keskiviikko 1. maaliskuuta 2023

Siemensunnuntai

 
Helmikuun viimeinen sunnuntai oli aurinkoinen pakkaspäivä. Reippaan järvilenkin ja ruokailun jälkeen oli sopiva hetki ryhtyä kylvöpuuhiin. Kelloköynnökset ja paprikat on jo kylvetty ja koulittu. Ne jatkavat taivaltaan kellarin kasvattomassa. Muilla ei vielä niin suurta hoppua ole, mutta enpä kyennyt pitämään näppejäni irti mullasta.


Varaston pakastimen päällä on sopivan korkuinen ja laakea tila kylvöhommille. Kellarissa olisi toki vapaampaa huiskia mullan kanssa, mutta toisaalta kylvökset on kuitenkin kiikutettava pesuhuoneeseen itämään ja sen jälkeen vielä vähäksi aikaa takkahuoneen ikkunalaudalle. Koulimisvaiheessa taimityöt siirtyvät kellariin ja koulimisen jälkeen taimet jäävät omaan tilaansa kasvilamppujen lämpöön ja valoon.

Muistiinpanojeni mukaan kylvin tomaatit vuosi sitten 25.2. Aikaista ehkä, mutta ensimmäiset tomaatit jo kukkivat siirtäessäni niitä kellarista kasvihuoneeseen 18.5.

Kylvin seitsemää tomaattia. Kuvasta puuttuu Sungold, jonka siemenpussin ehdin heittää tyhjänä roskiin ennen kuvaamista. Enimmäkseen kirsikkatomaatteja, koska ne kypsyvät hyvin hatarassa kennokasvarissani. 

Kirsikkatomaatti Artisan Golden Bumble Bee
- Keltaoranssi kirsikkatomaatti, jonka mausta pidän yhtä paljon kuin sen ulkonäöstä, osoittautunut varmaksi ja tuottaisaksi lajikkeeksi

Luumutomaatti Artisan Pink Tiger
- Kesän 2022 uusi kokeilu. Näytti, ettei tekisi yhtään hedelmää, vaan vauhtiin pääsytään satoa tulikin reilusti. Varret  kasvoivat ja rönsyilivät sinne tänne. Hedelmän kärkeen muodostui jännä terävältä näyttävä "piikki", joka ei syödessä haitannut ollenkaan.

Tomaatti Golden Sunrise
- Tästä kullankeltaisesta tomaatista on tullut yksi suosikkini. Maukas ja yllättävän satoisa.

Kirsikkatomaatti Gardener's Delight
- Tämä vanha ja satoisa lajike on saanut lisänimen "maailman paras tomaatti". Suurehkot hedelmät ovat makeita. Kuuluu vakiokasvattamiini.

Kirsikkatomaatti Supersweet 100
- Tämä on satoisa, pieniä tomaatteja tuottava lajike. Varret kasvavat ja rönsyävät helposti ympäriinsä. Pitkiin rypälemäisiin terttuihin tulee lukuisia hedelmiä. Supersweet pitää kasvihuoneolosuhteista, mutta menestyy ulkokasvatuksessa hyvin suojattuna ja tuettuna.

Kirsikkatomaatti Sungold

- Oranssikeltaiset, hieman tavallista kirsikkatomaattia isompi hedelmä, testien mukaan maailman makein tomaattilajike (netistä bongattu juttu).

Päärynätomaatti Yellow Pearshaped
- Tämä on kulttuuriperintölajike 1800-luvun alusta. Tekee keltaisia, päärynän muotoisia, ohutkuorisia hedelmiä. Kuin karkkeja.

Värinokkosiin eli isokirjopeippiin tykästyin viime kesänä. Silloin esikasvatin kolmea väriä, jotka menestyivät hyvin. Aluksi näytti, etteivät oikein meidän pihalla viihdy. Kun sitten siirsin ruukut pois suorasta auringonpaisteesta, rehevöityivät hienosti. Otin syksyllä pistokkaita, jotka lähtivät takkahuoneen ikkunalaudalla hyvin kasvuun. Kaikki  kolme kuitenkin menehtyi talven aikana. Mikä lie mennyt pieleen?

Tilasin Impectalta kuvan värinokkoset. Siemenpussit olivat aika tyyriitä ja kussakin pussissa siemeniä vähän. Kahdessa 20 pientä siementä, yhdessä 6.


