lauantai 26. lokakuuta 2019

Pelargonien kukkiessa selkä kiukuttelee

Pelargonium peltatum 'Explosive'

Siirsin pelaguut sisätiloihin 18.9. Työ- ja takkahuoneiden ikkunalla talvehtii kahdeksan pelaguuta, joista osa on siemenistä kasvattamiani ja osa pistokkaina ostettuja. Siemenistä kasvatetut ovat sisällä viidettä talvea. Kellariin vein kaksi isokokoista pelaguuta. Toinen on räikeän pinkki, jonka sain toissakesänä amppelikukkana. Toisessa ruukussa on siemenestä kasvattamistani Inspire Pinkeistä leikkaamiani pistokkaita.

Pelargonium peltatum 'Explosive'
  
Sisälle tuomistani pelaguista napsin valtaosan kukista ja nupuista pois. Ajattelin, että niiden olisi hyvä käyttää voimavaransa erilaiseen ympäristöön totuttautumiseen. Huonelämpötilan vuoksi joudun nyppimään ruskeita lehtiä ahkerammin, kuin kesäaikaan ulkona. Kahden viikon välein annan pelaguille merileväuutetta, kuten muillekin viherkasveille. Kukinta ei ole yhtä ahkeraa, kuin kesällä ulkona, mutta koko ajan joku avaa nuppujaan.

Pelargonium peltatum 'Cascade Snow'

Toivon jokaisen ikkunalaudalla talveaan viettävän pelaguuni selviytyvän kevääseen saakka. Paras kuitenkin varautua tappioihin. Niitä yleensä tulee, vaikka kuinka pelaguistaan huolehtisi ja niille nätisi juttelisi.

Pelargonium peltatum 'Hot Pink'

Autotalliin vein kaksi isoa verenpisaraa ja nuppuja täynnä olevan kärsimyskukan. Autotallissa on ikkunat, mutta ei lämmitystä. Nyt mittari näyttää siellä +10 astetta, joten vielä ei kukilla ole hätää. Pakkasten myötä lämpötila laskee nollaan tai jopa pariin miinusasteeseen. Siinä vaiheessa kukat lienee paras kiikuttaa kellariin. Kellarissa taasen on pimeää ja +14 astetta, joka on talvehtimiselle turhan lämmintä.

Pelargonium sonale 'Toscana Sil Vera'

Pihan syystyöt on käytännössä tehty. Valkosipulitkin Ukkokulta laittoi viikolla multaan. Unkarinsyreenissä on vielä vähän lehtiä ja tuuli riepottelee niitä käytäville. Myös norjanangervoissa ja alapihan karviaisissa on vielä keltaisia lehtiä. Käytäviä saatan vielä käydä haravalla siistimässä, mutta alapihan nurmikko ei muutamista lehdistä pahastu. 

Pelargonium 'Inspire Pink'

Keskiviikkona viimeisteltiin syystöitä Ukkokullan kanssa pihamaalla. Kumarasta ylös noustessani selkä meni jumiin ja kaikki liike sattui niin vietävästi. Ämpäristä tukea ottaen kyykin pitkään, enkä meinannut päästä lainkaan pystyyn. Ukkokulta piti haravanvartta pystyssä ja sitä pitkin käsiä ylemmäs ujuttaen sain selkäni sen verran suoraan, että pääsin köpöttelemään sisälle. Muutama vuosi sitten kävi samoin. Silloin olin yksin kotona ja touhusin alapihalla selän jumittuessa. Aika pitkään kesti, että silloinkin ämpäriä apuna käyttäen sain hilattua itseni portaita yläpihalle ja sisälle.


Loppukesän ja syksyn aikana olen ahkeroinut tavallista enemmän lapion ja kottikärryjen kanssa. Lapioidessa syntyvä kiertoliike ei tee selälle hyvää ja rasitus lisääntyy painavia kuormia kärrätessä. Kohta kaksi kuukautta olen kärsinyt oikean käden tenniskyynärpäästä, joka sekin on rasitusvamma. Kättä lepuuttamalla, särkylääkekuurilla ja kyynärpäätuella olen saanut käden vähän parempaan kuosiin, niin sitten alkaa selkä vihoittelemaan. Arvatkaa vaan, ottaako pattiin moiset vaivat.

