maanantai 10. joulukuuta 2018

Ikkunoiden pesu korvatkoon sadetanssin


Olen pessyt pihan puolen ikkunat tänä vuonna kolmesti. Ensimmäisen kerran pääsiäisenä, toisen kerran syyskuussa ja kolmannen kerran runsas viikko sitten. Vaikka kulunut vuosi on ollut kuivuudessaan miltei ennenkuulumaton, on joka ikisen ikkunanpesusession jälkeen tullut sade, jonka voimakas tuuli heittää suoraan ikkunoihin. Nyt epäilenkin vahvasti keksineeni uudenlaisen konstin houkutella tarvittaessa sadetta. Ei siis enää tarvitse tanssia pihalla ympyrää oudosti äännellen. Riittää, että pesee ikkunoiden ulkopinnat. Ja kas, pianhan sitä jo sade ikkunalaudoilla ropiseekin.Viikko sitten tein tavanomaisen järvilenkkini eli kiersin kylän kolmesta järvestä kahden jäätilanteen tsekkaamassa. Kotia lähimpänä olevalla järvellä ensimmäinen retkiluistelija jo kokeili onneaan. Puskaradio kertoi jäiden olleen noin 8 cm:n paksuisia. Näiden muutaman päivän kestäneiden sateiden jälkeen jäille tuskin on taas menemistä. Ei ainakaan ilman kunnon uintivarusteita.

Jäkälää omenapuun oksalla

Sateen ja pimeyden vuoksi valokuvaaminen on jäänyt muutamiin otoksiin. Kierrän toki välillä omaa puutarhaa, mutta joko minulla on suppea mielikuvitus tai sitten olen muuten vain kyvytön löytämään kuvattavaa. Kierroksilla nousee hurja ikävä kevääseen ja kesään. Silloin pihalla löytyy aina jotain tekemistä, satoi tai paistoi. Nyt raittiin ilman saamiseksi ja kunnon kohottamiseksi täytyy keksiä muita keinoja.

Sammalta omenapuun oksalla

Reippailulenkeiltäni palaan usein kotiin alapihan kautta. Tierempan jälkeen se on nyt helppoa. Ei tarvitse rämpiä pimeässä ryteikössä, vaan likimain omalle tontille saakka voi tepastella hiekkapintaista kävelytietä pitkin. Minusta on kiehtovaa lähestyä ja katsoa kotitaloa ja pihaa uudesta vinkkelistä.


Yhtenä iltana kamera oli mukana, joten illan pimeydessä kokeilin jouluvalojen kuvaamista. Kameran säädöt oli alkuun täysin pielessä, mutta pieleen menneissä kuvissa on hauskaa lennokkuutta. Ehkä Freud tulkitsisi näkevänsä näissä valokiemuroissa leipomisten ja jouluvalmistelujen äärellä uupuneen perheenemännän stressin.


Entä mitä sanoisi Freud näiden valoviirujen merkityksestä? Autan häntä hieman. Ylöspäin kohoavat viirut kuvaavat henkistä turhautumistani, kun jälleen kerran ikkunat pestyäni sade täplittää pinnat ja auringon jossain vaiheessa ilmestyessä tiedän näkeväni utuisen taivaanrannan sijasta ikkunoissani uuden työmaan.

Ikkunanäkymä aamulla 6.12.

Leikki leikkinä. En ole laisinkaan turhautunut. En sateesta, enkä tuhruisista ikkunoista. Olen opetellut ja oppinut etsimään asioista niiden hyviä puolia. Voin vakuuttaa, että kaikissa asioissa on hyviäkin puolia. Pohjavedet ovat kuivan kesän jälkeen edelleen melko alhaalla ja sade täydentää nyt pohjavesivarantoja. Säästyy rahaakin, kun taloa ei tarvitse ylenmäärin lämmittää. Bonuksena saan kaappiin taas lisää tilaa, kun ajattelin myydä tai lahjoittaa luistimet pois. Turhaan niitä säilön, jos luistelemaan pääsee kerran tai pari muutaman vuoden välein.


 Mukavaa ja stressitöntä joulunodotusta kaikille!
 

28 kommenttia:

 1. Itsellänikin on erikoinen vaihe menossa, kun ulkona puutarhassa ei voi tehdä mitään, niin puuhastelin sisällä joulukukkien kera :)
  Valoa sitä kaipaa. Ihana kuva sammaleesta ompun oksilla. Joskus valoista tulee hauskojakin otoksia "väärillä" asetuksilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuleepa tehtyä kesällä rästiin jääneitä hommia oikein urakalla.
   Näinä hämärinä päivinä valon merkitys nousee ihan uuteen arvoonsa. Minulla on kaksi upeaa valkoista amaryllistä täydessä kukassa, mutta sisällä ihan liian piemää niiden kuvaamiseen. Täytyy tallentaa kuvat omaan päähän.

