lauantai 22. helmikuuta 2020

Lapiointistartti

Ongelmapaikka kuvattuna helmikuun alun pakkaspäivänä

Sen sijaan, että miettisin sisällä outoa talvea, menin pihalle ja otin lapion käteeni. Naapurin aidan vieressä on yksi vuosia mietintämyssyssä ollut alue. Alun perin paikalla kasvoi lepikko, josta vähitellen poistin puut. Jostain syystä "saarekkeeseen" jäi yksi rakennusaikaisista kaivonrenkaista. Se naamioitui hyvin ympärille istutettujen norjanangervojen sisälle. Renkaaseen kippasin haravoituja puunlehtiä, joista on vähitellen muhinut mustaa multaa.


Ihan ensimmäiseksi leikkasin osan angervoista alas, jotta sain tilaa jatkotoimiin. Seuraavaksi kaivoin renkaasta mullan pois. Sitten tarvitsinkin Ukkokullan apua, sillä minä ja rautakanki oli riittämätön voimavara. Ukkokullan, muutaman puupalikan ja rautakangen avulla saimme betonirenkaan kipattua nurmikolle ja siellä kyljittäin. Sen jälkeen se olikin helppo vierittää tontin laitaan odottamaan hävittämistä.

Renkaan paikalla on nyt tyhjä tila, jolle minulla on suunnitelma. Aion istuttaa siihen pienen puun. Ehkä koristeomenapuu Makamik, en vielä tiedä. Puu ei saa kasvaa jättikokoiseksi mihinkään suuntaan, ettei se varjosta naapurin pihaa. 


Lapiohommien jälkeen jatkoin saksimista. Aikoinaan istutin tontin laidalle pajuangervoaidanteen pysäyttämään pallojen vierimisen korttelikentältä puutarhaamme. Aidanne on käytännössä kunnan puolella ja ajattelin sen katoavan alueen rempan myötä. Ei kadonnut, sinne jäi. Niinpä olen jatkanut pajuangervoaidan hoitamista. Pajuangervo leviää juurivesoilla, joten leikkaan kesäisin nurmikon sen ympäriltä pitääkseni aidanteen kurissa.  Pajuangervo myös risuuntuu, ellei sitä välillä leikkaa alas. 

Pilvinen tiistai oli sopiva päivä laittaa pajuangervot matalaksi. Kaikki hommat poikivat lisää hommia. Niinpä keskiviikkona oli vuorossa leikkuujätteen hakettaminen. Urakka kesti runsaan kaksi tuntia. Sinne hävisivät pensaiden alustoille haketetut risut.


Tiistaipäivä oli tuulinen, joskaan ei niin myrskyinen kuin pari edellistä viikonloppua. Lämpömittari näytti +7 astetta eli ei ihan tavallinen hiihtolomaviikon sää. Monenlaista piippoa tunkee maasta ja puiden ja pensaiden oksat paisuttavat silmujaan. Niistä enemmän muissa postauksissa.

42 kommenttia:

