ei aseta liian suuria vaatimuksia, eikä myöskään pety rankasti toiveiden jäädessä toteutumatta. Kesää en odota. Se on tässä ja nyt, ihanaa!
 

29 kommenttia:

 1. Olipa niin lohdullista lukea postaustasi, meillä taitaa olla samat haaveet ja toiveet sekä ilonaiheet! Tämä kevät on meille kummallekin ollut armollinen, vaikkakin kuivuutta on riittänyt. On siinä puolensakin toisaalta. Rikkoja ei niin paljoa ole, taimi-istutusten kanssa ei ole kiire - odotellaan sadetta ja kuitenkin pääsemme nauttimaan kesästä. Meilläkin ruohonleikkuri viettää kesälomaa, nurmea ei voi ajaa tai toisaalta kohta ei ole edes mitä ajaa, kun kaikki on niin kuivunen karrelle.

  Ilonaiheita silti löytyy vaikka kuinka paljon ja odottaminen - ajan antaminen on se opetus, mikä varmaan meille malttamattomille on kilvoittelun kohde. Odotan myös kaikkea maasta nousevaa ja nouseekin, mutta meilläkin kaikki perennat kukkivat niin matalana, siperiankurjenmiekka on niin hassu töpö, mutta kukkii. Vahvajuuriset pärjäävät nyt hyvin. Ruusuilla taitaa olla juhlaa ja ihanaa, että 'Suviruususi' ilahduttaa sinua kovin, meillä aloitellaan sen kanssa vasta. Tuo tarha-alppikärhö menee ilman muuta hankintalistalla, juurikin tuollaisesta olen haaveillut, ihanan vaaleanpunainen tupsu tuo 'Purple Dream'.

  Odotellaan sadetta, tanssahdellaan hiljalleen sadetansseja, kyllä sitä vettä vielä tulee - sitten aikanaan!

  Ihania kesäisiä päiviä sinulle Ystäväni, kaikkea hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Malttamattomuus ei välttämättä ole niitä parhaimpia hyveitä, mutta mukavaa huomata, että yhä on kykeneväinen oppimaan uutta ja löytämään toisenlaisia näkökulmia. Sinulla on varmasti ollut samanlaiset haasteet, kun leikkauksesta toipuminen on pitänyt ottaa huomioon. Ylipäätään pyrin löytämään kaikista asioista ne positiiviset puolet, vaikka se ei aina ihan helppoa olekaan.

   Purple Dream on ihastuttava. Pidin kovasti jo sen nupuista, mutta avauduttuaan ne ovat kuin prinsessamekkoja. Jännää, miten kasvit reagoivat kuivuuteen kovin eri lailla. Kärhöt ja ruusut näyttävät juhlivan täysillä.

   Varmasti saamme vielä sateita. Toivotaan sitä tulevan sopivassa määrin, kasveille hyödyksi ja sitä kautta meille iloksi.

   Kiitos Saila, myös sinulle mukavia kesäpäiviä ja leppoisaa viikonloppua!

   Poista
 2. Samanlaisia ajatuksia ollut täälläkin. Koita vielä malttaa ottaa rauhallisesti ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika rauhallisesti otankin. Mitä nyt sanoja suollan tänne blogiin, kun ei puutarhassakaan paljon mitään voi tehdä.
   Oikein leppoisaa ja mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 3. Minullakin tuo Purple dream kukkii tosi hyvin.
  Jotenkin minulla on samanmoiset ajatukset: odotan lämpöä takaisin, sillä lomakin jo alkoi, mutta toisaalta nautin olostani ja vapaista.
  Luin tässä yhteen menoon muutaman edellisen postauksesi, ja niihin liittyen:
  Minullakin sävel on paljon surkeampi kuin sointu, joka kasvaa tosi hyvin. Oksia oli sävelestä kuollut ja katkeillut. Kaiken lisäksi siitä ei ole ruusuryhmässä näkösuojaa (aika matalaksi kait jää, jos kasvaisikin) Siirsin sen nyt keväällä, ja istutin tilalle pilariruusun (kirjoitinkin siitä).

  Onnea Juusolle! 17 vuotta. Se on pitkä ikä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen kesä on niin lyhyt ja usein myös säiden puolesta kolea, joten kyllä se vähän soisi olevan lämpöä ja aurinkoa. Saisi tankattua voimaa pitkää talvea varten. Eiköhän tässä vielä kesäisiä ilmoja saada, uskon vakaasti.

   Sävel näyttää minullakin jäävän paljon Sointua matalammaksi. Tosin leveyttä sille on yhtäkkiä tullut melkoisesti. Löytämieni tietojen mukaan Sävelen pitäisi kuitenkin kasvaa Sointua puolisen metriä korkeammaksi. Näkösuojaksi ei taida olla sen enempää Sävelestä kuin Soinnustakaan. Sen sijaan Valamonruusu on kasvanut korkeaksi ja aika tiheäksikin. Se myös kukkii runsaana ja pitkään. Luinkin uusista ruusuistutuksistasi. Sinulla on kauneutta odotettavissa yllin kyllin.