Kylvin myös yrteistä timjamia, salviaa ja basilikaa. Korianteria olen kasvattanut onnistuneesti joka kesä. Sen siemeniä on vielä tallessa, joten laitan ne multaan jossain vaiheessa myöhemin.Edellisen timjamin ostin kaupasta ruukkuyrttinä. Se vietti kesän puutarhassa, mutta talvea se ei kasvimaalla kestänyt.

Vuosi sitten esikasvatin salkoruusuja näistä kuvan pussukoista. Champagne, Carnival ja Chaters Double itivät kaikki ja osan sain taimina istutettua penkkeihin. 

Alcea rosea 'Champagne' 21.8.2022

Champagne jopa kukki loppukesästä, tosin kovin matalana.


Sunnuntaina alkoi YLE Femmalta ruotsalaisen Puutarhakausi -ohjelman 8. kausi. Sarja on jo katsottavissa Areenassa. Huhtikuinen maisema Skånessa on kovin kesäistä verrattuna meidän vastaavan ajankohdan niin paljaaseen luontoon ja puutarhanäkymiin. Siitä huolimatta ohjelman katsominen kirvoitti valtavan kaipuun suomalaiseen huhtikuuhun.

Mustarastas vaahterassa. Ei vielä laulanut.

Kuukauden vaihtuessa maaliskuuksi on jo luvallista ja ajankohtaista ryhtyä suunnittelemaan puutarhan kesää. Sehän on jo nurkan takana. 


PS.

Suosittelen kaikkia edelleen seuraamaan roskapostiaan. Lähes joka postauksen kohdalla osa kommenteista menee edelleen roskapostien joukkoon. Sieltä kommentit on helppo palauttaa. Tosin jotkut roskapostiin menneet kommentit liittyvät vanhempiin postauksiin, jolloin niihin vastaaminen on vaikeampaa, kun pitää selata omia juttujaan taaksepäin.

Huomasin myös, että käydessäni toisten blogeissa, kommenttini ei ilmestykään näkyville. Joissain blogeissa kaikkien kommenttien julkaisu vaatii blogin pitäjän hyväksynnän eli kommentin ei heti kuulukaan näkyä. Mikäli oma kommentti ei ilmesty julkaistuna, se on saattanut mennä roskapostiin. Aina on tietenkin myös sellainen mahdollisuus, ettei blogin pitäjä ole halunnut lukijan kommenttia julkaistavaksi. Sellaiseen viittaavaan ilmapiiriin en seuraamissani blogeissa ole törmännyt.


28 kommenttia:

 1. Ihania tomaatteja 🍅 kiitos kun kerroit lajikkeista. Ostin ekaa kertaa siemeniä ja kylvin, oli kyllä vaan niitä Tokmannin. Nyt jännitän tuleeko mitään. Sinulla on ihanan montaa erilaista tomaattia. Hienoja myös nuo värinokkoset 😍 En itse löydä sitä roskapostikohtaa enää blogissa. En ainakaan tietoisesti estä kenenkään kommenttia. Puutarhakausi on paras ohjelma 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaateissa riittää valinnanvaraa. Haluaisin kasvattaa enemmänkin, mutta tila ei riitä. Olen itsekin ostanut Tokmannin siemeniä, viimeisimmät muutama päivä sitten. Hyvin ovat aiempina vuosina itäneet. Ainoa ongelma Tokmannin siemenissä lienee, että valikoima on niin pieni.
   Roskaposti löytyy blogin omista asetuksista klikkaamalla Kommentit ja sieltä kokonaislukeman vierestä pientä väkästä, jolloin avautuu pieni valikko. Siellä näkyy roskasisältö ja sen vieressä lukema, joka kertoo roskapostien määrän. Klikkaamalla roskasisältöä näet kommentit ja voit halutessasi palauttaa ne näkyviksi blogiisi.
   En ole törmännyt minkäänlaiseen ilkeyteen ja riitaisuuteen näissä puutarha- ym. blogeissa, joita itse seuraan. Bloggerin tekniikka nyt jostain syystä kiusaa meitä. Eiköhän se jollain aikavälillä taas korjaannu.