  1. Oletpa ollu ahkera. Minäkin mietin vetäiskö morsiusangervot alas jo. Tehtävä se on kuitenkin tälle keväälle.
    Jäin miettimään että miksi hävittäisit renkaan, sille voisi löytyä jatkokäyttöä. Jos ei itsellä,niin jollain muulla. Siitä voi tehdä kukkapenkin,grillin, roskienpolttopaikan jne.
    Mukavaa lauantaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Norjanangervot kaipaavat kohennusta muutaman vuoden välein. Ehkä kannattaa leikata vasta kukinnan jälkeen. Silloin voi kyllä käydä niin, ettei raaskikaan leikata ja homma siirtyy jälleen eteenpäin.
      Meillä oli yksi rengas, jota käytin mm. arkaluontoisten paperien polttamiseen. Alueellamme ei kuitenkaan saisi polttaa roskia tai muutakaan tiheän asutuksen vuoksi. Katsotaan, mitä keksin renkaalle.
      Leppoisaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  2. Hyvä, lapiot siis otettu muuallakin esiin, ajattelin tehdä ensi viikolla saman, kun ei kerran lumikolalle ole käyttöä. Minäkin säästäisin tuon kaivonrenkaan jotakin tulevaa ideaa varten. Ajatella, mitä sitten keväämmällä ehtiikään tehdä, kun nyt jo pääsee puutarhan hoitopuuhiin. mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapiohommille ei ole ollut käytännössä mitään estettä koko talvena. Jos vain aurinkoisia päiviä tulee, ajattelin haravoidakin. Myrskytuulet ovat heittäneet kaikenlaista roskaa pihalle.
      Jospa keväällä jää enemmän aikaa piippojen ihasteluun, kun nyt tulee tehtyä rästihommia pois.'
      Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  3. Reipasta touhua. Hakkeella on aina käyttöä ja on mukava tietää, että löytyi paikka taas uudelle puulle :). Teillä maan pinta näyttää kuivemmalta kuin täällä. Minä en ole vielä uskaltanut tepastella paljoakaan muualla kuin nurmikolla, sillä pelkään vetisen maan tiivistyvän liikaa, jos alottaisin jotain projekteja. Minun on siis vielä odoteltava.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On meilläkin aika märkää, mutta hiekkapohjan vuoksi vesi imeytyy nopeasti pintakerroksia syvemmälle. Ihan joka paikassa en sentään tepastele juuri tuon tiivistymisen vuoksi. '
      Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  4. Nyt on todella kiva päästä jo tekemään joitakin pihatöitä, monen kuukauden tauon jälkeen, vaikka periaatteessa tämä on ollut sellainen talvi, että kitkeä on voinut, jos ei ole valinnut ihan pakkasyön jälkeistä päivää. Mutta vuodenvaihteen seudun päivän lyhyys asettaa tiukat rajat sille, mitä ulkona pystyy tekemään.
    Minäkin mietin aina uusiokäyttöä kaikelle. Kaivonrenkaat ovat loistavia kohopenkkejä, niitä ei tarvitse uusia ikinä siinä, missä puiset kasvilaatikot lahoavat vähitellen. Vaikkapa mintulle tai mansikalle tms. leviävälle, tai sitten kesäkukille. Olen maalannut omani sokkelimaalilla nätin värisiksi. Toinen vaihtoehto olisi kaivaa rengas maahan reunoiksi mintulle tms. juuristolla leviävälle. Tai sitten lahjoittaa jollekulle, joka tuon haluaisi, itse ottaisin innosta kiljuen vastaan, jos olisitte tässä lähellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tammikuun alussa olisi hyvin voinut kitkeä ja silloin kanttasinkin vattupuskien reunaa. Lyhyen ja muutenkin harmaan pimeiden päivien vuoksi pihalla ei silti paljon tullut touhuttua.
      Sinun betonirenkaasi minulla on ollut mielessäni pohtiessani oman renkaan jatkokäyttöä. En vain keksi sille paikkaa, joten odottakaan idealampun syttymistä. Yksi rengas minulla oli arkaluontoisten paperien polttopaikkana, sen vei alueen remppaporukka pyynnöstämme mennessään. Tämä on asemakaava-aluetta, jossa ei saa polttaa roskia eikä risuja pihalla.

      Poista
  5. Jep, piippoja pukkaa. Saa nähdä, miten niiden vielä käy. Täällä sataa vettä harva se päivä, joten pihalle ei ole asiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä talvena vesisateita on riittänyt ja eilinen myrsky oli jo toinen samanlainen. Ainakaan ei tule pohjavesistä puutetta moisen tulvan jälkeen.

