tiistai 26. toukokuuta 2020

Viikonlopun muuttotalkoot

Kurkku Sherpa
  
Pitkään jatkunut lämpötilojen vahtiminen johti perjantaina taimiruljanssiin, jossa tomaattien, kurkkujen ja paprikoiden tie kulki kellarista kasvihuoneeseen. Ensimmäinen lämmin ja aurinkoinen kevätpäivä - tai oikeastaan  kesäpäivä - antoi uskoa ja pontta muutolle. Kirjanpitoni mukaan viime vuonna hyötykasvit muuttivat kellarista kasvihuoneeseen 18.5. eli vajaa viikko aiemmin. Kuten viime vuonna, myös nyt kurkuissa on jo alkuja. Samoin muutama raakile tomaateissa.

Tomaatti Golden Sunrise

Muutossa riitti kantamista, sillä niin kurkut kuin tomaatitkin oli jo kellarissa istutettu kasvuastioihinsa. Painoa oli tuhdisti ja korkeiksi venähtäneitä kasveja piti liikutella varoen. Ukkokulta oli apunani, mikä helpotti melkoisesti. Aika monta reissua kellarista alapihalle ja takaisin saimme tehdä.


Koska kennokasvari on aika hatara laitos ja lämpö falskaa iloisesti ulos jokaisesta mahdollisesta saumasta, viritin narun avulla kummankin puolen kasvaria kaksinkertaisen harsoteltan. Sen suojassa kasveilla on lämpimämpää. Kennokasvarissa auringonpaiste ei porota yhtä kirkkaana kuin lasikasvihuoneessa, mutta keinovalosta luonnonvaloon muutto saattaa silti olla kasveille järkytys. Niinpä harso suojaa alkuun myös liialta porotukselta.

Aiemmin olen lämmittänyt kasvaria niin keväällä kuin syksyllä valopetroolilämmittimellä. Se ei ole järin tehokas ja lisäksi se on muistettava sytyttää illalla ja sammuttaa aamulla. Nyt Ukkokulta kantoi kasvihuoneeseen kellarissa olleen lämmittimen, jota varten vedettiin sähköpiuha pergolasta alapihalle. Lämmittimeen liitettiin ajastin, joka helpottaa sen käyttöä.

 
Tomaatit ovat kasvarin toisella seinustalla, kurkut toisella. Tässä vaiheessa taimet ovat turhankin tiiviisti, jotta ne on helpompi kääriä illalla harsoihin. Myöhemmin väljennän istutusastioiden välejä. Aamuisin avaan harsotelttoja, illalla käyn laskemassa ne alas. 

Myös oviaukon sisäpuolelle kiinnitin narun, johon sain laitettua tuplaharson. Se on kätevä myös kesäkuumalla, jolloin ovi on auki, mutta harso estää auringon porottamisen suoraan kasveihin.

Laitoin maximi-minimimittarin harsojen alle nähdäkseni, millainen vaikutus sekä harsoilla että lämmittimellä on. Aika hyvin lämpö pysyy yöaikaan. Mittari on näyttänyt runsasta +15 astetta aamuisin. Ei paha ollenkaan. 

Kasvien tukinarut ovat nyt harsojen vuoksi alempana. Nostan ne ylemmäs, kunhan harsot voi poistaa. 

Paprika Redskin
  
Lauantaina viritin Blumat-kastelujärjestelmän. Sitä on vielä säädettävä. Onneksi tilasin kevättalvesta Blumatiin varaosia, sillä yhteen letkunpätkään oli tullut reikä ja se oli vaihdettava. Lisäksi istutusastioita on nyt enemmän, joten ylimääräiset kastelutötsätkin (mitä ne sitten ovatkaan oikealta nimeltään?) olivat tarpeen. 150 litran musta vesisäiliö sekin tuottaa hiukan lämpöä kasvarin nurkassa nököttäessään.

Valkosipulit

Kasvimaalla kaikki alkaa olla mallillaan. Kesäkurpitsat ovat vielä kellarissa. Ne eivät ole ehtineet kovin isoiksi kasvaa, sillä kylvin ne vasta toissaviikolla. Retiisit ovat jo itäneet, samoin kosmoskukista ja herneistä osa on tullut pintaan. Etualalla valkosipulit vaikuttavat tyytyväisiltä ja kepasipulikin niiden kumppanina itää mukavasti.

