maanantai 11. toukokuuta 2020

Pitääkö hakea lumikola?

Fritillaria imp. Rubra - Keisarinpikarililja

Johan taas sään lykkäsi! Aamuyhdeksältä satoi vettä kaatamalla ja puoli tuntia sen jälkeen sade muuttui rännäksi ja lumeksi. Olipa jännä seurata lämpömittarin rakettimaista laskua. Tai siis lämpömittarin lukeman laskua. Mittari itse kyllä pysyi ikkunalaudalla. Neljästä plusasteesta mentiin vauhdilla vajaaseen yhteen. 


Minä idiootti vielä eilen ääneen kehuin, kuinka mukavaa on saada vaihteeksi vettä. Ajattelin lähinnä puutarhan kuivuutta ja juuri istutettuja kasveja, joille toivoin taivaallista automaattikastelua. Taatusti olisin pitänyt sadepuheet visusti mahassani, jos olisin älynnyt sääherran lykkäävän sateen valkoisena möhnänä. 

Ribes sanquineum - Ruusuherukka

Voi minun kasviressukoitani. Näyttävät niin apaattisilta lehdet märkyydestä roikkuen. Keisarinpikarililjakin kaatui aukeavia kukkiaan surren maahan makaamaan. Toivottavasti se jaksaa nousta reippaana ylös auringon ilmestyessä pilvien takaa. Uudet ruusuherukkanikin taitavat katua ankarasti muuttoa tähän hyiseen puutarhaan. Ehkä taimimyymälässä olisi ollut lämpimämmät olosuhteet.


Eivät kai nämä meidän leveyspiirillä myytävät ja kasvavat kasvit kovin hienohelmaisia ole. Toivon ainakin, etteivät ole. Yksi tällainen harrastajapuutarhuri taas yrittää siirtää inhimillisiä piirteitä kasveihin kuvitellen niiden pian yskivän ja aivastelevan kylmettymisen seurauksena.


En todellakaan aio hakea lumikolaa kellarista. Pysyn tiukasti positiivisuuden puolella ja tähyilen innoissani kohti aurinkoa ja kesää. 


Eikä puutarhan hohdokkuus
katoa koskaan!

-Rudyard Kipling-


48 kommenttia:

 1. Minäkin eilen toivoin sadetta, jotta saan lepopäivän puutarhasta. Enpä älynnyt tarkentaa, että VESIsadetta, ei räntää eikä lunta. Toivottavasti sulaa nopeasti pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumisade loppui runsas tunti sitten ja hyvin on alkanut maasta sulaa. Onneksi sulavasta lumestakin tulee kosteutta puutarhalle, joten vaikutukset eivät ole pelkästään puutarhuria harmittavia.

   Poista
 2. No voihan itku! Äkkiä se onneksi sulaa ja kevätkasvit kestävät kyllä hämmästyttävän hyvin kaikenlaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauhdilla sulaa. Ajatus oli alkuillasta käydä kuvaamassa lumisia kasveja, vaan voipi jäädä ajatukseksi.

   Poista
 3. Täällä on sama homma ja lunta on vielä vähän enemmänkin. Nyt kuitenkin näyttäisi lumisade taukoavan ja ehkä tuo lumi tuo sitä kauan kaivattua kosteutta maahan.
  Älä ota kokonaan syitä niskoillesi, sillä minäkin toivoin viikonloppuna niin hartaasti sadetta. Meillä maa ihan pöllysi kuivuudesta.

  Nyt olisi saanut hyviä joulukorttikuvia otettua, jos olisi jaksanut rämpiä tuolla lumessa. Kävin hakemassa vain postin ja tulin kyllä pikaisesti takaisin työkoneen ääreen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on ollut ihan kummallinen sää. Itä-Suomessa tehtiin kevään lämpöennätys, joka tosin lässähti lumisateeseen sekin. Lumisateen loputtua se suli nopeasti. Illan mittaan aurinkokin on pilkahtanut.
   Suosiolla jaan kanssasi hölmöt sadetoiveet. Ei lumikaan hukkaan mennyt. Maa oli hurjan kuivaa ja nyt se sai edes vähän tarvitsemaansa kostutusta.

   Joulukorttikuvat eivät mieleen tulleet, kun ulkona olin. Märkiä rättejä satoi taivaan täydeltä ja ainut ajatus oli päästä mahdollisimman pian kuivaan ja lämpimään.

