torstai 5. elokuuta 2021

Oikopolkuja ja houkutushankintoja

Clematis Ville de Lyon
 

Heinäkuu ja helteet menivät, vaan kesää riittää. Lähes joka päivä tulee pieniä sadekuuroja, joiden vuoksi ei viitsi edes suojaan hakeutua. Kunhan hetken seisoo jonkun isomman puun alla ja taas aurinko pilkistää pilvien takaa. Sateet ovat yhä yhtä tervetulleita, sillä maa on edelleen hyvin  kuivaa. Parina yönä on ollut varsin koleaa. Kasvarin mittarissa ulkolämpötilan alin lukema oli +5.4 ja keskiviikkoaamuna sääasema näytti yläpihalla +9. Hyvin ulkona tarkenee. Päivän mittaan lämpötila nousee kesäisiin lukemiin ja auringon paistaessa lämpöä on noin +20. Jos vähänkin uurastaa, tarkenee huoleti shortseissa.


Aikanaan Pikkupuutarhaksi kutsumani alue oli nurmikkoa, jossa kasvoi muutamia isoja mäntyjä ja kuusia. Isot puut ovat vuosien myötä saaneet mennä, kuten myös nurmikko. Olen istuttanut alueelle nyt jo isoksi kasvaneen kartiomarjakuusen. Iät ja ajat sitten siirsin terassilaajennuksen alta myös norjanangervot pikkupuutarhaan. Vähitellen sinne on tullut puskaa jos jonkinmoista. Kasvun ja rehevöitymisen myötä myös sotkuisuus on lisääntynyt.

Parin viime vuoden aikana olen kerännyt energiaa tarttuakseni alueen systemaattiseen kunnostukseen ja nythän se pyörä on sitten lähtenyt liikkeelle. Viime vuonna kunnostin Pikkupuutarhan kivituhkapintaiset käytävät reunustamalla ne turveharkoilla. 

Nyt rakensin yhtenäisimmälle istutusalueelle huoltokäytävän. Olin jo pitkään inhonnut kasvien seassa harppomista ja kahlaamista. Muutenkin koko alue tuntui jäsentymättömältä, vaalittavien kasvien ja rikkaruohojen sekamelskalta. Kätevintä olisi ehkä ollut hommata minikaivuri ja kauhoa sillä pois rikat ja muut. Etenkin pikkutalvio on ulottanut juurensa ja versonsa ihan joka paikkaan. Pikkutalvion kaivaminen on uskomattoman työläs urakka tällaisessa tapauksessa, jossa se on saanut kasvaa vuositolkulla oman mielensä mukaan.

Kun minikaivurin sijaan käytössä on nainen ja lapio, oli turvauduttava omiin hartiavoimiin. Kuorin ja tasoitin maata. Millään en kasvien kaikkia juuria pois saanut. Reunustin käsitellyt alueet metallisilla reunuksilla, peitin maan pahvilla, jonka kastelin. Lopuksi peitin käytävät paksuhkolla kuorikatekerroksella.  

Tarralappujen kynsiminen unohtui. Eiköhän aika hoida senkin asian.


Löysin Biltemasta metallisia reunuksia, joiden pitäisi ruostua. Euron kalliimmalla olisi saanut ruostumattomia versioita, mutta haluan nimenomaan noiden kiiltävien metallien muuttuvan ruosteisiksi. Metrin pätkät on helppo liittää toisiinsa. Valitettavasti levyt ovat sen verran jämäkkää materiaalia, ettei niitä käsipelillä saanut taipumaan kaareviksi.

Alueelle jäi vielä tekemistä, mutta olen tosi tyytyväinen kahden päivän uurastukseen. Loput on enemmänkin hienosäätöä ja näkymä paranee ja pehmenee, kunhan tiimellyksessä iskuja saaneet kasvit pääsevät taas rauhassa rehottamaan.


Kävi taas, kuten yleensäkin eli projekti lähti laajenemaan suunniteltua suuremmaksi. Myös talon sisäänkäyntikäytävältä on tarve päästä Pikkupuutarhaan huoltohommiin ilman, että samalla miettii, astunko mieluummin kuunliljalle vai jaloangervolle. En siis voinut jättää katekäytävää tyngäksi, vaan tein oikopolun kulkuväylälle. Koska tämä oikopolku syntyi ikäänkuin puskista, en ollut varautunut metallisiin reunuksiin. Kivet rajatkoon ainakin toistaiseksi pahvi-kuorikate -aluetta.

