maanantai 4. maaliskuuta 2019

Piippokaipuuta hankien keskellä


Yksi jos toinenkin on jo löytänyt piippoja pihastaan. Intianminttu peräti sinivuokon nupun. Saaripalstan Saila on joka vuosi ensimmäisten joukossa postaamassa ihanista piippolöydöistään. Sailan puutarha sijaitsee "etelämeren" saarella, joka on minun hankien keskellä uinuvasta näkökulmastani oikea peppipitkätossumainen satupaikka. Pikkuisen olen tähän aikaan vuodesta kateellinen edellä mainittujen bloggaajien sinivuokon nupuista ja iiriksen kärjistä, mutta lohdutuksekseni voin sentään silitellä pelaguiden untuvakarvaisia lehtiä työhuoneen ikkunalaudalla.


Lunta meillä ja meidän nurkilla riittää, vaikka toisille jaettavaksi. Kuka haluaa? Annan ihan ilmaiseksi. Hanki on tosin vajonnut melkoisesti helmikuun ennätyslämpiminä päivinä ja muutamien sadekuurojen pehmentämänä. Maaliskuun alun reiluissa pakkasissa lumen pinta on kantanut minuakin ja alapihalla käyskentely on tuntunut, kuin vetten päällä kävelyltä.


Jokunen pälvipaikka on toki meidänkin pihassa. Sulkaneilikka kurkottelee kohmeisena lumen keskellä ja havujen ympärille on sulanut laaja kuoppa. Olen käynyt potkimassa kovaa lunta sulapaikkoihin, jotta havujen tyvi ei liian aikaisin paljastuisi paisteelle.


Pikkupuutarhan kivikin on paljastanut puolet itsestään. Kuukausi sitten koko kivi oli vain valkoinen kummitusmöhkäle hangen keskellä.


Pikkupuutarhan norjanangervo on taipunut poikki lumen painosta. Se ei haittaa, sillä kyseinen pensas on muutenkin leikkauksen tarpeessa. En ole osannut päättää, leikkaanko keväällä vai syksyllä ja niin homma on siirtynyt ja siirtynyt. Lumi teki ratkaisun puolestani. Kunhan käytäviltä lumi sulaa, käyn siistimässä pensaan.

Anteeksi kuvan laatu, obiska ei ihan riitä marjakuuseen saakka.

Pihamme lintubaarit ovat olleet koko talven ahkerassa käytössä. Välillä on niska ihan jumissa, kun keittiössä istuessani tarkkailen tinttien touhuja. Säännöllisinä vierailijoina ovat tali- ja sinitiaiset, pikkuvapuset, viherpeippo, tikat sekä maassa käyvät syömässä mustarastaat ja keltasirkkujen suuri porukka. Kävipä yhtenä päivänä pyrstötiainenkin. Yleensä niitä on useampi yhtä aikaa, mutta nyt ainokaisen kaverit olivat jossain muualla.


Oravia on välillä kaksikin kisailemassa hangella ja kiipeilemässä marjakuusessa. Oravat ovat kuin suomalaisen puutarhan marakatteja roikkuessaan pää alaspäin ulottuakseen syömään talipötköstä.

Marakatti ruokailemassa (heijastumat ovat keittön ikkunalasista).

Siellä se ahmatti on taas tyhjentämässä lintubaarista pähkinöitä ja siemeniä. Tuo muovinen automaatti vetää neljä litraa siemeniä ja pari kertaa viikossa se pitää käydä täyttämässä. Osittain oravien aktiivisten käyntien vuoksi, mutta paljon tuossa käy lintujakin. Kaikkihan ne ruokaa tarvitsevat, niin linnut kuin oravatkin. Kiva on ollut talven mittaan lintujen ja oravien touhuja seurata. Omanlaistaan teatteria sekin.


Kaktukset kukkivat toista kierrostaan. Kukkia on vähemmän, kuin joulun aikaan, kuten tavallista. Kunhan kesä koittaa, nekin pääsevät ulos lomailemaan.


