lauantai 23. helmikuuta 2019

Se toimii - kompostori heräsi

Kompostori nukuksissa 23.1.19

Lämpökompostorimme pöhisee toista talveaan pihassamme. Tai siis ei pöhise, vaikka pitäisi. Tein nimittäin kardinaalivirheen marraskuussa tyhjentämällä kompostin aivan liian tyhjäksi. Sinne olisi kannattanut jättää vähintäänkin puolikypsää massaa siemeneksi. Innostuin taas liikaa ja seurauksena on ollut sisällön kypsymisen täydellinen pysähtyminen. Ihan meni nollille ja pöhinä loppui tykkänään.



13.2. hain autotallista tyhjän lasinpesunestepänikän ja täytin sen kiehuvalla vedellä. Laitoin pänikän kompostoriin, enkä edes peittänyt sitä millään. Moni on tätä kikkaa kehunut, vaan eipä ole aiemmin tullut kokeiltua.

Hereillä taas 17.2.19

Muutamassa päivässä kompostori heräsi. Unohdin mittaria seurata ja niinpä yllätyin huomatessani lämmön kohoneen. Saattaa olla, että aurinkoisilla päivilläkin on ollut osansa. Pääasia kuitenkin, että kompostori on herännyt ja toivottavasti se jaksaa pöhistä tästä eteenpäinkin.

Vauhti paranee 21.2.19

Föhn-tuulen tuomien lämpöasteiden jälkeen säätila muuttui ja saimme kipakat pakkaset. -10 asteen pakkasista huolimatta lämpeneminen kompostorissa on jatkunut. Vielä saa mittari kohota. Asian edistämiseksi lämmitän uutta vettä ja vien pänikän takaisin kompostoriin jatkamaan tehtäväänsä. Ilman muuta lisään myös jokaisen biojäteannoksen jälkeen kompostoriin tarkoitettua talviherätettä. 

Kaikki kikat eivät siis ole pelkkää huuhaata. Ainakin kannattaa kokeilla, ennenkuin täysin teilaa. Nyt vain kuumavesipullo kompostorin kinttuihin ja pöhinä jatkuu.

 
Leppoisaa viikonloppua kaikille!


42 kommenttia:

  1. Sama temppu pitäisi tehsä tässäkin taloudessa. Kanisteritkin jo valmiina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin kuumalla vedellä täytetyn kanisterin uudelleen kompostoriin ja nyt se pöhisee jo yli 40:n. Kannattaa, ehdottomasti.

      Poista
  2. Harjoitus tekee mestarin. Ensi syksynä osaat valmistautua paremmin. Hienoa että komposti heräsi viimein. Mukavaa viikonloppua 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, näin taas kantapään kautta opittiin eli harjoiteltiin tätäkin asiaa.
      Mukavaa lauantaita sinulle!

      Poista
  3. Hyvin sait kompostorin heräämään. Nyt siellä alkaa tapahtua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt pöhisee hyvin. Kanisteriin on vaihdettu lämmin vesi ja taas tapahtuu.

      Poista
  4. Hyvä kikka! Meillä mökkikompostori talven käyttämättä. Jotenkin se keväällä aina herää eloon. Olen tainnut minäkin sinne joskus lämminvesipullon laittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisihan meidänkin kompostori keväällä herännyt, mutta kun sen pitäisi olla hereillä läpi talven, jotta sitä voi täyttää. Nyt ollaan taas kompostorin kanssa kavereita. Piti vähän lahjoa kuumavesipänikällä.

      Poista
  5. Nyt on vauhti alkanut kompostorissa.Meillä ei ole vielä herännyt.Nyt onkin luvattu lauhaa keliä,joten hyviä säitä odotellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät toki herättä kompostorin, mutta apukin sille kelpasi.
      Meillä paistaa aurinko ja mittari on noussut reippaasti plussan puolelle.

      Poista
  6. Minäkin olen menestyksekkääti käyttänyt tätä kikkaa kylminä talvina. Tänä talvena komposti ei ole jäätynyt, välillä lämpötila on vähän laskenut, mutta noussut taas pöyhimisen ja uuden ruokinnan jälkeen. Ostin viime kesänä alesta toisen lämpökompostorin, joten nyt voin jättää puoliraa'an kompostin rauhassa kypsymään ja aloittaa uuden satsin uudessa multakoneessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan olisi meidänkin kompostori käynyt läpi talven, jollen olisi tyhjentänyt sitä niin totaalisesti. Toinen lämpökompostori on hyvä hankinta. Me saimme anopin vanhan lämpökompostorin, jonka syksyllä kuskasin uudemman kaveriksi. Nyt hoituu jälkikompostointi, kuten sinullakin.

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Kiitos heräämisestä kuuluu kaikille mukaville bloggareille, jotka ovat vesipullovinkkiä jakaneet.

      Poista
  8. Mulla pääsi käymään silloin tiukkojen pakkasten aikaan niin, että kannen väliin jäi ohuita oksia. Komposti kun on yhden angervopensaan syleilyssä. Lämmin vesihöyry pääsi rakoa pitkin kannen raosta jäädyttäen tietenkin kannen kiinni. Samalla jäähtyi koko kompostin sisältö, ja pöhinät loppuivat siihen. Lauhojen ilmojen tultua sain kannen viimein auki, ja lämpimällä vesipänikällä sain minäkin elvytettyä kompostorin. Kikka toimii oikein hyvin. Pitänee vähän kurittaa tuota angervopuskaa, ettei käy toiste samoin. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Angervopuska onneksi sietää hyvin pientä ja vähän isompaakin kuritusta. Mitä lie lemmenleikkiä se kuvitteli kompostorisi kanssa kehittelevän. Hyvä, että kompostorisi taas pöhisee.
      Mukavaa viikonloppua sinullekin! Leivoin laskiaispullia ja niitä kohta napostellessani lähetän sinulle lämpimiä ajatuksia.

