perjantai 21. syyskuuta 2018

Kesän jälkeen vähän kulttuuriakin

Tarhaviinikärhö - Clematis Polish Spirit
  
Kulunut kesä on ollut kärhöjen juhlaa. Useimmat kärhöistäni ovat aika nuoria ja pieniä, mutta jokainen niistä täytti tehtävänsä kiitettävästi. Koska kahta samanlaista kesää ei taida ollakaan, en edes uskalla ensi kesältä toivoa samanlaista kärhökauneutta. Tai toivoa toki uskallan, mutta lupaan olla pettymättä, jos kukinta on vaisumpaa.

Polis Spirit kukki kenties kaikkein runsaimmin. Viimeisistä kukista on jo aikaa, mutta yllätyksekseni ja ilokseni se pukkasi yhden syyskuisen kukan syreeninurkkaa värittämään. Kiitos sinulle Polish Spirit.

Clematis alpina Purple Pink

Koska leikkasin sinisen alppikärhön keväisen kukinnan jälkeen matalaksi - oli niin risuinen - ei se järjestänyt syyskukintaa laisinkaan. Ei siis myöskään noita hauskoja karvatupsuja. Purple Pink päätti hoitaa sinisen alppikärhön osuuden ja on kasvattanut muutamia karvatupsuja omien kukkiensa paikalle.
 
Clematis integrifolia Aljonushka

Aljonushka kukkii joka kesä runsaana, mutta tänä kesänä ehkä vielä loisteliaammin. Sekin on jo lopetellut, mutta muutamia kukkia vielä avautuu. Vähän tavallista pienempinä ja osittain myös hieman toispuoleisina.

Hakasalmen huvila, Helsinki

Syksyn myötä kiinnostus muihinkin rientoihin, kuin puutarhaan liittyviin, kasvaa. Liityin keväällä Helsingin kaupunginmuseon ystävät ry:een, sillä sen kautta on mahdollisuuus päästä tutustumaan mielenkiintoisiin helsinkiläisiin paikkoihin. Veljenvaimo on jo pidempään ollut Helsingin kaupunginmuseon postituslistalla ja sitä kautta saimme kutsun "Suruton kaupunki, kohtauksia 1920-luvun Helsingistä" -näyttelyn avajaisiin Hakasalmen huvilaan. Monet varmasti tuntevat Hakasalmen huvilan historian Aurora Karamzinin asuinpaikkana. Vuodesta 1911 rakennus on toiminut Helsingin kaupunginmuseon tilana.


Näyttelyn avajaispuheen piti kirjailija Virpi Hämeen-Anttila. Sain tilaisuuden pyytää häneltä omistuskirjoituksen ja kiittää oivallisista Björk-romaaneista, jotka sijoittuvat 20-luvun Helsinkiin.

Oli mukava kiertää katselemassa huvilan huoneisiin rakennettua näyttelyä ja löytää monia itsellekin tuttuja paikkoja ja asioita. Erityisen mielenkiintoinen oli lyhytfilmeistä koostuva elokuva, jossa mm. Stockmann esitteli 20-luvun toimintaansa.

Kansallismuseo

Keväällä päätimme veljenvaimon kanssa ylittää omat mukavuusalueemme ja ostimme sarjalipun RSOn torstaikonserttiin. Klassinen musiikki uudehkon musiikkitalon lehterillä oli sen verran mielenkiintoinen kokemus, että halusimme jatkaa sitä ostamalla konserttiliput tällä kertaa sekä syys- että kevätkaudelle. Yksi konsertti on jo takana ja silloin pääsimme nauttimaan maanilmankuulun pianistin, Jevgeni Kisinin esityksestä.

Osa klassisesta musiikista on minun hilseeni ylittävää pimputusta, mutta osa käy suoraan sydämeen. Niinhän se on kaiken musiikin suhteen. Vannoutuneena rock-musiikin kuuntelijana on jännittävää tehdä uusia aluevaltauksia ja todeta niistä myös pitävänsä. Parempi avata itselleen ovia uusiin seikkailuihin sen sijaan, että kokeilematta läimäyttäisi niitä kiinni. 