Kaikki neljä itänyttä kelloköynnöstä on koulittu. Ensimmäisten lehtien välistä on jo muodostumassa köynnösten oikea olomuoto. Vielä en ole heittänyt pois itämättömiä kelloköynnöspotteja. Toivon edes muutaman kylvetyn siemenen heräävän vielä henkiin. 

Paprika
  
Lisääkin kylvöjä jo tein. Multaan meni samettikukkia, tomaatteja ja yhtä sun toista muuta. Ehkei ihan kuukalenterin mukaan otollisin kylvöaika, mutta tulevat päivät ovat liian kiireisiä. Pesuhuoneen lattialla on jo varsinainen pottiarsenaali. Itämisen ja koulimisen jälkeen pääsevät kellariin kasvamaan.

Näitä kasvilamppuja on nyt kellarissa kaksi.

Viime kevään tanakoista tomaatintaimista innostuneena ostin toisenkin kunnollisen kasvilampun, jonka Ukkokulta asensi kellarin kattoon roikkumaan. Pelkäsin ikkunattomassa ja vähän viileässä (+14 - +15) kellarissa kasvattamisen olevan kasvien kannalta vaikeaa, vaan erehdyin. Koskaan aiemmin taimeni eivät ole olleet niin hyväkuntoisia. Ainoa huono puoli taitaa olla se, että kun enää ei tarvitse pohtia riittämätöntä ikkunalautatilaa, tuppaa kylväjän mopo karkaamaan liiallisuuksiin. Viime keväänä ei sentään vielä niin käynyt, mutta miten käynee tänä keväänä? Aika näyttää.

49 kommenttia:

  1. Sama tilanne täälläkin, vaikka ensimmäisiä pälvipaikkoja jo löytyi, muu piha on paksun lumikerroksen peitossa, eikä piippojakaan ole vielä löytynyt. Kellari on varmaankin viileämpänä oikein otollinen paikka taimikasvatukseen. Omalla kohdalla pahin olisi se, kun eivät ole näkyvillä, niin pitää muistaa kuitenkin kastelu. Oli jo viime keväänä ongelmia niiden taimien kanssa jotka olivat käyttämättömässä huoneessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kellarikasvatuksessa on oma haasteensa, kun kulku sinne on ulkokautta ja lamppu pitää käydä sytyttämässä ja sammuttamassa aamuin illoin. Hyvin kuitenkin sujui viime keväänä. Viileässä taimet eivät vaatineet yhtä paljon kastelua, kuin ikkunalaudalla.
      Piippojen odottelu on samanlaista malttamatonta tuskaa joka vuosi. Pian saamme siihen helpotuksen. Ei tämä talvi loputtomiin kestä.

      Poista
  2. Meillä on myös lunta riittämiin ja piipoista ei ole tietoakaan. Kyllä se mopo voi vielä karata käsistä kun tilaa on . Mutta haittaako se mitään? Keväällä saa olla vähän istutushullu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takuuvarmasti mopo karkaa, eikä se tosiaankaan haittaa. Kunhan ei tarvitse seiniä ruveta kaatamaan lisääntyneen taimien vuoksi.

      Poista
  3. Täälä katos piipot lumen alle. On taas nii talavista että. No, paree ny ku juhannuksena :) Sullon sentäs nelijä kelloköynnöstä. Mulla kolome ja laitoon multihi ensi parikymmentä siämentä, pualet ja pualet, joista kaks iti. Lopuksi kokosin kaikkien pussien pohojat multihin......yks nousi. Onneksi löytyy muita onnistujia. Tuallaaset suuret lamput o varmasti tehokkahia, ku munki pari pikkulamppua tuntuu vaikuttava jotaki. Keväthän o kerran vuares, joten antaa palaa vaa :) Hiano kaktus. Mun oma o unohtanu kukkimisen tänäki talavena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on oikea asenne: parempi lumi maaliskuussa kuin juhannuksena.
      Minun kelloköynnöskylvökseni oli 27 siementä, joista 9 valkoista. Yksi valkoinen ja 3 sinistä iti ja yksi sininen näyttäisi olevan tulollaan. Mikähän meni pieleen, kun viime vuonna itäneiden määrä oli moninkertainen? Kovasti olen iloinen nyt noista neljästäkin.
      Kasvilampun teho on 400 W ja se on kauppapuutarhan peruja. Nyt niitä on meillä kaksi.
      Aion antaa palaa. Eilen taimimopo käynnistyi ja se on menoa nyt.
      Kaktukseni nyhjöttivät useamman vuoden kukkimatta. Nyt kukkivat kerran ja osa kaksi kertaa vuodessa. En tiedä, miksi vihdoin alkoivat kukkimaan.

