lauantai 21. syyskuuta 2019

Kasvimaaprojekti hienosäätöä vaille valmis

Colchicum autumnale 'Waterlily' - Syysmyrkkylilja/Alastonimpi

Muutama vuosi sitten terveydenhoitaja sanoi, ettei puutarhan hoitaminen oikein riitä lihaskunnon ylläpitämiseen ja monipuolisen liikunnan korvikkeeksi. Hän kehotti minua käymään kuntosalilla. Silloin jo vastasin, että puutarhatyöt ovat muutakin kuin ruusukori käsivarrella puutarhassa käyskentelyä. Tämän terveydenhoitajan olisi pitänyt istua edeltänyt puolitoista viikkoa kasvimaamme kupeessa mittaamassa askeliamme ja seuraamassa uurastustamme. Voin vakuuttaa, että urakka oli raskas. Olemme aivan puhki kaikesta lapioimisesta, kärräämisestä, kyykistelystä, kumartelusta, askeltamisesta ylä- ja alapihan väliä.


Tyhjensimme seitsemän kasvilaatikkoa mullasta. Pintamulta siirrettiin nurmikolle levitettyjen pressujen päälle käytettäväksi uusissa laatikoissa. Pohjamullan kärräsin pensaille ja perennoille. Kun mullat oli poistettu ja laatikot purettu, siistimme ja tasasimme kasvimaan pohjan. Aika paljon maasta puski juuria, varsinkin vadelma pukkasi ylös sieltä täältä. Laitoimme kasvimaalle juuriestekankaan ja sen päälle kivituhkaa. Kivituhka kärrättiin tontin toisesta päästä yläpihalla olevista suursäkeistä alapihalle. Arvatkaa vaan, ovatko kädet venyneet liki maata viistämään. Tyhjiä kottikärryjä oli helppo työntää ylämäkeen, mutta kivituhkasta painavina kärryt meinasivat napata alamäessä kuskinkin vauhdilla mukanaan.


Loppukesän perennakylvöt väliaikaisessa sijoituspaikassaan.

Rajasin kivituhkapäällysteisen kasvimaa-alueen kolmelta sivulta muovisella reunanauhalla siten, että aidan viereen tuli kapea istutusalue. Siellä kasvoi jo ennestään villiviinit. Villiviinien lisäksi mitään korkeaa ja leveää ei ole aidan eteen tarkoitus istuttaakaan. Pikkusipuleita sentään kätkin multaan. Aika näyttää, mitä muuta vihreää sinne keksin. 

Kasvimaan toisessa päässä kasvaa vadelmat ja erityisesti niiden versominen kasvimaalle oli tarkoituksenmukaista estää. Toisessa päässä taasen on "daaliamaa", jonka päädystä purettiin yksi kasvilaatikko kokonaan pois. Daaliamaata vähän lyhennettiin kulkuväylän levittämiseksi.


Alun perin oli tarkoitus tyytyä kuuteen kasvilaatikkoon. Aiemmista laatikoista neljä oli Ukkokullan tekemiä 120x120 -kokoisia ja muut kolme 120x80 -kokoisia valmislaatikoita. Niistä kaksi aiottiin säästää, mutta ne olivat huonokuntoisia ja uusien mustien laatikoiden vierellä aika kulahtaneen näköisiä. Niinpä Ukkokulta kävi ostamassa vielä kaksi uutta - tai pikemminkin neljä uutta, sillä laatikoita on aina kaksi päällekkäin saadaksemme syvemmän multatilan. Kaikki laatikot vuorattiin patolevyllä laatikoiden kestävyyden pidentämiseksi. 

Nurmikon puoleisen pitkän sivun erotin kasvimaasta muutama kesä sitten jätskirasioihin valamillani betonilaatoilla. Näin ruohonleikkurin pyörä kulkee nurmikon tasalla olevia betonilaattoja pitkin ja jälki on siistimpää. Kasvihuoneen edustan kiveystä emme lähteneet purkamaan ja uudelleen latomaan. Niinpä linjat eivät ole luotisuoria. Moni muukin asia meillä on vinossa, joten muutama kiero kiveys ei haittaa.

