perjantai 2. elokuuta 2019

Elokuuta aloitellaan

Allium sphaerocephalon - Pallerolaukka

Helteisimmät päivät ovat jo muisto vain. Hyvä niin, sillä tällaiset normilämpöiset kesäpäivät ovat mukavampia niin töiden kuin jokapäiväisen elämänkin kannalta. Taas saa jotain aikaankin, vaikkakin rästitöitä on jonoksi asti. 

Kolmen viikon aikana on satanut yksi pieni ripaus. Sen sijaan aurinko on porottanut useimmiten täydeltä taivaalta ja tuulistakin on välillä ollut. Maa on rutikuivaa ja paikoin kasvit taas seisovat hyvin janoisen näköisenä lehdet alas lotkottaen. Kasvimaalla sadetin on pyörinyt säännöllisesti, mutta muuten puutarhan kasteleminen on aika epätoivoista touhua. Ruukkukukkien lisäksi olen kastellut lähinnä kärhöjä.

Anemone hupehensis - Syysvuokko

Myös olopihan Allaspenkissä ja alapihan Kiemurapenkissä asuvia syysvuokkoja olen kastellut, jotta jaksaisivat kukkia ja jatkaa eloaan puutarhassani tulevinakin vuosina. Varsinkin Kiemurapenkki on paahteisella paikalla ja kohopenkkinä siinä ei kauaa kosteus säily. Olen ikionnellinen, että olen saanut syysvuokot pärjäämään ja aikovat nyt kukkia jo kolmatta kesää peräkkäin.
 
Nymphalis antiopa - Suruvaippa
  
Tänä kesänä puutarha on ollut täynnä kaikenlaisia ötököitä. Olen huono tunnistamaan vähänkään erikoisempia vierailijoita. Hyllyssä on kyllä useampikin kirja, josta lajeja voisi tarkistaa, mutta aina se jää aikomukseksi. Perhosia olen odotellut. Yleensä niitä alkaa elokuussa ilmestyä loppukesän kukkijoihin. Yllätys oli, kun kameran kanssa puutarhassa kulkiessani vieressä lensi suruvaippa. En ole aiemmin suruvaippaa täällä nähnyt, joten olin kyllä aika otettu tästä vierailusta. 

Onneksi en ole taikauskoinen ja jos olisinkin, enää ei ole alkukesä, eikä suruvaippa kesän ensimmäinen näkemäni perhonen. Taikauskon mukaan nimittäin sanotaan:
 
"– Alkukesän ensimmäinen perhoshavainto kertoo, millainen kesästäsi tulee: keltainen perhonen ennustaa hyvän kesän, tumma kuten esimerkiksi suruvaippa puolestaan raskaita aikoja."

Tagetes - Samettikukka

Viikonloppu on jälleen käsillä. Ehkä saan rästilistaani lyhennettyä, ehkä en. Latasin kännykkääni sovelluksen, jonka avulla voi kuunnella äänikirjoja. Hölmöyksissäni latasin ensimmäiseksi kirjaksi e-kirjan, joka on tietenkin vain luettavissa. Siis uusi yritys. Saattaisi nimittäin rikkaruohojen kitkeminen ja kaivuuhommat sujua rattoisammin, kun huomio kiinnittyisi jännittävään kertomukseen.

Tagetes - Samettikukka
 

Koululaisilla on viimeiset lomapäivät meneillään ja monien aikuistenkin kesäloma on jo vietetty. Kesää on kuitenkin vielä jäljellä, joten nautitaan siitä. 

Auringossa loistavien samettikukkien kera toivotan kaikille leppoisaa viikonvaihdetta. 
 

44 kommenttia:

  1. Hieno suruvaippa!! Ötökkäkuvaukset ovat minulla olleet nollissa, vielä ehtisi kyllä kun olisi säitä elikkä valoa! Koivuista tippuu jo lehdet ja ruohikko on keltainen kun ei ole tullut vettä aikoihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on aina niin hienoja lintukuvia, ettei mikään ihme, jos ötökät jää vähemmälle.
      Nurmikko suorastaan rapisee kuivuutta sen päällä kävellessä. Sade olisi nyt niin tervetullutta.

