perjantai 1. toukokuuta 2020

Silta yli synkän virran

Acer - Vaahtera

Kirjoitan tätä postausta vappuaattona. Edellisinä päivinä taivaalta on tullut vuoroin vettä, räntää, rakeita ja  lunta. Aurinko on välillä ilmestynyt pilvien takaa kurkkimaan ja sulattamaan maahan sataneen valkoisen töhnän. Lämpömittarissa lukemat ovat vaihdelleet +2.5 - +5.3 välillä. Torstain eli vappuaaton vastainen yö oli kylmä. Pakkasta oli lähes -4 astetta, eikä päiväkään ole kovin lämpimäksi kehittynyt.

Toivon ja odotan lämpimämpiä päiviä, mutta itse asiassa tällainen säätilanne on aika tavallista huhtikuun lopulle. Taitaa olla niin, että harmitus koleista säistä johtuu osittain loputtoman pitkästä lumettomasta jaksosta. Kun syksystä siirryttiin suoraan kevääseen, on vuodenajat menneet ihmismielessä sekaisin ja pienessä päässä pitäisi pian jo olla kesä.

Rosa 'Ilo'

Kevään makuun olemme jo päässeet. Täällä etelässä on ollut muutamia oikein lämpimiä päiviä ja aurinko on paistanut usein. Maa on melko kuivaa vähäisten sateiden vuoksi. Vaikka syksyllä ja talvella vettä tuli runsaasti, on kevät sitten ollut vähäsateinen ja tuulinen. Maa ei saanut vettä sulavasta lumestakaan, kun lunta ei ollut.

Salix - Paju

Yöpakkasten ja päiväkoleuden vuoksi kasvien kehitys etenee hitaaseen tahtiin. Sipulikukat ovat kukkineet ajallaan ja runsaina. Sen sijaan perennat näyttävät jurovan. Se lisää puutarhurissa kihelmöivää jännitystä, sillä aina talvesta selvinneitä odottaa mielenkiinnolla ja vähän pelollakin. Yleensä kovin jähmeästi heräävät kärhöt kukkuvat tänä keväänä aikaisin, kun taas monista tavanomaisista huhti-toukokuun herääjistä ei näy vilaustakaan.

Fritillaria uva-vulpis - Assyrianpikarililja

Luonnolla on oma järjestyksensä, johon on vain taivuttava. Lumettomuudessa ja hitaasti heräävässä keväässä on hyvätkin puolensa. Monet puutarhan työt on voinut aloittaa tai kokonaan tehdäkin aikana, jolloin yleensä hakataan purouomia pihamaan jäätikköön sen sulattamiseksi. Istutusalueetkin on jo kertaalleen kantattu, puut ja pensaat leikattu, perennat lannoitettu, käytävät haravoitu. 

Ahkeroinnista huolimatta aikaa on jäänyt myös pihakierroksille ja kunkin kasvin ääressä niiden ihastelulle. Hanhien, joutsenen ja kurkien kevätmuutot on nähty, peipposen laulua kuunneltu ja puiden silmujen pullistumista seurattu. Kaikki aistit ovat päässeet mukaan kevään tahtiin ja valmistautuvat jo vastaanottamaan kesää.

Fritillaria meleagris - Kirjopikarililja

Tämä kevät tulee jäämään muistiimme koronakeväänä. Virus on aiheuttanut paljon rajoituksia ja ongelmia monen arkeen. Korona on ilman muuta vakava asia, mutta se on myös asia, johon on ollut likimain mahdoton varautua. Emme pääse tilanteesta ulos yhtään nopeammin väheksymällä vaaraa tai surkuttelemalla itseämme.

Kotona viihtyvänä introverttina olen ehkä onnellisessa asemassa. Löydän tekemistä omista nurkista, enkä vaivaannu tyhjänpanttina olemisestakaan. Puutarhassa saan aikani kulumaan enemmän kuin hyvin. Jos koronassa jotain hyvää pitää nähdä, niin ainakin ajankohta sen jylläämiselle on parhaasta päästä. Miten voimaannuttavaa onkaan, kun marraspimeän sijasta karanteenia kirkastaa kevään valo.


Kerrankin talon ikkunat on lähes kaikki pesty ennen vappua. No, saunan, pesuhuoneen ja varaston ikkunat odottavat vielä kirkkauttaan, mutta ne on nopeasti pesty. Kunhan vain pääsen vauhtiin. Kellarissakin olen ehtinyt tekemään inventaariota ja järjestelmään paikkoja. Lähinnä kyllä omia ruukkujani ja puutarhatavaroita. Ukkokullan reviirille en ole vielä mennyt. Osa talvivaatteista on pesty, tuuletettu ja siirretty kesäsäilöön. Kaapit tuli siivottua jo ennen koronakriisiä, mutta nyt niitä on tullut vielä hienosäädettyä. 

Muscari Grabe Ice - kuvattu to 29.4.20

Sohvalla istuessa olen kutonut sukkia ja pipoja. Muutakin taitaa vielä lähiaikoina valmistua. Olen lukenut monta kirjaa . Oman kirjahyllyn anti alkaakin jo huveta. Aina pitää kotona olla jotain luettavaa ja niinpä tilasin kirjakaupan alemyynnistä muutamia kirjoja. Verkkokaupoista pyrin tilaamaan lähetykset pakettiautomaattiin. Ilmeisesti moni muukin käyttää runsaasti verkkokauppoja, sillä jokainen tilaamani paketti on ohjattu automaatin sijasta asiamiespostiin. Siellä asiointi on kuitenkin tehty varsin turvalliseksi ja mahdolliset kontaktit minimoitu.