      Poista
  6. Teillä siellä ihan oikiat kevät työ ilimat.
    tuo hakettaminen,on hyvä saa risut/oksat hyötykäyttöön,Minulla myös hakettaja ahkerassa käytössä:)Kaivonrenkaat taitavatkin olla niitä emsimmäisiä;))lava-istutus alustoita,Kurpitsalle kompostimultaa lisättynä hyvä kasvupaikka:? (meillä vietätettiin kaikki kaatopaikalle:(nuo kaivonrenkaat;(,Kevät pitkällä jo silmuineen..
    Mukavaa viikonloppua! Sinulle Between!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haketin on erinomainen vekotin. Meillä on vuosien aikana kaikki oman tontin risut haketettu ja myös omalle tontille laitettu maatumaan. Syksyllä murskaan sillä myös osan perennanvarsista.
      Nyt taitaa talvi ja kevät taistella keskenään, kumman vuoro on. Eiköhän tässä pian ihan oikeaan kevääseen siirrytä.
      Leppoisaa sunnuntaita sinulle Liisa!

      Poista
  7. Palio kerkiät tämän kevään aikana, ku ny jo oot aloottanu. Mäki säästääsisin renkahan tulevaasuutta varte.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaukseni katosi jonnekin bittiavaruuteen. Pää surraa suunnitelmia, joten ihan hyvä, että nyt on enemmän aikaa niiden toteuttamiseen.
      Rengas odottaa idealampun syttymistä!

      Poista
  8. Just oikea asenne! Turha sitä on jäädä suremaan outoa talvea, kun sille ei kuitenkaan mitään voi. Parempi on käyttää aika hyödyksi.
    Ihana, kun on tuollaisia valmiita istutuskohtia kevään koittaessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turhaa energian tuhlaamista murehtia asiaa, jolle ei todellakaan mitään voi.
      Melkein jo kaivoin valmiin istutuskuopan hankittavalle puulle. Sitten totesin, että helppohan tuohon valmiiksi myllättyyn multaan on lapio uudelleenkin iskeä.
      Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  9. Onhan tämä ihan kumma helmikuu ja voi lapiohommia, muutakin kuin lumisellaisia tehdä! Mieluummin minä sitä lunta lapioisen talvi, kun on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pian alkaa muutenkin olla ne ajat, jolloin normitalvena lumia hyvästellään. Meillä on lumikola seisonut talon nurkalla lunta odottamassa. Jospa se olisi kannattanut pitää kellarissa, ehkä lunta olisi silloin satanut.
      Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  10. Oletpa ollut ahkerana. Minunkin tekisi mieli jo pihahommiin. Kukkapenkit olisi jo kiva haravoida ja poistaa talventörröttäjät, mutta ensi viikolle on taas luvassa lähemmäs kymmentä pakkasastetta, joten ehkä parempi jättää lehdet sun muut vielä suojaamaan kasveja. Jospa maaliskuussa saataisiin jo ihan oikea kevät! Mukavaa helmikuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkapenkit on varmaan parempi antaa olla, pakkasiahan on tosiaan luvattu. Itse en nykyisin kukkapenkkejä edes haravoi, vaan ripottelen päälle multaa. Tulee ihan siistin näköistä ja sieltä ne kukkaset kevään myötä ponnistavat itsensä esille.
      Kyllä se oikea kevätkin sieltä tulee, kunhan ensin harjoitellaan tämän epävirallisen kevään kanssa. Mukavia helmikuun lopun päiviä sinullekin!

      Poista
  11. Minäkin jäin miettimään tuon renkaan kohtaloa. Sailalla ainakin on mukavat maalatut betonirenkaat jotka kasvaa muistaakseni parsaa. Vink, vink eli uusi homma kunhan saat edellisen tehtyä😊 Itse odotan kovasti huomiseksi luvattua sateetonta päivää. Nyt on kaksi päivää mennyt hiihtolomastani ihan harakoille. No tai oikeastaan tämä päivä vain koska eilinen oli lastenpäivä Flamingossa👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sailan renkaita ajattelin omaani tontin laitaan vierittäessäni. Olkoon siellä odottamassa ideoita, eihän sillä mitään kiirettä ole.
      Toivottavasti näemme vaihteeksi aurinkoa ja sinistä taivasta. Eilisen kaltaisia myrskyjä kaatosateineen ei kukaan taida kaivata.
      Mukavia hiihtolomapäiviä sinulle!

