keskiviikko 4. tammikuuta 2023

Pieniä pihapuuhia ja suuria lumitöitä

Kurkistelin rinnemuurin takaa olopihalle.


Joulun välipäivinä ei pahemmin tarvinnut lumitöitä tehdä. Tammikuun kolmantena sitäkin enemän. Lumisade alkoi jo maanantai-iltana ja jatkui tiistaiaamuun saakka. Loppuvuoden vesisateiden sulattama ja kovien tuulten roskaama piha on taas kuin postikortista.

Kuulin auran kulkevan tiellä aamuyöstä. Kolaushommiin ei kannattanut kiirehtiä, sillä jalkakäytävä aurattiin vasta yhdeksän maissa. Sen jälkeen sisäänkäynti olikin niin ummessa, että sen putsaamiseen meni pitkä tovi. Ei toivoakaan päästä autolla pihasta pois ennen ahkerointia. Lumen kuskaaminen kolalla tuija-aidan toiseen päähän oli hankalaa, kun viimeisellä kierroksella aura levitti jalkakäytävälle hiekkaa.

Toinenkin pihasyreeni murtui lumitaakan alle.

Joulukuun puolella leikkimökin päädyn syreeneistä murtui yksi paksu runko lumen painosta. Ukkokulta sahasi sen tyvestä ja raahasi puuvajan viereen odottamaan kevättä ja haketusta. Joulun välipäivinä huomasin myös pikkupuutarhan kulmauksessa vahingoittuneen syreenin. Änkesin itseni peuraverkkojen ja tuija-aidan välistä sahaamaan murtuneen oksan pois.

Kaikkein lumisimpaan aikaan kävin alapihalla vain kerran. Oli hankalaa kulkea reisiin saakka upottavassa lumessa. Välipäivinä hanki oli vajonnut melkoisesti. Se myös kantoi, joten saatoin tehdä tarkastuskierroksen. Huomasin mustilanhortensiasta yhden ison oksan murtuneen. Se on vieläkin poistamatta, kun en ole ehtinyt toistamiseen alapihakierrokselle.

Myös suuresta rajamännystä on pudonnut iso oksa. Onneksi ei aidan päälle, sillä painava oksa olisi saattanut vaurioittaa aitaa. Ukkokulta pilkkoi ja siivosi oksasta pois sen, mikä ei ollut jäätynyt maahan kiinni. Loppusiivous täytyy tehdä myöhemmin keväällä.

Kaistale aitamme ja pallokentän välissä on kunnan maata. Kunta leikkaa sieltä nurmikon pari kertaa kesässä. Olen ottanut tavaksi huolehtia alueen siisteydestä, osin myös nurmikonleikkuusta muutaman metrin aidastamme pallokenttään päin. 

Oksa oli pudonnut aika ylhäältä.


Uudenvuodenaattona oli kova tuuli. Varsinkin puuskat taivuttivat puut vaakasuoraan. Epäilen kuitenkin männynoksan murtuneen ja pudonneen jo aiemmin. Edellisten lumisateiden jälkeen puu oli täynnä painavan näköistä massaa, kuten kaikki isot ja pienet puut ja pensaat.

Tämän viimeisimmän lumisateen jälkeen kiersin ravistelemassa pihan puita ja pensaita. Maisema olisi kyllä kaunis lumisine havuineen, mutta en halua enempää vahinkoja. Iso mänty tuskin kärsii yhden oksan menetyksestä. Syreenitkin toipuvat, samoin mustilanhortensia. Vaan mistä sen tietää, mikä puu on seuraavan lumi-iskun kohteena.

Kasvihuoneenkin putsasin lumesta. Erään naapurin syksyllä pystytetty kasvihuone oli hajonnut lumitaakan alla.

Joka talvi kompostori on kovimmilla pakkasilla hetken aikaa unessa. Tänä talvena se on ensimmäisen kerran totaalisesti nollassa. Välipäivinä onnistuin säätämään ilmanvaihtoa pienemmälle. Aiemmin säätönappula oli jäässä sekin. Alaosa oli aivan täynnä, joten tyhjensin sieltä osan vieressä olevaan vanhempaan kompostoriin. Eipä ole mittari sittenkään mihinkään liikkunut. Kokeilin jo viiden litran kuumavesikanisteriakin. Onnksi tilaa on sen verran, että voimme käyttää kompostoria kevättä odotellessa. Tarvittaessa voi biojätettä laittaa vanhaankin kompostoriin.