Muscari azureum - Atsurianhelmililja

Kaikkea tärkeää ja vähemmän tärkeää saa hankittua, jos osaa käyttää tietokonetta ja sellaisen omistaa. Ruoan tilaaminen netin kautta osoittautui melkeinpä vaikeimmaksi rastiksi. Ensin mikään taho ei toimittanut ruokaa meidän kylällä kotiin. Kun sellainen taho löytyi, ei ollut vapaita aikoja tai ensimmäiset vapaat ajat sijoittuivat parin viikon päähän. Keräys- ja kuljetushinnatkin ovat vaihdelleet 10 eurosta 25 euroon. 

Kokeilimme naapurikunnan isoa markettia. Kun on tottunut hakemaan ruoan itse kaupasta, oli todella vaikea arvioida tuotteita netissä. Piti laatia ostoslista etukäteen, sillä nettikaupasta ei niin vain haeta unohtunutta hiivapakettia. Netin kautta ruoan ostaminen tuli myös kalliimmaksi, sillä tarjoustuotteita on hankalampi huomata ja ylipäätään tehdä tuotteiden hintavertailua. 

Uskon ruoan verkkomyynnin ja kotiinkuljetuksen tulleen jäädäkseen. Vaan yhä siinä on kehitettävää. Eikä verkko-ostaminen suju mummoilta ja vaareilta, joilla ei itsellään ole kykyä ja mahdollisuutta käyttää tietokonetta. Tai läheistä, joka tilauksen tekisi heidän puolestaan.


Tapani mukaan seuraan uutisia. Joskin koronauutisoinnissa olen antanut itselleni vapauden suodattaa ja vähentää uutistulvaa. Jos kaiken imee itseensä, on vaikea välttyä ahdistukselta. Välillä on ihan mielenkiintoista lukea muistakin maailman asioista ja pohtia niiden vaikutusta ja merkitystä omaan elämään.

Parissa blogissa on kehuttu omaa kompostimultaa. Maailmansivu on ymmärretty kompostin arvo. Sehän on melkeinpä ilmaista tavaraa. Sanomalehdessä oli uutinen, jonka mukaan biojätteen kompostointi myös omakotitaloissa tullee pakolliseksi vuonna 2024. Joillakin alueilla näin jo on ollutkin. Kommentteja lukiessani kummastelin, kuinka vaikeaksi monet kompostoinnin näkevät. Yhden mielestä kompostori on kallis, toisen pihalla taasen ei ole sille tilaa ja kolmannen mielestä kompostorit eivät kerta kaikkiaan toimi ja koko homma on ihan turhaa. Olipa niitäkin, joiden mielestä kunnan tulisi maksaa heille kompostoinnista.

Muscari - Helmililja

Minulla on kompostoinnista pelkästään hyviä kokemuksia. Olemme kompostoineet koko sen ajan, minkä olemme omakotitalossa asuneet. Kompostoinnissa on muutama perusasia, jotka eivät ole laisinkaan vaikeita opittavaksi. Pari vuotta sitten hankittu uusi kompostori oli kallis, mutta ei niitä todellakaan joka vuosi tarvitse ostaa. Sekajäteastian tyhjennysväli on pidempi, jos taloudessa kompostoidaan. Siinä tulee säästöä. Parasta tietenkin on se multa, jota kompostori tuottaa. Sehän on lähestulkoon luksustavaraa omakotiasujan puutarhassa. Eipä tulisi mieleenkään laittaa biojätettä sekajätteeseen. Kompostointi on asennekysymys ja asenteita on mahdollista muuttaa. Onneksi niin.

Lonicera per. 'Belgica Select' - Ruotsinköynnöskuusama

Ymmärrän, että moni kärsii tämän hetken rajoituksista. Kaikki vaikutukset eivät edes vielä näy, vaan tämän kriisin seurauksia korjataan vuosia eteenpäin. Eräs asiantuntija sanoi muutama päivä sitten mediassa, että jonkinlainen maailmanlaajuinen pysähdys on ollut odotettavissa. Sen aiheuttajaksi on veikattu ilmastokriisiä, sotilaallista konfliktia tai isomman alueen talouden romahdusta. Tulikin pandemia, joka mullistaa meidän kaikkien elämää niin pahassa kuin hyvässäkin. Toivokaamme jälkimmäisen vaihtoehdon suurempaa osuutta.

Taraxacum officinale - Voikukka

Vapun jälkeen sään on luvattu vähitellen lämpenevän. Pian alkaa siis taimien siirto kasvihuoneeseen, eikä kasvimaakylvöihinkään kovin pitkää aikaa ole. Viikko sinne tänne ei maailmaamme kaada. Kevätluonto ja -puutarha on täynnä ihmeteltävää. Jollei sinulla ole omaa puutarhaa, katsele vaikka puiden ja pensaiden pullistelevia silmuja ja kuuntele lintujen tarjoamaa ilmaista konserttia. Katsele pilvien kulkua taivaalla ja nauti keväästä. Nyt jos koskaan on tilaisuus elää tässä ja nyt.

NalleKalle katsoo luottavaisesti tulevaisuuteen

Kaikki ihanat puutarhaystäväni, iloista vappua ja tervetuloa toukokuuhun!

Sellaisen planeetan asukkaat, missä ei ole kukkia,
kuvittelisivat meidän olevan jatkuvasti hulluna ilosta,
koska meillä on  niitä ympärillämme.