      Poista
  4. Ei kyllä piippoja ole täälläkään näkyvissä vielä hetkiin. Lunta on vielä ihan hirmuisesti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidamme kaikki olla vähän hätäisiä. Harvoin meillä mitään piippoja maaliskuun alussa on ollut. Lunta joskus enemmänkin. Odotellaan rauhassa.

      Poista
  5. Vielä on lunta riittämiin vaikka joitakin paljaita paikkoja on. Upea tuo kaktus. Hyvää maaliskuun alkua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja nyt lunta on luvassa lisääkin. Odotetaan, odotetaan. Hyvää kannattaa odottaa.
      Mukavaa maaliskuuta sinullekin Ritva!

      Poista
  6. Sama on tilanne täälläk8n, piippoja kaivattaisiin jo kovasti. Kun katson kasvimaalle päin, en tiedä itkisikö vai nauraisiko kun siellä on ainakin puolitoista (!) metriä lunta kun lumilinko on heittänyt siihen melkein päivä päivältä uutta lunta. Toisaalta se on pihan aurinkoisimmassa kohdassa, joten aurinko sulattaa sen ensimmäisenä.
    Sisäkukat ovat nyt seuraavaksi tarkastelussa, mullanvaihto alkaa heti kunhan talvilomille pääsee.
    Mukavia kylvöaatoksia sinne, ja nautinnollisia hetkiä jo kylvettyjen seurantaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne kolatut, lingotut ja lapioidut lumikasat vasta tiukassa ovatkin sulamaan. Nyt nyt hangen pinta on kovaa, mutta kunhan se vähän pehmenee, käyn levittelemässä isompia kasoja. Autan aurinkoa sulatustyössään.
      Mullanvaihto on täälläkin lähiaikojen ohjelmassa. Siinä se hoituu kylvöjen ohessa.

      Poista
  7. Suorastaan ällistyttävää oli se Intianmintun sinivuokon nuppu todellakin! Mutta siellä meren äärellä lumet sulavat nopeasti, vaikka myöhemmin keväällä meri pitääkin ilman viileämpänä pitkään.
    Nuo kasvilamput ovat niin oivallinen apu taimikasvatuksessa, niiden alla kasvaa tanakoita ja tomeria taimia :) Tilasin juuri eilen vielä yhden kasvilampun risuverstaalle taimia varten, kun siellä on pelakuita taas niin luvattoman paljon, että ne tarvitsevat jo kolme lamppua!!
    Taitavat nyt vähät pälvipaikat ja piipot kadota vaihteeksi lumen alle, täällä alkoi juuri lumisade, eikös jossain iltapäivälehdessä ennustettu eteläiseen Suomeen taas 20 cm uutta lunta!? Onneksi ne ennnusteet eivät yleensä pidä paikkaansa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Millaisia kasvilamppusi ovat teholtaan? Kasvilampun alla varttuneiden taimien ero aiempiin ikkunalautataimiin oli todella suuri. Nimenomaan tanakoita ja laadukkaita.
      Tännekin on luvassa lunta taas ihan kunnolla. Olkoon nyt vaikka sitä vanhan surmaa. Eiköhän se siitä sula. Täytyy käyttää tämä välikausi taimien kasvattamiseen ja uuden suunnittelemiseen.

