sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Kuurasta kaatosateeseen

Omenapuun oksa

Säät vaihtelevat niin hurjaa vauhtia, ettei perässä pysy. Perjantaina oli muutaman asteen pikkupakkanen, joka verhosi puutarhan hentoon kuuraan. Lauantaina sitten taas tuulee ja vettä sataa vaakasuoraan.

Eranthis hyemalis - Talventähti

Viikolla katselin keittiön ikkunasta tinttien touhuja ja huomasin penkissä pienen väriläiskän. Pitihän sitä heti mennä tutkimaan. Talventähti nostaa keltaista päätään kostean kohmeisesta mullasta. Nyt pitää olla erityisen tarkka, mihin astuu lintujen ruoka-automaatteja täyttäessä.

Monenmoista muutakin piippoa tunkee mullasta esille. Saaripalstan Sailan tavoin en kaikkia piippoja tunnista, vaan pitää kaivaa syksyllä laadittu istutuslista esille.


Alapihalle istutin lumikelloja kahteen paikkaan. Huvituksen alla lumikellot ovat keikkuneet jo pidemmän aikaa valmiina kukkimaan. Jäniksen roikale on käynyt tasoittamassa myös lumikelloja helmililjojen ohessa. Helmililjojen nuput ovat onneksi vielä mullan sisässä ja yleensä ne ovat kukkineet siitä huolimatta, vaikka jänikset niiden lehdet joka vuosi napostelevat.

 
Syyshortensian tyveen istutin myös lumikelloja. Ne ovat säästyneet jänisten hampailta pensasta suojaavan verkon vuoksi. 

Lumikelloja olen istuttanut varmaan lähes joka vuosi. Nyt niiden nousuinto on suorastaan maagista. Jospa sittenkin jonain keväänä saisin ihastella samanlaista lumikellojen runsautta, kuten joissain vanhoissa puutarhoissa näkee.


Auringon lämmittävä vaikutus on kerrassaan ihmeellistä jo näin helmikuussakin. Siinä missä hiukan varjoisemmassa paikassa ruusupensas oli täysin huurteinen...


...aurinkoisessa rinteessä jouluruusu jo sulatteli kuuraa yltään. Jouluruusun sanotaan sopivan varjoisiin paikkoihin ja puiden aluskasviksi. Olen istuttanut jouluruusuja erilaisiin paikkoihin nähdäkseni, missä ne parhaiten viihtyvät. Tämä aurinkoisen ja lämpimän rinteen jouluruusu näyttää pärjäävän kaikkein parhaiten. Hän lienee vähän erilainen persoona, mutta se hänelle sallittakoon.


Usein helmikuu on meillä hiukan uneliasta aikaa. Tänä vuonna helmikuulle sijoittuu muutama mukava tapahtuma, joista iloisin oli veljentytön vanhojen tanssit. Pääsin niitä seuraamaan ja ihastelemaan tyttöjen kauneutta ja poikien komeutta juhla-asuissaan. Juhlassa mieleen nousi annos haikeutta katsellessani aikuisuuden kynnyksen saavuttanutta veljentytärtä. Pienestä peli- ja leikkikaverista on kasvanut kaunis nuori nainen.




42 kommenttia:

  1. Kasviparat, jos maasta nyt nousevat ja tulee kova pakkanen eikä lunta! Vai tuleeko talvea enää ollenkaan? Mukava tuo nuorten tanssiperinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meteorologit ennustavat, ettei etelään enää talvea tulisikaan. Aika näyttää.
      Oli kiva katsella nuorten tanssimista.

      Poista
  2. Meilläkin eilen aamupäivällä satoi lumiräntää, mutta illasta ihan vettä. Täällä maa on enimmäkseen valkoisen peitossa, lumen paksuus tosin on vähäinen. En ole lumen alta nähnyt vielä piippoja, mutta toivon lumen suojaavan liian aikaista kasvuun lähtöä, meille kuitenkin todennäköisesti tulee vielä pakkasia, kun olemme II- melkein III-vyöhykkeellä. Puiden silmut ovat kyllä yllättävän pulleita, toivon, etten menetä hedelmäpuiden kevään kukintaa. Toivon sinun piipoillesi menestystä ja että välttäisivät talttahampaiden parturoinnin!
    Hieno perinne tuo vanhojen tanssit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piipoilla ei ole vielä mitään kiirettä, mutta näyttävät itse olevan ihan eri mieltä. Sateet ovat nostaneet niitä entistä enemmän. Eiköhän täälläkin vielä pakkasia tule, vaikka tuskin enää kovia.
      Hassua, että jänikset tulevat puutarhoihin syömään. Luulisi luonnossakin olevan purtavaa näin lumettomana aikana. Ehkä puutarhakasvit maistuvat paremmilta.