Uudet syyshortensiat


Metallireunuksia hakiessani eksyin myös erään kaupan puutarhapihalle. Miten ollakaan, mukaan lähti syyshortensiat Vanille Fraise ja Moonlight. Kuiva kesä on kurittanut erittäin paljon alapihan Ovaalipenkkiä. Muutenkin se on ollut mielestäni keskeneräisyydessään outo istutusalue. Siirsin sieltä vielä elossa olevat huonokuntoiset kasvit toisaalle. 

Olen menettänyt sydämeni syyshortensioille. Ne ovat kestäviä ja kauniita, joten miksen laittaisi niitä lisää. Istutin molemmat hortensiat Ovaalipenkkiin. Niiden välillä on runsas metri, vaikka kuvassa näyttävät olevan aivan vierekkäin. Varjoliljat vielä jäivät hortensioiden viereen. Niiden suhteen teen päätöksiä myöhemmin.

Echinacea 'Moodz Satisfy'

Samaisesta kaupasta ostin myös kuvan punahatun. Kasvi oli aika isossa ruukussa. Kotona mietin, että olisihan niitä voinut ostaa useamman, mutta vajaan 8 euron hinta syyshortensioiden lisäksi ohensi kukkaron sisältöä riittävästi.

Echinacea purpurea - Punahattu


Punahattuja meiltä onneksi löytyy ilman uusiakin. Tämä siemenestä kasvatettu porukka on kotiutunut ja kasvanut kiitettävästi. Yksi valkoinenkin joukossa kukkii tänäkin kesänä.

Clematis Princess Diana


Pääsin hyvään kaivamisen vauhtiin, joten istutin toukokuussa neljällä eurolla ostamani kärhö Princess Katen. Kate on viettänyt kesän ruukussa. Olemus on yhä hento, mutta muutama pikkuinen nuppu siinä jo on. Vielä pitäisi keksiä samaan aikaan ostetulle Dianalle paikka. Koskahan oppisin ensin suunnittelemaan ja valmistelemaan paikan ja sitten vasta marssimaan puutarhamyymälään kasviostoksille? Ilmeisesti en koskaan päätellen vuosi toisensa perään toistuvista kasvi edellä -ostoksista.

Koska maa sateista huolimatta on edelleen hyvin kuivaa, on istutettujen kasvien kasteluun panostettava kunnolla. Kannujen rahtaaminen ja letkun kiskominen ei siis helteisiin päättynyt.

Ahkerointiputkeni ei päättynyt Pikkupuutarhassa kaivamiseen ja uusien hankintojen istuttamiseen. Terassin vieressä kasvava lumimarja ja talon seinustan norjanangervot saivat osakseen leikkausoperaation. Pari vuotta sitten aloin muotoilla sinne tänne rehottavaa lumimarjaa. Sitten oksasahan kohteeksi joutuivat myös norjanangervot. Kukinta luonnollisesti kummallakin pensaslajilla vähenee, mutta ei sentään tyrehdy kokonaan. Kumpaakin löytyy myös muualta puutarhastani, joten tässä paikassa koen kukintaa tärkeämmäksi huolitellun ulkonäön ja käytävien pysymisen avarina.

Tiikerinlilja ei säännöistäni piittaa. Se haluaa kasvaa tismalleen tuossa lumimarjapöheikössä. En käy hänen kanssaan kiistelemään. Kunnioitan hänen tahtoaan ja annan kukkia.

Omena Punakaneli

Omenasato ei tänä vuonna ole kovin runsas. Puut kukkivat keväällä tavallista vähemmän ja satoa kiusaa kaikenlaiset ötökät. Omppujen koko on pieni. Puut ovat pudottaneet paljon pikkuisia omenoita, kuten tekevät yleensä joka kesä. Nyt kuitenkin ilmeisesti kuivuudesta johtuen tavallista enemmän.


Isoon ruukkuun kylvetyt porkkanat nostin jo aikaa sitten. Nyt katsoin, miten lavassa kasvavat voivat. Hyvin ovat edistyneet. Loput jätin jatkamaan kasvuaan.


Tomaatti- ja erityisesti kurkkukesä on ollut erinomainen. Olen hakenut tomaatteja säännöllisesti ja lisää on kypsymässä. Bumble Bee, Gardener´s Delight ja Golden Sunrise ovat olleet tosi satoisia. Kurkkuihin taidamme hukkua tai pikemminkin tukehtua. Niitä on syöty salaatissa, leivän päällä, hölskykurkkuina ja ihan vaan rouskuteltu välipaloiksi. Ja annettu sukulaisille. Tänään hain kasvarista viisi kurkkua. Loput jätin jatkamaan kasvuaan.