- Iris Murdoch -


46 kommenttia:

  1. Minä olen myös introvertti enkä kauheasti kärsi tästä eristyksestä. Eihän se toki kivaa ole kenellekään. Sää on ollut keväiseen tapaan kovasti vaihtelevaista. Onneksi pian vähän lämpenee. Ei viileys kylläkään haravointia ole haitannut. Me ollaan käyty kyllä kaupassa. Ostettu paljon kerralla. Kotona olen vielä putsannut ostokset yleispesuaineella. Tuntuuhan se oudolta pestä spagettipakettia, mutta eipähän siitä ainakaan haittaa ole. Onneksi on piha, missä puuhata, eikö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viileys ei ole haitannut pihatöitä yhtään. Tänään tuuli kyllä sen verran kovaa, että vaahteranlehdet pyörivät pitkin pihaa.
      Mekin olemme pääasiassa käyneet itse kaupassa. Yleensäkin ostamme kerralla vähintään viikon ruokatarpeet ja niin tehdään nytkin. Näin keväällä on hyvä tyhjentää myös pakastinta, mikä myös vähentää kauppareissuja.
      Kyllä me pihan omistajat olemme onnellisessa asemassa, kun voi ulkoilla vapaasti ja tehdä sitä, mitä aina muulloinkin. Illalla on sopivasti väsynyt olo, kun on aikansa touhunnut raittiissa ilmassa.
      Mukavaa vappupäivää sinulle!

      Poista
  2. Hienot kuvat ja ihania kevään ensi kukkijoita! Tänään saatiin herätä kauniiseen paisteeseen, eilen kuuraan ja pieneen räntäsateeseen. Kovin on vaihtelevat ilmat olleet tänä keväänä! Toivotaan että kesästä tulisi oikein kaunis:) Ihanaa alkanutta toukokuuta ja Hyvää vappua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinko paistoi täälläkin ja muutama tunti vierähti ihan huomaamatta pihahommissa. Säät ovat vaihdelleet melkoisesti. Jospa nyt vihdoin lämpenisi.
      Mukavaa vappupäivää ja alkanutta toukokuuta sinulle!

      Poista
  3. Perennat jurovat täälläkin. Jalokärhöissä ei ole yhdessäkään elonmerkkiä, alppikärhöt ovat kaikki hengissä. Ihanaa kun lämpenee, tänne vain ennusteissa näkyy kylmenevää äitienpäivän tienoille joten pari viikkoa pitää malttaa odottaa taimien viemisessä kasvihuoneeseen.
    Kompostointi on mukavaa, ensin luulin sen olevan vaikeaa mutta eihän se ole, ja hyvin pärjää näköjään sillä muutaman kympin pöntölläkin. Nyt harmittaa ettei jätettä tule enempää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin tänään alppikärhössä jo nuppuja. Muutama kärhö taitaa vielä olla nukuksissa, mutta yllättävän moni on jo hereillä.
      Päivät näyttävät lämpiävän, mutta öisin ei näy vielä sellaista lämpenemistä, että uskaltaisin kasveja siirtää kasvariin. Tomaatit ovat jo aika isoja ja osa kukkiikin, mutta en aio suotta viedä niitä paleltumaan.
      Taitaa olla niin, että kaikkea muuta jätettä tulee taloudessa paljon enemmän. Muovia ja kaikenlaista pakkausta tulee tolkuttoman paljon. Meillä ei ole kovin paljon ruokahävikkiä, joten biojätettäkin kertyy vähemmän.

      Poista
  4. Monesti olen miettiny tota kauppa-asiaa sellaisten ihmisten kohalla, jotka sitä käyttää. Ei enää ollenkaan itse hahmota mitä siellä on ja mitä vois tilata. Sitten tilataan aina ihan samoja asioita (no niinhän sitä kaupassakävijänäkin usein tulee tehtyä..). Kotihoidon asiakkailla on jo pitkään ollut kauppapalvelumahdollisuus ja hoitajat laittavat tilauksen eteenpäin. En voi sanoa nettitilauksen tekemisen olevan vieläkään mikään helppo homma ja nyt on koronan aikana ollut vakioasiakkaillakin vaikeuksia saada niitä toimituspäiviä, ja vaihtoehdoiksi jää olla ilman ruokaa, tai hoitajan lähteä muun työn ohella kaupasta hakemaan tuotteita.
    Hyvin kuluu kotona vietetty aika minullakin, ei ongelmaa ;) PIha oon hiljalleen haravoitu ja ikkunanpesu suunnitelmissa. Tulispa joku hienosäätämään noita meidän kaappeja... ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Espoossa ei ole kotihoidon asiakkailla kauppapalvelumahdollisuutta. Vanhempani ja anoppini asuvat Espoossa ja omaiset hoitavat kauppa-asiat heidän puolestaan. Samat tuotteethan netin kautta tilataan, kuin mitä kaupasta itse kannetaan. Netin kautta tilaamisen yksi ongelma on toivotun tuotteen puuttuminen tai vaihtuminen vähemmän toivottuun. Siinä on enemmän jonkun toisen päätösten varassa. Nyt kauppojen kuljetuspalvelut toimivan vähän paremmin, kuin alussa. Ilmeisesti ovat lisänneet kapasiteettia.
      Minä tykkään kaikenlaisesta järjestämisestä, mutta toistaiseksi omissa on riittänyt sen verran hommaa, ettei toisten kaapeille ole jäänyt aikaa. Jospa löytyisi jonkinlainen virtuaalijärjestäjän kikka. Siihen voisin taipua.

      Poista
  5. Punnittua pohdintaa ja viisaita sanoja! Hyvää toukokuuta!