Keskiviikkona 13.9. oli meidän nurkilla kesäkauden komein ukkonen. Se pyöri kylän päällä pitkin päivää ja illansuussa pimensi tienoon merkillisen pilvimuodostelman voimin. Lapsena pelkäsin kovasti ukkosta. Näin aikuisena se herättää kunnioitusta ja sen etenemistä on kiehtovaa seurata. Varsinkin omalta sohvalta käsin.
 

46 kommenttia:

 1. Kateutta, kateutta Sinun kulttuuri-innostuksestasi:( Museot ja näyttelyt minunakin kiinnostavat, niitä kiertämällä ei tarvita korvia (kuulon alenema). Pari kärhöä kukkii nyt vasta minunkin pihassani. Komean pilven olit saanut tallennettua. Meillä ei ole käynyt ukkonen koko kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usein kulttuurin pariin täytyy itseään suorastaan työntää ja sitten siellä ollessa harmittelen, että ihan liian harvoin kulttuuria tulee harrastettua.
   Taisi tuo viikon takainen ukkonen olla harvinaisuus täälläkin. Muutaman kerran on kerran tai pari jyrähtänyt ja siihen se on jäänyt.

   Poista
 2. Siellä 'isolla kirkolla' kulttuurin harrastaminen on niin paljon yksinkertaisempaa kuin täällä maalla.
  Hienoja kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, täällä tarjontaa on yllin kyllin. Itseäni saan syyttää siitä, että liian vähän kulttuuririentoja harrastan.

   Poista
 3. Ihanat kärhöt! Niistä on yleensä iloa pitkälle syksyyn, kunhan kasvavat isommiksi. Jännä nähdä, miten kuluneen kesän kuivuus vaikuttaa ensi vuoden kasvuun, vai paikkaako syksyn kosteus tilanteen normaaliksi. Minulle klassinen musiikki on aina ollut se mieluisin musiikin laji ja muut enemmän tai vähemmän tasapaksua jumputusta. Oikeastaan vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana olen opetellut kuuntelemaan muutakin ja löytänyt sieltä jopa ihan mukiinmenevää kuunneltavaa. Yllättävää kyllä, mutta suurimmaksi osaksi rockin puolelta. Makumieltymysten laajentaminen asiassa kuin asiassa avartaa mieltä ja avaa tosiaan ovia uusiin maailmoihin. Aurinkoista perjantaita ja viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen tässä pohtinut, miten tämän kesän kuivuus vaikuttaa ensi kesän kasvuun ja kukkimiseen. Kärhöille annoin helteisinä aikoina vettä helpottaakseni niiden elämää ja mahdollistaakseni tulevaa kukintaa. Saapa nähdä, onko sillä vaikutusta.
   Olen kyllä jonkin verran klassista kotona kuunnellut, mutta konsertteihin ei ole tullut mentyä. Ehkä klassinen koetaan vaikeaksi ymmärtää ja lähestyä, mitä se ei välttämättä ole. Musiikkitalossa yksi mielenkiintoinen elementti on seurata muusikoita ja heidän soittimiensa käsittelyä.
   Samoin sinulle mukavaa viikonloppua!