Biokompostorit lokakuussa 2022
 

Uuden jätehuoltolain mukaan omakotiasukkaidenkin on hankittava oma biokompostori tai  otettava jäteyhtiön tyhjennysastia. Olemme kompostoineet biojätteet vuosikausia, joten meille oli selvää jatkaa samaan tyyliin. Jäteyhtiölle on tehtävä ilmoitus, jos aikoo huolehtia itse kompostoinnista. Se hoitui netissä helposti. Olen nyt virallisesti meidän talouden kompostivastaava. Olen toki ollut sitä aiemmatkin vuodet. Uuden tittelin vuoksi en taida painattaa käyntikortteja.

Tuore lumi on taas peittänyt hetkeksi jänisten jäljet. Ne ovat mellastaneet pihalla ahkerasti. Valkeakuulaan alta oli sormustinkukkien ruusukkeet typistetty tehokkaasti. Kiirekö lie jänikselle tullut, kun suupielistä on silppua pudonnut hangellekin.

Ruusupensaitakin ristihuulet ovat leikanneet. Leuto sää nosti lumeen vajonneet oksat taas pystyyn. Leikkuuhomma jatkunee jälleen, kun uudet lumisateet kaatavat oksia alas.

Joulun alla näin kahdesti valkoisen jäniksen. Yleensä meidän pihalla loikkii rusakoita, jotka ovat ympäri vuoden ruskeita. Varmaan joukossa on metsäjäniksiäkin, mutta talviasuun pukeutuneita en ole nähnyt vuosikausiin.

Tämä stalkkaaja ei ole rusakko eikä metsäjänis. Hän on naapurin Mamis, meidän adoptiokissamme. Ukkokulta vilkaisi uudenvuodenpäivänä takkahuoneen ikkunasta ja huusi minut katsomaan Mamiksen uutta aluevaltausta. Siellä se istuu pergolakatokseen talveksi nostamassani yrttilaatikossa. Korkeammalta on hyvä tiirata, mitä adoptiovanhemmat sisällä touhuavat.


Tämän vuoden joulukukkani ovat aika rentoa porukkaa. Kukka-asetelmaan jouluksi ostamani valkoinen hyasintti oli pakko ottaa pois asetelmasta, kun se makuuasentoon mennessä uhkasi kaataa muutkin kukat. 

Kuvan amaryllis on joukon matalin, mutta tukea sekin kaipaa.
 
Myös amaryllikset ovat venyttäneet vartensa todella pitkiksi, minkä seurauksena jokaiselle on pitänyt laittaa tukikeppi. Yhdestä valkoisesta amarylliksestä varsi oli yön aikana kaatunut niin pahasti, että leikkasin se maljakkoon. Kesti maljakossakin tosi pitkään ja kaikki nuputkin avautuivat.

Lumiset syreenit ovat kauniita.


Postilaatikkoon kolahti kevään ensimmäinen siemenluettelo. Olen kyllä pariinkin kertaan seikkaillut netissä, mutta tilaukset on tekemättä. Tarkoitus oli pärjätä vanhoilla varastoilla, mutta aina puuttuu yksi jos toinenkin. Niitä puuttuvia tilatessa houkutukset voivat osoittautua vastustamattomiksi. 

Maanantain kauppareissulla kylvömulta oli listalla, mutta kaupassa ei ollut pussin pussia. Kellarista löytyi sentään yksi taimimultapussi, jolla pääsee alkuun. Vielä ei ole kiirettä, mutta ainakin paprikat ja kelloköynnökset on laitettava tämän kuun aikana multaan.

Lumiset jänisverkot kaunistuvat auringossa.
 

Toivottavasti lunta ei vähään aikaan tulisi yhtään lisää. Tai jos pitää sataa, maltillisempi määrä kerralla riittäisi. Tylsää työntää kolaa harva se päivä tuntitolkulla.

