keskiviikko 19. toukokuuta 2021

Tulppujen aika

Tulipa Persian Pearl


Pienten tulppaanien kukinta on jo melkein ohi. Mitään suurta ilotulitusta ne eivät tänä keväänä edes järjestäneet. Persian Pearlit ilahduttivat, kuten aina. Tykkään niistä niin nuppuisina kuin auenneinakin.

Tulipa Exotic Emperor


Viime syksynä istutin melko vähän tulppaaneja. Ainakin verrattuna muutamiin edellisiin syksyihin, jolloin euro poikineen on uponnut mitä erikoisempiin lajeihin. Tulppuintoa laimensi vuoden takainen peurojen vierailu. Verottivat hampaillaan pintaan nousseita tulppaanejani oikein urakalla. Osassa sipuleista nuppuaihe oli vielä mullan sisässä peurojen vieraillessa. Suurimmasta osasta nuppu oli syöty kokonaan tai järsitty voimattomaksi.
 

Edellisvuonna panostin pitkäikäisiin Darwin-tulppaaneihin. Peurat eivät tehneet eroa Darwinien ja muiden välillä. Jolleivat syöneet maanpäällistä osaa kokonaan, kiskoivat sipulit ylös maasta, josta niitä sitten poimin milloin mistäkin. Takaiskusta huolimatta päätin pysyä Darwin-tulppulinjalla viime syksynäkin. Jokusen muun istutin niiden lisäksi.

Tulipa praestans Shogun


Yleisesti ottaen en ole kovin ronkeli värien suhteen. Vaatteissa ja sisustuksessa minulla on toki suosikkivärini, joihin useimmiten turvaudun. Sen sijaan puutarhassa ja luonnossa väreille on tilaa. Etenkin pitkän talven jälkeen ihan kaikki värit ovat tervetulleita ja piristäviä. Tulppaanit, jos mitkä, saavat revitellä väreillä. Mikä lie sai minut klikkaamaan ostoskoriin oranssin terttutulppaani Shogunin? En tiedä, enkä myöskään kadu. Sillä on onneksi seuranaan tasapainottavaa ja rauhoittavaa vihreyttä. Niin ja lisäksi muutama kevätkaihonkukka, joita pihassani on miltei joka paikassa.

Tulipa praetans Shogun

Tapani on kurkistella terälehtien sisälle, niin myös Shogunin kukan sisälle. Hauskan näköinen väkkärä. Illalla ja pilvisenä päivänä tämä(kin) tulppaani laittaa terälehtensä suppuun.

Tulipa Sun Lover - liljakukkoko siellä taustalla tepastelee, mur..


Muutama vuosi sitten löysin Sun Lover -tulppaanit. Niiden kukka on isokokoinen ja kerrottu. Yhden pussin sipuleista nousee keltaisia, punaisia ja oransseja pionin kukintoa muistuttavia tulppaaneja. Nuppukin on suorastaan syötävän ihana.

Tulipa Sun Lover


Parhaimmillaan Sun Loveritkin ovat isona ryhmänä. Onnekseni ne nousivat muita myöhemmin, eivätkä siten joutuneet yhtä paljon peurojen hampaisiin. Sun Loveria olen istuttanut useampana vuotena peräkkäin. Nämäkin taantuvat muiden erikoisempien tulppujen lailla. Eivät kuitenkaan ihan yhtä nopeassa tahdissa. Yhdessä paikassa Sun Lovereiden 10 sipulista näin neljäntenä keväänä nousee sentään vielä seitsemän.

Tulipa Sun Lover

Katsokaa, miten upeat terälehdet Sun Loverissa on. Siinä on taiteilijalla ollut herkkä sivellin.

Tulipa Pink Impression

Darwin-tulppaaneista olen erityisen ihastunut Pink Impressioniin. Tanakka, selkeä, kaunislinjainen, helppo. Näistä minulla ei vielä ole kovin pitkäaikaisia kokemuksia, mutta toisena keväänä samassa paikassa nousi sama määrä, kuin mitä olin aikanaan sipuleita multaan kätkenyt. Peurat kävivät näitäkin syömässä, mutta nuput olivat silloin vielä turvassa maan sisässä. Pääsen näistä iloitsemaan. Kuin myös toisessa paikassa olleita, jotka ehdin suojata verkoilla.