      Poista
  12. Tehokkaasti käytetty päivä. Minäkin keksisin kaivonrenkaalle hyötykäyttöä, esimerkiksi nuotiopaikkana, kohopenkkinä tai rajoittamassa jonkun reippaasti juurillaan leviävän kasvua. Mutta toisaalta, jos rengas on vuosikaudet nököttänyt tyhjän panttina, ehkä sille ei ole puutarhassasi mitään virkaa. Erikoista, että helmikuussakin voi päästä kunnolla puutarhatöihin. Meillä tosin satoi tänään koko päivän vettä ja ensi viikolle on luvassa jopa -12 astetta pakkasta useammalle päivälle. Onneksi maa oli ainakin vielä eilen tukevasti roudassa, joten ei tarvitse pelätä, että kasvuun lähteneet kasvit kärsisivät pakkasesta. Toivon kyllä, että sataisi edes vähän lunta ennen kuin pakkaset iskevät. Onneksi kevät on päivä päivältä lähempänä. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi rengas meillä oli vuosikausia nuotiona ja "salaisten" paperien polttopaikkana. Se lähti tieremppamiesten mukana jonnekin muualle. Tämä "uusi" rengas saa toistaiseksi odottaa hyvää käyttöideaa tai muuttoa muualle tontin laidassa.
      Vettä tuli meilläkin eilispäin myrskytuulen säestämänä. Kävin asioilla ja jätin sateenvarjon suosiolla kotiin. Sillä ei tehnyt mitään. Alkavalle viikolle on luvassa pakkasta useammalle päivälle, ehkä luntakin. Hyvä, että tulee nyt, eikä esimerkiksi huhtikuussa. Teillä on ollut edes vähän lunta ja maakin roudassa. Uskotaan ja toivotaan, että kasvit selviävät. Oikeaan kevääseen ei enää ole pitkä aika. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  13. Reipasta meininkiä! Olette olleet ahkeria! Hyviä noissa kommenteissa tuolle kaivonrenkaalle. Oli erityisen ilahduttava tuo kuva vihreästä piiposta. Täällä satoi eilen vettä ja räntää, ensi viikolle on ennustettu pakkasta. Lunta on takapihalla niin paljon, ettei piipot pilkistele vielä pitkän pitkään aikaan. Iloista laskiaissunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaihteeksi on mukava kuulla, että jonkun pihalla on lunta suojaamassa kasveja. Täällä kun ei ole ollut lunta oikeastaan ollenkaan, tuskin paljon routaakaan, kun ei ole ollut kunnon pakkasiakaan.
      Piipot ovat ihania kevään airueita. Pian niitä alkaa tulla sinunkin pihallesi, kunhan päästään oikeaan kevääseen.
      Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  14. Mua kun on sula, voipi tehä jo keväisiä hommia. Kaivonrengas kannatta siästee, meillä on kanssa muutama rengas vuottamassa käyttyy. Pakkasta on ensviikolle luvassa, lunta ei ennee yhtään kasvien suojana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä talvi tulee jäämään meidän kaikkien muistoihin. Onpahan jotain yhteistä keskusteltavaa vieraampienkin kanssa.
      Monia hyviä ideoita kaivonrenkaalle on näissä kommenteissa tullut. Annan renkaan odottaa sopivaa hetkeään. Mahtuuhan se tuolla tontin rajalla seisomaan.
      Mukavaa sunnuntaita sinulle Ulla!

