sunnuntai 9. kesäkuuta 2019

Kyllä nyt harmittaa!!!


Mikäköhän minua nyt niin harmittaa? Jänisten tekoset tietenkin. Olivat yön aikana käyneet puutarhassani napostelemassa kahdesta penkistä väri-, marhan- ja varjoliljoista latvukset. Useimmissa oli jo nuput tulollaan. Vain muutamia liljoja oli jäänyt napsimatta. Ei siis tänä kesänä upeaa Sweet Surrenderin kukintaa, ei Rosella's Dreamin romanttista pinkkiä, eikä luultavasti myöskään marhanlilja Arabian Nightin loistoa. Samoin uudesta Syyspenkistä oli käyty napsimassa juuri kukkaan päässyt kesäkullero. Murrr... ja aaarrgghhhh...


Superhelteestä huolimatta mustat pilvet kulkevat mielessäni ja pohdin kiivaasti keinoja pelotella jänikset pois puutarha-buffetista. Eiköhän luonnossa ole nyt ihan riittävästi syötävää, ettei tarvitsisi omin käsin istuttamiani kalleuksia tulla ajankulukseen napostelemaan. Olisivat edes maistaneet juuri kukkimaan alkaneesta juhannusruususta kukan tai pari. Se ei olisi tuntunut kukkapaljouden keskellä miltään. Mutta pitääkin mennä syömään jotain sellaista, jonka seuraavaa kukintaa joutuu odottamaan kokonaisen vuoden.

Perjantaina 31.4, lauantaina 2 astetta vähemmän. Kyllä tarkenee.

Hellettä on tosiaan piisannut yli oman tarpeen. Piti istuttaa muutama kasvi ja leikata nurmikko, mutta jo pelkkä työnteon ajatteleminen saa hien valumaan pitkin selkää. Olkoon siis ainakin tämä viikonloppu leppoisaa oleskelua kirjan ja kahvikupin äärellä.


Tästä taisi tulla myös aikamoinen ötökkäkesä. Ruusuissa on runsaasti kirvoja. Leppäkerttuja on puutarhassa ihan joka lehdellä ja kukan varressa. Kultakuoriainen lensi jopa sisälle ja juhannusruusujen kukissa niitä ryömi useita. Kuvassa valkoinen hämähäkki ruokailee ampiaisella. Ja hyttysiäkin riittää niin, että jalat on paukamia täynnä.


Kutisevista hyttysenpuremista kintuissa ja jänisten syömistä liljoista huolimatta kesä tarjoaa kaunista katseltavaa niin, että välillä ihan pyörryttää kaikki ihanat kukkaset. Jollei luvattu ukkonen anna kuulua itsestään, on tiedossa kasvimaan kastelemista.

Mukavaa sunnuntaita kaikille!

 

32 kommenttia:

 1. Jopas on puput ikävän tempun tehneet! Luulis olevan mehevee apiloo syötäväks.
  Meillä järvi on ukkoset ja satteet kiännyttäny tuonne savon puolelle. Ei niitä kaivattukaan. Tuhoa on tehneet! Toivottavasti viilenöö siät! Itikoita on tiälläkin mahottomasti, hyvä varustus pittää olla kun pihalle männöö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukkonen on meitäkin kiertänyt. Eilen illalla ukkosen kumina kuului kaukaa, mutta niin vain katosi muualle. Vettä sentään yöllä satoi.
   Muutamaan vuoteen ei ole näin paljon itikoita ollut. Pitää taas opetella varustautumaan oikein. Ajatus syksyisestä mustikkametsästä saa jo mielessäkin kutisemaan ja hyttysiä huiskimaan.

   Poista
 2. Ymmärrän harmituksesi! Meilläkin mökkipihassa loikkii jäniksen poikanen. Ihan söötti kyllä eikä toistaiseksi on syönyt kasvejani, pihassa ruohoa vaan. Olen yrittänyt sitä hätistellä, vaikka lähtee karkuun on se pian taas takaisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jänikset ovat söpöjä pieninä, mutta nyt harmittaa kunnolla. Jänisten ja rusakoiden reitti kulkee tonttimme vierestä. Joku niistä on päättänyt poiketa vakiopolultaan. Ovat aika rohkeita, kun jatkavat kunnan puistikossa ruokailuaan ihmisten kulkiessa ihan läheltä.

