maanantai 12. lokakuuta 2020

Taitaa olla syksy

Jo pidempään meteorologit ovat toistaneet, kuinka syys-lokakuun lämpötilat ovat olleet jatkuvasti viisi astetta yli normaalin. Vihdoin säätila on muuttumassa perinteiseen syysmoodiin. Sateet eivät ole liiemmin pihatöitä häirinneet, mutta nyt muutamana päivänä projekteja on joutunut siirtämään liiallisen märkyyden vuoksi. Olemme siirtyneet kauteen, jolloin aamulla kotoa lähtiessä on pähkäiltävä, mitä laittaa ylleen, kun päivällä saattaa olla kesäisen lämmintä ja illalla sateisen koleaa.

Poikkeuksellisen lämpimistä säistä huolimatta taidetaan olla jo syksyssä. Illat pimenevät ihan liian nopeasti ja aamullakin hämäryys on vallitseva olotila. Harmaus ei syystöitä haittaa. Melkeinpä on mukavampi heiluttaa lapiota, kun on vähän viileämpää.


Innostuin turveharkoista oikein perusteellisesti. Aiemmin jo kerroin laittaneeni niistä Pikkupuutarhan käytäville reunuksia korvaamaan muovinauhaa. Sain valmiiksi kaksi osiota ja turveharkotkin loppuivat. Tarkoitus oli jättää urakka siihen ja pohtia jatkoa joskus myöhemmin. Eihän se niin mennyt. Kun kerran vauhtiin pääsee, on itseään mahdotonta pysäyttää. Ajelin naapurikylään ostoksille ja kahdesta eri rautakaupasta löysin kolme säkkiä turveharkkoja, joilla sain urakan itseäni tyydyttävään malliin.


Yhden turveharkon koko on 19x19x39 cm. Halkaisin jokaisen harkon sahalla kahtia, jolloin sain ihan sopivan levyisen kappaleen. Harkkojen sijoittaminen toinen toisensa perään oli kevyttä ja helppoa. Suurin työ oli kaivaa harkoille sopiva ura käytävän reunaan, putsata ura juurista ja rikkaruohoista ja eristää se käytävästä. Etenin muutaman harkon vauhdilla, jotta tehtävän mahdollinen keskeyttäminen ei aiheuttaisi kammottavan näköistä sotkua. Kävin kyllä välillä syömässä, mutta iltapäiväkahvin jätin väliin. Päässä nakutti tavoite saada urakka iltaan mennessä valmiiksi. Ja sainhan minä. 

Kahden ensimmäisen osion työstäminen oli raskasta ja vei aikaa, koska samalla siirsin ja järjestelin kasveja niin Kivipenkissä kuin Kriikunapenkissäkin. Nyt homma oli lähinnä raakaa kaivamista, uran valmistelua ja harkkojen asentamista. Lopuksi oli vielä kärrättävä käytäville kivituhkaa ja tiivistettävä se harkkoja vasten siten, etteivät harkot pääse kallistelemaan. Muutamassa paikassa on vielä siistittävä multatilaa, mutta sillä ei ole kiire. Ehtii vaikka keväällä.

Jouluruusu ei suuttunut siirrosta, vaan pukkaa nuppuja esiin.


Pikkupuutarhan muokkaaminen on jo pitkään ollut suunnitelmissa ja nyt se liikahti isomman askeleen eteenpäin. Koko alue on muuttunut muutamassa vuodessa melkoisesti entisestä parin puskan täplittämästä nurmikosta polkuja kuljettavaksi puutarhaksi. Turveharkkoreunusten myötä alueen ilme ryhdistäytyy ja todennäköisesti myös kasvivalikoima tulee muuttumaan ja lisääntymään.



50 %:n alennusmainoksen villitsemänä kävin katsomassa, josko vielä löytyisi kivoja syyssipuleita. Vaikka ei yhtään enää pitänyt ostaa. Hyllyssä oli jäljellä vain muutama laukkapussi. Olisihan niitäkin voinut ottaa, kun halvalla sai. Mielessä pyöri kuitenkin lähinnä tulppaanit ja ehkä muutama krookuskin. 

Toisessa kaupassa sipuleita oli vielä melko kattavasti tarjolla, kaikki normaalihintaan. Ostin kolme pussia eri värisiä tulppaaneita, jotka sekoitin keskenään ja istutin pikkupuutarhan käytävän varrelle. Samalla istutin myös OmaPiha-lehden syksyn tilaajalahjahinnalla ostamani 50 valkoista scillaa.