      Poista
  3. Talvi on ollut todella vaihetelevaa että menee pian jo vuodenajatkin sekaisin, täydellisen ihanaa sunnuntaita sinulle ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuodenajat ovat kyllä tällaisen talven vuoksi ihan sekaisin. Toivottavasti kesästä tulee kuitenkin ihan oikea kesä.
      Samoin sinulle mukavaa sunnuntaita!

      Poista
  4. Piippoja ilmestyi jo tammikuulla ja kauhuissani peittelin niitä havujen alle juurikin noiden jänisten vuoksi. Eilen löysin syksyllä istuttamani pensasruusun kaikki oksat syötyinä. Raivostuttavaa, mutta oma moka, kun en tajunnut piikkistä ruusua suojata. Niin lämmintä on lähipäiviksi luvattu, että varmasti joku kasvi taas heräilee. Minäkin pääsin vanhojen tansseja seuraamaan ja vaivuin muistelemaan omien lasteni ihania tansseja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa harmi, että ristihuuli on napostellut ruusupensaasi. Perennat kyllä kasvavat, vaikka niitä vähän joku lyhentäisi. Pensailla kasvuun menee muutenkin aikaa.
      Mukavaa, että sinäkin pääsit nuoria ihastelemaan. Siinä nuortuu itsekin.

      Poista
  5. Meillä noita piippoja ei vielä näy, mutta talttahampaat ovat käyneet täälläkin vieraisilla ja kalunneet vahingossa suojaamatta jääneen tuurenpihlajan rungon kauttaaltaan paljaaksi. Harmittaa.
    Sään suhteen samankaltaisissa merkeissä mennään täällä meilläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, millainen harmi. Mahtaako tuurenpihlaja tuollaisesta onnettomuudesta selvitä, toivotaan. Yhden omenapuumme jänikset kalusivat nuorena ympäriinsä, se kyllä toipui. Sen sijaan kirsikkapuu ei samanlaisesta kohtelusta selvinnyt.

      Poista
  6. Meillä on myös talventähdet kukassa. Toivottavasti emme saa enää mitään hurjia pakkasia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ei tule kovia pakkasia. Pientä pakkasta nuo näyttävät kesätävän.

      Poista
  7. Saa nähä tuleeko kesääkään, kun ei tullu talveakaan.
    Hauska kuva "vanhoista" kun kaikki kattoo tiiviisti toiseen suuntaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että sentään kunnon kesä tulee. Tällaista ikuista marraskuuta ei kuukausitolkulla jaksaisi.
      En arvannut julkaista tanssijoista kasvokuvia, kun en ole keneltäkään lupaa pyytänyt. Tässä kuvassa oli hidas tanssi meneillään ja kaikki kulkivat kuviona salin laidasta laitaan.

      Poista
  8. Meilläkin sää sahaa vesisateen, plussakelin, pakkasen ja lumisateen välillä. Eilen aamulla satoi lunta sakeanaan, tänään on veden vuoro. Todella kummallinen talvi! Pelkään kasvien puolesta, jos maa on kovin märkä ja tuleekin kovat pakkaset.
    Meillä ei ole pupusia näkynyt ja olen suojannut omppupuut, mutta yleensä ne nakertaa tontin reunalla olevia angervopensaita. Ne eivät ole moksiskaan, kukkivat vaan entistä enemmän. Huoh, siskon lukioajoista on ikuisuus ja siskon lapsilla ei ole tuollaisia perinteitä Israelissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut saman eli jänisten kaluamat angervot eivät pienestä pahastu vaan kukkivat entistä paremmin.
      Taitaa tämä vanhojentanssiperinne olla aika suomalainen ilmiö. Yhdysvalloissahan on omat tanssiaisensa kouluissa.

      Poista
  9. Uskomatonta, että helmikuussa näkyy jo noin paljon sipulikukkien alkuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta, kuukauden olisivat voineet vielä nukkua mullassa.