    VastaaPoista
  6. kyl NalleKalle tietää, et elämä soljuu eteenpäin kaikesta huolimatta, niin on aina ollut ja niin tulee olemaankin, asiat muuttuu, mut muutos ei aina ole pahasta.
    perinteisesti teen "täytekakun", auman vappuna, tänä keväänä tein sen jo viime viikolla, kaikki kevättyöt on vähän etuajassa tämän merkillisen leudon talven vuoksi. minustakin omakotitalossa on luonnollista kompostoida myös kotitalousjätteet. meillä on niitä varten kolme isoa kompostoria, joiden hoitaminen on vastullani. kun yksi täytyy, käännän sen tyhjillään olevaan, niin tein juuri pääsiäisenä. kolmannessa on vuoden vanhaa kompostoitunutta kotitalousjätettä, minkä levitän keväisin perennapenkkeihin ja kasvimaalle. kotitalousjätteen palamista edistämme lisäämällä joukkoon hevosenlantaa ja haketta. haketta tulee riittävästi oman pihan pensaista ja talventöröttäjistä, kompostin lisäksi haketta riittää pensaiden alle katteeksikin.
    kovin on ollut vaihtelevaa ilmojen suhteen tosiaan, toivottavasti saisimme nyt hieman lämpimämpää, et voisi piilotella siemeniä mullan alle. kasvihuoneessa retiisit ja salaatit jo itaneet. taimiralli saa jatkua viel kurkkujen, tomaattien ja basilikan taimien osalta, muut ovat olleet jo yötkin kasvarissa hyvin peiteltynä. kuten kirjoitit niin hommaa riittää kotona, ja se on vain hyvä se;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä kompostointi sujuukin mallikkaasti ja multatuotanto on taattu.
      Omalla tontilla saa hyvin järjestymään lähes kaiken kasvijätteen hyötykäytön niin halutessaan.
      En ole vielä aloittanut taimirallia ollenkaan, koska kennokasvarissani ei ole lämmitystä. Yöpakkasia näyttää olevan luvassa jatkossakin, joten pari viikkoa ainakin ajattelin pitää taimia kellarissa. Siellä niillä ei ole mitään hätää.
      Mukavaa vappupäivää sinulle!

      Poista
  7. Oikein hyvä postaus ja todella mielenkiinnolla luin, kuten aina.
    Tuo kauppakassi systeemi on kyllä hyvä kunhan se vain toimisi, siis tilaaminen usein takkuilee suuren käyttäjämäärän vuoksi ja niitä toimitusaikoja ei vain tahdo riittää,se näyttää olevan kiven takana. Minä olen pari kertaa saanut tilattua noutokassin tuonne lähi marketin eteilokeroon.
    Aika täällä kotona kyllä kuluu ja nyt olisi toki mahdollisuus myllätä koko huusholli.Hyvää vappua ja toukokuuta! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Molley! Tämä kevät on osoittanut, että ruokakauppojen nettimyynnissä ja kotiinkuljetuksessa on vielä paljon kehitettävää. Kapasiteetti ainakin loppui alkuvaiheessa täysin. Nyt näyttäisi sujuvan paremmin.
      Moni on tehnyt jopa pieniä remontteja kodeissaan. Kotona oleminen saa ihmiset katsomaan seiniään uusin silmin.
      Mukavaa vappupäivää sinulle!

      Poista
  8. Ihania kevät kukkia. Kiitos samoin ainulle iloista vappua ja alkanutta toukokuuta.🥂😊💕

    VastaaPoista
  9. Hyvä tarina!
    ihana samoja netti-kauppa asioita mietiskelty täällä pohojosessa:))
    kurkiaurat lensivät ylitse:ne Kevään toivot:)) Tervetulleeksi,riemulla heille huutelin;)
    Kauniit ..kevät kukat..vaikka pienen lumirakeiden keskellä!
    Hyvää alkanutta toukokuuta!
    HYvää vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että näiden kokemusten perusteella kaupat saavat paljon palautetta ja kehittävät toimintaansa vastaisuuden varalle.
      Kurkiauran näkeminen sykähdyttää sydäntä ja niin tekevät kevätkukkasetkin.
      Mukavaa vappupäivää ja alkanutta toukokuuta sinulle Liisa!

      Poista
  10. Asiaa kirjoitit! Minäkään en luopuisi kompostoinnista, on se niin hyvä tapa saada loistavaa maanparannusainetta ja minusta kompostointi on helppoa - ainakin lämpökompostorilla tuotetta tulee kuin itsestään.
    Kiinnitin taas huomiota kuviisi, ihania. Saa nähdä, opinko minä ottamaan järkkärillä lähikuvia. Heikko näkö tekee tarkentamisen vaikeaksi, en millään viitsisi hankkia uusia laseja - niihin kuluvan rahan käyttäisin mielummin taimiin ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpökompostori on kuin itsestään toimiva multatehdas. Sen hoitaminen ei ole vaikeaa, eikä vie paljon aikaakaan.
      Kiitos kuvakehuista! Tykkään ottaa lähikuvia ja siinä olen mielestäni parempi. Siksi minulla ei paljon yleiskuvia olekaan. Kyllä sinulla hyviä kuvia on ja varmasti opit ottamaan lähikuviakin. Makro-objektiivilla saa hyviä lähikuvia, jos oikein läheltä haluaa kuvata. Tarkentamisessa minullakin on vaikeuksia, koska joudun käyttämään silmälaseja. Pystyn lukemaan ilman silmälaseja, mutta kuvaamisessa lasit on oltava. Vuoden verran olen nyt kuvannut Olympuksen minijärkkärillä, johon hankin viime syksynä hyvän objektiivin. Olen oikein tyytyväinen kameraan.
      Mukavaa vappupäivää sinulla!