Kannattaa muuten edelleen käydä säännöllisesti tarkastamassa, onko kommentteja mennyt roskapostiin. Sieltä niitä näyttää löytyvän.

Näin se uusi vuosi taas pyörähti käyntiin. Minun aikani kulkee vauhdilla, mikä on ihan hyvä. En kaipaa pysähtyneisyyttä, vaan menen ilolla ja innolla eteenpäin. 

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!


36 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Juttusi jäi kesken. Hyvää loppiaista sinulle!

   Poista
 2. Lumisade ohitti meidät ihan tyystin. Maahan tuli hyvin ohut untuva, ei mitään lumitöihin viittaavaa. Liukasta kyllä on.
  Sinulla on todella muhkea amaryllis! Upea.
  Minäkin olen kompostorivastaava ;) Meillä viisari on melko samassa asennossa. Olen ollut tyytyväinen, kun kansi on vielä auennut ja kompostoriin on vielä mahtunut. Sain jopa pisteltyä massaa löyhemmäksi ja se putoili alaspäin, vaikka oli selvästi hileinen.
  Mamiksella taitaa olla teille jotain asiaa? Tai sitten se vaan yrittää osoittaa katseellaan, että turha yrittää, tämä on nyt minun paikkani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jään päälle satanut ohut lumikerros aiheuttaa "kieli keskellä suuta" -kävelyä. Olehan varovainen.
   Kuvan valkoinen amaryllis on jo toinen samanlainen. Kolme vanaa, joissa jokaisessa useampi kerrottu kukka. On kyllä hieno kukka.
   Meillä kompostorin sisältö ei ole lainkaan jäässä eikä hileinen, vaikka mittari näyttää nollaa. Ohjeen mukaan talvella kannattaa laittaa vähän enemmän kuiviketta, etenkin pintaan. Kansi on välillä jäässä sekin. Ei oikein uskalla väkisin repiä sitä auki, etteivät tiivisteet hajoa. Olen varovasti kädellä naputellut kannen reunaa, jolloin se suostuu aukeamaan.
   Mamiksella oli poikkeuksellisen vihainen ilme. Se on hiukan arka kissa. Pelkäsi kai, että tulemme ajamaan hänet pois yrttilaatikosta.

   Poista
  2. Pitääkin lisätä seuraavalla ämpärintyhjennyskierroksella lisää kuiviketta. En tiedä auttaako se enää, kun on jo ehtinyt hileeseen.

   Poista
  3. Voi olla, ettei enää hileistä jätettä käynnistä, mutta aina kannattaa kokeilla kaikki keinot. Säilytän kuiviketta metallisessa kannellisessa astiassa lämpimässä varastossa talvisin. Sekin kuulemma auttaa, kun kuivike ei ole jääkylmää.

   Poista
 3. Huomasin, että kommentteja on mennyt roskikseen, täytyy olla tarkkana.
  Teille tuli ilmeisesti enemmän lunta kuin tänne, tai sitten mahtihankien jälkeen viisi senttiä ei enää tunnu missään. Meilläkin on pudonnut puista paljon oksia, männyistä ja koivuista.
  Minäkin olen kahta lämpökompostoria huoltava kompostivastaava, hieno titteli. Täytyykin muistaa seuraavalla kerralla kun joku kysyy ammattia.
  Minäkin olen bongannut pitkästä aikaa metsäjäniksiä, niiden kanta oli pitkään laskussa, mutta on nyt tainnut vähän elpyä lumitalvien myötä.
  Toivottavasti lumimäärät pysyvät kohtuullisina ja aikaa jää muuhunkin kuin lumitöihin. Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkin syksyä osa kommenteista on mennyt roskiin ilman mitään tiettyä logiikkaa. Aiheesta on keskuteltu ja muistutettu, että kannattaa käydä tarkastamassa myös roskaposti. Toistaiseksi vaiva tuntuu jatkuvan.
   Tällä(kin) kertaa lunta tuli aika reippaasti. Lisäksi aura työntää lumet tieltä ja jalkakäytävältä meidän puolelle, mikä lisää lumitöiden määrää. Pahaa pelkään, ettei tämän talven lumet ole vielä tässä. En kammoksu lumitöitä, mutta rajansa silläkin.
   Eipä ole pitkään aikaan tarvinnut täyttää sellaisia lomakkeita, joissa ammattia kysyttäisiin. Mitähän sanoisivat, jos laittaisi kompostivastaava?
   Olen lukenut, että metsäjänikset ovat vähentyneet. Siksi valkoisen jäniksen näkeminen jopa kahdesti lyhyen ajan sisällä herätti kiinnostuksen. Kovin usein en jäniksiä onnistu näkemään, kun kulkevat näköjään enemmän pimeän tai hämärän aikaan. Toinen valkoinen metsäjänis sai liiketunnistevalon syttymään ja se pysähtyi keskelle pihaa hämmästyneenä tai pelästyneenä valoa ihmettelemään. Katsoimme toinen toisiamme, tosin eri puolilla ikkunalasia.
   Viimeisin lumi on kaunistanut taas maiseman eli on sillä hyvätkin puolensa. Kunhan pysyisi kohtuudessa.
   Kiitos, samoin sinulle hyvää alkanutta vuotta!