Sitä mukaa, kun Ukkokulta sai patolevyt asennettua laatikoihin, minä siirsin odottamassa ollutta multaa valmiisiin laatikoihin. Tarkoitus oli laittaa laatikoiden pohjalle multaa kompostista. Harmikseni oli todettava, että lehtikompostit ovat tänäkin kesänä liian kuivia, eikä kunnon multaa ole valmistunut. Biokompostin mullan olin taasen ehtinyt käyttää jo muualle. Niinpä kompostimullan lisäys jäi vaatimattomaksi. Jokaiseen laatikkoon upposi 6-7 kottikärryllistä multaa. Varaudun siihen, että laatikoiden multa vajoaa talven aikana. Laitan kuhunkin laatikkoon uutta multaa keväällä, kuten teen yleensä muutenkin.

Geranium sanguineum - Verikurjenpolvi

Yhteen kasvilaatikkoon istutin jo pari viikkoa paossa olleet tankoparsat takaisin. Myös valkosipulit pääsevät pian omaan laatikkoonsa. Kolmas laatikko toimii toistaiseksi loppukesän perennakylvöjen varasijoituspaikkana. Muut viisi saavat levätä kevääseen, jolloin lisään niihin multaa ja kylvän herkkuja sekä kukkaista kauneutta.

Jotain pientä säätöä kasvimaalla on vielä jäljellä, mutta pääpiirteissään homma on valmis. Kokonaan sateettomia päiviä ei ole tainnut puolentoista viikon aikana olla, kuin kaksi. Viikko sitten lauantaina urakoimme kasvimaan kanssa käytännössä koko päivän. Muulloin lyhyempiä jaksoja. Välillä pitelimme sadetta kasvihuoneessa istuen. Muut työt ovat olleet tauolla tai puolivillaisesti hutaistuja. Enpä ole ehtinyt riittävästi edes teidän postauksianne lukea ja kommentoida.

Viikonlopun aion keskittyä venyneiden käsien ja kivistävien pohkeiden lepuuttamiseen. Ehkä myös leivon kesäkurpitsakakun ja silitän vinon pinon pyykkiä. Tämän vuoden suuret puutarhaurakat ovat kiitettävästi hoidettu ja seuraavaksi onkin aika ryhtyä laittamaan puutarhaa talvikuntoon.

Tästä tuli tällä kertaa enemmän höpötystä kuin kuvia sisältävä postaus. Istun nimittäin läppäri sylissäni sohvalla ja valtaosa kuvista on toisella koneella. Koittakaa kestää.

Mukavaa viikonloppua kaikille!


43 kommenttia:

 1. Olette ahkeroineet kumnolla. Hyvältä näyttää kasvimaa!
  Moni ei ehkä ajattele, että puutarhan hoitaminen tarkoittaa ajoittain myös kovin raskaita töitä. Olen joskus katsonut askelmittarin tuloksia. On hommia, joissa askeleet jäävät vähäisiksi ja taas hommia, joissa askeleita kertyy. Teillä on tullut koko kehon jumppaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totisesti tuli koko kehon jumppaa ja kaikki lihakset pääsivät töihin. Monen monta kertaa olen miettinyt jonkinlaisen askel-/sykemittarin hommaamista nähdäkseni puutarhatöiden vaikutuksen. Välillä on toki myös kevyitä töitä, joissa kroppa ei rasitu.
   Olen tyytyväinen kasvimaan kohennukseen. Keväällä pääsee taas aloittamaan uudella innolla.

   Poista
 2. Oih, voin oikein huokaista onnesta ihan myötäeläessäni raskaan projektin valmistumista ja hienoa lopputulosta! Nuo kottikärryhommat ja lapioinnit ovat niin tuttuja, joten tiedän tunteen. Aikaansaannoksenne palkitsee kyllä ilolla keväällä, kun pääsee kylvötöihin kauniille alueelle, missä kaikki on valmiina. Tuo villiviini viherseinä on kyllä kivan näköinen, näen sen jo vihreänä tai kauniin syysvärisenä :). Betonikivet nurmen rajana ovat kätevät, olen sen itsekin todennut tänä kesänä, kun olen leikannut ruohoa keittiötarhan rajalla. Puutarhakuntoilusta minulla on muuten faktatietoa: pidän usein noiden raskaiden työvaiheiden aikana sykemittaria päällä ja syke nousee melkoisesti suuremmaksi kuin kävelylenkeillä eli vastaa aika lailla samaa tehoa kuin juostessa. Minulla on helposti ollut 3h projektin aikana energiankulutus 1350 kaloria. Kyseinen terveydenhoitaja ei ole tehnyt varmaan näitä hommia :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Projekti oli raskas, mutta aikaa siihen meni oletettua vähemmän. Etukäteen tulee aina kauhisteltua kaikkia töitä enemmän, kuin lopulta olisi tarpeen.
   Mielenkiintoista tietää, että uurastus puutarhassa vastaa juoksemista. Olen pitkään harkinnut syke-/askelmittarin hankkimista, mutta ensi kesäksi taidan aikomukseni toteuttaa. On jännä nähdä ja vertailla erilaisten liikuntamuotojen vaikutuksia. Miten kummassa raskaiden kottikärryjen täyttäminen ja kärrääminen ei muka kohentaisi kuntoa.