      Poista
    2. Minun lamppuni ovat Philips GreenPower 2.0 LED-valaisimia.
      "Tehoa on 13 W Väriyhdistelminä lampussa deep red/white DR/W. Kahden metrin korkeudelle sijoitettuna lampusta riittää tehoa 3 x 3 metrin alueelle." Sanotaan lampun tuoteselosteessa.
      Hyvin ovat minulla toimineet, pelakuut ovat jo monena talvena pysyneet oikein virkeinä (suorastaan liian virkeinä, kun vievät vuosi vuodelta enemmän tilaa)
      Pikkutaimet eivät lamppujen alla veny liikaa pituutta ja lehtien värikin on on hyvän vihreä.
      Pitää varmaan vähitellen vähän nostaa risuverstaan lämpötilaa, nyt siellä on 12-13 astetta. 15-18 astetta voisi olla parempi pikkuisille taimille.....

      Poista
  8. Lunta on vielä täälläkin puolimetriä, mutta kova kevään ja kesän odotus päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otetaan mallia taltinteistä. Niillä on viserryksestä päätellen kevät jo kovasti mielessä. Ja pian tuo lumi taas sulaa, kunhan alkuun pääsee.

      Poista
  9. Tuntuu hurjalta ajatukselta, että jossakin päin Suomea tosiaankin on jo piippoja näkyvissä. Meillä saa vielä tovin odotella, mutta sehän nyt on selvää, nelosvyöhykkeellä kun ollaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna täällä etelässäkin lunta on ollut paljon. Meidän tontille taitaa kaikki kylän lumet kasautua joka vuosi, joten olen tottunut piippoja odottelemaan. Sieltä se kevät tulee, kunhan kerkiää.

      Poista
  10. Lunta riittää vielä täälläkin. Tosin pälvipaikkoja on ilmaantunut myös jo ilahduttavasti takapihalle.
    Kasvivalot ovat hyvä apu kasvatuksessa ja sen näkee selvästi myös kuvien terhakoista taimista.
    Mukavaa helmikuuta ja ”pitkiä pellavia”.
    Ps. Ihanaa kaktuksen kukintaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helmikuun lämpiminä päivinä pälvipaikkoja tuli hetkessä, joten eiköhän sama toistu, kun tämä kylmä rintama on poistunut.
      Totta, kasvit hyötyvät paljon oikeanlaisesta lampusta. Sen verran useimmat tehokkaat kasvilamput ovat rumia, ettei niitä ihan asuinhuoneisiin viitsi sijoittaa.
      Pitkiä pellavia sinne teillekin!

      Poista
  11. Juu Sailan on kyllä aina ensimmäisenä:) Meillä on vielä hanget korkeat nietokset, ei paljon piippoja näkyile. Mutta toivossa eletään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi on sentään lyhyempi aika juhannukseen, kuin "on hanget korkeat nietokset" -laulun laulamiseen. Toivosi on siis perusteltua ja yhdyn siihen sydämestäni.