   Poista
 3. Voin niin samaistua harmitukseen. Meillä jänis kävi syömässä yhtä omenapuuta! Erikoista se oli sillä tähän aikaan vuodesta puutarhasta ei ole enää syöty mitään, luonnon antimet ovat riittäneet. Minäkin olin valmis saattamaan jänisten suvun sukupuuttoon sen tempun jälkeen. Osaan omenapuita laitoin suojat takaisin vaikka en tykkää katsella niitä kesäaikaan.
  Täällä tuli viime yönä vettä ja taivas on edelleen harmaa, ukkosta ei saatu kunnolla, yleensä se kiertääkin meidät.
  Hyttysiä on ja mäkäräisiä, niistä saan pahat kutisevat patit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on talviaikaan kaikki tärkeät puut ja pensaat suojattu verkoilla. Keväällä ne on voinut aina turvallisesti poistaa, kun jäniksillä riittää syötävää muuallakin. Ison rusakon näen lähes päivittäin loikkimassa puistikon poikki naapuritalon takaiseen metsään. Nyt se on poikennut reitiltään. Tonttimme takakulmassa on yksi aitaamaton osuus, joka ulottuu osittain naapurin puolelle. Eilen laitoin sinne tilapäisen verkkoviritelmän. Yläpihan kautta jänikset toki pääsevät alapihalle, mutta koko tonttia ei vain voi aidata.
   Joo, mäkäräiset unohdin. Edelliset paukamat ovat juuri lakanneet kutisemasta.

   Poista
 4. No nyt kyllä minullakin pistää vihaksi pupujussien puuhat! Mitä haittaa, jos napsisivat jostain massaesiintymästä kukkasen sieltä, toisen täältä, mutta että löytävätkin ne harvat kaunokaiset, joita puutarhuri odottaa suurella innolla avautuvaksi. Hyttysruokaa olisi nyt pikkulinnuille niin paljon kuin vaan jaksavat poikasilleen kantaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnan puistikossa olisi tuoretta horsmaa, jota monet ihmisetkin syövät parsan sijaan. Pitikin jänisten tulla mieluummin minun liljojani syömään.
   Luin jostain lintujen syövän hurjan määrän hyttysiä. Kaikkia eivät kuitenkaan syö ja ne loput hyttyset sitten vastavuoroisesti syövät meitä ihmisiä.

   Poista
 5. Todella ikävä temppu jänikseltä! Ymmärrän hyvin kiukun, kun odottaa hartaasti näkevänsä odotetun kukinnan. Kyllä on todella ollut hellettä, mutta juuri nyt tulee odotettua vettä taivaalta. Onkin saanut kantaa uusille istutuksille, joten tämä ilahduttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiukkua, harmitusta ja suruakin. Sitä odottaa niin pitkään ja innolla näkevänsä istuttamiensa kukkien kukkivan ja sitten joku rusakon vintiö napsii ne suihinsa.
   Yöllä oli täällä satanut. Teki hyvää kuivalle maalle, eikä heti aamusta tarvinnut mennä kasvimaata kastelemaan. Nyt taas paistaa, mutta ei niin kuumasti, kuin edellisinä päivinä.

   Poista
 6. Nyt on ollut liikkeellä herkkusuu, joka on päättänyt nauttia oikein gourmet-aterian. "Otan listalta ensiksi Rosella's Dreamia, sitten ..." Kurja juttu kun tosiaan luulisi muutakin ravintoa riittävän runsaasti.
  Toivottavasti leppäkertut ahmivat kirvat nopeasti. Meilläkin oli kultakuoriainen jotenkin löytänyt tien sisätiloihin, varovasti autoin sen ulos.
  Pian pitäisi sään viiletä, silloin voisi viimein päästä puutarhapeojektien kimppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetken aikaa joka päivä ohi kulkeva rusakko saa murhaavia katseita minulta.
   Tosiaan, leppäkertuille on nyt kirva-aterioita kylliksi. Ilmankos ruusuissakin leppäkerttuja mönkii vähän joka suuntaan. Kultakuoriainen vietiin tulitikkurasiassa ulos. Jatkakoon siellä elämäänsä muiden kaveriensa kanssa.
   Minäkin katselin säätiedotuksia ja totesin edessä olevan taas hyviä pihatyöpäiviä. Välillä on hyvä ottaa elämä rennosti.