   Poista
 3. Kasvimaa-alueesta tuli todella upea ja siisti!
  Tälläiset hommat on mahtava saada alta pois jo syksyllä. Keväällä pääsee kylvö- ja istutushommiin sitten ripeämmin.
  Saatte todella nostaa hattua itsellenne ja unohtaa kuntosalit vähäksi aikaa. Monilla on tosiaan aika ruusuinen kuva puutarhahommista. Ei tämä ole pelkkää kukkamekossa käyskentelyä, vaan monesti raskasta kottikärryn lykkimistä tai kaivamista.
  Mukavaa ja leppoisaa viikonloppua!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan lavakaulukset saavat keväällä uusia kylvöksiä, näky on varmasti vielä parempi. Olemme tyytyväisiä sekä urakan kukistamiseen että tuloksiin.
   Olen useamminkin törmännyt ruusuisiin kuvitelmiin puutarhatöistä. Voihan siellä toki käyskennellä tuoksuttelemassa, mutta silloin ei välttämättä ole mitään tuoksuteltavaa - ellei joku muu ole puutarhaan katseltavaa ja tuoksuteltavaa laittanut.
   Kiitos Riina, samoin sinulle leppoisaa viikonvaihdetta!

   Poista
 4. Ihailen aina nähdessäni huolella ja tarkasti tehtyä jälkeä, joka on paitsi ilo silmälle, myös helpotus tulevia hoitotöitä ajatellen. Lihakset ja selkä varmasti kivistävät urakkanne jälkeen, mutta tiedän myös sen tyydytyksen ja hyvänolontunteen, kun työn on saanut päätökseen. Hyvä te. 👍👍😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Sinun puutarhassasi kaikki on aina niin esimerkillisen hienosti rakennettu ja laitettu, että tiedän sinun arvostavan tarkkuutta ja huolellisuutta. Koitimme ottaa huomioon kulkuväylien leveyden ja kottikärryjen reitit sekä kasvattajan selän taipuisuuden. Olemme tyytyväisiä lopputulokseen.

   Poista
 5. Tulipa hieno lopputulos. Taatusti oli iso urakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiki virtasi ja lihakset kiristyivät. Nyt on hyvä mieli ja kiva katsella valmista työtä. Keväällä vasta mukavaa onkin, kun pääsee kylvämään valmiisiin laatikoihin.

   Poista
 6. Hyvältä näyttää! Aita köynnöksillä aluetta rajaamassa on hyvä idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva! Villiviinit ovat lähteneet hyvin kasvuun ja pian ne peittävät aidan luoden samalla kauniin seinämän kasvimaalle. Kunhan vielä aidan taakse istutetut mongolianvaahterat kasvavat, maisema on kaunis siltäkin osin.

   Poista
 7. Ei tosiaan terkkari ollut perehtynyt puutarhatöihin

  Kasvimaanne näyttää hyvältä jopa ilman kasveja, saatikka sitten ensi kesänä! Minäkin olen miettinyt, pitäisikö lavakaulukset öljytä tummaksi. Ainakin näiden kuvien perusteella vastaus on pitäsi!

  Aivan ihania nuo syysmyrkkyliljat, täytynee lähteä kierrokselle omaan puutarhaan niitä etsimään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monille ei taida olla omakohtaisia kokemuksia puutarhatöistä. Silloin ei välttämättä ymmärrä kaiken kaivamisen ja siirtelyn raskautta.
   Ostimme laatikot valmiiksi tummina. Muutama euro oli lisähintaa per laatikko, mutta mielestäni se kannatti. Ovat hyvännäköisiä.
   Syysmyrkkyliljat ovat kauniita ja tänään niitä oli avautunut lisää. Ihania väriläiskiä ruskeaksi käyvien kasvien maailmassa.