   Poista
 4. Noi kärhöt on ihania. Haavelein niistä edelleen omaan pihaan... Ehkä ensi kesänä... Ihailtavaa tuollainen omalta mukavuusalueelta poistuminen. Kiva huomata kun sen on uskaltanut tehdä, mitä kaikkea uutta ja kivaa voi löytää. Mukavaa viikonloppua<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkeasti vaan kärhöjä istuttamaan. Keväällä niitä saa parhaimmillaan kesäkukkien hinnalla, joten kovin suuri taloudellinen tappio ei seuraa, vaikka alkuun harjoittelukappaleiksi jäisivätkin. Niin minäkin aloitin ja hyvin on käynyt.
   Uusiin asioihin tutustuminen vaatii näköjään vähän uskallusta, mutta mukavia kokemuksia siitä seuraa.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 5. Kivoja Helsingin reissuja, minä käyn siellä nykyisin vain tenttimässä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän vähän tulee Hesassa käytyä, vaikka näin lähellä asunkin. Monen monta mielenkiintoista tapahtumaa on jäänyt kokematta ihan omaa laiskuutta. Toisaalta viihdyn hyvin kotinurkissa, joten turha murehtia tekemättömiä tekoja.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 6. Ihania nuo kärhöt upea huvila. Harvoin tulee Hesassa käytyä. Hyvää viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt ovat ihania. Toivottavasti saamme nauttia niiden kukinnasta myös ensi kesänä.
   Varsin harvoin minäkin Helsingissä käyn ja asun kuitenkin runsaan puolen tunnin bussimatkan päässä.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 7. Ihanat kärhöt! Ne tykkäävät korkeasta lämpösummasta, joten veikkaan ensi kesäksi hyvää ja runsasta kukintaa. Varsinkin jos eivät näivettyneet kuivuudessa. Niiden juuret menevät kyllä tosi syvälle, joten toivottavasti löysivät vettä.

  Kulttuuria ei tule täällä maalla harrastettua oikeastaan yhtään. Se on tavallaan sääli, sillä elämykset nostavat aina himpun arjen yläpuolelle.

  Ukkoskuva oli vaikuttavan upea. Minä puolestaan rakastan myrskykelejä, mutta tänä kesänä ei ole niitä paljoakaan ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöjä sentään yritin kastella helteiden aikaan, vaikka muut maassa kasvavat jäivät oman onnensa nojaan. Toivottavasti ahkerointi näkyy kärhöjen kukinnassa ensi kesänä.

   Kulttuurin harrastaminen vaatii mukavan ja samanhenkisen kaverin, sillä kaksin on aina mukavampi jakaa kokemus. Meidänkin nurkilla alkaa olla aika lailla oman auton varassa, jos vähänkin myöhään meinaa kotiin palata.

   Taisi tuo syyskuun puolivälin ukkonen olla ainoa kunnon ukkonen täällä. Eikä sekään ollut mitään verrattuna edellisen kesän elokuiseen ryskeeseen.

   Poista
 8. Tämä kesä oli kärhökesä ja kyllä, mullaki o 'Polish Spirit' vaikka oonki sen 'Prinssi Charles'ina ostanu. Kuvas o justihin samallaane kärhö ku mulla, kukkii viäläki.
  Multon kaikellaane kulttuuriharrastamine jääny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Polish Spirit on yllättänyt minut kaikin puolin positiivisesti. Toivottavasti niin käy sinullekin. Viinikärhönä Polishin pitäisi olla kestäväkin.
   Aika suppeaa on kulttuuriharrastus ollut minullakin vuosien ajan. Välillä tulee innostuksen ryppäitä, joista useimmat kuivuvat muutamaan kertaan. Katsotaan, kuinka nyt käy. Aktiivinen ja samanmielinen kaveri on tärkeä innostaja.

   Poista
 9. Kauniit on kärhöt. Kärhöt on kukkinu tiälläkin ja vielä on viimeset kukat näkyvissä. Hienoja on siun kulttuuriharrastukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtaosa kärhöistäni on vielä kohtalaisen nuoria, joten innolla odotan niiden kasvua ja pörhistymistä. Toivottavasti talvi ei vie - ainakaan kaikkia kerralla.
   Pieni annos kulttuuria - tai mitä tahansa mukavaa - piristää ja saa tavallisen arjenkin maistumaan.

   Poista
 10. Voi että, varmasti ihanaa tavata kirjailija, josta todella pitää. Björkit luettu täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esitin toiveen, että Björkejä tulisi vielä lisää. Mitään täsmällistä lupausta kirjailija ei tietenkään antanut, mutta täytyyhän tarinan jatkua...

   Poista
 11. Onpa kiva, että olet lähtenyt kokeilemaan uusia juttuja. Samaa toivoisin itsellenikin. Minulla on perinteiset selitykset, aika ei riitä ja sohva kutsuu 😊. Juuri nyt kutsuu sienimetsä, ei huono sekään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sienimetsä on vallan loistava vastine kulttuurille. Sohva kutsuu minuakin ja liian usein liian paljon.