   Poista
 4. Meillä oli jo tykyt puissa ja sitten tuli vesisateet. Puista hävisi lumet kokonaan. Tiet ovat nyt järkyttävän liukkaat. Oikea pääkallokeli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täältä lähti lumet pitkälti maastakin. Onneksi uusi lumi on vienyt pahimman liukkauden. Olehan varovainen liikkuessasi.

   Poista
 5. Meillä uutta lunta on joulun jälkeen tullut hyvin vähän, mutta kuitenkin sen verran, että maisema on taas puhtaan valkoinen.
  Meillä kompostori on pysynyt hyvin käynnissä. Kun lämpötila alkoi päivittäin vaihdettavasta lämminvesikanisterista huolimatta laskea mieheni tyhjensi kompostorista noin kolmasosan ja nyt lämpöä on taas 50 astetta. Ennen tyhjennystä laski lämpötila jo lähelle 20 astetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeisen lumisateen jälkeen on edelleen matkaa joulun alla olleeseen lumitilanteeseen. Vaan nyt on luonto niin kaunis.
   Mukavaa, että saitte kompostorin käyntiin. Ajattelin kompostorin tyhjentämisen auttavan käynnistymiseen, mutta niin ei ole käynyt. Tavallista niin tapahtuu. Sisältö on kuitenkin sulaa.

