sunnuntai 27. helmikuuta 2022

Kirjastokäynti vaihtui kylvöhommiksi

Pelargonium Divas Rasberry Ripple
 

Lauantaina oli tarkoitus kävellä kirjastoon palauttamaan kirjat ja lainaamaan uutta luettavaa. Aurinkoinen sää houkutteli, mutta auraamattomat ja hiekoittamattomat tiet eivät. Jäätyneessä loskassa on todella raskasta kävellä. Etenkin kun samalla on väistettävä autoja.

Kylän tiet ja kadut ovat karmeassa kunnossa. Torstain ja perjantain vesi-räntäsateiden jäljiltä auraamaton katu on muuttunut loskaksi, joka lauantaivastaisena yönä jäätyi. Kun jalkakäytäviä ei ole aurattu ollenkaan, jalankulkijat kävelevät kadulla. Kunnan ylläpitämän kunnossapitokartan mukaan meidän alueella on aurattu viimeksi 22.2. klo 0.28 eli pitkälle tiistai-iltapäivään saakka jatkunut lumi on saanut jäädä rauhassa väylille odottamaan. Viimeisin hiekoitus on tehty 16.2.

Runsaslumisia talvia on ollut aiemminkin, mutta tämä talvi menee kyllä sinne kärkikastiin. Nuuksiossa satoi tiistaina 22.2. Uudellamaalla runsaimmin eli 26 cm. En mitannut oman pihan tuoretta lumilastia, vaan luotan Nuuksion mittauksiin. Samoilla nurkillahan tässä asutaan. 

Ymmärrän tämän talven aiheuttamat vaikeudet auraustoiminnassa. Edellisten viikkojen aikana lumi on aurattu kiitettävän nopeasti ja hiekkaa on välillä ripoteltu lumisateessakin. Vaan mihin ovat tämän viikon aikana kadonneet kaikki aurat? Ovatko lumityöntekijät lähteneet talvilomalle? Vai onko kilpailutuksen työmäärä tullut täyteen?

Puisto täyttyy lumesta

Jätin siis kirjastoreissun väliin. Yhden kirjan eräpäivä meni umpeen lauantaina. Palautan kirjan maanantaina ja maksan kiltisti 50 sentin sakkomaksun. Ehkä kunta voi senkin käyttää seuraavan talven auraukseen.

Ulkoilun sijasta ryhdyin kylvöhommiin. Kuu ei taida olla juuri nyt sopivassa asennossa kylvöjä ajatellen. Sen sijaan kylväjän sormet olivat lauantaina mitä mainioimmassa vireessä siementen kätkemiseen. Pää sen sijaan on tavallista apaattisempi, mikä taasen johtuu Euroopan tilanteesta. Hetken jo mietin, kannattaako mitään kylvääkään. On vain pakko uskoa hyvien voimien ja järjen voittoon.

Biologi Leena Luodon vinkkiä käyttäen sekoitin erilaisia taimi- ja kylvömultia vadissa. Kylvin seitsemää eri tomaattia, kuusi siementä kutakin. Ihan liikaa taas. Sorrun joka kevät "kaiken varalta" -ajatteluun. Jos kaikki siemenet eivät idäkään? Ylimääräisistä taimista pääsee helposti eroon, joten mitäpä asiaa sen enempää pyörittelemään.

Kylvin myös vesimelonin siemeniä. Sitä en ole aiemmin kasvattanut, mutta Päivänpesän elämää  -blogin Katjan onnistuminen innosti kokeilemaan.

Kelloköynnösten alku on tänä vuonna aika jähmeää. Tammikuisesta kylvösatsista kaksi nousi ripeästi. Kolmas on edelleen koukkuna mullassa. Aikooko jumppa-asennostaan noustakaan? Kylvin uuden satsin helmikuun alussa. Missä lie ajatukset kylväessä olleet, kun en muistanut siemeniä liottaa. Näyttää siltä, että jälkimmäisestä kylvöstä useampi kelloköynnössiemen on heräämässä. Ei nyt kuitenkaan hihkuta ilosta ennen todellisuuden selviämistä.