Olen laiska kastelemaan, mutta nyt olen luvannut kunnostautua siinä hommassa. Kasteluletku on vedetty valmiiksi alapihalle. Senkun käyn kääntämässä kellarissa hanan auki. 

Nyt vain odotellaan kasvun ihmettä ja nautiskellaan!

Prunus - Tuomi



21 kommenttia:

  1. Eilen pyykkejä ripustaessa mietin että mikä ihme täällä ulkona tuoksuu kun pesuaineeni on hajusteetonta. Sitten tajusin että tuulen mukana tuli kukkivan tuomen tuoksu. Komeat valkosipulit, omissani on osassa alkaneet lehdet kellertää, jotain olen tehnyt väärin. Luulisin tomaattien jo tarkenevan kasvuhoneessani, omanikin fuskaa ja hyvin ovat pärjänneet, osaan on tullut jopa lisää kasvua muutaman päivän kasvihuoneessa olon jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on öisinkin jo sen verran lämmintä, että tomaatit pärjäävät. Ehkä annan lämmittimen olla vielä yön pari miedolla puhalluksella ja jätän harsoteltat auki. Pian otan nekin kokonaan pois, ellei säät ihan toiseen suuntaan mene. Tuskin sentään.
      Hitsi, etten nykyisin haista yhtään mitään. Ihan jo kevät itsessään tuoksuu niin hyvältä.
      En löytänyt vinkkiä, miksi valkosipulisi kellastuvat. Ehkä joku viisaampi osaa sinua neuvoa.

      Poista
  2. Siinä onkin ollut raijaamista! Hyvälle näyttää kaikki kasvit ja kasvustot. Tomaatin raakileitakin jo ja kurkkua tulossa. Peukku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kantamista riitti, mutta ilokseenhan sitä omia tomaatteja muutti jatkamaan kasvihuoneessa kasvuaan. Nyt on kiva käydä kasvarissa istumassa ja ihastelemassa.

      Poista
  3. On siinä muutto-operaatiota kerrakseen kun on noin suuria taimia! Minulla on myös kennokasvihuone jonne roudasin kurkut ja (hieman hontelot) tomaatit eilen. Lämmitystä siellä ei ole, joten saavat pärjätä omillaan. Harsoa laitoin myös suojaksi kaiken varoiksi. Taimikasvatus on pitkä prosessi joten muuttopuuhat sään mukaan kyllä hermostuttavat välillä. :D Toivotaan että tasainen lämpö säilyy kesäkuuta kohti! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on kellarissa kunnon kasvivalot, joten nykyisin taimista tulee vankkoja ja isoja. Muutto kasvariin on silti aina riskihommaa. Katsoin 10 vrk:n lämpötiloja ja öiden pitäisi olla ihan hyviä lämmittämättömään kasvariinkin.
      Koko kesän sato on kiinni esikasvatetuista taimista, joten ei ihme, että touhu tässä vaiheessa hermostuttaa. Yhdyn toivomukseesi, että lämpö säilyy tasaisena. Mukavia puutarhapäiviä sinulle!

      Poista
  4. Valtaisat taimet! On siinä ollut roudaaminen mutta onneksi sitä ei tarvitse tällä kasvukaudella toistamiseen tehdä.

    Harso on muuten mainio kapistus. Sillä on kätevä varjostaa ja illan tullen peitellä yöksi lämpimään.

    Minun tomaattini suorastaan hyppäsivät ylöspäin kun lämpö alkoi lisääntyä, ihan kohta saan istuttaa ne isoihin astioihinsa. Hieman lohdutti tänään yhdellä puutarhalla kun siellä oli myynnissä pienempiä taimia kuin mitä omat kasvattini ovat. Kyllä nekin vielä ehtivät vaikka mihin.

    Aurinkoisten pihapäivien jälkeen olo on mukavan rento, lepo tuntuu ansaitulta. Huomasin muuten että ruutuaika on tipahtanut murto-osaan, mainio juttu!

    Tämä illan blogikierroskin meinasi ihan unohtua kun oli niin paljon pihalla ihasteltavaa, sinne siis takaisin, yksi penkki on tutkimatta!


