perjantai 8. helmikuuta 2019

Kummituksia pihassa


Taivastellaan nyt tätä yletöntä lumimäärää niin kauan, kuin sitä ympärillä on. Ykskaks aurinko kiipeää taivaalle ja helmikuu vaihtuu maaliskuuksi. Pian räystäiltä kuuluu taukoamaton lorina ja hanki vajoaa silmissä.


Edellinen runsasluminen talvi oli täällä etelässä noin kymmenen vuotta sitten. Muistan kyllä, miten valtavasti lunta oli pihassa. Varsinkin sen jälkeen, kun pudotimme sitä katolta. Sen sijaan olen täysin unohtanut, harmittiko jatkuvat kolausurakat. Ehkä harmittivat, mutta äkkiä se harmitus haihtuu, kun talvi kääntyy kevääksi.

Alapihan kurjen olisi kannattanut lentää etelään.

Viime aikoina ei ole ollut vapaa-ajanongelmia, eikä myöskään ole tarvinnut lähteä raitista ilmaa saadakseen kylänraitteja kiertämään. Joka ikinen aamu on tasantarkkaan tiennyt, mitä seuraavaksi on tehtävä. Ulos vain ja kolaamaan. Parhaina päivinä kolauskertoja on ollut kaksi tai kolmekin riippuen siitä, onko aura jo ehtinyt käydä, vai tuleeko se sen jälkeen, kun piha on työnnetty avoimeksi. Sitä auran sisäänkäyntiin junttaamaa tiukkaa tavaraa vasta onkin työlästä kolata.

Mahoniasta näkyy latvus.

Kaikki tähän mennessä satanut lumi on pakkaslunta. Mielenkiintoista nähdä, kuinka pinta vajoaa plusasteiden tai vesisateiden tullessa. Yhtä jännittävää on seurata, millä vauhdilla kaikki lumi sulaa. Tuleeko pihalle jäätiköitä, joihin hakkaan aikani kuluksi ja kevättä edistääkseni uomia puroja varten? Onko vielä vappuna tasangot niillä paikoilla, joihin lunta on pihasta kolattu?

Kompostorien uusi hattulook

Biolanin kompostorin päältä olen lumet putsannut, jotta kannen saa auki. Jälkikompostori sen sijaan on saanut kerätä lumihattua päänsä päälle. Kompostorin suhteen toimin marraskuussa tyhmästi tyhjentämällä sen liian tyhjäksi. Sinne ei jäänyt massaa auttamaan uuden tavaran kypsymisessä ja niinpä sisältö on jäässä. Kyllä se sieltä aikanaan sulaa ja onneksi on tilaa biojätteille. Jossain vaiheessa laitan kompostoriin kuumavesikanisterin avittamaan käyntiinlähtöä.

 
Tavallisesti piha on talvisin ollut täynnä jänisten jälkiä. Oikein kunnon valtatie on kulkenut alapihalla ristiin rastiin. Nyt alapihan aitojen vuoksi pupujen reitit on vähissä. Ainoastaan naapurin kulmauksesta ja rinteen kautta alapihalle pääsee. Niinpä jänöjussit ovat tyytyneet tepastelemaan lähinnä yläpihalla. Kaikki syötäväksi kelpaava taitaa olla liian syvällä hangessa.

Herukan tuki näyttää väsyneeltä

Lumi tekee taidettaan pitkin puutarhaa. Pelkästään auringossa kimaltavan hangen katseleminen miellyttää silmää. Terävät kulmat ja kovat pinnat pehmenevät ja loivenevat. Kaikkialla on kumpuja, joiden alla voi olla mitä tahansa. Mielikuvituksella on nyt tilaa lentää.

Jäljet lumessa kaksi viikkoa sitten. Nyt uppoaa syvemmälle.

Kasvarin katolta olen käynyt säännöllisesti pudottamassa lumet. Kennokasvari ei kovin painavaa taakkaa kestä. Samalla on tullut kahlattua alapihalla ihmettelemässä näkymiä. Oma piha on aivan erilainen talvisen valkeuden keskellä.