   Poista
 12. Ihanaa, että sinulla on ollut oikein loistava kärhökesä! Kärhöt ovat niin kauniita. Uusien harrastusten aloittaminen on kivaa. Minulla on tosin jäänyt monet vanhatkin harrastukset taka-alalle, ja olisi hauska viritellä niitä taas tulille. Aikaa ei vaan muka tahdo löytyä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väkisin harrastamisesta ei tule mitään, eikä siitä nauti. Monen monta mukavaa harrastusta olen itsekin jättänyt taakseni, mutta onneksi uusia tulee aina tilalle.

   Poista
 13. Upeita kärhöjä!
  Tuo ukkoskuva on aika huikea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilvet olivat kyllä niin dramaattisen näköisiä, että seisoin niitä tuijottamassa pitkän aikaa.

   Poista
 14. Kärhöjen kesä, totta tosiaan! Loppukesästä kävin hakemassa Prisman puutarhaosastolta kärhöjä euron kappale, joten jos saan ne pidettyä talven hengissä, voisi ensi kesänäkin joku kukkia:)Uudet harrastukset pitävät ihmisen virkeänä, hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saitpa edullisesti kärhöjä. Toivotaan, että pysyvät hengissä ja pääset niistä keväällä nauttimaan.
   Harrastusten parissa käymisessä on sekin hyvä puoli, että sen jälkeen kotona oleminen maistuu erinomaisesti.

   Poista
 15. Mahtava ukkoskuva. Kulttuuri on hyvää harrastusta puutarhakauden jälkeen. Kauniit kärhöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä ei kyllä omalta pihalta malta mihinkään kulttuurin pariin itseään rahdata, joten täytyy talvella itseään sivistää.

   Poista
 16. Mukavia kulttuurijuttuja! Varmasti mielenkiintoinen tuo Helsinki-esittely. Musiikkitalossa en ole vieläkään käynyt. Komeita kärhöjä ja komea ukkonen. Kauniita syyspäiviä sinulle ja kiva kun olet vieraillut kirjablogissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjablogistasi on tullut minulle vakituinen käyntikohde. Monta hyvää vinkkiä olen sieltä löytänyt ja lukenut.
   Musiikkitalon keskeinen sijainti helpottaa siellä käyntiä. Kunhan keskustakirjaston eteen rakentuva puistoalue valmistuu, näkymät musiikkitalon kahvilastakin paranevat.

   Poista
 17. Mukava päästä virkistäytymään välillä myös kulttuurin äärellä ja vaihtelu piristää siinäkin. Hieno ukkosmyrskyrintama!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uutena kokemuksena ja arjen piristämisenä mekin nuo konsertti- ja museoreissut otamme. Jaksaa arkeakin paremmin, kun välillä on elämässä jotain extraa.

   Poista
 18. Mukava kuulla että kärhöjen kukinta onnistui siellä yli odotusten. Täällä alkoi alppikärhön kukinta uudestaan syyskesällä, se taitaa olla ihan normaalia tuon lajin kohdalla. Tosin kukinta on paljon vaisumpaa, mutta ilahduttaa sekin.
  Mukavaa on poiketa välillä omalta mukavuusalueelta, ja kun sinulla on samanhenkinen kaveri niin yhdessä on mukavaa kokeilla jotain erilaista. Hyvin sanoit tuon ovien aukaisun - kannattaa kurkata mitä siellä oven takana on ennenkuin läimäyttää sen kiinni. Utelias pitää olla!
  Minä olen aina tykännyt ukkosesta. Lapsena menin aina rappusille laskemaan salamoita, olihan se jännää. Nyt aikuisena jännä on muuttunut kunnioittamiseksi koska aina ei tiedä ukkosen seurauksia.
  Leppoisaa sunnuntaipäivää, täällä näyttäisi tulevan mitä mainioin syyspäivä sään puoleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äitini pelkäsi ja pelkää edelleen ukkosta niin paljon, että varmasti sillä on ollut vaikutus lapsuudenkokemuksiini. Ehkä minäkin pelkäisin ollessani luonnon keskellä, mutta turvallisessa paikassa on ihan jännä seurata myrskyn mellastusta. On se näyttävää katsottavaa.