   Poista
 7. Sama tunne on minulla ollut monesti, kun ovat käyneet parturoimassa iisopit, maanpeiteruusun ja laventelit uuteen kuosiin. Nyt on verkko höyhenpensaan ympärillä koko kesän, ei muu auta.
  Hikistä oli meilläkin eilen, ja hulluna töitä tehden. Meillä menee tämä päivä lukiessa. Sataa kaatamalla.
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Illalla mietin jo kukkapenkkien reunustamista verkkovirityksillä, mutta eipä siellä enää montaa liljaa ole suojeltavana. Alapihan yhdessä nurkassa on aukko aidassa. Kävin sinne väliaikaisen laittamassa verkkoaidan. Sieltä jänikset nimittäin meidän pihan poikki yleensä loikkivat. Ajattelin, että suojaus talvella riittää. Ei riittänyt.
   Hikistä on tänäänkin, vaikkain mittarissa vähemmän asteita ja tuuleekin. Yöllä satoi, mutta kaatosadetta ja ukkosta ei ole tänne toistaiseksi tullut.

   Poista
 8. Harmittaa puolestasi! Meidän pihasta jänöt söivät tänä talvena vain yhden pienen ruusun oksia, tosin pihamme "tarjonta" ei ole kovin runsas. Oravat kaivavat ja kuoputtavat sieltä sun täältä, kukkapenkeissä ja -ruukuissa. Aurinkoisia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tottunut jänisten talvisiin vierailuihin ja siksi kaikki tärkeä on verkoilla kevääseen saakka suojattu. Nyt ajattelin luonnossa olevan riittävästi syötävää, vaan jänikset pääsivät taas yllättämään. Taisi olla lähes joka päivä ohi kulkeva rusakko asialla.
   Nyt riittää aurinkoa. Sinulle myös mukavia kesäpäiviä!

   Poista
 9. Voi itku! Liljoille joutuu tosiaan sanoa hyvästit siltä vuodelta. Itkujen itku.
  Peurat tekevät samanlaista tuhoa, sen tietää mm. siitä, että melko korkeankin verkon yli on yletytty syömään liljan latva. Tänä vuonna yksi liljoistani oli syöty niin aikaisin ja niin matalalta, että en edes tajunnut sitä ennen kuin huomasin tapin maassa kitkiessäni muuta siinä vieressä. Pystyyköhän se edes tekemään lehtiä ja yhteyttämään ravintoa, kun se on kymmensenttinen. Harmillisia nämä! Kullero sentään kai tekee uudet kukat.
  Alkukesän hyttyset ovat tosiaan viheliäisiä, paukamat nousevat ja ne kutisevat niin kamalasti.
  Voimia ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila, nyt tarvitaan voimia välttää ohi kulkevan rusakon kuristaminen paljain käsin.

   Ymmärrän hyvin, miltä sinusta tuntuu peuratuhoja katsellessasi. Harmitus, kiukku, suru ja vaikka mitkä tunteet valtaavat mielen. Minun liljani ehtivät kasvaa melko pitkiksi, joten ehkä sentään yhteyttävät voimaa sipuleihin kukkiakseen ensi vuonna. Nupulla oli pari sellaista varjoliljaa, jotka aiemmin eivät ole edes kukkineet. Pari vähemmän lempeää kirosanaa tässä välissä....

   Tänä kesänä puutarhaihmisen jaloissa ja käsissä on muodikas punapilkullinen kuosi. Sekä hyttyst että mäkäräiset purevat niin kiukkuisesti, että monta päivää ja yötä iho kutisee ja paukamat punoittavat naapuriin saakka.

   Poista
 10. sanos muuta Between, ei noita jänöjä aina ymmärrä! minua harmitti huomatessani jänöjen syöneen lähes kaikki karhunvatukat kesäkodissa, vaikka isäntä oli kaatanut syksyllä monta haapaa. olisi luullut niissä olleen riittävästi syötävää niin, että piikkiset karhunvatukat olisivat saaneet olla rauhassa.
  hellettä riitti pariksi päiväksi, yöllä jo satoi ja nyt selvästi viilentynyt, mikä sopii minulle oikein hyvin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luontokappaleille ei osaa pitkään vihainen olla, vaikka edelleen harmittaakin kovasti. Ja varmasti harmittaa joka kerran, kun syötyjen kukkien ohi kuljen. Tänään löysin tuhoja lisää. Vain yläpihan liljat taitavat olla vielä tallessa.
   Minullekin riittää vähempi kuumuus. Saa jotain ulkona tehtyäkin.