   Poista
 6. Onpa teille sattunut tänä talvena kurjaa keliä kerrakseen. Tuossahan on jo talvea monen vuoden edestä! Vaikka meilläkin satoi joulukuussa normaalia enemmän lunta, niin ei sitä nyt ihan mahdottomia määriä kuitenkaan satanut ja nyt hangen syvyys taitaa olla melko keskivertoa. Uudenvuoden plussakeli ja vesisade madalsivat jokusen sentin. Mitään puita murjovia lumitaakkoja tai rajuja tuulia meillä ei ole oikeastaan edes ollut.
  Kompostivastaava täälläkin on harmitellut nollaan painunutta mittarin viisaria. Sisältä massa on kuitenkin vielä sulaa, joten kaipa se lämpötila siitä lähtee taas pian nousemaan, kun biojätettä vaan kertyy lisää. Tyhjensin äskettäin (viime vuoden puolella) kompostoria aika paljon eikä se ole näillä pakkasilla vielä jaksanut herätä. Olen nyt ollut vähän ihmeissäni tuosta kompostointiasetuksesta. Täällä kun ei ole tullut minkäänlaista infoa siitä, pitääkö ilmoitusta tehdä uudelleen, jos sen on jo vuosia sitten kertaalleen tehnyt vai osaavatko katsoa järjestelmistään, kenelle minkäkinlainen lasku lähetetään. Piti sitten lähteä netistä hakemaan enemmän tietoa ja pitkien kaivelujen seurauksena selvisi, että ilmeisesti jäteyhtiö tiedottaa asiasta niitä kiinteistöjä, joita se koskee. Viimeistään sittenhän sen huomaa, kun tulee vuoden ensimmäinen jätelasku, olisiko pitänyt osata lukea rivien väleistä.
  Jänikset löytävät kyllä kaiken syötäväksi kelpaavan. Harmi kun talviruokaa puputtavien pitkäkorvien papanat eivät ole niin ravinteikkaita, että lannoittaisivat kovin paljoa kukkapenkkejä. Kantohanki sentään suojaa vähän sen alle jääviä kasvien osia. Pehmoisesta pakkaslumesta jänöt saisivat halutessaan kaivettua kasvit maata myöten suihinsa. Toisaalta kantohangen avulla pääsevät syömään korkeammalta. Ei ole hyvä mitenkään päin...
  Kohtahan se kylvökausi jo alkaa. Hankin jo syksyllä valmiiksi pussillisen kasvusammalta ensimmäisiä kylvöjä varten ja toin sen suoraan kodinhoitohuoneen kaappiin. Pääsee sitten saman tien kylvämään kun inspiraatio iskee. Sitä kun ei tähän aikaan vuodesta illalla tiedä, miten kylvösormia syyhyttää aamulla herätessä.
  Toivottavasti teille ei nyt sataisi enää mitään mahdottomia lumimääriä kerralla. Vaikka lumen kolaaminen on hyvää kuntoilua, niin pitää sitä ehtiä muutakin tekemään kuin lykkimään lunta paikasta toiseen.
  Iloista viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme tainneet tottua leutoihin talviin, joita oli monta perätysten. Nyt toinen kunnon lumitalvi saa konseptit sekaisin. Hurjasti näyttää olevan vaihtelua, kun ensi viikoksi on taas luvassa vettä ja plussaa.
   Tyhjensin kompostoria joulun alun plussakeleillä. Ajattelin sen nostavan lämpötilaa, kuten tavallisesti tapahtuu. Ei käynnistynyt. Sisältö on kuitenkin sulaa, joten eiköhän pöhinä taas aikanaan ala.
   Meillä tiedote kompostoinnin ilmoittamisesta tuli aivan joulun alla. Ehdin jo pari kertaa käydä jätehuoltoyhtiön sivuilla tsekkaamassa, mitä pitää tehdä ja milloin. Ei siellä ollut mitään selventävää, mutta tulihan ne tiedot sitten ihan paperisena jokaisen postilaatikkoon. Ymmärtääkseni tässä kompostointiasiassa on jonkinlaista porrastusta, joten ehkä teillä asiaan palataan myöhemmin. Meillä uusi systeemi alkaa 1.7.23 ja ilmoitus omasta kompostorista piti tehdä 15.1. mennessä. Olemme vuosia sitten ilmoittaneet biojätteen kompostoinnista, jotta sekajätteen tyhjennysväli on saatu pidennettyä tapahtuvaksi 5 viikon välein.
   Pehmeän lumen aikaan jänikset olivat rapsuttaneet käytävien reunoilta syötävää esiin. Pikkutalviotkin kelpasivat.
   Olet ollut fiksusti etuajassa hommaamalla kasvusammalta. Kumma juttu, että kauppiaat heräävät aina kovin myöhään ja kylvö-/taimimultaa saa monta kertaa käydä kysymässä näin alkuvuodesta.
   Ensi viikoksi on luvassa vettä-räntää-lunta, joten tuskin tässä "laakereilla levätään" ennen kunnon kevättä. Onpa vaihtelua elämässä.
   Kiitos, sinulle myös antoisaa viikon jatkoa ja mukavaa loppiaista!

   Poista
 7. Huh, mikä määrä lunta! Onneksi vauriot eivät oo kovin suuria. Just aamulla totesin isännälle, ku näin naapurin puutarhas yhyret jälijet, ettei ny oo hetikää nii palio jänisten jäläkiä ku viimme vuanna. Soliki ihan maharotoonta menua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppuvuoden vesisateet vajuttivat edellisen lumimyräkän hanget, eikä vielä ole päästy joulukuun hankia lähellekään. Tietääpä, mihin vapaa-aikansa käyttää, kun työntää lumikolaa pihalla ja tiellä.
   Meillä on tänä talvena jäniksiä sitten teidänkin edestä. Monikaistainen moottoritie on tallottu ympäri tonttia.