      Poista
  10. Ajan kuluminen ja lasten kasvaminen tuo haikeutta mieleen. Toisaalta puutarha tuo sellaista mukavaa tunnetta ajankierrosta, että kaikki myös alkaa alusta säännöllisesti, siinä on tiettyä lohtua ja laajempaa perspektiiviä.
    Ihana tuo talventähti! Ne näkyvät mahtavasti metrien päähän. Nyt pitää tosiaan asetella askelia kieli keskellä suuta. Leikkasin perjantaina omenapuun, sen alla kasvaa paljon kaikkea, toivottavasti en ihan elefanttina tallonut.
    Voi itku lumikellojen syödyksi joutumista! Onneksi on noita verkon sisällä kasvavia. Kostea syksy ja talvi tuntuvat tehneen niille todella hyvää. Mullakin ne ovat runsastuneet silminnähden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta puutarhassa ajankierto on hyvinkin lohdullista. Syksyllä se sallii hoitajalleen lepoa kaikesta aherruksesta ja keväällä taas tempaa mukaansa vauhdilla. Jatkuvuus on taattu, aina on toivoa.

      Ahaa, olet leikannut omenapuut. Olenkin miettinyt, mikä ajankohta tällaisena keväänä olisi paras. Kovin paljon leikattavaa meillä ei ole, koska otan vesiversot pois aina loppukesästä. Jotain hienosäätöä ajattelin puiden kanssa tehdä.

      Poista
  11. Minulta puuttuu puutarhasta talventähdet. Syksyn hankintalistalle ehdottomasti. Läheisten lasten kasvussa on jotain haikeutta, samalla heidän kasvuaan aikuiseksi on hienoa päästä seuraamaan. Omista lapsista on keskimmäinen poika lähdössä syksyllä lukioon, saapa nähdä päästäänkö näkemään ensi kertaa vanhojen tanssit ihan läheltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti poikasi osallistuu aikanaan tansseihin. Pojista on yleensä pulaa ja moni pääsisi vaikka useammin tanssimaan. Monta tyttöparia oli Siirinkin koulussa, hänelle sentään oli löytynyt kiva poika pariksi.

      Poista
  12. Minulla ei ole talventähteä mutta lumikelloa löytyy rivarinpihalla. Vanhojen tansseja en ole koskaan päässyt seuraamaan, olisi se hieno kokemus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joko rivaripihasi lumikellot ovat nousseet? Talventähti on söpö väripilkku mustan mullan keskellä. Vaikka ovatkin tänä vuonna aikaisessa, olen iloinen, että ylipäätään nousevat.

      Poista
  13. Voihan pupujussit, minkä temput olivat tehneet. Onneksi suurin osa piipoista venyy pituutta silti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun piippoja on vähän, pienikin tappio harmittaa. Kunhan niitä nousee enemmän, unohtuvat pupujussien tepposet, toivottavasti.

      Poista
  14. Sielläpä ollaan vauhdikkaasti kevättä aloittelemassa. Meillä sataa vuoron perään vettä ja räntää ja tuulee navakasti. Ei puhettakaan mistään keväisestä säästä, vaan kovin syksyiseltä näyttää. Pahuksen jänikset! Ne peijakkaat kyllä löytävät ihan joka ikisen vähänkään syötäväksi kelpaavan versonkärjen, kasvuun lähteneistä lehdistä puhumattakaan! Toivottavasti sai kovat mahanpurut ja jättää loput puutarhasi kasvit rauhaan! Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikonlopun myräkässä ei ollut tietoakaan keväästä. Hyvä, että talo pysyi pystyssä kaikessa tuulentuiverruksessa.
      Jänistuhoilta on vaikea suojautua. Puut ja pensaat säästyvät verkkojen ansiosta, mutta millä varjelet kaikki matalat. Ei millään. Toivottavasti kärsivät mahanpuruista sen verran, että pysyvät vastapäisessä metsässä puputtamassa luonnonruokaa.
      Mukavaa maanantaina, tänne asti on jo ehditty.

      Poista
  15. Siellä näyttää juo hyvin keväiseltä. Hieno tuo kuurainen omenapuun oksa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saapa nähdä, nouseeko piippoja vauhdilla lisää, kun alkuviikon päiville on luvattu jopa +7.