   Poista
 2. Kiinnostava postaus! Minä olen takakuistilla kasvatellut muutamia erilaisia tomskuja. Ihmeen hyvin onnistuin niiden kasvattamisessa ja satoakin tuli. Olen saanut taimet Elsa-puutarhamartalta. Värinokkoset ovat yksiä suosikeistani, koska ne tuovat ruukkuistutuksiin näköä ja ovat vielä niin helppoja kasvattaakin. Mahtavaa maaliskuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit. Saan jatkuvasti hyviä vinkkejä toisten blogeista. Toivon, että muutkin löytävät ideoita minun blogistani.
   Ennen kasvihuonetta minäkin kasvatin tomaatteja talon seinustalla. Satokausi oli kasvaria lyhyempi, mutta syötävää sai pöytään niinkin. Nyt tuli kylvettyä ylimääräisiä tomaatteja, joita ajattelin laittaa terassille. Pojalle lupasin taimen pari.
   Värinokkoset tuovat todellakin upeilla lehdillään väriä ja runsautta koko kesäksi. Toivottavasti kylvämäni itävät. Viime vuonna ei ollut siinä ongelmia. Elleivät idä, haen lähitarhalta taimia.
   Sinulle myös mukavaa maaliskuuta!

   Poista
 3. Mukavia lajikkeita mistä minulla nyt vielä itsellä ei ole kokemusta .Jotain minunkin pitää laittaa itämään mutta todennäköisesti suoraan maahan . Nuo värinokkoset on aika jännän värisiä . Minulla on tällähetkellä melkoinen armeija esikon ja valkoisen matalan ritarin taimia ja minulla ei pitänyt olla yhtäkään tässä vaiheessa . Eli se siitä en laita mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyypillistä päättää loppuvuodesta, että keväällä en sitten kylvä ja kasvata mitään. Niin vain tulee pyörrettyä kaikki päätökset ja sitten hukutaan taimiin. Eikös olekin kiva nauttia pikkuisista taimista ja istuttaa niitä keväällä omaan puutarhaan!
   Värinokkosissa riittää värejä. Raaskin tilata vain muutaman siemenpussin, vaikka mielenkiintoisia olisi ollut enemmänkin.

   Poista
 4. Kiva seurata tuota taimien kasvatusta. Ehkä innostun ostamaa kirsikkatomaatin taimen (valmiina) keväällä. Jospa onnistuisi sen kasvatus ruukussa pihalla.
  Minulle tulee aina sähköpostiin tieto saapuneista kommenteista, niin huomaan sitten mennä kuittaamaan ne roskapostista - jos on sattunut sinne joutumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikanaan kokeilin tomaattien kasvatusta talon seinusalla. Onnistui se siinäkin, joskin sato oli aina pienempi ja satokausi lyhyempi. Harmikseni en yhtään muista, mitä lajikkeita kasvatin.
   Ehkä pitäisi kokeilla taas tuota kommenttien sähköposti-ilmoitusta. Joskus se oli minulla käytössä, mutta miksiköhän ei enää?

   Poista
 5. Hyviä tomaattilajikkeita tulossa. Kolme samaa lajiketta löytyy minunkin siemenvalikoimastani.
  Tosi usein kommentteja menee nykyisin roskapostiin. Yritän kuitenkin käydä välillä tarkistamassa asian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä tomaatteja olen kasvattanut jo useampana vuotena. Ehkä voisi välillä kokeilla uusiakin lajikkeita, mutta varmuus ja tuttuus on mottoni.
   Saapa nähdä, kuinka pitkään tämä kommenttien roskapostiin meneminen jatkuu? Yleensä bloggerin ongelmat tulevat ja menevät nopealla aikataululla.

   Poista
 6. I much enjoyed my visit today. You have so much ambition planting so many seed! Also you comments about span are welcomed. So much of that is a problem today.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you! Spring light inspires to grow seedlings. And hope for the vegetables and flowers of my own country.

   Poista
 7. Kivaa seurata siementen itämistä. Minä olen jo nostanut kädet ylös esikasvatuksen suhteen. Tunari kun olen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä suotta moiti itseäsi. Kantapään kautta nämä asiat minäkin olen oppinut. Paljon olen saanut hyviä vinkkejä ja oppeja myös täältä blogimaailmasta. Välillä on epäonnea matkassa. Enemmän kuitenkin onnea.