      Poista
  11. Kiitos Iloista vappua koronasta huolimatta.
    Meillä joilla on pihaa niin ei käy aika pitkäksi eristettynäkään.
    Itse emme voi mitään ilmoille eikä sairauksille.
    Ollaan varovaisia mutta ei pelätä, kyllä kaikki järjestyy aikanaan.
    Kiitos ihanasta postauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sylvi, olen samaa mieltä siitä, että pihanomistajilla ei tule aika pitkäksi. Tekemistä keksii aina ja kasvien kanssa aika kuluu siivillä.
      Totta myös, ettei ilmoille ja sairauksille mitään voi. Varovaisuus on aina järkevää, pelko ei auta ketään. Ymmärrän toki, että monia pelottaa. Onhan kyse vakavasta sairaudesta.
      Toivotan sinulle oikein mukavaa toukokuun alkua!

      Poista
  12. Olipa paljon tärkeää pohdintaa, kiitos ajatuksia herättävästä kirjoituksestasi.

    Jäin miettimään kompostointia, pientaloasujalle se ei lähtokohtaisesti kai ole minkäänlainen ponnistus, uuden tavan opettelu pikimminkin. Mutta sitten se mutta ja liuta selityksiä perään.

    Esimerkiksi meillä ei kompostoida talousjätettä sillä ruokajämistä 99 %:a menee kanalaan.
    Ja loput hoitaa laiskuus. Hedelmänkuoret ja kahvinporot ja teenlehdet menevät toistaiseksi sekajätteeseen sillä niiden 'voimalla' meidän kuplakompostori jämähtää jäihin ja multaa olisi luvassa suunnilleen sadan vuoden päästä sankollinen.
    Puutarhajätteelle on avokomposti laitimmaisessa kulmassa.

    Olen kyllä kokeillut bioproffa -pönttöä ja harkinnut bokashia. Bioproffassa perunankuoret ja muu biojäte (poislukien ruuanjämät) homehtuivat. Olen luvannut itselleni hoitaa tämän biokierrätysasian lopullisesti kuntoon mahdollisimman pian sillä itseänikin ärsyttää laittaa ne suodatinpussit roskikseen.
    Kaikki muu meillä kyllä lajitellaankin ja roska-auto käy kerran kahdessa viikossa, itse viedään muovit, pahvit, lasit, metallit sun muut.

    Jännä nähdä miten koronakevät etenee ja mikä määrä sairastuneita ja kuolleita Suomen systeemillä tulee.

    Omaan arkeeni sen vaikutukset ovat olleet varsin vähäiset, toistaiseksi. Bensan hinta on ilahduttavan alhaalla mutta hyvin vähän tulee kyllä kurvailtua mihinkään muualle kuin juokseville asioille.

    Minusta kulutuskeskeinen yhteiskunta sai tarpeellisen pysäytyksen ja ihmiset ovat joutuneet miettimään onko kaikki kuluttaminen ja liikkuminen todella niin tärkeää, ettei niistä ole haluttu tinkiä tähän saakka. Minäkeskeisyys toivottavasti vähentyy ja yhteisöllisyys sai kaipaamansa arvonnousun. Loppujen lopuksi ne elämän kannalta olennaiset asiat ovat jotain ihan muuta kuin ostamalla ostettu mielihyvä.

    Oikein ihanaa toukokuun alkua sinulle!




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavallaanhan teillä on biojätteen kierrätys hoidettu, kun kanat syövät likimain kaiken jäämän. Kahvinporothan voi laittaa havukasveille ja se suodatinpussi tuskin hirvittävästi sekajätteessä haittaa. Pientalouksissa kompostointi voi olla hankalaa jätteen vähyyden vuoksi, mutta bokashit ja muut uudet systeemit ehkä auttavat siinä. Toisaalta tiedän muutamia tuttuja perheitä, joissa ei kompostoida mukamas jätteen vähyyden vuoksi, vaikka tosiasiassa hävikkiä on ihan valtavasti. Juusto ja leivät jätetään aamupalan jälkeen päiväksi pöydälle kuivumaan, eivätkä ne sitten illalla enää kelpaakaan syötäväksi eli roskiin vain. Tiiviimmillä asuinalueilla voi perustaa kimppakompostoreita. Ehkä vähitellen syntyy uusia ideoita, kun ihmiset joutuvat pakon edessä asian järjestämään.

      Sama juttu eli meidän arkeen koronalla on ollut aika vähän vaikutuksia. Iän puolesta voimme käydä kaupassa, mutta nyt harkitaan toinen ja kolmaskin kerta, mitä ja milloin ostetaan. Ihan terveellistä. Bensan hinta on tosiaan pudonnut, mutta eipä sitä paljon nyt kulukaan.

      Maailmanmeno on ollut jo pitkään sellaista, että väkisinkin jonkunlainen korjaus siihen on saatava. Varmasti eristäytyminen ja rajoitukset laittavat ihmiset ajattelemaan omaa toimintaansa. Osin myös siksi, että talous menee yhdellä jos toisella kuralle. Nimenomaan kaikkien arvomaailma on nyt rajun mullistuksen kourissa. Toivottavasti ihmiset ovat valmiita muuttumaan, eikä vain tilapäisesti vaan pysyvästi. Mutta sinähän tiivistit tämän viimeisessä kappaleessasi oivallisesti. Kiitos!

      Toukokuu on alkanut mukavasti puutarhan parissa. Nyt on kohtalaisen lämmin ja sataa vähän vettä, mikä on tervetullutta.