      Poista
  2. Tämä kuivuus koettelee sekä kasveja että puutarhurin hermoja! Kasvien voimat menevät hengissä pysymiseen jo pelkästään tämän kesän aikana, saa nähdä, miten selviävät talvesta. Nuupahtavat kasvit eivät myöskään ole mitään puutarhurin stressin poistajia - päinvastoin! Onneksi sentään sää viileni ja toi helpotusta elämään. Hiukan lämpimämpää toki toivoisin. Syysvuokkoja minulla on yksi, mutta se näyttää kutistuneen entisestään viime kesältä, ovat tosi kauniita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Jos on kasveilla kuivuuden vuoksi rankkaa, on niiden kärsimyksen katseleminen rankkaa puutarhurille. Kaivoin tänään pari istutuskuoppaa ja maa oli syvälle aivan rutikuivaa. Ihan pieni sade ei nyt riitä, vaan tarvitaan pitkään jatkuva tasainen ropina.

      Poista
  3. Kauniit samettiruusut. Omani ovat aivan surku kunnossa, joku tykkäsi niistä niin paljon, että lehdistä on vain muisto jäljellä. (Etanoita en niissä huomannut.)

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokin tuholainen verottaa minun ruukuissa olevia samettikukkia. Maassa olevat ovat kunnossa. Etanoita ei pahemmin ole näkynyt. Muita ötököitä sen sijaan runsaasti.
      Kiitos, samoin sinulle leppoisaa viikonvaihdetta!

      Poista
  4. Kaunis perhonen. Hyvää elokuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kuvakehrääjä, samoin sinulle mukavaa elokuuta!

      Poista
  5. Aivan upeita kuvia! Meilläkin on piha kärsinyt kuivuudesta. Lisäksi kirvoja, kotiloita ja muurahaisia olisi muillekin jakaa... Perhosia on sentään myös näkynyt, suruvaippakin vieraili (alkukesästä) ja nyttemmin on näkynyt lähinnä nokkosperhosta ja sitruunaperhosta. Niitä on kiva katsella. Ihanaa elokuun alkua sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! Meillä kotilot ovat painuneet mullan sisään odottamaan kosteampia aikoja. Jotain hyvää siis kuivuudessakin. Kirvoja on tänä kesänä ollut ennätysmäärä.
      Nokkosperhosia ja amiraaleja sekä neitoperhosia tässä odottelen. Mitä on todellakin kiva katsella ja kuvata.

      Poista
  6. totta, kyl nämä plus 20 lämpöastetta on ihan riittävät, jaksaa jotain puuhastellakkin pihamaalla. mahtavan oranssit nuo samettikukkasi.
    oikein hyvää elokuun alkua ja viikonloppua myös Sinulle:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Plus 20 astetta tuntuu mukavalta ja ihan kesäiseltä. Yöt ovat nyt kylmiä. Meillä oli viime yönä +6 astetta. Aika vähän elokuun alun lämpötilaksi.
      Kiitos, aurinkoa myös sinun viikonloppuusi!

      Poista
  7. Äänikirjat ovat todella kivoja! Tosin ulkona en kaipaa mitään, linnut pitävät niin kovaa sirkutusta, että se riittää äänimaailmaksi. Mutta illalla sohvalla kutimen kanssa, siis sitten kun iltaisin taas ehtii istua sohvalla, on äänikirja tosi kiva niinä iltoina, kun tv:stä ei tule hyviä murhamysteerejä ;-)
    Suruvaippa on upea! Kookas ja kaunis. Ihanat samettikukatkin.
    Hyvää viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siihen kutomisen hetkeen minäkin äänikirjoja ajattelin. Telkusta tulee liian harvoin mielenkiintoista katsottavaa, kun kaikki Wallanderitkin on nähty kahteen kertaan.
      Suruvaippa on tosiaan kookas perhonen. Ihan säikähdin, on se lensi jotenkin "kuolleesta kulmasta" ohi ja istahti sitten vuorimännylle. Siinä se levitteli siipiään, kuin mallikaunotar oikeaa kuvakulmaa etsien.
      Kiitos Saila, samoin sinulle mukavaa viikonloppua!
      PS. Löysin pari Austin-ruusua Espoonlahden Puutarhanikkareilta.