   Juuso kiittää onnitteluista. Juuri juttelimme, että pian taitaa taas olla eläinlääkärin aika. Ei niin kiva asia.

   Oikein mukavaa viikonloppua ja erityisesti lomapäiviä sinulle!

   Poista
 4. Toivottavasti sateita saadaan. Toisaalta kuivuudessa on juuri tuo onni, että nurmi lakkaa kasvamasta ja ehtii tehdä muutakin kuin leikata sitä.
  Ihania kukkia! Antoisia pihahetkiä ja lämpimiä päiviä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikissa asioissa on hyvät ja huonot puolensa. Nyt vain kuivalla kaudella alkaa olla mittaa todella paljon. Tänäänkin täällä taas tuulee melkoisesti ja se tehostaa kuivumista. Vaahtera on ajoittain miltei kaksin kerroin ja ilma on sakeanaan kaikenlaista lentävää puunlehteä ja oksaa.

   Nautin tästä laiskottelusta. Leppoisia hetkiä ja mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 5. Meillä valkoinen Isabellansyreeeni kukkii potenssiin ziljoona. Heräsin sitä yön hämyssäkin ihmettelemään kun se nousee jo kauistamaan maisemaa yläkertaamme asti. Sen vieressä on lila, mutta se ressukka on kokenut muutaman siirron ja kärhöjä juurellaan, mutta kukkii sekin.


  Meillä eivät unikot vielä auki.

  Kiinnostava ja kaunis tarha-alppikärhö.

  Sadetta odotellaan ja toivotaan isosti.

  Mukavaa kesäkuun jatkoa<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen syreeni onkin kaunis ja erityisesti kesäillassa tuoksuu ihanalta. Tämä vuosi näyttää olleen syreenien kukinnan juhlaa.
   Purple Dream -tarha-alppikärhö on ihastuttava. Suosittelen lämpimästi. Vaan kukapa ei kärhöistä tykkäisi.

   Mukavaa kesäkuun jatkoa ja viikonloppua sinulle!

   Poista
 6. Kuivaa teilläkin on, ihania kukkia näyttää silti olevan.
  Minäkin kastelen kukkia, isäntä yrttimaata, pakko kastella muuten mitään ei tule.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaata on meilläkin kasteltu ja silti se tuntuu suorastaan huutavan vettä. Saapa nähdä, millainen sato tänä vuonna tulee, vai tuleeko mitään.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 7. Tässä tuli noita kuivan poutasään hyviä puolia: nurmikkoa ei tarvitse leikata kovin usein eivätkä rikkaruohotkaan jaksa kasvaa. Ikävää on taas se, jos joku rakas ja tärkeä kasvi menehtyy tähän kuivuuteen. Useimmiten ne kuitenkin selviytyvät joten kuten ja ehkä vielä loppukesällä intoutuvat rehevyyteen.

  Meillä kaksi alppikärhöä, sininen ja Markham`s Pink jättivät kukinnan väliin, mutta kasvattavat valtavasti versoja. Ilmeisesti vanhan risukon saa leikata alas.

  Toivotaan sadetta - sitä pehmeää ja kevytpisaraista ja raivokas tuuli saisi tyyntyä. Odotellaan kärsivällisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikessa on hyvät ja huonot puolensa ja niitä hyviä korostamalla selviää paremmin tappioista. Puutarhassa taitaa aina keväällä olla iloja ja suruja tasapuolisesti.

   Alppikärhöt kukkivat edellisen vuoden versoilla ja se talvehtii muutenkin hyvin Suomessa. Alppikärhön leikkaus tulee ajankohtaiseksi silloin, kun se on kovin risuuntunut, kuten meillä nyt. Siitä oli ihan mahdoton leikata kuivuneita oksia pois, sillä kärhö oli niin solmussa, ettei alusta ja lopusta tahtonut ottaa selvää. Leikkaus on hyvä tehdä heti kevään kukinnan jälkeen, jolloin kärhö ehtii kasvattaa kesän aikana uusia versoja kukkiakseen niillä seuraavana vuonna. Monta vuotta alppikärhömme keasvoi mittaa ja kokoa, joten kovin usein se ei leikkausta kaipaa.