Paprikatkin ovat alkaneet kypsyä tasaiseen tahtiin. Ainoastaan Zazut ovat lähes kaikki vielä vihreitä. Yhdessä sentään on jo hivenen keltaisuutta.


Lapiohommien ohessa perhoset ovat lennelleet ympärillä runsaana. Varsinkin neitoperhosia on näkynyt paljon. Kamera ei ole mahtunut lapion kanssa käsiin samanaikaisesti, joten perhoset ovat jääneet ikuistamatta. 

Alkukesästä ripustin pergolan ritiläseinälle ystävän muutama vuosi sitten tekemät ja maalaamat kipsiperhoset. Niiden siipien lepatuksen tiimoilta toivotan kaikille mukavaa loppuviikkoa!


28 kommenttia:

 1. Hyvä, että siellä on satanut edes tuolla tavalla - meillä ei edelleenkään juuri yhtään. Lähiseuduilla tuli suuriakin vesimääriä tiistaina, mutta meidän sääasema näytti tylysti 0,0 mm. Kylmiä öitä on ollut täälläkin ja tiistai oli kylmä koko päivän, sillä max lämpö nousi vain +14 asteeseen. Eilen oli päivällä penkin laajennuspuuhissa t-paita sää.
  Sinä pääsit sitten tosi toimiin käsiksi. Minä ymmärrän erittäin hyvin tarpeen muuttaa 'jäsentymättömyys' ja 'sekamelska' selkeämmäksi, vaikka en ihan usko, että tilanne nyt ihan sellainen oli. No, jotenkin olemme ehkä luonteeltamme sen suhteen samankaltaisia, että omassa pihassa kaipaa tiettyä selkeyttä ja järjestystä, vaikka toisten puutarhoissa siihen asiaan ei kiinnitäkään huomiota samalla tavalla.
  Huoltopolut ovat tosi käteviä, sillä ei ole kiva harppoa kasvien päällä.
  Sait suuren urakan tehtyä ja varmasti nyt on mieli helpottunut. Kuvista päätellen lopputulos palkitsee.
  Minäkin mietin koko ajan, mihin lisäisin hortensioita. Ne ovat kerrassaan kauniita ja niitä ei varmasti voi olla liikaa :). Kiva nähdä myöhemmin lisää kuvia näistä poluistasi, polut ovat jotenkin niin sympaattisia.
  Punahatut ovat myös ihania, eilen kunnostin keskipenkkiä ja siinä sai läheltä niitä seurata - totesin myös lisäystarpeen.
  Olen muuten yhdellä puutarhavierailulla nähnyt muotoonleikatun norjanangervoaidan ja se oli tosi kaunis.
  Puuhakasta viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole vesisateet pahemmin pihatöitä taas häirinneet. Tänään on luvassa, mutta vielä ainakin aurinko paistaa siniseltä taivaalta. Toissayönä alapihalla on ollut +5.6 eli varsin kolea yö, vaikka päivällä on mukavan kesäistä.
   Olen välillä ihmetellyt, miten toisten puutarhoissa eivät edes ylenpalttiset rikkaruohot häiritse. Sen sijaan omaan pihaan haluan selkeyttä, joka useimmiten taitaa olla enemmän päässä kuin näkyä käytännössä.
   Hortensiat ovat hienoja myös ennen kukkimista. Pidän niiden lehtevyydestä ja kasvutavasta. Ehkä en enää tänä syksynä niitä lisää hanki, mutta ensi keväänä ajattelin tutkailla tarjontaa.
   Ehkei norjanangervo ole paras mahdollinen kasvi muotoilluksi pensaaksi, mutta hyvin näyttää toimivan niinkin. Enkä todellakaan aikanaan niitä muotoiltaviksi edes istuttanut, mutta aika tuo mukanaan muutoksia puoleen jos toiseen.
   Viikko on ollut puuhakas. Jospa tänään pitäisi vapaapäivän.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Urakkahommiin olet jälleen kerran ryhtynyt ja tulosta myös syntynyt. Huoltokäytävät ovat tarpeen ja selkeyttää työtehtäviä ja myös nopeuttaa sekä tuo liikkumiseen turvallisuutta. Jos joutuu joka askeleella varomaan mihin jalkansa kukkien keskellä laskee niin siinä täytyy olla hyvä tasapainon hallinta. ( yksi väärä askel ja rojahdus valkoiseen varjoliljapuskaan on tuhoisa kokemus menneiltä vuosilta. ) Elokuu on sadon korjuun kuu ja miten herkulliselta nuo kurkut ja porkkanat näyttävät.
  Täällä ruukuissa kasvaa yksi Bumble Bee ja se pikku tomaatit alkaa saada kivaa raidallista väritystä samoin tuo Vienan Karjalan vanha lajike aloittaa tomaattien punaamisen. Sato ei kyitenkaan ole kovinkaan runsas, ehkä tomaatilla ei ole riittävän suurta kasvualustaa.
  Elokuu on hyvällä alulla ja vielä on siis kesää jäljellä yhden kuukauden verran, toivottavasti syyskuusta saa vielä hyvää jatketta! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivät ovat kuluneet lapion varressa ja jälkeä on syntynyt. Olo on paljon parempi, kun rästilista on lyhentynyt.
   Niin se vain on, että ihminen oikaisee sieltä, mistä reitti on lyhyin. Kyllä se pätee myös oman pihan istutusalueisiin. Kasveja on välillä huollettava, eikä sitä varten viitsisi talloa niiden päälle.
   Bumble Bee on hyvän makunsa lisäksi myös kaunis ulkomuodoltaan. Loppujen lopuksi ei niin väliä, vaikka sato ei kovin suuri olisikaan. Pääasia päästä maistelemaan itse kasvattamiaan. Se on kuin taikuutta.
   Syyskuu voi hyvinkin vielä olla kesäinen kuukausi. Ainakin täällä etelärannikolla näin on käynyt viime vuosina. Puutarhaihminen vetäytyy sisätiloihin vasta kylmien ja pimeiden säiden saavuttua.
   Valoisaa elokuuta sinulle Molley!