Berberis thunbergii 'Atropurpurea' - Purppurahappomarja


Samaisessa puutarhamyymälässä oli jonkun verran perennoja alennettuun hintaan. Jonkinlaisen syysväsymyksen vallassa niitä katselin, mutta ainoastaan purppurahappomarjan hieno syysväri vetosi ja sen kannoin kassalle. Eikä se ollut edes alennettu. Kaivoin purppurahappomarjan sunnuntaina maahan. Luulenpa, että tämän kauden istutukset on nyt tehty.


Verenpisarat siirsin lauantaina autotalliin, mutta kelloköynnökset kukkivat yhä täydellä teholla pergolassa. Syystöitä pihassa riittää vielä pitkäksi aikaa, mutta mikäs niitä on tehdessä. Tuleepa ulkoiltua ja harjoitettua hyötyliikuntaa.

Mukavaa alkuviikkoa kaikille! 


30 kommenttia:

  1. Turveharkkoreunukset näyttävät todella hienoilta! Olet tehnyt paljon töitä ja sen näkee upeasta puutarhasta!
    Syksy on ollut ihanan lämmin ja ruska kaunis. Vielä on pihalla syyshommia tehtävänä. Viikonloppuna satoi vettä molempina päivinä ja pitkin päivää, niin pihahommat jäivät tehtäväksi nyt viikolla. Meillä on syysloma, niin mikäpä tässä puuhastellessa. Upeaa uutta alkanutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti sade kiertää teidät, jotta pääsette viikolla hoitamaan syystöitä. Meilläkin alituiset sadekuurot ovat keskeyttäneet hommat, mutta eiköhän ne ennen talvea ole tehty.
      Turveharkoista oli helppo tehdä reunuksia, vaikka kaivamista riittikin.
      Samoin sinulle mukavaa lomaviikkoa!

      Poista
  2. Kyllä noilla harkoilla saa tosi kaunista jälkeä aikaiseksi💚 Hommia piisaa ja itseäni harmittaa kun pieni loman pätkä kuluu nyt poissa puutarhasta vaan onhan tämä toisaalta sellaista voimien keräämistä ja into ainakin kasvaa puutarhan syystöihin kun ehtii lukea toisten postauksia😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinultahan tuon turveharkkopistoksen sain, enkä voinut lopettaa ennen kuin kaikki oli tehty. Uskon näkymän vain paranevan ajan kuluessa.
      Puutarhaihminenkin tarvitsee välillä lomaa ja tuumaustaukoja. Uskon, että ehdit laittaa paikat kuntoon vielä ennen talvea.

      Poista
  3. Turveharkkoreunukset ovat oikein ryhdikkäät ja varmasti tuovat monta muutakin hyötyä kivan näön lisäksi. Olisi tosi kiva nähdä kuvia pikkupuutarhan muutoksen matkasta jossain vaiheessa, muutokset ovat niin inspiroivia.
    Purppurahappomarjan syysväri on kaunis, nuo happomarjat ovat alkaneet taas kiinnostaa enemmän.
    Kelloköynnökset kukkivat täälläkin runsaana, todennäköisesti tämän viikon pakkaset tekevät lopun niistäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy jossain välissä kaivaa vanhoja kuvia esiin. Viime vuosina olen arkistoinut kuvat siten, että joukosta on helpompi kaivaa esiin haluamansa kuvat. 10 vuoden takaisten kuvien kanssa onkin jo eri juttu.
      Purppurahappomarjoja on esitelty useissa blogeissa ja sieltä minäkin löysin uuden innostuksen niihin. Muistan, kuinka en aikanaan niistä tykännyt. Nykyisin kasvejakin tulee katsottua ihan eri näkökulmista, joista ruskavärit ovat yksi.
      Yöt kylmenevät nyt vauhdilla. Tämän viikon aikana en edes ehdi kelloköynnökselle tehdä mitään, joten katsotaan, ehtiikö kylmyys siihen iskeä.

      Poista
  4. Kyllä syksy on tullu. On nii koleeta ja sateesia päiviä, että pihahommat meinaa tökkiä. Ja ny taitaa ruveta yäpakkaasekki kiusaamahan. Harkkoreunukset on tosi siistiä ja ny on taas yks homma keväältä pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koleuden vielä sietää, mutta sadekuurot estävät riittävän tehokkaasti pihahommat. Haluaisin saada aloittamani urakan kerralla loppuun, mutta nyt pitää alituiseen juosta sateen suojaan. Niin kiire pihatöillä ei ole, että kannattaa kastella itsensä läpikotaisin.
      Olen tyytyväinen sekä harkkoreunusten ulkonäköön että homman valmistumiseen. Hienosäätöä ehtii keväälläkin.