   Poista
 2. Katselin tässä myös mökin ikkunoita kun aurinko paistoi muutama viikko sitten että ompa likaiset, nyt vesisade koputti aika hurjasti ikkunoita joten ehkä ne vähän putsaantuivat. Näin minä ainakin uskon. 😀. Maassa oli kuitenkin routaa noin 5 cm ja vesi satoi päälle. Nyt jos tulee pakkasta niin....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän ikkunat oli tierempasta nousseen pölyn vuoksi miljoonien pisaranjälkien täplittämät. Enää ei auttanut sälekaihdintenkaan sulkeminen, kun ikkunat oli niin harmaat.
   Meillä hiekkamaa imi sadevedet hetkessä. Nyt on onneksi kuivempaa ja toivotaan hieman lunta kasvien suojaksi.

   Poista
 3. Suloinen kranssi. Kuva sammaleisesta puunoksasta on myös hieno. Pihalla kuvaamisesta ei kyllä tule nyt oikein mitään. "Uuden" kamerani heikko kohta on vähänkään hämärämmässä kuvaaminen. Tulee rakeisia, tärähtäneitä tai sumeita kuvia, vaikka millä säädöillä yrittäisi. Vielä en ole raahannut jalustaa ulos, mutta ehkä pitäisi, jos edes jollain lailla kelvollisia kuvia yrittäisi saada. Täällä on lunta 15-20cm. Nyt on reilun asteen verran plussalla, mutta tuulee niin kylmästi, että jospa eivät sulaisi pois. Huomisesta alkaen onkin ennustettu jo useampaa astetta pakkasta, joten valkea joulu näyttäisi ainakin täällä olevan lupaavasti tulossa. Pitää vain muistaa olla pesemättä ikkunoita ulkoapäin... :D Mukavaa uutta viikkoa (ja ripaus lunta teillekin)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvaan pihalla aika usein monopodia eli yksijalkaista jalustaa käyttäen. Kätevästi tukea ja vakautta antava vempain, vaikka ei itsenäisesti pysykään pystyssä.
   Teillä on jo ihan mukavan lumista. Tuo määrä suojaa kasvejakin paremmin, kuin märkä ja lumeton maa. Toivotaan siis tännekin lunta ja eiköhän sitä viimeistään vuoden vaihteessa tule.

   Poista
 4. Hieno kuva jäätyneestä järvestä. En kyllä uskaltais lähteä tuonne minäkään.
  Jännä kun sammalta kasvaa oksassa, vai olisko joku vienyt sammaleet sinne, orava :)
  Pimeä on, joten ei kuvat onnistuis ulkona kuitenkaan. Nyt on noin ½11 ja pitäisi olla päivän valoa, mut harmaata vaan on. On se aurinko jossain (klo 9,30-15,05 välillä) onhan se siellä jossain pilvien takana. Ei vaan näy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin rannalla retkiluistelijaa katsoessani, etten itse vielä jäälle menisi.
   Sammal kasvaa omenapuun oksassa samoin kuin jäkäläkin. Puumme ovat jo lähes 30-vuotiaita. En tiedä, onko sammaleet ja jäkälät hyväksi vai pahaksi.
   Ei ole aurinkoa vähään aikaan näkynyt. Siksipä olenkin täyttänyt kodin erilaisilla joulu- ja kausivaloilla. Nyt niistä on paljon iloa.
   .

   Poista
 5. Täällä meilläkin on sade tehnyt omat kuvionsa ikkunoihin. Mahdammekohan saada lumettoman joulun?
  Upea itsenäisyyspäivän aamutaivas ja niin kaunis, jouluinen kranssi.
  Mukavaa joulun odotusta myös sinulle. 🎄🌲🌲  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monena vuotena täällä etelärannikolla lumi on tullut vasta ihan jouluna tai joulun jälkeen. Mahtaako niin käydä nytkin, aika näyttää. Kieltämättä lumi tuo jouluun kaivattua tunnelmaa.
   Itsenäisyyspäivän aamurusko oli upeaa katseltavaa. Naapurin talo ja männynrungot kylpivät hienossa valossa. Meinasi jäädä aamulehti lukematta, kun ihailin värejä.

   Poista
 6. Kauniita yksityiskohtiahan sie olet saanut bongattua. Tykkään erityisesti jäkäläkuvasta, jäkälät kun ovat kääpien ohella sydäntäni erityisen lähellä. (En edes halua arvailla,mitä Herr Freud siitä sanoisi!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, sinäkin tykkäät käävistä! Minustakin ne ovat hienoja. Pitääkin tehdä perinteinen retki lähistöllä sijaitsevalle lammelle. Siellä on runsaasti puita erilaisine kääpineen. Herra Freudilla olisi varmaan paljonkin sanottavaa meikäläisen aivoituksista, mutta kenties parempi, ettei niistä tiedä.