      Poista
  13. Ihania kevään merkkejä! Hyviä mietteitä sinulla koronasta ja kompostoinnista. Meidän rivitalon pihaan kompostia ei harmikseni mahdu (ellen luovuta tilaa istutuksilta) eikä taloyhtiökään ollut halukas hankkimaan yhteistä kompostia. Hankimme mieheni kanssa kokeeksi bokashin. Vielä on sen koekäyttövaihe kesken, mutta ihan lupaavalta vaikuttaa. Kunhan muutamme omakotitaloon, hankin ensitöikseni kunnon kompostin. Ihanaa vappua ja suloista toukokuuta! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärsin, että kompostointi tulee koskemaan myös rivitaloja. Silloin taloyhtiön on ratkaistava asia jonkinlaisen yhteiskompostoinnin mallilla eli tuskin jokaisen asunnon pihaan omaa kompostoria tarvitsee hankkia. Bokashia monet ovat kehuneet, eikä sen käyttö kuulemma kovin vaikeaa ole.
      Aurinkoisia toukokuun päiviä sinulle!

      Poista
  14. Paljon oli asiaa, enää muista puoliakaan. Ei oke meilläkään vaikuttanu korona paljoa olotilaan, paitsi ihania lapsenlapsia näkee videosessioissa, hyvä että niin.
    Kyllä tästä pusketaan läpi.
    Tosiaan, just mietin että menee vielä reilu kuukausi ennenkuin kukkaset voi istuttaa ulos. Kesäkukat laitan vasta kesäkuulla ulos. Ehtivät hyvin kasvaa vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienet lapset eivät taida ymmärtää koronan ongelmia ollenkaan. Onneksi on erilaisia sähköisiä menetelmiä, jolloin voi edes nähdä toinen toisiaan, vaikka koskettaminen ei onnistukaan.
      Kävin katsomassa kellarissa tomaattejani. Taitavat tulla lattian läpi asuinkerrokseen ennenkuin pääsevät kasvihuoneeseen. Toivotaan siis lämpenevää.

      Poista
  15. Meille oli kompostointi ihan vuosikymmeniä tuttu asia, ihan ehdoton. Nyt sitten pitää ne biopussissa laittaa eteenpäin.

    Kummallinen talvi ja kevätkin on ollut. Vaikka edellisenä talvena oli enemmän lunta, niin jo tähän aikaan kukkivat kirsikat ja vaahterat täälläkin. Ihmeissäni katselin viime vuotisia kuvia.

    Kyllä alkaa yhä enemmän ketuttaa tämä aika. Kyllä se menis paremmin jos olis kirjasto edes auki.
    Jos olis ruuan ostamisessa täysin kotiinkuljetusten varassa, niin jonot ovat täälläkin tietääkseni pitkät. Voisi tulla nälkä oikeasti. En sitten tiedä onko yli 70v. tai vanhemmille erikseen nopeampia tai edullisempia kauppapalveluita saatavilla. Eikä netin kautta ruuan tilaaminen suju kaikilta. Nyt ovat alkaneet soitella kunnan puolelta vanhuksille täälläkin, toivottavasti kysyvät kuinka ruuan hankinta sujuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjastoa minäkin kaipaan kovasti. Pian on alekirjatkin luettu. Luin asuinalueesta, jossa ihmiset laittavat kirjoja portaille vapaasti vaihdettaviksi. Menetelmä on saanut suuren suosion. Sama toimisi varmasti hyvin kerrostalossa, jos rappuun tai rapun eteen saisi laittaa kirjoille laatikon ja tiedottaisi asiasta muille asukkaille. Esimerkiksi dekkaria tuskin kovin montaa kertaa haluaa uudelleen lukea, joten sen voi hyvin laittaa kiertoon.
      Täällä kauppapalvelut ovat samanlaisia ikään katsomatta. Toistaiseksi olemme yhtä kokeilua lukuunottamatta käyneet itse kaupassa. Ukkokulta toimittaa ruoat äidilleen. Minun vanhemmilleni on järjestynyt kauppapalvelu.

      Poista
  16. Paljon hyvää asiaa. Meilläpäin nuo kauppakuljetukset toimii hyvin, ollaan sen verran pienissä ympyröissä. Paljon on tilauksia, monta myyjää pakkaa aamuisin ostoksia laatikoihin ja autoon.
    On tämä outoa aikaa, hermostuttavaa, levotonta, surullistakin. Emme ole nähneet perheen kanssa sitten elokuun. Meidän ja heidän matkat peruuntui. Ties nähdäänkö syksylläkään. Eikä tiedä alkaako työt ja jos alkaa, millaisin rajoituksin.
    Mutta luojan kiitos pihasta ja puutarhasta! Jos en olis päässyt haahuilemaan ja tekemään jotain sinne, olisin tullut hulluksi! Ja jos tämä katastrofi olisi tullut pimeään syksyn ja talven aikaan, niin huh huh! Toisaalta tämä aika on opettanut hiljentämään, pysähtymään ja ajattelemaan, mitä kaikkea me oikeesti tarvitaan.
    Mutta se lämpö ja vihreys! Sitä olen odottanut jo kauan, koko talvi on ollut tätä harmaata, kuukausia. Kesä saisi jo alkaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi - jos nyt näin voi sanoa - olemme samassa tilanteessa ympäri maailmaa. Se ehkä helpottaa kaikkia ymmärtämään eritystoimia paremmin. Iäkkäitä ihmisiä käy surku, sillä monet heistä ovat nyt entistä yksinäisempiä.
      Olen kanssasi samaa mieltä, että nyt on ollut tilaisuus pysähtyä miettimään ja punnitsemaan omaa arvomaailmaansa. Minun ja kaikkien muiden. Se on hyvä asia.
      Kyllä se lämpö pian tulee. Tänään on jo paljon lämpimämpi ja koivuissakin on jo hiirenkorvat.