   Poista
 4. Lunta tuli meilläkin koko päivän aamun räntää lukuunottamatta. Nyt on vihdoin sade tauonnut ja nurmikkokin alkaa jo pilkistää lumen sulaessa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade on loppunut, tosin seuraavina päivinä lisää on luvassa. Toivottavasti tulee mieluummin vetenä. Vettähän se lumikin on, mutta vaikutus ihmismieleen tässä vaiheessa kevättä on vähän masentava.

   Poista
 5. Voi sisso! Kauhea näky, putarhurin näkökulmasta. Toivottavasti kasvisi tokenevat, vaikka vilu niillä varmaan on. Hirveän kylmä tuuli tänään ja täälläkin tuli äsken kolmen minuutin ajan lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamulla oli ihan älyttömän kylmää. Taivaalta läjähtävät lumirätit kylmällä tuulella ryyditettynä sai näpit jäätymään hetkessä. Nyt näyttää taas paremmalta. Pilvien välistä on näkynyt aurinkoakin ja meteorologi lupasi torstaille niukkaa +10.

   Poista
 6. Oho! :O Ja minä kun eilen illalla/yöllä retkellä ollessani totesin, että on jo ensimmäinen kesäyö - sade ja tuuli tuntuivat niin lämpimiltä ja satakieli lauloi. Tämä tapahtui toki Salossa, että onhan siinä etäisyyttä jonkin verran... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meiltä on Saloon vajaa 100 km ja usein sää on siellä aivan erilainen. Satuin aamulla istumaan lämpömittarin äärellä ja näin, miten nopeasti lämpötila putosi +4:stä puoleen plusasteeseen. Hetken jo epäilin mittarin hajonneen.
   Varmasti oli hieno tunnelma kuunnella satakieltä ja haistella kesäyön tuulahduksia.

   Poista
 7. Meillä ei ollut vielä päästy tulppaanien kukintaan - kyllä se näyttää niin riipaisevalta! Päiväinen sade ja lumi meni, mutta nyt sitä tulee taas taivaan täydeltä. Yritetään kaivaa sitä positiivisuutta esiin - kevät on kuitenkin vielä edessä päin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vasta alullaan tulppaanit ovat täälläkin, mutta märkä lumi laittoi nekin kumartelemaan. Alkoiko lumisade teillä uudelleen? Ei kovin mukavaa. Toki lumisade ja kylmyys vähän latistaa tunnelmaa, mutta mitäpä säälle kiukuttelee kun sille ei mitään voi. Ainakin tuli toivomaani kosteutta puutarhaan. Se on hyvä.

   Poista
 8. Aamulla ajattelin, että ihan kiva ilma, aurinkokin paistaa! Sitten alkoi sade ja ajattelin, ihan kiva, että nurmikkokin saa vettä. Sitten se vesi muuttuikin valkoiseksi ja nyt vaan lähinnä hämmästelen ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan sitä lunta joskus tullut juhannuksenakin, mutta silti tänä keväänä lumisateet ovat hämmästyttäneet. Ehkä se johtuu kuukausien lumettomuudesta ja toiveista päästä vihdoin nauttimaan lämmöstä ja auringosta.
   Kyllä tämä taas iloksi muuttuu.

   Poista
 9. Täälläkin takatalvi iski yllättäen ja lunta satoi lähes koko päivän ihan sakeanaan. Ensi yöksi on luvattu pakkasta, joten lähes kaikki kasvihuoneeseen siirtämäni kasvitkin jouduin kantamaan takaisin sisätiloihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähintäänkin kasvihuoneen vuoksi toivoisin jo lämpöä, etenkin öiksi. Tomaattini ja kurkkuni kasvavat kohta kellarin katosta tänne varpaisiimme. Hyvä, että kannoit kasvit sisälle. Onhan siitä vähän hommaa, mutta siten et menetä kasveja.

   Poista
 10. Samalta näyttää täälläkin, lunta tosin enemmän, piti viedä pikkulinnuille vähän evästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni kertoo lunta tulleen heidän seuduillaan enemmän. Onneksi maa on jo sen verran lämmintä, että lumi suli nopeasti. Toivottavasti ei enää enempää tule.