Niin oma piha kuin ympäristökin on täynnä lumisia kummituksia. Niitä katsellessa naurattaa ajatus talventörröttäjistä. Niitä jätin voidakseni kuvata huurteisia ja lumen koristelemia oksia. Ei tarvitse tänä talvena kuvata talventörröttäjiä, siellä uinuvat lumimassan alla nekin. 


Monta kertaa olen sanonut, että olen enemmän kevät ja kesäihminen. En kuitenkaan jaksa manailla tätä lumista talvea, vaikka kieltämättä jatkuvat lulmityöt alkavat jo hieman tympiä. Suhtaudun hankiin ja alati lisääntyvään lumeen runsaasti jutunjuurta herättävänä asiana ja omanlaisena ihmetyksen aiheena. Sää on, mitä on. Koska sille ei ihminen mitään mahda, parempi etsiä siitä myönteiset puolet. Pian tämä on taas ohi. Vaikka kesäkuussa koleaa olisikin, tuskin sentään lunta. Ainakaan näin paljon. Luulisin.


 Hyvää viikonloppua kaikille!
 

47 kommenttia:

 1. Hyvä, että olet ottanut positiivisen suhtautumisen lumen tuloon! Käyhän lumityöt hyötyliikunnasta. Meillä ei vielä ole rännin lotisseet. Pian se varmasti alkaa. Kivan näköinen tuo yksi portti kuvassasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikilla asioilla on positiiviset näkökulmansa. Pääsee vähemmällä päänkivistyksellä, kun yrittää unohtaa negatiivist puolet.
   Tänään on täällä rännit lorisseet, kun plussa-asteessa katolla oleva lumi etelän puolella sulaa.
   Kiitos Vilma, portti on Ukkokullan rakentama.

   Poista
 2. Kauniit lumikuvat! Kyllähän tämä lumi aikanaan pois sulaa. Nyt jo on vesisateita ennustettu. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän nurkilla on sade tänään tullut kovan tuulen säestämänä silkkana vetenä. Ihan talviselta tuntuu silti.
   Kiitos, myös sinulle hyvää viikonloppua!

   Poista
 3. Pihalta löytyy ny kyllä kaikellaasia outoja muatoja. Lämpömittari hitii kohti plusasteeta (-0.2). Paistaaski aurinko, mutta ku ei. Sataa, son ainaki viälä lunta, mitä tuloo tuulen kans. Ei mikää parahin ulukoolusää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä mennään plusasteissa ja vesisateessa. Aurinkoa ei nyt näy, mutta aamulla ennusteita katsellessani auringonpaistetta on luvassa. Kylläpä se piristäisikin. Linnut visertävät jo ahkerasti, joten niillä on kevättä rinnassa.

   Poista
 4. Hyvin kirjoitettu ja hienot kuvat! Eilen otin avuksi lumikengät, että pääsin tallaamaan järven puolelta jänisverkkojen ympäriltä lumet matalammaksi. Silti sai kyntää melkoisen syvässä ja nauratti tuo ponnistelu. Jäniksen jälkiä ei meilläkään vielä näy, mutta jos tulee kerihanget, niin tilanne on toinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lumen tallaaminen on minulla työlistalla. Ei ole lumikenkiä, joten täytyy kahlata hangessa. Osa verkoista on korkeita, mutta osa niin lumen ympäröimiä, että isokokoiset rusakot ylettävät hyvin alimpia oksia ja varsinkin runkoa napostelemaan. Parempi kahlata vaikka turhanpäin, kuin harmitella jälkikäteen järsittyjä puita.
   Kerihanki on ihan uusi sana. Tarkoittaa varmaan hankikantoa?

