tiistai 5. helmikuuta 2019

Kylvö- ja muita suunnitelmia

Puutarhan metallikurki talviunilla

Puutarhan uinuessa vielä talviuniaan on hyvä ajankohta järjestää ajatuksiaan ja laittaa tulevan kesän suunnitelmia paperille.

Kylvökset olen jo aloittanut piilottamalla multaan valkoisen ja sinisen kelloköynnöksen siemeniä sekä kahta laatua paprikaa ja chilipaprikaa. Hungarian Black -paprikoista kolme on versonut mullan pintaan. Muista ei näy vilaustakaan. Odotellaan.

 
Laatikoiden kylvöjärjestys vaatii vielä hienosäätöä, mutta alustavan suunnitelman sain vihdoin kirjattua. Seitsemästä laatikosta kaksi on jo osittain varattu, sillä VI-laatikossa kasvaa parsaa ja VII-laatikossa talvivalkosipulia. Parsa ei vie koko laatikon tilaa ja siksi ajattelin kylvää parsalle kaveriksi kehäkukkaa. Tai sitten laitan sinne samettikukkaa.

Kierrätän laatikoiden sisältöä, jotta kullekin kasville ominaiset tuholaiset eivät pääsisi helposti valtaamaan tilaa. Herne on myös hyvä maanparantaja, joskin parhaan hyödyn siitä saisi kylvämällä koko laatikon hernettä täyteen.


Suorakylvönä laitan yhteen laatikkoon kosmoskukkaa ja kesämalvikkia. Kosmosta ajattelin ostaa vielä tummempia sävyjä, kunhan sopivan siemenhyllyn äärelle pääsen. Kehäkukka ja krassi kuuluvat jokakesäiseen valikoimaan. Krassin paikka on vielä päättämättä.


Samettikukkia saatan ostaa valmiina taimina, mutta kermanväristä Vanillaa olen tavannut kylvää itse. Parina vuotena olen kasvattanut myös kaksiväristä Jolly Jesteriä, joka on hauskan näköinen kukkiessaan. 

Samettikukka Jolly Jester

Maurinmalva kuuluu ehdottomiin kesäsuosikeihin. Eräässä tekstissä väitettiin sen olevan monivuotinen, mutta minulla se ei ole koskaan talvehtinut. Hyasinttipapua kasvatin viime kesänä ensimmäisen kerran. Ainuttakaan kukkaa se ei tehnyt, mikä lienee kuivuuden syytä. Taisi jäädä kastelu liian vähäiseksi pavun asustaessa puutarhan uloimmassa ja paahteisimmassa nurkassa. Kesäpäivänhattua en ole aiemmin kasvattanut, joten taidanpa kokeilla.


Kuten jo totesin, kelloköynnöksen ensimmäiset siemenet on mullassa. Tiedän sen olevan hidas itämään, mutta varmuuden vuoksi varastossa on kaksi pussillista siemeniä. Valkoista ei kyllä enää ainuttakaan siementä.

Itse siemenestä kasvatettu keijunmekko

Keijunmekkoa kasvatin viime kesänä ensimmäisen kerran. Taimi oli pitkään pikkuruinen ja vähän onnettoman näköinen. Kesän kuluessa siitä kasvoi hieno puska ja se kukki ahkerasti. Keijunmekko on nyt autotallissa harson alla talvehtimassa. Ihan kokeeksi. Selvisi tai ei, ajattelin piakkoin laittaa muutaman siemenen multaan varmistaakseni keijunmekon omaan pihaan myös tulevana kesänä.


Punahattua, punapäivänkakkaraa ja salkoruusua minulla on jo ennestään, mutta lisä ei ole pahitteeksi. Punahattuja ostin ja istutin pari kappaletta syksyllä. Saattaa olla, etten tilanpuutteen vuoksi perennoja kylvä sisätiloihin, vaan kasvatan niitä kesän aikana ulkona. Toimii hyvin ja vähemmällä vaivalla. Pihamaalla on helppo touhuta mullan ja purkkien kanssa.


Siemenvarastot on inventoitu. Tarkoitus on ollut käyttää ensisijaisesti olemassa olevat siemenet ja välttää uusien ostamista. Hyvä tarkoitus, mutta ei näköjään toimi käytännössä. Muutaman siemenpussin tilasin netistä ja kaksi kertaa olen jo kauppareissulla eksynyt siemenhyllyn ääreen sillä tuloksella, että jokunen pussi on mukaan tarttunut. Joitakin siemeniä olen ajatellut ostaa ja sitä varten olen tehnyt listan, jotta ei tulisi liikaa niitä extempore-ostoksia. Muisti näkyy tekevän siementen suhteen tepposia alituiseen ja varastot vaan kasvavat. No, parempi pussillinen siemeniä, kuin turhaa kamaa kaappien nurkkiin.