      Poista
  8. Vietin jonkun tosi mukavan päivän mustaherukkapuskassa, kun kuuntelin samalla hyvää äänikirjaa! Myös muihin puutarhahommiin olen yhdistänyt äänikirjat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjapuskassa äänikirja onkin oivallista seuraa. Samoin rikkaruohohommissa hyvä tarina saattaa siivittää urakan edistymistä.

      Poista
  9. Vastaukset
    1. Juuri niin. Olisitpa nähny sukkani ja jalkani, kun kaivoin pari istutuskuoppaa kuivaan multamaahan. Mustaakin mustemmat puolisääreen saakka.

      Poista
  10. Meillä ei ole satanut vieläkään, vaikka tälläkin viikolla ennusteen mukaan olisi ollut luvassa. Työlista on minullakin odottamassa, mutta nyt olen viime päivinä kerännyt metsässä vadelmia. Ihania ja kauniin puhtaita, mutta pelkään, etteivät kaikki raakileet jaksa kypsyä kuivuuden vuoksi. Minun mielestäni pölyttäjiä on ollut paljon liikkkeellä koko kesä ja muitakin ötököitä myös. Perhoset lisääntyvät myös loppukesällä, minulla on monia perhosmagneetteja kasvamassa, joten mukava on niitä seurata. Ihanan hehkuvat kuvat sait ikuistettua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennusteissa näkyvät sateet haihtuvat jonnekin ja maa kärvistelee kuivuudessa. Yksi ennätyskuiva kesä olisi riittänyt, mutta minkäs teet. Paras vain toivoa sadetta.
      Tänä vuonna näyttää olevan hyvä vattuvuosi. Runsaasta ötökkämäärästä huolimatta meidän puutarhavadelmat ovat täyttä priimaa ja mikä maku, nam. Toivottavasti sait talven varalle hattuja pakkaseen.
      Auringossa kasvimaan samettikukat olivat kuin aurinkoja itsekin.

      Poista
  11. Vettä on tullut koko kesänä tosi vähän. Parin päivän tihuttelut ja ukkoskuurot, siinäpä se. Uutisissa tuli, että Perämeren pohjukassa on satanut koko kesänä vajaa 10mm. Pakko oli meteorologinkin myöntää, että kesä on keskimääräistä kuivempi. Kuinkahan monta näin kuivaa kesää peräkkäin luonto kestää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin taivastelin samaista uutista Perämeren vähäisistä sateista. Täällä on alkukesästä satanut aika runsaasti, mutta ilmeisesti vesivajetta on jäljellä viime kesältä ja kolmen viikon paisteet tuulella ryyditettynä ovat pahentaneet kuivuutta. Tuntuu oudolta ja myös hiukan pelottavalta.

      Poista
  12. Tuohan onkin hyvä idea: kuunnella äänikirjoja samalla kun kitkee. Kitkeminen ei kuulu lempipuuhiini puutarhassa ja äänikirjat saattaisivat jouduttaa asiaa huomattavasti. Minäkin kovasti odottelen perhosia saapuvaksi. Ohdakeperhosia näkyi paljon lämpimän jakson aikana, mutta nyt kaikki perhoset ovat kadonneet. Toivotaan, että perhoskasvien - kuten punatähkän - kukinta houkuttelee ne pian takaisin. Kauniita samettikukkia. Mukavaa elokuun alkua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkukesästä täällä oli paljon ohdakeperhosia. Nyt niitä ei ole näkynyt. Sitruuna- ja kaaliperhosia sen sijaan lentelee usein, mutta niitä nokkos-, amiraali- ja neitoperhosia tässä odotellaan. Vielä ehtivät tulla.

