lauantai 3. heinäkuuta 2021

Teija Alanko: Torniossa pionit vielä kukkivat

Sain Aurinko Kustannus Oy:lta luettavakseni Teija Alangon kirjoittaman kirjan "Torniossa pionit vielä kukkivat". FT Teija Alanko on kasviarkeologi, biologi, tietokirjailija ja puutarhaharrastaja. Hän sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon 2019 teoksesta "Malva ja mulperi – Poimintoja entisajan puutarhoista" (SKS 2018). 

"Torniossa pionit vielä kukkivat" esittelee kiinnostavia puutarhoja ympäri maata. Useimmat esitellyistä puutarhoista ovat minulle ja monille muillekin puutarhaihmisille tuttuja paikkoja. Niistä oli mukava saada lisää tietoa ja historiallisia yksityiskohtia. Moni kirjan puutarhoista herätti kiinnostuksen käydä tutustumassa niihin tarkemmin. Puutarhakohteiden eräs mainio ominaisuushan on, että niiden ilme muuttuu kasvukauden eri vaiheissa. Samassa kohteessa voi vierailla vaikka useamman kerran kesässä. Aina löytyy katseltavaa ja ihasteltavaa.

Oman mausteensa ja näkökulmansa kirjaan tuo tekijän tavoite vierailla esittelemissään ja tulevaisuudessa myös muissa puutarhoissa julkisilla liikennevälineillä, mieluummin junalla tai bussilla, mutta ei lainkaan lentäen. Teija Alanko pohtii matkustamisen ympäristövaikutuksia ja nauttii siinä ohessa kupillisen jos toisenkin teetä. 

Lukiessa Alangon mietteitä, huomaa selvästi, miten paljon enemmän valmisteluja ja selvittämistä esimerkiksi junalla matkustaminen tänä päivänä vaatii. Ratoja Suomessa löytyy, mutta niillä ei välttämättä liikennöidä lainkaan. Busseja kulkee kaupungista toiseen, mutta ei tunnin tai kahden välein, vaan ehkä vain kerran päivässä. Julkisilla liikennevälineillä matkaaminen vie henkilöautoon verrattuna enemmän aikaa, eikä välttämättä ole yhtä helppoa. Toisaalta matkalla oleminenkin on oma elämyksensä ja ympäristön tarkkailemisen mahdollisuus.

Kirja ei kuitenkaan ole kärkevä ilmastokriittinen julkaisu, vaan kauniiden puutarhojen esittelyn lisäksi lempeää pohdintaa, miten puutarhoista kiinnostunut voisi tavoittaa harrastuksensa kohteet ympäristöä tarpeettomasti rasittamatta. Mieleen jäi Teija Alangon toteamus: "Junalla voi kulkea. Turhan lentämisen voi jättää ja turhan autoilun. Ei absoluuttisesti, ei asioiden täydy olla ehdottomia, mutta turhuus pois ja kohtuus mukaan."

Paeonia Coral Charm


Kirjaesittelyn puitteissa on erinomainen hetki tehdä katsaus omien pionien kohta jo ohi menneeseen kukintaan. Ensimmäisenä aloitti kuolanpioni, jonka kukinta oli helteiden vuoksi hetkessä ohi. Ehdin tuskin kameran sitä kohti suunnata, kun terälehdet jo rapisivat maahan.

Hyväksi kakkoseksi ehti Red Charm ja kolmostilan sai Coral Charm, josta pidän valtavasti vuosi toisensa jälkeen. Se on ihana nuppuisena, se on ihana avautuessaan ja tykkään jopa kukinnan jälkeisistä "narrinhatuista".

Paeonia Festiva Maxima


Valkoinen Festiva Maxima on yhtä kaunis joka kesä. Tänä vuonna pionien varret venähtivät ennätyskorkeiksi. Ehdin niitä tukea, mutta tuet jäivät auttamattoman mataliksi. Onneksi pionien kukinta-ajalle tyypillinen rankkasade ei piiskannut ainuttakaan pionia poikki.

Paeonia Immaculee


Helteiden vuoksi pionien kukinta meni ohi pikakelauksella. Immaculeet eivät kauaa ehtineet Kurgaanissa katsojaa ihastuttaa, kun ne jo olivat terälehtensä menettäneet. Taitaa tässä kuvassa kameran asetukset olla väärin keltaisuudesta päätellen. Immaculeen terälehdet ovat valkoiset ja kukan sisuksessa sitten annos keltaista.

Paeonia Jan van Leeuwen

Sama säätö on edellisen kuvan lailla pielessä tässäkin kuvassa. Jan van Leeuweneistä minulle tulee aina mieleen paistettu muna. Siinä se keltuainen pönöttää ympärilleen levittäytyvän valkuaisen keskellä. Hyvin ovat paistuneet.