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä ensi vuonna kylvän tomaatit vähän myöhemmin, etteivät ehdi noin isoiksi kellarissa kasvaa. Kunnon tukikepit auttoivat pitämään kasvit pystyssä muuttoruljansissa.
      Yhtenä keväänä päätin tilata kurkuntaimet itse kasvattamisen sijasta. Toimittajalla oli keväällä vaikeuksia ja hän vastaanotti liikaa tilauksia. Näytti jo uhkaavasti siltä, että jäisin ilman kurkuntaimia. Hakiessani tilaamiani taimia, en ollut uskoa silmiäni. Niin pikkuisia ja olematomia taimet olivat. No, kasvoihan niistä ihan kunnon kokoisia kasveja ja tuottivat kurkkuja. Silloin päätin, ettei kurkkujen kylvämisessä ja kasvattamisessa niin suuri homma ole, ettenkö tekisi sitä jatkossa itse. Näin on myös tapahtunut. Ei siis aina mene ammattilaisellakaan kaikki putkeen.
      Päivän mittaisen pihauurastuksen jälkeen ei paljon telkkari kiinnosta. Hetken jos iltapuuhien jälkeen blogeja lukee niin jo Nukkumatti kutsuu. Jälleen tänään mietin, kuinka tunti jos toinenkin vierähtää ulkohommissa. Puutarhatyöt eivät ole läheskään sieltä keveimmästä päästä, kuten jotkut tuntuvat ajattelevan - pientä puuhastelua siis.
      Penkeissä tapahtuu jo yhdenkin päivän aikana niin paljon, että kaikki on kierrettävä kerran jos toisenkin päivän mittaan. Jos vain aika riittää.

      Poista
  5. Todella kova homma tuo muutto kellarista kasvariin, mutta nyt se on teillä tehtynä. Minua oikeastaan tavallaan liikutti tuo kuva tomaatin raakileesta, kasvun voima on todella voimakas ja ihmeellinen.
    Tänä keväänä olen kasvatellut tomaatin taimia ja nyt on ajatus kasvattaa niitä täällä rivarin pihalla ja ehkä myös terassin suojissa. Sopusoinnussa yhdessä sanettiruusujen kanssa tai joudenkin yrttien.
    Täällä lasiterassilla lämpöä on noin kaksi astetta enempi kuin ulkona ja olen pitänyt monena yönä tomaatin taimia terassilla ilman hallaharsoja ja niistä on mielestäni kasvanut aika napakoita.
    Kesäkurpitsaa ajattelin myös kokeilla jossain kesäkukkien joukossa.
    Toivotaan lämpöä ja aurinkoa. 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kroppa kyllä jaksoi painavia astioita kantaa siitä ilosta, että vihdoin sain tomaatit ja kurkut kasvariin siirtää. Ehdin jo murehtia, tulevatko tomaatinvarret lattian läpi makuuhuoneeseen, kun yöt eivät vain lämpene. Vihdoin on otettu askel kohti kesää.
      Lasitettu terassi on varmasti mainio paikka tomaattien kasvattamiselle. Minulla on monena vuotena ollut tomaatteja myös talon seinustalla, jossa ne ovat kasvaneet ja kypsyneet. Hitaammin tosin ulkosalla, kuin mitä kasvihuoneessa kypsyvät. Puutarhan parhaaksi ohjelmassa sanottiin viimeksi, että tomaatin taimi kasvaa tanakaksi vähän viileämmässä. Kuten nyt sinulla. Kannattaa ehdottomasti kokeilla myös kesäkurpitsaa. Kerro sitten meille, miten kokeilu tomaattien ja kesäkurpitsan osalta etenee.
      Lämpöä ja aurinkoa on saatu kumpaakin. Toivottavasti niitä on tarjolla siellä Tampereellakin.

      Poista
  6. Mahtavan kokoisiksi ovatkin tomaattisi ehtineet jo kellarissa ponnistaa! Eiköhän näillä keleillä nyt jo kasvarissa tarkene, meillä tomaatintaimet ovat paljon pienempiä, mutta ovat nyt pärjäilleet jo viikon verran kasvihuoneessa. Mutta en ole viikkoon nähnyt lavakasvimaata, eikä siellä juuri mitään ole vielä istutettukaan. Tässä tämä mökin ja kahden puutarhan pulma! Vaan on tämä ihanaa aikaa ja tätä lämpöä on kyllä odotettu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ammattilaistason kasvivalaisimista on ollut suuri apu taimien kasvattamisessa. Otin jo lämmittimenkin pois kasvihuoneesta. Kyllä tomaatit jo ilmankin pärjäävät.
      Kahden puutarhan omistajana on varmasti paljon haasteita, vaikka toisaalta ilojakin on sitten tuplasti. Joka aamu ihmettelen, miten upeista hetkistä saamme taas nauttia. Tätä on odotettu ja nyt nautitaan!