      Poista
  13. Meilläkin on älyttömän kuivaa. Yleensä en kastele monivuotisia, jotka on istutettu aiempina vuosina, mutta nyt oli pakko paikoin kastella. Viime vuonna kesäkuussa satoi, joten heinäkuun helleviikot eivät vaivanneet. Tänä vuonna taas kesäkuussakaan ei ole juuri satanut. Täällä alkaa kaupungin katujen koivut olla keltaisia ja nurmikot....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Normaalisti en minäkään vanhempia monivuotisia kastele. Vain saman kesän istutetut ja jotain herkempiä lajeja. Nyt tuntuu, että kaikki kärsii kuivuudesta ja letkun kanssa pitäisi seisoa alituiseen ympäri pihaa. Hesarin uutisen mukaan keinokastelu ei korvaa sadevettä, jonka mukana tulee kasvien tarvitsemia ainesosia. Surettaa niin oman pihan kuin luonnonkin kohtalo.

      Poista
  14. Automatkoille olen miettinyt äänikirjoja, puutarhassa tykkään nauttia puutarhan äänistä, työ päiväkodissa on jo niin äänekästä että sen vastapainoksi tarvitsee äänettömyyttä tai luonnon ääniä. Kuivaa on meilläkin, tympii eikä puutarha huvita tällä hetkellä yhtään kuin on kuin sahara.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti päiväkotipäivän jälkeen hiljaisuus maistuu. Minä tykkään hiljaisuudesta ja puiden suhinasta, mutta muutamat ikävät hommat saattaisivat sujua rattoisammin hyvän kirjan seurassa.
      Sinäpä sen sanoit, todellakin nyt puutarhatyöt tympii, kun kuivuus syö vuosien aherruksen.

      Poista
  15. Upea kuva suruvaipasta! Sitä ei olekaan meillä muistaakseni tänä kesänä tainnut näkyä. Meiltä perhoset kaikkosivat saman tien kun helteet loppuivat. On ollut niin kylmää ja tuulista, että vain kimalaiset jaksavat pörrätä. Jospa vielä lämpenisi, nyt sentään yöt ovat pysyneet peräti kymmenen asteen tienoilla. Meillä satoi tänään muutaman tunnin ohutta tihkusadetta. Toivottavasti teilläkin pian, etteivät kasvit ihan nuukahda. Mukavaa alkanutta elokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä ei ole vettä tullut tippaakaan. Välillä on pilvistä, mutta sateita ei edes luvassa. Viime yönä oli alapihalla +6 astetta. Aika erikoinen kesä säiden puolesta.
      Suruvaippaa en ole täällä nähnyt, vaikka se on aika yleinen perhonen. Eiköhän ne muutkin vielä ja ilmesty. Yleensä perhosia on kallionauhuksen ja purppurapunalatvan kukinnan aikaan. Kumpikaan ei vielä kuki.

      Poista
  16. Täälläkin odotellaan sadetta. Onneksi helteet sentään helpottivat. Äänikirjat ovat kivoja. Niitä tuli kuunneltua usein työmatkoja ajaessa. Kaunis kuva suruvaipasta! En muista koskaan nähneeni suruvaippaa meidän puutarhassa. Mukavaa viikonloppua ja elokuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavampi nyt on, kun on normaali kesäsää. Yli 30 asteen helteillä meni puhti ihan kaikessa.
      Aika moni on kokeillut äänikirjoja ja hyvät kokemukset kannustavat minuakin kokeilemaan.

      Poista
  17. Minä olen kuunnnellut kirjoja puutarhaa tonkiessa. Toki välillä on vaikeaa saada kuulokkeet pysymään päässä. Sellainen mekaaninen työ ja kirjan kuuntelu sopii hyvin yhteen. Ja jos kirjat tuntuvat pitkiltä, voi valita novelleja.
    Meillä ollut jopa kylmää tällä viikolla. Pitänyt pukea kunnolla päälle pohjoistuulen armoille mennessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä illat ja yöt ovat aika kylmiäz mutta päivällä on onneksi aurinkoista ja muutaman asteen yli 20. Sopivaa siis pihapuuhiin.
      Mietinkin, miten saan kuulokkeet pysymään päässä/korvissa, mutta kaipa se pienen harjoittelun jälkeen sujuu. Novellit voisi olla hyvä vaihtoehto pitkille tarinoille. Kiitos vinkistä.