Lehtikaktukset aloittavat kukintansa

Selkään sain lääkäriltä lihasrelaksanttikuurin. Tenniskyynärpäähän auttaa kuulemma käteen kohdistuvan rasituksen vähentäminen, kylmäkääre ja muu kotihoito. Selkäkivun vuoksi jouduin jättämään tämän vuoden kirjamessut väliin. Veljenvaimon kanssa oli tarkoitus mennä tutustumaan kirja-antiin avoimin mielin ja ehkä myös vähän herkutella Viini&Ruoka -messujen puolella. Messuja tulee ja menee, joten mitäpä niitä murehtimaan. Toivottavasti saan selän sen verran kuntoon, että pääsen torstaina RSOn konserttiin. Aloitin myös naapurikunnan kansalaisopistossa mindfulness-kurssin, josta en haluaisi olla poissa.


Muistattehan taas sunnuntaivastaisena yönä siirtää kelloja tunnin taaksepäin. Ehkä EU jossain vaiheessa pääsee yksimielisyyteen aikojen vääntämisen lopettamisesta, toivon.

Mukavaa viikonlopppua ja lokakuun viimeisiä päiviä kaikille!


36 kommenttia:

  1. No niin selkäsi on nyt sitä mieltä, että on aika käydä talvilevolle. Ihanaa kun saat apua mieheltäsi syystöissä joten nyt vaan parantelet itsesi ja lepäät💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, selkä ilmoitti, että tämän vuoden puutarhatyöt saa nyt riittää. Sateen ropistessa kattoon on tänään ollut mukava uppoutua kirjaan. Taidanpa kohta sytyttää muutaman kynttilänkin.
      Puutarhatyöt on meillä minun hommiani, mutta Ukkokulta auttaa kyllä mukisematta ja eritoten nähdessään vaivalloisen kulkuni.

      Poista
  2. Toivottavasti selkäjumi menee nopeasti. Minulla on myös vastaavia ollut. Aina sen jälkeen muistan hetken paremmin kiinnittää huomioita parempiin liikeratoihin. Seuraavaksi minun pitäisi vahvistaa keskivartalon lihaksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeilla asennoilla on suuri merkitys. Sen taisin taas unohtaa, kun niin kovasti yritin saada suunnittelemani hommat ennen talvea tehdyiksi. Seuraava koitos on lumityöt, joten täytyy pitää huoli selästä.

      Poista
  3. Erittäin kauniit pelargoniat - kannattaahan nuo talvettaa! Ikävä selkävaiva harminasi, nyt malttia toipumiseen ja toivottavasti saat selän kuntoon nopeasti, ettei se estä harrasteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin kauniita pelaguita. Toivottavasti pysyvät hengissä talven yli.
      Selkäkipu tai mikään muukaan vaiva eivät ole toivottavia. Kerrankin ajankohta on sentään oivallinen, sillä syystyöt on tehty ja nyt voi rauhallisin mielin selkää parannella.

      Poista
  4. Auts! Selkävaivat lienevät nivel- ja lihasvaivoista viheliäisimpiä. Minulla vasen käsi alkaa olla pelistä pois, sattuu käsivarteen, kyynärpäähän peukaöoon... väärät liikkeet ja rasitus, siinäpä se! Harmi vaan, kun neulominenkin rasittaa. Hyvä, kun syystyöt on teilläkin tehty, niin selkäsi saa ansaittua lepoa. Mindfulness kuullostaa ihanalta, minäkin aloitin joogakurssin. Nuo talvetettavien kasvien lämpötilaolosuhteet on välillä tosi haastavia, reilummasti lämpöä ja pakkasasteet ovat useimmille liikaa. Toipumisia ja mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts tosiaan, sattui vietävästi ja sattuu vieläkin. Selkä ei onneksi ole ollut heikoin kohtani. Pikemminkin käsien nivelet aiheuttavat jatkuvasti kipua ja vaivaa. Eivät tahdo kestää rasitusta, mutta onneksi kutominen sentään edelleen onnistuu. Eräs lääkäri sanoi lohdutukseksi, että nivelkivut ovat usein tekevän ihmisen vaivoja. Lohtu se on pienikin lohtu.
      Mindfulnessissa on joogan elementtejä. Jännä nähdä, miten kurssin myötä opin.
      Mukavaa viikonloppua sinulle Sirkku!

