torstai 26. syyskuuta 2019

Jokohan sipulit riittää

Anemone hupehensis - Syysvuokko

Lähes kaikki tämän syksyn sipuleista on kätketty multaan. Puuttuu enää OmaPiha-lehden 60 sinililjaa, jotka laitan sisäänkäynnin Bermudankolmioon. Ilman muuta tykkään kovasti keväisestä kukinnasta, mutta sipulien istuttaminen syksyllä muiden kasvien joukkoon on aina yhtä työlästä. Jos olisikin pelkkää kuohkeaa multaa, johon sipulit uppoavat helposti ja nopeasti, olisi homma paljon mukavampaa. Harvoin puutarhassa tällaisia paikkoja kovinkaan paljon on, joten mielestäni on aina yhtä työlästä saada kaikki sipulit kunnialla maahan.


Jaksotin sipulihomman useampaan kertaan. Alolitin istuttamisen pienimmistä, kuten kuuluukin. Kevätkirjotähdet, krokukset, kirjopikarililjat, talventähdet, irikset, lumikellot. Ne löysivät paikkansa puutarhassa helposti ja kohtuullisen vaivatta. Seuraavana vuorossa olivat narsissit. Tulppaaneilla ei olisi ollut vielä kiirettä. Pari pakkasyötä ja täysin kesäkunnossa olevan puutarhan siirtäminen talviteloille kolkutti päässä, jonka vuoksi päätin istuttaa kaikki sipulit odottamatta maan ja ilman kylmenemistä.


Muutama helppo istutuspaikka löytyi tänä vuonna, koska olin loppukesän aikana myllännyt yläpihalla Bermudankolmion, pikkupuutarhan Kriikunapenkin ja alapihan metsäruusun ja Kriikunapolun viereisen alueen - joka sai nimekseen Majalispenkki. Uudistetun kasvimaan aitareunaankin syntyi kapea mullos, jonne mahtui sopivasti pikkusipuleita.

Saatuani kaikki sipulit multaan huomasin unohtaneeni Majalispenkin. Kuinka nyt noin kävi, kun varta vasten olin suunnitellut sinne sipuleita laittavani? Keväällä penkissä olisi mylläyksen jäljiltä aukkopaikkoja, joita sipulikasvit mukavasti värittäisivät. Niinpä ostin vielä muutaman sipulin lisää eli pussillisen punaisia Darwin-tulppaaneita ja niille kaveriksi kaksi pussillista valkoisia Clearwater-tulppaaneja. Enkä sitten voinut myöskään vastustaa Katharine Hodgkin-iriksiä ja suloisia Firelly-krookuksia.

Lonicera periclymenum - Ruotsinköynnöskuusama

Kukinta puutarhassa alkaa vääjäämättä lähestyä loppuaan tältä kaudelta. Maanantain vastaisena yönä oli jälleen pakkasta. Aamulla nurmikko oli valkeassa kuurassa ja monen perennan lehdet roikkuivat kylmissään. Pergolan amppeleissa begoniat olivat pakkasen puremia. Samoin sisäänkäynnin ahkeraliisat. Keittiön ikkunan alla sen sijaan ahkeraliisat ovat edelleen tanakoita, mikä vähän ihmetyttää. Paikka on kuitenkin yksi pihamme koleimpia. Begoniat on nyt leikattu ja siirretty kellariin, verenpisarat autotalliin ja ahkeraliisat kompostiin.

Bistorta affinis 'Darjeeling Red' - Vuorikonnantatar

Siellä täällä sinnikkäät perennat vielä kukkivat. Vuorikonnantatar jatkaa edelleen ensimmäistä kierrostaan ja monilla kurjenpolvilla on toinen kierros menossa. Loppukesän kukkijoista syyshohdekukat loistavat edelleen keltaisen ja oranssin väreissä, komeamaksaruohot taitavat sittenkin ehtiä avautumaan kokonaan ja asteritkin yrittävät parastaan. 