   Poista
 8. Tulihan siisti kasvimaa. Ihmiset eivät aina oikein tiedä oman alansa ulkopuolelta, kerran minulle väitettiin ettei ratsastus ole liikuntaa vaan enemmän istumista. Eipä ollut tainnut ihminen koskaan kokeilla hevosen selässä "istumista".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tosiaan, että ihmiset tuntevat lähinnä oman alueensa. Ratsastaminen on energiaa kuluttava laji. Tyttäreni ratsasti nuorempana enemmänkin, nykyisin lähinnä ohjastaa. Hevosen selässä istuessa lihakset joutuvat töihin, muuten sieltä tipahtaa. Ratsastamisessa tehdään muutakin, kuin "vain istutaan". Tunnen muutamia ratsastajia, joilla on rautainen kunto.

   Poista
 9. Hieno! Tuolla kyllä kasvit pärjää ja näyttää hyvälle.
  Terveydenhoitajasi on niin väärässä kuin olla voi. Toisaalta osa aikuisena alaa vaihtaneina tulevat töihin viherrakentajaksi ja eivätkä jaksa ollenkaan. Joillakin valmistuneilla puutarhureilla hieman sellainen käsitys että tässä muovisen perennalapion kanssa sipistellään...Eli jos valmistunut puutarhuri ja terveydenhoitaja ovat samoilla linjoilla, niin jossain mennään vikaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin vielä ymmärrän, jos kokonaan toisenlaista työtä tekevä ihminen ei ole perillä muun alan töistä. Vaan kyllä kuulostaa omituiselta, että alaa vaihtavalla henkilöllä on täysin vääränlaiset kuvitelmat tulevasta ammatistaan. Eikö opiskelijoille enää kerrota totuutta, vai eivätkö he halua ottaa sitä vastaan.

   Poista
 10. Olette saaneet ison urakan maaliin ja kyllä tulos on kiitettävän siistin ja ryhdikkään näköinen. 👍
  Kyllä tuon tyyppinen työ voittaa kuntosalin käynnit ja siinä sivussa saa aina annoksen raitista syksyistä ilmaa ja ehkä myös ei niin mukavaa sadetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Homma kävi kutosalista. Välillä hiki valui päästä niin, että silmät sokaistuivat. Loppu meni enemmän tahdon kuin minkään muun voimalla. Mutta nyt on hyvä olo katsella valmista työtä.

   Poista
 11. Hieno lopputulos! Samantapainen lavatarha-alue on meilläkin suunnitelmissa, tai oikeastaan sen laajennus ja nurmikäytävien korvaaminen singelillä. Tuo patolevy oli minulle ihan uusi juttu. Kiitos vinkistä ja mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Patolevyvinkin sain jonkun muun blogista. Se on vapaasti otettavissa. Huomasimme vanhoja lavakauluksia purkaessamme, että kostuva multa mädättää puuta tehokkaasti. Patolevy antaa varmasti lisäaikaa suojaamalla puuta mullalta.

   Poista
 12. Hyvänen aika minkä homman olette tehneet! Tunnen itseni laiskaksi, sillä sain tänään istutettua vain valkoiset ja siniset scillat maahan, siirrettyä muutaman terassihortensian ruukuista maahan, jos vaikka...ja sitten tietty pesin niitä ruukkuja ja otin muutaman puutarhakuvan.

  Just luin pari viikkoa sitten jostain terveyslehdestä, että on ihan hölynpölyä, että pitää kävellä 16 000 askelta tai 10 000 askelta. Jos niitä haluaa laskea, riittää kuulemma 4 000 askelta ja sen lisäksi voi tehdä vaikka niskajumppaa tms. Ja jutussa oikein mainittiin, että puutarhailu on sen verran kova laji, että sekin riittää pienillä lisillä,kuten vaikka kahvakuulan nostoja kotona tai vähän kuntopyörää, mutta jos on kova puutarhapäivä, ei muuta kyllä tarvita.Meillä pakkaa tuo verkotus käymään työstä, koska syötämme niitä metsäkauritakin, mutta ei maltettu vielä verkkoja laittaa eli vähitellen mutta takuulla aloitamme atsaleoista! Kerrasta opimme:)

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus on pakko puskea urakalla, että saa kinkkiset hommat pois jaloista. Onneksi ei sentään tarvinnut yksin ahertaa, vaan Ukkokulta oli aina kumppanina.
   Taisin lukea saman artikkelin. Tuo 4000 askeleen lukema jäi mieleen. Kunhan puutarhatyöt jäävät talvilevolle, on taas aika tehdä kävelylenkkejä raittiissa ilmassa.
   Verkottaminen kannattaa, vaikka siinäkin on työtä. Kyllä sitten keväällä harmittaa, jos puput ja peurat ovat popsineet huolella vaalimamme kasvit.