Tulipa Apricot Impression

Oranssi eli Apricot Impression on kuin Pinkin sisar. Ehkä onkin, en tunne heidän kasvimaailman sukulaisuussuhdettaan. Muuten samanlainen, mutta terälehdissä on hennon oranssi vivahde.

Tulipa Orange Emperor


Terassin vieressä kasvaa kaksi Orange Emperoria. Nämä olen istuttanut 2014, joten pidän suurena saavutuksena, että näin monen vuoden jälkeen yhä nousee ja  kukkii kaksi kappaletta. Saavutuksesta lienee turha puhua, sillä kovin paljon en ole osannut näiden tulppujen selviytymiseen vaikuttaa.

Tulipa Carnaval de Nice

Vasenrinteessä kasvoi lukuisia komeita tulppaaneja muutama kevät sitten. Taantuivat melkein kaikki. Kokeilin jopa kukkineiden sipulien ylöskaivuuta ja uudelleen istutusta. Kova homma vaatimattomaan lopputulokseen nähden. Se sipuli, joka on kerran istutettu, pysyköön maassa. Jollei jaksa enää kukkia, olkoon kukkimatta.

Pari vuotta sitten istutettu Carnaval de Nice innostui kukkimaan uudemman kerran ja tällä kertaa jopa ensimmäistä komeammin, vaikka vähemmällä määrällä. 

Tulipa Showcase


Viime syksynä istutetut tulppaanit ovat nousseet kiitettävästi. Sen sijaan syksyn 2019 sipuleita on ikävä. Pahaa pelkään, ettei esimerkiksi ainuttakaan Queen of Nightiä tänä keväänä näy. Eikä kyllä monia muitakaan.

Tulipa sylvestris

Metsätulppaanit ovat vasta aloittamassa kukintaansa. Viime keväänä ne ehtivät kukkaan sen verran myöhään, että alapihalla Mustilanhortensia oli jo lehdessä. Yhdistelmä oli minusta kaunis. Kuvan sylvesterit kasvavat Pikkupuutarhan Kriikunapenkissä, jossa kevätkaihonkukkien lisäksi scillojen lehdet antavat rehevän taustan hoikille metsätulppaaneille.

Valkoiset Purissima ja lilat Shocaset


Kyykkyperspektiivistä katsottuna tulppaaneja näyttää olevan todellisuutta enemmän. Runsaimman vehreyden näkymään tuovat laukkojen lehdet. Nuppujakin on jo niiden keskellä nousemassa, joten kohta Bermudassa keikkuu hennoissa varsissa liloja palloja. Luultavasti joudun kellastuvia laukanlehtiä leikkaamaan, ennenkuin alueella kasvavat perennat pääsevät riittävän peittäviin mittoihin.

Jokaiselle jotakin


Postauksen viimeinen kuva tarjotkoon väriä joka makuun. Tai olkoon malliesimerkki päättämättömyydestäni sen suhteen, mitä mihinkin istutan. Tulppaanit, narsissit, helmililjat, kirjopikarililjat ja jouluruusukin kera rotkolemmikin tuolta löytyy. 

Tilaa löytyy kaikille. Olkaamme yhtä sopuisia ja sallivia, kuin kevään kukkaset.


33 kommenttia:

  1. Onhan sinulla vieläkin laaja valikoima, vaikka olet vähentänyt tulppaanien uusintaa. Ymmärrettävää, ettei houkuta laittaa uusia kovin paljon, jos on riski peuran tai jonkun muun hampaista. Minulla oli joskus kauan sitten Persian Pearl tulppaaneja, mutta niitä olisi kiva kokeilla uudelleen.
    Tässä kattauksessa oli monta kaunotarta, joita katselisin mielelläni omassakin puutarhassa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhoista istutuksista nousee aina sipuli tai pari. Darwineja istutan varmasti jatkossakin. Silläkin riskillä, että peurat popsivat. Tulppaanit kuuluvat kevääsen, sille ei mitään mahda.
      Persian Pearlit ovat niin nättejä ihan nuppuisinakin. Niitä olen laittanut useana vuotena. Nyt eivät ihan parhaimmillaan.

      Poista
  2. meillä etupihalla tulput päätyvät parempiin suihin, joten sinne en niitä enää istuta. Mutta varsinaisessa puutarhassa niitä on paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että toisella puolella tulppaanit säilyvät. Riku sentään ei ole vaaraksi tulpuille.