      Poista
  5. Turveharkoilla saa siistit reunat aikaiseksi ja ne sulautuvat ajan kanssa vielä paremmin ympäristööns, kun sammal peittää ne.
    Sä olet ollut kyllä tosi ahkera ja varmasti tyytyväinen keväällä, kun jo syksyllä olet saanut monta urakkaa alta pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen nähnyt kauniisti sammaloituneita turveharkkoreunuksia ja -muureja. Omassakin pihassa on pieni turveharkkorakennelma, ollut jo useita vuosia ja hyvältä näyttää.
      Pihatyöt ovat omalla tavallaan innostavia. On kiva saada näkyvää aikaan ja projektit valmiiksi. Se palkitsee.

      Poista
  6. Ihanan näköiset nuo turveharkkoreunuksesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa jonain päivänä ovat yhtä kauniisti sammaloituneet, kuin Lommilan Taimian sisäänkäynnin vieressä. Nyt jo ovat sata kertaa hienompia, kuin entinen muovinauha.

      Poista
  7. Pakko myöntää, että syksy on tullut. Viime yönä lämpötila laski jo + 3 asteeseen.
    Turveharkkoreunukset näyttävät tosi siisteiltä ja helpottavat varmasti myös itse penkkien hoitoa. 🍂🌿🍁🌾

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, teillä lämpötila onkin mennyt reippaasti alas. Eipä täälläkään kovin lämmintä aamulla ollut, +6 astetta. Tämä on ollut pitkä ja lämmin syksy. Jännä nähdä, millaisen talven saamme.

      Poista
  8. Hienolta näyttää turveharkoilla reunustettu kukkapenkki. Mulla on jonkinlainen syksyväsymys puutarhahommiin. Keväällä ja kesällä se on mieleistä puuhaa, mutta syksyn tullen ei viitsisi tehdä mitään. Yhtään kukkasipuliakaan en ole istuttanut.
    Mukavaa ja värikästä syksyä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuttua tuo syysväsymys. Tänä syksynä en ole sitä kokenut, mutta usein aiemmin kyllä. Keväällä uusi ja kaunis on edessä. Syksyllä taasen puutarhassakin kaikki on enemmänkin siivoamista yhä vähenevässä valossa ja lämmössä.
      Valoa ja lämpöä syyspäiviisi!

      Poista
  9. Oletpa taas ahkeroinut! Pikkupuutarha houkuttelee seikkailemaan kiemurtelevia polkuja pitkin. Turveharkkoreunukset rajaavat polun siististi istutuksista ja näkymä vain paranee, kun harkot saavat sammalta pintaansa.
    Pikkuinen keijukainen on tainnut vaihtaa puutarhassasi hulmuavahelmaisen juhlamekon lämpimämpään syysasuun. Johonkin sillä on kuitenkin ollut kiire, kun mekko on unohtunut lehtien päälle.
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Polut syntyivät Pikkupuutarhaan aluksi käytännöllisyyden vuoksi, kun huoltotöiden vuoksi ei raaskinut kasvien päälle kulkea. Kaikki kylässä käyvät pikkulapset tykkäävät kiertää polkuja. Sammaleen kasvaessa harkkoihin ja kasvien viherryttäessä penkit näkymä todellakin paranee.
      Keijukaisen mekko minullekin tuli mieleen. Äsken kotiin tullessa huomasin, että kesämekkoja oli riisuttu oikein joukolla.
      Kivaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  10. Voi, miten kauniit ja siistit polut ja istutusalueet, kun on harkot rajaamassa! Jos jaksaisin, poistaisin kaiken nurmikon ja tekisin saman omille istutuksilleni. Varmasti iso työ, mutta kyllä kannatti! Hauskaa tuo sipulipussien metsästys:) Vaikkei periaatteessa mitään tarvitsisi, niin kuitenkin täytyy kauppareissulla piipahtaa kukkaosastolla ja sipulihyllyillä kurkkimassa. Ja harvoin sieltä tyhjin käsin lähtee:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on vielä nurmikkoa riittämiin alapihalla, joten Pikkupuutarhasta saatoin sen huoletta poistaa. En ole katunut ja nyt nuo turveharkkoreunukset ikäänkuin kruunaavat sen, mitä olen koko ajan koittanut tavoitella.
      Sipulihyllyn äärellä piti oikein pidätellä itseään, etten törsäisi ylenmäärin kaikkiin ihanuuksiin. Useimmista kaupoista sipulit on jo myyty tai korjattu pois, joten houkutuksia on nyt vähemmän.

