tiistai 24. syyskuuta 2019

Amiraalit kylässä


Viime aikoina töitä on ollut niin paljon, että kamerakierrokset puutarhassa ovat jääneet vähiin. Yöt ovat olleet kylmiä, ensimmäinen pakkasyökin oli perjantain 20.9. vastaisena yönä. Niinpä minulle oli yllätys nähdä useita amiraaleja liihottelevan puutarhan kylpiessä auringonpaisteessa. Piti oikein lähteä katsomaan, mihin ne ovat matkalla.


Kas, suosituin paikka näytti olevan alapihan Kiemurapenkki ja siellä sekä komeamaksaruohot että myös punahatut. Olin jo loppukesän aikana moneen kertaan ehtinyt kummastelemaan, miksi meidän punahatut eivät houkuttelekaan perhosia. Vuosi sitten elokuussa näin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa punahattujen valtaisan vetovoiman kaikkien perhosten keskuudessa. Tykkään punahatusta ihan kasvinakin, mutta toisena ajatuksena niiden kasvattamisessa on ollut juuri perhosten houkuttelevuus. Olipa ilo huomata, ettei minun punahatuissani mitään vikaa ole. Useampi amiraali kävi niissä aterioimassa.


Myös syyshortensia Vanille Fraise kiinnosti amiraaleja. Elokuussa perhoset pörräsivät yläpihan Grandiflora-syyshortensiassa. Pensas on niin korkea, etten onnistunut silloin saamaan kunnollisia kuvia. Pienet on meikäläisen ilot, kun muutaman perhosen istahtaminen puutarhan kasveille saa tyytyväisyydestä hykertelemään.


Tämä kesä on ollut leppäkerttujen juhlaa. Aivan sipulikukkien mullasta ponnistamisesta lähtien olen ihmetellyt leppäkerttujen paljoutta. Helteisimpinä päivinä niitä ei näkynyt, mutta enpä minäkään silloin kovin tarkkaan puutarhaa syynännyt. Säiden vähän viilennyttyä leppäkertut astuivat jälleen esiin. Jo kuun alussa kriikunapuita hedelmistä tyhjentäessäni seurustelin lukuisten leppäkerttujen kanssa oksien ja lehtien lomassa.

Valkoisessa punahatussa kiipeilevälle kaverille sanoin, että alahan etsiä itsellesi sopivaa talvikoloa. Tavataan taas ensi kesänä.

25 kommenttia:

  1. Huomasin myös tuon leppäkerttujen lisääntymisen, niitä oli kaikenlaisissa kasveissa. Onneksi niin, sillä leppäkertut ovat hyötyhyönteisiä. Perhoskuvat ovat ihanaa mannaa katsella syksyn synkistyessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutamia leppäkerttuja näkyy joka kesä, mutta tänä kesänä niitä on ollut ihan joka paikassa. Ne ovat kivan näköisiä ja hyötyhyönteisiä, kuten sanoitkin.
      Ilahduin kovasti perhosten myöhäisestä kyläreissusta. Ehkä ovat jo matkalla etelään.

      Poista
  2. Onpa kiva, että saa ihailla perhosia ja ihania leppiksiä omassa puutarhassa! Kyllä se lisää harrastuksen hykerryttävyyttä. Perhosista olisi kiva tietää enemmän, esimerkiksi juuri se, että mitä ne tekevät mihinkin vuodenaikaan ja missä muodossa talvehtivat, vai vaeltavatko johonkin. Joka tapauksessa niitä pystyy onneksi ihailemaan sujuvasti. Täällä olen taas ihastellut paria oikein isoa kimalaista ja katsellut, mihin ne lentävät. Raukoilla vain on mesibaarit vähän harvassa, ei ole kukkia vieri vieressä, kuten kesällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutama viikko sitten lauantain Avara luonnossa oli mielenkiintoinen dokumentti perhosista. Muistaakseni ohjelmassa kerrottiin myös nokkosperhosista, jotka muuttavat pohjolasta aina Afrikkaan saakka. Dokumentin saattaa löytyä vielä Areenasta. Mesibaarit alkaa olla tyhjennetty tältä vuodelta. Toivotaan kimalaisten kaivautuneen talvipesiinsä odottamaan seuraavaa kautta.

      Poista
    2. Kiitos ohjelmavinkistä! Juuri tuo on perhosissa kiehtovaa, että eri perhoset tekevät ihan eri asioita, osa on kaukomatkailijoita! Täytyypä katsoa.

      Poista
  3. I love butterflies and all summer flowers!
    Beautiful photos !
    Greetings

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Ela!
      Butterflies and summer flowers are always so beautiful.

      Poista
  4. Upeita perhosia ja suloisia leppiksiä!
    Kyllä eläimet antavat sen pisteen iin päälle puutarhan kauneuteen.
    Meillä ei ole ihan kauheasti näkynyt perhosia. Ensi kesänä täytyisikin varmaan lisätä perhoskasveja lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kesä ei tainnut olla kunnon perhoskesä. Siksikin nämä syyskuiset amiraalit ihastuttivat erityisen paljon. Punahattunikin vihdoin kelpasivat.