Siemenvarastoa listattuna

Seuraavaksi on tarkoitus pureutua kasvihuoneen viljelysuunnitelmaan. Tomaatin- ja kurkunsiemeniä on tilattu, ostettu ja jäljellä viime vuodesta. Kaikkia ei tietenkään kannata multaan kylvää, vaan suunnitelma on hyvä laatia. Siltikin taimia tulee liikaa ja niitä sitten lahjoitetaan ystäville ja kylänmiehille. Sekä kasvatetaan kasvarin lisäksi talon seinustalla, kuten viime kesänä. 

Tuurenpihlaja - Sorbus 'Dodong

Vuosi sitten (Vinkkilistan purkua 4.1.2018) koostin itselleni listan hankittavista kasveista. Ainoastaan yksi listan kasveista löysi tiensä puutarhaani eli syyskimikki Brunette. Toivottavasti kimikki selviää talvesta ja ryhtyy tuottamaan iloa tulevina vuosina. Ruska-aikaan näin kylällä oranssinpunaisena loistavan tuurenpihlajan (kuvassa) ja sain sinnikkään päähänpinttymän hankkia sellaisen omaan pihaan. Syksyllä en tuurenpihlajaa enää kaupoista löytänyt. Taisin olla turhan myöhässä liikkeellä. Nyt tuurenpihlaja on kevään hankintalistalla ykkösenä. Paikka on sille jo katsottuna. Vain lumi ja routainen maa estää, etten menisi kuoppaa heti valmiiksi kaivamaan.

Bermudankolmio 21.6.2018

Yksi tärkeimmistä kesän kohennuskohteista on sisääntulon Bermudankolmio. On ollut jo vuosia, mutta viime kesän kuivuus nosti paikan ongelmallisuuden voimakkaasti esille. Kuunliljat ovat kaivanneet jakamista pitkään. Muuten ne ovat viihtyneet aika aurinkoisessa paikassa yllättävän hyvin. Sen sijaan kuunliljojen takana kasvavat jaloangervot ja syysleimut kärsivät viime kesän kuivuudesta sydäntäsärkevästi. 

Kerään siis tarmoa ja innostusta suunnitella istutusalue kokonaan uudelleen. Kasvit on kaivettava pois ja ainakin kuunliljat on jaettava. Reunuskiveys menee uusiksi, vähintäänkin korkeammaksi ja multatilaa on syvennettävä.

Bermudankolmio 26.1.2019 - nyt lyhty on jo vaarassa hukkua lumeen.

Vaikka talvi saakin puutarhasuunnitelmat paisumaan ja rönsyilemään yli oman puutarhan neliöiden, on hyvä sallia niistä poikkeaminen ja vaikka kokonaan unohtaminen. Annan siis itselleni luvan lipsua lupauksista ja suunnitelmista. Ikinä ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, joten takaporttien jättäminen on terveellistä. Suunnitteleminen on hauskaa ja haaveiden siivillä kulkeminen tuo elämään iloa ja väriä. Älkää upotko hankeen.

Talven tuisku tuittupää,
nietoksissa temmeltää.
Kiireen vilkkaa maalaa mannut,
puitten kylkiin valkorannut.
Vasta sitten levähtää,
kun on valmis talven sää.

26 kommenttia:

  1. Kiva postaus! Pidin kovasti sinun "laatikoistasi" - erittäin havainnolliset! Monenlaista mukavaa olet kylvämissä ja tuo kuvasi viime kesän keijunmekosta oli upea. Minäkin olen haikaillut tuota Tuurenpihlajaa (monen muun puun ohessa). Bermudankolmiosta tulee varmasti hieno, ainahan kunnostustyöt saavat hyvää aikaan multatilan lisääntymisen ja maanparannuksen myötä. Kyllä suunnittelu on sitten hauskaa, olen ihan pyörällä päästäni kaikkien omien suunnitelmien kanssa :) Tänään tosin vielä kahlataan lumisilla lenkkipoluilla, hyvää viikon jatkoa Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi! Paperisuunnitelmani ovat aina varsin yksinkertaisia, sillä en jaksa käyttää aikaa tietokoneen ääressä kikkailuun. Tärkeintä, että saa asiat hahmotettua ymmärrettävään muotoon.

