tiistai 9. heinäkuuta 2019

Kesäkurpitsa kasvimaalta lautaselle


Kesäkurpitsasadon kypsyminen on alkanut. Ensimmäiset vihreät on jo syöty ja nyt joukkoon liittyivät keltaiset kesäkurpitsat. Sen verran runsasta on tuotto, ettei ihan kaikkea viitsi salaattiin pilkkoa ja talvista sosekeittoa varten pakastaa. Niinpä googletin ohjeita kesäkurpitsan monipuolisen käytön varmistaakseni.


Löysin Saaran lautasella -blogin ja sieltä monen monta kivaa kesäkurpitsaohjetta. Ihan ensimmäiseksi kokeilin kesäkurpitsa-juustokeksejä. Ehkä noita lättysiä olisi pitänyt litistää enemmän ennen uuniin laittamista, jotta niistä olisi tullut keksimäisempiä. Niin tai näin, herkullisia näistä tuli. Muistuttavat olemukseltaan enemmän kenties lettuja tai jonkinlaisia piiraita. Todella helppoja ja nopeita valmistaa.


Saaran lautasella -blogin kesäkurpitsa-ohjeet ovat myös gluteenittomia. Minulla ei ollut kotona kaikkia tarvittavia aineita, joten oikaisin joissakin kohdin. Mozzarella- ja parmesan -juustoraasteiden sijaan käytin tavallista emmental-juustoraastetta ja pankojauhon sijasta tavallista vehnäjauhoa. Keksi-nimestä huolimatta nämä eivät ole makeaa kahvileipää, vaan esimerkiksi sopiva suolainen iltapala salaatin kumppaniksi.


Ensimmäiset tomaatitkin ovat kypsyneet. Tigerella, Rosella ja Sungold napostellaan välipalaksi. Nam, tästä se oman sadon syöminen taas alkaa!
 


32 kommenttia:

  1. Kiitos paljon tästä idean jakamisesta! Näyttävät herkullisilta. Minäkin olen jo ekat kesäkurpitsaa syönyt ihan sellaisenaan, mutta kohta varmaan tulee eri ohjeille tarvetta. Olen kyllä myönteisesti kateellinen kynsistä tomaateistasi! Minun täytyy vielä odottaa vesi kielellä. Kurkkua tulee onneksi reippaasti, joka päivä saa kerätä monta mukaan kasvihuoneesta :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei näitä kirjoitusvirheitä! Suuri osa on kyllä arvaavan ja muuttelevan koneen aikaansaannoksia. Aina ei muista tarkistaa. Kypsät tomaatit olivat tietysti kyseessä ;)

      Poista
    2. Ei huolta, arvasin sinun puhuvan kypsistä tomaateista. Kommentoin usein tabletilla ja siellä tulee kummallisia sanahirviöitä niin yllättäen, ettei huomaakaan. Aina pitää lukea kirjoittamansa ennen julkaisunäppäimen painamista. Ihminen on siinä mielessä taitava, että hän osaa lukea väärin kirjoitetut sanat oikein. Tein kerran testin, jossa kokeiltiin tekstin ymmärrettävyyttä, kun siihen on piilotettu paljon lieviä kirjoitusvirheitä. Hyvin meni.
      Kurkku ja kurpitsa ovat tuottoisia kasvatettavia. Kurkkuja olemme syöneet jo pitkään ja nyt alkaa tomaatit kypsyä. Tomaattisadosta tulee selvästi viime kesäistä pienempi, mutta maku on aina yhtä aromikas. Ostin tänään kauppareissulla lisää aineksia, sillä aion lähipäivinä kokeilla uusia kesäkurpitsareseptejä. Eilen poimin viisi kookasta kurpitsaa kasvimaalta.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. On se suurta onnea ja myös makunautintoja parhaimmillaan. Itse kasvatettu maistuu niin hyvältä, vaikka luultavasti maussa on puolet omaa kuvitelmaa.

      Poista
  3. Minulla on kesäkurpitsat vielä ihan vaiheessa. Laitoin ne niin myöhään kasvamaan ja nyt on niin kylmääkin, että kasvu ei edisty.
    Minulla on myös blogissani paljon kesäkurpitsa ohjeita. Ne löydät kesäkurpitsa -tunnisteen takaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kas, miten hölmöä, etten muistanut sinun herkullisia ohjeitasi. Seuraavaksi käynkin blogissasi kesäkurpitsavierailulla. Kiitos, että muistutit.
      Aika kylmää on. Tänäänkin +13 astetta, joka on heinäkuiseksi lämmöksi varsin vähän. Jaksaapa kuitenkin paremmin ahertaa pihamaalla.
      Kesäkurpitsa on kyllä tuottoisa, kunhan alkuun pääsee. Nyt on tullut vettäkin riittävästi, joten ei ainakaan kuivuudesta kärsi.