      Poista
  7. Sun kasvit olivat muuttaessa tosi hyvän kokoisia, mulla lähinnä reppanoita noihin nähden;) Mutta ovat jo vähän kasvaneet kokoa kasvarissa, kun pääsivät kunnon multatilaan. Kukintaa täytyy vielä odotella, joten tomaatit on ostettava kaupasta vielä pitkään. Onneksi kurkut ovat aika nopeita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvatan tomaattini ja kurkkuni nykyisin kellarissa ammattilaistason kasvivalaisimen alla. Siinä syy taimien komeaan kokoon. Tomaattien runkokin on kolme kertaa entisten taimieni paksuinen. Ihan hyviä taimia sain aiemminkin kasvattaessani niitä ikkunalaudalla. Kasvihuoneeseen päästyään taimet kirivät äkkiä kokoa. Niin tekevät sinunkin tomaattisi. Kaupan tomaatteja minäkin saan ostaa vielä jonkun aikaa. Kurkuista sen sijaan sato tulee yllättävän nopeasti. Yksi hujaus vain, niin pääsemme kaikki maistamaan oman sadon tuotoksia.

      Poista
  8. Varmaan vaikea siirtää pitkiä kasvustoja. Satokin jo varmaan vähän painoa lisäämässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varovainen sai olla, ettei pitkäksi kasvaneet tomaatit ja kurkut katkea. Niin ei onneksi käynyt. Muutama pikkuinen tomaatinraakile ja vähän pitkulaisempi kurkku ei siinä taakassa enää paljon tuntunut. Nyt ovat onnellisesti kaikki kasvarissa ja saan joka päivä käydä siellä niitä katselemassa ja varkaita nyppimässä.

      Poista
  9. Huh, on teillä ollut kantamista noissa! Tomaatitkin ovat jo noin isoja, että raakileita puskevat! Minä vein omat tomaattini ja paprikani seinustalle, mutta öiksi olen vielä nostanut melkein kaikki varastoon. Ensi yölle oli luvattu vesikuurojen mahdollisuus, joten ajattelin jättää kaikki pihalle ja vetää vain isoimman harson koko rivin päälle. Luotan siihen, ettei sadesäällä mene liian kylmäksi. Ajatuskin painavien ruukkujen siirtelystä taas kerran tuntuu vetävän kädet ja jalat veteliksi.
    Valkosipulitkin ovat ehtineet kasvaa jo noin isoiksi! Mitenköhän valtavat sipulit ne ehtivätkään tehdä kesän aikana? Tuomen tuoksu tuo minulle kesän yhtä vahvasti kuin pihlajan tuoksu. Meillä tuomessa näkyy vasta pienet nuput ja pihlajat vasta hiirenkorvalla. Eipä aikaakaan kun nekin puhkeavat kukkaan. Kesäistä viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaattini ottivat kellarissa jonkinlaisen jättispurtin. Olisivat pian tulleet kellarista lattian läpi makuuhuoneeseen. Nyt yöt ovat olleet jo kohtalaisen lämpimiä, joten eiköhän tomaatit ala jo pärjätä ulkonakin, harson suojassa. Valkosipulit taitavat tykätä uudesta mullasta. Olen myös kastellut niitä ahkerasti.
      Lämpö ja viimeöinen sade ovat tuoneet kesän. Koivussakin on jo ihan kunnon kokoiset lehdet. Kesä tulee koko maahan, mikäli sääennusteet vain pitävät paikkansa.
      Viikko kääntyy jo lopun puolelle. Siis mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  10. It's nice to see that your garden can bear fruit like this ..., reminiscent of the yard of my great-grandmother's house in the village.
    Greetings from Indonesia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Himawan Sant!
      Have a nice weekend there in Indonesia!

      Poista
  11. Aikamoinen homma teillä on kyllä ollut! Mahtavaa, että on jo raakileitakin. Olen tällä viikolla kuskannut aina mökille mennessäni muutaman kotona olleen kasvin. Viikonloppuna on esikasvattamieni taimien vuoro. Mitään lempeää karaisua ei ole luvassa, vaan suorilta ulos.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!