      Mieluisia puita olisi enemmänkin, mutta pakko ottaa olemassa oleva tila huomioon. Tuurenpihlaja on hieno puu ja hienoin se on syysvärissään. Jo pitkään olen kaivannut enemmän syyskukkijoita ja ruskavärejä pihaani, joten olkoon tämä kesä sen toiveen täyttämistä.

      Eilisen päivän ja yön aikana on taas tullut niin paljon lunta, että ihan ihmetyttää. Eipä tällaista lumimäärää ole hetkeen täällä etelässä ollutkaan.

      Poista
  2. Mun pitäisi nyt kans käydä läpi mitä siemeniä on jäänyt ja mitä hankkisin. Oon niin myöhässä aina noiden siemenjuttujen kanssa, että sitten hankin kaikkea ihanaa eikä oo mitään suunnitelmaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä et ainakaan ole yhtään myöhässä. Ja kyllä sitä kaikkea ihanaa on ihan lupa hankkia. Harvoin niistä mikään hukkaan menee.

      Poista
  3. Perusteelliset suunnitelmat. Kasvimaasuunnitelma näyttää hyvälle ja havainnolliselle. Kiva, että yksi laatikko on varattu pelkästään kukille. Siemenpussien hamstraamisessa ei minusta ole mitään pahaa. Siemenet säilyttävät kuitenkin yleensä itävyytensä vuosia, joten kaikkea ei tarvitse kylvää samana keväänä. Ja pikkuisen ylimääräistä on pakko kylvää taimipoltteen, huonon itävyyden tai jonkun luonnonkatastrofin varalta. Ainahan taimia voi lahjoittaa tai vaihtaa tuttujen kanssa, jos ei löydy paikkaa itseltä tai ei raski ylimääräisiä kompostiin viskata. Kesäpäivänhattu on kaunis ja helppo kasvatettava. Pärjää pikkuisen kuivempanakin kesänä. Tuota 'Cherry Brandya' olen miettinyt joskus kokeilevani, minulla on ollut ainoastaan sitä peruskeltaista. Toivottavasti löydät tänä vuonna tuurenpihlajasi. On sillä kyllä komea syysväritys! Ihanaa viikkoa suunnitelmien ja kylvöjen parissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varaan aina yhden laatikon pelkästään kukille. Sieltä voi sitten huoletta käydä poimimassa kukkia maljakkoon ja kiertää laatikkoa ihastelemassa muuten vaan.

      Siemenpussien hamstraamisessa ei todellakaan ole mitään pahaa. On mukavaa, että kotona on varapusseja ja myös mahdollisuus kokeilla jotain erilaista. Tähän saakka taimia ei ole koskaan tarvinnut kompostiin laittaa. Aina niille on löytynyt paikka joko omalta tai jonkun toisen pihalta.

      Uskon, etä tuurenpihlaja löytyy. Olisi sitä ollut viime vuonnakin, mutta olin kovin myöhään liikkeellä. Nyt aion olla ajoissa.

      Kiitos, samoin sinulle mukavaa viikkoa. Aurinkokin tänään näyttäytyy.

      Poista
  4. Laatikoihin tehty suunnitelma on selkeä. Viimekesän keijunmekkosi on ihana. Pitaisiköhän yrittää kasvattaa ensi kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin mietin viime vuonna keijunmekon suhteen pitkään, että pitäisiköhän. Sitten kätkin siemenet multaan ja hieno oli lopputulos. Kokeile ihmeessä.

      Poista
  5. Voi miten upea keijunmekko! Kukkia on enemmän kuin lehtiä ja versoja. Omassa puutarhassa voi huolettomasti tehdä tarkat suunnitelmat ja sitten uuden idean inspiroimana tehdä ihan jotakin muuta. Kuka sitä kieltää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkuruisesta keijunmekon taimesta kasvoi upea kaunotar. Kyllä kannatti.
      Totta, omassa puutarhassa voi tehdä juuri sitä, mitä kulloinkin haluaa. Yleensä suunnitelmani ovat suuntaa antavia ja sävellän niitä kasvukauden edetessä.

      Poista
  6. Kauniita kukkasia on sinun suunnitelmassa. Viime kesänä kasvatin myös ensimmäistä kertaa hyasinttipapua, pari kukkaa muistaakseni teki, oli vähän pettymys tämä sintti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gitta, kiitos rehellisyydestä. Pieni pettymys hyasinttipapu oli minullekin. Kun siemeniä viime kesältä jäi, aion kokeilla, josko tänä kesänä kukkisi ja kasvaisi paremmin.