      Poista
  5. Ihastuttava pelargonivalikoima, noista ei millään antaisi yhdenkään kärsiä talven oloista. Tänä syksynä kipeytyivät käsien ja sormien nivelet syystöissä ensimmäistä kertaa mustini mukaan. Se varmaan johtui jäätävän kylmistä keleistä, joiden aikana piti sisulla kerätä pois vetelät kuunliljat ja tehdä muuta märkää hommaa talvikumihanskat kädessä. Haravointia saikin tällä viikolla jo hoitaa lämpimässä ja nyt alkaa olla ulkotyöt lähes valmiina. Niveletkin toipuvat. Toivotaan selän myös kuntoutuvan ja hyvää toipilasaikaa sisäpuuhissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmyys ja kosteus eivät niveliä hellästi kohtele. On vaikea löytää sellaisia puutarhahanskoja, jotka ovat sekä lämpimiä, pitävät kädet kuivina ja ovat myös taipuisia ja antavat hyvän työotteen. Menneellä viikolla oli ihmeellisen lämpimiä päiviä, jopa +12 astetta yhtenä päivänä. Jos aurinko olisi paistanut, olisi varmasti ollut vielä lämpimämpää. Nyt sitten on luvassa kylmyyttä ja kenties luntakin.
      Eiköhän selkä kuntoudu. Tämän päivän kaatosateessa on ollut mukava viettää rentoa lauantaipäivää.
      Leppoisaa viikonloppua sinulle Pirkko!

      Poista
  6. Voi voi sinun selkääsi :-(
    Nyt sitten vain lääkärin ohjeiden mukaan eteenpäin, niin toipumisaika lyhenee.
    Jaksamista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna! Täällä kotona tepastelen ahkerasti ja koitan pieniä askareitakin hoitaa. Selkävaivoihin harvoin pelkkää makaamista suositellaan. Ja nyt saa luvalla uppoutua kirjoihin.
      Mukavaa viikonloppua sinulle Susanna!

      Poista
  7. No, jopas selkä alkoi vihottelemaan. Tilasin itselleni sellaisen hula-vanteen, sen pitäisi ensinnäkin ohentaa vyötäröä, mutta myös vahvistaa selkää ja vatsalihaksia! Katsotaan nyt. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taitaa olla kellarissa lasten jäljiltä hulavanne. Täytyy ensin saada kipu pois ja harkita sitten vanteella kuntoilua.
      Tänään sataa vettä taivaan täydeltä, joten hyvillä mielin voi selkää parannella kirjan parissa. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  8. Äitini on myös intohimoinen puutarhuri, vaikka onkin tässä kuussa jo 92 vee! Joka vuosi hän aloittaa puutarhassa jotain uutta ja sen seurauksena on ns. isssias. Siinä on sitten hänenkin vähän aloillaan pysyttävä.

    Sinulla on mahtava tuo pelargoni keissi. Minullakin ennen, mutta ei noin isossa mittakaavassa eli ei noin montaa. Hyvin tlavehtivat, mutta kasvoivat vuosi vuodelta suuremmiksi ja aloin uupua. Luovuin kun eivät toipuneet jaostani ja siirryin verenpisaroihin, jotka ostan joka kevät uudet, sillä vaikka sama kellari kuin pelakuilla, ei onnistu.

    Toipumisiin ja mukavaa viikonloppua sinulle♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhainnostus on saattanut pitää äitisi vireänä ja pitkäikäisenä. Iskiaskipu, kuten kaikki selkävaivat ovat inhottavia niin nuorilla kuin vanhoilla.
      Pelaguiden ja verenpisaroiden talvettamisessa on omat haasteensa. Osa selviää, osa ei. Pelaguiden kanssa olen onnistunut paremmin kuin verenpisaroiden.
      Kyllä tässä toivutaan, hitaasti mutta varmasti. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  9. Hengästyttävän hieno lajikevalikoima pelakoita! Toivotaan hyvää talvehtimista, sillä onhan nuo ihan erityisiä lajikkeita.