   Poista
 13. Hienoa jälkeä tuli☺️ kyllä puutarhassa saa yllättävän monipuolista kuntoilua. Minullekin työterveyshoitaja aikanaan vähätteli, ettei pelkällä kottikärryn työnnöllä kuntoa ylläpidetä. No,se oli hänen näkemyksensä. Askelia tulee ja kaikkia lihaksia tarvitaan☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tainnut sinunkaan terveydenhoitajasi harrastaa puutarhatöitä. Harva tuskin edes pelkästään niitä kottikärryjä työntää, vaan niihin lapioidaan maa-aineksia ja kitketään rikkaruohoja, jonka jälkeen kottarit kärrätään taas toiseen paikkaan tyhjennettäväksi. Siinä sivussa ihmisestä löytyy jos jonkinlaisia lihaksia, joista ei ole aina tiennyt mitään.

   Poista
 14. Ei haittaa yhtään tekstipainotteinen postaus, näitä tarinoita on kiva lukea. Tuli oikein siisti kasvimaa, jonka parissa on mukava ensi keväänä aloitella hyötytarhailua. Tai oikeastaanhan se alkaa jo syksyllä valkosipulien istuttamisella ja mahdollisilla syyskylvöillä. On teillä ollut rankka työmaa sen uudistamisessa. Minäkin olen monta kertaa kuullut väitteen siitä, että puutarhatyöt ovat vain sellaista puuhastelua eivätkä kohota kuntoa. Mieli tekisi joskus käskeä vähättelijää kitkemään kertarykäisyllä pari tuntia kukkapenkkiä. Kuulostaa helpolta ja kevyeltä pikkutyöltä, mutta veikkaan, että seuraavana aamuna voi lihaksissa tuntua. Yhtä tehokas staattinen lihaskuntoharjoitus jalkalihaksille on kukantaimien tai kukkasipulien istuttaminen. Sykettä nostaa ja koko kroppaa kuormittaa uuden istutusalueen kaivaminen tai mullan kärrääminen, kiviaineksista nyt puhumattakaan. Ja entäs kun yrität kammeta isoa kuunliljaa ylös siirtämistä tai jakamista varten? Hiki tulee pelkästä ajattelemisestakin! Kyllä itsekin olen aina syksyisin kiinnittänyt huomiota siihen, että kunto on parempi ja hauislihakset erottuvat syksyisin paremmin kuin talven jälkeen keväällä. Tuskin ne lihakset aurinkoa ottamallakaan ovat tulleet! Jollekin voisi olla hyvä bisnesidea tehdä puutarhatyösimulaattori puutarhaihmisten kuntosaliksi talvea varten. Olisikohan sellaiseen tungosta? Leppoisaa alkavaa viikkoa! Toivottavasti kädet lyhenevät pian entiseen mittaansa ja pohkeet vetreytyvät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Kannatti ahertaa näin syksyllä, jotta keväällä pääsee heti kylvämään. Valkosipulit on ainakin tarkoitus istuttaa vielä syksyn aikana, muusta en ole päättänyt.
   Luultavasti vähättelijät eivät itse ole puutarhatöitä tosissaan tehneet. Muuten olisivat hiljaa. Harvoin mitään työtä vartissa tekee, vaan rikkaruohojakin tulee kitkettyä tunti toisensa jälkeen ja siihen päälle vielä monta muuta hommaa.
   Puutarhasimulaattori on hyvä idea. Siinä kuntoilun ohessa saattaisivat aivonystyrät nekin aktivoitua ja moni projekti jalostuisi talven aikana. Miten mukavaa sellainen kuntoilu olisikaan. Jos siihen saisi vielä yhdistettyä kukkien ja vastaleikatun nurmikon tuoksut sekä lintujen äänet. Tungosta olisi.
   Eiköhän kädet palaudu entiseen pituuteensa talven aikana. Sitä ennen on vielä laitettava puutarha talvikuntoon ja muutama haravanvetokin on odotettavissa.
   Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

   Poista
 15. Hienonnäköinen kasvimaa-alue! Kiva nähdä vähän laajempaakin kuvakulmaa teiltä. Ison urakan valmiiksi saamisen jälkeen tulee aina niin hyvä mieli, yleensä puutarha on siisteytynyt ja tulosta kelpaa ihastella, vaikka sitten kivistävin lihaksinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahertamisen jaksaa hyvin, kun palkintona on hyvä mieli. Nyt piti oikein taputtaa itseään selkään ja kiittää uurastuksesta. Unikin maistuu raittiissa ilmassa touhuamisen jälkeen ja ajatus kulkee reippaammin.