      Poista
  12. Jos lumen määrä ahdistaa, niin lohtua saa vilkuilemalla blogeista, miltä näyttää muutama vyöhyke pohjoisempana :D Minä taas haen piippoterapiaa teidän eteläsuomalaisten blogeista. Tänään tuli taas vaihteeksi lisää lunta. Sinne hävisivät samalla hankiaisetkin. Kolaamista kyllä helpotti huomattavasti, kun helmikuun lopun plussakelit madalsivat hankia. Ei tarvitse ihan niin ylös työnnellä uutta lunta. Kasvivalo on kyllä loistokeksintö ja sitten kun on vielä viileä kasvatustila, niin kuin sinulla kellarissa, niin tulee topakoita taimia. Minun piti siirtää oma kasvivaloni saunasta viileämpään makuuhuoneeseen ja koulitut taimet sinne myös, mutta kuopus mokoma kun oppi avaamaan sinne oven, niin taimet ovat edelleen saunan lämmössä. Kunhan isäntä ehtii kääntämään oven kahvan väärin päin tai kehittelemään jonkun lukkoratkaisun, niin saan minäkin hontelot paprikantaimeni sinne vankistumaan. Kauniin värinen on kaktuksesi. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi ihan muut asiat ahdistavat, ei lumi. Sen määrää pitää säännöllisesti mitata ja kuvailla, jotta on jotain vertailtavaa eri vuosien välillä. Sää on mitä mainioin puheenaihe. Meillekin on lisää lunta yöaikaan luvassa, ja tässä nyt pohditaan, miten pääsee aamulla taas liikkeelle. Ei siis kadehdittavia piippopostauksia luvassa.
      Me laitoimme aikanaan yhden makuuhuoneen oveen wc-lukon, jotta kissa ei saanut ovea auki kahvaan hyppäämällä. Muistelen, että samaisen lukon kääntäminen ei onnistunut myöskään pieneltä lapselta. Yksinkertainen ja nopea ratkaisu. Ja helppo ottaa pois, kun ei enää tarvitse.

      Poista
  13. Ihanan näköiset pelakuun lehdet. Ja niin terhakat kelloköynnökset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelaguun lehdet ovat hauskan karvaiset. Harvoin niitä tulee näin läheltä katseltua.

      Poista
  14. Täälläkin lunta vielä riittää, vaikka mieli onkin jo ihan keväässä. Ihana ajatella, että ensi kuussa täälläkin jo saattaa vihertää ja olla piippoja näkyvillä. Kasvivalot ovat meilläkin ahkerassa käytössä. Ostin ne vuosi sitten ja niiden alla taimista tulee kyllä paljon vankempia kuin ilman. Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhurin mieli rientää kohti kevättä nopeammassa tahdissa, kuin luonto itse. Kuukauden päästä on jo ihan toisen näköistä ja toivottavasti luntakin vain häivähdys tämänpäiväisestä.
      Aurinkoista viikkoa sinullekin!

      Poista
  15. Kiitos tarjouksesta, mutta tänne ei kaivata yhtään lisää lunta. Huomenna sitä taitaa tosin tulla ihan pyytämättä lisää lumisateen muodossa.
    Suloisia vieraita lintulaudalla ja veikeä oravakin. Meillä häviää ruoka joskus ihan alta aikayksikön, etenkin jos naakkaparvi on käynyt aterioimassa talipötkylöissä.
    Hyvännäköisiä pikkutaimia! Ja onhan se mukavaa, että kasvatustilaa on riittävästi :) Tottakai tyhjä tila täytyy täyttää ja se on kuitenkin pelkkää säästöä kasvattaa omat kukkansa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi ei tullut lunta luvattuja määriä. Vain muutama sentti pakkaslunta, eikä sitä tarvinnut käydä kolaamassa. Liukasta on, koska tuoreen lumen alla on kunnon jäätikkö.
      Naakkaparvi tyhjentää talipötkön varmasti hetkessä. Meilläkin lentelee naakkoja, mutta eivät ole toistaiseksi pihaan laskeutuneet.
      Tyhjällä tilalla on taipumus täyttyä. Taimet ovat silkkaa säästöä ja nehän siirtyvät aikanaan pihamaalle.

      Poista
  16. Sinulla on jykevän näköiset kasvivalot, noiden tehoilla luulisi taimien ehtivän kivasti kesäksi kasvamaan. Minulla on kolme melko pientä kasvilamppua, joiden alle ei kovin suuria määriä pääse. Kelloköynnöksesi näyttävät jo komeilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo kellariin sijoitetut kasvivalot ovatkin jämäkkää tavaraa. Ei niitä asuinhuoneissa oikein voi edes käyttää. Minullakin on sisällä pieni kasvilamppu, joka auttaa muutamia kasveja ensi alkuun.