   Poista
 8. Nytkö se sitten alkoi :) Kirjopeipit näyttävät hyviltä. Omani on kitunut koko talven, tuskin saan pistokkaita siitä.
  Kiitos muuten paljon tuosta kommenttien joutumisesta roskapostiin-vinkistä ja mistä ne löytää. Kävin katsomassa omaani ja siellähän oli kymmeniä viestejä ja pitkältä ajalta!! Sekä ulkomaankielillä ja myös kotimaan kielellä. Vain ehkä yksi niistä oli sinulta. Puolet vanhoista poistin heti suosiolla ja loput jätin. Pitänee käydä katsomassa osasinko palauttaa.
  Puutarhakauden 8. kausi korkattu Areenassa, katsoisko taas tänään pätkän, pitää säästellä, nuohan katsoisi putkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se nyt alkoi ja tästä vaan kiihtyy.
   Kirjopeippini selvisivät tammikuun puolelle, mutta sitten kaikki kolme lorpahti lähes peräkkäin. Kastoinko liikaa, liian vähän vai mikä ne vei? En tiedä. Ehkä näiden uusien kanssa opin paremmin niitä hoitamaan myös talvikaudella.
   Mukava kuulla, että neuvoistani oli hyötyä. Kannattaa varmaan käydä säännöllisesti tsekkaamassa tilanne, kunnes ongelma loppuu. Onneksi selkeää roskapostia tulee aika vähän.
   Ihan hyvin Puutarhakauden kaikki osat voisi katsoa yhteen putkeen, mutta minäkin vähän säästelen. En malta istua pitkiä aikoja telkun äärellä.

   Poista
 9. Niin on houkuttelevat tomaattilajikkeet, että melkein tekee mieli itsekin hiippailla siemenlaatikolle. Taidan kuitenkin odotella vielä viikonlopulle, vaikka viime vuonna taisin kylvää tomaatit jo helmikuun lopulla. Olisi hauska kokeilla jotain uutta lajiketta kolmen ennestään tutun kaveriksi. Keksisi vain sellaisen, mikä tekisi varmuudella satoa myös avomaalla. Moni tomaattilajike häiriintyy liikaa tuulesta ja viileistä keleistä tai on muuten vain vähän turhan hidas avomaalla kasvatettavaksi. Pitäisi löytyä joku nopeasti satoikään varttuva lajike, joka kypsyttäisi hedelmät nopsaan. Silloin siitä olisi avomaallakin enemmän iloa.
  Timjami tuntuu olevan vähän oikukas talven yli säilytettävä. Lumen suojissa talvehtiminen kyllä onnistuu mutta keväällä koittaa riskialttiit ajat. Melkein pitäisi suojata kasvusto harsolla heti kun ensimmäiset oksankärjet alkavat pilkistää hangen alta, ettei tuuli tai aurinko ehdi tehdä tuhojaan. Laitoin omalleni jo syksyllä pari kuusenoksaa mutta saa nähdä, riittääkö sekään. Ei auta kuin toivoa parasta.
  Salkoruusuista muistinkin, että minullahan on yksi 'Nigra' kukkapenkissä. Olisipa kiva, jos se selviäisi ja kukkisi tänä vuonna. Pidetään peukkuja sinun taimillesi. On komeaa kukkaloistoa tiedossa, jos kaikki selviävät kesään saakka.
  Nyt rupean iltapalalle ja laitan samalla Puutarhakaudesta uuden jakson pyörimään. Hyvä katsella sitä juuri ennen nukkumaanmenoa, niin voi toivoa näkevänsä kukkaisia unia.
  Aurinkoista maaliskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä niillä ulkona kasvatettavilla tomaateilla vielä kiire ole. Ulos niitä ei kuitenkaan saa yhtään aikaisemmin. Viime vuonna tomaattini olivat jo tosi korkeita, kun siirsin niitä kellarista kasvihuoneeseen. Sain monta päivää jännätä, riittääkö kasvarissa lämpö (tuplaharsotelttoineen ja lisälämmittimineen). Moni on tehnyt koosteen hyvistä tomaattilajikkeista, mutta etupäässä kasvarikasvatukseen. Olisikohan Hyötytarhurilla jotain vinkkejä?
   Lumien sulamisen jälkeinen aika taitaa olla niin yrteille kuin monille muillekin se vaikein ajankohta selviytymisen kannalta. Sen sanotaan talvehtivan Etelä-Suomessa, muualla lähinnä yksivuotisena. En ole onnistunut talvettamaan täälläkään.
   Toivottavasti Nigrasi kukkii. Muita värejä olen kasvattanut siemenestä, Nigra ei ole onnistunut. Vuosi sitten menetin vanhat salkoruusuni. Jospa nyt saisin näistä uusista vähäksi aikaa täydennystä.
   Valoisia maaliskuun päiviä sinulle!