   Totta, että samanhenkisellä kaverilla on iso merkitys. Yksin tuskin edes lähtisin, sillä kokemuksen jakaminen on tärkeä elementti monissa harrastuksissa. Mies inhoaa klassista musiikkia, eikä jaksas kiertää museoita, joten hänen kanssaan en voi edes uneksia sellaisista asioista.

   Poista
 19. Björk-dekkarit on NIIN hyviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että sinäkin olet ne löytänyt. Ensimmäisen kirjan saapuminen meidän kirjastoon kesti, mutta muut osat ovat tulleet niin nopeati, ettei kirjoja tarvitse välttämättä itselleen ostaa.

   Poista
 20. Syksyn saapumisessa on ainakin se hyvä puoli, että jää aikaa muullekin kuin puutarhailulle. Esimerkiksi kultturille, mikä onkin mukavaa vastapainoa maassa möyrimiselle. Omalta mukavuusalueelta on virkistävä poiketa aina silloin tällöin. Tiedä millaisia aarteita sillä tiellä kohtaa. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkaudeksi en mitään kummoisia harrastuksia itselleni järjestä, sillä omassa puutarhassa möyriminen on paras harrastus. Talvikaudella pienikin piristys on tarpeen. Välillä on vaikea saada itseään liikkeelle, mutta jokaisen kokemuksen jälkeen kiittää itseään siitä, että tuli lähdettyä.

   Poista
 21. Kauniita kärhöjä. Kiva kuulla, että kärhöilläsi on ollut ennätyksellinen kesä. Minulla taas kukinta oli kautta linjan hieman normaalia vaisumpaa, vaikka kastelin ja lannoitin alkukesästä ihan normaalisti. Kukinnasta saan onneksi nauttia vieläkin.
  Minä olen aina jollain tapaa nauttinut ukkosesta kunhan se ei vaan äidy liian rajuksi.
  Syksyn tullen on paremmin aikaa myös kulttuurille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla jäi kärhöjen lannoitus tänä kesänä kokonaan, kun aika meni sairastellessa. Sen sijaan kastelin kärhöjä helleaikaan, vaikka muita maassa kasvavia en. Kulunut kesä oli niin erikoinen, että jännityksellä odotan sen vaikutuksia kasveihin. Sen näemme vasta ensi vuonna.

   Poista
 22. Kivaa kultturoitumista sulla! Itsekin aion olla ihan hurja ja suuntaan piakkoin Helsinkiin oopperaan, en ole ennen käynyt! Kärhöt on ihania :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oopperakinn voi olla hieno kokemus. Riippuu paljon siitä, osuuko musiikki ja esitys omaan mieltymykseen. Olen ollut kolme kertaa oopperassa ja tykännyt joka kerrasta.

   Poista
 23. Kävin viime viikolla kertomassa 250 koululaiselle paikkakuntamme kummituksista. Tosia juttuja kirjaston kirjoista kaivettuna. Yksi oppilas kysyi: Löytyyks nää sun jutut tubesta? Vastasin: Eivät löydy. Sinun pitää mennä kirjastoon. lainata vuori kirjoja, lukea ne ja tehdä johtopäätöksiä lukemasi perusteella. Vastaus: Voikko nää kuitenkin panna noi jutut tubeen? Ei mulla oo aikaa lukea.

  Vaikka minä olen jo 58 vuotta vanha, muistan edelleen, että 12-vuotiaana istuin nenä kiinni kirjassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on huolestuttavaa ja surullista, että niin moni lapsi ei enää tutustu kirjoihin. Itse olen ihan kakarasta tykännyt lukemisesta ja tykkään edelleen. Tutustutin omat lapset kirjoihin pienestä pitäen ja kyllä se on kantanut hedelmää. Ei nykytekniikka sulje pois kirjojen maailmaa. Onneksi.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!