maanantai 14. syyskuuta 2020

Villaa varpaille ja pipo päähän

 

Sateiden ja koleuden myötä varpaat kaipaavat lämmikettä. Puikot eivät ole käsistäni kesälläkään täysin pudonneet, mutta pimenevät illat houkuttelevat yhä enemmän kutomisen pariin.

Beigesta 7veikasta valmistui nilkkasukka, jonka mallineuleessa neljä oikean ja nurjan silmukkaa vaihtelevat kahdeksan kerroksen rytmillä. Tein sukasta vähän reilumman kokoisen laittamalla 14 silmukkaa/puikko. Resorissa on puikot nro 3 ja neuleessa 3,5.

Mummojemme neuleet -sivustolta löysin jo aikaa sitten Meeri-sukat. Tällä ohjeella muistelen kutoneeni ennenkin sukat. Kiva ja helppo mallineule, joka sopii sukkien lisäksi muihinkin neuleisiin.

Keltaista 7veikkaa käyttäen sukat valmistuivat vikkelästi. Ohjeen mukaisesti laitoin 13 silmukkaa puikkoa kohden. Resorissa puikkoina nro 3 ja muussa sukassa 3,5.


Ruttusukkiakin olen tehnyt aiemmin. Ohjeita on erilaisia. Tässä mallissa sukan varsi ei kovin paljon korkeudessa jousta, koska ruttu tehdään nostamalla silmukoita aiemmista kerroksista. Kivan näköinen, joskin minusta hiukan työläs tehdä. Ei siis ollenkaan vaikea, mutta tykkään paahtaa puikot kilisten eteenpäin sen sijaan, että palaan säännöllisin välein muutaman kerroksen takaisin.

Sukat valmistuivat keskiharmaasta ja vaaleanpunaisesta 7veikasta. Harmaa lanka on vanhoja varastojani. Sen sijaan vaaleanpunainen on uusi (tai pikemminkin paluun tehnyt) väri 100 gramman kerässä. Tähän sukkaan laitoin 14 silmukkaa/puikko varmistaakseni, että se menee tarvittaessa isompaankin jalkaan. Leveyssuunnassa joustavuus on ihan hyvä.


Yritän välttää uusien lankojen ostamista ja käyttää pääasiassa vanhoja varastoja. Tarjouksia on kuitenkin vaikea ohittaa, vaikka aina kaikkia toivevärejä ei olisikaan hyllyssä. Keltaisen ja oranssin määrä elo-syyskuun vaihteen sukissa on huomattavan suuri. Johtunee pimeyden lisääntymisestä ja auringonvalon kaipuusta.

Polvisukissa on 7veikan oranssi ja Raita-langan sävy pääsiäinen. Mallineuleena 4 o, 1 n. Resorissa on 62 silmukkaa. Mallineuleen alkaessa lisäsin kolme silmukkaa. Pohkeen kohdalla kavensin muutaman kerroksen osuudella neljän silmukan ryhmistä yhden silmukan pois.


Tilasin keväällä netistä tupsuja. Yksi harmaasävyinen tupsu kaipasi omaa pipoa, joten sellainen piti tehdä. Vaaleanharmaa 7veikka valikoitui tupsuun sopivaksi väriksi.

Mallineuleeksi oli tarkoitus laittaa SatunTuulia -blogista löytämäni kohokuvion, joka on itse asiassa aika lailla samanlainen kuin ensimmäisen kuvan beigeissä nilkkasukissa. Vasta muutaman sentin pipoa kudottuani huomasin tehneeni virheen. En jaksanut enää purkaa työtä, joten jatkoin virheen toistamista. 

Pipossa on 112 silmukkaa, 60 cm:n pyöröpuikot nro 3,5. Resorissa oikeat silmukat on kudottu takareunoistaan, jolloin resorista tulee siistin ja jämäkän näköinen. Kokonsa puolesta pipo käy hyvin aikuiselle.


Aurinkoisten värien teema jatkuu näissäkin sukissa. Keltaiseen 7veikkaan yhdistin sopivan sävyistä Raita-lankaa (jota ei taida enää olla myytävänä). Varteen ja kärkeen tein yksinkertaisen raitakuvion.

Parhaillaan työn alla on luonnonvalkoiset tumput. Katsotaan, milloin valmistuvat.

Anna-Kaisa Ant-Wuorinen: Autokulta (2019)


Kesän ajan olen ihmetellyt erikoisen näköistä autoa, joka on pysäköity Espoon keskuksen kauppakeskus Entresseä vastapäätä. Pari viikkoa sitten kävin tekemässä vanhempieni ruokaostokset Espoontorilla ja samalla oli tilaisuus pysähtyä tarkemmin tutkimaan tätä hyvin ilmastoitua autoa.

Auto kuuluu Espoon keskuksen eri paikoilla näytteillä oleviin nykyveistoksiin. Paria puupölkkyä Entressen Smarket-päädyssä olen ihmetellyt kauempaa katsellen. Ei vain kertaakaan ole mukamas ollut aikaa käydä niitä lähempää katsomassa. Kuten ei tätä autoakaan aiemmin.