   Poista
 10. Kauniita värinokkosia kasvatat, miunkin pittää siemenvarastoni kahella. Tomatteja en vielä oo kylyväny kun yhtälajiketta, 'Vilma' on nyt taimella ja ruukussa meinasin kasvattoo. Monta sammoo lajiketta on miullakin siemenissä ja tuo 'Bumble Bee' on kaunis ulukonäöltään. Miehän en mausta tiiä mittään, Pekka kehui viimekesänä sitä. Nyt onkin ollu kauniit ilimat ja illalla on mukava seurata noita taivaankappaleita ja kaunista tähtitaivasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni on puhunut Vilmasta. Laitan sen ensi kevättä varten muistiin, vaikka ehkä vielä ehtisi, jos jostain saan siemeniä. Bumble Bee on todellakin myös kaunis tomaatti. Muistanko oikein, ettet ole tomaattien ystävä?
   Tänäänkin näyttää olevan tulossa aurinkoinen päivä. Illalla on hyvin kauniit auringonlaskut, kun pilvet värjäytyvät punaisiksi.

   Poista
  2. Oikein muistat, en suuhuni tomattia laita. Kasvatan ja ruuanlaitossa käytän, sosettakin tien ja ruuissa syönkin. Tomattikeittoa ei meillä tehä ja tuoreena en leivänpäälle laita.

   Poista
 11. Pitääpä itsekin ryhtyä tomaattien kylvöön, oli tämä niin innostava postaus. Monta mainitsemaasi lajia on minullakin viljelyssä, mutta oli noissa joku itselleni tuntematonkin. On kiva lukea esittelyjä ja kokemuksia toisten hyviksi havaitsemista lajeista.
  Aamu valkeni tänään ihanan aurinkoisena, kevään tuntua on maisemassa ulos katsoessa, vaikka lumi vielä peittäminen maan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilmahan sinulla on jo kasvussa. Nyt vain hänelle kavereita, ettei itsekseen tarvitse hedelmiä tuottaa.
   Ihme jos kaikki tomaattilajikkeet tuntisi. Niitä on valtavasti ja aina tulee meidän markkinoille uusia siemeniä. Sonja Lumme on tehnyt hyvän kirjan tomaateista. Ehkä sieltäkin löytyy vinkkejä.
   Päivästä näyttää tosiaan tulevan aurinkoinen. Piristää kummasti katsella kimaltavaa hankea.

   Poista
 12. Sullon täys kylyvövauhti päällä :) Mulla vasta muutamia. Täälä vilipooses menöö itämises kauemman aikaa, josko eres itäävätkää. Tomaattiaki meinaan ny laittaa useempaa sorttia. Jos sais sen kasvarin keväällä aijoos kasattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laiskamato väistyi sen verran, että tuli tilaa kylvöinnostukselle. Yritän hillitä kylvöjäni, koska ei täällä etelässäkään niillä niin kiire vielä ole. Yhtään ei tiedä, millaisena kevät edistyy.
   Toivottavasti saat kasvarin kasattua. On se vaan niin kiva kurkkujen ja tomaattien kasvattamisessa.

   Poista
 13. Omaa blogia ei tarvitse selata kun otat ylös mihin vanhaan postaukseen kommentti tuli ja laitat otsikon hakusanaksi oman blogisi hakuun (vasen yläkulma). Minulla tätä on ollut vähän, vain yksittäisiä kommentteja silloin tällöin. Minulla on kommenttien hyväksyntä kaikissa kolme päivää vanhemmissa postauksissa, sillä saa hyvin blokattua oikeaa roskapostia pois.

  Kylvöhommiin pitäisi ryhtyä täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvistä neuvoista. Voisinkin kokeilla tuota kolme päivää vanhempien kommenttien hyväksyntää.

   Poista
 14. Onnea ja hyvää kasvua kylvöksille!
  Katjan kommentista tuli mieleen, että minulla taitaa olla tuo kommenttien hyväksyntä kaikille kahta viikkoa vanhemmille postauksille. Uusiin postauksiin tuntuu roskakommentteja tulevan aika vähän.
  Itse aloitan aina kommentteihin vastaamisen suoraan sieltä blogin hallintapuolelta, nimittäin kunkin kommentin yllä on suora linkki siihen blogijuttuun, johon kommentti on tullut. Siitä avautuu uusi ikkuna suoraan siihen kommenttiin (kunhan sen on ensin hyväksynyt), ei tarvitse hakea juttua itse blogissa. Samalla tulee tsekattua roskakommentit ja tarkistettavat sieltä hallintasivulta.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!