   Poista
 11. Voi tuhannen ristihuulet, minkä tekivät. Harmittaa sinun kauniiden kukkiesi puolesta, mutta minkäs enää teet. Itikoita tuntuu tosiaan piisaavaan tuskastumiseen asti, mutta koetetaan pärjäillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska, jänisten ja rusakoiden olisi syytä pysyä minusta hetken aikaa loitolla - ja kukkasistani. Vaan minkäs noille luontokappaleille voi.
   Hyvin pärjätään. Kukapa ei olisi hyttysten puremien raapimista harjoittanut. Se on jo lapsuudesta tuttu toimenpide.

   Poista
 12. Voi ei! Onpa todella harmillista, että jänikset ovat tuolla lailla tehneet tuhojaan sinun kukkapenkissäsi. Meilläkin on pihapiirissä todella paljon jäniksiä, mutta - kumma kyllä ja onneksi - jänöt ovat jättäneet liljat ja muutkin kasvit rauhaan (*koputtaa puuta*). Ehkä niillä on parempaa syötävää muualla. Toivotaan että jänikset jättävät sinunkin kukkasi rauhaan. Ötököitä kyllä riittää ihan liiaksi saakka ja kutina on jokapäiväinen seuralainen. Mutta ihanaa, kun on kesä! Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti meillä on ollut hyvä tuuri, sillä jänisten retti kulkee tontin vieressä. Harva se päivä rusakko loikkii tarmokkaasti kohti naapurin takaista metsää. Talvella ne kulkivat alapihamme poikki, mutta kesällä ei tietenkään jälkiä näe. Laitoin vielä aitaamattomaan nurkkaukseen väliaikaisen verkkoaidan, kunnes saamme sinne kunnon aidan (joka on vain jäänyt tekemättä). Jänikset pääsevät kyllä yläpihan kautta, mutta toivotaan, etteivät enempää kukkia napostele. Muutama lilja jäi syömättä - nneksi.

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Juuri niin. Nähdessäni tuhot, olisin voinut omin käsin kuristaa jäniksen tai pari. Vaan luontokappaleitahan ne ovat, eivätkä ilkeyttään kenenkään liljoja syö - toivottavasti.

   Poista
 14. No onpa todella harmillinen jänöjen vierailu ja vielä näin kesällä. Luulisi ruokaa löytyvän tähän aikaan ihan yllin kyllin luonnosta.
  Hyttysiä on nyt paljon ja ne saavat iltaisin kukkapenkkejä peratessa olon tosi tukalaksi hyökkäyksillään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin ajattelin, että ruokaa on tienposket täynnä ja pitääkin tulla minun kukkiani napostelemaan.
   Tänään on tuullut niin navakasti, etteivät hyttyset pystyneet syömään minua. Sain vähän rästihommia tehtyä pois listalta.

   Poista
 15. Harmittava menetys 😐 Liljojen kukinnan odotus on yksi kesän kohokohta ja luulisi tosiaan, että jänöillä olisi muutakin syötävää nyt. Positiivista on nyt kelin viilentyminen niin, että pystyy tekemäänkin jotain puutarhassa. Kesäkukkien istuttaminenkin oli vähän riskialtista kuumalla kelillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella harmittava menetys. Etenkin Sweet Surrenderin kukinta on aina niin kaunista ja odotettua. Taisi pari liljaa jäädä syömättä, mutta kovin laihalta lohdulta se tuntuu.
   Kovasta tuulesta huolimatta tänään sain rästihommia tehtyä. Eivät syöneet hyttyset, eikä koko ajan tarvinnut pyyhkiä hikeä otsalta.

   Poista
 16. Voihan talttahammas ja sen kaverit! Sinulla meni siinä nyt monta aarretta. Toivottavasti joku olisi jäänyt pupuilta huomaamatta. Minä huomasin tänään omissa varjoliljoissani ruskettuneita lehtiä. Pelkäsin jo, että liljakukot ovat vihdoin löytäneet ne, mutta en löytänyt yhtään vierasta tunkeiljaa. Päädyin pakkas- tai hellevaurioon, mutta pitää nyt vielä tarkkailla niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni odotettu aarre meni. Edelleenkin harmittaa. Sinne tänne jäi yksittäisiä matalampia liljoja muiden keskelle. Varsin systemaattisesti jänis on kukkia napsinut ja etenkin liljat ovat olleet sille mieluisia. Muutamia muidenkin kukkien latvuksia huojui tuulessa ilman nuppuja.
   Minulla liljat ovat harvinaisen hyväkuntoisia. Pari liljakukkoa olen nähnyt ja toisen niistä onnistuin listimään. Toki ne vielä ehtivät tehdä hyökkäyksensä, mutta täytyy olla tarkkana.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!