Miksi ihmeessä muuten syyshohdekukille ja syyssädekukille on annettu niin samanlainen suomenkielinen nimi? Menen niissä jatkuvasti sekaisin. Ehkä pitää siirtyä käyttämään niiden latinankielisiä nimiä.

Geranium cinereum 'Ballerina' - Harmaakurjenpolvi

Vaahteran latvuksessa on hiukan syksyn sävyjä. Vaahteranlehtiä on satanut nurmikolle jo viikkotolkulla, mikä taitaa johtua kuivuudesta. Samoin on tehnyt koivu. Koivun siemeniä on ihan joka paikassa. Yleensäkin niihin tuppaa loppukesästä tuskastumaan, mutta tänä vuonna koivun siementäminen on todella runsasta.

Geranium himalayense 'Baby Blue' - Idänkurjenpolvi

Syksyn sävyt hiipivät hiljalleen puutarhaan, mutta kokonaisuus näyttää edelleen vehreältä ja vihreältä. Merkittävimmät ränsistymisen jälkiä aiheuttaneet tekijät lienevät syyskuun sateet ja tuulet. Ikkunatkin ovat niin pilkulliset, ettei auringonpaisteessa läpi näe. Ikkunanpesu-urakka odottaa siis jälleen tekijäänsä.

Dianthus amurensis - Amurinneilikka

Puutarhan talviteloille laittaminen on vähän kaksipiippuinen juttu. Toisaalta on mukava touhuta raittiissa ulkoilmassa. Toisaalta hyvästijättö kesälle tuo kuitenkin mieleen suurta haikeutta. Onneksi pikkuiset punarinnat ovat ilmestyneet puutarhaan ja tapaavat tulla ihan lähelle omia tarinoitaan juttelemaan. Ainakaan ei tarvitse yksin syystöissä ahertaa.


35 kommenttia:

  1. Olet ollut ahkerana. Minulla tulppaanit vielä odottavat istuttamista. Mutta tuo määrä on jo maltillinen, kun multiin on mennyt jo niin paljon pikkusipuleita. Tuokin kuulostaa tutulta, että joutuu vielä täydebtämään ostoksiaan, koska joku paikka jöikin ilman. Minäkin jouduin tekemään saman krookusten kanssa, olikin kaikki kaivettu maahan ja jäi yksi uusi penkki ihan ilman krookuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulppujen suhteen ei vielä ole edes kiire, kun sää on aika lämmintä. Tänäänkin +13 astetta ja paistetta.
      Kummasti sipulit multaan katoavat. Sitten huomaa, että tuo ja tuokin paikka kaipaisi vielä sipulitäydennystä. Täytyy kiertää kaikki sipulikaupat kaukaa, sillä muuten maltti karkaa täysin.

      Poista
  2. Sinulla on sipuli-istutukset hyvässä vaiheessa, minä ajattelin vasta tänään laittaa maahan kaikki tähän mennessä hankitut sipulit. Sain nimittäin vasta eilen illalla syyskuun alussa tilaamani kukkasipulit. Pahoin pelkään, että määrä tuntuu liian vähäiseltä, ehkä jotain tulppaanihankintoja on vielä tehtävä? Haikeutta on tosiaan ilmassa. Minullakin muuten Ballerina kukkii täyttä päätä edelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna netistä tilatut sipulit saapuivat nopeasti. Usein niitä joutuu odottelemaan ja pelkäämään, että maa jäätyy ennen sipuleiden saapumista.
      Ehkä jonkun sipulipussin voisi vielä hankkia, jo päätin pysyä kaukana sipulikaupoista.
      Mikäs on Ballerinan kukkiessa, kun tänäänkin on ollut lämmintä. Kylmä saa lisääntyä hissukseen, että kukat ja ihmiset ehtivät siihen tottua.