    Puutarhurointi ei ole keveimpiä lajeja, joten rasitusvammat ja yksipuolinen rasittaminen (kyykkiminen, kitkeminen jne) ottaa veronsa. Se on pakkolepoa, jonka aikana joutuu pohtimaan rasituksen määrää ja sen jaksottamista, sekä ergonomiaa. Ahneuksissaa nuo kaikki unohtuvat, kunnes kroppa sanoo jostain kohdasta pahasti AUTS! Sitten me taas vähän aikaa muistetaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä kertaa saan totisesti ahneudesta itseäni ja selkäkipuani syyttää. Merkit kropan sietokyvyn ylittymisestä olivat ilmassa, mutta en kuunnellut itseäni. Piti viimeiseen saakka saada kaikki projektit valmiiksi ja piha talvikuntoon. Ei ollut ensimmäinen eikä tuskin viimeinenkään kerta. Selkä on kyllä tosi kipeä ja liikkuminen hankalaa hyvistä hoito-ohjeista ja pillereistä huolimatta. Onneksi ulkona sataa taivaan täydeltä, eikä mitään kovin tähdellistä ole tehtävänä. Ukkokulta kokkaa ja kohta saan ruokaa.
      Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  10. Kauniit pelargonit! Ehdottomasti talvettamisen arvoisia. Voi sinun selkäparkaasi! Onneksi sentään sattui viimeisten syystöiden aikana eikä keväällä ensimmäiseksi. Toivottavasti paranee joutuisasti. Kyllä riepoo tuo kellojen siirtely! Itselle sillä ei niinkään merkitystä ole, mutta lasten ja koiran rytmiä on aina hankalaa muuttaa. Leppoisaa viikonlopun jatkoa ja pikaista paranemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvoin vaivat tulevat sopivaan aikaan, mutta nyt ei sentään jäänyt mitään erityistä tekemättä. Ajoitus oli siis kohdallaan. Toivon kyllä kivun pian jättävän minut, sattuu niin vietävästi.
      Minusta kellojen siirtely on todella tympeää hommaa. Itsensä kanssa pärjää, mutta muistan kyllä, miten työlästä oli lasten rytmin saaminen takaisin kohdilleen.
      Samoin sinulle mukavaa sunnuntaita!

      Poista
  11. Selkä on kyllä sellainen ns "kuntopuntari", että sitä käy kuuleminen.Toivottavasti saat selkäsi pian kuntoon, ei ole ollenkaan mukava tunne kun selkä vihottelee:
    Minä käy nykyisin fysioterapiassa noin kerran viikossa ja se kyllä on auttanut. Sain lähetteen jäykkyyteni vuoksi ja kyllä se vain on ihmeesti auttanut. Selkäkin oireili ja kädet puutuivat ja edes rullia en saanut kierrettyä takahiuksiini.Nyt näyttää jo paremmalta ja toivottavasti tuo kamala jäykkyys ei tule takaisin.
    Voi kun saisit selkäsi pian kuntoon ja voisit nauttia puutarhastasi ihan vain näkemällä ei kuuristelemalla tai kyykkimällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän vähän minulla on ollut selän kanssa ongelmia, vaikka teen paljon raskaita puutarhahommia. Tämä on toinen kerta monen vuoden aikana ja nyt selkä on oikein kunnolla kipeä ja jumissa. Saattaa olla, että kivun helpottumisen jälkeen hakeudun fysioterapiaan. Siitä oli alustavasti puhe lääkärin kanssa.
      Puutarhassa tulee nyt vähemmän mitään katseltua, kun tänäänkin sataa ja illat alkavat pimentyä yhä varhemmin. Taitaa olla puutarhurillakin aika mennä "talvilevolle".
      Leppoisaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  12. Syksyiset kylmät ja liika rehkiminen :) on selälle näin vanhetessa vähän liikaa. Toivottavasti saat paranneltua jäsenesi, Ja pääset harrastuksiin.

    Mulla on myös yritys säilyttää pelargonit talven yli. Saa nähä kuinka käy, mutta yritän kuitenkin. Vielä kukkivat parvekkeella. Kai pitää sisälle ottaa jos tulee pakkasia kohta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa, kylmyys ja kosteus varmasti olivat osallisena rankkojen ja selkää rasittavien hommien lisäksi. Tässä nyt hissukseen parantelen selkää, eiköhän se siitä toivu.
      Aika hyvin olen saanut pelaguut sisällä talvetettua. Ruskeita lehtiä niihin tulee ja kevättalvella eivät välttämättä ole kauneinta katseltavaa. Pääasia, että selviävät. Hyvin tuuheutuvat ja virkistyvät päästyään lopulta ulos. Kannattaa siis kokeilla. Toivotan menestystä pelaguillesi ja sinulle leppoisaa sunnuntaita!