   Poista
 3. Huoltopolut ja -reitit ovat tärkeitä ja jos niitä ei heti tee niin myöhemmin on pulassa. Kasvien päällä loikkiminen ei tietysti tee niille hyvää. Kivetkin näyttävät kivoilta ja tulevaisuuden ruostunut reunus. Hortensioista tykkään minäkin ja kaksi uutta odottelee istuttamista, lisääkin aion ostaa jos tulee sopivia lajikkeita vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huoltopolun lisäksi kuvien alueella ajatus on myöskin hiukan hillitä ja rajoittaa pikkutalviota. Toivottavasti saan osan siitä maatumaan pahvien ja kuorikatteen alla. Tosin polut on tarkoitettu pysyviksi.
   Mielenkiintoista nähdä, kuinka kauan metallireunusten ruostumiseen menee. Toivottavasti jo ensi kesänä väri muuttuu.
   Puutarhamyymälöiden valikoima on kesän aikana supistunut. Ilmeisesti ihmiset ovat viime kesän tapaan rakentaneet puutarhojaan aktiivisesti. Erilaisia syyshortensioita oli kovin vähän tarjolla, joten projekti jatkunee ensi vuonna.

   Poista
 4. Ihana postaus. Tästä tuli hyvälle mielelle. Olet sinä ollut jälleen ahkera. On varmasti mukava katsella oman työnsä tuloksia. Olen samaa mieltä, että huoltokäytävät ovat tarpeellisia ja välttämättömiä - jo alueen ulkonäön ja oman liikkumisen kannalta. Hyvää satoa olet saanut! Punahattuja on minullakin, todellisia perhosten houkuttelijoita. - Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Sinulla on aina niin paljon mieltä lämmittävää sanottavana.
   Hellejakson loikoiluviikkojen jälkeen on ollut mukavaa heittäytyä kaivu- ja kunnostushommiin. Miten kiva onkaan valmistuneen projektin jälkeen mennä suihkuun ja unikin tulee illalla helposti.
   Punahattujen yksi positiivinen puoli on myös se, että ne pysyvät hyvin pystyssä. Ei tarvitse tukea, kuten monia muita kasveja.
   Samoin sinulle, mukavaa viikonloppua!

   Poista
 5. Olet tosiaan laittanut tuulemaan puutarhassa. Punahattuja arvostan niin paljon, kun kesti kauan löytää niille sopiva paikka. Hortensiatkin ovat nyt niin kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileämmät säät saivat minun tarttumaan lapion varteen. Hellepäivinä tuli riittävästi levättyä, joten on kiva taas pureutua puutarhahommiin.
   Mukavaa, että löysit punahatuille hyvän paikan. Ovat ne niin kauniita ja perhosten suosikkeja, joten ansaitsevat tulla esille.

