torstai 20. helmikuuta 2020

Lavakauluksiin tulossa

Copaea scandens - Kelloköynnös

Kelloköynnösten kasvaessa sain vihdoin tehtyä lavakaulusten kylvösuunnitelman. Kaikki lavakaulukset uusittiin loppukesästä ja niissä on uudet mullat. Seiskalaatikossa kasvaa jo nyt talvivalkosipuli ja kasilaatikossa parsa. Kutoslaatikkoon kylvin syksyllä porkkanaa.



Kylvösuunnitelman laatiminen oli hiukan kinkkistä, kun kylvettävää olisi ollut enemmän, kuin tilaa. Aiemmissa lavakauluksissa käytin kiertoa, jossa laatikoiden sisältö siirtyi kahden vuoden välein askeleen eli laatikon eteenpäin. Uusien laatikoiden ja mullan kanssa aloitan kierron alusta. Suunnittelussa käytin Puutarhahetki - suurien unelmien puutarhablogin Tiiun laatimaa kumppanuuskasvitaulukkoa. 

Kurpitsat oli pakko laittaa lavakaulusten vasempaan laitaan, jossa niillä on tilaa levitä siten, etteivät estä kulkua muille lavakauluksille. Samoin herneet rönsyilevät sen verran lahjakkaasti, että ne saavat oman laatikkonsa.

Kaavioon merkittyjen kasvien lomaan istutan samettikukkia. Tämä suunnitelma saattaa vielä elää, mutta jonkinlainen runko on nyt tehty.


Ajattelinpa samantien kysyä teiltä mielipidettä näistä iristen kasvustoista. Kuvassa ei itse asiassa kunnolla näy, kuinka tuohon iristen keskelle on muodostunut kuoppa. Eikä ainoastaan tässä paikassa, vaan muissakin irispuskissani näin tapahtuu. Olen lisännyt tuoretta multaa, jotta kasvien juuristo olisi suojassa. Ilmeisesti tämä on iriksille jonkinlainen tapa kasvaa kehämäisesti? Yhtään huonovointisia ne eivät ole. Oletteko kiinnittäneet tällaiseen huomiota?


Jossain blogissa oli kuva samanlaisesta kaksipuoleisesta "asemankellosta", kuin tämä meidän kellomme. Kommenteissa oli kysymys, voiko kellon laittaa ulos. Ajattelin kertoa, että meillä kello on ollut muutaman vuoden terassin pylväässä, jolloin ajan voi tarkastaa yläpihalla kulkiessa tai terassilla istuessa. Kello on katoksen alla, mutta tuulisella säällä saa kyllä sateesta osansa. Otan patterit talvikaudeksi pois, sillä kosteudessa ja kylmyydessä ne alkavat helposti vuotamaan ja pilaavat kellokoneiston. Talvella pihalla tulee vietettyä sen verran vähän aikaa, ettei ole myöskään tarvis nähdä kelloa.

En käytä juuri koskaan pihatöissä kelloa ja äärimmäisen harvoin kännykkäkään kulkee pihalla mukana. Joskus on kuitenkin tarpeen tietää, mitä kello on. Eipä tarvitse riisua kuraisia saappaita ja heittää hanskoja pihapöydälle, kun ajan voi tarkastaa pihalta käsin.

 
Lisääntynyt valo tuntuu mukavalta. Paljon paremmin jaksaa herätä, kun vessaankin muodostuu nousevan auringon kuvio sälekaihtimien välistä. Melkein kuin esillä olisi pianon koskettimet  keväisten sävelien soittamiseksi.
 

34 kommenttia:

  1. Mitä ihanaa järjestelmällisyyttä lavoissasi! Hurmaava tuo kello! Valo on tosiaan lisääntynyt, mikä on hyvä asia kun maassa ei ole lunta valaisemassa näkymiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suunnitteleminen on mukavaa, siinä ohessa asiat tulevat järjestetyiksi.
      Tänään on aurinko pilkistänyt ja välillä satanut lunta. Kuin keijukaiset olisivat tanssineet auringonsäteissä.