      Poista
  13. Kaunis kokoelma pelargoneja. Minulla on nyt ainoastaan kaksi autotallissa talvehtivaa pelakuuta. Katsotaan selviävätkö kevääseen asti?
    Pikaista paranemista selällesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunuvuokko! Eiköhän selkä jollain ajalla parane.
      Epävarmaahan noiden talvetettavien kanssa on, mutta aina kannattaa kokeilla.

      Poista
  14. Kauniit pelaguut! Miullakin joitakin noista lajikkeista on talavetuksessa. Selekä se kun käyp kippuilemaan, on se tuskallista. Lepohan se on hyväks noissa. Miulla on noidannuoli muutaman kerran ihan juntturiin selän laittanu ja ei oo mukava. Toivottavasti suat kuntoon ja kivuista erroon piäset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon pelaguideni selviävän kevääseen, mutta arpapeliähän se on.
      Tällä kertaa on ihan kunnon selkäkipu, eikä oikein mikään liike tai asento ole hyvä. Lääkäri totesi, ettei makaamalla selkäkipua hoideta, mutta eipä tässä paljon muutakaan voi. Onneksi ei ole mitään erityisen kiireellisiä menoja tai tekemisiä. On aikaa parannella selkä kuntoon.
      Leppoisaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  15. Saappas selkäsi taas kuntoon! Pienin liikkein eteenpäin. Minulla selkä vihoittelee. Olen ollut laiska vahvistamaan lihaksia ja tekemään kiertoliikkeitä ym. Pelakuusi ihan huippukauniita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienet liikkeet ja hitaus ovat nyt parasta. Mitään äkkinäistä ja suurta liikettä ei voi ajatellakaan, kun sattuu niin vietävästi. Toivottavasti tämä paranee pian ja sen jälkeen täytyy miettiä, miten vastaavalta jatkossa välttyisi.
      Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  16. Auts, toivottavasti saat pian kroppasi kuntoon!
    Mulla on myös pelargoneja sisällä. Joku sanoi vinkiksi, että kun ne ovat niin lähellä ikkunaa, että joku lehti koskee siihen, selviävät paremmin talvesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totisesti auts, pitää olla liikkeissä varovainen. Eiköhän se tuosta jollain aikavälillä helpota.
      Mikähän taika tuossa lehden ikkunaa koskettamisessa on? Sitä on kyllä helppo kokeilla, kun kaikki pelaguut ovat ikkunalaudoilla. Jospa testaan ainakin parin pelaguun kanssa. Pelaguut pysyvät hengissä huoneenlämmössäkin, mutta kevättalvella ovat usein jo aika raaskun näköisiä. Vaan niinhän ne tuppaavat olemaan kellarissakin. Pääasia, että pysyvät hengissä ja virkistyvät kevään tullen.
      Leppoisaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  17. Voi itku! Paranemisia sinulle. Onneksi ollaan kauden lopussa, ettei mennyt keskikesällä. Selkävaivat on niin viheliäisiä, tiedän mistä puhun. Toinen on polvet ja lonkat. Varsinkin polvista tuskallisia kokemuksia....

    On sulla upeen värisiä pelargoneja, kertakaikkiaan. Toivotan heille hyviä talvehtimispäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska, pikaista paranemista toivon minäkin. Hyvä puoli tässä vaivassa on juuri se, että ehdin saada syystyöt tehtyä. Selkä on nyt kyllä harvinaisen kipeä, eikä lääkkeistä tunnu olevan juuri mitään apua.
      Itsekin olen ihastunut noihin pelaguihini ja juttelen niille nätisti saadakseni ne viihtymään ja selviytymään kevääseen.

      Poista
  18. Voi, toivottavasti selkävaivasi paranee pian! Kärsin itsekin aika ajoin samasta vaivasta, ja tiedän kuinka lamauttava se osaa olla. Toivon sinulle pikaista paranemista!

    Explosive on aivan ihastuttavan värinen! Minä vein omat pelargoniani varastoon, mutta pahoin pelkään tilan olevan talvettamisen kannalta niille liian lämmin. Katsotaan, kuinka niiden käy.

    Kellot on siirretty ja tuntuu taas ihan oudolta. Toivotaan, että tämä siirtely tosiaan loppuu pian. Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle!

    VastaaPoista
  19. Toivottavasti selkäsi on jo paranemaan päin ♥

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!