      Poista
  17. Hyviä pohdintoja! Kompostointi onkin tärkii assii, meilläkin sitä harrastetaan. Biojätteet melekein vuatii lämpökompostorin. Meillä toimii kunnassa ekopisteet ja kahenkuukauven välein käypi auto sekajätteet hakemassa. Hyvin pärjätään.
    Meille tämäaika on tuonu muutoksen lähinnä omaisten tappoomisessa. Hoitokoti vierailut on seis ja Ester ei miulle ruppii mittään sanomaan, näihen aparaattien välityksellä. Kyllä tästäkin ajasta selevitään. Ei kauppapaplaveluu meillä oo kun ikä vielä sallii kaupassa käynnin ja ei tiällä tuo tautikaan jyllee. Kauppaapu on järjestetty tännekkin ja kunnasta on otettu yl 70kyppisiin yhteyttä ja tilannetta kartotettu.
    Ovat ennustaneet, jotta entiseen ei oo paluuta. Monessa kohassa se onkin tarpeellista!
    Lämpimämpee on luvassa ja se suap kasvustot herreemään kunnolla. Routoo on vielä varjosemmissa kukkapenkeissä.
    Mukavia keväisiä päiviä siulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaava-alueella lämpökompostori on pakollinen. Biojätettä ei muuten saa tontilla kompostoida. Meidänkin kylällä on ekopiste, jossa on monenlaista laatikkoa. Me viemme yleensä kierrätettävät naapurikunnan ekopisteeseen kauppareissun yhteydessä. Eniten tulee muovi- ja kartonkijätettä. Autotallissa on laatikot, joiden lajittelemme kierrätettävät valmiiksi. Sieltä ne on helppo napata kauppareissulle mukaan.
      Omaisten tapaamiset on meilläkin nyt seis. Emme vieraile minun vanhempieni luona. Mies hoitaa 89-vuotiaan äitinsä asioita, sillä hän ei saanut kaupungilta kotihoitoa. Itse pääsemme kauppaan, mutta mielenkiinnosta kokeilimme marketin verkkotilausta.
      Tuskin palaamme entiseen, eikä monessa asiassa ole syytäkään. Paljon tästä seuraa vakavia vaikeuksia, mutta kyllä niistä selvitään.
      Täällä on tänään ollut selvästi lämpimämpi päivä ja nyt sataa vettä. Vesisade on tervetullutta, koska maa on kovin kuivaa. Lämpö ja kosteus saa varmasti kasvit innostumaan.
      Leppoisaa viikonloppua sinulle Ulla!

      Poista
  18. Mukavaa toukokuuta! Me olemme myös tilanneet ruokaa kotiin ja täällä se onnistuu aika helposti, sillä on useampia vaihtoehtoja. Vaikka se onkin kuljetusmaksuineen kallimpaa, on se minua helpottanut monella tapaa. Jatkan ruokien nettitlsusta jatkossakin, varsinkin jos on tulossa juhlat tai on viikon perusostosten teko. Meillä tulee paljon painavia tuotteita kotiin viikossa: perunaa, maitoa jne. Harvoin pidän ruokakaupassa käymisestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotiin kannettu ruoka oli kyllä siinä mielessä helppo ratkaisu, että aikaa säästyi melkoisesti ja kaikki tuotiin oven taakse. Ajattelimme, että vastaisuudessa tilaamme raskaat perustuotteet netin kautta kotiin tuotuina koronakriisin päätyttyäkin.
      Ruokakaupassa käyminen ei ole niitä hauskimpia asioita, mutta minusta on kyllä helpompi tehdä päätöksiä nähdessäni, mitä on tarjolla. Nyt on ruokatilauksissa päänavaus tehty ja olen avoin uusille kokeiluille.

      Poista
  19. Mukavan tekstin olet kirjoittanut. Meillä on ruokakaupassa vielä käyty itse, mutta mahdollisimman harvoin ja sellaisena ajankohtana, jolloin ihmisiä ei olisi kovin paljoa yhtä aikaa. Nettiostoksia ja pakettiautomaatteja on muuten harrastettu; kirjoja, lankoja, vaatteita ja jopa jotain ruokatavaroitakin Fiksuruoka.fi:stä :)
    Aurinkoista toukokuun alkua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhtä nettitilausta lukuunottamatta mekin olemme käyneet itse ruokakaupassa. Kyllä siellä pärjää, kun muistaa olla huolellinen ja varovainen. Aika hiljaista oli viimeksikin kaupan käytäville. Ostamme aina vähintään viikon hankinnat kerralla, joten kovin usein ei tarvitse ruokakaupassa käydä.
      Mukavia toukokuun päiviä sinulle!