   Poista
 11. Samanlainen maisema täälläkin, lämpöennätyksestä lumipeitteiseen maahan.
  Huomiselle on onneksi luvassa jo aurinkoa. Sitkeitä ja kestäviä nämä meillä myytävät kasvit pääsääntöisesti ovat, uskotaan ainakin.
  Silti säälittää suloinen ruusuherukkasi ja keisaripikarililjasi, pidetään peukut pystyssä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saderintama purjehti koko maan halki. Ei ilmeisesti halunnut loukata ketään vaan tarjosi kaikille samaa valkoista unelmaa.
   Onneksi sade loppui neljän aikaan ja sen jälkeen jopa aurinko on välillä näkynyt. Lumi on sulanut ja keisarinpikarililjakin on nostanut päänsä. Samoin ruusuherukka on taas ihan virkeän näköinen. Uskon kasvien pärjäävän pienistä takaiskuista huolimatta. Enemmän moinen sää heilauttaa ihmisen mielialaa, mutta heti helpotti, kun lumisade lakkasi.

   Poista
 12. Ei piittaa säähaltija puutarhurin toiveista eikä kasvien kovasta kohtalosta. Aamulla täällä oli vielä +16 astetta, reilussa tunnissa putosi kahdeksaan ja siitä yhtä nopeasti +2:een. Sitten alkoi tuo riivattu sade! Nyt täällä sentään on lumi sulanut, mutta pelottaa tuleva yö, koska taivas näyttää kirkastuvan... Hyasintit kukkivat, kuten sinullakin - Kuvassa sointuvat kauniisti pikarililjojen kanssa yhteen. Mutta hyasintti taitaa olla aika arka kylmälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä oli yöllä pakkasta -1.5. Ei varmaan tehnyt muutenkin märille kasveille hyvää. Hyasintit eivät olleet kärsineet, eikä ilmeisesti mikään mukkaan. Onneksi.

   Poista
 13. Täällä on ollut aivan liian talvinen sää. Saattaisin muuten livauttaa pari kirosanaa, elleivät olisi niin ruman näköisiä kirjoitettuna. Raskasta lunta on täälläkin satanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä tympii näin rajut säävaihtelut. Erityisesti yölämmön toivoisin nousevan, sillä tomaatit ovat ihan hurjan suuria kellarissa.

   Poista
 14. No voi harmi.
  Kauniilta nuo kukat silti näyttää lumenkin läpi.
  Tännekin ovat luvanneet räntää ja ensi yöksi hallaa,
  no ei auta kuin kiittäen vastaan ottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkien värit olivat kauniita valkeassa lumessa. Tänään ei enää ole lumesta tietoakaan. Aurinko paistaa, mutta kovin lämmin ei edelleenkään ole. Hallaöitä on luvassa tulevillekin öille. Toivottavasti pian yöt lämpenevät.

   Poista
 15. Lunta täälläkin on satanut ja nyt iltapäivällä tuli hetken pieniä pyöreitä rakeita helisten vasten parvekkeen ovea. Mitähän tästä keväästä vielä kehkeytyy?
  Onneksi huomiselle on luvassa parempaa säätä, toivottavasti. 😊 Ei voi kuin harmitella ja toivoa parasta. 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin ovat erilaisia nämä kevätsäät. Ehkä on vain tyydyttävä siihen, miltä aamulla ikkunasta näyttää ja elettävä sen mukaan. Tänään on sentään aurinkoista, vaikka aika koleaa.

   Poista
 16. Meillekkin tupsautti lunta ja vettä. Tarpeen ol ves ja lumikin sullaa. Hyvä kun kasvisi ovat tointuneet jo myräkästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesisade ja sulanut lumi teki hyvää kasveille. Eihän se pitkään maassa pysynyt. Kunhan aiheutti pikajärkytyksen, josta onneksi toivuttiin pian.

   Poista
 17. Näinhän se taisi käydä että takatalvi tuli mutta onneksi vain hetkeksi lumi suli meillä melkein heti. Toivottavasti ei lunta enää tule. Aurinkoisia päiviä tarvittaisiin että saataisiin pölyttäjät liikkeelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vajaan päivän kestänyt takatalvi, joka on tänään muisto vain. Mihin lienevät pölyttäjät menneet. Ainakaan lämpö ei niitä nyt helli.