   Poista
 8. Kerrankin jossain muualla on enempi lunta kun meillä, sori :D:D
  Vähempi kyllä riittäisi.
  Minullakin on komposti nollissa ja se säätönuppi jäässä. Meillä on samanlainen Biolan kun teillä, tosin vanhempi vissiin. Se onneksi vetää paljon. En ole vielä virallisesti "hakenut" kompostointivastaavan virkaa, mutta kaipa se lomake pitää jostain etsiä ja täyttää ennen kuin jätefirma tuo pihaan biokeräysastian :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulukuussa lunta satoi median mukaan etelään eniten. Siltä se tuntui. Loppuvuoden vesisateiden ja plussakelien jälkeen on näillä lumilla vielä matkaa kunnon hankiin. Ihan riittävästi sitä on nytkin. Ja varmasti lisää tulee.
   Harmillisesti Biolanin säätönuppi jäätyy, enkä yhtenäkään syksynä muista sitä ajoissa kääntää pienemmälle. Nyt plussakeleistä oli apua. Tosin kompostori ei edelleenkään ole käynnistynyt. Lisäsin kuiviketta, kun se kuulemma auttaa. Katsotaan.
   Meillä kompostointi-ilmoitus pitää tehdä 15.1. mennessä. Muuten biojäteastia ilmestyy automaattisesti pihaan ja sen pois hakemisesta pitää erikseen maksaa, ellei ole ajoissa muuta ilmoittanut.

   Poista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenttisi oli mennyt roskakoriin. Kävin palauttamassa sen, kuten varmaan huomasit.

   Poista
 10. Ikäviä nämä eestaas sahaavat lämpötilat ja lumi-/vesisateet! pakkaslumia vielä kolaileekin, mutta vetinen suojalumi tulee niin painavaksi. ja nyt on taas joka paikka jäässä! Onneksi lunta on edelleen kasvien suojana, niin ei kova pakkanen ihan yhtä helposti pääse vaurioittamaan arempia kasveja. Minulla komposti aina jossakin vaiheessa jäätyy (ei ole biolan), mutta nopeasti sitten sulaakin, kun sää leutonee. Minäkin ilmoitin kompostoinnista, mutta paritalomme toiset asukkaat eivät kompostoi, joten jätteiden tyhjennysvälille ei siis tule muutosta, ainakaan toistaiseksi. Onpahan nyt ainakin itse toimittu lain kirjaimen mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi viikon ennusteissa on taas luvassa plussaa ja vesisateita. Harmillista tällainen lämpö- ja säätilojen sahaaminen. Mieluummin kuitenkin kunnon kerros pakkaslunta, kuin viime talvinen jääkerros.
   Meidän kompostori jäätyy joka talvi hetkeksi. Nyt ensimmäisen kerran näin pitkäksi aikaa. Yleensä se käynnistyy heti pakkasten lauhduttua. Varmaan niin käy nytkin, kunhan päästään näistä keskitalven hetkistä.
   Paritalossa asuessa tapojen yhteensovittaminen voi olla välillä hankalaa. Monet omakotiasukkaat ovat meillä miettineet yhteiskompostoria naapurin kanssa. Entä kuinka tasapuolisesti sitä yhteiskompostoria sitten hoidetaan? Siinä varmaan pulma. Omassa biokompostorissa on monta etua, kuten varmaan tiedät. Eipä tarvitse sekajäteastiaakaan kovin usein tyhjentää, kun se ei edes täyty.