      Poista
  3. Ihanaa, että kukintaa riittää. Monet kasvit on niin kivoja yllättäjiä, kun kukkivat uudemman kerran näin syksyn tullen.
    Minä en ole vielä aloittanut kukkasipuliurakkaa, vaikka suurin osa sipuleista on jo hankittu.
    Tänä vuonna mulla homma lähti hieman lapasesta, kun mitä luultavimmin ensi keväänä meillä juhlitaan ylioppilasjuhlia. Juhla-aikaan ainakin myöhäisimmät tulppaanit pitäisi olla kukassa. Tai ei sitä varmaksi tiedä, kun kukinta-aika voi vaihdella todella paljon sään takia.
    Mutta sipulikukkia ei voi olla koskaan liikaa. Niin ainakin keväällä tuntuu. Vaikka näin syksyllä niitä ei meinaisi jaksaa aina kaivella maahan.
    Sä oot tehnyt jo valtavan urakan. Nyt voit jäädä odottelemaan kevään ihanaa kukkaloistoa.
    Kaunista ja aurinkoista syyspäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylioppilasjuhlia varten sipulihomma saakin lähteä lapasesta. Tulppaanien ja muiden kevätkukkien avulla pihan saa hienoon kuntoon juuri juhlia varten. Eikä tulppujen kukinta mene hukkaan, vaikka mitään juhlia ei olisikaan.
      Tänään on ollut aivan upea syyspäivä. Toivottavasti siellä Vaahteramäelläkin.

      Poista
  4. Minulla on sipulihomma vielä edessä, tilaus kun on edelleen tulematta. Itsekin olen yleensä jaksottanut homman ainakin parille päivälle, ettei iske epätoivo. Eipä siinä yleensä sitten lopulta niin kauaa kuitenkaan mene, kun vaan ryhtyy hommaan sipuli kerrallaan, eikä keskity siihen, kuinka paljon niitä on vielä istuttamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Etukäteen tulee aina manattua, kuinka raskasta ja työlästä joku homma on. Kun sitten ryhtyy toimeen, homma hoituu yleensä odotettua nopeammin ja myös kevyemmin. Jaksottaminen oli oiva apu, kun kerralla istutettavien sipulien määrä ei näyttänyt niin uuvuttavalta.
      Toivottavasti sipulitilauksesi saapuu pian ja pääset sipuleita multaan piilottamaan.

      Poista
  5. Olet kyllä piilotellut valtavan määrän sipuleita maahan tämänkin syksyn aikana! Keväällä sitä vaivannäköä todella arvostaa. Minä olen toistaiseksi pysynyt suunnitelmissani, eli maahan on päässyt vain kolme pientä pussillista sipuleita. Tosin eilen ostin pussillisen söpöjä vaaleanpunaisia kevättähtiä, kun en löytänyt rusokoiranhampaita, mitä lähdin varta vasten etsimään. Jokin hyvitys piti saada! Viikonlopuksi odotellaan hyvää säätä, jotta pääsee jatkamaan kesken jääneitä puutarhapuuhia. Ihanasti sinulla vielä kukkiikin siellä vaikka mitä. Raikkaita syyspäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna meni vähemmän, kuin yleensä. Keväällä olen taas sitä mieltä, että enemmänkin olisi sopinut. Syksyinen ahertaminen ehdottomasti kannattaa.
      Kevättähdet oli sopiva hyvitys saamatta jääneistä rusokoiranhampaista. Tyhjin käsin ei sovi sipulikaupasta ulos astetta.
      Viikonlopuksi luvattiin sateita, mutta äsken säätiedotusta katsoessani näytti ihan hyvältä sipulien istuttamisen kannalta.
      Paljon aurinkoa ja pehmeää multaa sipuli-istutuksillesi.

      Poista
  6. Sinä olet ahkeroinut oikein urakalla! Ensin kukkapenkkien ja kasvimaan uudistusta ja nyt vielä valtava määrä sipuleita siihen perään. Kyllä nyt kelpaa kevään tulla, kaikki on sinulla hyvällä tolalla. Minä istutin tänään muutaman pussin krookuksia, mutta noin 150 sipulia odottaa vielä istuttamista. Ajattelin tehdä sen nyt tulevan viikonlopun aikana. Tänään talomme yli lensi valtava hanhiparvi, joten talvi lähestyy - täytyy pistää töpinäksi. Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän kesän loppupuolelle on tosiaan kasaantunut melkoinen työrupeama. Nyt on hyvä olo, kun kaikki on tehtynä. Voikin keskittyä normaaliin pihan syyskunnostukseen eli haravointiin yms.
      Krookusten ja muiden pikkusipulien istuttaminen on helppoa ja kivaa. Toivottavasti saat loputkin sipulit viikonlopun aikana multaan.
      Sinulle myös mukavaa viikonloppua!