Sekä Immaculeet että Janit asustavat riippahernepuun kupeessa. Koskaan aiemmin pionit eivät ole kasvaneet niin korkeiksi, että olisivat jääneet hernepuun oksien alle. Näin tapahtui tänä vuonna. Leikkasin jopa osan hernepuun tuoreista versoista pois, jotta pionit saivat enemmän valoa ja ilmaa ympärilleen.

Paeonia Bowl of Beauty

Bowl of Beauty asui aikaisemmin yläpihan Pionipolun varrella. Vuosi sitten siirsin sen naapurin aidan vieressä sijaitsevaan Ruusupenkkiin, josta olin kaivanut valamonruusun pois. Entisessä paikassa tämä pioni ei ollut kukkinut vielä kertaakaan. Nyt se avasi peräti  kolme nuppua. Hölmöyksissäni en muistanut Bowl of Beautya tukea ollenkaan. Onneksi se ei ollut kasvanut muiden tavoin hujopiksi ja jaksoi kantaa kukkansa pystyssä.

Paeonia Bartzella

Toinen pioniyllättäjä tänä kesänä on Bartzella, joka ei sekään ole kukkinut aiemmin. Tämän olen istuttanut keväällä 2017, joten ihmetys oli suuri huomatessani vaalesta nupusta pilkistävän keltaisen värin. Eipä tullut minkäänlaista värishokkiakaan, kun punasävyiset pionit olivat jo oman kukintansa lopettaneet. Bartzella sai ihan kaiken huomion itselleen.

Paeonia Sarah Bernhardt

Muista pioneista Karl Rosenfeld kukki tavanomaista vähemmän muutaman kukan voimin. Duchesse de Nemours jäi kuvaamatta kokonaan, Louis van Houtte onnistui kukkimaan yhdellä kukalla toivon mukaan naapureiden iloksi, sillä löysin sen terälehdet jo pudonneina. Ruusupioni ja tillipioni jättivät kukinnan kokonaan väliin, mikä ehkä johtui kumpaisenkin vuoden takaisesta siirrosta. 

Sarah Bernhardt kukkikin sitten kaikkien muiden edestä.

Paeonia Coral Charm

Ruusujen kukinta jatkuu edelleen, joten niistäkin voisi jossain välissä raportoida. Myös kärhöt ovat aloittamassa kukintaansa eli jännitystä riittää kesäpäiville.

Mukavaa viikonloppua kaikille!


25 kommenttia:

 1. Pionit ovat kyllä kauniita kukkasia ♥

  Hyvää kesäistä viikonloppua toivotellen Suvi

  https://sutuko1970.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin sinulle mukavaa heinäkuun jatkoa!
   Pionien näyttävyys on vertaansa vailla.

   Poista
 2. Ihanat pionit. Minulla kauneuden malja on niitä harvoja pioneja joita ei tarvitse tukea, kantaa kukkansa aina yhtä ylväästi. Tosin nyt ei kukkinut koska joutui siirto-operaatioon. Aika sähäkkänä sai olla kameran kanssa, huomasin saman että kuolanpionit kukkivat todella nopeasti, kukka auki ja heti terälehdet maahan. Saman teki amurinpioni, kukka ei ehtinyt edes aueta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä seurata Bowl of Beautyn kukkimista tulevina vuosina. Ajattelin, että sen matalampi olomuoto ja pystyssä pysyminen olisi uuden paikan seurausta. Toivottavasti amurinpionisi kukkii ensi vuonna, uskon sen niin tekevän. Omani ei sitten noussut ollenkaan, mikä harmittaa. Niitä ei ollut myymälässäkään, joten uuden hankinta siirtyy tulevaisuuteen.

   Poista
 3. Nopeasti meni joidenkin pionien kukinta. Onneksi jotkin pionit kukkivat yllättävän kauan kuumaan säähän nähden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeen pitkään esimerkiksi Sarah Bernhardt on jaksanut kukkia, vaikka hellettä on riittänyt ihan joka päivällä. Sade taitaa olla pioneille vahingollisempi kuin lämpö.

   Poista
 4. Upeita ja erilaisia pioneja sinulla!
  Jännä tuo keltainen, onko yleensä juurikaan keltaisia pioneja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain vaiheessa tuli into hankkia erilaisia pioneja. Sitten samainen into on siirtynyt johonkin muuhun lajiin.
   Keltaisia pioneja ei taida kovin paljon olla. Joitakin kyllä, en vain muista nyt nimiä.

   Poista
 5. Upeita! Taas iski keltaisen pionin himo :) Olen monena vuonna miettinyt ostamista, ovat olleet hirmu kalliita, useita kymppejä kappale. Saattaa hinnat tulleet alaskin nykyisin.
  Onko tuo Immaculee vaalean kellertävä? Sekin on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Himoitsin Bartzellaa pitkään ja vihdoin sellaisen hankin. Muistan, etten kovin paljon omastani maksanut. Yleensä pionit ovat tosiaan varsin tyyriitä moniin muihin perennoihin verrattuna.
   Immaculee ei ole kellertävä, vaan Duchesse de Nemoursin tapaan valkoinen. Ainoastaan sisällä, heteiden alaosassa on hentoa kellerystä. Immaculeen ja Jan van Leeuwenin kuvissa kameran säädöt ovat väärin ja siksi kuvat kellertävät.