      Poista
  17. Vastaukset
    1. Nyt myös kunnon pakkasia. Vaan kyllä ne tästä lähtevät, niin lumi kuin pakkanenkin. Odotellaan siis.

      Poista
  18. minä kyl mielelläni ottaisin vastaan ainakin kymmenen senttiä;) viime viikolla lumet katosivat, kynnökset mustana, ei puhettakaan et olisi tänään päästy laskiaismäkeen. rokkaa syötiin sit senkin edestä, kun maistui niin hyvältä.
    pelakkasi on kyl tosi söpö, niin samettinen lehti, et tekee tosiaan mieli koskettaa! nuo kasvivalosi on kyl tosi tarpeellisia. en ihmettelisi yhtään, jos tänä keväänä innostuisit enempikin taimia kasvattamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisinpa lähettää sinulle pari autokuormallista lunta. Nyt se on tarpeenkin, kun öisin on paukkuvia pakkasia. Tänä aamuna mittari näytti -16.8 astetta. Hyrrr...
      Eiköhän taimia ala kertyä kellarin valoihin, kunhan ensin itäisivät.

      Poista
  19. Lunta on meilläkin ja täytyy käydä huputtamassa pienet havut, ettei ahava polta niitä. Lintuja ja oravia seuratessa kuluu mukavasti aika. Sulla on oikein ammattilaisen kasvilamput! Kyllä kelpaa taimettaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvivaloni on kauppapuutarhalta ostettu. Täältä blogimaailmasta sain vinkin, josta olen kovasti iloinen. Hyvää kannattaa jakaa ja sitä on ilo ottaa vastaan.

      Poista
  20. Meillä on ihan sama juttu lumen kanssa, saisi jo loppua tämä talvi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiukan alkaa jo olla kärsimättömyyttä, mutta eiköhän talvesta pian eroon päästä.

      Poista
  21. En tiedä, mistä tätä lunta tulee ja tulee. Ja lisäksi ulkona on tosi liukasta, rajoittaa jo liikkumistakin, vaikka olisikin nastakengät. Ihana on tuo oravakuva. Hienot kasvilamput.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on ollut jo pitkään kovin liukasta, mikä on haitannut liikkumista. Jää on tiukkaa ja sileää, nastakengilläkään ei tahdo saada otetta. Kunta on säästänyt hiekoituksessa. Ajatus kipsatusta jalasta ei innosta. Vaan eiköhän tilanne pikku hiljaa muutu, uskon niin.

      Poista
  22. Lunta meilläkin ihan tarpeeksi ja lisää tulee.
    Minä katselen sinivuokkoja vasta kun toisilla on mennyt sini/valkovuokkoaika ohi.
    meillä ei niitä ole luonnossa, mutta pihalla on tuotuna jostakin etelä suomesta.
    Kummasti ovat silti viihtyneet minun pihassa valtoimenaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulisipa joku rikas arabi lumiostoksille. Taitaisi myyjiä riittää.
      Meille valkovuokot ovat tulleet itsestään karviaispensaan alle. Vaalin niitä huolella, kuten varmasti teet sinäkin.

      Poista
  23. Tunnistan tuon kateuden. Keväällä minäkin tuskailen eteläisimmillä kasvuvyöhykkeillä olevien piippopostauksia :D

    Ja täälläkin on hurjasti lunta :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään meillä sataa lisää lunta. Väkisinkin alkaa jo tympiä...

      Poista
  24. Meillä talavi vuan jampakoittaa otettaan. Lunta on paljon ja lissee luvassa. Pakkasta ol -20 yöllä. Satas nyt lumet ja pitäs pakkaset ja sitten heittäytys kunnolla kevvääks. Viimekevväänä ol tämä maaliskuun alaku suunnilleen samanlaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinäpä sen sanoit: sataisi kerralla kaikki lumet ja pitäisi pakkaset ja sitten olisi talvi paketissa. Voitaisiin siirtyä kevääseen. Ehkä on turha hätäillä, sillä muutos voi tulla nopeastikin. Hyvää kannattaa odottaa.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!