      Poista
  7. Sinulla on tiedossa paljon keväistä sipulikukkien loistoa. Minä en ole vielä lainkaan ryhtynyt istutuspuuhiin, mutta onneksi vielä hyvin ehtii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin vielä ehtii sipuleita istuttamaan. Nyt on mukavan lämmintäkin, joten ulkona on mielellään.
      Toivottavasti niin sinun kuin minunkin sipulit kukkivat iloisesti keväällä.

      Poista
  8. Upeaa kevätkukintaa luvassa siellä! Minulta jää koko sipulisesonki tänäkin vuonna väliin. Toivottavasti ensi keväänä nousee vielä joitakin vanhoja tulppaaneja maasta. Niin kaunis tuo syysvuokko! Niitä haluan meillekin ja paikkakin on jo suunniteltu:) Aurinkoista loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni, minä ja monet muut tarjoamme sinulle keväällä sipulikukkakuvia. Varmasti et jää paitsi niiden kauneudesta. Eiköhän niitä löydy puutarhastasi, vaikka tämä syksy jää väliin.
      Syysvuokko on syksyn kaunotar. Minulla kasvaa kahdessa paikassa ja lisääkin voisin istuttaa. Aika monta syysvuokkoa istutin ennen, kuin sain ne viihtymään. Mikä lie mennyt aiemmin pieleen. Joku sanoi, että syysvuokon istuttaminen kannattaa tehdä keväällä, jotta se ehtii juurtua hyvin paikalleen. Niin tein näiden kahden osalta ja ehkä siinä oli se taika.
      Aurinkoista viikonloppua sinullekin!

      Poista
  9. Paljon kukkasipuleita!
    ..kyllä on ihana odotella kevättä..ja niiden kukoitusta:))
    Onpas mukava kun punarinnat,juttelevat:)niiden puheita/lauluja on suloista kuunneltava:)
    Syystöihin ripaus ,aurinkoa,ja lempeitä tuulia:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevättä on aina ihana odotella ja vielä mukavampi, kun on jaksanut järjestää sipulien kukintaa.
      Punarinnat ovat hauskoja seuralaisia puutarhassa. Tulevat aivan lähelle kertomaan juttujaan.
      Kiitos Liisa, myös sinulle syksyistä raikkautta!

      Poista
  10. Kauniita kuvia! Kukkasipulit ovat minulla vielä istuttamatta. Pitäisi taas vähän miettiä, mihin kohtaan (kovaan) maahan niitä yrittäisi tunkea:) Aurinkoisia syyspäiviä sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu, hyvin vielä ehtii sipuleita istuttamaan. Kunpa minäkin malttaisin paremmin suunnitella sipuleille paikat. Joka syksy pohdin sitä vasta sipulikorin kanssa pihalla kulkiessani. Aina ovat kuitenkin multaan päässeet.
      Leppoisaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  11. Onhan kesän loppumisessa oma haikeutensa, mutta uusi kausi koittaa taas muutaman kuukauden päästä. Itselle tällainen kausien vuorottelu sopii. Punarinnat ovatkin niitä mukavimpia lintuja, mitä löytyy. Minulla ei ole vähään aikaan sellaista seuralaista ollutkaan. Muutama vuosi sitten teimme punarinnan kanssa pihan haravointia ja vähän istutteluja. Oikein sai varoa, ettei heitä multa- tai lehtikasaa sen päälle, kun tuppasi olemaan niin vieressä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minäkin vuodenajoista tykkään. Talvi tarjoaa sopivan hengähdystauon puutarhatöihin.
      Punarinnat ovat tosiaan kivoja ja söpöjä lintuja. Nyt niitä on tepastellut lukuisia. Ne ovat luottavaisia ja rohkeita. Tulevat aivan viereen juttelemaan. Pitää todellakin varoa, ettei nakkaa haravoitavia lehtiä pienten lintujen päälle.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  12. Olet ahkeroinut. Sipulien istuttaminen on työlästä, mutta keväällä uurastus palkitaan. Täällä on talon nurkilla isot kasat koivunsiemeniä kun sade on huuhtonut niitä ränneistä.
    Kauriit pitävät liikaa tulppaaneista, joten niiden sipulien istuttamista harkitsen tarkkaan. Onneksi on paljon muitakin sipulikukkia tarjolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväisen kukinnan toivossa syksyinen ahkerointi kannattaa aina.
      Meillä on vielä rännien putsaus tekemättä. Päätellen siitä, miten sateella vesi roiskuu yli rännien, ne ovat täynnä koivunsiemeniä ja muuta moskaa.
      Tulppaanien syöttäminen kauriille taitaa tulla liian tyyriiksi. Toivottavasti löydät sellaisia sipulikukkia, joita ne eivät popsi.
      Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua sinulle!