      Poista
  9. Minulla kävi sama moka aikoinaan kun syksyllä jätin liian vähän massaa kompostoriin mutta oppia ikä kaikki. Koko talven on lämmennyt ja nytkin on 50 asteessa kun on melko täynnä. Koskaan ei ole tarvinnut herätettä käyttää. Mukavia puhinoita sinnekkin :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 50 astetta on jo hyvä lukema talviaikaan. Sinä olet osannut hoitaa kompostoriasi hyvin, kun se kiittää sinua pöhisemällä.
      Mukavaa lauantaita sinulle!

      Poista
  10. Hienosti sait herätettyä kompostorin talviuniltaan :) Kuumavesipulloja oli minullakin tammikuussa, kun kompostori oli hilkulla jäätyä. En kyllä enää sen jälkeen ole vienyt, kun sain lämpötilan sinne 20 asteeseen nousemaan. Taas sitä opittiin kantapään kautta, kuinka tärkeää sitä kompostoria on talvella hoitaa. Tuskin enää tarvitsee pelätä kompostorin jäätymistä, kun on talvi jo loppusuoralla. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä nuo kantapään kautta opitut taidot pureutuvat päähän paremmin. Ainakin nyt ymmärrän, ettei kaikkea massaa saa kompostorista kerralla pois ottaa. Nyt aurinko paistaa ja se varmasti edesauttaa kompostorin pöhisemistä, mutta on siellä nyt uudelleen lämpimällä vedellä täytetty pänikkä apuna.
      Mukavaa lauantaita sinulle!

      Poista
  11. Sieltä se kevät tulee ja pöhinä oikein todenteolla alkaa. Ja kaikenlainen apuhan on aina tervetullutta:) Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään on taas niin keväinen sää, kun aurinko paistaa ja tuuleekin ihan maltillisesti. Keväistä pöhinää on siis muuallakin, kuin kompostorissa.
      Mukavaa viikonloppua myös sinulle Satu!

      Poista
  12. Kuumavesipullo on mainio ja hyväksi havaittu keino meilläkin kompostin käynnissä pysymiseen etenkin kovien pakkasten aikana. Meillä komposti on onneksi pöhissyt koko talven tosi hyvin ainakin tähän saakka.






    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitavat nämä meidän kompostorimme olla persoonia jokainen. Onneksi sillä kuumavesipullolla saa herätettyä kylmäverisemmänkin kompostorin.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  13. Hyvät lukemat tulivat, lupaavalta näyttää! Ihanaa, että saimme keväiset lämpötilat takaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omena on jatkanut tänään nousuaan.
      Huomenna aion nostaa tuolin pergolaan ja nauttia auringosta.

      Poista
  14. Samaa herättelyä pitäisi tehdä meidänkin kompostorillemme. Täytyy laittaa tuokin omalle tehtävälistalle :-)

    VastaaPoista
  15. Ah, mahtava uutinen, kyllä kompostorin pöhinä lämmittää mieltä :) Pitäisi kokeilla kyseistä kikkaa vaikkapa heti huomenna, kompostorimme kun on aina talvisin jäässä.
    Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhtä paljon lämmittää pöhinä mieltä ja kompostia. Kannattaa kokeilla, sillä tämä kikka toimii.
      Mukavaa lauantai-iltaa sinulle!

      Poista
  16. Mukava että heräsi:)
    ja mahtava idea!! kiitos!
    Mukavaa sunnuntaita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tyytyväinen, että heräsi. Toivottavasti jaksaa nyt pöhistä ahkerasti.
      Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  17. Soli halavalla ja helaposti herätetty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisinaan halvat ja helpot kikat ovat kaikkein parhaita.
      Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  18. Hyvä konsti herätellä komposti, meillä vielä jiässä! Lämmintä on nyt luvassa, kokkeilen miekin sulatella.
    Mukavoo alakavoo viikkuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näillä seuduilla alkaa vähitellen tuntua siltä, että talvi on kääntymässä kevääksi.
      Kokeilepa sinäkin lämminvesipulloa kompostorin herättämiseksi. Näyttää toimivan minulla ja monilla muilla.
      Mukavaa alkavaa viikkoa sinullekin Ulla!

      Poista
  19. Kompostori on ongelmallinen näin kahden hengen taloudessa. Aina joutuu kikkailemaan. Siis ei ainkaan kannata tyhjentää kovin vajaaksi syksyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu täällä, kahden hengen talous vaatii hiukan temppuja ja huolellista kompostorin hoitamista. Sen nyt opin, ettei täysin tyhjäksi talvea vasten.
      Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  20. hieno homma!
    mukavaa viikkoa myös Sinulle Between

    VastaaPoista
  21. Loistavaa, että sait kompostorin herätettyä. Kokonaan jäätyneen komposton herättäminen ei ole helppo homma. Talvella kompostorin tyhjentäminen on hankalaa, joten minäkin tyhjensin kompostoria reilusti marras-joulukuussa. Kompostoriin taisi jäädä silti noin 1/3 tilavuudesta vanhaa massaa. Se oli vähän siinä rajoilla riittikö vai ei, kompostori kituutti lähes pari kuukautta 10-20 asteen välillä. Edelleen epäilen että isoin ongelma oli kompostin liika tiiviys = vääränlainen kuivike. Lopulta minäkin käytin kuumavesipulloja ja reilusti talvikuiviketta, ja sain kompostorin kunnon vauhtiin. Nyt on menty jo pitkään 50 asteen tienoilla. Tosin ammoniakinhajulle pitäisi vielä tehdä jotain = lisää karkeaa kuiviketta.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!