   Poista
 5. Tosiaan, nyt on lumen aika. Pian se on takana, joten nyt nautittakoon siitä. :) Tuo aamuinen lumen kolaaminen on kyllä yksi niistä syistä, joiden takia olen iloinen kerrostaloasumisesta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saamme vielä muutamia aurinkoisia pakkassäitä, jotta pääsisimme nauttimaan huurteisista maisemista. Omakotitalossa on pakko vääntäytyä aamusella lumitöihin, jos aikoo päästä pihasta pois. Tosin monet kerrostaloyhtiötkin ovat kuulemani mukaan helisemässä lumen kanssa ja pihat putsataan usein vasta iltapäivällä. Kyllä tämä kesään mennessä helpottaa.

   Poista
 6. Lunta tuiskuttaa täälläkin. Talventörröttäjiä ei ole näkynyt pitkään aikaan, mutta kummallisia kumpareita sitäkin enemmän. Onhan ne ihan hauskoja katsella. Positiivinen puoli on tosiaan se, että kaikki jäniksille kelpaava on turvassa paksun hangen sisällä. Hedelmäpuiden ympäriltä pitää käydä lapioimassa lunta vähemmäksi. Minä en ainakaan viime talven jälkeen luota tallomisen tehoon. Pysytään hyvin puutarhakunnossa talven yli, kun tulee kuntojumpattua ahkerasti lunta luodessa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä olet oikeassa, että mieluummin kannattaa panostaa ahkerointiin ja lumen lapioimiseen, kuin kevään korvalla harmitella syötyjä puita ja pensaita. Itselleni tulee aina lapsuus mieleen, kun kahlaan alapihan hangessa käydessäni kasvaria putsaamassa. Nyt ei vain äiti ole marmattamassa märkiä villasukkia ja saappaita. Ihan itse täytyy kenkänsä kuivatella.

   Poista
 7. Täällä Etelä-Suomessahan onkin ollut nyt lähes eniten lunta. Nyt huomaa, että sää on lämmennyt, kun ryminällä tuli toiselta puolen kattoa ensin lumia alas ja nyt tuli toiseltakin puolelta. Hyvä niin, kun nuohooja tulee maanantaina, että ihan sopivasti väheni lumet katolta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etelässä on tosiaan nyt paljon lunta ja meidän kylällä yleensä muutenkin enemmän, kuin kunnan muilla alueilla. Teillä taitaa olla peltikatto, jos sieltä lumet tulee itsestään alas. Meillä on tiilikatto, josta lumi ei hevillä alas tule ilman auttamista. Nyt sataa vettä ja on plusasteita. Varmaan siellä teilläkin.

   Poista
 8. Hienoja möhkyröitä siellä on ollut pihalla. Nyt kun vesi tippuu jo, voivat olla muuttuneita. Äkkiä vaihtuu kelit ja sää.
  Vähän väliä on satanut lisää, mutta nyt on taas vaihteeksi lämmintä.
  Tuo auringonpaiste kyllä tekis hyvää. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säiden vaihtelu on viime päivinä ollut voimakasta. Lumikummitukset ovat edelleen pihalla, mutta puista tuuli ja plussakeli on tuonut lumet alas. Auringonpaistetta minäkin odottelen. Ahkeran lumen kolauksen jälkeen olisi mukava ihan vain nauttia talvisäästä.
   Hyvää viikonloppua sinullekin!