   Poista
 6. Olipa mukavaa lukea uurastuksestasi💚 Itselläni on nyt ensimmäistä kertaa kynmeneen vuoteen se kuuluisa puutarhakrapula😂 Ei innosta mikään homma ulkona, lajittelin jopa äsken pyykkejä mieluummin kuin puuhasin ulkona. Jospa se tästä vielä jossain vaiheessa helpottaa ja saan taas ilon irti lapion varressa💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hellejaksolla tuli ihan riittävästi levättyä ja loikoiltua. Ja katseltua tekemättömiä töitä. Nyt olen saanut rästilistaa purettua kiitettävästi.
   Puutarhakrapula on hyvä termi. Tunnistan saman tänä kesänä itsessäni, vaikka nyt sainkin vaihdetta vähän isommalle. Suorastaan pelästyin, kun viime päivinä mieleen on noussut ajatus, josko jättäisin syyssipulit hankkimatta. En ole koskaan tykännyt sipulien istuttamisesta. Keväinen kukkaloisto saa minut kuitenkin hommaan ryhtymään.
   Yleensä innostus jossain vaiheessa taas löytyy. Toivottavasti niin käy sinullekin.

   Poista
 7. Huhkinu oot kovasti puutarhassasi. Jälki on taattua siun hyvää laatua! Miulla ois hortenssian siirto esissä, on tuossa mehtäalalla liian varjossa. Hortenssiat on ihania syksykukkijia kuten punahatutkin, jotka on oikeita perhosmangneetteja. Sateita ollaan myökin saatu ja viikonloppuna lisää on luvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama päivä sitten katsoin ennusteita itäsuuntaan luvatuista rankkasateista. Silloin tulit mieleeni ja toivoin, ettei ainakaan mitään tulvatuhoja sinne päin tule.
   Olen kerran siirtänyt kaksi isokokoista syyshortensia hyvällä lopputuloksella. Taitavat olla aika sitkeitä. Onnea siis sinun hortensiamuutollesi.

   Poista
 8. Siistiä! Tuollainen puuha olisi minunkin mieleistä, jos olisi piha, mahdollisuus ja niin edelleen. :)) Hienot perhoset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie! Kaikenlainen kaivaminen ja siistiminen on arkea puutarhaihmisille, kuten omasta elämästäsikin muistat. Oletko harkinnut puutarhapalstan vuokraamista? Se olisi hyvä vaihtoehto omalle pihalle.

   Poista
 9. Taas on hihat ja lapio heiluneet😊
  Siistiä tuli ja vähän uusia hankintoja. Ihana tuo itsepäinen tiikerililja😄
  Syyshortensiat on ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihat eivät heiluneet, kun pukeuduin hihattomaan toppiin. Kädet ja lapio kyllä heiluivat parin päivän ajan tasaiseen tahtiin. Ja ovat heiluneet sen jälkeenkin.
   Minustakin itsepäinen tiikerililja on niin sympaattinen, etten edes harkitse sen siirtämistä muualle. Hän on paikkansa valinnut ja siinä pysyköön.