Tällaisella autolla ajellessa villasukille ja pipolle olisi käyttöä. Vai olisiko tässä uudentyylinen avoauto?

Mukavia ja erityiesti aurinkoisia syyskuun puolivälin päiviä teille kaikille!


34 kommenttia:

  1. Niin lämpimännäköisiä neuleita. Kauneus bonuksena. En juurikaan ole riisunut villasukkia tänä kesänä, paitsikylille lähtiessäja pahimmilla helteillä. Uusille alkaa olla pian tarvetta, pitää kaivaa puikot esiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotona on kiva hiippailla villasukissa sen lisäksi, että ne lämmittävät mukavasti jalkoja. Nuoria näkee villasukissa kylilläkin, mutta vielä en itse ole pihaa pidemmälle villasukissa lähtenyt. Tai saappaissa toki villasukat on ollut.

      Poista
  2. Kauniita sukkia ja pipo. Hyvää syyskuun jatkoa.❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ritva! Taidan laittaa pipon omaan päähän, kunhan tulee kylmempää.
      Samoin sinulle hyvää syyskuuta!

      Poista
  3. Villasukkia on käytetty jo pari viikkoa, ilmojen viileneminen tuntuu lattian pinnassa.
    Ruttusukat olivat hauskat ja kauniit, en ole koskaan nähnyt tuollaisia. Pipo on upea! Tässähän rupeaa jo talvea odottelemaan...😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin lattia on viileä, kun toistaiseksi ei ole laitettu pattereita päälle, eikä takkaakaan ole vielä tullut lämmitettyä. Ruttusukat on helppo tehdä ja nätit niistä tuli.
      Ei odoteta vielä talvea, vietetään syksy ensin pois alta.

      Poista
  4. Oi kun ihania olet neulonut! Nuo aurinkoväriset sukat saavat ihan sukat pyörimään jaloissa. Niin ihania! Retrovärejä ♥
    Onpa hauska taideteos, jota ei tosiaan taiteeksi ensin tajua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äitini aina ihmettelee, miksi kudon niin "kirjavia" sukkia. Monien iäkkäiden mielestä harmaa on ainoa oikea villasukan väri. Väreillä on vaan niin kiva leikkiä ja nuo aurinkoiset värit luovat valoa varpaiden lisäksi myös mieleen.
      Eikö olekin jännä taideteos. Tuollaisella autolla saisi paljon kasveja kuskattua.

      Poista
  5. ihania sukkia! Onpa mainio taideauto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sussi! Kiva, että monenlaista ja vaihtelevaa taidetta tuodaan kauppakeskusten ja katujen äärelle. Tavoittavat sellaisetkin ihmiset, jotka eivät muuten lähde taidetta katselemaan.

      Poista
  6. Kauniita sukkia! Minä olen silmäillyt noita viime talvena keskeneräiseksi jääneitä sukantekeleitä sillä silmällä...ihan en vielä ole tarttunut, mutta pian kylläkin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirjo! Jatka vain silmäilyä. Siitä ei ole iso askel kutimien käsiin pomppaamiseen. Tässä vaiheessa vuotta aikaa joutuu jakamaan arkielämän lisäksi vielä puutarhallekin. Kunhan kylmyys vie voiton, on aikaa sukille.

      Poista
  7. Oletpa ollut ahkerana neulomisessa! Kauniita sukkia!

    VastaaPoista
  8. Ihania sukkia ja kauniita värejä. Pipo alkaakin kohta olla jo tarpeen.
    Mistä olet muuten hankkinut tuon mainion sukkajalan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunuvuokko!
      Näin samanlaisen jalan Suvikumpu-blogissa joitakin vuosia sitten. Häneltä sain tilauspaikan nimen eli Morplan Englannissa. Siellä on (tai ainakin oli) erilaisia jalkoja, eikä hinta postituskuluineen ollut kallis. Tosin sähköpostia firmasta on sen jälkeen tullut ihan liikaa. Ohjaan ne nykyisin suoraan roskapostiin.

      Poista
  9. Jo on tarvittu villasukkia, ihan parhaat saappaissa puutarhassa ja sisällä kylmillä lattioilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä. Hipsuttelen sisällä aina villasukissa ja saappaisiin ne kuuluvat saumattomasti.

      Poista
  10. Hianoja sukkia taas! Jokohan mäki saisin tänä talavena puikot käsihin. Ihan perussukkaa jos sais eres tehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä se lähtee, perussukasta. Muutama vuosi sitten ajattelin vain kokeilla, vieläkö osaan kutoa. Ensimmäisen sukkaparin kohdalla kantapää vaati vähän pähkäilyä, mutta ohjeita löytyy pilvin pimein.