      Poista
  2. "Hyvin suunniteltu on jo puoleksi tehty", niinhän sitä sanotaan. Sinulla on jo sato hyvällä alulla:) Minulla on myös pihalla, terassin katoksessa kello, jonka tosin otan talveksi pois. Juurikin samasta syystä, joskus tarvitsee puutarhurinkin ajankulua seurata:)Kelloköynnöksesi näyttävät aika komeilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kelloköynnöksillä on tänä vuonna ollut melkoinen alkuspurtti. Toivottavasti jatkavat samaan tahtiin kesän lopulle saakka.
      Ulkokello on vähentänyt turhia juoksuja, kun ajan näkee tarvittaessa melkeinpä rikkaruohoja nyhtäessään. Välillä on puutarhurinkin kelloon vilkaistava.

      Poista
  3. Hyvin ovat kelloköynnökset siellä kasvaneet, täällä ovat vielä sirkkalehtivaiheessa. Jämptit kasvusuunnitelmat siellä ja paljon eri kasveja. Kellosta vielä, meillä on Ikean halpiskello tikittänyt jo neljä vuotta ulkoseinässä ongelmitta. Mukavaa loppuviikkoa sinne. ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun kelloni on Jyskin halpiskello. Eipä pihalle kannata mitään kovin kallista kelloa ripustaa. Sitä paitsi aika samanlainen koneisto niissä kaikissa on.
      Enemmänkin kasveja laittaisin kesällä lavakauluksiin, mutta tila ei vain riitä. Toivottavasti saan nuokin kasvamaan.

      Poista
  4. Hieno lavakaulusten kylvösuunnitelma. Tästä sain idean laittaa itsekin oikein paperille kylvösuunnitelman. Tavallisesti vundeeraan päässä ja sovitan passeliksi suunnitelman lavatuslavojen äärellä. Meillä ei ole kovin montaa lavakaulusta (pienehkö piha), jolloin tarkka suunnitelmallisuus olisi erityisesti paikallaan. Iloista viikon jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monena kesänä minäkin olen siellä lavakaulusten äärellä seisonut siemenpussien kanssa ja miettinyt, mitä mihinkin laitan. Kerrankin sain suunnitelman laitettua paperilla ja uskon sitä myös noudattavani.
      Pieneen määrään lavakauluksia saa suunnittelemalla enemmän mahtumaa. Laita vaan sinäkin paperille ennakkosuunnitelma.
      Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

      Poista
  5. Hyvät, järjestelmälliset suuntelmat olet tehnyt laatikkotarhaan. Minäkin kylvin porkkanaa jo syksyllä, saa nähdä mitä porkkanakärpäset siitä tuumaavat..
    Samettikukka on hyvä välikasvi vihannesten lomassa, samoin kehäkukka. Tuo ulkona oleva kello on kyllä hyvä idea, minulla on ranteessa kello mutta yleensä on hanskat ja hihat vedetty ranteen yli joten ei multaisilla sormilla kehtaa hihoja liata. Samoin on puhelimen laita, senkin yleensä jätän sisälle multahommia tehdessä.
    Hyvin lähtivät sinunkin kelloköynnöksesi kasvamaan - minulla valkoinen ei vielä osaa päättää ilmestyäkö mullan pinnalle vai ei.
    Mukavaa torstaita ja loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samettikukkia esikasvatan, kehäkukkaa kylvän suoraan. Niitä pitää olla kavimaalla sekä iloksi että hyödyksi.
      Ennen minulla oli vanha herätyskello pihapöydällä, mutta sitä piti mennä ihan lähelle katsomaan. Terassin kello on kaksipuolinen ja sen verran iso, että vähän kauempaakin ajan erottaa. Olen kokenut sen käteväksi ja ihan hauska koristekin se on.
      Tänä vuonna kelloköynnökset itivät todella hyvin. Valkoista en kylvänyt, sillä kahtena edellisenä vuonna se ei ole itänyt laisinkaan. Toivottavasti sinun valkoinen kelloköynnöksesi nousee ja kasvaa.
      Mukavaa alkavaa viikonloppua sinulle Tuulikki!

