tiistai 24. elokuuta 2021

Villasukkakausi avattu


Kesän aikana puikot ja langat ovat pysytelleet tiukasti korissa. Vasta elokuun iltojen myötä on taas tuntunut mukavalta laittaa sormet töihin. Jonkun verran on laiskuutta ja hitautta, ettei innostusta monimutkaisiin malleihin ja uuden opetteluun ole löytynyt. Lähinnä valmistuu perussukkaa ajatuksella, että olemassa olevia lankavarastoja on saatava vähenemään. Kaupassa käydessäni kiirehdin lankahyllyjen ohi, vaikka kuinka kutkuttaisi käydä kurkkaamassa uusia värejä.

Kuvan matalavartiset sukat on kudottu pinkistä 7veikasta ja pinkkisävyisestä Polkka-langasta (jota ei enää valmisteta). Mallineuleena on kerrosrivinousu siten, että nostettujen silmukoiden paikat vaihtuvat eri kerroksilla.

 
Vaaleanpunaiset sukat Pirta-langasta helpolla pitsikuviolla, johon törmäsin facessa. Koska minulla ei ole mallineuleen lähdettä, en julkaise ohjetta tässä. Tämä pitsineule olisi ehkä kauniimman näköinen ohuemmalla langalla ja puikoilla.

 
Kirsikanpunaisesta 7veikasta valmistui sukat, joissa mallineuleena on Riikinkukko-pitsi. Mallineuleen löysin täältä. Helppo ja kivan näköinen.


Körtti-sukat keskiharmaasta ja kirkkaan sinisestä langasta 3.5:n puikoilla. Kuvio ei kovin hyvin näy näissä väreissä. Ilmaisen ohjeen Körtti-sukkiin löydät Lankavan sivuilta.

Raitalankoja löytyy laatikostani kokonaisina kerinä ja aloitettuina tulluina. Näissä sukissa resori ja kantapää on kudottu kirsikanpunaisella, muu osuus sukista valmiiksi raidoitetulla puna-harmaasävyisellä langalla.

Tässä raitalangassa on sinapinkeltaista, jonka puhtaankeltainen resori ja kantapää saa näyttämään hiukan tunkkaiselta. Hyvin pysyvät varpaat lämpiminä näissäkin väreissä.


Keltaisten sukkien mallineuleena on 7 kerrosta 1 o, 1 n + 7 kerrosta 1 n, 1 o. Helppo muistaa ja kivan näköinen pinta tulee.

Polvisukat tummanharmaasta ja kelta-harmaasävyisestä raitalangasta.  Aloituksessa 64 silmukkaa, resorin jälkeen lisätty yksi silmukka, sillä mallineuleena on 4 o, 1 n. Pohkeen jälkeen olen kaventanut tasaiseen tahtiin siten, että ennen kantalappua mallineule on 3 o, 1 n.

Langan väri on luonnonvalkoinen, ei kuvan kaltainen kellertävä.


Elinan pitsiunelmien
ohje löytyy Kardemumman talo -blogista. Nämä olen kutonut joskus aiemminkin. Pitsineule on kaunis ja näyttävä, mutta ei ollenkaan vaikea.



Kutomisen kausi on siis taas avattu. Ehkä saan jossain vaiheessa alulle muutakin kuin näitä sukkia.


18 kommenttia:

  1. Oi, miten kauniita! Ja mikä määrä! Täällä sain yhdet alkukesällä aloitetut pidempivartiset villasukat eilen valmiiksi. Vuoden villasukkasaldoni taitaa olla noin 2 paria.
    Tuo yksinkertainen pitsimalli on todella kaunis! Se olisi ihana vaikkapa villatakkina. Raidalliset pitkävartisesi ovat myös tavattoman kauniit, kiva simppeli malli ja värit sekä raitojen suhde kauniit. Huomaan tykkääväni yksinkertaisista malleista, nuo viimeiset hienot pitsi-polvisukat tekisin varmaan niin, että olisi vain tuo takaosan palmikko ja muuten pelkkää sileää. Usein malleissa on vähän liikaa kaikkea, toki makuja on monia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perussukat valmistuvat nopeasti nyt, kun sateiden vuoksi illat tulee oltua sisällä.
      Muistan, että olisin nähnyt yksinkertaisen pitsimallin aiemminkin. Joko samalla tai lähes samanlaisella pitsillä olen joskus kutonut itselleni neuleliivin.
      Tykkään kutoa erilaisia pitsimalleja, koska niillä tavallaan haastaa itsensä opettelemaan uutta. Nauhat ja virkatut kukat jätän yleensä oitis pois ihan jo siksikin, että sellaisten tunkeminen saapasjalkaan on työlästä.