   Poista
 16. Upea tulos hurjasta urakasta!

  Ei ole todellakaan tainnut terveydenhoitaja harrastaa raskaamppia puutarhatöitä ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! On se vaan kiva katsella valmista työtä.
   Ihmettelin terveydenhoitajan kommenttia ja koitin vähän selittääkin, ettei nyt ihan kevyestä sipistelystä ole kysymys. Sitten totesin, ettei taida mennä perille.

   Poista
 17. Siisti ja hyvännäköinen laatikkokokonaisuus! On varmaan ilo kasvatella niissä ensi kesänä kaikenlaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taatusti on iloa keväällä aloittaa kasvattaminen. Nyt jo mielessä pyörii ideanpoikasia.

   Poista
 18. oi````
  Kaunis kerrassaan kaunis kasvimaa!!/laatikko-kokonaisuus!!
  jäin miettimään?,mitähän perannoita kasvatat?:)
  Tässä vaiheessa syksyä!
  Kiitän ,kumarran syvään!!
  Olet antanut minulle paljon iloa!!,intoa,"omaan pieneen puutarhaani"
  Kiitos!! Between!!
  Oikein hyvää alkavaa uutta viikkoa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa kauniista sanoistasi. Lämmittävät kovasti mieltäni! Tyhjensin loppukesästä siemenpussin pohjia kylvömultaan; siperianunikkoa, jaloängelmää, sinipallo-ohdaketta, Rainbow-neilikkaa, salkoruusua jne. Olen tehnyt näin monena kesänä, seuraavana kesänä istutan sitten taimet paikoilleen kukkapenkkeihin.
   Aurinkoa ja lämpöä syyskuun viikkoosi.

   Poista
 19. Hyvän ootta kasvimaa alasta suaneet. Korkeutta noilla lavoilla on mukavasti. Tummaa väri altaissa lämmittää keväällä. On tuossa ollu homma, rinteessä kärrätä multia ja muitakin tarvikkeita. Kauniisti myrkkylilja kukkii, meilläkin ensimmäinen alottelloo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla! Enpä tullut edes ajatelleeksi, että laatikoiden tumma väri tosiaan kerää niihin lämpöä. Mukava plussa. Olihan tuossa urakkaa, mutta nyt on kiva katsella valmista työtä.

   Poista
 20. Tosi hienoa jälkeä olette saaneet aikaan. Meillä on vähän samanlaiset puuhat meneillään. Kävimme aikanaan ukon kanssa kuntosalilla säännöllisesti ennen mökkielämää. Senjälkeen ei ole tarvinnut. Kaipaan joskus ainoastaan vatsalihasten tekoa ja niitä sitten joskus teenkin. Kädet on venyneet täälläkin mutta onneksi palautuvat entiselleen viimeistään talven aikana. Ihania istutuspäiviä sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Tavoite oli saada kasvimaa valmiiksi, jotta keväällä ei heti tarvitse alkaa lapiohommiin. Muutenkin keväällä on ihan riittävästi töitä. Toivottavasti tekin saatte puuhanne valmiiksi ennen talvea.
   Jokin yksittäinen lihasharjoitus saattaa tosiaan puutarhatöissä jäädä vähemmälle. Ehkä voisi käydä asiantuntijan kanssa läpi, millaisissa pihatöissä mikin lihas pääsee töihin.
   Samoin sinulle mukavia istutuspäiviä!

   Poista
 21. Kylläpä olettekin urakoineet, mutta kyllä kannatti! Lopputulos on hieno ja viimeistelty - tuossa on mukava ensi keväänä aloitella istutuspuuhia. Minulla on suunnitelmissa perustaa pieni lavakauluskasvimaa ja tästä postauksestasi sain paljon hyviä ideoita sitä varten. Kiitos! Oikein mukavaa syksyistä viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 22. Voi, mikä urakka, mutta tuli tooosi hiano ja siisti! Ny voi valamistautua talavehen tyytyvääsin miälin ja toivottavasti jo rentoutunein lihaksin :)

  VastaaPoista
 23. Melkoinen urakka, mutta kyllä on keväällä ihanaa tehdä kylvökset ja istutukset valmiisiin laatikoihin. Hienolta näyttää.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!