Valokuvaajan silmin -blogin Jasmin antoi minulle haasteen, jonka tehtävä kuuluu seuraavasti:
"Ota kokkauskirja esille ja valitse sieltä sattumanvarainen resepti ja toteuta se!
Valita voi esimerkiksi 3 kertaa mutta sitten joku niistä on valittava.
Lopuksi lisää linkki postauksesta Valokuvaajan silmin -blogin haastetta koskeviin kommentteihin."
Kiitos Jasminille haasteesta. Keittiörempan vuoksi ehdin toteuttaa haasteen vasta nyt. Pahoittelut siitä.
En selannut keittokirjoja enkä kansiota, johon kerään eri paikoista hyviksi havaitsemiani ohjeita. Tällä kertaa nappasin kaupan mainoksesta Mokkapalafudgen ohjeen. Moni on varmasti tehnyt mokkapaloja tai vähintäänkin syönyt jonkun toisen leipomia. Tavallisia mokkapaloja teen itsekin joskus, kun pitää saada nopeasti isompi erä leivonnaisia kahvipöytään.
Nyt ohjeen kokeilemiseen motivoi syksyllä erästä jälkiruokaa varten ostettu purkki kondensoitua maitoa sekä suklaalevyt, joiden parasta ennen päiväys uhkaavasti lähestyi.
Ohjeella on helppo tehdä mokkapalafudgea. Aineksia ohjeessa on tavallista mokkapalatorttua vähemmän ja niinpä syötävääkin tuli vajaa puolikas uunipellillinen. Eikä tämän valmistukseen edes uunia tarvita, vaan fudgen annetaan kovettua pari tuntia tai vuorokausi jääkaapissa.
Kukapa ei suklaasta tykkäisi, joten hyvää tuli. Mutta todella makeaa, minkä voi päätellä jo aineksista. Kahvikupillisen kanssa yksi pieni pala riittää vallan mainiosti.
Tykkään kokeilla kaikenlaista. Moni ruoka tai leivonnainen on osoittautunut jo ensimmäisen kokeilun perusteella hyväksi ja päässyt ohjekansiooni. Moni on jäänyt kertatuttavuudeksi. Mokkapalafudge kuuluu jälkimmäisiin eli "oli hauska tavata, heippa!"
En haasta ketään, vaan sen voi ottaa vapaasti tehtäväksi vaikkapa helmikuun lopun virkistykseksi.
Minä olen samanlainen kokeilen paljon kaikenlaisia " mielenkiintoisia "ohjeita ja varmasti puolet karsiutuu automaattisesti ja sitten vielä karsiutuu kun on turhan kallis ja monimutkainen ohje ja ei kuitenkaan mikään älyttömän hyvä. Jäljelle jää kuitenkin liuta ohjeita joita teen aina silloin tällöin uudestaan ja uusiakin kirjaan tulee aina joskus.
VastaaPoistaJos kaikki mielenkiintoiselta tuntuvat ohjeet säilyttäisi, niihin hukkuisi. Monta hyvää ja jatkuvaan käyttöön päässyttä ohjetta olen jostain lehdestä ottanut tai tutulta saanut. Usein sellaiset karsiutuvat heti kättelyssä, joissa on valtavasti harvemmin käytettäviä aineita. Jokaisen maustepurkin perässä ei vain viitsi ja ehdi lähteä kaupoissa kiertämään.
PoistaOnpa jännä ohje. En ole ikinä käyttänyt kondensoitua maitoa. Joskus minäkin kokeilen, kun tuntuu uusi ohje hyvältä. Mutta yleensä petyn kun se ei onnistukaan. Teen yleensä aina vaan vahoilla ohjeilla, ja yleensä vaan muokkaan niitä jotenkin. Hyvin harvoin tulee nykyisin leivottua :)
VastaaPoistaKaramellisoitu kondensoitu maito on tosi makeaa. Onneksi purkki säilyy kaapissa pitkään, jos sitä johonkin tarvitsee.
PoistaTykkään kokeilla uusia ohjeita; oli sitten kyse jälki- tai pääruoasta, tai leipomisesta. Leivon melko usein, koska itse tehty on yleensä parempaa, kuin kaupasta ostettu.
Tuolla tainnuttaa varmasti useammankin makeanhimohetken!
VastaaPoistaTuo karamellisoitu kondensoitu maito on tosiaan tavattoman makeaa.
Sitä valkoista kondensoitua maitoa käytän useinkin piirakan täytteenä. Piirakkaan voi käyttää omenaa, päärynää, raparperia ym. ja päälle kondensoitua maitoa, kananmunaa, creme fraichea ja mantelilastuja. Siitä tulee hyvää ja mehevää, eikä liian makeaa.
Kiitos vinkistä! Kondensoidun maidon pitkä säilyvyys on etu. Meillä ei käytetä maitoa janojuomana, joten sitä pitää aina varta vasten ostaa, jos johonkin tarvitsee. En ole karamellisoimatonta versiota käyttänyt.
PoistaOhje vaikuttaa tosiaan hyvinkin makealta, taidan pitäytyä omassa vanhassa mokkapala reseptissäni. Minäkin kokeilen erilaisia ohjeita ja on tuttua, että jotkut jäävät käyttöön - toiset vain siihen yhteen kertaan.
VastaaPoista