   Raivokas tuuli on tyyntynyt ja sää selvästi lämmennyt. Sateen odottamista siis jatketaan. Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 8. Suviruusu kukkii minulla täällä Hämeessäkin - ihan poikkeuksellisen aikaisin. Tosin kukinto ei ole vielä parhaassa iskussaan. Toivottavasti kukkaa ja sadetta pukkaa vielä (pian).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suviruusu on kukinnallaan ottanut saman pikaspurtin, kuin kaikki muutkin tämän kevään/kesän kasvit. Sitä sadetta kaipaan minäkin edelleen.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 9. Sullonki ollu ny erilaanen kevät. Luin monta postausta saarakseni selevyyren miksi. Onneksi kaikki on menos parempahanpäi. Kuivuuski loppuu aikanaan......kait. Hyvää kesäkuun jatkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totisesti on ihan erilainen kevät. Luonto etenee pikavauhtia, mutta minun sen sijaan pitää ottaa hitaammin, kuin koskaan aiemmin. Toipuminen edistyy kaiken aikaa, joskin jännittää tulevat tutkimukset ja tieto siitä, jääkö jotain pysyvää vaivaa.
   Vettä on aina tullut jossain vaiheessa, joten kuivuus myös helpottaa ajallaan. Tämä on tällainen kesä ja iloitaan sen hyvistä puolista.

   Mukavaa viikonloppua ja kesäkuuta sinulle!

   Poista
 10. Kyllä on ollu nyt pitkään kuivoo siellä etelä suomessa. Meille vähän helepotusta suatiin. Meillä ois leikattava tuo Purple dream alas ja korjattava tuota tukea. Pit jo viime syksynä tehä se. Pensasruusut on kokenu kovia kevvään tuulissa. Suviruusu on ainu joka kunnolla selevis ja kukkii nyt.
  Toivotaan sinnekkin sadetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuukauden sateettomuus yhdistettynä helteisiin ja tuulisiin päiviin on kyllä laittanut puutarhan koetukselle. Hyvä, että te saitte jo vettä. Eiköhän sitä tännekin jossain vaiheessa taas tule.
   Miten pitkään Purple Dream on sinulla kasvanut? Omani on 2-vuotias ja kukkii nyt ensimmäisen kerran kunnolla. Viime vuonna siinä taisi olla yksi kukka. Kaunis kärhö mielestäni.
   Joka vuosi joku kasviryhä on vähän huonossa hapessa. Nyt talvi näyttää koetelleen ruusupensaita, vaikka lunta olikin paljon. Annetaan kolhituille aikaa koota voimansa ja nautitaan niistä, jota nyt kukkivat.
   Kiito Ulla sateen toivomisesta. Ehkä menen pian pihamaalle tanssimaan sateen saapumista vauhdittaakseni. Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
  2. Istutin tuon Purple Dreamin 9vuotta sitten. Terassin viereen. Talon nurkakaan laitettiin kehikko ja nyt se on käyny pieneks. Tarvikkeet on viimesyksystä asti ollu, jiäpköhän ens kevvääseen. Ei varmaan syksyllä uskalla leikata alas.

   Poista
 11. Kauniita kukkasia <3 mukavaa kesää toivottaen Willa Suvituuli

  http://willasuvituulessa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että kävit kommentoimassa ja jätit "osoitteesi". Löysin tieni sinun blogiisi. Olet lämpimästi tervetullut joukkoomme.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 12. Kauniita kukkijoita! Meillä on nyt tällä viikolla ollut vihdoin kaksi kunnon sadepäivää ja selkeästi kasvit niiden myötä virkistyivät. Toivottavasti sielläkin sataisi pian. Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi sadepäivää, hienoa! Varmasti kasvit tykkäävät ja virkistyvät. Tässä vaiheessa kesää niillä on vielä aikaa kasvaa ja kukoistaa.
   Eiköhän sade jossain vaiheessa tännekin tule. Sitä odotellessa keskityn ihailemaan tällä hetkellä kukkivia kasveja.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 13. Meillä ollut yhtä 'sateista'. Tosi kylmää on nyt, tuntuu vieläkin kylmemmältä kun oli se hellejakso. Minä olen kastellut pihaa muutaman kerran, kun jotkut kasvit selvästi kärsivät. Yritähän ottaa rauhallisesti, vaikka mieli tekisi tehdä vaikka mitä. Toisaalta:onhan hyvä välillä ihan vaan tuumailla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun mökkipihasi on kukkaisa ja rehevä, mutta varmasti kasvit sielläkin sateesta tykkäisivät. Tiistaista torstaihin täällä on ollut kylmää ja tuulista. Tänään sää näyttää muuttuneet jälleen kesäiseksi. Mukavaa.
   Pakko ottaa rauhallisesti ja otankin. Sen verran vakavasta asiasta on kuitenkin kyse.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 14. On tämä kevät ollut todella erikoinen monella tavalla.
  Toukokuun kuumuus ja kuivuus on jatkunut meillä.
  Pyhäksi kuitenkin on luvassa sadetta.
  Hyvää viikonloopua sinne teille.

  VastaaPoista
 15. Kuivaa on. Ja se näkyy puutarhassa. Suviruusu on hankintalistallani. Ihastuin siihen Harjussa.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!