      Poista
  7. Hyvä kylyvösuunnitelma. Tuallaane selekiyttää kummasti tekemistä. Meinaan seuraavaksi kylyvää kelloköynnöksiä ja keijunmekkuaki olis tarkootus kokeella.
    Melekee joka vuasi o joku alue uuristettava. Ei pääse tekeminen loppumahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylvösuunnitelman tarkoitus onkin saada ajatukset päässä johonkin järjestykseen. Kun on saanut paperille jotain, onkin helpompi siitä jatkaa ja tarvittaessa muuttaa suunnitelmia.

      Puutarhan kohennus on loputon työmaa. Kun yhden paikan saa kuntoon, seuraava jo odottaa vuoroaan. Puhumattakaan niistä uusista ideoista, jotka myllertävät paikkoja muuten vaan.

      Poista
  8. Todella upea keijunmekko.
    Kukapa ei eksyisi siemenhyllyjen ääreen. Jos nyt ei muuten, niin ainakin katsomaan, jos sieltä vaikka sattuisi löytymään jotain, mitä ei vielä ole omissa siemenvarastoissa ennestään.
    Kätevät siemenpussilaatikot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina niiden siemenhyllyköiden ääressä pysähtyy katsomaan, josko jotain uutta ja erilaista olisi tarjolla. Siinä ohessa matkaan lähtee kaikenlaista suunniteltua ja suunnittelematonta.

      Siemenlaatikot ostin muutama vuosi sitten Ikeasta. En tiedä, onko tuota laatikkomallia vielä myynnissä. Hyväksi olen havainnut. Juuri sopivan kokoinen.

      Poista
  9. Hyvällä mallilla siis suunnitelmat! Tuurenpihlajaa minäkin olen halunnut pihalle useamman vuoden, mutta pienellä pihalla tila on niin tiukassa. Kukkasia onneksi mahtuu, kelloköynnökset odottavat pöydällä kylvämistä ja keijunmekko on jo kylvetty - mitään ei vaan vielä näy. Mukavia talvipäiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin alkaa puiden paikat pihassa olla vähissä. Kun viereiseltä tontilta kunta kaatoi metsikön, on nyt valoa ja tilaa toisella tavalla meidänkin pihassa. Voimme hyödyntää entistä metsän reunaa omalla tontilla.
      Minulla on kylvökset toisin päin eli keijunmekko vielä kylvämättä. Ensimmäinen kelloköynnös kurkistaa mullasta. Hitaita ovat itämään, mutta pääasia, että itävät.

      Aurinkoista talvipäivää sinulle!

      Poista
  10. Ihailen sinunlaisia viherpeukaloita ja innokkaita tarhureita.
    On sulla monenmoista siementä ja tekemistä odottamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos! Tämä puutarhaharrastus on niin mukavaa ja tempaa mukaansa ihan huomaamatta.

      Poista
  11. Tuo tuurenpihlaja on ollut minullakin mietinnässä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis puu muutenkin, kuin syysvärissään. Minulla meni hankintalistalle. Toivottavasti kevään tullen löytyy.

      Poista
  12. Upean järjestelmällinen suunnitelma. Olen ihan kateellinen, kun rönsyävänä luonteena suunnitelmat muuttuvat hetkessä eläen. Töissä onneksi joudun pysymään jämptinä, eli osaan minäkin kun on (olisi) pakko. Mut juu ei omalla pihalla.

    Tuurenpihlajalle liputan lämpimästi läpimurtoa pihallasi! Se ON hieno kaikkina vuodenaikoina. Se kasvaa luutamaisesti ylöspäin, eli se sopii yleeensä myös pieniin pihoihin. Lisäksi sekin tottelee sahaa ja oksasaksia, mutta enpäs omaani ole juurikaan leikkonut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suotta olet kateellinen. Välillä liika järjestelmällisyys tuottaa paineita. Iän myötä olen opetellen oppinut päästämään itseäni helpommalla.

      Aika moni on tuurenpihlajaa kehunut, joten päätös sen hankinnasta pitää. Olen jopa miettinyt, josko hankkisi toisen yläpihalle. Aika näyttää, mihin tulokseen pääsen.

      Poista
  13. Sinulla on hyvällä mallilla suunitelmat.
    Hyvin suuniteltu on kuin puoliksi tehty, sanotaa,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sylvi! Suunnitteleminen auttaa eteenpäin menemisessä ja on tosiaan, kuin puolet olisi jo tehty.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!