Keijunmekoista iti useampi, mutta vain yksi niistä on enää elossa. Jättiverbenaa laitoin tammikuussa sekä jääkaappiin että pesuhuoneeseen. Vuosi sitten ne siemenet, joita en kylmäkäsitellyt, itivät. Muut eivät. Nyt kylmäkäsitellyistä ainakin yksi on itänyt. Värinokkoset ja punarevonhäntä odottavat koulimista. Jonkun pitäisi potkaista minua takamukseen, jotta saisin itseni hilattua kellariin multahommiin.


Kuvan laskiaispullat olen leiponut kaksi viikkoa sitten. Otin ne pakkasesta ja täytin. Kermavaahto riitti nippanappa neljään pullaan. Kahdessa on mantelimassaa, kahdessa hilloa. Ukkokulta ei mantelimassasta tykkää. Pullieni ulkoasussa on aina toivomisen varaa, vaan aina ovat tulleet syödyiksi.

Jäätä pergolan kaiteella.


Helmikuu on kohta loppuun kaluttu. Aika kiva siirtyä kevään ensimmäiseen kuukauteen eli maaliskuuhun. Olkoon se täynnä toivoa, kevään toivoa!

Iloista laskiaissunnuntaita kaikille!


32 kommenttia:

  1. Kiitos samoin iloa laskiaissunnuntaihin! Kylvösi ovat jo pitkällä, minulla ei ensimmäistäkään. Mutta juuri nyt pitäisi istuttaa puutarha eikä luovuttaa kaiken pahan pelästyttämänä. Aurinko paistaa ja tuo toivoa, että valo yltää pimeimäpäänkin loukkoon. Nautitaan kasvun ihmeestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylvöjen suhteen vielä ei ole tulipalokiirettä.
      Yritetään pitää kiinni toivosta ja katsoa kaikesta huolimatta eteenpäin.

      Poista
  2. Laskiaispullasi näyttävät tosi hyviltä. Meillä on syöty laskiaispullia jo useamman kerran, tosin kaupan pullia. Ja mantelimassalla tietysti.
    Kylvöhommiin en ole tänä vuonna ollenkaan innostunut. Ostan valmiit tomaatin ja kurkun taimet sitten myöhemmin, tilaa kun ei ole kylvöille kotona.
    Toivottavasti melonikokeilusi onnistuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna emme ole syöneet yhtään kaupan laskiaispullaa. Taisimme saada yliannoksen Runebergintortuista.
      Pian minun ikkunalautatilani on ahdettu täyteen purkkeja. Kunhan tomaatit itävät, siirrän kasvatuksen kellariin. Sinne hankin muutama vuosi sitten tehokkaat kasvilamput, mikä helpotti kevään purkkiruljanssia melkoisesti.
      Kiitos, minäkin toivon reipasta kasvua ja onnistumista vesimelonilleni.