   Poista
 11. Ooh, kun tuo viimeisen kuvan luminen verkko on älyttömän kaunis - teidän oma taideteos, ja kun valo paistaa siitä läpi, se on lux-taideteos ;-) Se on todella kaunis.
  Vaikka lumielämä ei helpolta kuulosta, olen juuri tällä hetkellä kade tuosta lumimäärästä, sillä se parin yön takainen pyry tuli meille lähes kaikki vetenä. Maa on litimärkä. Vain viimeiset pari tuntia siitä satoi (märkää) lunta, joten maassa on nyt vajaat 2 cm nuoskalunta - tai oli, ennen kuin se tänään jäätyi. Toivon, että ihan hirveitä pakkaslukemia ei tule, mutta -12 (tuulen myötä tuntuu kuin -19) kuulostaa ihan riittävän kamalalta, vieläpä kun esim. mäntyjen, kuusen ja katajan alla ei ole lunta milliäkään. Ei voi kuin toivoa parasta. Perennat tulevat kärsimään märän maan jäätymisestä.
  Männyistä tosiaan ratkeilee herkästi oksia painavan lumen alla. Ne kasvavat sen verran vaakasuorassa ja puuaines on haurasta verrattuna moniin sitkeisiin, elastisiin lehtipuihin.
  Ihana tuo Mamis <3 Tuumaa varmaan olevansa kukkalaatikon kuningatar, ja syystäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että huomasit pihamme lux-taideteoksemme. Tepastelin sen ohi monta kertaa, kun aurinko kimalsi verkossa niin upeasti.
   Huomiseksi on tänne luvassa -17. Katselin aamulla huolestuneena ensi viikon sääennusteita. Plussakelejä ja vesisateita. Ei tiedä hyvää kasveille. Meillä sentään maa ehti jäätyä ennen joulukuun lumimyräköitä. Tuskin vesisateet sitä kovin pahasti sulattivat. Toivotaan, ettei tule viime vuotiseen tapaan vaurioita. Ainakaan yhtä paljon.
   Meidän rajamännystä putoilee vähän väliä oksia, mutta ensimmäisen kerran noin iso.
   Aamulla on hauska tiirata lumeen syntyneitä tassunjälkiä. Mamiksen jälki on vähän suurempi. Pikkuisen mustan Tamigon jälki taasen pieni. Mainoita persoonia kumpikin kissa. Kunhan kevät saapuu ja ovet pihalle taas aukenevat, meillä lienee usein kissavieraita.

   Poista
 12. Kyllä luminen luonto on kaunis, vaikka ongelmia aiheuttaakin. Siellä ruista ranteessa tarvitaan lumia työnnellessä, kun ne työntöpaikat on pienet. Toivottavasti ei toista mokomoo satele lisää. Pojat ostivat muutama vuosi sitten isälleen pienen lumilingon, sillä suahaan tämä piha alue putsattuu ja polokujen verkosto risteilöö joka rakennukseen. Tuon varsinaisen tien aurovaa traktori. Liukasta on nyt tuolla tiellä.
  Kompostori meilläkin on nyt varmaan jäätyny, maanantaina kun tyhjensin kompostisangon, ol vielä sula. Tyhjennettiin myöhään syksyllä aika tyhjäks. Sain tuon Biolanin lämpökompostorin 13 vuotta sitten synttärilahjaksi ja on siitä lähtein pöhissy. Keväällä sitten sulaa ja jatkaa toimintoonsa. Jos täyttyy talavenmittaan, niin tiemme suureen korvoon kompostorin tapaan kerroksittain kuivikeaineitten kanssa ja alakukesästä kierrätämme sitten lämpökompostorin kautta korvossa olevat. Järviruoko siliputtuna turpeen ja puuhakkeen kanssa on hyvä kuivike ollu meillä.
  En oo nyt huomannu tuhoja tulleen pensaitten ja puitten lumikuormasta. Tällähetkellä vesisade hyvin puhisti puut ja pensaat. Hyvä on kun on lunta perennoille suojana, maassa ei oo routoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti lumi kaunistaa maiseman. Kävin tänään asioilla kävellen ihan vain voidakseni samalla ihailla kaunista luontoa. Olemme monta vuotta suunnitelleet lumilingon hankkimista, mutta aina se kevään tullen unohtuu. Nyt aion pitää pääni ja ensi talveksi lumilinko hankitaan. Nyt kaupoissa myydään eioota. Toistaiseksi jaksan lumikolaa työntää, mutta mikä estää helpottamasta omaa työsarkaa? Ei mikään.
   Vuosia Biolan on meilläkin pöhissyt. En ole kovin huolestunut näistä sydäntalven jäätymisistä, kun se alkaa taas toimia säiden lämmettyä. Nytkin sisältö on edelleen ihan sulaa.
   Mukavaa, ettei teille tullut puutarhassa lumivahinkoja. Noin isot vauriot ovat täällä aika harvinaisia, kun yleensä ei ole tykkylunta. Hanki suojatkoon kasvejamme ja kaunistakoon maisemaa. Katsoin routakarttaa. Meillä routasyvyys on nyt 1-10 cm eli aika vähäinen.