      Poista
  5. Minusta perhosia oli paljon kesän ja varsinkin loppukesän aikana. Perinteisten perenna perhosmagneettien esim. Punahatut, mirrinmintut, purppurapunalatvat jne. huomioni kiinnittyi siihen, että Tsinniat houkuttivat hurjan surinan pörriäisistä ja perhosista puoleensa. Kasvihuoneessa oli myös sekä pörinä että perhoset kaverina - ja hyvin mahduimme yhdessä puuhaamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä perhosia oli minusta tavallista vähemmän. Purppurapunalatvat ovat aina olleet perhosten suosikkeja. Hyvä tietää, että tsinniatkin houkuttelevat perhosia.
      Sinulla onkin ollut kivaa seuraa kasvarissa. Perhosia katsellessa taitaisivat tomaatit unohtua.

      Poista
  6. Meilläkin oli tänä vuonna ennätyksellinen määrä leppäkerttuja, perhosia sen sijaan vähemmän kuin aiempina kesinä. Kimalaisia surrasi onneksi todella paljon. Niidenkin seuraaminen on hauskaa, vaikka ne perhosille värikoreudessa häviävätkin. Kauniita kuvia olet ottanut <3
    Mukavaa syyskuista tiistaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leppäkerttuja, kimalaisia ja kaikenlaisia muita ötököitä on tänä kesänä täällä ollut runsaasti. Perhosia vähemmän. Minustakin on kiva seurata kimalaisten ja muidenkin hyönteisten touhuja. Usein herää halu oppia niistä lisää.
      Tiistai on illassa, mukavaa keskiviikkoa ja viikon jatkoa sinulle!

      Poista
  7. Meilläkin oli vielä kukkivassa syyssyrikässä amiraali vierailemassa ja suostui kuvattavaksikin! Muutama kimalainenkin oli vielä viikonloppuna kukissa pyörimässä. Haikeaa jättää niille taas hyvästit talveksi, mutta onneksi kaikenlaiset öttiäiset palaavat puutarhaan taas keväällä. :) Täytyy istutella niitä varten lisää krookuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perhoset taitavat olla jo matkalla etelään ja muut ötökät kaivautuvat talvipesiinsä. Aika haikeaa tämä aika on, hyvästien jättämistä kasvukaudelle. Mennään innolla kohti uutta kevättä ja kesää. Vaikka krookuksia istuttamalla, hyvä idea!

      Poista
  8. Ihania kukkia ja perhosia! Kylläpä sitä rientää aina hakemaan kameraa, kun näkee aurinkoa ja kukissa perhosia.
    Oli taas leppiksiäkin kivasti. En tiedä karkottaa tää viileys ne jo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan viileys laittaa leppäkertut ja muut ötökät hakemaan talvisuojaa. Hyvä niin, tapaamme ne taas ensi kesänä. Arvaa vaan, tuliko minulle kiire hakea kamera sisältä perhoset nähdessäni. Onneksi ehdin.

      Poista
  9. Värikkäät kukkaset houkuttelivat perhoset ja leppiksen paikalle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Värikkäät kukkaset ja niihin lämpimästi paistanut aurinko. Taisi olla tämän vuoden viimeinen perhoshavainto.

      Poista
  10. Meilläkin on joinakin vuosina käynyt paljon amiraaleja mutta tänä vuonna olen huomannut vain muutamia. Lisää punahattuja ehdottomasti kylvettävä ensi keväänä👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on listalla punahattujen lisääminen. Vihdoin itse kasvatetut ovat tänä kesänä loistaneet. Meillä ei tänä kesänä paljon muita perhosia näkynytkään kuin amiraaleja. Niin ja alkukesästä se valtaisa lauma ohdakeperhosia.

      Poista
  11. Saitpa kauniita ja tervetulleita vieraita vielä näin syksyllä. Meillä perhosia ei valitettavasti ole enää näkynyt.

    VastaaPoista
  12. On se kaunis perhonen tuo amiraali. Meillä ei ennee oo näkyny perhosia, on niin kylymä ollu. Loppukesällä liihottel meilläkin monet perhoset.

    VastaaPoista
  13. Olipa sinulla mukavia yllätysvieraita! Jossain kolosessa ovat varmaan viettäneet kylmimmät yöt suojassa ja auringonpaisteessa lähteneet ruokaa etsimään. Hyvä, että löysivät puutarhaasi ja sait otettua vielä kauniit kuvatkin. Meillä ei ole perhosia enää näkynyt. Eipä niille olisi meillä enää juuri syötävääkään kun pakkanen on puraissut niin tehokkaasti. Komeamaksaruohot ja syysasteri taitavat vielä olla edustuskuntoisia. Aurinkoista loppuviikkoa!

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!