      Poista
  3. Onpas teillä huolehdittu kehnosti katujen aurauksesta. Liekö tosiaan sitten määrärahat vähissä vai jo alunpitäenkin liian vähäiseksi arvioitu kunnossapidon tarve? On siellä kyllä tainnut aika paljon kerralla sataa lunta, eli varmaan kiirettä on pitänyt auraajillakin. Täällä on ehkä pisimmillään pihakadut odotelleet aurausta vuorokauden verran. Välillä kiireisimpinä aikoina traktori on tullut vasta yömyöhällä ja siitäkös eläkeläisnaapureilla riittää valittamista. Kertaakaan ei ole kuitenkaan auto juuttunut kadulla lumeen ja se riittää minulle.
    Nyt jos ei olisi taimihommia, tulisi varmaan märehdittyä maailmantilannetta ihan liian paljon. Multaa ja siemeniä käsitellessä, uusia sirkkalehtiä ihaillessa ja taimia kouliessa ajatukset kääntyvät väkisinkin kesään. Hyvä kun mainitsit revonhännän. Minulla purppurarevonhännän ja tomaatin siemenet nimittäin odottelevat vielä kylvämistä. Ehkä tartunkin toimeen tänään, johan se pian maaliskuuksi vaihtuu. Niin se vain aika kuluu.
    Laskiaispulliesi ulkonäössä ei ole mitään vikaa, herkullisilta näyttävät. Meillä leivottiin eilen pullaa, pakastimessa kun ei ole viikkokausiin ollut pullan murustakaan. Nyt on sentään itselle tuoreet pullat ja pikkuisen vierasvaraa pakastimessa. Meillä ei kukaan pidä mantelimassasta, joten laskiaispullien täytteeksi tulee hilloa ja kermavaahtoa.
    Iloista laskiaissunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon surkean auraustilanteen johtuvan tuosta jälkimmäisestä eli kunta on kilpailuttanut kunnossapidon minimivaatimuksilla. Ennen nykysysteemiä alueemme kunnossapito hoitui tiehoitokunnan toimesta ja silloin lumiset talvet sujuivat asukkaiden kannalta hienosti.

      Minua yöaikaan tehdyt auraukset eivät haittaa tippaakaan. Turhaa nillittämistä. Mieluummin myöhään illalla tai yöllä, kuin ei ollenkaan. Onhan se nyt kaikkien kannalta hyvä, että aamulla tiet ovat kunnossa, jotta ihmiset pääsevät töihin, kouluun ja minne nyt ovatkin matkalla.

      Kävin juuri koulimassa revonhännät. Kellarista on tultava sisälle ulkokautta, joten rakensin kantokoriin tuulensuojan purkeille. Ja hiivatti soikoon (anteeksi), kompastuin varaston portailla siten, että päällimmäinen laatikko lensi pihakäytävälle. Kolme purkillista revonhäntiä oli tuhon omia. Onneksi kolme vielä jäi. Ja onneksi siemeniä on tallella, joten ehdin ne kylvää.

      Kylvö- ja taimihommat ovat tehokasta mielen terapiaa. Uppouduin koulimiseen täysillä, jolloin maailman ongelmat unohtuivat edes hetkeksi.

      Täällä blogistaniassa toisilla on aina upeita kuvia niin kasveista, neuleista kuin leivonnaisistakin. Niiden katseleminen saa toisinaan aikaan pieniä paineita tällaiselle perfektionistille - jolta kuitenkin puuttuu monet taidot täydellisyyden saavuttamiseen. Oikeastaan voisin iloita rohkeudestani julkaista kuva laskiaispullistani. Meille ne maistuvat. Se lienee pääasia.
      Leipoessani pyrin saamaan täytettä myös pakastimeen. Onpa sitten vieras- ja herkutteluvaraa. Käymme ruokakaupassa kerran viikossa, eikä leivonnaiset kuulu säännöllisesti hankittavien listaan.

      Laskiaispullat maistuvat ihan kaikilla täytteillä. Pitäisiköhän kokeilla mediassa hehkutettuja rommirusina-laskiaispullia?

      Aurinko paistaa täydeltä taivaalta ja hiukan tuntuu myös lämmittävän. Siinä on jo ruhtinaallisesti syytä iloon. Mukavaa laskiaista sinulle ja perheellesi!

      Poista
  4. Parempi se on siemeniä kylvää kuin tallustella huonolla tiellä 🤭 Ehtiihän sitä kirjastoon myöhemminkin 😊
    Herkullisen näköisiä pullia 😋 Itse olin jo unohtanut koko laskiasen 😂 meillä ei taida pullia tänä vuonna olla tarjolla 🙈

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylvöhommat osoittautuivat huomattavasti mukavammiksi, kuin loskajäässä kävely. Kirjastoreissu jääköön myöhemmäksi.
      Pullat syötiin eilen. Tänään taitaa iltapäiväkahvin kanssa olla voileipää.