   Poista
 7. Näiden säiden hyvänä puolena on se, että tulee tehtyä sisätiloissa asioita, jotka eivät muuten löytäisi työlistalle tai tulisi edes mieleen. Ja ne voivat olla oikein mukaviakin juttuja, eivät mitään velvollisuuksia :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Kasvukaudella ja hienoilla säillä kulku suuntaan ulos ja moni sisähomma tulee hoidettua vähän sinne päin. Näin talviaikaan voi sitten pureutua niihin paremmin. Ikkunanpesusta en niin tykkää, mutta moni muu kotityö on ihan mukavaa. Kaikenlainen järjesteleminen on minulle mieluisaa. Musiikki soimaan ja työ sujuu.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos. Väsäsin kranssin muutama vuosi sitten itse joulukaudeksi ulko-oveen. Tintit ovat käyneet vähän koristeita nakertamassa.

   Poista
 9. Meillä on lunta kymmenkunta senttii, toivottavasti kestääkin. Sain juuri ikkunat pestyy viimeviikolla ja nyt suavat olla kevvääseen asti.
  Kaunis itsenäisyyspäivän uamu. Mukavoo joulun odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin jo mukavasti lunta. Se tuo valoisuutta ja tunnelmaa. Mieluummin ottaisin talvella lunta ja vähän pakkasta, kuin pimeää vesisadetta.
   Meillä tieremontti nostatti paljon pölyä ilmaan ja se näkyi kaikilla pinnoilla, myös ikkunoissa. Siksi ulkopintoja on joutunut pesemään useammin. Aurinko paistaa suoraan pihan puolen ikkunoihin ja likaisina ne ovat karmeaa katsottavaa.

   Poista
 10. Kauniin värinen taivas ja hienot ulkovalokuvat! Suloinen tuo kranssi! Meillä lunta on vajaa kymmenen senttiä ja kävelyllä olen pyrkinyt käymään lähes päivittäin. Muuten kuitenkin ulkona touhuaminen on jäänyt nyt todella vähiin, ei ole vain huvittanut. Sisällä sen sijaan olen yrittänyt vähän jo valmistella joulua ja esim. siivota kaappeja. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pimeässä tihkusäässä ei liikunta ole kovin mukavaa. Jouluvalmistelut alkavat olla jo ihan ajankohtaisia. Ihan hätkähdin, kun tajusin ensi viikon olevan likimain jouluviikko. Hurjaa vauhtia joulukuu on mennyt.
   Kaappien siivoaminen/järjesteleminen on minusta mukavaa. Voisin hyvin tulla kaveriksesi siihen hommaan.

   Poista
 11. Minä olen melko laiska ikkunoiden pesijä:viimeksi keväällä pesin. Nyt on niin hämärääkin, ettei puhtaita ikkunoita edes erottaisi. Hauskat nuo jouluvalo-kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikkunoiden peseminen ei ole minusta laisinkaan mukavaa. Jos voitan lotossa, ikkunanpesut menee oitis jollekin pätevälle pesurille. Pimeässä ei tosiaan ikkunoiden tila näy, mutta heti auringon paistaessa katse osuu ensimmäisenä likaisiin ikkunoihin. Ulkopinnat on äkkiä pesty.
   Kiitos, jouluvalokuvista tuli tahatonta taidetta.

   Poista
 12. Upeita kuvia <3 Olet kyllä ahkera ikkunoiden pesijä <3 Mukavaa joulun aikaa Sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole laisinkaan ahkera ikkunoiden pesijä. Se on kaikkea muuta, kuin mieluisaa hommaa. Meillä kuitenkin aurinko paistaa suoraan olohuoneen ikkunoihin ja tieremppa on niitä pölyttänyt melkoisesti. Nyt kun tieremppa on loppu, oli hyvä saada ikkunoistakin pölyt pois.

   Poista
 13. Hauska postaus.
  Se tosiaan on enemmän sääntö kuin poikkeus, että ikkunan pesun jälkeen heti sataa.
  Leppoisaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, pese ikkunat ja oitis alkaa satamaan. Jospa nyt ainakin isoimmat pölyt on pesty, eikä sadevesi tee yhtä harmaita vanoja pintoihin.

   Poista
 14. Minusta täällä meillä voisi olla aika harvinaista, että joulukuussa voisi pestä ikkunoita, ihan kunnon talvi on - kalaverkotkin järvessä ja saalistakin on syöty jo. No, kolmosvyöhykkeellä ollaan.
  Mutta mukava tuo sinun sadetanssisi kun se toimii ;))
  Hyvin kuvailit mitä nuo valokiemurat voisivat esittää, ihanhan tuo on taidetta. Kauniin aamuruskon pääsit kuvaamaan itsenäisyyspäivän aamuna.
  Luistimet on täälläkin jäähyllä, ei siksi etteikö pääsisi luistelemaan vaan eräs hiihto-onnettomuus on vielä muistissa joten ei kehtaa riskeerata. Toivotaan sinnekin parempia säitä, sellaisia ihan kunnon talvisia.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 15. Sain pari päivää sitte klasinpesurojektin valamihiksi. Soli varsinaasta hivutustaktiikkaa. Muutama klasi/plussapäivä, niitäku on ollu sopivin väliin. Mä en piittaa pisarooren jäliistä pätkääkää, mutta ne kärpääspaskat......

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!