   Poista
 6. Ihanasti kukkivia pioneja ja tuo 'Bartzella' on todella kaunis.
  Minulla 'Bowl of Beauty' ja 'Jan van Leeuwen'iniksi arvelevani pioni kukkivat vielä muutamien kukkien voimalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bartzellan keltainen väri on heleän kaunista. Minullakin taitaa vielä nuppu tai pari Sarah Bernhardtista avautua. Muut ovat helteessä jo uupuneita.

   Poista
 7. Upeita pioneja ja niin monenmoisia. Nuo valkoiset ovat mielestäni raikkaita ja virkistäviä vaaleanpunaisten ja pinkkien seassa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen on kukassa kuin kukassa muita korostava ja keventävä väri. Festiva Maxima on valkoisista yksi kauneimpia.

   Poista
 8. Täyttä juhlaa tämä pioninkukkien aika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Joka kesä ihmetyttää yhtä paljon, miten pionit jaksavatkaan saada aikaan niin näyttävän kukan.

   Poista
 9. Kiitos kirjaesittelystä.
  Sinulla on mukava joukko eri pioneja. Tämä vuosi tuntui olevan pionien mieleen, sillä näin ensimmäiset kukat monista uusista pioneistani - en tosin kaikista. Tosin kuumuus nopeutti kukinnan kestoa, kuten sanoit. Minäkin hämmästelin varsien korkeutta tänä vuonna.
  Pionit ovat joka tapauksessa näyttäviä ja kauniita, kyllähän niiden kukintaa aina odottaa.
  Huh hellettä, hyvää sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtenä vuotena iski pionihulluus, toisena taas ruusuhulluus. Niin niitä kasveja kertyy, vaikka osa katoaa milloin talven, milloin jonkun muun vuoksi mullan syvyyksiin.
   Pionien varsien huikeaan korkeuteen nähden pysyivät yllättävän hyvin pystyssä. Eikä sitä kuuluisaa pionien kukintaa riivaavaa rankkasadettakaan tullut.
   Katsoin aamulla 10 päivän sääennustetta. Hellettä piisaa eteenpäinkin. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 10. Kiinnostava kirja, pitäisi tutustua. Luin vasta myös edellisen postauksesi ja sain vertaistukea :) Täällä ei synny uusia istutusalueita. Yhtäkään sadetta ei ole tullut, joten ei huvita istuttaa mitään, kun se vaatisi hurjasti kastelua. Lisäksi helle ja työt vievät mehut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tismalleen näin. En jaksa kärrätä enkä kaivaa. Enkä tee sitä myöskään siksi, että kuivuuden vuoksi kaikki istuttamisest olisivat sulaa tyhmyyttä. Hyvin ehtii myöhemminkin, joten nyt säästetään voimia ja keskitytään ihastelemaan niitä, jotka helteessä sinnittelevät.

   Poista
 11. Mielenkiintoinen kirja. Miekin oon ruvennu ajattelemaan tuota ilmastoo puutarhurin vinkkelistä, miunkaan ei tarvii jokapaikkaan männä henkilöautolla vierailemaan, saatika lentokoneella.
  Kauniisti on pionisi kukkineet, tuttuja lajikkeitkin on. Meillä pionien pääkukinta män noppeesti ohi kuumuuden takkii. Mehtäalalla vielä joitakin on nuppuvaiheessa. Tukea on pitäny monia. Hienoja kukkia on pionit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaiset sään ääri-ilmiöt laittavat väkisinkin miettimään asioita myös puutarhan vinkkelistä. Sellaista määrää vettä ei millään voi kasveilleen kantaa ja antaa, mitä ne pitkään jatkuneessa helteessä tarvitsisivat. Entä jos vettä tuleekin päivätolkulla voimalla? Ei sekään ole hyvä, ei ihmiselle eikä puutarhalle.
   Pionit ovat hienoja. Kuten tuolla aiemmin sanoin, jaksan joka vuosi ihmetellä niiden valtavia kukintoja. Ehkä se niissä kiinostaa ja kiinnittää erityistä huomiota.

   Poista
 12. Kyllähän nuo ovat upeita kukkia kaikessa väriloistossaan! Ja maksimaalisen upeat nimetkin :)

  VastaaPoista
 13. Mahtava pionikokoelma!
  Minulla on vain muutama, mutta nekin ilahduttavat :-)

  VastaaPoista
 14. On sulla monta ihanaa pioonia. Ihimeesti neki siirtoja kestäävät, vaikka niiren sanotahanki ottavan siitä herkästi nokkihinsa.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!