   Poista
 13. Meillä on tänä aamuna reippaasti pakkasta eli -16,7 astetta, joten toivon lumen suojaavan arempia lajeja. Jäätikköiset tiet ovat melkoinen uhka, varsinkin kun jään päälle tuli sentti puuterilunta eli siellä jää väijyy piilossa ja on tosi liukas.
  Minullakin komposti jämähti ainakin väliaikaisesti. Olen kerännyt umpiastiaan biojätteen ja pidän sen kannen alla niin korkealla, etteivät jyrsijät pääse sinne käsiksi. Olen laittanut tuonne astiaan jo valmiiksi kuiviketta ja biohiiltä, ja lataan ne kompostiin viimeistään keväällä. Kompostivastaavan titteli käyntikortissa voisi olla kiva, herättäisiköhän se ansaittua kunnioitusta kortin saajassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä oli pakkasta vähän enemmän. Meidän mittari näytti aamulla -12. Alkuillasta vain -6, mutta selvästi on taas kiristymään päin. Nastakengät ovat nyt tarpeen. Vaikka täällä satoi runsaasti lunta, ovat auratut kulkuväylät tosi liukkaita.
   Kivasti kompostoinnista kiinnostuneet löytävät ratkaisuja väliaikaisiin jäätymisongelmiin. Tuossa aiemmin Ulla laillasi kommentoi omasta ratkaisustaan. Minulle tuottaa vaikeuksia laittaa biojätettä sekajätteeseen, kun olen vuosia tottunut kompostoimaan. Onneksi tarvetta siihen on äärimmäisen harvoin.
   Teetin joskus käyntikortteja bloginimelläni. Niille oli varsin vähän käyttöä, kunhan hassuttelin. Ehkä nyt voisi tehdä iitse muutaman kompostivastaavan tittelillä varustetun käyntikortin. Ja katsoa, millaisen ilmeen sellaisen antaminen saa aikaan.

   Poista
 14. Harmillisia nuo lumikuorman aiheuttamat tuhot. Paljon olet jo ehtinyt jo puuhailla joulun jälkeen kaikenlaista. Kiva seurata täältä kaukaa, miten kylvöt sun muut kevätpuuhat siellä etenevät. Mukavaa tammikuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillisia ovat, mutta onneksi näiden vahinkojen kanssa pärjää. Mitään peruuttamatonta ei sentään tapahtunut.
   Mukavaa, että jaksat lukea ja seurata minunkin jorinoitani. Toki sitä voi itsekseen höpöttää, mutta paljon hauskempi on jutella toisille.
   Sinulle myös valoisia tammikuun päiviä ja rauhallista loppiaista!

   Poista
 15. Meillä lumikasat huventui vesisateiden myötä puoleen mutta sitten on tullut reilusti lisääkin .Isoja männyn oksia on täälläkin katkennut paljon .Otin muutamia tupsuja joulun koristeluun . Mökille mennään taas huomenna käymään ja kohta varmaan aloitetaan uusi puusavotta jos pakkaset pysyy . Jotain siemeniä minäkin ostan lähinnä hyötykasveja . Mutta ajatukset pikkuhiljaa kuitenkin keväässä ja kun luen teidän postauksia siemenistä ja niiden piilottamisesta multaan nautin minäkin .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Männynoksista olisikin ollut paljon iloa jouluasetelmissa. Harmi, etten huomannut pudonnutta oksaa aiemmin. Nyt se on pilkottu, mutta kyllä kasasta edelleen voi tupsuja käydä hakemassa.
   Toisten kylvöjutuista saa aina vinkkejä omaan käyttöön. Jotain hyötykasveja minäkin varmaan vielä tilaan, kunhan ehdin.

   Poista
 16. Vastaukset
  1. Kiitos Maarit, samoin sinulle! Blogger heitti kommenttisi taas roskapostiin parin muun henkilön kommentin kera.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!