      Poista
  5. Eipä ihme, että kirjastokäynti vaihtui kylvötöihin, kun katsoo tien surkeaa kuntoa.
    Ukrainan sota kyllä pistää ajattelemaan, mitä vielä mahtaakaan olla edessä?
    Mukavaa laskiaissunnuntaita myös sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laskiaissunnuntain pullakekkeritkin jäivät pitämättä, kun lähdimme siivoamaan tiekarhun sisäänkäyntiin työntämiä jääpaakkuja. Nyt ainakin pääsee taas jalkakäytävää kulkemaan.
      Toivokaamme, että järjen ääni voittaa Ukrainan asiassa.

      Poista
  6. Meillä on tiet samanlaisia mutta kävelimme sinnikkäästi noin puolitoista tuntia. Meillä on "pässinradaksi" sanottu vanhan radan pohja hyvässä kunnossa kävelyä ajatellen. Siellä kun ei autoilla ajeta niin pysyy tasaisena. Mutta ennenkuin sinne pääsee ja sieltä pois vaati kyllä vähän taiteilua. Onneksi minulla on nastakengät ja niillä menin. Minulla on tuo sama pelakuu Raspberry Ripple minkä olen itse kylvänyt. Vein sen kellariin talveksi ei ole nyt oikein hyvässä hapessa. Multaa ostin mökille 4 x30 litran säkkiä siellä oleville kukille. Vielä en ala vaihtamaan mutta pian kyllä. Ompahan jo valmiina sitten kun on se hetki. Sulatin mökin ison pysty pakastimen nyt oli ihan viime hetket että sai korit suoraan ulos. Vähän järjestelin niitä siellä sitten paremmin.
    Laskiaispullia en tehnyt ollenkaan ainakaan vielä. Hyvännäköisiä on sinun pullasi kyllä niitä kelpasi hyvinkin esitellä.
    Kaunista sunnuntaina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Polvitaipeisiin ulottuvassa hangessa kulkemiseen tarvitaan varmaan lumikengät nastakenkien sijaan. No, tiekarhu ajoi eilen useamman kierroksen, joten tilanne on huomattavasti parempi.
      Minunkin Rasberry Rippleni on itse siemenestä kasvattama. Talvetus työhuoneen ikkunalla on sujunut tavallista paremmin. Kaikki pelaguut ovat elossa ja hyväkuntoisia.
      Nyt onkin erinomainen ajankohta pakastimen sulattamiseen. Tein saman arkkupakastimelle tammikuussa, jotta sain sinne sopimaan vanhan kaappipakastimen tarpeet. Kerrankin tiedän tarkasti, mitä pakastimessa on.
      Ehdit hyvin leipomaan laskiaispullia. Tiistainahan on toinen hyvä hetki niitä napostella.

      Poista
  7. Onnea kasvatuksiin!
    Minäkin sain kasvatettua kaksi vesimelonia (Kaksi taimea kasvatin)
    Sugar Baby oli kyllä aivan ihanan makuinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välitän onnentoivotuksesi kylvetyille siemenille. Sanon, että Tuplasti terapiaa -blogista sopii ottaa mallia. Vesimelonini ovat Sugar Babya. Muuta en kaupassa huomannutkaan.

      Poista
  8. Ei noille liukkaille teille kannata lähteä kuin pakon edessä. Nyt on jo auraukset täällä hoideltu, mutta lumivallit risteyksissä sapettavat, kun ei näe, tuleeko autoja ennenkuin on jo melkein keskellä tietä! Hyvä, kun vaihdoit sohkassa seikkailut kylvöhommiin. Minulla kylvöt edelleen roikkuvat ja syy on yksinkertaisesti mullan puute! Uusia siemeniä pitäisi myös hankkia... Tänään olen vain hiihtänyt ja nyt on laskiaspullataikina kohoamassa. Täällä ei ole muita syöjiä, joten laitan pääosan pakkaseen ja taidan jättää kermatkin pursottamatta, tuore pulla menee hyvin ilmankin:) Mukavaa laskiaissunnuntain jatkoa ja alkavaa viikkoa, nautitaan auringosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Risteyksissä saakin olla nyt varovainen. Tänään liikenteessä ollessani tuntui, kuin ajaisi jossain tunnelissa. Tiet ja kadut ovat tavallista kapeammat ja molemmin puolin korkeat vallit. Eipä tarvitse maisemia ajellessa tiirailla.
      Näin hienot säät kannattaa käyttää hiihtämiseen. Aurinko paistaa ja lunta riittää, mikäs sen voittaisi.
      Uunituore pulla on parasta sellaisenaan. Leivoin isomman satsin, josta suurin osa meni pakastimeen. Luultavasti suurin osa niistä syödään ilman kermaa tai muita lisukkeita.