   Poista
 9. Nyt on lunta joka paikassa, mutta uskoisin että kasvit kiittää lumipeitteestä. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti kasvit kiittävät ja pohjavesitilanne paranee.
   Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 10. En muista, että olisin voinut nauttia tällaisesta talven kauneudesta näin pitkään. Vaikka lumi ei tee hyvää puille eikä pensaille, varsinkaan nyt kun lumi kostuu. Voi, voi! Hyvää kevättalven tuloa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä tuuli ja vesisade on putsannut lumet pois puista ja pensaista. Tämä talvi on ollut kaunis ja varmasti niitä kauniita talvipäiviä on vielä lisääkin.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 11. Lumessa on hyvät ja huonot puolensa. Vaihtelua tuntuu säätilassa olevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin lumisadetta on piisannut ja nyt vuorostaan vesisadetta.
   Joka säälle löytyy tekemistä. Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 12. Lumessa on hyvää se, että se suojaa kasveja. Ja lapset tykkäävät, kun pääsevät pulkkamäkeen ja voivat tehdä lumiukkoja ja -linnoja. Hiihtäjät tykkäävät, kun pääsevät ladulle ja laskettelemaan. Minä se vaan sitkeästi toivon lumen tulon jo loppuvan, koska pakkasallergikkona joudun pääosin tyytymään talvisin sisätiloihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi on tarjonnut jokaiselle jotakin.
   Onpa sinulla harmillinen allergia näin Suomen oloihin. Toivotaan siis aurinkoa ja kevättä, että pääset ulkoilemaan.
   Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 13. Niinhän se on, että säille emme voi mitään enempää, kuin runsaille lumisateillekaan. Olenkin ottanut lumen kolaukset kunnon kohotuksen kannalta. Kaloreita kuluu ja urakan jälkeen on miellyttävän raikas olo. Nyt säätila näyttäisi muuttuvan täällä etelässä ja koko ensi viikoksi on luvattu plussakelejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnon kohotuksena minäkin lumityöt otan. Usein on pitänyt laskea, kuinka monta kertaa kolan työnnän lumikuormaisena, mutta enpä ole muistanut. Ihan mielenkiinnon vuoksi olisi mukava tietää, kuinka monta askelta ja kilometriä karttuu yhdestä kolausreissusta.
   Plussalle meni ja meillä on koko päivän satanut silkkaa vettä navakan tuulen kera.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 14. :D
  Hyvää viikonloppua sinullekin!

  VastaaPoista
 15. Nyt on lunta ihan kaikilla tasapuolisesti! Nautin jostain ihmeen syystä siitä kovinkin paljon - upeita hiihtokelejä on riittänyt! Lumikolan kanssa kaveeraaminen on ollut tosiaankin jokapäiväistä 😊, onneksi kevät on voimaa täynnä ja lumi sulaa taas hetkessä!

  Mukavaa viikonloppua sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrankin myös täällä etelässä on voinut harjoittaa perinteisiä talviurheilulajeja. Kinoksia katsellessa tulee mieleen lapsuuden leikit, kun kaivettiin onkaloita ja tehtiin lumilinnoja korkeisiin penkkoihin. Kunhan vesisade lakkaa, taidan mennä tekemään pihalle lumiukon.
   Leppoisaa viikonloppua!