      Poista
  3. Vau! Siis todellakin! Mahtava määrä erilaisia muotoja ja hieno värien kirjo. Tulppujen aika <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulput tuovat puutarhaan aikamoista väri-iloittelua. Näin sateisenakin päivänä riittää katseltavaa.

      Poista
  4. Monipualine kattaus tulppuja! Ihana tua 'Shogun'. Mäki istutin miälestäni vähä tulppuja, mutta niitä tuntuu nousevan paikoon ihan tungogsehen asti. Vuasiaki vanhoosta o joku innostunu kukkimahan pitkästä aikaa. Talavi oli lumineen sipulikukille suatuusa. Ihana färikimara tuas viimmeeses kuvaski.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika jännä, että joku ikivanha tulppu nousee yllättäen vahvana ja kauniina. Kuten minulla tuo Carnaval de Nice. Tulkitsen samoin eli talvi on suosinut sipulikasveja. Sen huomaa muistakin kuin tulpuista.

      Poista
  5. Ihana tuo alin kuva, siellä saa kaikki kukkia. Sun Lovereista minäkin pidän. Ne ovat jotenkin niin mahtavia ja silti vaikka mitä värisävyjä. Liljakukkoja pitäisi muistaa alkaa katsoa ja vahtia. Ne sitten osaavatkin olla ärsyttävä laji.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun Lovereissa riittää näyttävyyttä. Ne ovat kuin minikokoisia aurinkoja puutarhassa. Tykkään myös siitä, että yhdestä pussista tulee hauskasti eri sävyisiä ja kuitenkin hyvin toisiinsa sopivia tulppuja.
      Olen tehnyt iltaisin liljakukkokierroksia. Joka kerran saan edes yhden listittyä. Todella ärsyttäviä.

      Poista
  6. Kauniita tulppaanimättäitä. Minustakin tuo alimman kuvan kattaus on ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus saa ihan tahattomasti aikaan onnistuneita näkymiä. Kiva, että muutkin tykkäävät alimman kuvan kattauksesta. Omakin silmä on siihen mieltynyt.

      Poista
  7. Kiitos Suvi! Mukavaa, että tykkäät.

    VastaaPoista
  8. Onpa kaunista! Kiva, kun on monenlaista väriä ja muotoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin nättiä. Nyt muodotkin näkyvät vielä aika hyvin, kun muu kasvillisuus on matalaa.

      Poista
  9. Eihän tulppaaneita oikein voi vastustaa! Kukinnan jälkeen varret toki törröttävät melko pitkään, mutta on ne vaan niin kauniita kukkiessaan! Auringonvalo saa tulppaanit entisestään loistamaan. Kerrattuja olen minäkin aina hankkinut, vaikka taantuvatkin nopeasti. Ovat juurikin pioniin verrattavissa. Persian Pearl ja metsätulppaanisi taas ovat herkän suloisia pikkukukkijoita, niitä ei minulta löydykään. Viimeinen kuva kertoo iloisesta meiningistä, jota saa puutarhasta löytyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipuliluetteloiden syksyllä ilmestyessä pää sekoaa niitä katsellessa. Unohtuvat kaikki järkisyyt, joka on onnikin. Muuten ei näitä kevätkuvia ihasteltaisi. Metsätulppaanien sanotaan olevan kestäviä ja leviäviä. Leviävyydestä en vielä tiedä, mutta yllättävän hyvin ne nousevat seuraavinakin vuosina.
      Puutarhahommien ei tosiaan tarvitse olla ilotonta puurtamista. Vähän saa ja pitääkin revitellä. Jollei muulla niin väreillä.

      Poista
  10. Tulppaanit ovat niin ihania kevään ja alkukesän väriläiskiä, että saavat melkein anteeksi kukinnan jälkeisen ankeutensa. Darwinit ovat luotettavia ja ilokseni täällä on myyräkin marssinut onnensa ohi sillä kukassa on parhaillaan huikea tulppujen ilotulitus.
    Pikkuiset metsä- ja parvitulppaanit ovat hurmaavia, niitä minullakin on ja viihtyvät vuodesta toiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä niitä tulppujen kellastuvia lehtiä kovin pitkään tule muisteltua, mikä on autuas tila syksyn istutuksia ajateltuna.
      Mukava kuulla, että teillä on tyhmiä myyriä, jotka eivät onnesta ymmärrä mitään. Omastaan siis. Jää enemmän iloa ja onnea sinulla, kun saat Darwinejasi ihastella.
      Hurmaavan ulkomuotonsa lisäksi pikkutulppaanien istutuskin on sipulin pienemmän koon vuoksi huomattavasti mukavampaa.