      Poista
  6. Nämä koskettimet soittavat vain duurissa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Duurissapa hyvinkin. Ihan ei vielä Anttilan keväthuumausta, mutta sinne päin.

      Poista
  7. Todella hyvä kelloidea! Mulla se sopisi avokuistille, siinähän on katto päällä. Enpä ole tullut ajatelleeksi, vaikka joudun joskus lampsimaan mutaisilla saappailla keittiön ovensuuhun kurkistamaan sen sisäpuolella olevaa kelloa. Jos on esim. ihanat naapurit kutsuneet taas kerran syömään :-)
    Iiriksillä on sama tyyli kuin särkyneelläsydämellä: ne muodostavat uutta kasvustoa reunoilta, jolloin vähitellen keskelle jää juuriston vanhin osa, joka alkaa olla kuollut. Silloin on tosiaan aika jakaa kasvusto ja heittää keskiosa pois. Reunat voidaan istuttaa useina paloina samaan ja eri paikkoihin.
    Hyvältä näyttää suunnitelmat - ja miten aina onkin enemmän siemeniä kuin tilaa! Vaikka teilläkin on noin monta laatikoa. En itsekään ymmärrä tätä yhtälöä, menee yli matemaattisen hilseen :-D Hyvä, että mainitsit samettikukat, vannoin syksyllä, että hankin taas kääpiösamettikukkaa, mutta olin jo unohtanut. Syksystä on ikuisuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita asemakelloja on saanut Jyskistä välillä 6 eurolla, välillä kympillä. Se on kaksipuolinen, joten sopivaan paikkaan asettamalla ajan näkee eri suunnista. Olen kokenut käteväksi. Vielä kun olisi ulkohuussi, niin pihahommat sujuisivat entistä näppärämmin. Hommaa ihmeessä ulkokello, kivojen naapurien lounaskutsusta ei tee mieli myöhästyä.

      Kiitos nopeasta vastauksesta. Ajattelin saavani täällä pätevää tietoa aiheesta. Kuvan iris ei ole paikallaan kovin kauaa ollut. Jaoin toisessa paikassa olleen jättijuurakon ja istutin siitä osia pariinkin paikkaan. Nopeasti ne haluavat näköjään itsensä jaettavaksi. Pienempinä mättäinä niitä on kyllä helpompi kaivaa ja jakaa.

      Minkäs tällaiselle kasvi-siemen-kukka -rohmuamiselle voi. Aina pitää olla kotona kaiken varalta tarpeita, jos jostain tulee yhtäkkinen älynväläys, on se pakko toteuttaa heti. Minulla kaikki menee yli matemaattisen hilseen, sillä matikka ei ole ollut vahvin oppiaineeni.

      Syksystä on enemmän kuin ikuisuus. Mielessäni elän jo huhtikuuta, vaikka vasta aloitetaan helmikuun viimeinen viikko.

      Poista
  8. Todella kaunis kello ja sopii tuohon paikkaan loistavasti - ja on vielä tarpeellinenkin. Olet tehnyt järjestelmällisen suunnitelman, hyvältä näyttää. Itse ajattelin vaihtaa laatikoiden kasvit aina tulevalla kaudella, mutta ylöskirjaaminen saattaisi olla tarpeen. Saila olikin kirjannut jo iiristen osalta saman kun minäkin olisin tehnyt. Jakaminen on hyväksi, vanhasta kokemuksesta suosittelen kirvestä :).
    Valon lisääntyminen on niiiin ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suunnitelmien tekeminen on hauskaa ja hyödyllisyys tulee siinä ohessa. Muistaahan sitä, mitä edellisenä kesänä on kussakin laatikossa kasvattanut.