   Poista
 10. Sieltähän se puutarhainnostus on taas selvästi nostanut päätään. Huoltokäytävät ja hoitopolut ovat hyvinkin tarpeellisia ja jos niitä ei ole, tulee tallottua kasvien väleistä ja pahimmillaan niiden päältä. Pidän kummastakin polusta, mutta tuo kivillä reunustettu on enemmän mieleeni. Siinä on sellaista pehmeyttä ja luonnollisuutta, mistä pidän. Hassua kuvailla kiviä pehmeiksi, mutta tiedät varmaan, mitä tarkoitan.
  Täällä on ollut pari päivää oikein kaunista säätä ja lämpöä juuri sopivasti. Tarkenee hyvin kesäisemmissäkin vaatteissa mutta ei ole silti liian kuuma.
  Kauniita punahattuja. Tuossa uudessa on jännä väritys. Minä jännitän täällä edelleen ensimmäisen punahatun nupun aukeamista. Se kasvi ei näytä turhaa kiirettä pitävän.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapiointivaihde löytyi, jonka ansiosta hellejaksolla kertynyt rästilista on lyhentynyt mukavaa vauhtia.
   Ymmärrän, mitä tarkoitat kivien pehmeydellä. Tykkään tavattomasti kivistä. Niitä ei vaan riittävästi ja tarpeeksi isoja meidän tontilta löydy. Lisäksi kivillä en saisi pikkutalvion agressiivista leviämistä estettyä. Toivon sen hoituvan paremmin metallireunuksilla. Joiden taas toivon muuttavan värinsä ruosteiksisi, jolloin ne naamioituvat hyvin kuorikatteeseen ja ympäristöönsä.
   Hyvin tarkenee näissä normaaleissa kesäsäissä. En edes kaipaa hikisiä helteitä. On mukavampi, kun auringon ja lämmön lisäksi voi myös pihalla jotain tehdä.
   Ostin viime kesänä Mustilasta vähän saman tyyppisen, oranssisävyisen punahatun. Se kyllä nousi keväällä, mutta ei ole tehnyt nuppuja. Toivottavasti nuo uudet talvehtivat ja kukkivat ensi kesänä. Ja toivottavasti sinun punahattusi vihdoin aukeaa.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 11. Oi, miten kauniit istutukset ja nuo itse tekemäsi perhoset! Perhosfanina tykkään valtavasti. Itsekin ostin tänään yhden syyshortensian. Sille oli sentään jo paikka valmiina, vaikka minullakin käy usein noin että ostan ensin ja suunnittelen paikan vasta sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istuttaminen on huomattavasti helpompaa ja mukavampaa, kun kasville on jo paikka valmiin. Yleensä kyllä paikat löytyvät niillekin kasveille, jotka on tullut hankittua sen enempää meittimättä.
   Pidän kovasti ystäväni tekemistä perhosista. Pitääkin muistaa tuoda ne talveksi sisään. Kipsimateriaali ei ehkä kestä pakkasta.

   Poista
 12. Mukava katsella noin siistiä polkua! Ja tietysti varmaan kulkeakin :)
  Ai nuo ovat kipsiä, ajattelin, että metallia. Hyvin kestävät sitten ilmeisesti ulkonakin.
  Omenatkin komean näköisiä. Meillä kuoli taas yksi omenapuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En taida jättää perhosia talveksi ulos. Kipsi on aika huokoista. Vain etupuoli on maalattu, mutta tausta perhosissa käsittelemätön.
   Itse asiassa omenat ovat aika pienikokoisia. Kuva huijaa. Satokin jää melko pieneksi, mutta kyllä sieltä muutaman saa sellaisenaan rouskuteltavaksi ja piirakkaan.

   Poista
 13. Kiva että sielläkin on sadellut, olen joka tipasta niin onnellinen! Täällä on onneksi välillä satanut reilustikin. Pienet polut ovat erittäin hyödyllisiä. Täälläkin olisi niille tarvetta. Ruostuva reunus vaikuttaa erinomaiselta. Mies varmasti ilahtuisi, jos ehdottaisin yhteistä retkeä Biltemaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen satoi koko päivän, mistä olin erityisen iloinen. Maata kaivaessani kosteutta ei ole juuri ollut. Tänään piti käydä kitkemässä muutama paikka rikoista, kun lähtivät märästä maasta melkein ajatuksen voimalla.
   Meille useimmat polut ovat ilmestyneet vasta ahkeran oikomisen jälkeen. Eli tarpeeseen tulevat.
   Biltema on aika kiva paikka myös naisille. Sieltä löytyy yhtä jos toista niin puutarhaan, toimistoon kuin keittiöönkin. Ja kuka sen sanoo, mikä kuuluu naiselle ja mikä miehelle. Meillä maalaustouhutkin ovat minun työsarkaani.

   Poista
 14. Kyllä siistit polut ja reunukset ovat ihan kuin piste iin päälle puutarhassa! Korostavat kasvien kauneutta! Olet kyllä ollut taas tosi ahkera!
  Hauska tuo tiikerililja, joka kyllä tulee huomatuksi trimmatusta aidasta kasvaessaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja polkujen ilme paranee, kunhan kasvit pääsevät taas ympärillä rehottamaan. Nyt ei tarvitse talloa esikoita ja kuunliljoja muita kasveja hoitaessaan.
   Tiikerililja on jo useamman vuoden ilmestynyt lumimarjojen joukosta. Ilmeisesti toisella puolella käytävää kasvavista tiikerililjoista on itusilmut lentäneet puskiin. Noin rohkeaa erilaisuutta ei sovi lannistaa.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!