      Poista
  9. Sorrun samaan tomaattien määrän suhteen. Joka vuosi sama juttu, enkä aina edes hävitä niitä huonoimpia taimia vaan annan niille vielä mahdollisuuden. Sulaa hulluutta...
    Mehevän oloiset pullat. Meillä unohtui kokonaan, että on laskiaissunnuntai. Olis pulla maistunut. Mukavaa maaliskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parina keväänä olen antanut pojalle ylimääräisiä tomaatintaimia, kun hän vihdoin oivalsi lasitetun parvekkeen mahdollisuudet. Voihan sitä ajatella, että siementen on parempi itää ja kasvaa komeiksi taimiksi kuin lojua pussin pohjalla unohdettuina.
      Pahin laskiaispulla himo helpottuu kaupankin pullalla. Lähikaupassa oli vitriinit täynnä eri valmistajien laskiaispullia.
      Mukavaa, että maaliskuu alkaa. Valoisia maaliskuun päiviä sinulle!

      Poista
  10. On teillä siellä aika mahdottomaan näköinen keli.
    Laskiaspullat maistuvat aina viis ulkonäöstä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä ainoastaan meillä, vaan ihan joka paikassa tiet näyttävät samanlaiselta mössöltä. Kevät onneksi hoitaa ongelman, viimeistään.
      Totta, laskiaispullaan kun upottaa hampaansa, unohtuu sen ulkonäkö kokonaan.

      Poista
  11. Päätäni pudistellen katson teidän tiekuvia. Eihän tuolla voi ollenkaan jalan liikkua, hyvä kun autollakaan. Ihan surkeaa!
    Ihanat ja toiveita herättävät kylvökset. Pakko sitä on uskoa tulevaisuuteen, ja puutarhuri, jos joku, sitä tekee kylväessään ja istuttaessaan.
    Ihanat laskiaispullat! Minullekin mantelimassa on se ainoa oikea. En tajua hillotäytteisiä, puhumattakaan mistään nutellasta tai kinuskista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen tuli tiekarhu jyystämään alueen teitä tasaisemmaksi. Aika moni oli kuulemma laittanut palautetta kunnalle. Ehkä myös talviloman päättyminen sai auraajiin liikettä, kun koululaisille piti tehdä tiet turvallisemmiksi.
      Voisimme lähettää ylimääräiset siemenpussit valtioiden päämiehille. Kylvöjä tehdessään ehkä unohtavat sapelienkalistelun ja keskittyvät odottamaan vihreitä versoja.
      Ja sitä mantelimassaa pitää olla kunnon keko pullan sisällä, jotta tuntuu ja maistuu. Hyvä puoli, ettei meillä tarvitse kiistellä, kumpi saa manteliversiot.