      Jaoin iriksiä toissakesänä, eikä kirves ollut laisinkaan hassu työväline. Iriksiä ylös lapioidessani harkitsin hetken jo rautakangenkin hakemista, mutta voimaa käyttäen lapio riitti. Aikamoisia elefantinjalkoja iriksistä vuosien myötä kasvaa. Vaan enpä tullut ajatelleeksi, että tuo tyhjä monttu iristen keskellä olisi käsky jakamiseen. Taas opin uutta.

      Poista
  9. Minä en ole vielä ollenkaan saanut aikaiseksi miettiä kevään kylvöjä tai esikasvatuksia, kun luulen yhä olevan marraskuun. Ehkä valon lisääntyminen saa minutkin jotain tekemään kevään eteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämänpäiväisessä vesisateen maustamassa myrskytuulessa kevät tuntuu olevan kaukaisuudessa. Ei ihme, jos kylvöt eivät vielä ole mielessä.
      Oikein hyvää viikonloppua sinulle!

      Poista
  10. Komeat kelloköynnöksen taimet. Sinulla on kasvimaan kylvöt jo hyvin suunniteltu. Kiva, että kukille on varattu ihan kokonainen laatikko.
    Kaunis puutarhakello! Minä pidän kännykkää mukana puutarhatöissä itse tehdyssä kevyessä "vyölaukussa". Ulos mennessäni laitan hälytyksen 10-15 minuuttia ennen kuin pitää lopettaa puutarhapuuhat. Kännykkä ei haittaa kumarteluakaan, sillä se tulee vyötärölle selän puolelle. Näkyvällä paikalla oleva kello olisi siinä mielessä parempi, että voisi paremmin arvioida ajan kulumista ja sitä, mitä ehtii vielä tekemään. Joskus on käynyt niin, että olen ehtinyt vasta aloittaa uuden homman, kun hälytys alkaa piipata. Pitänee alkaa suunnitella katoksen paikkaa, jotta saa kellon puutarhaan...
    Lisääntynyt valoisa aika on hyvin tervetullut elementti näihin syysmäisiin keleihin. Tänään meilläkin paistoi hetken aikaa aurinko iltapäivästä, aamulla oli pilvessä ja satoi hitusen lunta. Pakkasellakin oli, mikä antaa lisää armonaikaa uinuville kasveilleni. Muutama kukkapenkin nurkka on jo paljastunut, mutta maa edelleen roudassa.
    Mukavaa torstai-iltaa ja loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suunnitelmia on kiva tehdä. Kukkia pitää aina olla vähintään yhdessä laatikossa. Kehäkukkia ja samettikukkia tulee muihin laatikoihin jääviin koloihin.
      Sinulla onkin kätevä vinkki kännykän mukana kuljettamiseen. Aina ei vaatteissa ole sopivia taskuja ja sellaisestakin puhelin saattaa luiskahtaa kumartaessa pois. Joskus kännykkä on oltava mukana, kun odottaa jotain tiettyä puhelua.
      Näkisitpä taas tänäänkin tämän etelärannikon sään. Vettä tulee vaakasuorassa ja tuulee myrskyisästi. Ei puhettakaan roudasta eikä kasveja suojaavasta lumesta. Toivottavasti selviävät tästä oudosta talvesta.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  11. Hieno ja jämpti suunnitelma.
    Minulla on vasta kaksi laatikkoa, toiseen laitoin valkosipulit ja toisessa on yrttejä. Meinasin laittaa useamman uuden laatikon keittiötarhan kunnostusremontissa ja taidanpa aloittaa suunnitelmat nyt itsekin.
    Minullakin on samettikukkaa ja kehäkukkaa vähän kaikissa väleissä.

    Lievällä kauhulla odotan ensi syksyn hakkuita särkyneen sydämen äärellä, kymmenen vuotta se on saanut rauhassa juuria kasvatella, jakamatta.

    Kivaa viikonloppua!
    Peeääs, hieno kelloidea, laitanpa minäkin harkintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, olet huomioinut yrtit. Yritän pohtia pääni puhki, miten saisin yrteille sopivan paikan. Paras paikka sille olisi yläpihalla, jotta yrttejä olisi helppo hakea ruokaa laittaessa.