      Poista
  20. Hyviä pohdintoja! Säähän olen ollut nyt muutaman päivän oikein tyytyväinen. Tänäänkin on aivan täydellinen päivä ulkoiluttaa kasveja; lämmintä, melko tyyntä ja ohut pilvikerros vielä auringon edessä, joten ei tarvinnut edes harsoja viritellä.
    Minä laskin kompostorin ostettuamme, montako vuotta menisi siihen, että se hankkisi hintansa takaisin säästyneinä jätemaksuina. Meidän alueellamme siihen kesti vajaat neljä vuotta ja kun olemme nyt kompostoineet viisi vuotta, niin tässähän on sitten jo päästy tienaamaankin. Aika monta kottikärryllistä vuodessa saadaan mainiota multaa kukkapenkkeihin ja kasvimaalle, joten vaikka silloin tällöin ostaisikin säkillisen kuiviketta, niin ei tässä silti tappiolle jäädä. En ymmärrä, mikä siinä kompostoinnissa sitten on niin kamalaa, ettei sitä voisi omakotitalossa tehdä. Ilmeisesti on sitten helpompaa nakata kaikki samaan ja käydä joka päivä viemässä roskasäkki jäteastiaan kuin lajitella jätteet ja viedä välillä seka- ja välillä biojtteet eri astioihin.
    Toivottavasti siellä etelässäkin on taas keväisen lämpöistä. Aurinkoista toukokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sää on selvästi lämmennyt ja juuri nyt sataa toivottua vettä. Maa on aika kuivaa, joten kasvit kyllä kiittävät. Taimien ulkoilutusta en ole vielä aloittanut ollenkaan. Eiköhän se ala olla ajankohtaista.
      Mainiota, sinulla on samanlainen tapa laskea hyödyt ja haitat, kuin Ukkokullalla. Tosin kompostorin hankintahinnan kuoletusta hän ei tainnut laskea. Uuden kompostorin hankinta oli meillä pakko, kun vanha hajosi. Kauan se kestikin ja taatusti ehti hintansa tienata (ei kyllä kallis ollutkaan). Kompostoinnissa minulle on hintaa tärkeämpi ajatus jätteen kierrättämisestä ja hyödyntämisestä. Vuosien ajan olen iloinnut kotitekoisesta mullasta
      Kierrätyksessä ja lajittelussa on ihmisillä vielä paljon opittavaa ja asenteiden korjaamista. Kylän ekopiste on jatkuvan keskustelun keskipisteenä, kun ihmiset kippaavat kaiken mahdollisen säiliöiden eteen, ikäänkuin se olisi kaikenkattava kaatopaikka. Surullista nähdä, miten linnut levittävät roskia ympäristöön ja alue on jatkuvasti sotkuinen. Siellä on ajoittain kameraseuranta, mutta ei jatkuvasti. Viikko sitten joku oli vienyt sekä biojätteensä että kaikenlaista muuta kiellettyä ekopisteen säiliöiden eteen. Vahinko vain, että hän oli unohtanut verolomakkeensa jätteiden sekaan. Alueen siivouslaskulle löytyi osoite helposti. Meiltä on lyhyt matka Sortti-asemalle, jonne voi helposti viedä kaiken sellaisen, mitä ekopisteeseen ei saa jättää. Monet kulkevat työmatkansakin Sortti-aesman ohi, mutta jostain kumman syystä ei vain välitetä, vaan kipataan jätteet ihan minne sattuu.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  21. Kevään tulo on tosiaan tuntunut hitaalta, mutta todennäköisesti juuri siksi, että sitä oikeaa talvea ei ole missään vaiheessa ollut. Nyt ihan parina viime päivänä on ollut todella mukavat ja lämpimät kelit ja tänään vihdoin saadaan sadettakin.
    Kiva huomata, että siellä on otettu koronakeväästä kaikki irti ja oltu tehokkaita :) Minulla ei ole käynyt ihan samalla tavalla, jotenkin vaan en saa kovin paljoa aikaseksi, vaikka aikaa on nyt runsaasti. Mutta ei se haittaa, välillä on hyvä myös ihan vaan loikoilla.

    Kompostointi on ihan parasta. Tietyti kaikki mikä tulee pakotettuna, voi aiheuttaa joillain vastarintaa, mutta itsekään en ihan ymmärrä nyt tässä kohtaa asian vaikeutta.

    Mukavaa kevättä ja toukokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesisade teki hyvää puutarhalle. Perennat ovat alkaneet mönkiä mullasta selvästi rivakammin.
      Ehdottomasti on välillä lupa ottaa kevyemmin. Tykkään touhuta vähän viileämmässä, joten siinä mielessä säät ovat suosineet ahkerointia. Ajoittain on kyllä vähän tyhjäkäyntiä täälläkin.
      Toivottavasti tuosta kompostoinnin pakollisuudesta tiedotetaan ajoissa, jotta ihmiset ehtivät tottua ajatukseen ja hankkia tietoa. Huomatessaan, ettei kompostointi ole lainkaan vaikeaa ja työlästä, aenne ehkä muuttuu.
      Samoin sinulle mukavaa kevättä ja toukokuuta!

      Poista
  22. Kiva postaus.
    Minulla ikkunanpesu on vielä edessä, jotenkin en ole saanut aloitettua urakointia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit!
      Hyvin ehtii ikkunoita pestä toukokuussakin. Yleensä minullakin puolet ikkunoista joutuu odottamaan pesua paljon pidempään.

      Poista
  23. Äitini on varmaan meidän perhepiiristä kärsinyt eniten tästä koronasta, kun on joutunut olemaan eristyksissä. Olemme käyneet hänen pihapiirissään, mutta sisälle emme ole menneet. Ulkona on sitten "huudeltu" toisillemme sopivan välimatkan päästä. Samalla on viety ruokatäydennyksiä. Ja tietenkin puhelimessa puhuttu. Onhan tämä erikoista aikaa. Jotenkin tuntuu oudolta kuvitella sitä aikaa kun taas saa ja voi tehdä kaikkea sitä mitä ennen koronaakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhuksille tämä aika on rankkaa, kun eivät voi tavata läheisiään. Muistisairas isäni ei tahdo ollenkaan ymmärtää koronamääräyksiä.
      Saattaa käydä niin, että monen ihmisen elämässä tämän ajan synnyttämät tavat jäävät pysyviksi. Toivottavasti nuo tavat ovat sieltä paremmasta päästä.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!