   Poista
 18. Teillon kasvien kasvu jo nii palio pitemmällä. Silloon lumiki tuntuu viälä kurijemmalta. Mutta onneksi son väliaikaasta vaan. Meilloli maa viälä nii kostiaa, ettei olisi eres kastelua viälä kaivattu. Rakennin, viimmevuatisehen tapahan, keisarinkruunulle varuuksi pakkaassuajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi oli onneksi väliaikaista, vaikka hetken kyllä harmitti. Pakkassuoja keisarinkruunulle olisikin ollut viime yönä tarpeen. Selvästi ovat kärsineet -1,5 asteen pakkasesta.

   Poista
 19. Takatalvi yllätti täälläkin. Narsissit olivat niin kauniisti pystyssä kunnes katolta tuli märkä sohjom päälle. Tuli kiire hieman helpottaa niiden oloa. Nyt vain toivon,että nousevat uuteen kukoistukseen. Parina aikaisempana vuonna kevät on alkanut niin ihanalla lämmöllä, mutta niinhän sitä sanotaan, että vuodet eivät ole veljeksiä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kevät näyttää olevan tyystin erilainen kuin kaksi edellistä. Viime vuonna sain tomaatit jo toukokuun puolivälissä kasvihuoneeseen. Nyt ei näytä lainkaan lupaavalta. Onneksi sentään aurinko paistaa vaihteeksi.

   Poista
 20. Meillä on lumi vielä tänään tiistaina puolen päivän aikaan maassa. Minäkin unohdin tuon sateen toiveen tarkennuksen eli vesi olisi sopinut paljon paremmin.
  Kiva nähdä muuten puutarhasi yleisnäkymää (lumesta huolimatta), tosi kivalta näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin lämmintä ei siis ole teilläkään. Täältä sentään lumi suli jo eilen, mutta pitkähihainen on pihalla tänään tarpeen. Auringonpaisteesta huolimatta.
   Kuvaan harvoin yleisnäkymiä puutarhasta, kun en tahdo saada niitä onnistumaan. Pitänee harjoitella sitäkin puolta.

   Poista
 21. Kyllä se lumi pian katosi onneksi kuitenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin lumi suli, eikä enää illalla ollut lunta missään. Tänään paistaa aurinko ja piristää mieltä kummasti.

   Poista
 22. Minäkin olin eilen vähän harmissani räntäsateesta ja illalla kävin viemässä varuilta varastoon ämpärillisen lämmintä vettä harson alla nököttävien taimien lämpöpatteriksi. Yöllä olikin ollut useampi aste pakkasta, joten kesti aika kauan ennen kuin lumet sulivat. Tulihan tuota kuitenkin yli viisi senttiä. Iltapäivällä kolmen aikoihin oli jo isoja pälvipaikkoja ja nyt ei näy enää yhtään lunta.
  Lumisessa maisemassa kukkivista kukista saa kyllä upeita kuvia. Kuinka kauniilta näyttävätkään nuo toisen kuvan hyasintit ja kirjopikarililjat. Ruusuherukankin puna tulee valkoista vasten aivan eri lailla esiin kuin ruskean- ja vihreänkirjavaa taustaa vasten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että lumi on teiltäkin jo sulanut. Tosin tänään on hyytävän kylmä tuuli, eikä lämpömittarikaan ulotu edes +10 asteeseen.
   Toivottavasti vesiämpäri riitti taimien lämpöpatteriksi, eikä mikään paleltunut. Ihmeen kylmiä öitä on ollut.
   Olisi ehkä kannattanut kuvata enemmänkin lumisessa puutarhassa retkottavia kasveja, mutta ne taivaalta satavat märät rätit saivat minut pakenemaan oitis sisälle lämpimään.

   Poista
 23. Me heräsimme tänä aamuna täysin valkeaan maisemaan. Todella paljon oli tullut lunta. Mutta äkkiä se lumi suli, nyt paistaa jo aurinko. Ehkä jo huomenna pääsee jatkamaan puutarhahommia.- Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta tuli paikoin ihan reippaasti, mutta onneksi tosiaan sulikin lähes yhtä nopeasti. Tänään on huomattavasti eilistä kylmempi päivä. Huomenna on toivon mukaan taas aikaa jatkaa puutarhatöitä.
   Mukavaa viikon jatkoa sinulle Anneli!

   Poista
 24. Maa oli valkoisena täälläkin, ei onneksi enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha oli yli puoli päivää valkoisena, mutta sitten alkoi sulaminen. Eilen oli jo kaikki sulanut. Jatketaan siis kevään edistymistä.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!