      Poista
  11. Tuottelias puutarhuri, ihania sukkia olet ehtinyt kutomaan! Minullakin muutama aloitettu, mutta parittomia ja keskeneräisiä taitaa olla viime vuodeltakin, jospa saisi ne ensin valmiiksi. Villasukat on ihan huippu asuste!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesken jääneet neuleet ovat viheliäisiä. Aina ei edes muista, miten on jonkun kohdan toteuttanut. En siis aloita mitään uutta ennen kuin edellinen työ on valmis.
      Villasukat ovat kauniita ja hyödyllisiä. Lämminverisenä ihmisenä en isompia neuleita käytä, enkä siksi niitä kudo.

      Poista
  12. Kauniita neuloksia. Ruttuvarsi näyttää tosi kivalta, jostain syystä en ole niitä koskaan tehnyt. Tuon pitkävartisen sukan leveän joustinneuleidean aion kyllä toteuttaa. Se on melkein kuin sileää, eikä kuitenkaan ja pysyy kuitenkin paremmin jalassa kuin pelkkä sileä.
    Minulla on pipotupsut vielä käyttämättöminä ;D
    Kuumana kesäpäivänä tuollainen reikäauto olis ihan omiaan. Nyt tulikin sellanen ajatus, että mitähän kaikkia öttiäisiä sieltä rei´istä livahtelee sisään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 4 oikein 1 nurin -mallineule pitkävartisissa on elävän näköinen, helppotekoinen ja saa sukan pysymään hyvin jalassa. Olen tehnyt sillä monet polvisukat. Suosittelen.
      Varmasti tuollainen auto olisi täynnä vaikkapa hyttysiä. Ja arvaapa vain, kastuisiko kintut ja muut vesisateessa ajaessa.

      Poista
  13. Kauniita sukkia ja pipoja oot neulonu. Taitolaji on sukkienkin tekeminen ja siulla on homma hanskassa. Kyllä on mukava tupsutella villasukissa! Hauska taideteos, kaikkii ne keksiikin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ulla! Jokunen sukka on viime vuosina tullut tehtyä, joten nyt jo sujuu hyvin. Paljon on kaikkea kivaa vielä opeteltavana.
      Sanos muuta, kunnolla ilmastoitu auto.

      Poista
  14. Ruttusukat, kylläpä ovat kekseliäät ja kauniit, paras mahdollinen väriyhdistelmäkin. Ihastuin myös noihin alimpiin keltaisiin, raikkautensa takia.
    Johan on auto, eipä tuosta ohi pääse, päätä kääntämättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vikki! Ruttusukkia on sellaisiakin, joissa rutut saa suoristettua ja siten sukille pituutta. Näissä versioissa rutut ovat pysyviä, mutta ne tuovat taasen ylimääräistä lämpöä nilkkoihin.
      Auto on minusta hauskaa kaupunkitaidetta. Sen ohi ei todellakaan voinut sisälle kurkkaamatta mennä.

      Poista
  15. Ihania sukkia olet taas kutonut, nuo ruttusukat ovat niin ♥️ ♥️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suvi! Harmaa ja vaaleanpunainen sopivat tosi hyvin yhteen.

      Poista
  16. Kauniita sukkia ja tietysti myös lämpimiä. Mikään ei voi kylmiä jalkoja lämmittää kuin villasukat. Monesti ei uni tule illalla, ei kesälläkään ilman pehmeitä villaisia sukkia.
    Minäkin olen monien vuosien jälkeen ottanut esiin puikot ja pehmeän langan, meillä täällä seurakunnassa annetaan kastetöppöset kastettavalle lapselle. Kastetöppösten tarve on kuukausitasolla noin 30-40 kpl. Siihen määrään pitää puikkojen heilua melko tiheään tahtiin.
    Toki on meitä muutama puikkojen kilisyttäjä. ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä onkin aika paljon kastettavia kuukausittain. Kivahan sellaisia pieniä töppösiä on kutoa. Valmistuvatkin nopeasti. Minä annan yleensä muutamia sukkapareja Nälkäpäiväkeräykseen näin syksyisin. Ensi viikolla on taas sen aika.
      Tänään on sen verran koleaa, että villasukat lämmittävät mukavasti.

      Poista
    2. Täällä on näitä seurakuntia yhdistynyt n 5 v sitten. Tässä on yhdistynyt kolme seurakuntaa eli siksi luku näyttää näinkin suurelta.

      Poista
  17. Aivan ihania sukkia olet tehnyt; upeita värejä ja malleja ihan kaikissa 🤍 Ja tuo pipo; kuvio oikeastaan vaan parani "virheen" myötä :) Hieno pipo siis tuli ja en olisi purkanut minäkään;) Heti noiden ensimmäisten sukkien kohdalla huomasin, että vähän tutulle kuvio näyttää :)
    Leppoisaa loppuviikkoa sinulle; jospa saadaan aurinkoa ja päästään jatkamaan pihahommia. Tämä tuulinen ilta sen sijaan on kulunut pitkästä aikaa blogien parissa ja valmiiden sukkien langanpäitä päätellessä.
    Mukavaa loppuviikkoa sinulle 🤍

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!