      Poista
  11. Aika ärtsy oranssi mutta en sanoisi pahaksi, kevääseen mahtuu väriä. Darwinit ovat osoittautuneet kestäviksi, kukkivat vuosia kunnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ärtsy oranssi tosiaan. Shogun ravistelee jo terälehtiään, sade on kiusannut tulppaaneja. Sen sijaan Darwinit ovat tanakasti pystyssä ja kukkivat kauniisti. Aika upeita.

      Poista
  12. Kyllä näkee, että olet tulppaaneihin panostanut 💗 Aivan ihania ihan nuo kaikki 💗 Darwineista olen tykännyt minäkin, mutta paljon vaatimattomammassa määrin niitä istuttanut. Peurat (ja rusakot) ovat riesana täälläkin, tänä keväänä meni helmililjoja ja hyasintin lehtiä "parempiin" suihin..
    Kaunista kevättä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin hetki sitten kiertämässä puutarhassa ja ihastelin Darwinien jämäkkiä varsia ja kaunista kukintaa. Innostaa istuttamaan niitä jatkossakin.
      Eikö olekin ärsyttävää, että peurat ja rusakot tulevat popsimaan sinun ahkerointisi tulokset. Luulisi metsässä riittävän syötävää, mutta ehkä niistä on mukavampi mutustella kauneutta kitusiinsa.
      Samoin sinulle kauniita kevätpäiviä!

      Poista
  13. Mieletön tulppaanimaratoni! Ihana päästä ihailemaan toisten upeita tulppaaneja, omat on nimittäin syöty aivan kaikki. Olen jo oppinut, ettei niitä kannata istuttaa, mutta silti viime syksynä laitoin muutaman pussin. Joo, sipulit kaivettu ja maanpäälliset osat syöty. Kyllä harmittaa! Olkoon tämä viimeinen opetus minulle, tänä syksynä en aio enää haksahtaa.

    Värikimara on just hyvä! Nuo Impressionit on varsinkin superkauniit : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vietävä noita puutarhatuholaisia. Olivat sitten isoja tai pieniä. Tulivat siis syömään sinun viimesyksyisetkin istutukset. Mitähän tuumaisivat, jos laittaisi väleihin muovikukkia (joita ei kyllä itse millään kestäisi katsella)?
      Äsken kävin ihastelemassa Impressioneja. Niiden luotisuora tanakkuus ei ole häiriintynyt sateistakaan. Onneksi säästyivät peuroilta.

      Poista
  14. Oletpas löytänyt pihallesi upeita tulppaaneja! Se oranssi on huikean kaunis ja samoin Sun lover - ehkä ensi keväänä minunkin pihallani. Kiitos esittelystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että löysit tulpuistani ideoita omalle pihallesi. Sehän se onkin yksi puutarhablogien suola; vinkkejä ja vertaistukea roppakaupalla.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  15. Upeita, syviä värisävyjä kukkien sisuksissa, etenkin tuo oranssi. Minulla taitaa olla pari noita karnevaalitulppaaneita ja ehkä sen allakin olevia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joitakin tulppuja on vielä nupulla, mutta hyvin näilläkin väripläjäyksillä jo pärjää.

      Poista
  16. Vastaukset
    1. Tulppaanit tarjoavat mukavasti väriä harmaan talven jälkeen.

      Poista
  17. Ihana tuo viimeinen kuva, jossa on kunnon väritykitys!
    Meillä alkaa pikkuhiljaa tulppaanit värittynään.

    VastaaPoista
  18. Varmaan itsekin mietin syksyllä tulppaanien istuttamisen mielekkyyttä, kun myyrät verottivat niitä niin runsaasti. Kannattaisiko istuttaa samalla rahalla vaivalla jotain mitkä säästyvät jyrsijöiden suilta. Vaan ihania ovat ja Shogun kyllä on upean värinen.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!