      Poista
  13. Kukahan tulis mullekin istuttaan sipuleita?...Tosin en ole ostanut ensimmäistäkään pussia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisipa kiva, jos joku kuulisi toiveesi ja tulisi istuttamaan sinulle sipuleita. Toisi ne vielä mukanaan. Ellei niin käy, koitan keväällä muistaa sinua sipulikukkien kuvia julkaistessani. Jos omani suostuvat nousemaan.
      Leppoisaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  14. Thank you Agnes.
    Even in autumn, nature is beautiful in all its colorfulness.

    VastaaPoista
  15. Minä en ole saanut maahan vielä yhtään sipulia😬 Eilen vasta hain tosin paketin postista joten josko jo sunnuntaina ensimmäset saisin laitettua👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin ehdit. Nyt on hyvät säät istuttaa sipuleita ja samalla voi nauttia mukavista syyspäivistä.
      Leppoisaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  16. Minulla on vielä tulppaanit istuttamatta, tänään ne pitäisi laittaa maahan. Keväällä palkitaan se jaksaminen minkä syksyllä tekee. Meillä ei ole nyt koivunsiemeniä, aiemmin kesällä oli vai muistankohan väärin? Viime vuosi oli koivulla paha siemenvuosi, keväällä oli pientä koivuntaimea koko piha täynnä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään onkin ollut hieno päivä ulkona olemiseen ja syyssipulieni istuttamiseen. Huomiseksi on luvassa sadetta.
      Yllättävän vähän koivuntaimia kasvaa, vaikka puu siementää valtavasti. Sen sijaan vaahtera on todella tehokas taimien tuottaja. Kuinkahan monta sataa niitä kesän aikana olen pitkin pihaa kitkenyt. Tänäänkin kaksi.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  17. Itse juuri tänään ihmettelin, mihin kesä meni ja siinä perässä syyskuu. Kukkasipulitkin on minulla vielä istuttamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesä menee aina pikavauhtia ohi. Sinulla varmasti opiskeluihin syventyminen vaikutti kesän ohikiitämiseen. Onneksi seuraava kesä on jo näköpiirissä, joskin hiukan kaukana.

      Poista
  18. Kauniit kuvat oot ottanu. Ostin tänäsyksynä alesta tuon Ruotsinköynnöskuusaman, suapi nähä miten pärjevää. Kukkasipulien istutus on männeillään miullakin, pikkusipulit ja narsissit istutin, tulppaanit on nyt vuorossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruotsinköynnöskuusama on yllättänyt minut ahkeralla kukinnallaan. Eilen viimeksi katselin, kuinka siinä on taas uusia nuppuja. Nyt on sen verran lämmintä, että saattavat ehtiä auetakin.
      Ruotsinköynnöskuusaman suositusvyöhykkeet ovat I-III. Runsaslumisuus auttaa sen talvehtimista, joten se saattaa teillä pärjätäkin. Toivon köynnöskuusamallesi menestystä.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!