      Poista
  4. Voi miten ihanaa, kun saat jo omaa satoa. Minulla ei ole lainkaan kesäkurpitsaa tänä kesänä. Ihanat tomaatit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omaa satoa joutuu aina hiukan odottamaan, mutta loppukesän saakin sitten kipaista kasvimaalle täydennystä hakemaan. Tomaatit ovat vihdoin alkaneet kypsyä. Maistuvat niin aromikkaille.

      Poista
  5. Mmm, ihan vei tulee kielelle! Tykkään kesäkurpitsasta ja heti kun vain pääsen hyötytarharemonttiin asti, se on ensimmäinen mitä sinne istutan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on joskus kasvanut kesäkurpitsa isossa ruukussa terassilla. Hyvin toimi. Ainakin oli puhtaita kurpitsoja, kun sadevesi ei roiskinut multaa joka paikkaan. Vaan onhan se mukavampi hyötykasvit kasvimaalle laittaa.

      Poista
  6. Näyttääpä herkulliselta :-)
    Lurps :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä olivat. Keveitä ja maukkaita. Aion tehdä toistekin.

      Poista
  7. Niin hyviltä näyttävät, että oikein harmittaa, kun oma kesäkurpitsa pukkaa vain hedekukkia. Sitä ei näemmä kiinnosta sadontuotto pätkääkään, vaikka on tällä hetkellä yksi harvoista hyötykasveista, jotka suostuvat kasvamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että kesäkurpitsasi vielä innostuu ja saat satoa. Onneksi kesäkurpitsa ei kaupassakaan maksa paljoa, joten sitä raaskii ostaa ja kokeilla. Vaan kivahan se on omasta maasta satoa kantaa.

      Poista
  8. Hyvältä näyttävät! Meillä ei ole kesäkurpitsa vielä tuottanut satoa. Saa nähdä, miten käy. Toiveikkaana olen kuitenkin, että jokusen kesäkurpitsan pukkaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkurpitsaa saa välillä vähän odotella, mutta vauhtiin päästyään se on aika tuottoisa. Yllättävän nopeasti pienistä kurpitsoista tulee suuria.

      Poista
  9. Herkulliselta näyttävät. Hienoa, että olet saanut jo kesäkurpitsasatoa. Meillä kasvimaakylvöt päästiin tekemään tosi myöhään, eli vasta juhannusviikolla. Satoa saa odottaa, jos se nyt edes ehtii kypsyä lainkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että kesäkurpitsasi kasvavat ja kypsyvät lautaselle saakka. Aika hidasta minunkin kasvimaallani on, mutta kurpitsat sentään viihtyvät.

      Poista
  10. Tosi hyvän näköisiä! Kiitos, että jaoit vinkit. Meillä kesäkurpitsat vasta kukkivat. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että kurpitsasi jo kukkivat. Siitä on lyhyt hetki satoon.

      Poista
  11. Herkullisen näköisiä keksejä! Olet saanut jo omansadon tomskujakin, mulla on vasta kukkavaiheessa tomaatit ja paprikat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaattisadosta ei taida kovin suurta tulla, mutta niin hyvältä omat tomskut maistuvat. Kesäkurpitsa on onneksi meillä yleensä turvallinen valinta kasvimaalle.

      Poista
  12. Kiitos reseptistä. Kokkeilen kuhan satoa suahaan. Tomatit on noussu kattoon ja latvat katkon. Amppelitomatista ensimmäisenä satoa suahaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinullakin on siis kiivaskasvuisia tomaatteja. Oli pakko katkaista latvat, kun kurkkivat jo ikkunasta ulos ja jäivät väliin ikkunan sulkeutuessa.

      Poista
  13. reseptin jako tulikin juuri sopivaan kohtaan, meilkin syöty jo viikon verran oman maan kesäkurpitsoja, kiitos Between:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löytämäni kurpitsaohjeet ovat hyviä ja minullekin tarpeeseen, kun satoa tulee reipasta tahtia. Toivottavasti sinäkin löydät niistä sopivan itsellesi.

      Poista
  14. Hyvältä näyttää! Meillä kurpitsasatoa saa vielä odottaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti kurpitsasi alkavat pian valmistua ja saat satoa lautaselle.

      Poista
  15. Herkullisia ovat. Aion tehdä niitä viikonlopuksi lisää, kun kurpitsaa nyt näyttää kypsyvän tasaista tahtia.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!