      Poista
  16. Jänikset ovat superaktiivisia - lumikellojen pilkottavat versot ja helmililjat on kertaalleen syöty ja angervot ja iisopit on parturoitu, mutta ne onneksi lähtevät uuteen kasvuun ilman ongelmia. Vieläköhän saadaan oikeita pakkasia tänä talvena!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis sinullakin. Onneksi jänisten syömät perennat nousevat ja piippoja on sen verran runsaasti vielä tulossa, että puutarhurillekin jää ihailtavaa.
      Pikkupakkasia näytti viikon lopulla olevan. Toivottavasti ei sentään kovia pakkasia, kun maa on totaalisesti vedellä kyllästetty.

      Poista
  17. Vastaukset
    1. Niin on, talvesta ei ole ollut tietoakaan. Siirrytään ilmeisesti syksystä suoraan kevääseen.

      Poista
  18. Kyllä se on kevät nyt jo alkanut🌱 Joka päivä se etenee vaikkakin hitaasti. Minäkin ihailin tänään maasta nousevaa keltaista talventähteä vaikka ympärillä satoi ja tuuli. Nyt tuolla tuntuu ihan myrskyävän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen illalla ja yöllä oli hurja myrsky. Vieläkin tuulee, mutta eiliseen verrattuna se näyttää lähes normaalilta. Valon määrän lisääntyminen vähintäänkin tuo kevättä. Ihan selvästi kevättä on jo monin tavoin ilmassa.

      Poista
  19. Jännä juttu tuo helleboruksesi noka on auringossa viihtyvää sorttia. Minullakin ne ovat kaikki pensaan varjossa ja kituvat hiljalleen pois. Viidestä on enää kaksi jäljellä. Taidanpa kesällä penkin uudistusrytinässä kaivaa ne ylös ja siirtää kokonaan toisaalle, valoon.

    Myrskyn jyminästä huolimatta kivaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa moni muukin jouluruusuni on nykyisin varsin aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa, kun metsän kaatuminen vei kaiken varjon. Tuossa rinteen jouluruusun menestymisessä voi vaikuttaa myös se, ettei vesi jää lillumaan sen juuristoon. Yhden jouluruusun sain vuosia sitten naapurilta, jolla jouluruusuja kasvaa samantyyppisessä rinteessä kuin itselläni. Taidanpa minäkin kaivaa yhden huonossa hapessa olevan yksilön pois paikaltaan ja istuttaa sen rinteeseen.

      Oli kyllä melkoinen myräkkä illalla ja yöllä. Vieläkin tuulee, mutta tätä voisi kutsua likimain normaaliksi. Leppoisaa viikkoa sinulle!

      Poista
  20. Oho..että noita piippoja nousee jo nyt..kovin on mietitty että kuinkahan sekaisin eläin parat ja luonto tästä "talvesta" onkaan! Nuo vanhojen tanssit on sitten ihanaa katsottavaa, ovat niin kauniita ja komeita nuoret puvuissaan! Leppoisaa alkavaa viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eläimet ovat varmasti saaneet ruokaa normaalitalvea paremmin, mutta monta muuta haittaa niille tällaisesta on koitunut. Aika näyttää, millaiset seuraukset tästä tulee.
      Oli kyllä kiva katsella kauniisti laittautuneita tyttöjä ja komeita poikia.
      Mukavaa alkuviikkoa sinulle!

      Poista
  21. Oi, mitä piippoja sieltä nousee jo ylös.
    Kyselin meidän kotijoukoilta näkyykö vielä mitään nousevan maasta, mutta ei kuulemma vielä näkynyt.
    Ja vanhojen tanssit ovat todella kaunis tapahtuma. Viime vuonna oma tyttäreni oli tanssimassa ja tänä vuonna ihailin vain somesta ystävien lapsia kauniissa puvuissaan.
    Vaikka rahaa menee paljon valmisteluihin, on ihana, että tämä kaunis perinne säilyy. Niitä arkipäiviä on kuitenkin elämässä niin paljon, että välillä on syytä kunnon juhlaan.

    Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle Between! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monessa muussakin blogissa on nyt julkaistu piippokuvia, joten ei aikaakaan, kun niitä näkyy Vaahteramäessäkin.
      Nuoret ovat niin kauniita ja komeita vanhojentansseissa. Niistä jää varmasti kaunis muisto niin nuorille kuin heidän vanhemmilleenkin.

      Mukavaa viikkoa sinullekin sinne Aurinkorannikolle!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!