      Poista
  11. Todellakin olet saanut upeaa aikaiseksi; keväällä koko komeus pääsee oikein kunnolla oikeuksiinsa. Täytyy todeta, että ahkera kyllä olet. Turveharkkoja en ole itse kokeillut, vaan mietintäasteelle ovat nekin jääneet. Syysväsymys on jo iskenyt, mutta toisaalta, kuten totesit, hämärämmässäkin on hyvä pihalla työskennellä ja eipähän ole liian kuuma:)
    Aurinkoisia lokakuisia syyspäiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turveharkot ovat hyvä vaihtoehto reunakiville. Myös edullisempi, vaikka eivät turveharkotkaan kovin halpoja ole.
      Nyt laiskottaa tai syysväsyttää ihan kunnolla, mutta vielä on pihassa ahertamista, jotta kaikki on valmista vastaanottamaan talven. Onneksi ei tarvitse yhtenä päivänä kaikkea tehdä.
      Valoisia lokakuun päiviä sinullekin Satu!

      Poista
  12. Tosi kivan näköisiä käytäviä sait turveharkoilla aikaiseksi! Tuleeko tuo kovasti kalliiksi? Olet ilmeisesti jo hyvässä kunnossa, kun jaksat pakertaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä turveharkkoreunuksillekin hintaa tulee. Yksi säkki eli 4 turveharkkoa maksaa kaupasta riippuen 18-19 €. Kun halkaisin kaikki harkot pitkittäin, sain yhdestä säkistä valmista reunaa runsaan 3 metriä. Äkkipäätä laskien Pikkupuutarhan reunusten hinnaksi tuli vajaa 200 €. Maanrakennuskangasta ja kivituhkaa oli ennestään, joten niitä ei nyt tarvinnut hankkia. Olen käyttänyt turveharkkoja ennenkin ja tiedän ne kestäviksi, joten investoinnista on iloa useammalle vuodelle.
      Aivovammasta jäi muutamia neurologisia vaivoja, väsymys ja hajuaistin menetys. Arkea vaivat jonkin verran haittaavat, mutta niiden kanssa tulen kyllä toimeen. Lääkärin mukaan voi ja pitääkin elää ihan normaalia elää. Olen aina ollut tekevä ihminen, mutta nykyisin huolehdin tarkemmin siitä, että ahkeroinnin lisäksi aikaa jää myös henkiselle ja fyysiselle levolle.

      Poista
  13. Oi miten hirmuisen hienot nuo turveharkkoreunat! Siistit, mutta kuitenkin luonnollisen näköiset, sopii tuonne kuin nakutettu. Eikä varmaan haittaa, jos niiden päälle kasvaa ajan saatossa hieman sammalta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö tullutkin kivan näköiset. Olen oikein tyytyväinen lopputulokseen. Sammal ei todellakaan haittaa vaan on pikemminkin toivottu ja odotettu.

      Poista
  14. Huikea urakka sinulla! Ei ollut varmaankaan mitään kevyttä puuhaa. Miltä tuntuu tänään lihaksissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan siinä kaivamisessa hommaa, mutta lopputuloksen näkeminen kannusti jatkamaan. Vähän on aina jäykkyyttä lihaksissa isompien urakoiden jälkeen ja tietenkin myös uni maittaa illalla. Tänä kesänä olen tehnyt raskaita urakoita sen verran runsaasti, että kroppa on tainnut jo tottua.

      Poista
  15. Ison urakan olet tehnyt!🧡🧡ja uusia lihaksia ..löytynyt..;)
    Nuo turve reunat ovat kauniit,minulla ihan sammaloituneet,,,pitäis??nostaa tai lisää kerros harkkoja.
    Syystyöt jatkuu..
    Mukavia syystouhuja ,Sinulle!,🍁🍂💚😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusia lihaksia löytyi ja vanhat laitettiin järjestykseen. Eipähän tarvitse käydä kuntosalilla.
      Kiva kuulla, että sinun harkkosi ovat jo sammaloituneet. Laitapa niistä kuvia jossain vaiheessa. Olisi kiva nähdä.
      Syystyöt jatkuvat nyt kilvan kylmenevien säiden kanssa.
      Valoisia lokakuun päiviä sinulle Liisa!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!