      Poista
  15. Harvemmin nuo lapiohommat voi aloittaa jo helmikuussa :)

    Luin tässä muutaman aiemman postauksesikin nyt. Minulla myös kuoli talvella aika monta pelargonia, viisi varmaankin. Ja kuten sinulla myös minulta kuoli yksi vanhin itse siemenestä kasvattamani. Se oli Inspire Pink. Kyllä se harmitti.
    Nostin juuri jättiverbenan kylvöksen pois jääkaapista ja nyt odottelen josko eloa tulisi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä ihan heti muistu mieleen, milloin olisin maata kaivanut helmikuussa. Itse asiassa multaahan kärräsin jo tammikuussa.
      Itse kasvattamani ja menettämäni pelaguut olivat juuri Inspire Pinkiä. Sitä on eniten ollut tarjolla. Ehkä tämä talvi ei ollut pelaguille otollinen.
      Minullakin on vielä osa jättiverbenoista jääkaapissa. Muutaman päivän päästä otan ne pois. Ilman kylmäkäsittelyä kylvämäni jättiverbenat itivät tosi nopeasti. Parissa muussakin blogissa niin oli käynyt.
      Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  16. Kuulostaapa hyvältä. Lapio käteen ja hommiin. Johan tässä onkin jo istuttu ikkunasta tuijottamassa ulos haaveilut mielessä. Aurinkokin pilkahti tänään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen verran usein on satanut, että yksikin sateeton päivä houkuttelee pihalle. Mikäs sen parempaa liikuntaa, kuin lapiointi. Yksi homma vähemmän tälle keväälle.
      Mukavaa sunnuntai-iltaa!

      Poista
  17. No siellä on puutarhahommat aloitettu minulla on vielä ajatus vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllästyin ajattelemaan ja suunnittelemaan. Konkreettinen toiminta oli virkistävää.
      Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle!

      Poista
  18. Ovat ne näköjään muutkin kuin minä aloittaneet puutarhahommat jo helmikuussa:)
    Ihan ei vielä lapio tarttunut kouraan, mutta pensaita leikkelin jo "hiihto"lomaviikolla, kun aurinko paistoi. Vähän turhan aikaisin on tosiaan elämää alkanut kukkapenkissakin näkyä. Toivottavasti ei tule liian kovia pakkasia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aloitin jo tammikuussa kärräämällä multaa ja kivituhkaa ja kanttaamalla yhden penkin. Auringon paistaessa houkutus lähteä pihamaalle on suuri. Toivottavasti luvatut pakkaset jäävät vähäisiksi ja siirrymme maaliskuun aikana oikeaan kevääseen.
      Mukavaa alkuviikkoa sinulle!

      Poista
  19. Ei ihan tavallista helmikuun puuhaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei todellakaan. Aina on ollut lunta ja vähintäänkin maa jäässä. Nyt ei kumpaakaan.

      Poista
  20. Meillä on jo haravoitu. Kaivuuhommia olisi minullakin edessä mutta vielä niihin ei pääse, maa on sen verran kohmeessa. Lyhyeksi meinaa luontoäiti kasvien talvilevon jättää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen pari kertaa haravoinut. Nyt tuli sellaiset pakkaset, ettei hetkeen pääse maata kaivelemaan. Mahtoivatko kaikki kasvit ehtiä talvilevolle laisinkaan?

      Poista
  21. Nyt onkin hyvä huhkia, kun ei myrskyä. Syntyy siistiä jälkeä ennätysajassa, kun lumi ei työtä haittaa. Omppupuutkin olisi hyvä leikata käden M:n välissä (marras-maaluskuu). Minä en ole ehtinyt tuohon hommaan, sillä olen osittain jumittunut ihmettelemään luontoa lähes päivittäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi keväällä on aina niin paljon kaikenlaista tekemistä, etteivät työt lopu kesken, vaikka osan voikin tehdä jo talvikuukausina.
      Luonnon ihmetteleminen ei ole laisinkaan hullumpaa hommaa. Jatka vain.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!