      Olen siirtänyt särkyneensydämen kahdesti. Kummallakin kerralla maahan jäi juuren palasia, joista on noussut uusia särkyneitäsydämiä. Koita siirtää ennenkuin menetät koko kasvin.

      Kelloidea on vapaasti käytettävissä. Osta alkuun halvempi kello, niin ei harmita mahdolliset tappiot. Hyvää viikonloppua sinulle.

      Poista
  12. Ompa komeeta kelloköynnöksen taimia. Mä jourun taas turvautumahan uusintahan. Tua kelloirea on pakko laittaa muhimahan. Mullon kyllä kännykkä taskus. Mun pitää olla isännän tavootettavis joka sekuntti. Seku saattaa tarvita mua koska tahansa, milloon mihinkäki hommahan. Hyvä kylyvösuunnitelma. Mullon mones looras jotaki monivuatista. Yritän päästä helapolla. Saa nähärä, mitä ne tällääsestä vesitalaveston tykänny. Valo on ihanaa!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti loorakasvatuksesi selviävät tästä talvesta. Nytkin sataa vettä vaakasuorassa myrskytuulen säestämänä.
      Joskus kännykkä on pidettävä mukana, kun odottaa jotain tiettyä soittoa. Hiidenkiven puutarhan Minnalla on hyvä vinkki kännykän kuskaamiseksi. Taidan sen kopioida. Ulkokello on osoittautunut myös hyväksi ideaksi. Aika on toisinaan kortilla ja silloin on eduksi, ettei tarvitse kuraisena sisälle saakke juosta.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  13. :)minäkin koskettimet nähdessä tuli "Anttilan keväthuuma mieleen"
    Ihania varjoja,vähän näkyvissä olevasta auringosta?
    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinko saisi näkyä useammin, jotta pianonkoskettimiet ilmestyisivät vessan seinaan iloisia sävelmiä soittamaan.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  14. Ihanat taimet ja hyvän oloinen suunnitelma. :) Suunnittelemalla etukäteen saattaa jopa välttyä ylilyönneiltä. Ainakin itselläni varmasti tällaisten suunnitelmien tekemisellä ehkä säästyisi siltä, että kasveja tulee esikasvattaneeksi liikaa, eivätkä ne mahdu mihinkään. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suunnitelmista huolimatta sorrun joka vuosi esikasvattamaan taimia liikaa. Nuo laatikot on tarkoitettu samettikukkia lukuunottamatta suorakylvettävillä. Siitä ajatuksesta koitan pitää kiinni.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  15. Hyvät taimet kelloköynnöksessä! Täsmälliset on siulla suunnitelmat laatikoihin. Miulla vielä alakutekijöisään. Energiat on panostettu tuonne mehtäalalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kelloköynnös lähti tänä vuonna hienosti itämään ja kasvuun. Nyt kellarissa on jo 19 kelloköynnöstä kasvamassa, joten varmasti riittää.
      Metsäpuutarhastasi tulee hieno, joten yhtään en ihmettele, että panostat energiasi siihen. Kyllä kannattaa.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  16. Kevättää niin paljon, sulla on hyvät suunnitelmat. Mä en kevättä vielä odota.
    Sinä oletkin viherpeukalo, sellainen odottaa kevättä ja multaa ja tietenkin aurinkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä talvi on täällä etelässä ollut silkkaa vesisadetta ja harmautta, joten kevään mukanaan tuoma valo ja auringonpaiste olisi mukavaa vaihtelua. Ja ilman muuta peukalo kaipaa jo tuoretta multaa.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  17. Monet perennat ja myös heinät kasvaa noin kehämäisesti eli uusin ja elinvoimaisin kasvusto on kehän ulkoreunoilla. Monty on usein opettanut miten tuollaiset kannattaa jakaa ja istuttaa uloimmat palaset uudestaan👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Näin tuolla aiemmin jo minua iriksen suhteen ohjeistettiin eli täytynee kaivaa pehko ylös ja istuttaa osa siitä uudelleen.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!