      Poista
  2. Sinä olet lähtenyt sukkasambaan oikein rytinällä ja kauniita sukkia on syntynyt paljon. Minulla neulontakipinä vielä antaa odotuttaa itseään. Eiköhän innostus viimeistään puutarhan syystöiden jälkeen kaivaudu taas jostain esiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadesäät innostavat tekemään jotain käsillä, kun ulkona ei ole kiva touhuta. Kellari ja kaapit on jo siivottu.
      Kyllä se neulontakipinä sinullekin tulee, kunhan illat pimenevät.

      Poista
  3. Se on uskomatonta miten montaa eri variaatiota sukista saa tehtyä värejä ja kuvioita eri tavoin yhdistelemällä. Loppuviikosta taidan minäkin kaivaa neuleen esiin ja kuunnella samalla webinaaria, jaksaa paremmin keskittyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Webinaarin ohessa kutominen sujuu varmasti rattoisasti. Minä katson usein toisella silmällä telkkaria kutoessani. Jos oikein mielenkiintoinen ohjelma on meneillä, laskee käsityö syliin.

      Poista
  4. Kolmas sukkapari jo valmiina! Oletpa ollut kerkiäväinen. Laita blogiisi kuvia, millaisia kesäsukkia olet kutonut.

    VastaaPoista
  5. Upeita sukkia jälleen! Nyt sää tuntuu melkoisen syksyiseltä tuulessa ja sateessa, joten aika sopiva sää kutomiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä sataa päivästä päivään kaatamalla, joten ulos ei tee mieli. Innolla odotan kuivempia kelejä päästäkseni ulos hommiin. Sillä välin puikot suihkikoon.

      Poista
  6. Oletpa ollut ahkera 😲!

    Kauniitakin vielä 💖

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna! Kutominen on hyvää täytettä turhanpäiväisten televisio-ohjelmien lomassa.

      Poista
  7. Sanoisin, että 9 paria sukkia ei ole mikään kevyt aloitus ;D
    Ekoissa tuo värivalinta on tosi hyvä tuohon mallineuleeseen. Minä alotin just ystävien tapaamisessa tuosta sini-kelta-raidoittuvasta pitkiä sukkia. Hauskaa nähdä sama lanka erilaisissa yhdistelmissä.
    Pitkät palmikkosukat on tosi kauniit, takanakin pikkuinen palmikko.
    Mitähän sieltä puikoilta putoaa, kun pääset tuosta alkujähmeydestä ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi tosiaan jännä nähdä, mitä syntyisi, jos aikaa olisi enemmän ja jähmeyttä vähemmän. Se huivi kolkuttaa edelleen takaraivossa, kunhan sopivat langat jossain vaiheessa löytyvät.
      Sini-keltaisessa raita-langassa värit ovat rauhalliset ja niihin on helppo yhdistää jotain yksiväristä. Odotan siis sinun versiotasi.

      Poista
  8. Kiitos Suvi, tulenpa katsomaan.

    VastaaPoista
  9. Tuolla oli pari sellaista mallia, jotka olisivat minulle tarpeeksi selkeitä. Kiitos esittelystä, taidan ottaa jotkin sukat puikoille. Jossain vaiheessa syksyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos sait kuvistani ideoita ja intoa kaivaa omat puikot esille. Kunhan illat viilenevät ja pimenevät, aikaakin kutomiselle tulee taas enemmän.

      Poista
  10. ihan reippaalla otteella olet aloittanut syksypuuhat sisätiloissa! Saat kaiken kuullostamaan niin helpolta, että kukapa vaan tuosta sukkan pyöräyttää. Jälkikin niin kauniin tasaista. Kipinähän tässä taisi liikkeelle lähteä, lankoja kyllä riittää ja ulkoilu ei enää niin kovasti kiinnosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku! Kaipa se helppous kutomisessakin tulee omasta kiinnostuksesta ja innostuksesta sekä sitkeästä opettelusta. Uskon jokaisen olevan hyvä jossakin, harvoin kukaan on hyvä kaikessa.
      Taidan olla kaiken suhteen jonkinsortin Duracell-pupu. Aina pitää olla jokin projekti meneillään, ulkona tai sisällä. Eilen juuri ihastelin pojan tyttöystävän upeita kirjoneuleita ja manasin, kuinka en niitä saa ikinä onnistumaan.
      Kulunut kesä on ainakin minut laiskistanut. Ensin pitkä kuiva ja kuuma kausi, sitten päivätolkulla kestäneet kaatosateet. Ei päässyt kertaakaan pihahommissa tekemisen makuun ja tahtiin. Sohva veti puoleensä ja vetää yhä. Uusi yritys ensi vuonna.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!