      Poista
  18. Kohta täytyy järjestää sadetanssit pihamaalle, kun muuten sitä vettä ei näy tulevan.

    VastaaPoista
  19. Ihanaa elokuuta myös sinulle Between!
    Vaikka olenkin valtava vilukissa ja tykkään helteestä, ovat nämä viileämmät säät parempia puutarhahommiin tai ihan mihin tahansa ruummilliseen työhön.
    Ihan toisella lailla jaksaa.
    Täälläkin on ollut ihan valtavan kuivaa. Naapuri kertoi, että sademittariin on kertynyt noin 30 mm koko kesän aikana. Se ei tahdo oikein riittää mihinkään.
    En yleensä kastele juurtuneita monivuotisia kasveja, mutta nyt on ollut pakko kastella muutamia, kun pelkäsin että heittävät ihan henkensä.
    Suurta puutarhaa ei pysty kokonaan kastelemaan, vaikka meillä on porakaivo kasteluhommia varten. Mutta onneksi kasvit ovat yleisesti ihan valtavan sitkeitä.
    Minäkin olen suunnitellut lataavani äänikirjoja puhelimeen. Nyt olen kuunnellut lähinnä podcasteja, joiden parissa sujuvat niin sisä- kuin ulkohommatkin hyvin.
    On mahtavaa, että nykyään ihmiset myös kuuntelevat paljon, se virittää mielikuvituksen ihan uudelle tajuudelle, kun kaikkea tarjoilla valmiina.
    Sängyssä tykkään kyllä lukea ihan paperista kirjaa, se rauhoittaa parhaiten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaukseni meni tuohon alemmaksi. Tällaista tämä tablettinäpyttely on...

      Poista
  20. Minäkin tykkään, että kesällä saa olla lämmintä. Mutta yli 30 asteen helteet vievät puhdin ja vähitellen alkaa ärsyttää, kun ei saa mitään aikaan. Kesä on kuitenkin puutarhaihmiselle tärkein työskentelykausi.
    Porakaivo meilläkin jäi kunnallistekniikan valmistumisen jälkeen kasteluun, mutta on se aika mahdotonta joka paikan keinokastella. Pakko valita arimmat ja tärkeimmät kasvit ja muille toivoa sitkeyttä. Yllättäin, miten hyvin kasvit ovat toipuneet viime kesän massiivisesta kuivuudesta. Vaan mitä tekee toinen kuiva isä heti perään? Se huolestuttaa.
    Perinteisessä kirjassa on oma taikansa ja siksi minäkin sellaisen iltalukemiseksi valitsen. Muutaman kerran olen kuunnellut äänikirjaa sängyssä sillä seurauksella, että kolmena iltana peräkkäin jouduin aloittamaan tarinan lähes alusta. Nukahdin aina kesken, enkä muistanut mitään kuulemastani.

    VastaaPoista
  21. All the photos are beautiful but I especially loved the butterfly photo.
    Have a nice Sunday
    Maria

    VastaaPoista
  22. Kauniita kukkakuvia ja ihana tuo kuva suruvaipasta. Lämpimämpää säätä toivotaan. Meillä on nyt 10 astetta ja kova pohjoistuuli. Lenkillä piti olla hanskat kädessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epätavallisen koleaa niin teillä kuin meilläkin. Päivällä täällä sentään on kohtuullisen kesäistä, mutta yöllä +4.5. Lupasivat sentään alkuviikosta tänne sadetta. Kunpa tulisikin vettä, kun on niin kuivaa.

      Poista
  23. Mukavoo elokuuta siulle ja toivotaan niitä vesisateita sinnekkinpäin. Meillä järvenpinta laskoo ja laiturii ja moottorveneen luiskoo suap yhä olla reivoomassa. Vaikka meillä ei mehtäpalovarotusta oo piällä, mua on edelleen kuivoo. Sademiärät ei oo puoltakaan normaalkuukausista!

    VastaaPoista
  24. Perhosia kaivataan lisää. Suruvaippa on maaseudulla kohtuu tuttu näky, mutta täällä kaupungin puolella en muista koskaan nähneeni. Toivotaan, että sadetta saataisiin.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!