      Poista
  12. Tuntuu ihan hassulta nähdä taimiasi, kun ulkona on täysi lumimassa, vaikka ymmärrän tietysti, että kasvatus on aloitettava ajoissa :)
    Meidän kirjastossa on sellainen Kyyti netti, että voi netin kautta uusia ja varata ja etsiä (ja ties mitä muuta toimintoa) kirjoja. Jos lainaan jotain, olen niin hidas lukemaan, että joudun joka kerta uusimaan useita kertoja. Netti ilmoittaa myös, mikäli lainauksessani on varaus, eikä sitä voi uusia.
    Maaliskuu on jo huomattavasti keväisempi pelkästään ajatuksena. Tämä päivä vielä mennään vanhalla kuulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa olen jäljessä viime vuodesta. Silloin kellarikasvattamo oli jo puolillaan monenmoista. Nyt on ollut käynnistysvaikeuksia Kunhan tomaatit itävät, siirrän taimet ikkunalaudalta kellariin.
      Meidänkin kirjastossa voi tehdä varauksia, uusimisia ym. netissä. En vain viitsinyt yhden kirjan lainaa uusia, kun olin sen jo saanut luettua. Tänään kävin palauttamassa, eikä mennyt edes sakkomaksua parista päivästä.
      Huomenna siirrytään maaliskuuhun. Toivottavasti sää on yhtä hieno, kuin tänään.

      Poista
  13. Näyttää kyllä liukkaalta ja hurjat urat on siellä. Meillä tiet on vielä hyvässä kunnossa, liikennettä ei niin paljon ja lumet sopii auratessa tiepuoliin. Rospuutta aikaan meilläkin on tiet huonossa kunnossa. KYlyvöt on mielessä miullakin, koulimistakin on. Laskiaispullasi ovat varmasti herkullisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienikokoiset aurat eivät kykene käyttämään olemassa olevaa lumitilaa riittävän tehokkaasti, kun ne vain työntävät lumen hellästi sivuun, eivätkä nostata sitä vauhdilla kauemmas. Tosin nyt lunta on tullut kuukauden aikana niin valtavat määrät, etten ihmettele joka paikan täyttymistä. Kevät kyllä hoitelee tämänkin ongelman, kunhan jaksamme vielä jonkin aikaa sinnitellä.
      Kylväminen on toiveikasta hommaa. Vastahan siinä ollaan tämän kevään osalta alussa.

      Poista
  14. Järkyttävä sota seuraamuksineen on paljon ajatuksissa, mutta on nähtävä myös toivoa tuovia asioita kuten uuden vihreän kasvattaminen. Sinulla onkin jo reippaasti tomaattitouhut aloitettuna ja muuta myös. Onnea kaikkien kasvuun. Kelloköynnösten suhteen ei voi tietää, onko parempi hetki liottaa siemeniä vai ei. Itse olen aina liottanut, ja joskus itää melkein kaikki ja välillä vain 1-2. Ota siitä sitten selvää?
    Täällä on nyt tiet aika mukavassa kunnossa, mutta varmasti tuota loskasohjoa on vielä edessäpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maaliskuu alkoi tänään. Tässä kuussa kylvän varmasti muutakin, tomaatit on jo mullassa aloittelemassa kasvua. Kunhan itävät, siirrän kasvatustoiminnan kellariin.
      Olen aina aiemmin liottanut kelloköynnöksen siemenet. Nyt tuli ihan vahingossa kokeiltua liottamatonta versiota. Onnekseni en jää parin itäneen varaan, sillä uusia koukkuja on monta näkyvissä.
      Sunnuntaina kävi tiekarhu kaapimassa pahimpia jäämuhkuroita tieltä ja jalkakäytäväkin aurattiin saman tien. Pääsee vihdoin paremmin kulkemaan.

      Poista
  15. Argh, ei tuolla tosiaankaan tee mieli lähteä kävelylle! Meillä vielä sen verran varsinkin yöllä pakkasta, että tiet on hyvässä kunnossa.
    Minä en ole kylvänyt edellenkään mitään, mutta ensi viikolla on lomaa ja silloin on suunnitelmissa kylvöt ja mullanvaihtoa viherkasveille:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpötila sahaa nyt yöpakkasten ja päiväplussien väliä. Kotikatu ja kylän muutkin tiet ovat sunnuntain aurausaktiviteetin jäljiltä paremmassa kunnossa.
      Maaliskuu on hyvä aika kylvöille. Ehtivät itää ja kasvaa siihen mennessä, kun on aika päästä ulos.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!