   Poista
 16. No voi hurja millaisia lumikasoja teilläkin on. Samanlaiset hommat on ollut täällä meilläkin, eli lumen kolaamista päivittäin. Lumen tulo saisi todellakin riittää. Mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on pitkästä aikaa valtavasti lunta. Tänään taivaalta sataa silkkaa vettä ja se on madaltanut kinoksia. Huh, onneksi ei ole satanut lumena, sillä kohta hukumme hankeen.
   Leppoisaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 17. Mulla oli viikon loma ja se sattui sillä tavalla hyvään aikaan, että joka päivä oli lumityöpäivä;) Niitä kun ei ollut kovin montaa meillä ollut siihen mennessä. Laitoin luurit korviin ja äänikirjan kuulumaan, kyllä siinä tuli muutamakin sivu kuunneltua;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomainen vinkki, kiitos! Meillä lumitöihin on uponnut tunnista kahteen, joten hyvin siinä ehtisi kirjaa kuunnella.
   Lomalta töihin palatessa voit hyvillä mielin sanoa olleesi kuntolomalla ja palanneesi töihin lepäämään.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 18. Wonderful winter photos, especially loved the 2nd..
  Have a nice weekend
  Warm regards
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista
 19. Ihan fiksua kyllä yrittää suhtautua tähän lumen määrään ja päivittäisiin lumitöihin tasaisen seesteisesti. Itse en ihan ole pystynyt samaan, manailin juuri viikolla että ei vaan enää kerta kaikkiaan huvittaisi lykkiä lunta.
  Nyt on sitten räystäiden tippuminen alkanut ja lumen pinta näyttää vajoavan melko nopeasti. Kevättä kohden mennään :) Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinnikkäästi olen pyrkinyt löytämään lumesta positiivisia puolia, mutta eilen tuli stoppi. Niin meidän tiemme kuin koko kylälläkin oli täynnä upottavaa sohjoa, johon autot juuttuivat kiinni. Minä myös. Kunta kilpailutti aurastoiminnan ja jälki on surkeaa. Auroja ei ole liiemmin näkynyt. Ahkeran soittamisen jälkeen (samoin teki suuri joukko muita ihmisiä) saimme jonkinlaisen pika-avun. Eräällä kadulla ambulanssi oli joutunut jäämään kauas potilaasta auraamattomuuden vuoksi.
   Nyt sataa vettä toista päivää ja hangen pinta on vajonnut melkoisesti. Harmaudesta huolimatta tuntuu ihan keväältä.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 20. Lunta on tosiaan ihan mahdottomasti. Edellisestä yhtä lumisesta talvesta on kymmenisen vuotta ja silloin lunta tiputeltiin katoilta. Nyt ei olla tiputeltu ja vähän jännittää, miten terassin katto kestää... Mutta nyt lorottaa vesi räystäiltä ja hanget hupenevat. Merkkejä keväästä :) Mukavaa viikonlopun jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kymmenen vuotta sitten mekin pudotimme lunta katolta. Nyt ei toistaiseksi olla menty katolle, mutta tietenkin seuraamme tilannetta. Vesisade ja kova tuuli on madaltanut hankia, mutta tottakai lumen paino on lisääntynyt. Kyllä tämä keväältä tuntuu, vaikka helmikuussa vasta olemmekin.
   Mukavaa sunnuntaipäivää sinulle!

   Poista
 21. Ihanaa luonto valkoisen vaipan koristaman.
  Meillä tuo kauneus loppui. Vettä sataa ja tiet tulvii.
  En kuitenkaan usko että talvi tähän loppuu.
  Kiva on ihailla sinun kuviasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi!
   Samalla lailla täällä vesikeli on saanut lumen sulamaan ja liukkautta on tiedossa. Enpä minäkään usko talven vielä päättyneen, mutta silti kevään tulo on jo ilmassa.
   Hyvää sunnuntaita sinulle!

   Poista
 22. Kahlasin eilen pottupellon yli lapioimaan lumet kasviskoppini katolta. Melkein metri! Ja niin kaunis on maa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa teillä sitten vieläkin enemmän lunta, kuin täällä. Nyt ei ole maisema erityisen kaunis, kun vettä sataa ja harmaus hallitsee. Eiköhän se tästä taas iloksi muutu.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 23. niin kaunista, ihania talvikuvia. totta, kuntosalille ei tarvitse lähteä, ottaa vaan kolan tai lumilapion kauniiseen käteen. kun pihan lumityöt on tehty, niin varmasti on kaloreita kulunut rutkasti.
  onpa kaunis portti, en ole siihen aiemmin kiinnittänyt huomiota blogissasi. ihme, koska tykkään ihan hirvestijuuri tuollaisesta portista, sellaisen haluaisin meidänkin pihalle.

  VastaaPoista
 24. Kauniit ovat lumikuvat. Meilläkin on kyllä valtavasti lunta, Nyt tuli kyllä suoja kelit, kyllä nyt sitä loskaa riittää. Toivottavasti lumen tulo jo loppui saadaan odotta lumen sulamista. Hyvää sunnuntai iltaa sinulle!

  VastaaPoista
 25. Kauniit kuvat. Lumi tosiaan suap ihmeellisiä ja hauskoja muotoja näkyviin. Meillä on nyt ollu plussan puolella muutamanpäivän ja lumen pinta on laskenu. Vettä ei vielä missään näy. Teillä siellä varmasti jo lirisöö ja lammikoitakin on?

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!